Door Paul Hulsebosch

Redacteur

The Beatles Rock Band

Onveranderd

De gameplay van TBRB is precies hetzelfde als die van Rock Band 2, en dat is eigenlijk jammer. Hoewel het uiterlijk fantasievoller is en er andere muziek gespeeld kan worden, is de game in feite niet veranderd ten opzichte van Rock Band 2. Nou is RB2 een prima spel, maar de mogelijkheden die concurrent Neversoft in Guitar Hero 5 heeft ingebouwd, zijn lichtelijk jaloersmakend. Zo is het in GH5 mogelijk om tijdens een nummer van instrument of moeilijkheidsgraad te veranderen en kunnen spelers tijdens een nummer invallen of afhaken. Die mogelijkheden zouden in TBRB niet misstaan, zeker omdat er nu zes spelers mee kunnen doen.

*Conclusie

Het zijn echter allemaal kleine kritiekpuntjes. Of je van The Beatles houdt, is vooral een kwestie van smaak. TBRB is een duidelijke breuk met het verleden, toen de muziek in Rock Band, en ook in Guitar Hero, vaak wat ruiger was. Die wijziging zal niet iedereen aanspreken, maar los van de smaakvoorkeuren valt er op het spel weinig aan te merken. Het ziet er beter uit dan ooit, al gaat dat af en toe ten koste van de overzichtelijkheid, en de moeilijkheidsgraad van de partijen wisselt wat meer dan we gewend zijn, maar zwaarwegend is dat niet. Het belangrijkste minpunt is misschien wel dat Harmonix niet heeft gekeken naar de evolutie die de concurrentie doormaakt. Een paar van de opties van Guitar Hero 5 hadden in The Beatles Rockband niet misstaan.

Pluspunten

+ The Beatles!
+ Alle grote hits
+ Uiterlijk

Minpunten

- Gameplay onveranderd
- Maar 45 nummers

Cijfer: 8,5

Titel The Beatles Rock Band
Platform Xbox 360, Playstation 3, Wii
Ontwikkelaar Harmonix
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum 09-09-09


Laagste prijzen voor: The Beatles - Rock Band, PS3
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Amazon.nl Marketplace

Score: 3 (10)

€ 22,-

€ 22,-

Bekijk


Lees meer

Ubisoft werkt aan muziekgame Nieuws van 13 januari 2010
U2 wil eigen muziekgame Nieuws van 8 oktober 2009
EA brengt geen SingStar: The Beatles uit Nieuws van 17 september 2009
Video The Beatles: Rock Band Nieuws van 31 augustus 2009
Rock Band 3 verschijnt niet in 2009 Nieuws van 8 januari 2009

Reacties (44)

Wijzig sortering
Ik wil niet veel zeggen hoor, maar mijn ouders (54 en 60) hebben dit spel gister ontvangen voor hun Wii en stonden s'Avonds al stevig te rocken. En dat terwijl mijn vader toch zeker tot de 50 grijzende muziekfanaten behoort die hierboven worden besproken.

Naast deze persoonlijke noot vind ik dat deze review wordt bedruipt met een negatieve saus maar wordt het spel uiteindelijk wel met een 8,5 beoordeeld.

Daarnaast wordt hier enkel het spel gereviewed en niet de nieuwe instrumenten. Ik heb voorheen veel guitar hero: world tour gespeeld, maar deze nieuwe instrumenten vegen echt de vloer met die troep aan.

Om te beginnen de gitaren:
  • Klikken niet meer: lijkt een klein voordeel maar hierdoor hoeft alles een stuk minder hard te staan.
  • De halzen: zijn langer en de gekleurde knoppen verpesten niet langer het aangezicht.
  • Auto calibration: Geen gekloot meer met op tijd je strum indrukken maar gewoon de apparatuur zelf laten uitzoeken hoe het klopt.
Drum kit:
  • Maakt minder herrie van zichzelf
  • Geen bekkens die constant dienst weigeren of kapot gaan
  • Degelijk basdrum pedaal
Mijn ouders hebben dan ook direct nog een extra gitaar besteld omdat de bijgeleverde dusdanig goed beviel.


Daarnaast heeft de reviewer commentaar op de visuele stijl die nadelig zou zijn voor het goed kunnen spelen van de juiste noten.

The beatles rock band is een ervaring, iets wat je met een groep mensen kunt doen. Het is niet een spel waar je moet streven naar perfectie. Als je dit onderneemt neem je namelijk de kern van het spel weg. Namelijk het samen maken van muziek.

Vergeet niet dat maar een klein deel van de mensen weet hoe het is om samen muziek te maken. Niet iedereen heeft de tijd genomen om een instrument te leren spelen of heeft zich bezig gehouden met zijn zangstem. Voor deze mensen bieden deze spelen een geweldige ervaring om samen muziek te maken.
Helemaal mee eens! I.t.t. andere delen vind ik bij The Beatles de animaties in de achtergrond echt geweldig, het lijkt net of je in de videoclip zit. Bij Yellow Submarina bijvoorbeeld, echt te gek, opeens allemaal trippy kleuren en zit je onderwater! Het zijn nu meer verhalen die verteld worden ipv random gitarist/zanger/drum shots.

[Reactie gewijzigd door Giant87 op 10 september 2009 12:39]

Maarliefst 45 nummers van 1 band moet eigenlijk bij de pluspunten.

Daarnaast komen er nog een 30tal nummers bij die aan te schaffen zijn via de normale kanalen.

http://en.wikipedia.org/w...in_The_Beatles:_Rock_Band
Wel erg als je weet dat 80% van de beatles fans nooit op een PS3 zullen spelen , laat staan dit spel! Van de 20% moeten er dan nog gamers tussen zitten.

Ik denk dat dit de jeugd niet gaat aanspreken en ook niet goed zal verkopen.
Ik denk dat het juist heel goed gaat verkopen. Genoeg jeugd die inmiddels toch een idee heeft wie de beatles waren, en vooral dat ongeveer elke band na de beatles hen als voorbeeld ziet. Misschien helpt het wel om families weer gezellig rond de TV te krijgen. O+ .
Misschien is dit juist een rede om te beginnen met dit spel voor die doelgroep. Waar andere misschien zullen afhaken, zullen andere weer aanhaken, zelfs de oudere generatie. :)

Met een beetje oefenen moet het toch lukken, je hebt verschillende moeilijkheidsgraden.

edit: omdat ik een eventuele reden zou hebben dat mensen dit spel wel kopen, is dit ineens offtopic/irrelevant?

[Reactie gewijzigd door ALF op 10 september 2009 00:25]

Ik hou niet van echt van spellen als guitar hero en Rock Band. Maar de Beatles zijn nog steeds populair. Ik heb zelf een aantal cd's van ze en ik ken meerdere mensen die ook de Beatles draaien.
Ging financieel niet zo goed met de Beatles. Misschien dat ze dit daarom doen. Ze moesten ook al hun Yellow Submarine verkopen om het hoofd boven water te houden.
maar liefst 45 nummers een pluspunt???

guitar hero 5: 85 nummers
guitar hero world tour: 86 nummers
guitar hero 3: 73 nummers
rock band: 58 nummers
rock band 2: 84 nummers

dus je krijgt veel minder nummers dan met elke andere versie voor dezelfde prijs als al die andere versies. je mag nog meer nummers downloaden, wat je dus zelf moet gaan opzoeken, bewaren op je harddisk, kun je niet meenemen naar iemand anders om te spelen, en daar moet je ook nog extra voor betalen!!!!

en dat voor een band waarvan de platenmaatschappijen nog dik geld durven vragen ookal is de muziek al redelijk oud. maar dat is natuurlijk weer een andere discussie.
Je moet dan ook vergelijken met de bandspecifieke games die al uit zijn:

Guitar Hero Aerosmith: 31 liedjes waarvan 17 van Aerosmith zelf
Guitar Hero: Metallica: 49 liedjes waarvan 28 van Metallica (+ 9 liedjes van Death Magnetic als DLC)

The Beatles: Rock Band: 45 liedjes, allemaal van The Beatles, daarnaast nog zoiezo 3 volledige albums als DLC aangekondigd.

Je koopt band specifieke games voor de nummers van de desbetreffende band, als ik Guitar Hero Metallica aanzet wil ik Metallica spelen, die andere nummers zijn imo maar een beetje opvulling.

En als je bij iemand anders wil spelen dan is je console meenemen naast al die andere instrumenten zodat je ook DLC kan spelen niet veel extra moeite.

[Reactie gewijzigd door Grannd op 9 september 2009 19:12]

en waarom moet je daarmee vergelijken?

voor de producenten maakt het niks uit of ze een nummer van de beatles, of metallica, of welke andere band dan ook omzetten naar een drukknoppenspelletje.

als ze er dan toch minder nummers op zetten mogen ze er ook wel wat minder geld voor vragen. ohnee, die gasten van metallica hadden het financieel zo zwaar he toen napster uitkwam, en de platenmaatschappijen willen nog geld verdienen voor al dat promotie werk dat ze nu in de beatles stoppen :X

en welke instrumenten neem jij dan allemaal mee? als ik bij een vriend ga spelen hoef ik alleen maar een gitaartje mee te nemen hoor.
Je moet daarmee vergelijken omdat je een spel gebaseerd op één band niet kan vergelijken met een game gebaseerd op zoveel mogelijk nummers en genres.
Als je zo'n game koopt weet je dus dat er ook liedjes op staan die je niet leuk vind, dus uiteindelijk speel je van die 80 liedjes ook misschien de helft vaak, de rest speel je nooit. Je betaalt dus eigenlijk 60 euro voor 40 liedjes dan.

Bij een game van The Beatles ligt dat anders: je vind de Beatles niet leuk, of je vind ze wel leuk. Als je ze niet leuk vind koop je de game niet en als je ze wel leuk vind betaal je 60 euro voor 45 liedjes die je zoiezo leuk vindt.
Daarnaast hebben ze voor The Beatles niet alleen nieuwe liedjes gemaakt, ze hebben de 3d-engine van Rock Band helemaal omgegooid, verschillende locaties van de concerten van de Beatles in 3d nagemaakt, de dreamscapes die de latere nummers van achtergrond voorzien, dat vind je ook niet terug bij eender welke Band game.

De game heet ook niet voor niks Rock Band, deze games zijn er voor gemaakt om met meerdere mensen te spelen. Dus als je dan bij iemand anders een feestje gaat bouwen dan neem je minstens 2 gitaren, een drumstel en in het geval van The Beatles drie microfoons. En als je dat hele zootje mee neemt kan je net zo goed ook je console meenemen om je DLC te spelen :)
Ik vind 45 nummers geen pluspunt, spellen die niet gericht zijn op 1 band hebben altijd veel en veel meer nummers, daarbij zijn er zat nummers van de Beatles, ze hadden er makkelijk meer op kunnen doen.

Verder boeit me dit spel totaal niet, de Beatles hebben mij nooit kunnen boeien, ik denk dat dat ook echt het gevaar is met de verkoopcijfers, ze zullen zeker wel winst maken, maar ik kan me niet voorstellen dat ze echt gigantische verkoopcijfers zullen zien.
Anoniem: 249683
9 september 2009 18:05
Kan je dit spel ook helemaal alleen uitspelen, zonder zang, op de playstation 3?
Ik heb hem alleen met gitaar uitgespeeld, dus ja dat kan :) Cinematics zijn geweldig, de outro is ook echt mooi.
Weet iemand of dit spel ook te spelen is met de Guitar Hero Gitaar van Guitar Hero World tour?
Ja, je kunt de game gewoon met Guitar Hero instrumenten bespelen. Ook de microfoon van Lips schijnt ondersteund te worden. Oa. gelezen op site van GCshop.nl.
En op de Wii?, ook met de guitar van GH3 en de micro van Boogie?
Anoniem: 308200
10 september 2009 14:20
Kan iemand mij vertellen of ik deze game ook kan gebruiken met een Guitar Hero Gitaar?
GH3 gitaar op de xdoos werkt iig.
Weet iemand of dit ook voor de ps3 opgaat?
Ze hadden de beatles eerder heel stylistisch en flets '2d like' kunnen renderen. Desnoods sprites gebruiken.

Dit ziet uit als een grap.
De intro-stijl is echter haast een kunstwerk.
Maargoed, jammer dat je naar die jollige 3d figuurtjes moet kijken ipv de coole beetles te zien als de helden die ze waren, en ook altijd zullen zijn.
Nou ja misschien hebben ze juist een soort van "happy" concept gebruikt omdat ze altijd happy muziek hebben geproduceerd. Hadden ze dit met GH:Metallica gedaan was het een dikke flop geworden. Ik vind persoonlijk de manier hoe ze dit hebben aangepakt wel goed.
Openings-cinematic is echt een van de beste die ik voor een spel gezien heb. De sfeer die daaruit spreekt is geweldig:

http://www.youtube.com/watch?v=hSLLxRmR3nY&feature=fvw

denk trouwens dat ik em wel ga halen, heb toch de hele guitar-hero set instrumenten, en beatles muziek is erg lekker en kan je onder vrienden ook weinig fout mee doen.
Het is dus gewoon de zoveelste Guitar Hero/Rock Band-versie, maar dan met iets mooiere graphics, minder nummers, en extra leuk voor Beatles-fans? Ik vraag me af waar dan die 8,5 vandaan komt. Zou je voor zo'n hoog cijfer niets minstens iets anders of beter moeten doen dan eerdere/concurrerende spellen, in plaats van ongeveer dezelfde kwaliteit hebben als verschillende andere spellen in het genre?

Wat ik mij verder afvraag: in hoeverre leent de muziek van de Beatles zich hier nu voor? Ik denk bij de Beatles nou niet meteen aan spetterende gitaarsolo's - maar ik kan me vergissen, want ik ken niet al hun werk.
Anoniem: 312906
9 september 2009 16:56
Oh verassend.
Ik had ook nog een andere release gezien en die was meer in cartoon style.
Maar dit lijkt me toch wel weer een beetje hetzelfde. zoals altijd,
Hoe wil je dit noemen dan? Dit is toch cartoonachtig. ;)
Anoniem: 312906
@ALF9 september 2009 17:40
Nouja op televisie zag ik dat het der heel anders uitzag :O
Het leek eigelijk niet eens op dit :S
Wat ik heb gezien was gewoon echt getekend.
Zoals.. XIII of paper mario.
Die jij bedoelt kan je hier vinden:
http://www.youtube.com/watch?v=hSLLxRmR3nY

Verder heb ik vandaag de game gekocht, maar zit in het buitenland, dus geen console bij me :P Zondag maar eens goed aan de tand voelen!
Dat vind ik echt een bizar mooie animatie.
Klopt inderdaad, ik zag het op het journaal :/, en daar leek het of je instrumenten erbij kreeg om op te spelen. Die dan draadloos waren verbonden met de console.
Behalve de aanschafprijs, wat zijn de verschillen tussen de Wii en Xbox360 versie ?
Ik heb beide consoles en weet dus niet voor welke console TBRB aan te schaffen. Een 2e hands gitaar is wellicht makkelijker te vinden voor de Xbox360 (een Aerosmith gitaar kost maar 25 euro).
Pluspunt voor de Xbox: Digitale audioaansluiting
Pluspunt voor de Wii: Maakt minder herrie bij het spelen (in ider geval vergeleken met mijn 1e generatie xbox)
Spel installeren op de HD => bijna geen geluid meer op de 360
Graphics zijn minder en Wii kan vervelend doen met aankomende DLC gezien je op de Wii alleen losse nummers kan kopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee