Australische firma bouwt snaarloze gitaar met touchscreen

Het Australische bedrijf Misa heeft een digitale gitaar gebouwd waarbij de snaren zijn ingeruild voor een multitouch-touchscreen. Ook zijn in de hals van de op Linux draaiende 'gitaar' 144 knoppen verwerkt om midi-noten door te kunnen sturen.

Misa benadrukt dat zijn 'digitale gitaar' niet tot doel heeft om een akoestische of elektrische gitaar te vervangen, maar dat het traditionele snaarinstrument de nodige fysieke beperkingen heeft als er elektronische muziek en samples mee aangestuurd moeten worden. Om deze beperkingen te omzeilen, ontwierp de firma de Misa Digital Guitar.

Het instrument - in feite een midi-controller - is geheel ontdaan van snaren. De rechterhand stuurt een in de klankkast verwerkt 8,4"-touchscreen aan om allerhande effecten en bewerkingen op geluiden los te laten, waarbij dankzij multitouch meerdere parameters tegelijk gemanipuleerd zouden kunnen worden. In de hals zijn over 24 fretten 144 knoppen verwerkt.

De Misa Digital Guitar draait op basis van Linux-kernel 2.6.31 een gestripte code van de Gentoo-distributie. Als processor koos Misa voor een 500MHz AMD Geode-cpu. De 'gitaar' is voorzien van een midi-uitgang en een ethernetaansluiting, en dient aangesloten te worden op een geluidsmodule die direct via midi aangestuurd kan worden. De software op het instrument kan via ssh op afstand worden benaderd.

Dankzij de opensource-licentie kan de software door iedereen aangepast worden, waardoor de midi-controller ook gebruikt zou kunnen worden voor ritmegames. Misa wil zijn Digital Guitar voor een nog onbekende prijs op de markt gaan zetten. Daarbij heeft de klant de keus uit een witte en zwarte uitvoering.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-01-2010 • 13:33

102 Linkedin

Reacties (102)

Wijzig sortering
Trouwens, Yamaha heeft al iets wat hier een beetje op lijkt. Ik heb dit ding een keer in mijn handen gehad. Het speelt vreemd, maar het werkt wel... soort van.

Het probleem wat ik met dit soort dingen heb is dat er een digitale tussenstap tussen zit. De hoofdreden dat de elektrische gitaar zo'n gaaf en bijzonder instrument is, is het gevoel dat je in je spel kan leggen. Elke noot kun je subtiel laten trillen, buigen of in/uitglijden. Je kunt met een enkele noot een heel verhaal vertellen. Alles wat je met je vingers doet, komt direct uit uit je versterker. Het is een heel 'puur', analoog instrument.

Zodra je dat in enen en nullen gaat omzetten, verlies je dat element compleet. Dat is ook de reden waarom ik niet warm of koud word van elektronische muziek. Het is zielloos en gevoelloos. Digitaal.
Mwoah, het is natuurlijk altijd een kwestie van smaak, (en over smaak valt niet te twisten ;) ) maar ik denk dat waar enkelen mee de fout in gaan is dat ze proberen om met een digitaal instrument de analoge versie proberen te imiteren. Dat kan gewoon meestal niet en krijg je van dat soort gevoelloze muziek.
Aan de andere kant kun je, mijnsinziens, wel heel leuke dingen doen met electronische muziek zolang je beseft dat de manier van muziek maken anders is - Daft Punk doet het bijvoorbeeld vaak goed, vind ik. Het is dan alleen meestal geen muziek om lekker bij op de bank te zitten om ervan te genieten, maar voor mij om tijdens het fietsen of skaten aan te hebben ofzo.

Om meer On Topic te blijven lijkt dit me inderdaad geen vervanging voor een gitaar (zoals je al zegt, het bewerken van de snaren is toch iets heel anders), maar het lijkt me wel een leuk extra instrument, wat z'n eigen klanken kan toevoegen en artiesten weer een optie geeft om wat mee te doen.
0Anoniem: 262735
24 januari 2010 13:41
vooruitgang = soms ook achteruitgang (mensen leren niet echt te spelen en hebben vervolgens minder skills) blijkt wel weer.
Een gitaar is een snaarinstrument.
Een piano doorgaans ook.

Toch verschillen deze instrumenten behoorlijk in hoe ze klinken.

Klank en aanslag: deze klankverschillen (die over en weer door samples redelijk gesimuleerd kunnen worden) worden verklaard door de bouw van het instrument en daarmee ook de manier van 'aanslag':
Met een piano kan je overwegend een vaste toon aanslaan (ook een paar tegelijk). Bij gitaar doe je dit meestal ook (frets), maar met een gitaar kan je de snaar buigen en dus een glijdende schaal gebruiken (zeker bij soleren, maar ook bij akkoorden). Met een fretloze gitaar kan je nog makkelijker microtones naar voren halen. Met een aangepaste piano, zoals de fluid piano, is dit ook mogelijk (http://www.youtube.com/watch?v=d-yY2egBvto ).

Houding:daarnaast bestaan er al jaren synthesizers die je als een gitaar vasthoudt.
Een piano duw je als het ware van je af, maar een gitaar hou je bij je. Het appeleert misschien daarom wel anders aan de speler, maar misschien staat het ook stoerder (een piano is wat lastiger als fallussymbool :D), omdat je er makkelijker poses mee kan maken (al ken ik wel pianisten die het ding vanuit bijna elke houding zouden kunnen spelen).

Techniek en motivatie: ten aanzien van je opmerking dat mensen zo minder skills hebben: vergelijk eens de percussie-synth van Futureman met jouw idee van beperkingen: volgens mij is het eerder een andere manier om meer te doen in de juiste handen. De overeenkomst is de houding van een gitaar en niet het trachten te simuleren van het geluid, maar wat een skills heeft die man op een instrument dat misschien wel hetzelfde kan als dit digitale ding ! Sterker nog: hij heeft een visie en ontdekt graag de mogelijkheden van het instrument.

Fusion impossible?nou hebben veel synthesizers ook zo'n leuk jog-switch, waarmee je een pitch kan maken. Door goede samples, goede speeltechniek, en zorgvuldige keuze voor het muziekstuk, klinkt het soms nog aardig als een gitaar, maar overtuigen doet het nooit helemaal. Zo zijn er ook synths voor gitaar, waardoor je door een iets andere aanslag dus een ander instrument kan nabootsen, maar ook daarbij herkent een niet-leek het vaak vrij snel als niet authentiek. Niet erg, want het is muziek, dus het middel maakt eigenlijk niet uit: het gaat om het voortgebrachte geluid en hoe dit in de smaak valt.

Beperking of verruiming? Dit lijkt wat betreft de linkerhand dus meer op een piano, terwijl met de rechterhand dus meer effecten mogelijk zijn, waaronder toonvervloeiing, zoals op een gitaar (of synthesizer). Dus de houding en een deel van de aanslagmethode is misschien met deze digitale variant mogelijk, maar zie het vooral als een nieuw instrument, dat met de juiste techniek (zowel in productie als de bespelers) ons ook veel plezier kan brengen.

Beta status ?: het geluid van dit ding overtuigt me nu zeker nog niet en de speler is ook niet echt geweldig in het overtuigen, maar het toont wel aan dat veel mogelijk is: ik voel me zelf nog niet aangetrokken tot dit instrument, maar ik sluit niet uit dat dat nog komt.

[Reactie gewijzigd door amn op 24 januari 2010 19:44]

Je maakt toch muziek? Of dat nu op een tam tam, een gitaar, een gameboy of een touchpad is... de gitaar zoals ze nu is, is niet heilig of zo hé. Je MOET geen gitaar kunnen spelen om muzikant te zijn. Het zijn trouwens dit soort conservatieve denkpatronen die de wereld/muzikale vooruitgang juist achterhouden. en zoals iedereen wel weet: stilstand = achteruitgang.

Mensen leren wél echt spelen met dit spul. Op een nieuw en uniek instrument dat weer een gans andere techniek vereist.. je bent dan ten minste niet zomaar de zoveel miljoenste douchebag die the White stripes of een metallica deuntje kan naspelen op zijn gitaar na het zien van een Youtube turorial...
mee eens, ik ben dan zelf ook gitarist, maar als ik 1 slag muziekanten conservatief vind zijn het wel gitaristen in het algemeen, willen niks nieuws proberen.

Maa rben benieuwt hoe di eknopjes aanvullen die je als fretboard gebruikt. ze zijn wel ogenveer zo dik als een setje snaren. Maar de mogelijkheden zijn echt heel mooi van dit apparaat. als het gebruiksvriendelijek software kent ozu ik het ideaal vinden.
Leg mij eens uit, wat er mis is met die band ? Want zover ik weet staan die jongens namelijk gewoon zoals iedere andere 'band' gewoon hun hart er uit te spelen.
Ik vind ze hilarisch, vooral om hun songteksten. Maar ja, ik kan het niet echt serieus nemen als band.
Ik vind ze hilarisch, vooral om hun songteksten. Maar ja, ik kan het niet echt serieus nemen als band.
Dat is volgens mij ook niet helemaal de bedoeling ;). Evenmin als DJ Noisekick, Morbid Anal Fog of Frans Bauer.
Euh... waar blijkt dat uit?
tuurlijk is hij nuttig, de mogelijkheden zijn, i.m.o., eindeloos.

Hij lijkt op een Kaoss pad (die de DJ's hier dan wel weer kennen)

Niet alleen kunnen de snaren geactiveerd worden, wat dacht je van een loop?
Je kan alles met zo'n touchscreen.

Daarnaast ziet het er leuk uit moet ik zeggen! :)
Zo'n Kaoss Pad wordt al wel eens in een gitaar gezet. Dan heb je dus gewoon al een midi-output, maar speel je wel "echt" gitaar.
Ik zie dus niet echt het nut hiervan in, behalve het hoge gadget-gehalte :P.
Het mooie hieraan is juist dat je veel meer kan dan alleen maar gewoon gitaar spelen. Als het aanslaat komen hier virtuozen op een hele nieuwe manier hebben om muziek te maken.
idd zo een loop functie kan heel handig zijn zo kan je bv met deze gitaar 2 lijnen spelen (1 in loop en de andere speel je "live" ;) ).
Als gitarist moet ik zeggen dat ik het afschuwelijk vind om zoiets te zien. Het ding op zich is echt vet, maar als dit de originele instrumenten gaat verdringen dan weet ik het niet hoor.. Ik zou het echt sneu vinden. En de kans is er, omdat de nieuwe generaties steeds 'technologischer' zijn.
De electrische gitaar heeft in veel gevallen de gewone gitaar al verdrongen. Een hoop mensen vinden dat erg, anderen vinden het vooruitgang. :)

Dit is ongeveer hetzelfde, misschien word het de 'nieuwe electrische' (naast de gewone) maar wie weet flopt het wel.
ik vind dit inderdaad ook niets...

Deze mensen moeten gewoon gedacht hebben "goh, dit is er al met snaren.. laten we het eens proberen zonder?"

Die Manson met kaoss pad is nog wel oke, je bestuurt alleen je effecten anders, maar zonder snaren is het toch bijna niet meer mogelijk er "gevoel" in te leggen?
Muse gebruikt ook een soortgelijke gitaar met touchscreen om effecten toe te voegen: http://www.musewiki.org/images/M1D1_Manson.jpg
Van wat ik een tijd geleden gelezen heb is dat geloof ik zown kaoss pad zoals hier boven ook al genoemd word maar dan idd ingebouwd in de body van z'n gitaar. heb het hem alleen nog nooit veel zien gebruiken.

ah, gevonden:

"For the 2006 album Black Holes and Revelations, he bought a new guitar, the "Black Kaoss Manson". The guitar features two Bare Knuckle Humbuckers, a Fernandes Sustainer System on the neck and a touch pad which connects to a Korg Kaoss Pad."

(bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Matthew_Bellamy)

[Reactie gewijzigd door LANnerd op 24 januari 2010 14:21]

Ik snap niet waarom deze vent zo vaak genoemd wordt. Het is een totaal onboeiende gitarist die weinig nieuws op tafel brengt. Hij heeft een paar leuke effecten maar zijn spel is niets bijzonders.
Dit zo ontzettend vet :D

edit: Ik kan me voorstellen dat dit invergelijking met een gewone/elektrische gitaar wel nut heeft hoor. Op dat touchscreen kun je waarschijnlijk ongelofelijk veel effecten toevoegen. Daarnaast ziet het er gewoon ontzettend vet uit!

[Reactie gewijzigd door Icyzer op 24 januari 2010 13:38]

Bijzonder?
Dacht het niet, op m'n HTC Hero telefoon doe ik dat al een half jaar.
Er zijn al meerdere van dat soort programma's voor telefoon's sinds meer als een jaar op de markt. Dus bijzonder is het niet.
Heeft je telefoon dan ook een hals met 144 knoppen? MIDI-aansluiting? Ethernetaansluiting?
Bijzonder? Ach, misschien niet. Wel heel leuk en daardoor volkomen op z'n plek op Tweakers. Daarbij: als ik in het publiek sta, kijk ik denk ik toch liever aan tegen iemand die eruit ziet alsof 'ie een instrument bespeelt dan tegen iemand die lijkt op te zoeken hoe laat de volgende trein gaat :D
Al zal hij niet slagen als "echte" gitaar, dan nemen we hem toch al toevoeging voor games als "Gitar Hero" of zo :) Daar is vast wel wat mee te doen :)
dit lijkt een beetje op de manson gitaar waar Matt Bellamy vaak op speelt. (gitarist/zanger van muse)

Op de gitaar zit een klein touchdingetje dat er uitziet als een mousepad van een laptop en daarop kan hij al zijn effecten aan via multi-touch oid geloof ik :]

http://www.mansonguitars....Black%20Midi%20Guitar.htm
Dat is volgens mij een kaos pad variant.
Ik vroeg me al af wat voor een gitaar dat was. Ik moest ook gelijk aan zijn gitaar denken toen ik dit zag. Ik zou toch zweren dat hij in Map of the Problematique een arpeggiator op z'n gitaar heeft...
Dit is, lijkt mij, maar een slap aftreksel van wat er mogelijk is met een gitaarsynthesizer, bv een Roland GR30 met GK2-element. Die is wel al enkele tientallen jaren op de markt, maar bied alle mogelijkheden die je met een gewone electrische gitaar ook hebt, zoals bends, pull-off, hammer-on, overtones enzovoorts.

Wel kan het een interessant ding zijn voor mensen die geen gitaar kunnen spelen, gewoon als nieuw soort muziekinstrument, een pianoklavier licht ook niet iedereen.
Mischien is dit dan wel een stuk makkelijker. En mischien kan je ook swipes doen en andere multitouch-tuukjes, zoals bij een iphone.
En dan duw je de snaren weg met je rechterhand? Lijkt mij niet lekker spelen.

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door carpebios op 24 januari 2010 13:38]

Dan neem je een andere versie die je de andere kant op houdt?
toen ik het nieuwsbericht zag dacht ik gelijk dat zal wel helemaal niks zijn...maar na het filmpje gezien te hebben.. ligt hier misschien toch echt wel een markt..

tis geen speeltje.. je kunt er echt muziek opmaken.. gooi hier 10 jaar ontwikkeling tegen aan, heb je denk ik een gave evolutie van de gitaar :)
Ik weet niet of je dit als een evolutie van de gitaar moet zien. ik zelf zie het eerder als een evolutie van de gitaarsynthesizer wat weer een aanvulling is op de aloude electrische gitaar.

Daadwerkelijk een snaar beroeren is iets anders dan dit mbv software en hardware nabootsen. Het eindresultaat kan misschien overeenkomsten vertonen maar het is ook de weg naar dat eindresultaat wat meetelt voor dit eindresultaat.

Het is gelijk aan het nabootsen van verschillende versterkers: het geluid wordt heel dicht benaderd maar is toch nooit 100 % gelijk vooral omdat niet iedere versterker van een bepaald type 100 % gelijk is aan een soortgenoot.

Op zich is dit echter zeker een mooi stukje techniek die voor best wat nieuwe stromingen en geluiden zal zorgen.
+1Anoniem: 325725
24 januari 2010 14:46
gruwelijk cool.
alleen jammer dat ere geen prijs bekend is, en dat hij er redelijk als een wii-controler uitziet :9 .

ben overigens wel benieuwd wat die blauwe vlek in het midden precies doet.
Zo te zien/horen aan het begin van het filmpje, stel je daarmee de filter in.
Doet me denken aan Matt Bellamy van Muse. Die kerel heeft een ingebouwde Kaoss Pad-controller op zijn gitaar die hij dan ook even vlot met de vingers bespeelt. Geeft een exrta dimensie aan het spel natuurlijk.

Doet meteen denken aan een midi-gitaar (nooit een echt succes geweest, zelfs guitar-to-midi heeft meer succes gehad) of die digitale gitaar van Gibson, die dan weer over Ethernet speelt - maar of deze überhaupt is uitgebracht...
Dan hebben we nog de keytar: toetsen ipv snaren, werkt ofwel over midi of met eigen klanken; een veredeld keyboard dus.
Grappig om vast te stellen , naar mijn mening, dat eigenlijk de enigste die echt doorgebroken is van die alternatievelingen, de keytar is :P . prachtding natuurlijk.

Opgepast, ik vind deze nieuwe digitale gitaar ook prachtig, maar voor velen misschien net a bridge to far: hoe is de interface? hoe speel je erop (waar welke snaar)? voel je je snaren nog?

En vooral: wa kost da? Matt Bellamy betaalt een flinke cent per gitaar, maar die kerel mag dat ;) .
Die 'digitale gitaar' van Gibson kan zichzelf stemmen, voor de rest is het een vrij normale gitaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee