Samsung Galaxy S24 FE, 128GB opslag, Blauw Review
9 april 2025, laatste update op 9 april 2025, 1.763 views
Rapporteer
Product gekocht
Het is lastig om een toestel te vinden met vergelijkbare specificaties voor de prijs van de S24 FE wanneer deze in de aanbieding is. Je krijgt een erg snel toestel met een prima scherm, goede camera's, een goede accu, prima speakers en een prima bouwkwaliteit. Daarnaast krijgt het toestel 7 jaar Android OS en security updates, iets dat je bij bijna geen enkele andere fabrikant krijgt. Dit toestel is uitermate geschikt voor iedere die een flagship ervaring wilt wat snelheid betreft met enkele kleine consessies.
Pluspunten
- Mooi groot 120hz scherm
- Redelijke grote accu
- Ligt fijn in de hand
- Erg snelle soc
- Prima speakers
- Prima bouwkwaliteit
- Goede camera's voor de normale gebruiker
Minpunten
- Optische vingerafdrukscanner onder het scherm
- Vreemde gloed over het scherm vanuit een schuine hoek
- Geen echte fast charging
Een tijd terug besloot ik mijn Galaxy s23 te ruilen met de Pixel 7A van mijn zoon. Hij wou maar al te graag een flagship telefoon hebben en ik gebruikte de sterke hardware in die telefoon toch niet echt. In het algemeen in de Pixel 7A een prima telefoon, echter kon ik na jarenlang Samsung te zijn gewend echt helemaal niet overweg met de standaard Android ervaring van Google. Ik ging dan ook snel opzoek naar een nieuwe Samsung telefoon, maar ik besloot dat ik er niet teveel geld aan wou spenderen. Wederom een dure flagship kopen zag ik niet zitten en ik had voor mezelf een maximum budget ingesteld. Uiteindelijk bleven er dan maar twee echte opties voor mij over. Of een Galaxy A56, of een Samsung S24 FE. Op de meeste vlakken is de S24 FE beter dan de A56. De soc is een stuk sneller en de camera's zijn beter. Het enige dat de A56 echt aantrekkelijk maakte was de optie om op te laden met 45w. De S24 FE biedt alleen maar een 25w optie. Dit woog echter niet op tegen alle andere voordelen die de S24 FE me kon bieden, dus de keuze was vrij snel gemaakt.
Uiterlijk:
De kleuren waarin de S24 FE te verkrijgen zijn laten goed zien dat Samsung eigenlijk liever niet heeft dat je het toestel koopt. Je hebt de keuze uit een verschrikkelijk lelijke gele kleur, een zwarte vingervlekken-magneet kleur, een groene kleur die het net niet is of een soort baby blauw. Zwart zou normaal mijn voorkeur hebben, maar de S24 FE heeft geen mat glas. Dat zorgt er bij een zwarte (grafiet) achtergrond voor dat iedere vingervlek zichtbaar is. Ik had voorheen een groene S23, echter is de groene kleur van de S24 FE anders en niet mooi naar mijn mening. Geel was nooit een optie. Baby blauw eigenlijk ook niet, maar op de een of andere manier sprak die kleur me meer aan dan de rest. Ik besloot om de gok te wagen en ging voor de baby blauwe kleur. Toen ik het toestel uit de doos haalde viel me op dat de combinatie van baby blauw met de lichte kleur van het aluminium frame eigenlijk helemaal niet verkeerd is. Ik zou zelfs durven stellen dat het er best mooi uitziet. Ook zie je amper vingervlekken bij deze kleur wat een groot pluspunt is. Verder heeft het toestel een typische Galaxy telefoon look waar niet veel op aan te merken is. Wat ik wel fijn vind is dat ze de randen van het aluminium frame bij dit toestel wat hebben afgerond. Dat zorgt ervoor dat het toestel een heel stuk fijner in de hand ligt dan bijvoorbeeld de Galaxy S23. Het is dan ook een mooi (al zij het een beetje 'standaard') ogend toestel dat het veilig speelt wat design betreft.
Scherm:
Het scherm is lekker groot en heeft een maximale 120hz refresh rate. Dat merk je vooral goed bij het scrollen van websites of apps. Iets minder is dan weer dan de variabele refresh rate als minimum tot 40hz kan gaan. Een beetje een gemiste kans, maar gezien de prijs van het toestel ook wel begrijpelijk. De kleuren ogen verder prima wat ook niet vreemd is voor een AMOLED scherm. Wel is er een soort vreemde gloed/reflectie te zien wanneer je vanaf de zijkant naar het scherm kijkt. Je moet dan wel echt vanuit een grote hoek kijken om het te kunnen zien. Velen zal het dan waarschijnlijk ook niet opvallen. Het touchscreen reageert verder ook prima hoewel ik wel af en toe merk dat het mijn aanraking boven in het scherm niet altijd registreert. Ik heb de touchscreen test van Samsung's diagnostics gedaan welke laat zien dat alles prima werkt. Het lijkt dan ook meer op een software issue. Het enige dat ik echt graag anders had gezien is de optische vingerafdrukscanner onder het scherm. Deze werkt beduidend minder vloeiend dan de ultrasone vingerafdrukscanner in de S23 wat wel een gemis is.
De Camera's:
Ik was verbaasd over de snelheid van de camera's in de S24 FE. De S23 was vrij traag bij het nemen van foto's, maar daar merk ik bij de S24 FE helemaal niets meer van. Alleen in low light situaties kan het wel eens wat trager zijn om een foto te nemen, maar overdag is de camera erg snel. De kwaliteit is ook meer dan voldoende. Je kunt met gemak goede foto's schieten met de camera's in allerlei omstandigheden. De selfie camera is niet geweldig maar ook niet slecht. Voor videogesprekken is het prima, maar verwacht geen super goede kwaliteit. Wanneer je een goede kwaliteit selfie wilt, kun je beter een timer op 5 seconden instellen en de camera's aan de achterzijde naar jouw toe richten. De kwaliteit is dan stukken beter.
Geluid:
Ik ben geen expert wat geluid op telefoons betreft maar het klinkt allemaal prima. Het zijn absoluut geen slechte luidsprekers en ze kunnen ook erg luid gezet worden. Er zullen vast betere speakers op de markt zijn, echter zal dat in deze prijsklasse tegenvallen denk ik. De geluidskwaliteit gedurende telefoongesprekken is ook prima.
Interne hardware:
De Exynos soc in dit toestel is razendsnel. Het is niet de snelste soc die er is maar staat wel in de top 10% van smartphone socs op het moment van schrijven. De soc geeft dan ook meer dan genoeg performance voor normale taken, apps en ook de meeste games. Aangezien ik amper games op mijn telefoons speel kan ik niets over throttling zeggen. Voor alledaags gebruik en zelfs de wat intensievere apps is deze soc meer dan sterk genoeg om alles vloeiend en snel te laten draaien. Het 8GB RAM geheugen is ook meer dan genoeg voor de meeste gebruikers. Verder is de trilmotor ook prima. Niet de beste haptic engine die bestaat, maar ook zeker niet slecht. De feedback is duidelijk en goed voelbaar en maakt niet teveel geluid. De accu is verder prima en gaat ook gemakkelijk een hele dag mee. De 25w laadoptie is niet bepaald snel in deze tijd maar nog wel te doen. Ik had liever 45w gezien zoals op de A56, maar helaas is dat niet zo.
Software:
Er valt weinig over de software te zeggen eigenlijk. Het is een Samsung toestel met One UI en voelt dan ook als ieder ander Samsung toestel met One UI. De S24 FE heeft misschien wat meer AI functies die de low end en midrange toestellen van Samsung missen, echter maak ik daar geen gebruik van dus kan ik niet zeggen of dat echt een gemis is. Binnenkort komt One UI 7 uit voor dit toestel wat het geheel weer zal veranderen/verbeteren. Ik wil er dan ook niet al te veel woorden aan besteden. Naar mijn mening is One UI gemakkelijk in gebruik en voelt het alsof alle functies op de juiste plek staan. Er valt redelijk wat aan te passen en je kunt bij dit toestel ook gebruik maken van de Samsung Themes optie. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos wat looks van het OS betreft. Verder werkt One UI vloeiend en snel en heb eigenlijk maar een vreemde bug ervaren tot twee keer toe. Beiden keren gebeurde er gedurende de nacht iets waardoor de accu van het toestel van meer dan 30% helemaal naar 0% zakte en het toestel zichzelf uitschakelde. In het overzicht van energieverbruik kon ik de boosdoener niet vinden dus ik vermoed dat dit een glitch in de software is. Het komt ook maar sporadisch voor. Hopelijk zal dit verholpen worden met de volgende update.
Conclusie:
Naar mijn mening is het momenteel lastig om een toestel te vinden dat in de buurt komt van de prestaties en de prijs van de S24 FE wanneer deze in de aanbieding is. Ik heb er zelf 'maar' pakweg 300 euro voor hoeven betalen via Odido wat een enorm goede prijs voor deze hardware. Het toestel is erg snel en heeft een prima scherm, prima camera's, prima accu en prima bouwkwaliteit.