Samengevat
Samsung heeft de kat die Gen5-ssd's heet aardig uit de boom gekeken, maar is nu eindelijk met een eigen Gen5-ssd gekomen. Het in-house ontwerp maakt gebruik van de nieuwe Presto-controller gecombineerd met V8-nand. Dat levert een drive op die sneller is dan alle voorgaande Phison-Gen5-drives die we getest hebben en ook nog eens zuiniger is. De 1TB-drive is voor gamers misschien al snel te klein en relatief duur per TB, maar de 2TB- en 4TB-drives zijn zelfs op basis van de adviesprijs niet veel duurder dan de snelste concurrentie, maar in benchmarks een stuk sneller en zuiniger. Ze verdienen alle drie een Ultimate-award en dan ligt er ook nog een 8TB-versie in het verschiet.
Formeel zou je kunnen claimen dat Samsung al een tijdje een Gen5-ssd had en 'technically correct' is volgens velen het beste soort. Maar met de 9100 PRO komt Samsung pas echt met een Gen5-ssd voor consumenten op de proppen en daarmee krijgt het vorige topmodel, de 990 PRO, een echte opvolger. Dat heeft pakweg tweeënhalf jaar geduurd, maar Samsung lijkt de tijd nu echt rijp te achten voor een PCIe Gen5 x4-drive. De drive is beschikbaar in capaciteiten van 1TB, 2TB en 4TB en er komt zelfs een 8TB-versie aan: de eerste 8TB M.2-drive van Samsung.
Die 'technically correct' Gen5-drive waarover ik het net had, zou de 990 EVO (Plus) zijn: dat is in principe een Gen4 x4-drive, maar hij kan ook worden aangesloten op twee PCIe 5.0-lanes. Dat levert geen bandbreedtewinst op en de snelheden liggen dan ook op het voor Gen4-drives gebruikelijke niveau van maximaal pakweg 7GB/s. Dat geldt niet voor de 9100 PRO-drives. Die hebben een volwaardige x4-PCIe5-interface en moeten volgens Samsungs specificaties ruim boven de 14GB/s kunnen komen.
Samsung brengt de 9100 PRO-drives uit in twee varianten: eentje met en een zonder heatsink. Bij introductie zijn de beschikbare capaciteiten van beide varianten 1TB, 2TB en 4TB: op de 8TB-drives moet je wachten tot het derde kwartaal. De adviesprijzen bedragen 200, 300 en 550 euro voor de drives zonder heatsink; de versies met heatsink kosten 20 euro extra. De daadwerkelijke prijzen blijken vlak voor publicatie enkele tientjes lager.