Door Sjef Weller

Redacteur

Zeven paar oortjes voor fijnproevers

In-ears vanaf 200 euro

26-05-2025 • 06:00

253

Singlepage-opmaak

Bose QuietComfort Ultra Earbuds

De Bose QuietComfort Ultra Earbuds zijn een stel oortjes met steeltjes die geleverd worden in een forse laaddoos. Dat doosje is ongeveer net zo groot als bij de JBL Tour Pro 3, maar dan zonder touchscreen aan boord. De oortjes zijn verkrijgbaar in een witte of zwarte kleurstelling; wij kochten ze bij release zo'n anderhalf jaar geleden in het zwart. Met hun spatwaterdichte IPX4-rating kun je de Boses ook in de regen gebruiken, maar het doosje zelf is niet gegarandeerd bestand tegen water of stof. De fors uitgevallen oortjes laten zich nog best lastig uit het laaddoosje hengelen, dus daar moet je op een winderig perron voorzichtig mee zijn.

Draagcomfort

Boses oortjes zijn binnen het bestek van deze round-up relatief zwaar, net als de Bowers & Wilkins Pi8 en de Sennheiser Momentum True Wireless 4. Toch blijven ze goed zitten, ook tijdens het fietsen of hardlopen. Extra wingtips helpen de oortjes hierbij op hun plek te houden. Van die wingtips én van de ovale siliconen oortips worden elk drie maten meegeleverd. Dit zal voor de meeste gebruikers voldoende zijn, maar echt ruim is de keuze niet, zeker niet voor deze prijsklasse. We vonden de dopjes lekker zitten, maar ze hangen niet zo licht in je oren als de AirPods Pro; de QuietComfort Buds Ultra drukken dan ook iets meer tegen de binnenkant van je oor.

Bediening en app

Je bedient de oortjes door op de steeltjes te tikken. Ook kun je omhoog of omlaag vegen over de zilverkleurige zijkant van de steeltjes om het volume aan te passen. Bij het omhoog vegen dien je voorzichtig te zijn dat je niet per ongeluk de oortjes uit hun seal tikt, maar verder werkt die bediening best goed. Het enige minpuntje is dat de reactie op tikcommando's van ons nog net een tikkeltje sneller hadden gemogen.

Aan die bediening valt overigens niet veel in te stellen. De Bose-app stelt je in staat om de functie van aangetikt houden te wijzigen, maar meer ook niet. De software, die beschikbaar is voor Android én iOS, is relatief eenvoudig van opzet, maar ziet er daardoor ook zeer overzichtelijk uit. Je kunt er instellen hoe luid je je eigen stem terug wilt horen in gesprekken, of de muziek automatisch moet pauzeren als je de dopjes uit je oren haalt en je kunt er testen of je de in-ears goed in je oren hebt gedaan. Een optie om over te schakelen naar een verbinding met lagere latency ontbreekt echter.

Verder werkt de transparantiemodus net even anders dan we gewend zijn, want er is geen directe optie om meer omgevingsgeluid door te laten. Bose werkt in plaats daarvan met gebruiksmodi, zoals Thuis, Onderweg en Hardlopen, met specifieke instellingen voor noisecancelling. Deze instellingen kun je per modus wijzigen en je kunt eigen modi toevoegen. Door een noisecancellingniveau te bepalen regel je ook meteen de mate van transparantie. Voor maximale transparantie zet je de anc op nul.

bose quietcomfort ultra earbuds appscreensbose quietcomfort ultra earbuds appscreensbose quietcomfort ultra earbuds appscreens

Sound

Met hun driver van 9,3mm levert de Bose een warme sound. De frequentierespons leunt naar onze smaak iets te veel op het lage bereik, wat volle bassen oplevert, maar ook wat rommelig kan klinken in muziek die van zichzelf al bassig is. Ondertussen blijft het hoogdetail wat achter. Zo is de lichte opnameruis over de gitaren in de intro van Led Zeppelins Stairway to Heaven nauwelijks te onderscheiden. De QuietComfort Ultra-dopjes scoren een dikke voldoende met hun ruime soundstage, waarbij de oortjes een mooie gelaagdheid laten horen, maar de geluidsbalans wel iets te veel doorslaat naar achter je. De in-ears brengen een mooie scheiding aan tussen instrumenten, maar door hun bassige karakter is die scheiding wat minder uitgesproken dan bij de andere oortjes in deze test. Ze leggen wel een stevige dynamiek aan de dag; in What They Do van The Roots is er een duidelijk verschil te horen tussen ingetogen, schreeuwerig en alles daartussen. Kijken we puur naar het volume, dan zijn de QuietComfort Ultra-dopjes de minst luide oortjes uit deze test.

Via de Bose-app heb je ook beschikking over een equalizer, maar die is niet bijzonder krachtig of precies: je hebt slechts drie schuiven om mee te spelen. Naast de standaard SBC- en AAC-audiocodecs ondersteunen deze oortjes ook Qualcomms aptX Adaptive-codec, die op basis van de verbindingskwaliteit zelf schakelt tussen hogere en lagere resolutie om de stream aan de praat te houden. De snelle en flexibele LC3-codec ontbreekt echter. Deze Boses kunnen audio ook ruimtelijk weergeven, al dan niet in combinatie met headtracking. Dit werkt oké met films, maar voor stereomuziek zouden we deze functie niet aanbevelen; het geluidsbeeld uit de masteringstudio gaat hierbij grotendeels verloren en de muziek gaat er wat blikkerig van klinken.

Bose QCU EB FR 2025

Omgevingsgeluid

Deze Boses hebben een zeer effectieve actieve noisecancelling; die houdt het meest tegen van alle in-ears in deze test. Helaas zijn de oortjes met hun passieve afdichting juist hekkensluiter. Die twee gecombineerd leveren deze in-ears een plek in de middenmoot op. Buiten in de wind zijn deze oortjes best indrukwekkend, want ze laten niet heel veel windgeluid door. Alleen de JBL's en Sennheisers doen dat nog net een tikkeltje beter.

De transparantiemodus van de Bose klinkt niet het natuurlijkst, maar de oortjes doen het wel wat beter dan de AirPods Pro. De functie werkt wel prima en gesprekken om je heen zijn goed te volgen, al klinkt je eigen stem nog wel wat dof terug in de oortjes. Bij het dragen van de QuietComfort Ultra Earbuds hadden we nog minder last van laagtonig gerommel door de seal dan bij alle andere oortjes in deze test.

Bose QCU EB ANC 2025

Accuprestaties

De accuduur van de Bose-oortjes is niet bijzonder indrukwekkend, maar zal in de meeste gevallen volstaan. Met noisecancelling ingeschakeld tikken de QuietComfort Ultra-dopjes ruim de vijf uur aan; zonder anc gaan ze nog een paar minuten langer mee. Met het laaddoosje kun je beide oortjes nog eens drie keer volledig opladen. Dat laaddoosje laat zich alleen opladen via de USB-C-poort onderop; als enige setje in-ears in deze test ondersteunt het doosje geen draadloze Qi-laders.

Bellen

De Bose QuietComfort Ultra Earbuds scoren slechts een nipte voldoende bij onze beltests. De oordopjes leggen je stem vast met een blikkerige sound, alsof je belt met een vissenkom om je hoofd. Bel je vanuit een lawaaiige omgeving, dan weten de oortjes niet alle ruis te verwijderen. Dat is voor je gesprekspartner niet zo fijn om aan te moeten horen, maar de verstaanbaarheid blijft in alle gevallen voldoende. Dankzij de Self Voice-functie in de app kun je zelf aangeven hoe luid je je eigen stem wilt terughoren tijdens telefoongesprekken. Dat maakt het bellen voor jezelf in elk geval wel een fijne ervaring.

Originele mictestsample
Mictest Bose QuietComfort Ultra Earbuds
Micruistest Bose QuietComfort Ultra Earbuds

Samengevat

De Bose QuietComfort Ultra Earbuds klinken erg goed, met sterke dynamiek en een warme sound. De stevige bassen zijn soms zelfs iets te veel van het goede, wat in bassige muziek een wat rommelig geluid oplevert. De Boses vallen ook op met hun krachtige actieve noisecancelling, al blijft de passieve ruisonderdrukking door de seal wat achter bij de échte anc-toppers. De aanraakbediening werkt fijn genoeg en het draagcomfort is prima. De gesprekskwaliteit tijdens het bellen valt helaas tegen: hoewel je hiermee over het algemeen te verstaan bent, laten de microfoons je stem nogal blikkerig klinken. Ook heeft de app niet alle instelmogelijkheden die we graag zouden zien, met een wel heel basale EQ-optie.

Pluspunten

  • Krachtige anc
  • Warm geluid met stevige bas
  • Draagcomfort
  • Fijne tikbediening

Minpunten

  • Gesprekskwaliteit valt tegen
  • Bassige muziek kan rommelig klinken
  • Passieve afdichting kon beter
  • Instelmogelijkheden app

Lees meer