EA gaat Wheel of Time-games uitbrengen

Uitgever Electronic Arts zal de distributie verzorgen van de games die het Amerikaanse Red Eagle Games gaat maken rond de Wheel of Time-boeken van Robert Jordan.

The Eye of the WorldDe games die het Amerikaanse Red Eagle Games rond de fantasyboeken van Robert Jordan gaat maken, zal het zelf uitgeven. De distributie zal echter worden verzorgd door Electronic Arts, zo maken beide bedrijven bekend. Red Eagle liet in november 2008 al weten dat het een hele serie games in voorbereiding heeft, die zijn gebaseerd op de Wheel of Time-boeken van Jordan. Red Eagle zal, in samenwerking met Universal Pictures, ook films gaan maken op basis van de boekenserie. De films en de games die de eigen ontwikkelstudio van Red Eagle gaat maken zouden tegelijk uit moeten komen, al heeft het bedrijf nog geen details over de games bekendgemaakt. De uitgever heeft grote plannen, hij wil diverse stand-alone games maken die verschijnen op de pc, consoles, handhelds en mobiele telefoons. Daarnaast wil Red Eagle ook nog een op de boeken gebaseerde massively multiplayer online-game ontwikkelen, die het ook zelf wil maken en beheren. Ook deze game zal door Electronic Arts worden gedistribueerd.

De eerste game die Red Eagle gaat maken, zal gebaseerd zijn op The Eye of the World, het eerste boek van de serie dat in 1990 verscheen. Jordan heeft nadien nog tien boeken aan de serie toegevoegd, voor hij in 2007 overleed. Een twaalfde boek zal dit jaar verschijnen, gebaseerd op de aantekeningen van Jordan en afgemaakt door Brandon Sanderson. Red Eagle is niet de eerste ontwikkelaar die zich baseert op de boeken van Jordan. In 1999 bracht uitgever GT Interactive het spel Wheel of Time op de markt, een shooter gebaseerd op de engine van Unreal en gemaakt door Legend Entertainment, dat ook Unreal Mission Pack: Return to Na Pali, Unreal II: The Awakening en de uitbreiding Unreal II: Expanded MultiPlayer maakte.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

19-01-2009 • 15:22

51 Linkedin

Reacties (51)

51
49
7
3
0
9
Wijzig sortering
Leuk! Boekenserie was erg aardig, zeker de eerste delen. Na deel vier werd het erg langdradig en oever- en bestemmingloos. Maar zolang ze bij de eerste delen blijven, zit er zeker muziek in!
The Wheel of Time boekenserie is een zeer complex verhaal met enorm veel verhaallijnen door elkaar. Doordat deze complexiteit zich ontwikkelt in de serie, wordt het taaier. Ook wordt het na boek 5 à 6 langdradiger.

Het spel uit 1999 was een uitstekende implementatie van een verhaal in de setting van The Wheel of Time (speelt zich af in een andere tijd dan de boeken). Legend Entertainment is inmiddels opgeheven en de originele Wheel of Time website is ook uit de lucht gehaald door Atari (dat Infogrames, de oorspronkelijke uitgever heeft overgenomen). Wat de bedenker van het spel, Glen Dahlgren, toen al eigenlijk voor ogen had, was een MMORPG. De beschikbare technologie was toen echter nog niet zo ver. Commercieel kun je het een behoorlijke flop noemen. Oorzaken zijn het moment van uitbrengen (tegelijk met klappers als Unreal Tournament en Quake III Arena) en de belabberde marketing en ondersteuning.

Ik ben zeer benieuwd wat Red Eagle ervan gaat maken. Het verhaal biedt in ieder geval ruimschoots mogelijkheden om er iets heel moois van te maken. De plannen zijn zeer ambitieus en de ondersteuning van EA zou misschien ook kunnen zorgen voor een commercieel succes.

[Reactie gewijzigd door Bryne op 19 januari 2009 18:58]

Ach, het is een "Entertaining Waste of Time" ;-)

Ik had het wat later in de serie dat het wat langdradig begon te worden, maar ben gestrand bij deel negen of zo (weet het niet meer zeker). Ik wil de rest nog wel een keer lezen, maar dan moet ik weer bij het begin beginnen en dat ga ik pas doen als deel 12 uit is (het laatste deel).

'Betere' boeken en series is subjectief, er zijn zat boeken die technisch beter zijn (en volgens velen onder literatuur vallen), maar daarvan zijn er zoveel oer saai naar mijn mening.
afgelopen jaar met de proloog gestart (het extra boek dat voor deel 1 is toegevoegd om het verhaal te verduidelijken), en ben nu bezig met deel 1. Zeker spannende boeken.
In totaaal worden het dus 13 boeken: 12 delen en een proloog.
Waar the Wheel of Time zich vooral onderscheidt ten opzichte van andere boeken, is dat er eigenlijk geen flat-characters zijn.
Bijna elk karakter in het boek (van de hoofdpersoon tot aan de kleinere bijrollen) ontwikkelt zich in de loop van de series, krijgt andere vriendschappen en andere opvattingen. Dat, gecombineerd met het feit dat er gewoon tientallen, zo niet honderden karakters zijn, maakt het boek langdradig voor de lezer die er niet voor gaat zitten.

Persoonlijk lees ik de serie om de zoveel tijd weer opnieuw, omdat er net als Lord of the Rings gewoon elke leesbeurt weer nieuwe dingen tevoorschijn komen welke je niet eerder had bemerkt.

Pluspunt vind ik wel dat het vanwege die round characters en de rijke achtergrond-informatie een prima verhaal is om een adventure, een mmo of een diepgaande RTS van te maken. Een shooter zie ik het in ieder geval niet zomaar worden.
The wheel of times is een leuke serie :9

zit nog steeds met smart tewachten op het laatste deel.

Het boek is inderdaad iets langdradiger als bijvoorbeeld de wetten van de magie...
Maar zo erg is het toch ook weer niet :?
Maar ja ik erken nooit van boeken die telangdradig zijn dus misschien ligt het daar aan...

Voor mij zijn alle boeken nooit lang genoeg.... langste delen waren altijd maar 1000 pagina's

de boeken in games gieten.... ik ben bang dat het vreselijk fout gaat.
Als er een boek verfilming is gaat het al fout omdat er veel verloren gaat maar juist omdat het volgens jullie "langdradig" is het gemakkelijk om het helemaal tevergalen...

Maar misschien valt het mee :+

Elk verhaal heeft wel elementen die op elkaar lijken.
Nooit van gehoord, maar het lijkt me LOTR met Klingon namen :/

NL wiki http://nl.wikipedia.org/wiki/Het_Rad_des_Tijds

Voor de liefhebbers van omlaag modden: het IS LOTR met Klingon namen :X

[Reactie gewijzigd door jeroen_loeffen op 19 januari 2009 15:37]

De nederlandse wiki is in mijn opinie niet zo sterk. De vergelijking met koning arthur en duin is volkomen onbegrijpelijk. Toegegeven dat er in duin een messias rol is weggelegd voor paul arteidis maar dat geldt voor meeste fantasie en science fiction. Zo ook een orde van vrouwen die het beste voor heeft met de wereld. Ik vindt dat de beschrijving van het kwaad en goed, veel parallelen heeft met het christendom. Voor de rest vindt ik de serie alles behalve ok. Zoals in ander commentaren is gezegd de, reeds overleden, schrijver heeft maarliefst 12000 pagina's nodig om naar de apotheose toe te werken, dat een een duizendtal personages, wiens geschiedenis je op een gegeven moment echt geen lor meer interreseert. Ik heb 11 boeken gelezen, of wellicht beter gezegd doorgeploegd, voor mij hoeft het laatste boek voorlopig ook niet uitgegeven te worden, maar als het eenmaal op de markt is zal ik het ook lezen. De opmerking LOTR + klingon namen, tja...
Anoniem: 241040
@flossed19 januari 2009 19:20
Zo goed als ALLE fantasy verhalen "lenen" van andere verhalen, is het niet van andere auteurs dan is het wel van oude mythen en legendes, soms van compleet verschillende achtergronden, zo heeft Tolkien een lekker deel genomen uit de Noorse sages, maar ook een deel van Indische mythes.
Eigenlijk zijn degenen die lenen van ander auteurs bezig met tweede- en derdehands lenen.
Dit vind je trouwens bij alle genres terug. Een goed verhaal maak je door die gekende elementen op een unieke, nieuwe manier samen te voegen wat slechts enkelen kunnen.

Persoonlijk vond ik WoT wel iets beter dan LOTR trouwens, die laatste is zo oppervlakkig en de karakters zijn veel 1-dimensionaler dan in WoT.

@Herko: ik baseer me op de boeken, nu kan het natuurlijk liggen aan het feit dat ik LOTR las toen ik 11 ofzo was en WoT enkele jaren daarna, mogelijk dat ik dus enkele dingen gemist heb :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 241040 op 19 januari 2009 21:12]

Ben het met je eens tot de laatste zin :)

LotR oppervlakkig :? Baseer je je dan op films (waar de karakterontwikkeling er m.i. behoorlijk wat bekaaider afkomt dan in het boek)?
Het is natuurlijk wel zo. LotR is een fantastisch boek, maar de karakters zijn zo een-dimensionaal als maar zijn kan.
Dat kan wel waar zijn, maar dat zijn ze ook (mijns insziens) in sowieso het eerste boek van de WoT serie. Je hebt de eenvoudige held die de uberjezus wordt, de oude meester, de strijder, de ranger, etc etc etc. Nu zal er in de latere boeken wel meer diepte in de karakters gestoken worden, maar dan nog, de eerste indruk van de WoT serie is de zoveelste duizend-in-een-dozijn fantasy.
Ja, vooral deel 1 was erg voorspelbaar als je LOTR en Dune kent.
Deel 2 t/m 10 waren misschien wat minder voorspelbaar, maar wel erg langdradig. Maar ja, het waren de enige e-books die ik (toen) had om in de trein te lezen (ca. 1,5 uur per dag). Daarna kon ik het echt niet meer opbrengen om deel 11 ook nog te gaan lezen.
Ja, vooral deel 1 was erg voorspelbaar als je LOTR en Dune kent.
Deel 2 t/m 10 waren misschien wat minder voorspelbaar, maar wel erg langdradig. Maar ja, het waren de enige e-books die ik (toen) had om in de trein te lezen (ca. 1,5 uur per dag). Daarna kon ik het echt niet meer opbrengen om deel 11 ook nog te gaan lezen.
En dat terwijl deel 11 in mijn ervaring een stuk beter was dan de boeken ervoor. Kan hem zeer aanraden.
Ja inderdaad. de eerste heb ik maar 1 keertje gelezen. Maar deel 11 vond ik dan weer heel goed.
lees tenminste eerst iets voor je een oordeel velt.
als verhaal lijkt het totaal niet op LOTR.... het heeft in het begin meer weg van shanara, en daarna gaat het wat meer de politiek en intrige richting op die een beetje aan starwars (boeken) doet denken (in een andere setting natuurlijk).

[Reactie gewijzigd door Countess op 19 januari 2009 15:45]

Als je het niet heb geleze,n ben ik bang dat je er weinig over kan zeggen, je kan hoogstens iemand anders zijn mening na apen. Zo te zien heb je het nederlandse wiki artikel zelfs niet goed gelezen...

Dat is net zo iets zeggen als "Tech support zijn computer hobbyisten die betaald willen worden voor advies aan mensen die een computer gebruiken." ;-p
Was al aan't fantaseren dat het een RTS zou worden net zoals battle for middle earth.
Maar wheel of time heeft geen boogschuttertjes :(

Ben benieuwd of het laatste deel van de boeken reeks dit jaar uitkomt :)
Moeilijk he, lezen.
"Een twaalfde boek zal dit jaar verschijnen, gebaseerd op de aantekeningen van Jordan en afgemaakt door Brandon Sanderson."
Ja, lezen is best moeilijk.

Maar de ervaring leert dat je best lang moet wachten op z'n boeken, dus blijf ik benieuwd of dat laatste deel ook daadwerkelijk dit jaar uitkomt.

Wijsneus ;)
"z'n boeken" --> In dit geval is het zeker lang wachten geweest en nog maar de vraag of het wel wat gaat worden. Jordan is namelijk overleden voordat hij het laatste deel kon afmaken.

Frank Herbert, anyone? En de steeds slechter wordende nieuwe Dune-boeken.
"z'n boeken" --> In dit geval is het zeker lang wachten geweest en nog maar de vraag of het wel wat gaat worden. Jordan is namelijk overleden voordat hij het laatste deel kon afmaken.

Frank Herbert, anyone? En de steeds slechter wordende nieuwe Dune-boeken.
Gelukkig komt er nog maar 1 boek en dat is een samenwerkingsproject geweest tussen Jordan en Sanderson. Waarbij Jordan helaas vroegtijdig wegviel. Ze hadden zich hier al op voorbereid. Dat is al een stuk beter dan wat er met Dune gebeurd is.

Oorspronkelijk zouden er nog minstens 4 komen. (hopen dat er geen na-cultuur komt a la dune, maar naar ik heb begrepen was dat niet de afspraak)

[Reactie gewijzigd door ritsjoena op 19 januari 2009 15:57]

Sorry maar robert jordan heeft zo ongeveer op zijn sterfbed het slot vwn de serie aan zijn vrouw en agent verteld die er later een jonge schrijver bijgezocht hebben. Van enige samenwerking is dus geen sprake.

Qua games. Ik ben benieuwd maar het lijkt een beetje of die studio wel heel veel zelf wil doen. Dat komt de kwaliteit meesal niet ten goede.
Een sterfbed van een aantal maanden geeft wel de ruimte voor overleg...
Even om deze discussie kort te sluiten: Sanderson is pas na de dood van Jordan benaderd door diens vrouw, van samenwerking tussen Jordan en Sanderson is dus geen sprake geweest. Wel is het zo dat Jordan het einde van het verhaal al geschreven heeft en een hele reeks van meer of minder gedetailleerde notities, opmerkingen en fragmenten heeft nagelaten t.b.v. "degene die het verhaal moet afmaken".

Bron: interview met Brandon Sanderson op DragonMount.com
hoezo niet? de 2 rivers bow word toch vaak aangehaald. en de crack operated crossbow ook in de latere delen.

het laatste deel zou in de herfst dit jaar uit komen.
Wist niet wat je bedoelde met ' 2 rivers bow ', ff gegoogled, maar verhip je hebt gelijk.

Boogschutters van twee water als elite eenheid, woehoe :+

Misschien kan het wel een totalwar game worden, een actie rpg lijkt me ook nog wel kunnen. Voor een dungeoncrawler lijkt het me minder geschikt.
Ik vond persoonlijk de shooter erg tegenvallen maar de serie leent zich wel uitstekend voor een spel. Ik zou het liefst een rpg/adventure terug willen zien (ik denk terug aan de Krondor spellen gebasseerd op de Riftwar saga). Thumbs up!
Inderdaad een leuke serie, al ben ik na deel 4 afgehaakt.

Hoewel ik eigenlijk wel een filmserie oid zou willen zien gaat dat denk ik niet lukken. Tenzij ze erg veel gaan weglaten zijn er minstens 7 films nodig schat ik zo (boeken kunnen vast wel gecombineerd worden), en ik denk dat de serie daarvoor te onbekend is.
Als ze er films van gaan maken zal er sowieso veel weggehaald moeten worden, tenminste, ik geloof nooit dat WoT populair genoeg zal zijn om net als bij de Harry Potter serie zeven films bij te gaan maken.

De serie op zich is niet onbekend - waarschijnlijk is de WoT serie een van de bekendste fantasy series, sowieso in de top 5 aller tijden - maar echt groot is het niet, tenminste niet in vergelijking met LotR of Harry Potter.
Ik was ooit begonnen met boek 1 maar ik kon gewoon niet verder. Het duurde zo lang voordat het verhaal op gang kwam. Niet mijn soort boek helaas. Ik weet nog wel dat er een versie van the Wheel of Time gebaseerd op de Unreal Engine (of Unreal Tournament engine?). Was ok maar pakte me ook niet zo.

Ik vind fantasy boeken erg leuk over het algemeen en spellen helemaal. Oblivion bijvoorbeeld. Maar mijn favoriet serie is "The War of the Lance" van de Dragonlance wereld. Is een hele gave trilogy die ik voor 3e keer aan het lezen ben nu. Als ze daar ooit een spel van gaan maken....
Ik kende de boekenserie niet, maar als ik het zo lees aan de commentaren hier, lijkt me dit een buitenkans voor EA. Er zijn heel erg veel delen van, zodat ze elk jaar weer een nieuw spel kunnen uitgeven, het verhaal is al opgetekend, zodat ze niet zelf iets hoeven te bedenken (stel je voor dat er weer zo'n sterk verhaal in zit zoals bij red alert 3), en voor wat ik kan lezen hier is er niet veel meer aan na de eerste 4 boeken.

Je kan zeggen dat ik behoorlijk sarcastisch, en misschien iets anti-EA georienteerd ben, maar ik vind persoonlijk dat EA de belichaming is van alles wat er mis is met de game industrie, en ze stellen me keer op keer teleur, waarmee ze dat beeld bevestigen (had nooit RA3 via steam moeten kopen, nu kan ik het niet doorverkopen!).

En aan de heldere kant: Ik had nog erger kunnen reageren door te zeggen, "Weer een reeks die EA kan verneuken net zoals ze met LOTR deden!".
Zolang EA alleen de distributeur blijft, kan het nog wel loslopen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee