De Samsung Galaxy S24 FE is een fijne telefoon die luxe oogt en aanvoelt. Bovendien deelt hij meer dan één eigenschap met zijn duurdere tegenhangers uit de S-serie. Het scherm is vloeiend en helder, en geeft alle content prima weer. We hadden liever een andere soc dan de Exynos in het toestel gezien, maar bij dagelijks gebruik merk je er weinig nadelen van, zolang je de FE niet langdurig zwaar belast. Het camerasysteem is veelzijdig en vooral de hoofdcamera, die identiek is aan het model in de duurdere S-serie-telefoons, presteert erg goed. Samsung belooft 7 jaar software-updates, waarmee de fabrikant comfortabel boven de concurrentie uitsteekt. Op het gebied van software kun je bovendien de vruchten plukken van Galaxy AI, dat nu ook in het Nederlands beschikbaar is. Daarmee loopt het toestel voor op zijn concurrenten. De accuduur is niet meer dan gemiddeld, en opladen gaat relatief langzaam. De S24 FE is een interessante keuze zolang het prijsverschil met de S24 en S24+, dat behoorlijk fluctueert, groot genoeg is.
Net als vorig jaar in oktober heeft Samsung deze maand een nieuwe ‘Fan Edition’ op de markt gebracht: de Samsung Galaxy S24 FE. De FE-modellen zijn vaak redelijk populair omdat ze veel features van hun duurdere broers uit de S-serie lenen, terwijl ze met een zachter prijskaartje worden aangeboden. Om dat lagere prijspunt te bereiken, moeten er uiteraard concessies worden gedaan. In dat licht kun je de Fan Edition-modellen beschouwen als een soort hybride tussen het hoogst gepositioneerde A-seriemodel en een S-serietoestel uit hetzelfde jaar.
Hoewel het bij Samsung elk jaar even afwachten is welke soc de S-lijn bevat, was dat dit jaar vrij duidelijk. Alle Galaxy S-telefoons krijgen een Exynos-chip, ongeacht in welk werelddeel je de telefoon aanschaft. Veel mensen zullen de voorkeur hebben voor een Snapdragon-chipset, maar Samsung adverteert dat het dit jaar een chip heeft geproduceerd die ‘vlot presteert en koel blijft’. Dat is doorgaans niet kenmerkend voor Exynos-chips.
Naast de hardware belooft Samsung ook veel moois op het gebied van software. Het kan je inmiddels niet meer zijn ontgaan: 'Galaxy AI is here'. Waar andere grote spelers zoals Google en Apple hun kunstmatige intelligentie pas deels, of nog helemaal niet, kunnen uitrollen in Europa, kan je in Nederland de volledige features van Samsungs AI benutten. Sterker nog, Galaxy AI is nu ook beschikbaar in het Nederlands.
Samsung heeft sinds dit jaar weer het grootste aandeel van de smartphonemarkt in handen. Toch levert het marginaal minder telefoons ten opzichte van vorig jaar. Met de S24 FE hoopt de Zuid-Koreaanse fabrikant consumenten te bedienen die niet te diep in de buidel willen tasten, maar toch meer eisen stellen dan het topmodel uit de A-serie kan leveren. Zo biedt het over de hele linie passende toestellen aan, van ultra-budget tot ultra-premium.
De belangrijke vraag is dan ook: is er binnen Samsungs line-up wel plek voor de S24 FE? Zeker nu de introductieprijs in vergelijking met vorig jaar vijftig euro is gestegen en duurdere toestellen uit de S-serie juist in prijs zijn gedaald, is het belangrijk om goed af te wegen voor welke features je wel en niet wilt betalen.
Design en scherm
Wie de Samsung S24 FE voor het eerst uit de doos haalt, zou zomaar kunnen denken dat er een Samsung A55 of S24+ in zit. Het uiterlijk, het scherm en de gebruikte materialen doen erg denken aan een mix van deze twee telefoons. Niet gek, want Samsung lijkt de laatste jaren al zijn midrange- en premiumtelefoons te voorzien van bijna hetzelfde minimalistische ontwerp. De S24 FE is nagenoeg even groot als de A55, met bezels die nét een stukje dunner zijn, en heeft een vergelijkbare 'kin' aan de onderkant van het scherm. Ook is de ronde uitsnede voor de selfiecamera ongeveer even groot. De drie camera's op de achterkant van het toestel steken redelijk ver uit; verder dan bij de S24+. Het frame lijkt wat meer op dat van de duurdere broer uit de S-serie. Het is gemaakt van aluminium en loopt aan de achterkant wat rond af, zodat het toestel prettiger in de hand ligt. De knoppen zijn ook onveranderd gebleven. De linkerkant van de telefoon bevat er geen, aan de rechterkant treffen we de powerknop, en daarboven de volumeknop. Ze zijn goed te bereiken en hebben een fijn 'clicky' gevoel wanneer ze worden ingedrukt. Zowel de voor- als achterkant is gemaakt van glas, waarbij Samsung heeft gekozen voor Gorilla Glas Victus+. Verder is de telefoon voorzien van een IP68-rating. Dat is de op een na hoogst haalbare rating, wat betekent dat de telefoon volledig stof- en waterdicht is. Je zou hem in theorie dus prima een keer in water kunnen laten vallen, zonder dat het drastische gevolgen heeft.
Telefoon
S23 FE
S24 FE
A55
S24+
Hoogte (mm)
158
162
161,1
158,5
Breedte (mm)
76,5
77,3
77,4
75,9
Dikte (mm)
8,2
8
8,2
7,7
Gewicht
209g
213g
213g
196g
Schermdiagonaal
6,4"
6,7"
6,6"
6,7"
Resolutie
1080x2340 (393ppi)
1080x2340 (385ppi)
1080x2340 (390ppi)
1440x3120 (513ppi)
Refreshrate
60-120Hz
60-120Hz
60-120Hz
24-120Hz
Materiaal
Gorilla Glas 5, aluminium
Gorilla Glass Victus+, aluminium
Gorillas Glass Victus+, geborsteld aluminium
Gorillas Glass Victus 2, Armor Aluminium 2
IP-rating
IP68
IP68
IP67
IP68
Als je in de afgelopen twee jaar een midrange- of premiumtelefoon uit de stal van Samsung hebt vastgehouden, weet je dus wat je ongeveer kunt verwachten. Dat vinden we niet erg; de S24 FE voelt net zo luxe aan als andere recente Samsung-telefoons met het strakke no-nonsense ontwerp dat het Zuid-Koreaanse merk sinds de lancering van de S23-serie hanteert. Alleen de iets dikkere schermranden en asymmetrische kin verraden dat je niet met een écht vlaggenschip hebt te maken.
Goed display, nu nog helderder
Het scherm is een 'Dynamic Amoled 2X'-panel, zoals Samsung het zelf noemt. De kleurweergave is goed, maar niet uitmuntend. Hij is net iets beter dan bij het toestel van vorig jaar. Het amoledscherm geeft alle content mooi weer, of je nu naar statische of bewegende beelden kijkt. Bij bewegende beelden helpen de HDR10+-certificering en hoge piekhelderheid mee om een goede weergave te produceren, waardoor vooral hdr-content van het scherm lijkt te spatten. Mede dankzij het relatief grote schermformaat van 6,7" is de S24 FE erg geschikt voor mensen die graag films, series en andere video's op hun telefoon kijken.
Ondanks dat het beeldscherm groter is dan dat van de voorganger, is de resolutie onveranderd gebleven. Dit heeft als resultaat dat de ppi een beetje lager ligt, hoewel het verschil met het blote oog niet te zien is. Ook aan de refreshrate zijn geen wijzigingen aangebracht. Het scherm ververst nog steeds op maximaal 120Hz en schakelt terug naar 60Hz wanneer er geen bewegende elementen worden weergegeven. Hierdoor voelt het toestel erg vlot en snappy aan. Bij een midrangetoestel moeten er ergens concessies worden gedaan. Bij het scherm zie je dat aan de iets dikkere bezels en 'kin' aan de onderkant, en daarnaast is er het ontbreken van een ltpo-paneel. Dit betekent dat er niet teruggeschakeld kan worden naar 1Hz of andere verversingssnelheden onder de 60Hz, waardoor de batterij langer zou meegaan. Mocht je het maximale uit de batterij willen halen, dan kun je de hoge refreshrate natuurlijk uitschakelen in de instellingen, ten koste van een deel van de gebruikservaring.
Van links naar rechts: De A55, S24 FE, S24+
Uiteraard hebben we het display uitvoerig getest in ons testlab. Uit de test met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware blijkt dat het scherm op nagenoeg elk vlak goed of bovengemiddeld goed scoort, zoals gebruikelijk bij Samsung-schermen. Vooral op het gebied van helderheid zet de S24 FE een keurige score neer, al is het toestel niet in staat om de geclaimde 1900cd/m² aan te tikken waar Samsung mee adverteert. De piekhelderheid is erg hoog, en de minimale helderheid erg laag. Dat is fijn wanneer je het toestel gebruikt in de felle zon, of 's nachts in bed nog even met je telefoon bezig bent. Wie ondanks de prima kleurweergave liever een scherm heeft waar alle content vanaf spat, kan in de instellingen de schermmodus op 'levendig' instellen in plaats van 'natuurlijk'. Houd er wel rekening mee dat onze tests zijn uitgevoerd op basis van het 'natuurlijke' profiel.
De Samsung S24 FE bevat vier camera's, waarvan er drie achterop de telefoon zitten: een primaire camera, een telecamera met drie keer zoom, en een ultragroothoekcamera. Aan de voorkant is een enkele 10-megapixelcamera te vinden. Hoewel op laag gepositioneerde toestellen en midrangetelefoons vaak drie of meer camera's aanwezig zijn, is de beeldkwaliteit die deze 'extra' camera's produceren niet altijd om over naar huis te schrijven. We gaan kijken of de S24 FE op dit gebied naar de prestaties van zijn duurdere broer neigt, of eerder de beeldkwaliteit van de midranger A55 levert.
Camerasysteem Samsung Galaxy S24 FE
Primair
Ultragroothoek
Tele
Front
Resolutie
50 megapixel
12 megapixel
8 megapixel
10 megapixel
Sensorgrootte
1/1.57" (50mm²)
1/3" (15mm²)
1/4,4" (10mm²)
1.3" (15mm²)
Pixelgrootte
1,0μm
1,12μm
1,00μm
1,22μm
Brandpunt in 35mm-eq.
24mm
13mm
76mm
26mm
Diafragma
F/1.8
F/2.2
F/2.4
F/2.4
Ois
Ja
-
Ja
-
Autofocus
Dual-pixel pdaf
-
Pdaf
-
Video
8k@30fps 4k@60fps
4k@30fps fhd@60fps
4k@30fps fhd@60fps
4k@60fps
Met de belangrijkste camera, de primaire camera, lijkt het wel goed te zitten. Hiervoor is namelijk de Samsung Isocell S5KGN3-sensor ingebouwd. Dit is dezelfde camerasensor die je tegenkomt in de S24 en S24+. In essentie is deze 50-megapixelsensor identiek aan de Isocell S5KGN5 die Samsung sinds de introductie van de S22-lijn als hoofdcamera inzet. Daar hebben we geen probleem mee, want hij heeft door de tijd heen prima fotoprestaties geleverd. Aan de hardware zal het dus niet liggen, maar uiteraard staat de manier waarop het toestel de camerabeelden verwerkt - zeker in deze tijd van AI - niet stil.
De camera-setup van de S24 FE
De ultragroothoekcamera maakt gebruik van een Samsung S5K3L6-sensor. Dit is een 12-megapixelsensor zonder ois of autofocus. Dat die ontbreken, is gebruikelijk binnen deze prijsklasse en bij ultragroothoekcamera's in het algemeen. De meeste mensen zullen deze camera voornamelijk gebruiken om landschappen en andere grotere ruimtes vast te leggen, waarbij autofocus doorgaans overbodig is. Het zal dus niet veel invloed hebben op de kwaliteit van je vakantiekiekjes. Wel betekent het weglaten van een autofocussysteem op de ultragroothoeksensor dat het toestel niet geschikt is voor macrofotografie, maar dat hoef je ook niet te verwachten in deze prijsrange.
De derde camera op de achterzijde is de telecamera, die voor het eerst binnen de lijn van FE-modellen is gewijzigd. De 10 megapixel tellende Hynix-sensor is ingeruild voor een 8-megapixelexemplaar van Omnivision. Die heeft ongeveer drie keer optische zoom ten opzichte van de hoofdcamera, dankzij het brandpuntafstand van 76 millimeter. Dat is ideaal voor portretten. De telecamera is voorzien van zowel ois als autofocus.
Op de voorzijde van de S24 FE is een enkele 10-megapixelselfiecamera te vinden. Deze kan 4k-beelden op 60 frames per seconde vastleggen, zodat beelden er vloeiend uitzien. Dat is iets dat lang niet alle telefoons kunnen. Het is leuk als je bijvoorbeeld in een fanatiek publiek staat en in een filmpje van jezelf de energie van het moment extra goed wil vastleggen.
De camera-app-interface komt exact overeen met die van de S24 en S24+, op één detail na: de 'Expert Raw'-functie ontbreekt. In de praktijk maakt dat weinig verschil. Raw-foto's die uit de 'Expert Raw'-modus komen rollen, bevatten standaard al hdr en wat meer scherpte. Dat zijn zaken die je zelf prima naar hartenlust kan opschroeven in de raw-bestanden die je met de 'Pro'-mode maakt. Opvallend aan de camera-app is dat het voorheen niet mogelijk was om slowmotionfilmpjes te produceren in 4k/120fps zonder achteraf de 4x vertraging in je galerij toe te voegen met behulp van AI, zoals te lezen in onze review van de S24-serie. Op het moment van schrijven zit dit wél standaard ingebakken in de camera-app, zonder de vermelding van AI.
Camera: praktijktest en vergelijking
Voor de praktijktest hebben we de A55, S24 FE en S24+ mee op pad genomen. Wellicht valt het je op dat de primaire camera's van de S24 FE en S24+ identieke foto's produceren. Ze zien er redelijk natuurgetrouw uit, met genoeg details en een goede kleurweergave. Highlights worden over het algemeen ook prima vastgelegd, iets waar de A55 meer moeite mee heeft. We kunnen dus stellen dat de foto's van de Isocell S5KGN3-sensor - in ieder geval bij daglicht - niet door een ander algoritme worden verwerkt. Kortom, we vergelijken appels met appels. De goedkopere A55 legt iets andere beelden vast, mede dankzij de afwijkende camerasensor. De voornaamste verschillen zien we in de kleuren die wat meer verzadigd zijn, een iets te hoog contrast, en het verlies van details in situaties met veel dynamisch bereik.
Mocht je meer details willen vastleggen, dan kun je ervoor kiezen om de pixel binning, waarbij de camera pixels samenvoegt, uit te schakelen. Je benut dan de volledige 50 megapixel die de hoofdsensor aan boord heeft, ten koste van wat dynamisch bereik, sluitersnelheid, en camera-performance in donkere situaties.
De 50-megapixelmodus kan het verschil betekenen tussen leesbare en onleesbare tekst
Wanneer er geen tot weinig licht meer is, schakelt de camera over naar de nachtmodus. Hierbij wordt de sluitertijd langer en leunt de telefoon nog meer op computational photography om heldere foto's te produceren. Samsung staat erom bekend in dit soort situaties een overdreven hdr-effect weer te geven, waardoor het er soms uit kan zien alsof het buiten nog licht is. Door de jaren heen is dit wat beter geworden, maar het is nog niet perfect. Dat zien we terug bij alle nachtfoto's: de lucht is te helder. De S24 FE presteert hierbij gelijk aan zijn duurdere broer, en laat de A55 achter zich. Dat laatste toestel lijkt de lucht in sommige gevallen bijna lichtblauw te willen schetsen. Een ander punt waarop de S24 FE zich onderscheidt, is ruis en de introductie van artefacten. De camerasensoren uit Samsungs eigen stal doen het hier wederom beter dan de IMX906-sensor van Sony die in de A55 zit en de scène te veel verscherpt.
De linkerfoto bevat meer ruis, artefacten en fringing
De tweede camera van het toestel, de ultragroothoek, presteert prima. Hij legt genoeg details vast, bijna net zo veel als de S24+. Verder heeft hij geen tot weinig last van lensvervorming en is hij de enige van het drietal die niet vatbaar is voor lens flares. Daarnaast is er bij weinig licht aanzienlijk minder ruis aanwezig dan bij de A55. Wel is de kleurtemperatuur net iets te warm. Daarnaast heeft de ultrawide moeite om details in schaduwen goed weer te geven, al is dit iets waar bijna elke smartphone-ultragroothoekcamera door wordt geplaagd.
De resterende camera op de achterzijde van de S24 FE is de telecamera. Die heeft een 35mm-equivalente brandpuntafstand van 76mm, wat neerkomt op ongeveer drie keer optische zoom ten opzichte van de hoofdcamera. Hiermee haal je objecten uit de verte wat dichterbij, en het is ook een ideaal brandpunt voor portretfotografie.
Mocht het erop lijken dat de foto's van de S24+ in dit geval van grotere afstand zijn geschoten: dat is niet zo. De telecamera in dat toestel heeft een brandpuntafstand van 69mm, waardoor de shots iets wijder zijn. De A55 bevat geen telecamera, dus cropt hij de foto's van zijn hoofdcamera, om zo tot een 3x zoombereik te komen. Dat is duidelijk te zien in de vergelijking: de S24 FE en S24+ maken gehakt van de telefoto's die met de A55 zijn gemaakt. Tussen de S24-modellen gaat het nek-aan-nek. De duurdere S24+ produceert iets meer contrast en een greintje meer detail. De S24 FE doet het net wat beter als het op portretten aankomt, waarbij de huid meer natuurgetrouw wordt weergegeven.
Zet je niet alleen andere personen graag op de foto, maar ook jezelf, dan is een goede selfiecamera van onschatbare waarde. In deze review zijn we nog niet eerder op een punt gekomen waarbij de drie Samsung-telefoons zo erg van elkaar verschillen. In dit geval laat ik de foto's even voor zich spreken.
Zoals je ziet, zijn de verschillen overdag vrij klein. De kwaliteit van de foto's van de A55 en S24 FE ligt dicht bij elkaar. De S24+ is hier de duidelijke winnaar, dankzij een veel scherper resultaat. Gebruik je echter de nachtmodus op de selfiecamera, dan zouden de verschillen niet groter kunnen zijn. De A55 geeft verkeerde kleuren weer, maar houdt meer detail in de schaduwen. De S24 FE geeft de foto een wat dramatischer effect door de schaduwen behoorlijk door te drukken tot diepe zwartwaardes. De S24+ produceert de meest scherpe foto van de drie, maar het resultaat is net een tint te rood. Al met al komt de frontcamera van de S24+ hier het beste uit de verf.
Op het gebied van video scoort de S24 FE ruim voldoende. De kleurweergave is goed, net als de weergave van details. Ook weten de S24 FE en S24+ - de resultaten zijn immers hetzelfde - goed met highlights om te gaan. Wanneer je het toestel op een felle scène richt, zoals in dit geval de lucht, past het de camerabelichting meteen aan, waardoor je een goede doortekening krijgt. Dit doet het toestel een stuk beter dan de A55, die moeite heeft om de lucht goed weer te geven. Verder kan het goedkopere toestel ook niet meekomen op het gebied van contrast en detail. De stabilisatie is prima, maar niet opmerkelijk. Wanneer er meer stabilisatie nodig is, kan je ervoor kiezen om de 'Superstabiel'-modus te gebruiken. Hierbij gebruikt de telefoon de ultragroothoekcamera en wordt er een flinke sensor-crop toegepast. Dat betekent effectief dat je niet langer in uhd aan het filmen bent, maar in qhd. In de praktijk zorgt dit voor een onnatuurlijk aanvoelend beeld en is er niet veel te merken van de extra stabilisatie.
Van links naar rechts: A55, S24 FE, S24+
Hardware: aangepaste Exynos
De S24 FE is - althans op papier - voorzien van een nieuwe soc: de Exynos 2400e. Niet alleen in naam, maar ook qua specificaties lijkt deze chip in veel opzichten op de chipsets die Samsung in de S24 en S24+ heeft gestopt. Het is dan ook 'slechts' een aangepaste versie. In de praktijk is alleen de cpu een klein beetje onder handen genomen; hij heeft een maximale kloksnelheid die 100MHz lager is dan die van de reguliere Exynos 2400. De soc is gebakken op 4nm en opgebouwd uit tien cpu-kernen: een snelle Cortex-X4 die op 3,1GHz draait, vijf Cortex-A720 kernen - waarvan er twee op 3,1GHz draaien en drie op 2,6GHz - en tot slot nog vier Cortex-520 kernen die op 1,95GHz zijn geklokt. Voor de gpu wordt gebruikgemaakt van een Xclipse 940. Opmerkelijk is dat dit jaar in alle versies van het toestel gebruik wordt gemaakt van dezelfde soc, in welk deel van de wereld je hem ook aanschaft. Voorheen konden gebruikers in de Verenigde Staten rekenen op een model met een Snapdragon-chipset, die bij veel mensen de voorkeur geniet boven een Exynos-variant.
Veel Tweakers zullen de term 'Exynos' waarschijnlijk associëren met prestaties die niet op kunnen boksen tegen de concurrentie, en daarnaast met warmteproblemen en een batterijduur die onder het gemiddelde ligt. We gaan kijken of de 2400e hier ook onderhevig aan is. Om te beginnen laten we er de 3DMark Wildlife Extreme Stress Test op los. In deze benchmark wordt een zware 3d-scène gerenderd in een loop die zich twintig keer herhaalt. Als een soc last heeft van thermal throttling komt dat in deze test meteen naar voren.
3DMark Wild Life Extreme Stress Test - Stabiliteit
Zoals je kan zien, scoort de S24 FE in deze test erg slecht, net zoals zijn duurdere broers uit de S24-lijn. Het toestel wordt dusdanig warm dat het erg hard moet terugschakelen om niet oververhit te raken. Zo gaat bijna de helft van de prestaties verloren wanneer de chip voor langere tijd onder druk wordt gezet. Je kan deze telefoon daarom beter links laten liggen als je graag zware mobiele games speelt.
Ondanks dat het toestel zijn beste prestaties maar kort kan vasthouden, hebben we ze uiteraard wel getest. Om te beginnen kijken we met behulp van een 3DMark-benchmark naar de best mogelijke score die de gpu in de Exynos kan behalen.
Best loop score
Smartphone
Cpu/soc
Gemiddelde score in punten in 3DMarks (hoger is beter)
De gpu van de Exynos 2400e scoort hier uitstekend; hij voert samen met de S24 en 24+ de lijst aan. Helaas moet je de uitslag met een flinke korrel zout nemen, aangezien er na een paar minuten niks meer van deze synthetische score over is.
Voor de cpu draaien we een soortgelijke test in Geekbench 6, om ook hier de absolute prestaties van te bepalen. Hierbij geldt hetzelfde: deze score wordt in de praktijk maar erg kort behaald. Houd dat in je achterhoofd, bij het bekijken van de grafiek.
Samsung heeft de S24 FE voorzien van razendsnel UFS 4.0-opslaggeheugen, waarbij het toestel wordt geleverd in varianten met 128GB en 256GB. We hadden liever 256GB in het instapmodel gezien, maar er moeten nu eenmaal concessies worden gedaan bij toestellen die geen vlaggenschip zijn. Beide versies beschikken over 8GB Lpddr5x-werkgeheugen dat op 4266MHz draait. Op de onderkant van het toestel is een USB-C 3.2 Gen 1-poort aanwezig die ook video-out ondersteunt. Zo kan je Samsung DeX draadloos én bedraad draaien.
Wat het netwerk en draadloze verbindingen betreft, ondersteunt het toestel Wi-Fi 6E (dualband), Bluetooth 5.3 en verschillende satellietverbindingen zoals gps, Glonass, Beidou, Galileo, NavIC en QZSS, maar geen ultrawideband. Afhankelijk van je voorkeur kun je het toestel met dualsim gebruiken, met sim+e-sim, en ook nog met dual-e-sim. Zowel bluetooth als 5G en wifi waren erg vlot en stabiel, in de periode dat ik deze telefoon heb getest. Een microSD-kaartlezer is niet aanwezig.
Op het gebied van haptics, geluid en biometrie scoort de telefoon erg goed. De trilmotor is vaak een punt waarop wordt bespaard, maar niet in het geval van de S24 FE. Hij is in staat om harde, duidelijke vibraties weer te geven, maar kan ook subtiel trillen met zachte tikjes, bijna vergelijkbaar met de Taptic Enginedie Apple in zijn iPhones gebruikt.
Het geluid dat het toestel ten gehore brengt, is ruim voldoende. De stereospeakers zorgen voor een vol geluid, voor zover een smartphone dat kan leveren. Het lage spectrum had een tikje beter gekund, maar het geluid blijft vrij helder, zelfs op maximaal volume.
De vingerafdrukscanner van de FE zit onder het scherm en is optisch. We hadden liever een ultrasone scanner gezien, zoals bij zijn duurdere broers in de S24-lijn. Dat neemt niet weg dat de scanner snel en accuraat werkt, en op een fijne plek op het scherm zit.
Tot slot een klein detail: de S24 FE gebruikt geen hardwarematige proximity-sensor, maar een 'virtuele' sensor. Dat betekent dat de andere sensoren in de telefoon samenwerken om te bepalen of je de telefoon bij je oor houdt. Het werkt aardig, maar niet zo goed als een 'echte' proximity-sensor. Tijdens een telefoongesprek kan het gebeuren dat het scherm niet meteen uitschakelt, en nadat je het gesprek hebt afgerond en hebt 'opgehangen', blijft het soms nog even op zwart.
Software: Android 14 met OneUI 6.1
Rechtstreeks uit de doos draait de S24 FE op Android 14. Dat is op het moment van schrijven de nieuwste versie. Samsung belooft de telefoon ten minste zeven jaar te voorzien van beveiligingsupdates, wat betekent dat je het toestel minimaal tot en met oktober 2031 kunt gebruiken zonder je zorgen te maken over kwetsbaarheden. Waar het om OS-updates gaat, claimt Samsung het toestel ook zeven jaar te ondersteunen. In de praktijk zou dat betekenen dat het toestel ondersteuning krijgt tot en met Android 21. In vergelijking met andere smartphonefabrikanten is dat langer dan gemiddeld en komt de Zuid-Koreaanse fabrikant goed uit de verf. Samsung kennende zullen deze beloftes in de praktijk ook wel worden nagekomen.
Bovenop de 'kale' Android-ervaring draait de OneUI-schil. Momenteel is dat versie 6.1, die hard leunt op de nieuwe Galaxy AI die Samsung heeft ontwikkeld. Mocht je je afvragen wat je precies met deze kunstmatige intelligentie kan, dan raad ik je aan om onze reviews over de S24 en S24+ of de S24 Ultra even te lezen. Leuk om te weten: Galaxy AI is nu ook in het Nederlands beschikbaar.
Draai je liever een andere smaak software op je telefoon, in de vorm van een custom rom, dan kan je beter voor een ander merk gaan. Niet alleen is er vanuit de rom-community weinig ondersteuning voor Exynos-chipsets, er kleeft ook een serieus nadeel aan het ontgrendelen van de bootloader. Samsung Knox zorgt er namelijk voor dat bepaalde functies, zoals Samsung Health en Samsung Pay, niet meer werken na het ontgrendelen. Dit is permanent en kan niet ongedaan worden gemaakt. Hoewel de bootloader dus wel is te ontgrendelen, raad ik het in dit geval ten zeerste af.
Veel drang om een andere rom te installeren, voelde ik tijdens het reviewproces niet, want OneUI 6.1 draait als een zonnetje. Mede dankzij de vlotte Exynos 2400e en snel UFS 4.0-geheugen draait het besturingssysteem ontzettend soepel. Animaties zijn vloeiend, scrollen en swipen gaat soepel, en ik heb het toestel op geen enkele hapering kunnen betrappen. Wel wordt er een klein beetje bloatware - minder dan bij de A55 - meegeleverd met OneUI. Zo wordt een handvol apps geïnstalleerd bij het instellen van de telefoon, zonder dat je dat kunt weigeren. Denk bijvoorbeeld aan Facebook, Netflix, Spotify, Linked en een handvol Microsoft-apps. Gelukkig zijn ze eenvoudig te verwijderen.
Accuduur en opladen
Met een capaciteit van 4700mAh is de accu in de S24 FE relatief gezien niet groot, maar ook niet klein. Precies gemiddeld, zou je kunnen zeggen. Dat is niet terug te zien in de test, want daarin zet het toestel een prima accuduur van 16 uur en 26 minuten neer. Helaas is dat alleen het geval wanneer er gebruik wordt gemaakt van een wifiverbinding. Bij gebruik van 5G scoort de Samsung een stuk minder goed; met 12 uur en 16 minuten is de accuduur dan ondergemiddeld. Bij gebruik van video staat de S24 FE in het midden van de grafiek en houdt de batterij het 1 dag, 1 uur en 9 minuten vol. Tel je deze uitslagen bij elkaar op, dan kun je stellen dat de batterijduur van de telefoon overeenkomt met zijn capaciteit: gemiddeld.
Webbrowsen wifi
Webbrowsen mobiel netwerk
Video bekijken
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone
Accucapaciteit (mAh)
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Raakt de batterij leeg, dan is het fijn als hij binnen een mum van tijd weer kan worden volgeladen. In onze laadtest meten we hoe lang het duurt voor de accu er weer even tegenaan kan. In het geval van de S24 FE valt dat helaas tegen. Na een half uur is de batterij pas halfvol, en wil je hem helemaal opladen, dan ben je anderhalf uur verder. Het toestel is voorzien van dezelfde bedrade laadcapaciteit van 25W als de S24, waar de S24+ en Ultra het sneller doen met 45W. Draadloos opladen kan met maximaal 15W. Samsung is nooit marktleider geweest op het gebied van snelladen, en die status wordt ook hier bevestigd.
Procent vol na 30 minuten
Laadtijd
Procent vol na 30 minuten
Smartphone
Accucapaciteit (mAh)
Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
De Samsung Galaxy S24 FE lijkt in veel opzichten op zijn duurdere broers uit de S-serie, zowel van binnen als van buiten. Het design is bijna identiek, en hetzelfde geldt voor de soc en het camerasysteem, zeker als je naar de primaire camera kijkt. Je zou je bijna kunnen afvragen of Samsung wel genoeg concessies heeft gedaan om ervoor te zorgen dat het toestel geen kopers bij de S24 en S24+ wegtrekt.
Op cameragebied is het overduidelijk: gebruik je voornamelijk de primaire camera, dan hoef je niet bang te zijn dat je iets mist wanneer je de S24 FE kiest. De prestaties zijn exact gelijk aan die van de alternatieven in de S-serie, en duidelijk beter dan die van de goedkopere A55. Het wordt pas interessant wanneer je de andere camera's afzet tegenover hun tegenhangers in de duurdere toestellen, en zelfs dan is het verschil erg klein.
Het scherm dat Samsung in de telefoon heeft gestopt, is een mooi exemplaar, zoals gebruikelijk bij Samsung-telefoons. Op het gebied van helderheid en kleurweergave scoort het prima. Daarnaast zorgt de refreshrate van 120Hz ervoor dat het toestel bij dagelijks gebruik erg snel aanvoelt. Een ltpo-paneel was fijner geweest, maar we begrijpen dat er ergens concessies moeten worden gedaan.
Aan de binnenkant van de telefoon zit het wel snor. Hoewel we liever een Snapdragon- dan de ingebouwde Exynos-chip hadden gezien, zet de soc erg goede absolute prestaties neer. Helaas heeft de telefoon veel last van thermal throttling, waardoor hij niet is aan te raden voor mobiele gamers. Bij toepassingen waarbij het toestel niet gedurende langere tijd zwaar wordt belast, blijft hij lekker vlot. Als het om zaken als haptics, biometrie en geluid gaat, scoort de S24 FE erg goed. Het ontbreken van een ‘echte’ proximitysensor is jammer, maar de ‘virtuele’ sensor werkt bijna net zo goed in de praktijk, al bestaat de kans dat je er even aan moet wennen.
De accucapaciteit van 4.700mAh is voldoende om het toestel gedurende de dag van genoeg stroom te voorzien, vooral wanneer je voornamelijk gebruikmaakt van wifi. Het modem gaat wat minder zuinig met energie om. Het gevolg is een ondergemiddelde accuduur wanneer je veel op pad bent en grotendeels afhankelijk bent van het mobiele netwerk. Opladen gaat met maximaal 25 watt aan de kabel, en met 15 watt wanneer je een draadloze lader gebruikt. Ten opzichte van andere modellen in deze prijsklasse valt hier nog altijd wat te winnen voor Samsung, want het opladen gaat relatief langzaam.
Wie enthousiast is over de komst van kunstmatige intelligentie op smartphones, heeft aan de S24 FE een goede. Samsung voorziet zijn toestellen - als een van de weinige fabrikanten - er al een tijdje van, in de vorm van ‘Galaxy AI’, een fijne set features die in de praktijk prima werken. Bovendien is het als een van de eerste ingebakken AI-modellen op smartphones in het Nederlands te gebruiken. Heb je niks met AI, dan biedt het toestel genoeg andere zaken om warm van te worden. Zo belooft Samsung minimaal zeven jaar aan beveiligingsupdates en ook nog zeven jaar aan OS-updates. Je kan dus rekenen op ondersteuning tot en met Android 21. De schil die over Android draait, OneUI 6.1, bevat handige extra’s en draait als een zonnetje.
Kortom, de Galaxy S24 FE doet in veel opzichten bijna niet onder voor de S24 en S24+ en presteert op de belangrijkste vlakken beduidend beter dan de goedkopere A55. Hoewel de adviesprijs van de FE rond de 749 euro ligt - wat bijna gelijk is aan wat je voor een S24+ betaalt - is hij op het moment van schrijven bij een handvol kleinere retailers en thirdpartyverkopers al voor 200 euro minder verkrijgbaar. Zolang het prijsverschil zo groot is en 128GB opslag genoeg voor je is, zal de Samsung Galaxy S24 FE een interessante keuze zijn als je twijfelt tussen het midrange- en premiumaanbod van Samsung.
Dit zijn de soort telefoons die ik koop. 550 euro bij launch, en daar gaat de komende maanden nog wat af ook. Dit ding kan alles, en kan alles goed tot uitstekend. We moeten dit soort telefoons vieren, want het geeft aan hoe achterlijk de €1000+ modellen zijn. Want die zijn echt maar heel minimaal beter dan deze S24FE. Ja een LTPO scherm was fijn geweest. Maar voor de rest? Je moet wel een erg verwend nest zijn als deze specs te min voor je zijn voor een gewoon candybar model.
Lange update support ook, gewoon netjes. Voor mijzelf geldt zelfs: ik zou blijer zijn met dit toestel dan een beter toestel van 1200 euro oid. Omdat het verschil echt minimaal is, in dagelijks gebruik vrijwel niet merkbaar, maar ik weet wel dat ik een sukkel ben geweest want ik had nog 700 euro in de pocket kunnen hebben voor iets anders leuks. Iedere keer de goedkope telefoon gebruiken zou ik denken: wat heb ik toch een goede deal gepakt, elke keer de dure telefoon pakken met de gedachte: ik heb veel te veel uitgegeven aan dit ding.
Edit:
Met verwend nest bedoel ik niet dat een koper van een dure telefoon een verwend nest is. Ieder zijn eigen keuzes. Ik bedoel dat ik vind dat deze specs meer dan goed genoeg zijn voor normaal tot intensief gebruik, en dat ik denk dat vrijwel iedereen ermee uit de voeten moet kunnen als daily. Wil je beter, dan ga je het dubbele of meer betalen. Kan je doen.
[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 29 oktober 2024 07:54]
Mijn laatste toestel dat ik kocht:
• Vlot genoeg.
• OLED-scherm op 144 Hz.
• Voldoende accuduur.
• Aardige camera.
• Langdurige ondersteuning via AOSP, zonder bloat.
• Slechts 250 EUR.
Voor iemand die een smartphone niet als media, gaming en AI-platform gebruikt (=de massa) is wat ik heb prima.
Voor de extra hardware specs lijkt dit toestel van Samsung aardig. In verhouding met het topsegment is het goed, maar het is mij te duur. Ook zou ik AOSP missen en moeten leven met Samsung bloat.
Maar goed, dan kom je terug op de titel van het artikel: ik weet mijn toestellen wel uit te zoeken. Dit lijkt inderdaad op een aardig toestel voor iemand die wat meer wil en niet weet wat die moet kiezen.
[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 oktober 2024 07:48]
Voor iemand die een smartphone niet als media, gaming en AI-platform gebruikt (=de massa) is wat ik heb prima.
Waarom vergeten mensen toch zo snel de camera? De cpu is tegenwoordig niet meer waar je een telefoon voor koopt want die zijn snel genoeg.
Er zijn heel erg veel mensen die de camera heel erg belangrijk vinden. En als je een goede camera wilt kom je automatisch al uit op de top line smartphones.
Dus je wilt een camera waar je ook mee kan internetten en een spelletje kunt doen. Dat je toevallig er mee kan bellen is bijzaak. Immers wie belt er nu nog?
Wie koopt er nu een telefoon omdat je er zo goed mee kan bellen? Helemaal niemand natuurlijk, anders hadden we wel met dumbphones van drie tientjes rondgelopen.
Camera's verkopen telefoons, naast het OS is het praktisch de enige manier om te differentiëren.
Ik denk dat je overschat hoe kritisch de gemiddelde consument is over de camerakwaliteit. Voor dagelijkse kiekjes maakt het mij al niet eens uit en ik ben best kritisch, echt slechte cameratelefoons bestaan niet meer. Voor dagjes uit en vakanties pak ik nog altijd een digitale camera, omdat de kwaliteit (en vooral de creatieve vrijheid door de grotere sensor) gewoon nog altijd beter is.
Die klanten waar de camera zeer belangrijk is hebben alleen keuze tussen de vlaggenschepen van elk merk. Er zijn genoeg mensen die met minder goed genoeg is. Ieder zijn wensen. Heb Honor 200 pro een lekker toestel voor die prijs.
Dat is niet helemaal correct, ook bij belkwaliteit is er een groep die dat belangrijk vind, met name mensen die bellen voor hun werk doen. Ik ben een tijd verantwoordelijk geweest voor telefonie, en directie en sales waren enorm gebrand op goede kwaliteit telefoongesprekken, want daar werden de deals besproken.
Uiteraard is de overige 95 procent van de bevolking meer geïnteresseerd in andere features. Naast camera of scherm kan dat ook gewoon performance zijn voor spelletjes bijvoorbeeld.
Dus je wilt een camera waar je ook mee kan internetten en een spelletje kunt doen. Dat je toevallig er mee kan bellen is bijzaak. Immers wie belt er nu nog?
Ik snap je grap. Maar het scheelt wel een "extra" camera kopen. En het scheelt je ook een camera meeslepen. Ben nog steeds blij met mijn canon 700D inclusief lenzen, toch wil ik die niet overal meeslepen. Ook is het nogal vervelend dat er toch een lens gesneuveld is, en er iets mis met het oculair. Toch vervang ik een telefoon makkelijker omdat ik hem voor meerdere zaken kan gebruiken en blijf ik de oude canon sporadisch gebruiken.
Daarom moeten systeemcamera's tegenwoordig een perfecte koppeling hebben met je mobiel. Zodat je het gemak van het versturen, bewerken, bekijken enz,. op een mobiel hebt en professionele kwaliteit bij het maken wanneer nodig (b.v. bij donkere situaties).
Dat zou inderdaad mooi zijn. Viel mij al op dat de 700D die ik toentertijd aanschafte geen wifi had. Dat was wel een tegenvaller, aangezien dat bij andere merken in dezelfde prijs categorie wel erbij zat. Canon liep in die tijd best wel achter met het implementeren van zulke features. Als ik niet meerdere lenzen had van mijn voorgaande (canon) camera was ik misschien geeneens meer gegaan voor dat systeem. Ondertussen weer aan het sparen voor een mooie nieuwe camera. Als dat niet verandert is bij canon ga ik mooi verder kijken.
bij voldoende licht, het gros van de foto's dus, zijn verschillen tussen camera's voor de gemiddelde consument nihil. Definitie 'goede camera' is dus heel erg ruim en dan blijkt voor de massa de camera van een budget telefoon meer dan prima.
de mensen denken dat de camera goed of beter moet zijn, menig mid range telefoon heeft al enkele jaren een degelijke camera, genoeg pixels en correcte kleur om op eender welk scherm te tonen... (en al zeker om op t'internet te delen...) niet iedereen gaat een het laten uitprinten op 4K canvas van 1m bij 1m
Zijn dat dezelfde mensen die die foto's vervolgens via WhatsApp, Facebook, Instagram etc delen waarbij er iets meer dan aardappel kwaliteit overblijft?
Zijn dat dezelfde mensen die die foto's vervolgens via WhatsApp, Facebook, Instagram etc delen waarbij er iets meer dan aardappel kwaliteit overblijft?
Wat de reden ook mag zijn, er is een behoefte. Ik maak ook graag de mooiste foto's, maar 9 van de 10x komen ze uiteindelijk in de app terecht, of op een Google Hub waar je het ook niet ziet.
Een professionele fotograaf maakt ook geen foto's met een telefoon.
Tegenwoordig heeft een professionele fotograaf ook een goede telefooncamera mee.
Er zijn altijd momenten dat je nét je goede fotoapparatuur niet bij de hand hebt, maar je telefoon wel.
Ik heb het dan niet over 'opdracht' fotografen, maar wel over bijvoorbeeld nieuws fotografen of natuurfotografen.
Paar keer meegemaakt dat er wat actueels gebeurde op de weg, waarbij de persfotograaf eerst een paar foto's met zijn mobiel maakte en daarna met zijn DSLR.
Navraag bij hem gedaan en hij heeft een paar keer een foto kunnen plaatsen juist omdat hij zijn telefoon mee had
in een review ja, maar zoals, terecht opgemerkt, het overgrote deel van de mensen doet het niet zo, die gaan niet een scene bekijken, de juiste belichting kiezen, ze gaan zeker geen raw foto's maken.
mijn xiaomi heeft een 200mp sensor, meestal gebruik gewoon de binning, maar bij bijzondere foto's bv van kunst maak ik 200mp fotos in raw, maar voor he wat is dat is het gewoon point & click
Ik heb de S23 gekocht omdat deze wat mij betreft een goede balans was tussen het zijn van een alleskunner die ook nog eens mooie foto's onder slechte lichtomstandigheden voortbrengt.
Ik vind fotokwaliteit belangrijk maar ben echt wel een point & click fotograaf.
Als ik foto's van kunst maak dan gaat 100% van mijn tijd in compositie zitten en niet in instellingen. Achteraf bewerken doe ik ook niet dus wil het 'gewoon' in één keer 'goed'. Wat dingen tussen haakjes omdat het gevoelsmatig is en geen telefoon doe mij daarbij zal helpen omdat een telefooncamera met andere eigenschappen ook goed kan zijn.
Oh, wat ik ook doe is nooit met de allerhoogste kwaliteit foto's maken. Het klinkt misschien stom maar de foto's moeten een keer opgeslagen worden op een ander medium. En ik heb al vele duizenden foto's en er komt geen einde aan en ik krijg alweer een paar grijze haren erbij als ik denk aan het duurzaam opslaan (lees, nu eens een keertje goed indelen) van de foto's.
De camera in deze telefoon is 'gewoon goed'. Het klopt dat de absolute topcamera's van het jaar nog worden voorbehouden voor de duurste modellen, maar je kan je afvragen of je echt €500 extra wil betalen (over 2 jaar, want ik heb het gevoel dat mensen die de topmodellen kopen er ook maar zo lang gelukkig mee zijn) om marginaal betere foto's te hebben.
Maw mensen 'vergeten' de camera's niet, maar het is hen gewoon niet zoveel geld waard om ook 's nachts de perfecte foto's te hebben. De hype dat je het erg belangrijk moet vinden is volgens mij zoals mensen die denken dat je muziek enkel mooi kan vinden op een installatie van €10k.
Waarom vergeten mensen toch zo snel de camera? De cpu is tegenwoordig niet meer waar je een telefoon voor koopt want die zijn snel genoeg.
Waarom vergeten mensen toch zo snel dat de CPU niet alleen snelheid dicteert, maar tevens de efficiëntie waarmee de accu word verbruikt? Een desktop met snelle CPU kan oneindig prik uit de muur trekken, een smartphone niet. Leuk dat een Exynos/Tensor snel is, in beide gevallen resulteert het in absurd batterijverbruik.
Voor mij is de camera niet zo'n ding eigenlijk. Die van mijn S23 is redelijk maar voor echte foto's pak ik toch de DSLR.
Die van de telefoon is voor mij vooral voor QR codes en snelle kiekjes om op WhatsApp te delen. DeX vind ik wel super belangrijk, daarom heb ik dus wel een S-serie.
[Reactie gewijzigd door Llopigat op 29 oktober 2024 09:55]
Hoeveel mensen hebben echt een topcamera nodig op een smartphone?
Als amateurfotograaf gebruik ik daar een echte camera voor.
En voor wat sfeerfoto's zijn de meeste smartphones wel geschikt.
Je moet al echt een goedkope prul kopen om hele slechte foto's te maken.
Een midrange toestel heeft echt camera specs zat voor 99% van de toepassingen waarvoor je het nodig hebt.
Die bloat vind ik persoonlijk het enige nadeel van Samsungs. Want er zit een belachelijke hoeveelheid bloat op. Simpel te verwijderen met ADB app control, dus het nadeel is weg te nemen, maar het is belachelijk dat je dat überhaupt moet doen. Maarja, zonder bloat was de telefoon vast duurder.
Als AOSP een must voor je is val je trouwens (ver) buiten wat de massa wil met zijn of haar telefoon 😉
8 GB ram lijkt mij toch wat aan de krappe kant ondertussen, al zal dat natuurlijk ook liggen aan wat je met je toestel doet. Maar op mijn Galaxy s20fe met 6 GB worden apps me toch echt te snel uit het geheugen geschopt als ik even heen en weer schakel, dus mijn volgende model wil ik een iets grotere stap.
Voor mij werkt het juist anders als ik steeds mijn telefoon in mijn handen pak. Ik ga me juist eerder storen aan kleine dingetjes als ik voor het goedkope model gegaan ben terwijl wat minder uitgegeven hebben me niks zegt na een korte tijd. Ik ben daarom aan het wachten op de S25 ultra over een paar maanden en hoop daarmee mijn huidige toestel te vervangen (als de reviews goed zijn, die wacht ik wel af en maak dan voor mezelf een vergelijking met andere opties). Maar ik gebruik mijn toestel ook veel, het is tegenwoordig echt mijn zakcomputer waar ik bijna alles op doe. En als je dan kijkt hoeveel je dat ding over een aantal jaar in je handen hebt dan vallen de extra kosten naar mijn idee wel weer mee.
Maar het is allemaal persoonlijk, dit is absoluut een hele mooie optie en fijn dat Samsung dit doet... Ben het alleen minder eens met je "achterlijk" en "verwend nest" opmerkingen
Ik moest ook even zoeken, maar heb uiteindelijk een instructie hier gevonden: https://www.reddit.com/r/..._found_samsung_to_be_too/
Dus in de Samsung store "Good Guardians" installeren, dan akkoord gaan om de agent te installeren en daarna krijg je een lijstje en daar kun je dan memory guardian selecteren. Daarin kun je vervolgens bij Customize kiezen voor "Quick switching mode" wat als het goed is apps langer in het geheugen houdt.
Heb hem net zelf geïnstalleerd dus weet nog niet of en hoeveel het helpt, maar ik ben benieuwd... Bedankt voor de tip @Mizgala28 !
edit: Hij laat trouwens ook een history zien van geheugengebruik van de afgelopen maand (ook al heb ik hem net pas geïnstalleerd, blijkbaar houdt Samsung dat in de achtergrond al bij?) Als het klopt, dan is Samsung inderdaad echt véél te aggressief want System + Running zwabbert bij mij een beetje tussen de 40 en 50% met nog eens 20% cached en dus 30-40% available op elk moment... Dan is het dus absurd om apps steeds uit het geheugen te kicken terwijl er zat ram over is.
edit 2: Oh ik zie nou wel dat cached ook bv chrome bevat zodra hij naar de achtergrond gaat. Running is alleen écht actief. En helaas merk ik dat Chrome nog steeds vrij snel gekilled wordt
[Reactie gewijzigd door Finraziel op 29 oktober 2024 20:47]
Ik heb de tool inmiddels ook geinstalleerd. Dank voor de informatie! Mijn historisch geheugengebruik zat max zo rond de 60%, dus winst te behalen.
Overigens kun je bij de reguliere settings je virtuele geheugen (maakt gebruik van je RAM) vergroten van standaard 4 naar 6 of 8 GB. Het vereist een herstart van je toestel. Hopelijk helpt dit ook iets.
Ah dat klinkt ook als een goede tip ja... Die setting was me nooit opgevallen, Samsung heeft hem verstopt onderaan de pagina waar je apps uit het geheugen kan gooien, lekker logisch
Voor wie het ook zoekt, battery and device care -> Memory -> RAM Plus
Stond bij mij op 4 GB en op mijn S20FE is 6GB de max.
En voor de duidelijkheid, gebruikt dus je opslag om je ram aan te vullen.
spijtig genoeg voor mij zijn kleinere modellen over het algemeen alleen beschikbaar in het hogere prijssegment. En aangezien ik geen grote handen heb, zijn goedkopere toestellen te groot en vallen dus af. Anders had ik ook wel minder geld willen uitgeven.
Heb ook niet de grootste handen en wil ook niet de hoofdprijs betalen voor een telefoon.
Ik koop dan ook een telefoon waarvan de opvolger net uit is.
Wat tegenwoordig met 7 jaar ondersteuning makkelijk kan.
Kijk bijvoorbeeld eens naar een Pixel 8 of 8A.
Ik kwam 1,5 maand geleden een mooie aanbieding tegen voor een P8-256 🥰
Dit zijn de soort telefoons die ik koop. 550 euro bij launch, en daar gaat de komende maanden nog wat af ook. Dit ding kan alles, en kan alles goed tot uitstekend.
S24 FE was 749 euro bij launch, een veel te hoge prijs.
Die 550 euro is hij nu na prijsdalingen, want Samsung weet dondersgoed dat mensen dam liever de normale S24 halen die nu na al die maanden goedkoper en beter is.
Is de S24 FE een goede telefoon voor 550 euro? Hangt af van je eisen, S24 is niet veel duurder (tussen 631 en 650 euro) maar komt met betere camera's, betere vingerafdruk scanner, betere scherm en is ook minder lomp.
Zelf denk ik dat een gemiddelde Samsung gebruiker (andere merken negerende) beter af is door de S24 FE te skippen, S24 is beter, en A55 niet veel slechter maar wel fors goedkoper.
[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 29 oktober 2024 09:01]
Klinkt vooral als dat je voor jezelf het goed aan het praten bent dat je voor dit goedkopere model gaat en niet voor de betere en duurdere. Voor ieder wat wils toch.
Haha precies! Ik ben wel zo'n "verwend nest" die zulke telefoons koopt (een iPhone dan). Denk elke dag weer: "voor iets dat ik jarenlang elke dag gebruik is dit het zeker waard". Veelgebruikte dingen mogen in mijn ogen wat kosten.
[Reactie gewijzigd door Evanesco op 29 oktober 2024 07:50]
'Veel te duur' en 'ik kan alles met een midrange doen', beide meningen en/ subjectief. En nog buiten dat: soms is het gewoon leuk om jezelf te trakteren. Een high-end telefoon of TV is dat voor mij, een Ferrari voor de sjeik van Dubai, voor jou dus wat anders...
Ben je van gisteren ofzo? Ik heb er een complete uitleg bij zelfs waarom ik blijer wordt van het goedkopere model, en jij noemt dit goedpraten. Ben ja al wakker? Ik geef gewoon mijn redenatie. Hoe is dat goedpraten. Het is mijn persoonlijke mening.
Je mening.. Hoe anderen 'een verwend nest zijn' bij het kopen van een dure telefoon en dat ze het verschil niet merken. Nou word ik sowieso al niet blij met een Android (trage notificaties (tot wel minuten later wat vooral bij Samsung een groot probleem is mocht je notificaties van niet willen of mogen missen), niet consistent qua apps, lagere kwaliteit apps).
Ah zou kunnen geen idee. Ik gebruik geen notificaties. Alleen maar irritant. Ik zie alleen een Whatsapp of Telegram icoontje bij een nieuw bericht. Maar al zeker geen geluidjes, lichtjes en al helemaal geen notificaties van nu.nl ofzo met niet boeiend nieuws.
Ik heb mijn D4s en D700 van Nikon de deur uit moeten doen omdat het me te zwaar werd. Daarom heb ik nu de S24Ultra met 1TB gekocht zodat ik daar zo goed mogelijk mijn foto's mee kan maken.
Als ik kijk naar verschillende doelgroepen (me ouders bijv.) dan is deze overkill, ze zijn happy met A54 en A53 plus de lange support.
Voor mezelf zou deze net te weinig zijn, zeker met het throttelen. Ik doe zelf weinig met camera dus dat zou voor mij goed genoeg zijn.
Ik gebruik zelf heel lang een toestel (typ nu op een xperia z mark I uit 2018). Ik heb in me leven nu 8 toestellen gehad (waarvan 3 2e hands van familie nokia 7210, samsung s1 en s5). Ben nu 40.
Ik doe alles op de toestellen, domotica,camera, alarm, rdp,support via mobiel, multimedia, documenten, email, tv bedienen en 1 spel etc.
Ik koop dan ook eenmalig top model (na een half jaar rond de 1000).
En doe er dan lang mee.
Dit zijn de soort telefoons die ik koop. 550 euro bij launch, en daar gaat de komende maanden nog wat af ook. Dit ding kan alles, en kan alles goed tot uitstekend. We moeten dit soort telefoons vieren, want het geeft aan hoe achterlijk de €1000+ modellen zijn. Want die zijn echt maar heel minimaal beter dan deze S24FE. Ja een LTPO scherm was fijn geweest. Maar voor de rest? Je moet wel een erg verwend nest zijn als deze specs te min voor je zijn voor een gewoon candybar model.
Lange update support ook, gewoon netjes. Voor mijzelf geldt zelfs: ik zou blijer zijn met dit toestel dan een beter toestel van 1200 euro oid. Omdat het verschil echt minimaal is, in dagelijks gebruik vrijwel niet merkbaar, maar ik weet wel dat ik een sukkel ben geweest want ik had nog 700 euro in de pocket kunnen hebben voor iets anders leuks. Iedere keer de goedkope telefoon gebruiken zou ik denken: wat heb ik toch een goede deal gepakt, elke keer de dure telefoon pakken met de gedachte: ik heb veel te veel uitgegeven aan dit ding.
Edit:
Met verwend nest bedoel ik niet dat een koper van een dure telefoon een verwend nest is. Ieder zijn eigen keuzes. Ik bedoel dat ik vind dat deze specs meer dan goed genoeg zijn voor normaal tot intensief gebruik, en dat ik denk dat vrijwel iedereen ermee uit de voeten moet kunnen als daily. Wil je beter, dan ga je het dubbele of meer betalen. Kan je doen.
Je hebt dus een whopping 150 euro bespaard ten opzichte van mijn S24 plus (512GB) En dat door het toestel 7 maanden later pas te kopen met maar 128GB opslag.
Ik vind de verschillen groot genoeg om die 150 euro meer neer te leggen. Ja de S24FE kan ook praktisch alles, dat geldt ook al voor toestellen die nog goedkoper zijn dan 550 euro. Dus daarvoor hoef je ook al geen 550 euro neer te leggen, voor 350 had je dat ook kunnen hebben, heb je toch weer 200 euro teveel betaald
[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 29 oktober 2024 16:31]
Bij de topklasse telefoons krijg je veel telefoon voor (heel) veel geld. Met de top van de middenklasse krijg je nog steeds veel telefoon voor een behoorlijk forse prijs. Het prijsverschil is veel groter dan het verschil in prestatie. Wie naar verhouding veel "bang for bucks" wil zit in de hoge middenklasse best goed.
De flagships worden best veel gehyped, waardoor veel mensen die juist willen hebben, maar heel veel mensen zullen met de klasse daaronder ook prima uit de voeten kunnen.
De Samsung Ecynox processor is geen slechte processor, maar Samsung moet de warmte productie echt onder controle zien te krijgen anders raken de Samsung telefoons met die processors toch echt achterop voor mensen die de telefoon gedurende wat langere tijd wat zwaarder gebruiken.
De FE edition was leuk toen de note 7 niet meer te koop was door alle problemen, maar als je eenmaal weet hoe Samsung flagship release pre orders werken dan zijn deze FE telefoons compleet kansloos omdat het prijsverschil minimaal is ten opzichte van de "betere oude model "waar die op gebaseerd is ,alhoewel de laatste paar jaar Samsung wel erg veel richting het Apple verdienmodel gaat met minimale innovatie. Als je alleen kijkt naar de huidige adviesprijzen lijkt het wel goedkoop...als je de pricewatch kijkt is het verschil al minder maar daar zie je de promo en kortingscodes e.d. niet...
Voorbeeld s22ultra was 1449..heb gekocht voor 870 € en gratis galaxy buds pro...galaxy fold 5 1899€ voor 1200€...Flip 6 1300€..588€ en een case twv 49€..
Samsung Flagships koop ik altijd bij release... Behalve de fold 6...en dat is de enige die kwa prijs is ingestort van 2100€ naar 1299€ in paar maanden tijd
Het is jammer dat de S20 FE de laatste versie was met een sd-card slot. Tegenwoordig zit 128GB snel vol en dat in combinatie met de prijsstijging die er überhaupt al is geweest maakt een FE toch een aardig dure telefoon. Je zit dan meteen over de 600 euro voor een S24 FE 256GB. De S20 FE zat bij launch rond de 380 euro.
[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 30 oktober 2024 01:34]
Dit lijkt me een prima telefoon. Filmen in 8K! Dat is waanzin, fijn croppen en details gebruiken in FullHd renders. En dat snelladen .. is dat nou wel zo goed voor een batterij, is daar wellicht een Tweakers artikel over dat ik heb gemist? En draadloos laden, hoe efficiënt is dat. #durftevragen
Ik wordt moe van het commentaar in reviews over hoe snel een telefoon oplaad als negatief punt.
De accu is na 30 minuten maar voor 50% vol. Echter verder staat er ook, bij normaal gebruik doe je een dag met een acculading.
Dus heel simpel nagedacht, als je elke nacht oplaad, kun je een dag door. En in de uitzonderlijke situatie dat je het een keer niet red, heb je met een half uur weer een halve dag erbij.
Want dat snelste mogelijk opladen heeft invloed op warmte en levensduur batterij, en met een telefoon die 7 jaar updates krijgt, is die levensduur wel een puntje van aandacht. En dat punt wordt totaal niet benoemd in geen enkele review. En ja, ik ken mensen die 7 jaar doen met een telefoon, en de accu nooit vervangen hebben, maar ik ken ze ook die minder dan 2 jaar met een accu doen en dan de accu moeten vervangen of aan een niewue telefoon gaan.
Maar terug naar mijn rant over oplaadsnelheden. Naar mijn mening is iets wat gewoon voldoende is, voldoende, en geen min punt. Uiteraard wel goed dat de benchmarks in de review zitten, want er zijn altijd mensen die pas aan opladen denken als hun telefoon uitvalt en dan wel de snelste mogelijkheid van opladen nodig hebben, maar de overige 95% van de bevolking heeft dat gedrag niet.
's Nachts opladen is niet goed voor de accu, dan zit je toestel veel te lang op 100% wat slecht is voor Lithium-ion accu's. Batterij tussen de 20%-80% houden verlengt de levensduur dus ik heb liever een telefoon die ik in de auto even een half uur oplaadt en waarmee ik dan weer de rest van de dag doorkom.
Verschillende merken telefoons, waaronder Apple en Samsung, hebben een instelling die een telefoon nooit boven de 80 procent oplaad. Gebruik ik ook en ik laad om de 2 a 3 dagen op, want zit de hele dag voor werk achter scherm en gebruik de telefoon dan weinig.
Nee, mijn 6 jaar oude Poco F1 met Lineage OS heeft die optie nog niet .
Ik zie nu wel op mijn Samsung van het werk (die ik weinig gebruik) dat er nu 3 opties zijn onder 'batterijbescherming': basis, aanpasbaar en maximum. Die laatste stopt idd op 80% met laden, mooi dat dat er in zit tegenwoordig.
Wordt tijd om eens te vernieuwen maar die Poco blijft goed dienst doen .
Onder ideale omstandigheden werkt bijna alles goed....maar als je een dagje uit gaat en navigatie nodig hebt en videos en fotos maakt is oplaadsnelheid wel een dingetje..paar uurtjes fotograferen en filmen in 4k in zonlicht waardoor het scherm naar max brightness gaat en je phone haalt de dag zeker niet meer....dan is 30min opladen naar 50% wel fijn...maar 15min is fijner of 31min naar 100% met bijv. vivo xfold3pro en grote 5700mah accu.
Je moet dan wel een oplader meeslepen.
De ruimte die een oplader inneemt in je bagage kan ook een powerbank in, hoef je ook niet op zoek naar een stopcontact.
Heb uiteraard snellaad powerbank en autolader...en dan is het ook fijn dat die snelladen ondersteunen.... Er zijn nog genoeg mensen die Iphone pro max/plus modellen opladen met usb a naar lightning..dat duurt gewoon bijna 3uur..
Moderne powerbank met usb c en pps is ook fijner om flagship Samsung 25w/45w op te laden..en de Vivo xfold3pro is ook binnen 1 uur opgeladen in de auto/powerbank.
"Samsung belooft 7 jaar software-updates, waarmee de fabrikant comfortabel boven de concurrentie uitsteekt."
Hoe steekt Samsung comfortabel boven de concurrentie uit met 7 jaar updates?
OnePlus Nord 4 bijvoorbeeld krijgt 6 jaar updates, ja het is een jaartje minder maar die telefoon is dan ook aanzienlijk goedkoper de dan 24 FE. En zo zijn er wel meer voorbeelden.
Uiteraard is het heel goed dat Samsung zijn leven heeft verbeterd en nu 7 jaar updates biedt maar om dit nu gelijk comfortabel boven de concurrentie uitsteken te noemen vind ik dan weer net een brug te ver.
Ik begrijp wat je bedoelt, maar in het geval van de OnePlus die je beschrijft zijn het zes jaar aan beveiligingsupdates, en dus niet aan Android-updates zoals Samsung wel doet.
Voor de beeldvorming:
Samsung: 7 jaar
Google: 7 jaar
Apple: 6-7 jaar
Motorola: 5 jaar
OnePlus: 4 jaar
Xiaomi: 4 jaar
Oppo: 4 jaar
[Reactie gewijzigd door Dennis de Vries op 30 oktober 2024 23:50]
Komt er ook nog een aparte review met de Tab S10 generatie door Tweakers? Ik zag laats hadden jullie een vergelijking van de tablets. Maar ik vraag mij al 4 weken af of er nog een aparte review/videoreview komt? Ben al 4 weken in het bezit van de Tab S10+, heb veel reviews gezien op YouTube maar lijkt me leuk door Tweakers.
Ik had al gelezen over de tablet laats hier op Tweakers, maar mis de uitgebreidere review
[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 29 oktober 2024 10:12]
Uiteraard is het heel goed dat Samsung zijn leven heeft verbeterd en nu 7 jaar updates biedt maar om dit nu gelijk comfortabel boven de concurrentie uitsteken te noemen vind ik dan weer net een brug te ver.
Grappig je doet net of Samsung daarmee achteraan sluit bij de rest, maar ze trekken de rest juist mee omdat ze hierin juist de eerste zijn die zo'n lange tijd ondersteuning garanderen (en itt OnePlus ook na komen).
Je hebt het ook over ~16% langere ondersteuning dan OnePlus, dus dat is toch gewoon met kop en schouder...
Wat Nord beloofd...
Ze komen het wel na maar doen er erg lang over.
Ik had ( tot 1,5 maand geleden) een N2 toen die zijn laatste Android versie update kreeg had mijn vrouw deze versie al 9-10 maanden op haar Samsung A-serie.
Vond het wel een ok toestel maar het update beleid maar zozo (ook verschenen er weleens vage eigen apps ineens in de te updaten lijst).
Het update beleid, in de praktijk (!), is bij andre vele malen beter.
Dus ????
Wil je hiermee zeggen dat je net zo goed een 2019 telefoon kan kopen omdat je update's niet meer nodig vind??
Dan snap ik niet dat je hier op Tweakers beoordelingen en reacties gaat zitten lezen over een nieuwe telefoon (met een update eleid van 7 jaar)
En of je t nu belangrijk vind of niet een telefoon van nog geen 3 jaar oud 2-3 x per jaar een Security update geven of een os update 1,5 jaar na de vorige.....
Dat getuigt niet van een solide beleid.
Ik waarschuwde enkele maanden geleden al voor de Exynos. Maar er waren voldoende mensen hier op Tweakers die aangaven dat de throttle problemen verleden tijd waren...
Nou ja de vorige behield 80% prestaties dus redelijk aan de top van de grafiek. En de slechtst presterende soc is toch echt een snapdragon. Dus puur de naam exynos hoeft geen temp te zijn. Deze is dat natuurlijk wel maar resultaten uit het verleden… ik herinner me nog de snapdragon 800 ofzo, die echt veel en veel meer stroom slurpte dan de toenmalige exynos.
Elke SoC throttled onder full load, wanneer is het een probleem volgens jou?
De grap is dat er (in een benchmark) dus 60% overblijft na throttlen, maar voor throttlen dus wel al (minimaal) 50% sneller is dan de rest (die ook gewoon throttled). Eigenlijk kun je weinig zeggen of er na throttlen nog meer/minder performance is dan de concurrentie omdat Tweakers geen worst loop heeft toegevoegd. Dan weet je gewoon van elke SoC de minimale prestatie en die vergelijken lijkt me veel nuttiger dan wat er nu gebeurd.
Ik game overigens niet, dus dat hele throttle-verhaal is niet van toepassing bij mij, dus daar hoef ik ook geen rekening mee te houden bij mijn aankoop. Het maakt mij persoonlijk dus ook niet veel uit.
[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 29 oktober 2024 09:52]
Jammer dat de FE altijd weer groter is dan de "normale" S24. 162mm lang tegenover 147mm lang. Voor mij genoeg verschil om deze links te laten liggen. Sowieso is Samsung 1 van de laatste welke nog een vlaggenschip model die niet al te groot is. Apple doet het wat dat betreft een stuk beter, zelfs pro versies in klein formaat. Maar dat is niet mijn favoriete eco systeem.
Ik heb voor mijn S24 de Pixel 6 gehad. Qua formaat was die echt te groot (158,6mm lang) en te dik en te zwaar. Nou is de Pixel 8 een stuk kleiner (150,5mm lang), dus dat is inderdaad een goede kanshebber. Hopen dat ze tegen mijn volgende vervangingsronde nog steeds een klein formaat telefoon hebben.
De Samsung S24 met 147mm lengte is nog altijd de beste naar mijn mening.
Klopt , wat de P8 betreft, ik heb 1,5 maanden geleden een Pixel 8 -256Gb gekocht (€550,-).
En denk dat ik voor dat geld best wel een toestel heb dat goed genoeg is voor de komende jaren.
Hmm waarom staat er geen vergelijking bij met een iphone bijvoorbeeld bij accuduur en andere tests ? Dit is nou net de info die ik wel wil weten. Heb een hekel aan die iPhone ... enja ik leg hier geen 1000 euro op mijn bureau juist voor af en toe een testje te doen, dus gebruik ik dat wel. Er zijn 2 dingen die ik echt top vind en dat is de accuduur en faceid. Maar binnenkort krijgt de dochter ook haar eerste gsm, en naar de prijs gaan we niet echt kijken, maar wel accuduur
Eigenlijk een verassend interessante telefoon. Prima SoC (zolang je niet lang gamed), prima camera's, prima scherm. Echte allrounder, hoewel voor mij wat groot.
€546 is ook een zeer beschaafde prijs, als is €642 voor het 256GB model. Het bijna €100 minder dan een S24, en ter vergelijking, een iPhone 15 gaat nog steeds voor minimaal €789 over de toonbank, of €909 voor een 256GB model. Voor een iPhone 16 is dat zelfs €909 en €1.044.
@Dennis de Vries Ben jij de nieuwe reviewer voor telefoons en tablets? Zo ja, gefeliciteerd met de nieuwe job!
Heldere, duidelijke review, leest lekker weg.
Eén klein puntje, bij het opladen zeg je dat de duurdere S24 broers ook maar met 25 watt opladen, maar de S24+ haalt net als de S24 Ultra met de juiste oplader 45 watt. Ben het er natuurlijk wel mee eens dat dat nog steeds vrij langzaam is, mijn echtgenote heeft een OnePlus 10T die in 19 minuten van 0 naar 100% gaat, dat zie ik de Samsungs voorlopig nog niet doen...
Icm met verlengen abonnement (15GB, €9 p/m) vorig week gekocht voor 450EUR en gratis Galaxy Tab A9+ erbij. Prima telefoon, ben van FE20 naar FE24 overgestapt.
[Reactie gewijzigd door ragnaroks op 29 oktober 2024 11:51]
IK had hier zeker naar uitgekeken. Wat me opvalt bij telefoonreviews, is dat men nooit streng is op stabiliteit. Hoezo let men hier niet zo mee op? Als je snelheid belangrijk vindt, is het behoud hiervan ook niet belangrijk dan? Wat is normaal voor stabiliteit?
Ik zie bij de BBG dat de OP Nord 4 als beste keus wordt gegeven voor de midrange. Opvallend genoeg staat deze onderaan in de lijst. Foutje tijdens het testen of echt niet goed?