Rock Band 3 verschijnt niet in 2009

Ontwikkelaar Harmonix heeft op de Consumer Electronics Show in Las Vegas bekendgemaakt dat het muziekspel Rock Band 3 niet in 2009 zal verschijnen. Wel krijgt dit deel mogelijk een nieuw instrument, in de vorm van een keyboard.

Logo Rock Band"We hebben de keuze gemaakt om onze jaarlijkse cyclus dit jaar te doorbreken", zo vertelde Harmonix-directeur Alex Rigopolous in een interview tijdens Billboards 'Digital Music Live', meldt Crispy Gamer. "Dat hebben we onder andere gedaan omdat het jaarlijks uitbrengen van een nieuwe versie ons beperkt in de ontwikkeling. We willen ons richten op een langere termijn." Een andere reden om de Rock Band-serie een jaar op pauze te zetten, is dat Harmonix dit jaar ook wordt belast met het ontwikkelen van een stand-alone Beatles-muziekspel.

Volgens Rigopolous zorgt het pauzejaar niet voor spanning tussen de ontwikkelaar en uitgever Electronic Arts. "Als we Rock Band 3 nu klaar zouden hebben, zou Electronic Arts dat zeker waarderen. Maar EA ziet in hoe belangrijk deze serie is en het is daarom bereid ons de tijd te geven die voor de game nodig is." Ook voor gamers hoeft het tussenjaar niet per definitie slecht nieuws te zijn; Harmonix gebruikt de extra tijd mogelijk voor de ontwikkeling van een keyboard voor Rock Band 3, al wilde Rigopolous dit niet bevestigen. De Harmonix-topman ontkende de plannen voor een nieuw instrument echter niet en hield het in een reactie op "misschien".

Door Jurian Ubachs

Redacteur

08-01-2009 • 10:46

26 Linkedin

Lees meer

Ubisoft werkt aan muziekgame Nieuws van 13 januari 2010
Green Day komt naar Rock Band Nieuws van 12 juni 2009
EA gaat Wheel of Time-games uitbrengen Nieuws van 19 januari 2009
Rock Band voor Xbox 360 naar 140 euro Nieuws van 9 september 2008
Muzieklijst Rock Band 2 lekt uit Nieuws van 7 juli 2008

Reacties (26)

26
24
2
2
0
4
Wijzig sortering
Anoniem: 194589
8 januari 2009 10:58
Als EA zichzelf serieus neemt zorgen ze dat elk willekeurig MIDI keyboard kan worden gebruikt, maar dat zal wel niet doorgaan vanwege commerciele redenen. Dus mocht het keyboard idee doorgaan, dan zal het wel weer zo'n nep-'instrument' zijn waar al die kinderen enorm veel tijd steken om er achter te komen dat ze alsnog geen instrument kunnen spelen (net als bij de gitaar met 5 toetsen). Lijkt me een redelijke desillusie. Aan de andere kant hebben Rock Band 'Muzikanten' hopelijk ook niet de aspiratie om in een echte band te spelen met echte instrumenten.
Daar hebben we er weer eentje... Het is een spel, geen methode om een instrument te leren bespelen. Suggereren dat je gewoon een MIDI keyboard moet kunnen gebruiken is een beetje het punt van dit soort spellen missen.
Maar het voordeel van een keyboard is dat deze juist door de midi interface al makkelijk met een computer kan communiceren. Waarom zouden ze het wiel opnieuw uitvinden in dit geval. Het levert namelijk een berg met voordelen op om een echt keyboard te nemen ipv zelf een afgeleide te moeten ontwikkelen. Zelfs een verkleinde versie zou al heel makkelijk te maken zijn.
Volgens mij is de bedoeling van de game en de instrumenten dat je de illusie (Belangrijk.. Illusie!) wekt dat je een instrument bespeeld, en daar slagen ze redelijk in bij Harmonix, en veel mensen hebben er lol mee. Ieder wel denkend mens begrijpt dat 1 'strum bar' en 5 toetsen heel wat anders is als een gitaar.

Dat neemt niet weg dat het mensen (kinderen zoals jij het noemt) wel kan interesseren tot het spelen van instrumenten, ik ken in ieder geval genoeg 20tigers die ook maar aan de gitaarlessen zijn gegaan omdat ze muziek maken toch wel leuk vonden.

Nou is de gitaar misschien niet het beste voorbeeld van een opstapje, het zal je naast wat losse vingers en wat coördinatie weinig aanleren van echte gitaar technieken, maar een drum-kit levert al wat meer op. Als je die nummertjes op een hoge moeilijkheidsgraad foutloos speelt moet je wel een aantal drum-beginsels doorhebben. Het zal je geen top-drummer maken, je zal nog niet eens een nummer kunnen spelen, maar wat beginselen zijn er in ieder geval door een leuke manier van repetitie ingebracht. Ik kan me voorstellen dat het met een keyboard ook zo kan werken.

Daarnaast is het gewoon een party rythm-GAME, waar lol hebben met vrienden toch het belangrijkst is. Voor de mensen met een MIDI keyboard die serieus willen leren spelen zijn er wel andere opties.

Ik vind het raar dat mensen (vooral degene die een instrument machtig zijn) altijd maar weer terug komen op het feit dat het niet echt is. Natuurlijk is het niet echt... Het zou echt een bizar slecht spelconcept zijn als je echt gitaar/drum en keyboard moest leren spelen om een party-game te kunnen doen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 281701 op 8 januari 2009 11:28]

Ik drum sinds een paar weken in een band, nadat ik 2 weken rockband in huis had en daarvoor niet kon drummen...
Ik ben net terug thuis van mijn aller eerste drumles en de drumleraar was verbaasd over wat ik uit het drumstel toverde voor iemand die zo kort met drummen bezig is. Blijkbaar leer je best wel echt drummen met rockband... Dus hoezo illusie?
Ik heb trouwens wel de Ion drumkit, want die plastic zooi van rockband was zo stuk. Basspedaal binnen 2 dagen en daarna zelf gemodificeerd met een metalen plaat en de gele pad binnen 3 weken verpulverd onder het dunne laagje rubber, waarna ook het rubber is gaan scheuren...
Het is echt wel een super geweldig spel! :D
Zou (voor ons europa) ook wel heel snel zijn natuurlijk...

Maar EINDELIJK een keyboard? :P Hoop dat het wel meer dan 5 toetsen worden haha ;)
Anoniem: 247379
@BaRF8 januari 2009 10:55
Daar zeg je wat, hoe vertaal je het gevoel van keyboard spelen een beetje leuk naar zo'n spel zonder er echt een keyboard van te maken? 5 toetsen klinkt een beetje suf, maar met een hele berg toetsen wordt het weer veel minder toegankelijk, en al gauw net zo moeilijk als echt keyboard spelen.
Ik denk dat, en zou het ook wel leuk vinden als, het niet een versimpelde versie is. Als je kijkt naar gitaar op expert, zou een expert keyboard nog wel eens als het echt bespelen van een keyboard kunnen worden. Alleen zou ik het keyboard dan beperken tot 2 octaven.

Easy: alleen 'rechterhand', zonder 'zwarte toetsen'
Normal: alleen 'rechterhand', met 'zwarte toetsen'
Hard: Normal met simpele baslijnen met 'linkerhand'
Expert: Zoals het echte nummer, maar dan versimpeld over 2 octaven
Anoniem: 87832
@HellFury8 januari 2009 11:22
Niemand heeft de illusie dat de rock band instrumenten ook maar enigszins op de werkelijkheid lijken; het gaat vooral om het gevoel van rockmuzikant-zijn, niet om een simulatie van de werkelijkheid.

Kijk hoe iemand die, gespeend van enige kennis, "air-keyboard" speelt zich beweegt en maak het instrument zo, dat het iets met die bewegingen kan.

Met 2 octaven krijg je niet echt een keyboard-gevoel lijkt me, doe dan gewoon 5 of 6 octaven zonder zwarte toetsen en de helft van de witte toetsen (7 / 2, dus 4 of 3), dan is het aantal toetsen nog behapbaar en je hebt iig het "keyboard gevoel" dat je herkent uit videoclips; iemand die met zijn armen wijd op de toetsen inhakt of heen-en-weer scheurt over de volle lengte.

Met beide handen meerdere toetsen tegelijk en enige snelheid lijkt me lastig genoeg voor expert stand :P
Het drummen komt anders aardig dicht in de buurt, als je zo'n Ion drumkit hebt tenminste. Ik heb er zo een aangeschaft toen ik het plastic Guitar Hero ding aan gort geslagen had en het is gewoon een electronisch drumstel met een drumcomputer die de boel naar een xbox stuurt, je kan er zelfs een 'echte' drumcomputer aan koppelen van andere merken electronische drumstellen.

Grote verschil met 'echt' drummen op een electronisch drumstel is dat er geen hi-hat pedaal is en dat rock band niks met de cymbals doet, ze zitten er wel op maar dupliceren gewoon de trommels. Staan legio filmpjes op youtube van mensen die een nummer op een echt drumstel spelen en dan in Rock Band 2 ernaast in split screen, en de bewegingen zijn op expert gewoon praktisch hetzelfde.
Zijn die rockband drumpads dan ook drukgevoelig zoals normale drumpads?
Die van het standaard Rock Band drumstel niet, die van de Ion kit wel, alleen doet rock band daar niks mee. Guitar Hero dan weer wel.
ik speel guitar hero 3 ook op mijn computer en vaak ook met toetsenbord. Hoewel het met gitaar wel grappiger is om te doen is het met toetsenbord ook heel verslavend hoor. Shift t/m v zijn dan je fretten, met pijltjes kan je up en downstreak maken en je shift is je tremolo.
Je hebt minimaal 12 toetsen nodig om alle noten te coveren (A t/m G inclusief de verhoogde noten) dus 5 toetsen zal nooit gebeuren. beter zou het zijn om minimaal het dubbele aantal te nemen om ook octaven te kunnen pakken. Een echt keyboard zou echter het beste zijn.
Dit laatste is waarschijnlijk ook makkelijker te realiseren omdat de output van een keyboard al digitaal kan zijn. Dit is veel makkelijker te "vertalen" naar de computer toe en zal dus voor minder moeilijkheden zorgen bij de implementatie.

Verder was dit natuurlijk de logische volgende stap. Er zijn genoeg bands die gebruik maken van piano of keyboard dus dit moest er gewoon van komen om weer nieuwe mensen aan te spreken!
Rockband 4 met saxofoon?
5 met dwarsfluit, bongo's, viool, contrabas.
Rock band, yosti editie. met triangel en xylofoon.
Anoniem: 87832
@HellFury8 januari 2009 11:26
Rock band, yosti editie.
En strafpunten als je het ritme aanhoudt.

Trouwens, de xylofoon zou je gewoon kunnen nadoen met de stokjes van de drum en het keyboard dat wellicht bij deel 3 komt ;)

Misschien ben ik een nerd, maar viool en contrabas lijken me eigenlijk best leuk. Vervang de saxofoon met trompet, en ik koop 'm!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 87832 op 8 januari 2009 11:26]

RockBand Wii Music edition :p
Contrabas of basgitaar is ver hetzelfde instrument. De manier van bespelen verschilt alleen. Aangezien de basgitaar al in de huidige versie zit.........!
Anoniem: 155599
8 januari 2009 11:25
Als ze nou de rockband 2 instrumenten eerst in Nederland beschikbaar maken. Daarna kunnen we wel praten over het uitkomen van deel 3 :)
Ik wacht geduldig tot Rock Band (of Guitar Hero) over gaat op het kopiëren van Mambo A Go Go en JuBeat. (:
Eigenlijk had ik ook niet anders verwacht.

Rockband 1 is pas uit in Europa (naja pas, inmiddels een aantal maanden). Rockband 2 is heel erg snel uitgebracht in Europa. Waarschijnlijk maken ze nu veel verlies omdat Rockband 1 niet zo goed meer verkoopt als dat ze hadden gehoopt, zelfs als je de tracks kunt overzetten op je Xbox/PS3. Tevens is de PS3 versie van Rockband 2 nog niet uit in europa, dus waarom weer snel Rockband 3 uitbrengen? Eerst cashen denken ze :D

Edit - PS3 release nog niet uit in Europa, USA wel.

[Reactie gewijzigd door endymion2k6 op 8 januari 2009 15:19]

Hadden ze ook niet gezegd dat Rock Band 2 niet in 2008 ging uitkomen, toen deeltje 1 uitkwam?
Euhm.. dat zou best kunnen, maar volgens mij komt die toch ook pas 5 februari voor ps2 uit?... of loop ik nu een beetje achter?

anders ren ik nu nog naar de winkel :)..

maar ja.. ik zat toevallig van de week mezelf af te vragen, waarom dat ze die bij GH:WT nog niet hadden toegevoegd zo'n keyboard.. want er zitten wel een aantal tracks in waar je nu de keyboarddingetjes met de gitaar doet.. dat is toch wel jammer eigenlijk :)...
'in de vorm van een keyboard'

Hmm iets van een piano ofzo? Die worden namelijk ook weleens gebruikt onstage.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee