Dhani Harrison: Ik werk aan Rock Band 3

Dhani Harrison zegt dat hij aan Rock Band 3 werkt. De zoon van wijlen George Harrison, die eerder meewerkte aan Rock Band 2, zegt bij deel drie te streven naar betere instrumenten, waarmee de spelers daadwerkelijk leren muziek te maken.

Rock Band 3 lijkt te zijn bevestigd door Dhani Harrison. De zoon van de legendarische Beatle George Harrison zegt in een interview met de Chicago Tribune dat hij aan de game werkt. In het vraaggesprek zegt hij onder meer dat hij zich met name concentreert op het verbeteren van de controllers. Hij wil de instrumenten dermate goed maken dat spelers er uiteindelijk mee kunnen leren een echt muziekinstrument te bespelen.

Dhani Harrison werkte eerder samen met ontwikkelaar Harmonix aan games uit de Rock Band-franchise. Hij zegt dat het 'best eens zou kunnen' dat het concept van een Rock Band-game rond de band van zijn vader door hem geïnitieerd is. Hij regelde demo's voor de studio en zette het proces voor The Beatles: Rock Band naar eigen zeggen daarmee in gang.

Door Jan Laros

Freelance redacteur

09-11-2009 • 08:29

40 Linkedin

Reacties (40)

40
40
31
0
0
2
Wijzig sortering
Misschien dat je ipv je strumbar, knopjes krijgt voor de 6 snaren.
Dat je ook daar het juiste knopje moet gebruiken.. Verwacht zelf dat het zoiets is en daarna gaan ze vast weer een stapje verder.

Zo kom je stapje voor stapje dichterbij de werkelijkheid.

[Reactie gewijzigd door AndereKoekoek op 9 november 2009 08:39]

Of 6 korte snaartjes ipv de strumbar. Dan wil ik die mensen wel eens een Bucketheadsolo horen alternate picken ;) Of ze doen leuke appergios die je dan foutloos moet gaan sweepen haha.
ik denk eerder ipv 6 knoppen 6 strumbars naast elkaar.
Als het NOG verder gaat, dan krijg je dingen als Guitar Rising waarbij je een echte gitaar aan je PC aansluit.
Je kunt natuurlijk ook maar meteen een echte gitaar kopen en op les gaan. :)
Heb je helemaal gelijk in, maar sommige mensen hebben daar geen zin aan. Zoals het nu word beschreven kunnen mensen spelenderwijs toch nog wat leren.
En IMO zal je van of les, of zelfstudie veel meer leren dan van deze onzingames (kan best zijn dat het leuk is om te doen, maar heeft verder niks met muziek maken van doen, vandaar onzingames). Maar goed, het blijft een spelletje, dus dat is zo erg niet natuurlijk. Maar ben wel benieuwd waar ze mee aankomen, want als ze je echt wat willen leren moeten ze die schattige gekleurde knoppies toch echt lozen.
Maar misschien wil het Rock Band publiek wel helemaal geen instrument leren bespelen en kopen ze het alleen voor het vermaak. Dat soort games zijn perfect voor een avondje bieren met vrienden, waarbij je kan lachen om hun dramatische performance =)
Iemand die een instrument zal willen leren spelen zal een instrument kopen, geen game.
Dus vraag je je af waar alle commotie vandaan komt, en waarom Harmonix dan uberhaupt de moeite doet ;)
Dat heb ik dus gedaan :P
Dan moet je wel eerst noten leren lezen, i.p.v. met kleurtjes werken.
Noten lezen hoeft helemaal niet zolang je maar of met de muziek mee kan spelen of je mee kan spelen met tabulatuur. Ik kan ook geen noot lezen maar toch zeer goed gitaar en basgitaar spelen.
Ik ben van mening dat een serieuze muzikant noten zou moeten kunnen lezen. Dan heb ik het niet over mensen die op een computer met synthesizers en drumcomputers muziek maken, maar echt over mensen die een instrument bespelen.

Tuurlijk zijn er mensen die wel talent hebben en dingen na kunnen spelen wat ze horen. Maar zonder vallende noten op de TV speelt geen enkele Guitar Hero of Rock Band speler een liedje op Expert uit.
Noten lezen is niet nodig met de huidige tabblatuur en programma's zoals Powertabs waarbij het tempo ook aangegeven kan worden. (tot dusver het grootste nadeel van tabs)
Daarnaast zijn er genoeg artiesten die geen noten kunnen lezen. Heck, Lennon en McCartney konden geen noten lezen.
Jimi Hendrix bakte ook niets van noten lezen, en hij is toch echt wel een hele grote inspiratiebron geweest voor een heel groot aantal beroemde gitaristen (Van Halen, Kirk Hammet, etc..)

Daar langs ben ik het ook helemaal met Tweakererik21 eens. Ik speel zelf nu ook al meer dan 7 jaar elektrisch gitaar en bass gitaar, en heb het mijzelf gewoon helemaal aangeleerd. Met de tabs die overal op internet staan is het helemaal niet meer nodig om noten te kennen, en met programma's als Guitar Pro is het niet eens meer nodig om noten te kennen!
Degene die mij lesgeeft kan ook totaal niet noten lezen. Maar zodra hij een nummer hoort, dan is voor hem direct duidelijk welke stemming nodig is en snaardikte etc. Hij kan een nummer naspelen op gehoor ;) niks tabs/noten/programma's. Maarja, dat is puur ervaring en een geoefend oor
Heck, Lennon en McCartney konden geen noten lezen.

Is dat zo?

Ik kan dat niet goed begrijpen. Noten lezen leer je toch op een regenachtige zondagmiddag? Het is helemaal niet moeilijk. (Wat misschien moeilijker is, is noten zo snel leren lezen dat je het tegelijkertijd op volle snelheid kan spelen. Maar dat is een tweede, en heb je als rock-muzikant natuurlijk niet echt nodig, want je speelt over het algemeen niet met bladmuziek voor je neus!)
Ligt er maar helemaal aan wat voor stijl je wil spelen. Bijvoorbeeld een blues nummer kan je, als je de blues toonladder kan spelen, al vrij eenvoudig meespelen en zelfs vrij op improviseren. Dat klinkt dan ook nog leuk en je hoeft echt geen noot te kunnen spelen.
Ook het maken van nieuwe muziek kan, als je je aan een paar basisregels houdt, zonder dat je noten kan lezen.
Ik heb zelf het noten leren lezen en opgelegde stukjes voorspelen als enorm belemmerend ervaren voor het muziekmaken in het algemeen. Muziek moet uiteindelijk spontaan komen anders heeft het geen zin om 'iets' met een muziekinstrument te doen.
Het maakt overigens niet uit of je nu gitaar, saxofoon of piano/keyboard speelt. Je hoeft geen noten te kunnen lezen om muziek te kunnen maken. Een basis van muziekstructuren is wel handig, dan speel je sneller iets mee en beleef je er denk ik meer plezier aan.
Natuurlijk, vrijheid blijheid, maar wacht maar tot je een keer met een iets grotere groep mensen wil spelen, of met mensen die je nog niet zo heel goed kent. Dan is het toch wel prettig als je dingen gewoon op kan schrijven en kan lezen, in plaats van gebrekkig proberen uit te leggen wat je nou precies bedoelt. Als je noten kan lezen/schrijven wil dat niet zeggen dat je dat ook continu moet doen, maar het is wel een vereiste als je een beetje serieus met muziek bezig wilt gaan. En als je aan het leren bent is gehoor allemaal leuk en aardig, maar zeker in het begin voor veel mensen nog net iets te lastig, je moet eerst namelijk uitvinden hoe je uberhaupt alle tonen uit je instrument krijgt. Daarvoor is het ook vrij nodig.
Opgelegde stukjes spelen kun je trouwens als belemmerend ervaren, maar als je wilt blijven leren is dat ook tot op zekere hoogte noodzakelijk. Muziek mag dan wel spontaan moeten komen, maar het moet ook ergens vandaan komen, je moet een zekere basis opbouwen, en als de opgelegde stukjes echt te saai worden en geen uitdaging meer bieden moet je op zoek naar ingewikkeldere stukjes, zodat je blijft leren. Dat vloeit echt niet allemaal zomaar voort uit jezelf.
mwa, noten lezen is niet zo heel belangerijker voor gitaar bas en drums.
belangerijker is om de theorie te kennen dus welke noten er in welke akoorden zitten en hoe je daarmee weer mooie overgangen kan maken. (dus wanneer je min en maj moet pakken en welke noten je kan pakken voor een solo/loopje)
Dan ga je dus uit van gitaristen die alleen akkoordjes aanslaan?
Ach hou toch op de meeste gitaristen kunnen geen nootlezen.
bij een instrument blokfluit moet je inderdaad noten kuunnen lezen, echter heb je ooit een rockband met blokfuit gezien? inderdaad.
ikzelf speel ook gitaar, ik speelde ooit ook piano. bij piano moest ik noten kunnen lezen, dat kon ik ook. toen begon ik met gitaar, ik KON noten lezen, maar daar ben ik heeeel erg snel vanaf gestapt. bij muziekles op de mid. school speelde ik met 2 anderen toen vertigo (op de bass) en dat heb ik niet met noten geleerd. maar met Tabs, en dat werkt verschrikkelijk veel simpeler.
Hangt maar net af van het type muziek dat je speelt lijkt me..
Anoniem: 188785
@appel4379 november 2009 18:55
Er zijn genoeg metalbands met een klarinet of ander blaasinstrument, met name vooral in de folk-branche van het genre.
Ik ken anders een legendarische gitarist die geen muziek kon lezen, mja.
Noten kunnen lezen is niet belangrijk, kijk naar tablatuur, dan staat er wel 'vakje' je in moet drukken op welke snaar.

Ikzelf ben heel erg langzaam in noten lezen, maar kan wel een stukje spelen na 2 keer naar de tablatuur gekeken te hebben.

Zou alleen niet weten hoe dit met tablatuur zou moeten werken, ik bedoel 'through the fire and flames' is echt niet te volgen met tablatuur. Of zouden ze bedoelen dat je een liedje eerst tig maal op een langzaam tempo moet gaan spelen 8)7
Dan moet je wel eerst noten leren lezen, i.p.v. met kleurtjes werken.
Onzin. Noten zijn een van de vele manieren om de melodie weer te geven. Het is niet alsof andere manieren per definitie fout zijn. De hierboven genoemde tablatuur is al een voorbeeld van hoe het anders kan.
Jouw opmerking is een beetje als "om met een computer te kunnen werken moet je wel eerst Engels leren".
Echt gitaar spelen zal je die mensen niet snel kunnen leren. Dit blijft een spel, en zal het ook altijd blijven. Misschien hebben zij het hier over drums of synthesizers, maar echt gitaar spelen? Ik zie wel dat zij misschien met 6 knopjes een leuke tune kunnen maken, maar dat is ook niet wat je van Rock Band verwacht.

Dit zal goed falen, of goed werken. Ik ben benieuwd welke van de twee het gaat worden!
Harmonix kennende zal het als ze het uitbrengen ook daadwerkelijk goed werken.
Die gasten zijn altijd de beste geweest als het op muziek/ritmegames aankwam, ze zeggen ook al heel lang dat ze ermee bezig zijn mensen écht zelf muziek te willen laten maken, en gezien tegenwoordig alle electrische instrumenten midi- of zelfs usbpoorten hebben zie ik het nog wel kunnen gebeuren dat je wellicht in Rock Band 3 al je eigen electrische gitaar/bas/drums in kan pluggen in je console en kan meespelen.
Met een beetje moeite kan het al op drums in Rock Band 2.
Zoiets bestaat al. Een echte instrument die je kan gebruiken bij guitar hero e.d.

http://www.yourockguitar.com/
Alleen jammer dat je voor elke game weer een "You Rock Guitar GameFlex cartridge" à 20 dollar moet kopen.

De Behringer Centari iAXE624-BK USB gitaar (Blond = €95) is misschien nog wel een leukere optie en daar kun je nog veel meer gekke dingen mee uithalen.
zou welstoer zijn als je via een game echt kan leren spelen. :p want ik ken wel mensen die wel instrumenten willen spelen maar niet de tijd hebben om bijvoorbeeld naar lessen te gaan enzo, dan word dit toch een goede uitkomst :)
Er gaat niks boven les (privé-docent bij voorkeur). Elke seriuze muzikant heeft een leraar nodig (uitzonderingen daargelaten), anders leer je dingen verkeerd aan en heb je niemand die je op fouten wijst.

Over noten lezen: Zelfde verhaal: Een serieuze muzikant doet dat, het heeft alleen maar voordelen.
Positieve ontwikkeling! Dan leer je ook nog iets; echt een instrument spelen!
Ben zeer benieuwd of we dan daadwerkelijk snaren gaan zien. En zal Rockband dan onder het kopje simulatie gaan vallen? :)
Vooralsnog hebben games als RB en GH mij ertoe aangezet om te beginnen met een echte electrische gitaar.
Dus ik denk dat dit wel een slimme zet is van Harmonix, ik vraag me alleen af hoe de RB3 controller er dan uit moet komen te zien.
Op dit moment zijn deze muziekgames erg vermakelijk maar het draagt weinig bij aan het leren bespelen van een echt instrument. (op wat vingeroefeningen na dan)

Het lijkt trouwens wel of iedereen die GH of RB speelt dit alleen maar op expert doet.(hoewel de eerste paar makkelijkste nummers wel op expert lukken ben ik al blij dat ik de meeste nummers op hard kan spelen)


Dan nog is het leren lezen van noten voor een beginner beetje zinloos, met tabs komt je al ver genoeg en als je leert welke toon(letter) bij welke fret/snaar hoort dan kan het prima zonder notenschrift.
Tegen de tijd dat je een beetje leuk kunt spelen en in een band wilt of zelf nummers wilt schrijven dan kun je alsnog notenschrift leren.
Maar voor beginners is het alleen maar een onnodig obstakel.(voor gitaar en bass althans)
Ik ben eigenlijk wel een beetje zat geworden van al die Guitar Heros/Rock Bands. Ik voel me vooral genaaid na de aanschaf van GH5 en Band Hero. De enige games waar ik nog evenveel plezier in heb zijn GH: Aerosmith en RB: Beatles.
Tegenwoordig pakken ze een paar nummers uit add-ons die ze ooit al hebben uitgebracht, of brengen ze iets uit wat de tegenstander in zijn setlist heeft staan. Er zit nog weinig origineels bij.
En hoe willen ze mensen leren intstrumenten te bespelen, ze zijn 5 noten en een strum. Op een echte gitaar kan je een ziljoen verschillende tonen spelen.

[Reactie gewijzigd door Bilel op 9 november 2009 14:18]

A A# B C C# D D# E F F# G G# zijn alle noten op je gitaar, basgitaar en piano. Geen ziljoen, gewoon 12...

Dus als ze mensen echt willen leren spelen kunnen ze 12 noten maken. Als ze die dan ook nog de naam geven die het heeft in plaats van groen geel en blauw, dan zou je diezelfde noten op een gitaar of piano kunnen opzoeken.
Ik heb mezelf gitaar leren spelen en kon al heel veel nummers spelen. Toen ben ik een keer achter een piano gaan zitten en binnen een paar minuten had ik een nummer van gitaar omgezet naar piano. Nog een beetje oefenen en hoppa! Nu speel ik de meeste nummers die ik op de gitaar leer gelijk dan ook net zo makkelijk op de piano. Ik weet de noten automatisch te vinden op een piano en op een gitaar, dus als ik een nummer leer spelen kan ik het meestal én piano én gitaar. Hier vanuit gaande denk ik dus ook dat het zo werkt wanneer je de goede noten leert spelen op een nep instrument. Dan is de stap naar echt muziek maken weer wat kleiner gemaakt.
Sowieso boeit het veel mensen niet, ze willen gewoon gamen (Zie Southpark season 11 episode 13 Guitar Queer-o). Nou en? Ik ga toch ook niet tegen iedereen die WOW speelt zeggen dat ze maar in het echt moeten proberen met zwaarden op elkaar in te hakken en dan met een potion elkaar moeten proberen te healen? Laat mensen die willen gamen en zich daarmee goed willen voelen lekker gamen en laat mensen die muziek willen maken gewoon muziek maken. Lekker belangrijk of je er daadwerkelijk iets mee kunt of niet. Het gaat toch om het plezier wat je eraan beleeft?

Of ze kunnen voor de games een echte gitaar gebruiken zoals Guitar Rising al een paar jaar belooft te gaan worden, al denk ik dat het vaporware is...
Als ik het artikel lees dan lijkt mij die meneer Harrison gewoon een flapuit.
Hij zegt dat het 'best eens zou kunnen' dat het concept van een Rock Band-game rond de band van zijn vader door hem geïnitieerd is.
Als ik dit stuk dan zo lees dan denk ik, het heeft geen zin om daar moeilijk over te gaan doen, het je hebt het bedacht of niet. het hele "Best eens zou kunnen" trekt zo'n man voor mij in twijfel. Hij doet waarschijnlijk wel mee aan het project, maar het zou best kunnen dat zijn input totaal genegeerd wordt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee