OnePlus brengt met de 13 een erg fijn vlaggenschip uit. Het toestel beschikt over een groot, bijzonder goed gekalibreerd scherm, lange accuduur, prima camerasysteem en razendsnelle Snapdragon 8 Elite-processor. Bovendien zit het met kleinere details ook wel snor: de haptische feedback is momenteel de beste van welk Android-toestel dan ook, OxygenOS 15 draait dankzij nieuwe animaties vloeiender dan ooit en het beeldscherm beschikt over een goed afgestelde pwm-frequentie. Dat betekent nog niet dat de OnePlus 13 voor iedereen een goede keuze is. OxygenOS 15 is praktisch ColorOS 15 onder een andere naam, de camera maakt te gretig gebruik van slechte AI-trucjes, de softwareondersteuning is ondergemiddeld en het belangrijkste: zijn tweelingbroer uit de stal van Oppo biedt meer waar voor je geld.
‘Flagshipkiller’: dat is een van de termen waarmee OnePlus zijn populariteit verkreeg in het westen. Als nieuwkomer in de Europese markt wilde de Chinese fabrikant niet concurreren in het topsegment, maar in plaats daarvan op papier vergelijkbare toestellen uitbrengen voor een fractie van de prijs: ‘flagshipkillers’ dus. Het leverde de fabrikant een trouwe fanbase op, die de afgelopen jaren lang niet altijd achter de nieuwe koers stond die OnePlus lijkt te volgen. Het nieuwste product van die nieuwe koers is dit jaar de OnePlus 13.
OnePlus 13
Met de genoemde nieuwe koers doelen we natuurlijk op het feit dat OnePlus zijn identiteit waarmee het allemaal begon een beetje verloren lijkt te zijn. De community lijkt minder belangrijk dan ooit, OxygenOS is tegenwoordig stiekem gewoon ColorOS onder een andere naam en bovendien draait de Chinese fabrikant al een paar jaar mee in het topsegment, waardoor de prijzen flink zijn gestegen. Hoewel de meeste duurdere OnePlus-telefoons niet op lovende reviews hoefden te rekenen, werd daarin verandering gebracht met het model van vorig jaar, de OnePlus 12. Dat was ook wel nodig, want OnePlus doet het in de Europese markt nog altijd niet fantastisch; een marktaandeel van meer dan twee procent vergaren lijkt erg moeizaam te gaan.
Mocht je onze review van de Oppo Find X8 Pro hebben gelezen, dan zul je ongetwijfeld veel overeenkomsten opmerken tussen dat toestel en de OnePlus 13. Dat is niet gek, want Oppo en OnePlus lijken elk jaar een stukje dichter naar elkaar toe te groeien. Ook dat is geen toeval, aangezien het moederbedrijf van Oppo en OnePlus, BBK Electronics, sinds ongeveer een jaar op papier niet meer bestaat. Daarmee is OnePlus nu officieel een dochterbedrijf van Oppo geworden en spreek je dus niet langer over twee bedrijven die zich onder dezelfde BBK-paraplu bevinden.
Ook dit jaar brengt OnePlus naast zijn vlaggenschip, de 13, een goedkopere variant uit in de vorm van de 13R, waarover we kort hierna een review publiceren. Voor nu zijn alle ogen gericht op het topmodel van OnePlus, dat ten opzichte van vorig jaar vijftig euro duurder is geworden met een adviesprijs vanaf 999 euro. Weet OnePlus net als vorig jaar indruk te maken of hebben we te maken met een Oppo-telefoon in vermomming? We zoeken het voor je uit.
Design en scherm
Het uiterlijk van de OnePlus 13 doet een beetje denken aan een kruising tussen de OnePlus 12 van vorig jaar en de Oppo Find X8 Pro. Het ltpo-amoledscherm bestaat uit een groot 6,8"-stuk 'Ceramic Guard'-glas dat subtiel rond afloopt aan elke kant, waardoor de symmetrische bezels extra dun lijken. Dit speciale glas zou 20 procent beter bestand tegen krassen en stoten moeten zijn dan Gorilla Glass Victus. In combinatie met de glazen achterkant die eveneens rond afloopt, zorgt dat ervoor dat het toestel fijn in de hand ligt, al is de achterkant wel behoorlijk glad. Het frame bevat de welbekende OnePlus-alertslider en een power- en volumeknop. Helaas zitten deze knoppen net als bij de OnePlus 12 en Find X8 Pro net te hoog, wat de ergonomie niet ten goede komt. Hoewel het camera-eiland op de achterkant niet gecentreerd is, wiebelt het toestel niet veel als het op tafel ligt, omdat het eiland relatief dun is. Nieuw ten opzichte van vorig jaar is de waterdichtheid. Met een IP-rating van 68/69 is het toestel niet alleen volledig stof- en waterdicht, maar heeft het ook extra tests met hogedrukspuiten ondergaan.
Telefoon
OnePlus 12
OnePlus 13
Hoogte (mm)
164,3
162,9
Breedte (mm)
75,8
76,5
Dikte (mm)
9,2
8,5
Gewicht
220g
213g
Schermdiagonaal
6,8"
6,8"
Refreshrate
1-120Hz
1-120Hz
Resolutie
1440x3168
1440x3168
Ppi
510
510
Materiaal
Aluminium, Gorilla Glass Victus 2 (front) Gorilla Glass (back)
OnePlus deed tijdens het event net als vorig jaar behoorlijk wat grootse claims over het beeldscherm, waarvan er opvallend veel overeenkomen met de uitspraken die Oppo over zijn Find X8 Pro deed: een piekhelderheid van 4500 cd/m², meerdere records die verbroken zouden zijn, verschillende certificaties van TÜV Rheinland en ga zo maar door. Daardoor zou je bijna denken dat het gaat om exact hetzelfde paneel als bij de Oppo, al lijkt dat na het zien van de testdata niet waarschijnlijk. Om tot deze conclusie te komen hebben we het beeldscherm zoals altijd doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays' Calman Ultimate-analysesoftware.
Helaas lijkt OnePlus ook dit jaar weer grotere claims te hebben gedaan dan het toestel kan waarmaken. Een piekhelderheid van 2095 cd/m² is op zichzelf een uitstekende score, maar wanneer je dit in perspectief plaatst tot de andere topmodellen, valt het ietwat tegen. De kleurafstelling is dan wel weer bijzonder goed: de kleurtemperatuur van het beeldscherm is de beste die we ooit gemeten hebben, de kleurafwijking is het laagst van alle huidige topmodellen en de grijsafwijking is eveneens bijzonder laag. Combineer dit met de goed afgestelde pwm-frequentie van 2160Hz, waardoor je geen hoofdpijn krijgt of vermoeid wordt van het kijken naar het beeldscherm, en je hebt een display waar we zeer weinig op kunnen aanmerken. We hopen alleen dat de helderheidsclaims volgend jaar wel worden waargemaakt, want drie keer is natuurlijk scheepsrecht.
Naast de pwm-dimming zijn er andere bijzonderheden aan het beeldscherm. Zo vertelde OnePlus dat de vingerafdrukscanner nog steeds gebruikt kan worden wanneer het scherm en/of je vingers nat zijn. Dit hebben we uiteraard getest en bleek inderdaad goed te werken, net als bij verschillende andere toestellen van fabrikanten die niet claimen hiervoor speciale technieken te gebruiken. Oftewel: leuk dat het werkt, maar bijzonder is het niet. Daarnaast heeft het scherm een speciale 'handschoenmodus' waardoor je de display ook met handschoenen aan prima zou moeten kunnen bedienen. In de praktijk viel dit tegen, net als bij de Find X8 Pro. Tot slot nog een wel heel bijzondere eigenschap: Aqua Touch 2.0, waardoor je het scherm zonder problemen kunt gebruiken wanneer het scherm nat is, de telefoon onderwater in een waterbestendig hoesje zit of als je natte vingers hebt. Dit werkt inderdaad verrassend goed en het scherm heeft geen last van ghost touch in zulke situaties.
Camerasysteem
Het camerasysteem van de OnePlus 13 gebruikt voor de primaire camera en de frontcamera exact dezelfde hardware als de OnePlus 12 deed. De ultragroothoekcamera en telecamera zijn daarentegen wél gewijzigd: de Sony IMX581 is ingeruild voor een Samsung Isocell JN5 en de OmniVision OV64B is ingeruild voor een LYT600-sensor van Sony. De keuze voor de Isocell is opmerkelijk, omdat het een noemenswaardig kleinere sensor betreft dan de IMX581 die in de OnePlus 12 te vinden was en deze bovendien geen autofocus aan boord heeft, zoals de ultragroothoekcamera van vorig jaar wel had.
OnePlus 13 camera-eiland
Camerasysteem
Primair
Ultragroothoek
Tele
Front
Sensor
LYT808
Isocell JN5
LYT600
IMX615
Resolutie
53 megapixel
50 megapixel
50 megapixel
32 megapixel
Sensorgrootte
1/1,4"
1/2,75"
1/1,95"
1/2,74"
Pixelgrootte
1,12μm
0,64μm
0,8μm
0,8μm
Brandpunt in 35mm-eq.
22mm
15mm
73mm
21mm
Diafragma
F/1.6
F/2.0
F/2.6
F/2.45
Ois
Ja
-
Ja
-
Autofocus
Omnidirection Pdaf
-
Pdaf
-
Videoresolutie
8k/30fps 4k/60fps
4k/60fps
4k/60fps
4k/60fps
Op het gebied van camerahardware weten we dus wat we ongeveer kunnen verwachten, al leunt de camera dit jaar net als bij de Find X8 Pro meer op computational photography dan ooit. OnePlus heeft verscheidene veranderingen doorgevoerd, die vooral gericht zijn op het goed kunnen vastleggen van bewegende beelden.
Zo spreekt de Chinese fabrikant over een nieuw dualexposurealgoritme, waarbij er een korte én lange opname worden gemaakt. De lange heeft als doel om zoveel mogelijk licht en detail vast te leggen, terwijl de kortere de taak heeft om het onderwerp scherp goed in focus te houden en eventuele bewegingsonscherpte tegen te gaan. Het resultaat zou een camerasysteem moeten zijn dat kortere sluitertijden kan benutten.
Daarnaast is er Clear Burst. Deze nieuwe techniek van burstfotografie, waarmee je bewegende onderwerpen zo goed als stil zou moeten kunnen leggen in burstfoto’s, leunt zwaar op het zojuist besproken algoritme. Uiteraard speelt er nog een belangrijke factor mee: het feit dat de isp van de Snapdragon 8 Elite 33 procent sneller moet zijn dan zijn voorganger. Wanneer je de sluiterknop ingedrukt houdt, schiet de telefoon razendsnel een reeks foto’s die – in tegenstelling tot veel andere burstmodi – wél alle processingsstappen doorlopen. Dat zou de kwaliteit behoorlijk ten goede moeten komen. Hoewel het natuurlijk lastig hard te maken is, vermoeden we dat Clear Burst op de OnePlus 13 en Lightning Snap van de Find X8 Pro exact hetzelfde werken, maar dan onder een andere naam. Net als bij het toestel van Oppo zit de buffer van de OnePlus vol na het schieten van 50 burstfoto’s.
Dat zijn niet de enige overeenkomsten die de vlaggenschepen van OnePlus en Oppo hebben, want zoals gezegd zet OnePlus net als de Find X8 Pro behoorlijk in op computational photography. Wanneer je tien keer of meer inzoomt, schakelt de camera over naar AI Telescope Zoom. De naam zegt het al: de telefoon zet AI in om ver ingezoomde foto’s, die net als bij andere telefoons vaak niet al te scherp zijn, beter voor de dag te laten komen. Bij het persevent van de 13-serie benadrukte de presentator dat de meeste techpublicaties cynisch zijn over dit soort functies, maar dat het écht ontzettend goed werkt. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: we zijn nog steeds behoorlijk cynisch. Op de volgende pagina zie je bij de camerapraktijktest waarom dat zo is. Wil je AI Telescope Zoom uitschakelen, dan kan dat gelukkig ook.
Het zal je inmiddels niks meer verbazen, maar ook het nabewerken van de foto’s heeft de OnePlus 13 gemeen met de Oppo Find X8 Pro. Naast de standaard bewerkingstools die je tot je beschikking hebt in de fotoapp, kun je met de AI Editor je foto’s op vier verschillende manieren bewerken: de resolutie opschroeven, bewegingsonscherpte verminderen, reflecties verwijderen en objecten of personen verwijderen. Je hebt een internetverbinding nodig om hier gebruik van te maken. Net als bij de AI Editor van de Find X8 Pro vinden we de uitwerking in de praktijk nogal matig.
Ook zijn er een drietal 'slimme scènes' die de camera-app biedt. Zo kun je kiezen tussen podium, silhouet en vuurwerk. De vuurwerkoptie hebben we getest met oud en nieuw, maar deze werkte in de praktijk minder goed dan verwacht. Zo wordt de nachtmodus niet automatisch uitgeschakeld wanneer je de vuurwerkscène inschakelt. Je kunt je voorstellen dat vuurwerk proberen vast te leggen met een lange sluitertijd simpelweg niet gaat. Verder worden de kleuren behoorlijk opgeschroefd en donkere kleuren flink donkerder gemaakt.
Camera: praktijktest en vergelijking
Ook deze keer zijn we op pad geweest met onze reviewunit om het cameraysteem op de proef te stellen. In onze vergelijking neemt de OnePlus 13 het op tegen de Google Pixel 9 Pro, een toestel dat in dezelfde geheugenconfiguratie ongeveer evenveel kost en een uitstekend cameraysteem aan boord heeft. Beide toestellen zijn van de laatste software-updates voorzien voordat de foto’s zijn gemaakt. Links zie je de foto's van de OnePlus 13; rechts staan de foto's die door de Pixel 9 Pro zijn gemaakt.
Primair
Waarschijnlijk valt je meteen op dat de foto’s die de OnePlus schiet, helderder en verzadigder zijn. Hoewel dat waarschijnlijk veel mensen aanspreekt, legt de Pixel foto’s vast die natuurgetrouwer zijn. De overmatige helderheid zorgt ervoor dat details in donkere gebieden uitstekend zichtbaar zijn, al kan dat ten koste gaan van contrast, waardoor foto’s er soms juist wat minder interessant uitzien. Zie bijvoorbeeld de foto van het paadje waarbij de zon door de bomen schijnt. Op het gebied van scherpte doen beide camera’s het goed, al is de OnePlus 13 net een haar scherper, behalve in de hoeken. Dat terwijl de bokeh minder aanwezig is dan bij de Pixel, waardoor de scherptediepte groter lijkt te zijn en het onderwerp wat minder het punt van aandacht is. Hetzelfde is van toepassing bij nachtfotografie: OnePlus maakt de scène te helder en schroeft de kleuren te ver op. Ook is de beeldverwerking van de OnePlus wat te agressief, zoals te zien is bij de muren van het appartementencomplex, waarbij de verticale lijnen wegsmelten. Bij fel tegenlicht heeft de lens last van lensflares, zoals de meeste andere toestellen dat ook hebben.
Twee keer zoom
Geen van de beide telefoons beschikt over een lens om twee keer in te zoomen, dus wordt er digitaal ingezoomd met de primaire camera om tot een factor twee vergroting te komen. Beide telefoons doen dit behoorlijk goed, al doet de Pixel het op elk vlak net wat beter. De foto’s zijn iets scherper, hebben een betere kleurweergave en gaan beter om met highlights, zoals je kunt zien op de foto van de kerk, waar de OnePlus de hooglichten van het kruis opblaast. Bovendien weet de Pixel op de foto met het glazen dak en de muur van kunstplanten zelfs iets meer detail overeind te laten in de reflectie van de planten.
Drie keer zoom
De OnePlus 13 beschikt over een telecamera met drie keer zoom, de Pixel niet. Laatstgenoemde gebruikt dus wederom de primaire camera. Dat verschil zie je duidelijk terug in de gemaakte foto’s. De OnePlus 13-telecamera levert resultaten op die veel scherper zijn en meer detail bevatten. Zo zijn alle woorden op de foto met het blauwe bord leesbaar, terwijl dat niet het geval is bij de foto die door de Pixel is gemaakt. Bij de nachtfoto komt de foto van de Pixel verrassend genoeg nog redelijk mee wat betreft scherpte, maar doet de OnePlus 13 het verder op elk gebied beter. Dit zie je vooral aan de kleurweergave, die bij de Pixel te groen uitvalt, en de chromatische aberratie, die de OnePlus veel beter onder controle heeft bij de wiek van de molen en de planten bij de voet daarvan.
Ultrawide
Bij de ultrawidefoto’s zien we op meerdere vlakken verschillen tussen de twee camera’s. De OnePlus maakt foto’s die overdag duidelijk beter zijn dan de shots van de Pixel. De foto's zijn scherper en zien er door de verzadigde, heldere kleuren vrij indrukwekkend uit. Bovendien bevatten de foto’s bij daglicht net iets minder ruis. In het donker is de Pixel juist scherper, wat verklaard kan worden door de kortere sluitertijd. Dit heeft de Pixel te danken aan de iets grotere sensor met een groter diafragma. Wel gaat de ultragroothoekcamera van de OnePlus 13 beter met hooglichten om en worden deze niet opgeblazen, zoals de Pixel 9 Pro soms wel doet. Tegenlichten in het donker leveren starbursts op, een effect dat sommige fotografen gaaf vinden, terwijl anderen ze liever vermijden. Vooral bij genoeg licht presteert de ultrawidecamera van de OnePlus 13 behoorlijk goed.
Macro
Voor macrofotografie heb je aan de OnePlus 13 een goede. Het toestel gebruikt de primaire camera in plaats van de ultragroothoekcamera zoals veel andere telefoons doen, waardoor de beeldkwaliteit beter is. Dit zie je terug in de gemaakte foto: de foto van de OnePlus is scherper en het gebied dat buiten de focuszone valt, is minder onscherp dan bij de macrofoto van de Pixel. Wel is de foto iets minder helder.
Actiefoto's en AI Telescope zoom
Hoewel we normaal gesproken geen bewegende onderwerpen vastleggen of extreem ver inzoomen, maken we deze keer een uitzondering omdat de meeste vernieuwingen van de camera hiermee te maken hebben. Het verschil is direct duidelijk: de OnePlus produceert significant scherpere foto's. Niet alleen de bewegende objecten zijn scherper, maar de compositie in zijn geheel bevat meer detail en is helderder. Clear Burst lijkt dus meer dan alleen een marketingterm te zijn. Er is hier één grote 'maar': om dit te bewerkstelligen leunt de camera te zwaar op AI. In de foto met de trein valt het relatief mee, maar als je inzoomt op de mond van mijn collega Yannick, zie je dat er daar van alles fout gaat. Ook bij de extreem AI Telescope Zoom-foto wordt er een klein extra tandje bij Yannick in de mond getoverd.
Houd er bij het bekijken van deze foto's rekening mee dat er geen superzoomfoto van de Pixel is. Links zie je de ingezoomde foto voordat het algoritme van OnePlus ermee aan de slag is geweest en rechts het uiteindelijke resultaat.
Front
De frontcamera op de OnePlus 13 produceert prima selfies, maar die van de Pixel doet het beter. Zo ontbreekt er wat contrast bij de foto die overdag is gemaakt en stroken de kleuren niet helemaal met de werkelijkheid: ze zijn iets te groen. Ook is de foto minder scherp dan het voorbeeld van de Pixel, al lijkt laatstgenoemde de scène juist wat te veel te verscherpen. In het donker doet de Pixel het wederom beter, al blijft de OnePlus niet ver achter. Dit zie je vooral op het gebied van scherpte en kleurweergave.
Hardware: Snapdragon 8 Elite
De OnePlus 13 gebruikt als soc de Snapdragon 8 Elite. Deze high-end chip van Qualcomm is eind vorig jaar uitgebracht en is de eerste chip van de Amerikaanse fabrikant die gebruikmaakt van hun eigen ontwerp dat gebaseerd is op Oryon-cores, in plaats van een referentieontwerp van Arm. We hebben de chip hier in de Benelux slechts in drie eerdere toestellen gezien, zoals de ROG Phone 9 Pro en Redmagic 10 Pro.
Qualcomm Snapdragon 8 Elite
We beginnen de Snapdragon 8 Elite in de OnePlus 13 zoals gewoonlijk aan de tand te voelen met een 3DMark Wild Life Extreme Stress Test. Deze test vertelt ons in hoeverre de chip last heeft van thermal throttling. Dat geeft de test aan door middel van een best loop score, de absolute beste prestaties van de gpu, en een lowest loop score, oftewel de prestaties die overblijven nadat de chip moet terugschakelen om niet oververhit te raken.
3DMark Wild Life Extreme Stress Test - Stabiliteit
Best loop score
Lowest loop score
3DMark Wild Life Extreme Stress Test - Stabiliteit
De Snapdragon verliest ongeveer 35 procent van zijn prestaties wanneer hij langdurig hard aan het werk wordt gezet. In vergelijking met andere toestellen die voorzien zijn van dezelfde chip throttlet de OnePlus daarmee relatief veel. Opvallend is de erg hoge bestloopscore die de OnePlus-telefoon neer weet te zetten, die 14 procent hoger uitvalt dan de andere telefoons met deze chip aan boord. Ondanks de procentueel gezien hoge thermal throttling is de lowestloopscore nog best prima: je kunt met een gerust hart zware games spelen op deze telefoon.
Vervolgens laten we een cpu-benchmark los op de chipset in de vorm van Geekbench 6.
Hoewel de gpu van de Snapdragon opvallend goed presteerde ten opzichte van Snapdragon Elite-chips in andere toestellen, doet de cpu het minder goed: vooral op het gebied van multicoreprestaties blijft de OnePlus wat achter, waarmee hij in het ergste geval meer dan 9 procent slechter presteert. Ga je dat merken in de praktijk? Nee, maar het is wel noemenswaardig.
Geheugen, connectiviteit, haptiek en geluid
De configuratie van de OnePlus 13 die wij testen beschikt over 512GB UFS 4.0-opslag en 16GB Lppdrx5-werkgeheugen, dat met 12GB uit te breiden is door een stukje opslag in te leveren. Het instapmodel van de OnePlus 13 beschikt echter over 256GB opslag en 12GB werkgeheugen. De opslag kan niet worden uitgebreid met een SD-kaartje.
Duurzaamheid en verpakking
Waar de OnePlus 12 nog van een stekker in de doos werd voorzien, moet je het bij de dertiende uitvoering zonder een oplader doen. De verpakking heeft een gemiddelde grootte en bevat geen plastic. Achterop de verpakking staat vermeld dat er plantaardige sojaolie is gebruikt. OnePlus vermeldt niets over de hoeveelheid gerecyclede materialen en het laatste sustainabilityreport dateert uit 2020.
De stereospeakers van het toestel klinken erg goed. Het geluid is mooi vol, met een voor een telefoon goede weergave van het laag, midden en hoog. Daar staat tegenover dat het volume niet zo hard kan als bij andere toestellen in deze prijsklasse.
Het is een vrij klein detail, maar de OnePlus 13 beschikt over de beste trilmotor tot dusver in een Android-toestel, waarmee hij de Pixel 9-serie van de troon stoot op dat vlak. Niet alleen is het motortje geruisloos, ook kan het ontzettend subtiele tikjes weergeven en daarnaast ook flink hard trillen zodat je geen meldingen of oproepen mist.
We zijn verder blij om te melden dat de vingerafdrukscanner een sonisch exemplaar is, terwijl steeds meer fabrikanten – ook in het hoge segment – ervoor kiezen om hun toestellen te voorzien van een goedkopere, langzamere optische scanner. Het resultaat is een vingerafdrukscanner die erg accuraat en bovendien razendsnel is. De scanner zit op een prima hoogte geplaatst, waardoor je deze kunt gebruiken zonder je grip aan te passen.
Wanneer je de OnePlus 13 voor het eerst aanzet, beschikt hij over Android 15. Daaroverheen draait OxygenOS 15. Het zal menig tweaker pijn doen, maar inmiddels durven we wel te stellen dat OnePlus’ OxygenOS en Oppo’s ColorOS alleen nog in naam van elkaar verschillen, op enkele kleine visuele details in het thema na. OnePlus voorziet het toestel vier jaar lang van Android-updates en zes jaar van securitypatches, wat korter is dan bij andere vlaggenschepen van grote smartphonefabrikanten. Je kunt dus tot en met januari 2029 of Android 19 rekenen op nieuwe Android-releases.
OxygenOS 15
OxygenOS 15 werkt vlotter en vloeiender dan ooit. Dat komt door wat OnePlus ‘Parallel Processing’ noemt. Deze softwarematige optimalisatie stelt het toestel in staat om meerdere animaties tegelijk af te spelen. Mocht je de Oppo Find X8 Pro review hebben gelezen, waar we hetzelfde fenomeen omschrijven en nu last van déjà vu hebben, geen zorgen: het is inderdaad precies hetzelfde als wat Oppo in ColorOS 15 doet, maar dan onder een andere naam. Het resultaat is net als bij de Find X8 Pro erg fijn. OxygenOS 15 voelt merkbaar sneller en vooral vloeiender dan de voorgaande versie en daarmee ook fijner dan andere Android-telefoons. De Android-schil is vrij van bloatware, op de Netflix-app na.
Voor AI-functies gebruikt het toestel hoofdzakelijk Google Gemini, aangevuld met het eigen OnePlus AI. Dat laatste bevat verschillende functies om foto's op te poetsen, slim te zoeken in de gehele telefoon en teksten of notities te verbeteren, opnieuw te structureren of samen te vatten. Alleen de fotobewerkingstools zijn momenteel beschikbaar in het Nederlands.
OxygenOS lijkt sterk geïnspireerd op Apples iOS. Dat is niet per se negatief: de software is vloeiend en ziet er gelikt uit. Een paar punten waarop OxygenOS 15 verschilt van zijn voorloper zijn de notificatie- en quicktoggleschermen, die nu standaard gescheiden zijn. Je kan ook kiezen voor een 'klassieke' weergave zoals in voorgaande versies van OxygenOS. Ook zijn er verschillende Dynamic Island-achtige animaties en live activiteiten die pilvormig om de frontcamera verschijnen en bevat OxygenOS bovendien een 'deel met iPhone'-functie, om bestanden sneller uit te kunnen wisselen tussen Android- en iPhone-telefoons. Dat laatste werkt in de praktijk nogal omslachtig en weet bovendien vaak geen verbinding tot stand te brengen.
Accuduur en opladen
De accu in de OnePlus 13 is volgens de Chinese fabrikant een next-gen model. Het betreft geen lithiumionaccu, zoals gebruikelijk is bij smartphones, maar een accu bestaande uit twee silicium-koolstofcellen. OnePlus noemt dit zelf Silicon Nanostack. Naast de grotere energiedichtheid, waardoor de accu een hogere capaciteit kan huisvesten in hetzelfde formaat, wordt ons op het event verteld dat de batterij bovendien minder snel zou moeten slijten. Zo zou de accu na vier jaar nog minstens 80 procent van de originele capaciteit aan boord moeten hebben. Het resultaat is een accu die 10 procent meer capaciteit heeft dan het model van vorig jaar, dus laten we kijken of dit ook leidt tot een batterijduur die tien procent hoger uitvalt.
Wifi
Mobiel netwerk
Video
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone
Accucapaciteit (mAh)
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Zoals je kunt zien in de grafiek, presteert de OnePlus 13 op accugebied minder goed dan zijn voorganger, hoewel hij een grotere accu heeft om mee te werken. Het lijkt er dus op dat de Snapdragon 8 Elite-chip in het toestel niet zo efficiënt met stroom omgaat. Hoewel we dit niet hadden verwacht en het dus wat teleurstellend is, betekent dat niet dat de accuduur slecht te noemen is. Het toestel houdt het bovengemiddeld lang vol en we noteren daarmee een accuduur die ruim voldoende is.
Procent vol na 30 minuten
Laadtijd
Procent vol na 30 minuten
Smartphone
Accucapaciteit (mAh)
Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
Het toestel is razendsnel weer vol te laden, zeker gelet op de grootte van de accu. Let wel dat je om de maximale bedrade laadsnelheid van 100W te bereiken een OnePlus- of Oppo-lader met propriëtair SuperVOOC-protocol nodig hebt, die niet langer in de doos wordt meegeleverd. Wanneer je het toestel oplaadt met andere stekkers, merk je dat hij vrij kieskeurig is. Je kunt dan rekenen op een laadvermogen van 10, 18 of 25W. Draadloos opladen kan ook: tot maximaal 50W met een draadloze SuperVOOC-lader. Daarnaast biedt de OnePlus 13 de mogelijkheid voor omgekeerd draadloos opladen. Zo kun je andere telefoons of gadgets via de OnePlus 13 van een beetje extra stroom voorzien.
Conclusie
De telefoons van OnePlus en Oppo lijken elk jaar dichter naar elkaar toe te groeien en met de OnePlus 13 is het toppunt daarvan bereikt. Hoewel de OnePlus 13 op sommige vlakken verschilt van de recent uitgebracht Oppo Find X8 Pro, had ik tijdens het reviewproces vaak het gevoel dat ik met dezelfde telefoon te maken had.
Het grote 6,8”-amoledscherm van de OnePlus 13 heeft een prima helderheid, al loopt dit wat achter in vergelijking met de absolute top van dit moment. In het dagelijks gebruik zul je dit echter niet merken, waarschijnlijk zelfs niet bij fel zonlicht. Wel is het scherm bijzonder goed afgesteld: de kleurtemperatuur is de beste die we tot nu toe gemeten hebben en de kleurafwijking is bijzonder laag. De goed afgestelde pwm-frequentie van 2160Hz is erg fijn voor mensen die gevoelig zijn voor hoofdpijn en vermoeide ogen. Door de uniforme dunne bezels en subtiele kromming op zowel het scherm als de achterkant ligt het toestel prettig in de hand, al zijn de knoppen niet ergonomisch geplaatst. Het is fijn om zoals altijd bij OnePlus-toestellen een fysieke alertslider op de behuizing te hebben.
Het camerasysteem van de OnePlus 13 presteert ruim voldoende tot goed. Hoewel het toestel de neiging heeft om foto’s te produceren die wat te helder en verzadigd zijn, zullen veel mensen dat juist mooi vinden. Het is jammer dat de OnePlus 13 het moet doen met drie camera’s achterop, in plaats van vier zoals bij de Oppo Find X8 Pro het geval is.
De Snapdragon 8 Elite die de telefoon aan boord heeft is ontzettend rap, zoals je mag verwachten van de allernieuwste mobiele high-end processor. Zowel de cpu als gpu zetten erg hoge scores neer, waarbij we opmerken dat de gpu-score zelfs nog veel hoger is dan andere toestellen met dezelfde Snapdragon aan boord.
Erg efficiënt lijkt de Snapdragon-chip in de OnePlus 13 echter niet te zijn, want de accuduur van de telefoon valt lager uit dan die van de OnePlus 12, terwijl zijn voorganger het moest doen met een kleinere accu. De accuduur is zeker niet slecht, integendeel, maar achteruitgang ten opzichte van het jaar ervoor is natuurlijk wel jammer. Voor veel mensen niet belangrijk, maar wel fijn: het toestel kan razendsnel worden volgeladen als je een SuperVOOC-lader gebruikt.
Hoewel we OxygenOS 15 een van de betere Android-schillen vinden, leunt het dit jaar wel erg de kant op van iOS. Wij vinden dat er gelikt uitzien, al kunnen we ons voorstellen dat vooral de diehard OnePlus-fan van een koude kermis thuiskomt. Dankzij de nieuwe manier waarop de telefoon met animaties omgaat, voelt de interface vlotter en vloeiender dan ooit. Voor AI wordt er gebruikgemaakt van Google Gemini en een beetje OnePlus AI. Dat laatste werkt matig en is nog maar deels in het Nederlands beschikbaar. Hoewel het besturingssysteem de naam OxygenOS draagt, heb je in de praktijk eigenlijk met Oppo's ColorOS te maken, op wat minuscule details na.
Je zag deze conclusie vast van mijlenver aankomen: de OnePlus 13 lijkt extreem veel op de Oppo Find X8 Pro. Dat is een goedkoper toestel dat bovendien beschikt over een uitgebreider camerasysteem, betere accuduur, meer opslagruimte, langere softwareondersteuning en extra cameraknop. De OnePlus 13 biedt daarentegen een wat feller en ontzettend goed afgesteld beeldscherm en de beste haptiek in een Android-telefoon tot nu toe. Ook zullen veel tweakers de Snapdragon-chip in de OnePlus de voorkeur geven boven de MediaTek in de Oppo, hoewel de een niet per se voor de ander onderdoet. Begrijp me dus niet verkeerd: de OnePlus 13 is een uitstekende telefoon. Hij heeft alleen de pech dat zijn grootste concurrent, die op veel vlakken identiek of beter scoort, voor de meeste mensen een betere keuze zal zijn.
Toevoeging op kopje Duurzaamheid:
De OnePlus 13 scoort een enigzins redelijke 7,3/10 op de Franse Indice de réparabilité (en is volgens de eerste tests redelijk goed zelf te repareren): https://www.oneplus.com/c...ility_grid_Smartphone.pdf
OnePlus voorziet het toestel vier jaar lang van Android-updates en zes jaar van securitypatches, wat korter is dan bij andere vlaggenschepen van grote smartphonefabrikanten.
Voor een flagship vind ik dit behoorlijk teleurstellend. Vergelijk dit met bijvoorbeeld een courante Samsung (7 jaar updates), Fairphone (8 tot 10 jaar updates), Google Pixel (ook 7 jaar updates) etc, en dan steekt deze OnePlus er voor een flagship wel héél karig vanaf.
Deze termijnen zijn nog enigszins OK voor budget-toestellen en misschien zelfs voor (lower-)midrange toestellen (hoewel ik die 4 jaar dan ook al erg karig vind), maar voor een flagship mag je tegenwoordig toch echt wel een beetje langere support verwachten imho.
Anders zijn straks al die toestellen na die 4 jaar meteen e-waste, terwijl ze technisch nog best langer mee zouden kunnen. Beetje zonde van die bijna 1000 euro om het zacht uit te drukken.
Voor mij persoonlijk zou alleen dit punt al een absolute no-go en dealbreaker zijn.
Je valt over die 4 jaar. Dat geldt volgens het bericht voor de versie van Android. 15,16 17 etc. Voor security updates geldt een termijn van 6 jaar. Dat maakt het al iets minder pijnlijk.
De ervaringen van mijn OnePlus 6T is dat ze zich heel netjes aan de afspraken hielden en op het laatst nog een update uitbrachten met daarna de mededeling dat dat de laatste was. Daar komt bij dat OnePlus niet moeilijk doet over het unlocken van je toestel, iets waar andere fabrikanten soms moeilijk over doen. Of ze geven geen code vrij voor de speciale processor die erin zit.
Sinds het verlopen van de officiële software support draai ik LineageOS. Widevine L3 zit er standaard bij. Alle apps die ik nodig heb doen het ook. Het enige waar ik het van weet dat deze het niet doet is de McDonalds app. Dat kan voor sommigen een dealbreaker zijn.
Als ik dan om mij heen kijk ben ik een soort antieke opa met een 6T (december 2018). Draadloos laden? Nog niet op deze. Google Pay? Naah, niet op deze. Wifi 7? Ook niet. Zware games? Fahgetaboutit. Camera? Echt outdated. Persoonlijk denk ik dat de meeste mensen hun telefoon al ingeruild hebben voor een nieuwe ruim voordat de software support over is. Bij 2 jaar support heb je zeker een argument. Maar 6 jaar?
Je valt over die 4 jaar. Dat geldt volgens het bericht voor de versie van Android. 15,16 17 etc. Voor security updates geldt een termijn van 6 jaar. Dat maakt het al iets minder pijnlijk.
[knip] Daar komt bij dat OnePlus niet moeilijk doet over het unlocken van je toestel, iets waar andere fabrikanten soms moeilijk over doen.
Inderdaad, vier jaar updates wordt in de review als nadeel genoemd (en dat is inderdaad niet veel) maar in combinatie met de mogelijkheden voor een custom ROM is dat volgens mij evengoed een aantrekkelijke deal waar je lang mee vooruit kunt. Niet voor iedereen, maar niks mis mee voor een Tweaker.
Het is gewoon een iets luxure chinaphone. Die staan bekend om slechte support en veel bugs in de software. Enige wat wellicht nog in het voordeel spreekt van de OnePlus ten opzichte van andere Chinese modellen is dat de bootloader te ontgrendelen is. Je zou met custom roms nieuw leven in kunnen blazen, maar dat is een non-argument voor de gemiddelde koper.
Ik als Oppo gebruiker herken mij totaal niet in jouw bericht. Welke bugs? Het is geen Xiaomi. Ik heb allerlei telefoons geprobeerd en ColorOS is mij tot nu toe het beste bevallen. Mijn Find x5 krijgt overigens binnenkort Android 15.
Huh? Wat is er buggy bij Xiaomi dan? Nu ben ik wel nieuwsgierig. Ik heb een 13T Pro en heb tot nu toe totaal geen enkele bug of probleem ervaren. En dat bij een gebruik van nog net geen jaar nu. Prima telefoontje voor het geld. Zit nu als volgende telefoon wel weer eens aan een Oneplus te denken. Mogelijk. Ben er nog niet over uit maar heb ook nog iets meer dan een jaar om te bedenken hoe of wat.
Ik had destijds een mi 9T pro en een Mi 10. Beide random reboots bijvoorbeeld. Hopelijk allemaal goed nu met HyperOS? Ik moet wel zeggen dat ik die goede speakers en build quality mis van de Xiaomi's!
Bijna alles komt uit China maar je kunt niet alles over 1 kam scheren. OnePlus is absoluut niet buggy of onbetrouwbaar zoals jij suggereert. Je bent duidelijk geen OnePlus gebruiker en geen fan maar dat betekent niet dat je leugens kunt verkondigen om iets af te kraken dat je overduidelijk niet eens in handen hebt gehad.
Ja. De laatste zin van de conclusie "zijn tweelingbroer uit de stal van Oppo biedt meer waar voor je geld." is pijnlijk voor OnePlus. Overigens heb ik 2x de OnePlus Pad (met stylo en keyboard cover) en die zijn de premium prijs in de praktijk absoluut waard voor mij.
De tweelingbroer van OnePlus heeft een MediaTek processor. MediaTek staat erom bekend dat ze geen informatie delen om zo het maken van een custom ROM bijna onmogelijk te maken.
Deze OnePlus heeft een Snapdragon en zowel OnePlus als Snapdragon delen meer informatie en OP staat unlocken toe. Dat maakt het zoals @DamirB terecht opmerkt, een ideale telefoon om te modden.
Zo, ik besef me ineens hoe lang geleden het voor mij is dat ik een custom rom installeerde. En toch is het idee dat dat kan voor mij een meerwaarde. Hoe gek de fabrikant ook gaat doen qua updates (ongewenste features, bloatware of geen updates): je kunt altijd terugvallen op de community.
Tja, software is helaas al tijden een zwak punt van OnePlus. Op mijn 7 Pro was Widevine L1 door een update teruggezet naar L3, en omdat ik de herstellende update had gemist en deze door de volgende update werd overschreven was er geen mogelijkheid om Widevine naar L1 terug te krijgen. Nou geeft Plex daar gelukkig niks om, maar Netflix en Prime stonden zelfs geen 720p meer toe... Toch niet echt wat je wil op een flagship waar Netflix nota bene op voorgeïnstalleerd stond...
En dat terwijl het misschien wel 1 van de beste telefoons in tijden is voor modding. Exceptionele custom roms en ook heel goede camera mods beschikbaar. Ik heb gewoon nog L1
Jammer want het is nu een 13 in een dozijn chinaphone. Ik zou niet weten waarom ik een OP13 zou kopen als ik voor hetzelfde geld een Samsung kan kopen met betere updates, betere camera, betere resale value, betere software.
Als je met de grote jongens mee wilt doen moet je toch echt wel meer bieden dan dit of drastisch je prijs verlagen...
Ik ken vrijwel niemand die een telefoon langer dan 5 jaar heeft. Nou is het wel handig voor tweedehands verkoop, want het geeft je toch een beter gevoel als je een telefoon verkoopt die nog securitypatches krijgt, maar toch.
Anders zijn straks al die toestellen na die 4 jaar meteen e-waste
Mag ik 1 hele goeie reden horen waarom dit toestel anders na 4 jaar e-waste is?
Vind dat zelf namelijk behoorlijk overdreven
Na 4 jaar blijft het toestel namelijk gewoon werken, en 6 jaar aan security updates zorgt er dan ook voor dat bijvoorbeeld bank applicaties ook blijven werken
en zelf na die 6 jaar kan je de telefoon nog steeds als telefoon gebruiken, maar meestal beginnen dan de nadelen van een oude telefoon wel naar voren te komen
Dit is helaas het geval voor praktisch alle Chinese merken, zowel van de BKK groep (Oppo, Vivo, OnePlus) als Xiaomi/Realme en zelfs Huawei/Honor.
Eigenlijk de enige serieuze fabrikant die wel voor Android kiest Samsung (en die heeft ook zn eigen dikke schil en eigenaardigheden). Want bovenstaande fabrikanten zouden liever iOS installeren op hun telefoons als dat kon.
Dan blijft eigenlijk de Pixel serie over want de overige merken zijn te klein en niet meer noemenswaardig.
Dat verklaart wel de innige samenwerking tussen Samsung en Google.
[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 7 januari 2025 17:58]
Pixels zijn ook heel erg underpowered. Mijn droomtoestel is een Fairphone met een high end chip. Daar zou ik gerust €1500 voor leggen, omdat ik de missie steun. Maar helaas bestaat er niks in deze categorie. Dan is de S24 Ultra vrijwel de enige die voldoet aan mijn eisen.
Underpowered voor wat precies?
Ik heb een Zenfone 10 met een dikke Snapdragon die prima werkt. Maar de 8a van mn vriendin voelt en werkt net zo snel.
Benchmarks zijn leuk maar in werkelijkheid zegt het niks. Pixels zijn echt meer dan ruim voldoende snel. De SoC is niet zo efficiënt maar dat forceerde Google wel hun software voor de Pixels flink te optimaliseren, wat ik 10x liever heb dan een snellere CPU/geheugen om crap software toch snel te laten draaien.
[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 7 januari 2025 18:15]
Wat zijn jouw wensen voor die high-end chip dan? Ik ben een aanzienlijke poweruser en behalve 1 heel specifieke use-case kom ik eigenlijk niet vermogen te kort
Samsung (en die heeft ook zn eigen dikke schil en eigenaardigheden
Dat is inmiddels ook al flink achterhaald. OneUI 6 is echt heerlijk om te gebruiken en vind ik persoonlijk zelfs fijner dan de versie die op Pixels draait waar je veel minder aan kan passen.
OneUI is echt het compleet tegenovergestelde van het oude TouchWiz.
Ik heb OneUI ook gebruikt. Werk telefoon en nee dankje. Sony vond ik het beste werken, Google nam ook veel over van Sony (en vroeger HTC). Pixel is prima. Launcher is useless maar die kan je aanpassen.
Alles maar willen aanpassen, lettertype/font kleur/icon packages geeft de massa toch niet om.
Deze reactie laat zien dat je helemaal geen samsung werk telefoon hebt gehad..
Geen feiten niks alleen bla bla..
Typische Apple gebruiker reactie niks inhoudelijk en gelijk over naar een ander onderwerp
Ik heb juist nog nooit Apple gehad, Samsung is mijn werktelefoon en ligt gewoon hier naast mij.
Op dit moment is mijn privetelefoon Zenfone (van 9 naar 10 gegaan) terwijl vriendin altijd op Pixel zit.
Wel gebruiken we allebei altijd Arrow/MS Launcher. Enige gratis clean launcher met vrijwel alle features van de bekende betaalde. Verder forceert het niks, geen MS of Google search of apps.
Samsung One UI ik geloof best dat het voorheen veel erger was dan nu, maar nee niet mijn ding.
Launchers van zo'n beetje alle Chinese merken (BKK dus Vivo/Oppo/1+ en Xiaomi/Realme en Huawei/Honor) proberen maximaal iOS na te apen. Dat vind ik erg jammer. De enige merken die bij Android blijven zijn eigenlijk Google zelf en Samsung. Bizar toch?
Kleinere merken zoals Sony en Asus hoef je nieteens meer mee te tellen. Asus maakt alleen nog gaming telefoons en Sony mobile stelt helaas ook niet veel meer voor.
[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 10 januari 2025 09:57]
Omdat het allesbehalve leugen is. Kennis ging met exact dezelfde apps van OnePlus 5 naar Pixel 4a naar Pixel 6 en zit nu op die S23 Ultra. Is de enige die na een week begon lag te vertonen, en de animaties zijn standaard al de traagste van al die toestellen.
Ik ben voorlopig terug naar Motorola. Ze hebben hun skin dan wel net een update gegeven, maar blijft dicht bij stock Android met een paar quality of life verbeteringen. Ze lijken de laatste tijd ook weer meer moeite in hun updates te steken. Nu alleen hopen dat ze het volhouden deze keer.
Bedankt voor de bevestiging! Wel goed om te weten dat het wel ondersteund wordt aangezien er al (en ook in de toekomst) veelvuldig gebruik van wordt gemaakt met smart devices zoals watches enzo.
In de accutesten staat het scherm op een helderheid en van een nieuwe soc mag je juist verwachten dat de efficiëntie hoger is..
Dus nee, niet echt indrukwekkend nog.
Snel opladen is leuk hoor, maar ik sleep niet overal een lader mee naartoe, ik heb dan liever een langere standaard batterijduur.
Ik zeg ook niet dat het een slechte accuduur in het algemeen is, maar voor een 6000Mah batterij ben ik absoluut niet onder de indruk..
De review van mkbh is niet bepaald wetenschappelijk onderbouwd, het is meer een 'naar mijn gevoel' stuk. Het enige quantificeerdbare wat er in voorkomt is heel kort een paar benchmarks die hij zo te zien niet zelf heeft gedraaid.
Ik kwam gisteren toevallig ook op Youtube een van die 'battery drain tests' tegen waar de OP13 was meegenomen en die kwam aardig in de buurt van de Tweakers resultaten. Iphone 16 Pro en OP13 zaten binnen enkele minuten van elkaar in die test.
[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 8 januari 2025 12:44]
Mkbhd heeft de gsm gebruikt voor 3 weken lang als zijn hoofd-smartphone. Hij zegt zelf dat hij nooit in de problemen kwam qua batterij, dus dat is toch het enigste dat telt? Wat ben je met die tests hier op tweakers, een smartphone moet gewoon de dag volledig doorkomen met sprekend gemak en dat is hier perfect het geval. Zelfs twee dagen zal lukken.
Wat Dennis dus zegt. Niemand noemt de batterij slecht, het is nog altijd een goed resultaat. Het argument was dat de resultaten van Tweakers niet kloppen, wat dus een verkeerde uitspraak is (zeer waarschijnlijk).
Feit is nu eenmaal dat de OP13 het met een grotere batterij iets minder doet dan de OP12, terwijl ze toch een aardig punt van de grotere batterij hebben gemaakt in de marketing.
[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 8 januari 2025 14:13]
Jammer ook dat OnePlus vanaf dit jaar er dus voor gekozen heeft om de SuperVOOC oplader er niet bij te leveren. Als je er daar niet één van hebt liggen, zal je daar dus ook extra voor moeten bijbetalen.
Is het niet slecht voor de battery om de SuperVOOC te gebruiken?
Ben van plan om de lader 120W of de 80W te halen, alleen weet ik niet of dat gezond is voor de battery?
Ja ik heb de Oneplus 3, 6T, 8 en nu de 11 gehad. De 6T en 8 heb ik nauw gemeten en daar zat ik na 2 jaar onder op 20% degradatie. Vorig jaar heb ik een 9 pro gerefurbished voor een familielid en die zat qua degradatie al op 42% na 2.5 jaar. En nu bij de 11 heb ik slechts 9% degradatie sinds de launch.
[Reactie gewijzigd door Puddi Puddin op 8 januari 2025 12:26]
Precies. Het snelladen is dus niet gelijk het einde van de batterij.
Daarbij zou het voor mij weer een hele omschakeling zijn om weer terug te gaan naar traag ladende telefoons haha. Dat is ook de reden dat ik uiteindelijk niet naar een S24 ben gegaan toen mijn contract af liep. Ik ben stilletjes wel weer aan het kijken voor een vervanger, maar meer snelheid heb ik eigenlijk nog niet nodig en functionaliteiten mis ik ook nog niet. Toen ik er achter kwam dat de s24 met maar 25 watt op laadt voelde het al helemaal als een stap terug.
Het komende jaar maar eens kijken wat er allemaal op de markt komt.
[Reactie gewijzigd door Dom op 8 januari 2025 14:20]
Zou ik niet doen om de 120 Watt of de 80 Watt charger te kopen voor een OnePlus die bedoeld is voor een 100 Watt charger. Het zou eventueel schade kunnen veroorzaken aan het het toestel en de batterij. Dus ga toch voor een ORIGINELE charger.
Ja, dit valt behoorlijk tegen om geen oplader mee te leveren in de doos. Wil je de orginele 100 Watt oplader kopen dan wel bij OnePlus zelf (volgens mij €69)en niet bij AliExpress vanwege wellicht een namaak.
Ik gebruik een Anker Prime 67W Anker lader en die wordt door mijn OP12 herkend als SuperVooc lader (en hij laadt ook echt heel snel, al heb ik het niet gemeten). Die lader kost op Amazon.de € 40 en kan ook als laptoplader gebruikt worden, heeft 3 uitgangen en is ook nog een stuk kleiner dan de OP-lader. Dat is wat mij betreft een betere deal, ook al is het geen 100W.
Ok maar toch zou ik zelf voor de originele lader gaan, ook al werkt de Anker van jou goed. Het is maar een kleine investering. Trouwens, onbegrijpelijk dat er in de doos van OnePlus 13 geen lader wordt bijgeleverd. In mijn OnePlus 11 zat de lader wel in de doos. Ze waren wel erg laat met Android 15; pas op 30/12/24 s'middags ontvangen. s'svonds geïnstalleerd.
Deze telefoon lanceren met een prijs hoger dan die van een nieuwe (welliswaar vorig jaar gelanceerde) S24 Ultra vind ik toch een zeer bijzondere actie.
En de S24 Ultra krijgt ook nog eens software updates t/m 2030, terwijl de OnePlus 13 maar t/m 2028 wordt geüpdatet...
Zeer indrukwekkende camera hardware, dit gaat leuk modden worden, jammer dat de eigen camera nog steeds beetje heftig is met de NR en daarna de sharpening on dat te verbergen. Maar dat is helaas voor bijna elke smartphone
Ik heb weinig ervaring met OnePlus telefoons maar ik ben het wel eens met de conclusie dat het grootste minpunt de eigen concurrentie in de vorm van de Find X8 Pro is.
Het was me in verschillende reviews al opgevallen dat alle Chinese telefoons er hetzelfde uit zien, wat wel jammer is want waarmee onderscheid je jezelf dan nog.
Wel goed om te zien dat veel Android fabrikanten ingezet hebben om een soepel OS te leveren door in te zetten op mooie animaties. Was toch vaak een ondergeschoven kindje bij Android behalve de OnePlus die wel bekend stond om een goede ervaring te bieden. Pixel ook wel enigszins maar vond dat ook nooit helemaal overtuigend.
Bijna alle telefoons zien er van voren hetzelfde uit. Dat is niet iets Chinees unieks. Wellicht als OnePlus het camera gat links had gehouden was het wel iets unieker geweest. De achterkant en de indeling van knoppen is wel variabel.