OnePlus 13, 16GB ram, 512GB opslag Zwart Review

R_VH
2 mei 2025, laatste update op 3 mei 2025, 146 views Product gekocht

OnePlus 13, 16GB ram, 512GB opslag Zwart

De OnePlus 13 is een telefoon waarmee het inmiddels volwassen, Chinese smartphonemerk OnePlus het opneemt tegen de toptoestellen van Apple, Samsung en Google. Daar slaagt hij ook bijzonder goed in. De prestaties zijn uitstekend, de camera's kunnen zich meten met de top en de batterijduur is bovengemiddeld goed.

Pluspunten

• Ontzettend rap
  • Batterij is sterk
  • Uitstekende foto's
  • Scherm van hoge kwaliteit
  • OxygenOS is prima...

Minpunten

• ...maar heeft verbeterpunten
  • AI zoom werkt niet lekker

OnePlus lijkt goed op weg te zijn. Sinds de OnePlus 11 al wel, als ik eerlijk ben. Nu de 13 hier is en reviews wederom lovend zijn, dacht ik: waarom ook niet. Na 5 jaar ben ik weer terug bij OnePlus. Eens zien of deze telefoon de huidige prijs van pak hem beet 850 euro waard is.

Unboxing

In tegenstelling tot de voorganger, en helaas in lijn met de meeste telefoons van tegenwoordig, zit er naast de telefoon alleen een kabel in de doos. Jawel, om dit toestel met 100 watt op te laden, dient de lader los aangeschaft te worden. Dat is jammer, maar ik weet ook dat OnePlus hier weinig aan kan doen. De kabel en doos zijn in ieder geval rood.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/eDOd-PXbW4BU_hqG-7EMdggl9AU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1UaXeOjlBYxUG9gqPq5yMwYPbh0tmPdt3LTKcvaUD1PALKuQSL.jpeg?f=620xauto

Er zit wel een screenprotector op de smartphone. Dat is dan wel weer attent. Ik heb hem voorlopig nog op het scherm zitten.

Behuizing, vingerafdrukscanner, knoppen

De zwarte OnePlus 13 is een beetje standaard wanneer het tot materialen aankomt. Glas aan de voor- en achterkant en een frame van aluminium. Niets bijzonders. De achterkant voelt wel apart. Dat komt niet alleen door het materiaal, dat nogal glad aanvoelt, maar ook door het massieve camera-eiland.

De voorkant bevat het scherm. Verrassend is dat uiteraard niet. Wat wel nieuw is, is dat het scherm een stuk vlakker is. Op de OnePlus 12 had deze nog afgeronde zijkanten. Ik moet zeggen dat de zeer subtiele afrondingen aan alle vier de zijden ervoor zorgen dat swipen erg prettig aanvoelt. Het irriteert ook niet. De schermrand is flinterdun. Ook de uitsnede voor de selfiecamera is relatief klein.

Onderaan het scherm, maar wel vrij hoog, zit de vingerafdrukscanner. Deze is van de ultrasonische variant en werkt ontzettend goed. Ook met vochtige vingers. Het scherm hoeft niet aan te staan om het toestel te ontgrendelen.

Het aluminium frame is versierd met allerlei knopjes en uiteraard de welbekende alert slider. Ik hou van dit ding. De knoppen zitten stevig in het toestel verwerkt en drukken fijn in. Bovenin zit een IR blaster. Daarmee zou ik een televisie kunnen bedienen. Best geinig.

Onderaan is er niets bijzonders te vinden. Een van de speakers, de usb-c poort en de simlade. Dat is het ook wel. Een 3.5 mm headphone jack was niet uitgenodigd voor het feestje. Ook micro SD kaarten zijn niet welkom in deze smartphone. De speaker zit linksonderin, wat prettig is voor het kijken van video's. Het geluid wordt niet geblokkeerd tijdens het vasthouden van de telefoon.
Stevigheid, vasthouden
De OnePlus 13 houdt prima vast. Dankzij de lichte kromming in de behuizing ligt de telefoon prettig in de hand. Ik weet niet hoe stevig het glas aan de voorkant is, omdat het gemaakt is van "ceramic guard", maar ik ben ook niet bang dat het snel barst. De telefoon geeft niet veel mee. Ook zit het prima in elkaar. De OnePlus 13 heeft zowel een IP68 als IP69-certificering. Hij zou dus theoretisch gezien de wasmachine moeten overleven. Dat ga ik niet uitproberen, en ik raad het ook niet aan. Het is wel prettig dat OnePlus waterdichtheid serieus oppakt met deze generatie.

Connectiviteit

De OnePlus 13 ondersteunt uiteraard 5G en doet het uitstekend met wifi. Het wisselen tussen de twee netwerken gaat ook vlekkeloos.

Bluetooth is ook aanwezig, zoals verwacht. Ook dit werkt naar behoren.

Display

Nu komen we aan bij een van de hoogtepunten van de OnePlus 13: het scherm. Wat is deze waanzinnig goed! Het betreft een 10bit OLED paneel met een 1440 x 3168 px resolutie en uiteraard de soepele 120hz verversingssnelheid. Er is ook een verhoogde pwm dimming aanwezig. 2160 hz, om precies te zijn. HDR10+ ondersteuning is aanwezig, en dat geldt ook voor Dolby Vision. Netflixen is erg fijn om te doen op deze smartphone. Dat geldt ook voor gamen.

Het is uiteraard een LTPO paneel. De minimale verversingssnelheid is 1 hz. Sommige games ondersteunen de volledige refresh rate, anderen blijven steken op 60 beelden per seconde. Dit is een kwestie van uitproberen.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/xWvmEgP9gCSnVEEmew4oPL0uuqM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1UaXeOMNYVNiakHGpduwk5iv5sbB3wPIalEwigF0LPoVdcbT96.jpeg?f=620xauto

Er een always on display functie. Deze werkt best oké, maar er zijn betere varianten op de markt. Ik denk hierbij aan een zeker Zuid-Koreaans merk.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Y9NfN78XIp17hhmeOLdsg4kZYNk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1UaXeODxVgTHx21ysXjBoBUYZWfkeJyNblrSKsrko3nSGlO5IE.jpeg?f=620xauto
Kleurweergave
Over het algemeen geeft de OnePlus 13 de kleuren accuraat weer. Er zijn veel opties om de kleurweergave aan te passen. Ook is er een functie die heel veel weg heeft van True Tone.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/1yA2vXkjAwDKI6QwZouDQR6TCNE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1UaXeOUr6p8qhlwm6yIFB6IXGf1acOqSv5Q4cZcs6u8jQyVUD7.jpeg?f=620xauto
Helderheid
OnePlus belooft een piekhelderheid van 4500 nits, maar bereikt deze alleen bij het kijken van HDR. Maar ook onder direct zonlicht is het scherm heel goed af te lezen. De automatische helderheid heeft echter wat werk nodig. Het is niet slecht, maar er zijn fabrikanten die dit beter voor elkaar hebben.
Aqua touch
De OnePlus 13 ondersteunt alweer de tweede versie van aqua touch. Ik moet zeggen dat het goed werkt en dat het een prettige functie is om te hebben.
Handschoenmodus
Er is ook een handschoenmodus aanwezig. Dit doet me denken aan de Nokia Lumia 920. Het werkt goed, maar de meeste telefoons kunnen ongeveer hetzelfde. Hiervoor zou ik de OnePlus 13 dus niet aanschaffen.

Batterijduur en laden

De OnePlus 13 heeft een 6000 mAh batterij. Dat is fors. Hoe dat kan? Het is een siliconen koolstofbatterij. Ik ga niet uitleggen wat dat precies inhoudt, want scheikunde was niet mijn beste vak, maar ik kan wel zeggen dat het zorgt voor een uitstekende batterijduur.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/7_p3_5VKUmxaqu51fnwI5UjQbK0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1UaXeO4WZjzTLBRK9fA4MbApcH5trafFS59NyMwTJgvTouzNZI.jpeg?f=620xauto
Opladen
Opladen gaat tot 100 watt. Gelukkig ondersteunt de OnePlus 13 veel opladers. Met een 45 watt oplader laadt de smartphone ook behoorlijk rap op. De originele oplader hoeft dus niet per se aangeschaft te worden. Dat is een pluspunt.

Er zijn veel functies om het opladen te versnellen of te beperken tot 80 procent. Draadloos opladen is ook mogelijk. Dit kan tot 50 watt. Met een speciaal hoesje ondersteunt de telefoon ook opladers die vastklikken aan de achterkant van het toestel.

Speakers

De OnePlus 13 heeft hybride stereo speakers. Deze setup klinkt vrij goed tijdens het kijken van series en video's. Ook muziek klinkt goed. Bellen via de oorspeaker gaat ook prima. Hoge tonen zijn zuiver en er is ook bas aanwezig. Ook kan de volume lekker hoog.

OxygenOS

Ah, OxygenOS. We zijn alweer beland bij nummer 15. Ik moet zeggen dat het een stuk beter is dan eerder. Toch is het lang niet hetzelfde als de oude OxygenOS. Ik vind het in ieder geval prettig dat er weinig bloatware aanwezig is. Ik zag alleen de Netflix app vooraf geïnstalleerd.

Even een paar screenshots.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/bMH1R8njcppnvT37VkzuWEkA_uw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1UaXHVozRDRNLYWvl6MGSX2ZH0JWV8EpqPw2SK8bQMet0frcGr.jpeg?f=620xautoAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/yjJ8lmbYOQKQmPodPrtEUvGTzJ4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1UaXHVgMLVtm0ummk52ggoiCWGopHQuCeWlpOCe4mZrEkEN8xq.jpeg?f=620xauto

Qua personalisatie is er veel in te stellen. Denk aan verschillende soorten achtergronden of thema's. Ook het vergrendelingsscherm kan naar wens worden aangepast. De aanpassingsmenu doet te denken aan die van Apple. Het is echter niet te bereiken via het vergrendelingsscherm zelf, wat een klein minpunt is.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ngO4X56PIXPz8_Bq0HOK4q9KWds=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1UaXeOT90mnmd1IoAdaPtfks9WkZaKMD3Sbx3WbRHymZeBZwbk.jpeg?f=620xauto

Er zijn ook andere dingen aan te passen. Een andere batterij-icoon? Kan ingesteld worden. Drie verschillende donkere standen? Waarom ook niet. Ik denk zelfs dat geen enkele andere fabrikant een beter aanpasbare dark mode heeft dan Oppo en haar dochtermerk. Zin in een iPhone ervaring? Dan zit je hier goed, want OnePlus heeft iets wat bijzonder veel lijkt op de dynamic island. Deze functie irriteert me vaak niet, maar de meldingen over de batterij kunnen niet weggeveegd worden.
Zelfs namen van apps kunnen aangepast worden. Dat geldt overigens ook voor het app-icoon zelf.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/CISh-B6J-9nc2VgidRqHaz7sC2k=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1UaXeOzKDv2vOlINXhn9gXmTZOy568b7RiFJWnyYCFItx8qOcB.jpeg?f=620xauto

OxygenOS ondersteunt grote folders, net zoals NothingOS en OneUI 7. Hieronder mijn thuisscherm. Ik gebruik de grote folders niet.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/fJ0jKwInch5bfH8wEtVr4bvFvm0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1UbbYhv5XImQQMNyZNYn6Rt8rI9FOzSjuWYlxAmwJaXCdKkyhm.jpeg?f=620xauto

Ook icon packs zijn aanwezig. App iconen kunnen naar wens worden aangepast.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/GLRlnUiotlHMSmvs4J7lG-U91UU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1UaXHW3YrR7TLOMabT0ywjApPbPZmRk0cfgTNPJTtKeOJLOpC3.jpeg?f=620xauto
AI, AI, AI
Natuurlijk doet OnePlus ook mee aan de AI trend. Er zijn verschillende features, vooral in de galerij app. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van mensen die je liever niet op de foto had, of reflecties.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Q9m7jhqwPxBFUB7mwz34fg6uVdc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1UaXHWH0grNR3Fkxhad0HucAKvvduUrZJahCoAJO1wG492mTlj.jpeg?f=620xauto

Er is ook een side bar met een paar functies. Deze zijbalk, die doet denken aan de edge-functie op Samsung toestellen, kan volledig naar smaak worden aangepast. Handig is dat ook splitscreenapplicaties worden ondersteund.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/FeHRbnCDO2ahs6I1Sdxmy3FYKXw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1UbbWkNhKobCFNJm6rBhbKQlp00I8MEb5NRB0nZfH2MKWXxpM9.jpeg?f=620xauto

Ik heb tot zover alleen AI summarize uitgeprobeerd. Deze functie werkt over het algemeen prima. Er is ook een functie die schermafbeeldingen af kan lezen.

Circle to search en Gemini zijn ook aanwezig. Hierover is weinig bijzonders te zeggen.
Verbeterpunten
OxygenOS heeft een paar minpunten. Zo kan Google Discover niet worden uitgeschakeld. Ook zijn systeemwidgets voor nieuwkomers moeilijk te vinden. Verder is het standaard lettertype bijzonder lelijk, als ik eerlijk ben. Gelukkig kan deze worden aangepast. Ik ben ook niet te spreken van de standaard lettergrootte. Die is namelijk veel te groot. Ook dit is echter naar smaak in te stellen.
Updates
De OnePlus 13 ontvangt vier jaar Android updates en zes jaar beveiligingsupdates. Dit is minder dan Samsung, Google en tegenwoordig ook Honor. Voor mij is het echter voldoende.

Hardware, gamen

Het hart van de OnePlus 13 is de Snapdragon 8 Elite. Ik hoef niet te zeggen dat deze chipset waanzinnig snel is. Daarbij zit 12 of 16 GB RAM (LPDDR5X) en 256 of 512 GB opslag van het 4.0 UFS type. Erg toekomstbestendig.

Dat deze telefoon een ontzettend krachtige soc heeft, is te merken. De software draait erg soepel en games haperen nauwelijks tot nooit. Ook wordt het toestel niet warm.

Trilmotor

De trilmotor in de OnePlus 13 is uitstekend. Ongeveer net zo goed als degene in de Pixels, en bijna op het niveau van de iPhone. Ik ben er tevreden over.

Camera-app, fotokwaliteit

De OnePlus 13 heeft drie lenzen in dat gigantische eiland zitten. Alledrie de lenzen bevatten 50 megapixel sensoren die vrij groot zijn. Vergeleken met de OnePlus 12 is er weinig veranderd.

Hoofdcamera: 50 megapixel 1/1.4" Sony LYT-80
Ultrawide: 50 megapixel 1/2.76" Samsung ISOCELL JN5
Telelens: 50 megapixel 1/2.74 Sony LYT-600
3x inzoomen. Tot 120x digitaal.

De camera-app zit vol met features en is prettig in gebruik. Er kan een Hasselblad watermerk worden toegevoegd, er zijn erg veel filters en er zijn natuurlijk veel modi om mee te werken. De meeste hiervan zal ik persoonlijk niet gebruiken.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/wYgN5SlCSjvoMulCeWoiP7wHbkE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1UaY93OsktxDwADOPed25IkwkD4Rut3GnrevB3XeRYvffabR69.jpeg?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/VY8ltC6Zx393c4_YP0FYh02olE0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1UaZEPMZW2zWFfBcTwOlq731wlOIbp6SQXDvxARdFjQ9KKrReH.jpeg?f=620xauto

RAW fotografie is ondersteund. Maar goed, fotokwaliteit:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/09U398IcNpLzKD6iQpVz-h1avWE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1Ub6MaFJJnrpWBK985fBYa5wGswRL2WItvfAnL2aGKLzljCbq3.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/U0AVlVPwAsjU5WkPlj136Ie99ew=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1Ub6PAqpW3DymmIxCYtyR9GyFaiN6R7nE999caWRbGx32iqDSU.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/m9UTGz7pRUg-xYB1IFTz4xNTp7k=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1Ub6PA05HSptBEiOFpxDptXDsJJR9QE1uczDLdijPE33ZinU6w.jpeg?f=620xauto

Ik ben erg tevreden over de kwaliteit van alle drie de camera's. Detail wordt goed vastgelegd, de bewerking is ietwat filmisch en dynamisch bereik is in orde. Wel is er veel contrast. Ik vind het een prettig toestel om mee te fotograferen, mede door de functies die aanwezig zijn.

Hieronder een foto genomen met de ultrawide.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5XjX9N60SEU3q3UapX_RCNJaOFI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1Ub7DK893bM5EtDQLhZsgTYdjmZWpJOrsFkFymvUu7UYRJO2xa.jpeg?f=620xauto

De mogelijkheid om macrofoto's te maken is ook aanwezig. Deze foto's zien er prima uit. Detail is goed, en dat geldt ook voor de kleurweergave en contrast. Het is alleen jammer dat de telelens hiervoor niet geschikt is.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/O-zUShpvblFZb20aT35U3SZzlow=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1UbbT2L1IMQJC9pgI06jo4cVqPPTvtxTiHXBITxXexTDsrMURs.jpeg?f=620xauto

Hieronder een foto gemaakt met de eerdergenoemde telelens. Dit gebeurt optisch tot 3x. De kwaliteit is prima. Ook als de zon onder is. Wel merk ik kwaliteitsverschil ten opzichte van de hoofdcamera.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/100NZ4IoMF9cwfsHwLibYSuMspY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1Ub7DKGH5oSFAQE0QDtVUhmGFjLbfLed0XtcVEH29qEmzQYE6F.jpeg?f=620xauto

Er is ook een knop om 6x in te zoomen. De kwaliteit neemt qua detail iets af, maar foto's zijn nog steeds bruikbaar.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/3tdYvfeGGyHODkRtkYHsXTkJMGA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1Ub6MaC8BFZDDZhTYcwhz0LSEbU3Y40sAlOyMIUZNZWMSeyOLE.jpeg?f=620xauto

Fotograferen op 120x raad ik echter af. Deze foto's zijn, ondanks de aanwezigheid van AI, onbruikbaar.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/1V6elZPMxKol6e5soXJ3EuPcpmE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1Ub6On2DqGGu8U1KpkZ7dShPKchChAVNftVbWNCljiJA6nTIzo.jpeg?f=620xauto

Dit geldt overigens voor veel foto's genomen met de AI zoom functie. Deze schakelt zichzelf automatisch in na 10x inzoomen. Gelukkig kan het ook worden uitgezet.

Hieronder nog een foto genomen als de zon heeft uitgeklokt na een lange dag. De OnePlus staat zijn mannetje bij weinig licht. Dat is goed om te zien.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/E7hW5m-lv_i6F21NiNzGRcuFey4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1Ub7DKmL39GUXERoybtnAUZFph0K93WpcFHCgipM7ebInbYewG.jpeg?f=620xauto

Selfies maak ik niet.
Video
Video kan worden geschoten in Dolby Vision. Alle camera's, inclusief de selfie, ondersteunen 4K met 60 beelden per seconden. De hoofdcamera ondersteunt 8K met maximaal 30 fps. Videokwaliteit is zowel bij voldoende als weinig licht prima te noemen.

Alternatieven, conclusie

De OnePlus 13 is natuurlijk niet de enige smartphone in zijn prijsklasse. Daarom heb ik hier een kleine verzameling aan andere telefoons die eventueel het overwegen waard zijn.

Samsung Galaxy S25 Plus

De Samsung Galaxy S25 Plus kost hetzelfde, heeft ongeveer hetzelfde scherm en dezelfde processor, hoewel het de For Galaxy variant betreft. Wel zijn de camera's achterhaald en laadt het toestel langzamer op. Ook is de batterijduur korter. OneUI kan wel beter bij je wensen passen.

Google Pixel 9 Pro XL

Over deze telefoon heb ik ook een review geschreven. Het is een prima telefoon met uitstekende camera's. Wel is de Tensor G4 een stuk trager dan de Snapdragon 8 Elite. De Pixel ontvangt daarentegen sneller updates en de software steekt beter in elkaar. Batterijduur en opladen zijn echter geen partij tegen de OnePlus.

Oppo Find X8 Pro

De broer van de OnePlus 13. Je ruilt de ultrasonische vingerafdrukscanner in voor een optische, maar krijgt ook een extra telelens. Ook is er een cameraknop aanwezig. De Dimensity 9400 is ongeveer even snel als de Snapdragon in de OnePlus.
De OnePlus 13 is een zeer sterk alternatief voor de toptoestellen van Samsung en Google. Het is snel, de camera's zijn meer dan prima en de telefoon steekt over het algemeen goed in elkaar. In sommige vlakken verslaat het de concurrentie, met een bovengemiddeld goed scherm en de uitstekende batterijduur. Ik raad hem aan.

Heb jij ook een OnePlus 13, 16GB ram, 512GB opslag Zwart?

Vraag & Aanbod