Door Dennis de Vries

Redacteur tablets & smartphones

Vlaggenschip zorgt voor déjà vu

OnePlus 13 Review

07-01-2025 • 17:30

92

Singlepage-opmaak

Inleiding

Samengevat

OnePlus brengt met de 13 een erg fijn vlaggenschip uit. Het toestel beschikt over een groot, bijzonder goed gekalibreerd scherm, lange accuduur, prima camerasysteem en razendsnelle Snapdragon 8 Elite-processor. Bovendien zit het met kleinere details ook wel snor: de haptische feedback is momenteel de beste van welk Android-toestel dan ook, OxygenOS 15 draait dankzij nieuwe animaties vloeiender dan ooit en het beeldscherm beschikt over een goed afgestelde pwm-frequentie. Dat betekent nog niet dat de OnePlus 13 voor iedereen een goede keuze is. OxygenOS 15 is praktisch ColorOS 15 onder een andere naam, de camera maakt te gretig gebruik van slechte AI-trucjes, de softwareondersteuning is ondergemiddeld en het belangrijkste: zijn tweelingbroer uit de stal van Oppo biedt meer waar voor je geld.

‘Flagshipkiller’: dat is een van de termen waarmee OnePlus zijn populariteit verkreeg in het westen. Als nieuwkomer in de Europese markt wilde de Chinese fabrikant niet concurreren in het topsegment, maar in plaats daarvan op papier vergelijkbare toestellen uitbrengen voor een fractie van de prijs: ‘flagshipkillers’ dus. Het leverde de fabrikant een trouwe fanbase op, die de afgelopen jaren lang niet altijd achter de nieuwe koers stond die OnePlus lijkt te volgen. Het nieuwste product van die nieuwe koers is dit jaar de OnePlus 13.

OnePlus 13
OnePlus 13

Met de genoemde nieuwe koers doelen we natuurlijk op het feit dat OnePlus zijn identiteit waarmee het allemaal begon een beetje verloren lijkt te zijn. De community lijkt minder belangrijk dan ooit, OxygenOS is tegenwoordig stiekem gewoon ColorOS onder een andere naam en bovendien draait de Chinese fabrikant al een paar jaar mee in het topsegment, waardoor de prijzen flink zijn gestegen. Hoewel de meeste duurdere OnePlus-telefoons niet op lovende reviews hoefden te rekenen, werd daarin verandering gebracht met het model van vorig jaar, de OnePlus 12. Dat was ook wel nodig, want OnePlus doet het in de Europese markt nog altijd niet fantastisch; een marktaandeel van meer dan twee procent vergaren lijkt erg moeizaam te gaan.

Mocht je onze review van de Oppo Find X8 Pro hebben gelezen, dan zul je ongetwijfeld veel overeenkomsten opmerken tussen dat toestel en de OnePlus 13. Dat is niet gek, want Oppo en OnePlus lijken elk jaar een stukje dichter naar elkaar toe te groeien. Ook dat is geen toeval, aangezien het moederbedrijf van Oppo en OnePlus, BBK Electronics, sinds ongeveer een jaar op papier niet meer bestaat. Daarmee is OnePlus nu officieel een dochterbedrijf van Oppo geworden en spreek je dus niet langer over twee bedrijven die zich onder dezelfde BBK-paraplu bevinden.

Ook dit jaar brengt OnePlus naast zijn vlaggenschip, de 13, een goedkopere variant uit in de vorm van de 13R, waarover we kort hierna een review publiceren. Voor nu zijn alle ogen gericht op het topmodel van OnePlus, dat ten opzichte van vorig jaar vijftig euro duurder is geworden met een adviesprijs vanaf 999 euro. Weet OnePlus net als vorig jaar indruk te maken of hebben we te maken met een Oppo-telefoon in vermomming? We zoeken het voor je uit.