De ROG NUC zit in een rechthoekig, plat kastje van zwart plastic dat je op twee manieren kunt neerzetten. Je legt het horizontaal neer met de rubberen voetjes of zet het rechtop in de meegeleverde standaard van opvallend degelijk metaal. Op de voorkant, die grotendeels is afgewerkt met een soort koolstofvezellook, staan de letters ROG. Op de zijkant, of de bovenkant als je 'm plat neerlegt, zit nog eens een verlicht ROG-logo, dat je vanzelfsprekend kunt aansturen via Aura Sync.
Aansluitingen
De poorten zijn verdeeld over de voor- en achterkant van de ROG NUC. Op de voorkant komen we als eerste een bijzondere SD-kaartlezer tegen. Die ondersteunt namelijk de SD Express 8.0-standaard voor supersnelle geheugenkaartjes die met een PCIe-signaal werken, maar in de praktijk helaas nog amper worden toegepast. De kaartlezer is vanzelfsprekend ook gewoon backwards compatible met reguliere SD-kaartjes, bijvoorbeeld volgens de SDXC-standaard. Verder zitten voorop twee USB-A-10Gbit/s-poorten, een gecombineerde 3,5mm-jack en een powerknop.
De meeste aansluitingen zitten echter op de achterkant, boven grote koelopeningen die over vrijwel de hele lengte van de pc lopen. Om te beginnen zijn er nog eens vier USB-A-poorten, waarvan twee 10Gbit/s en twee USB 2.0. USB-C heeft de ROG NUC alleen in de vorm van een Thunderbolt 4-poort, die ook een DisplayPort 2.1-signaal kan uitsturen en gebruikt kan worden voor het snelladen van mobiele apparaten. Voor het aansluiten van monitors heb je verder een HDMI 2.1-poort en tweemaal DisplayPort 1.4a tot je beschikking. De netwerkverbindingen worden verzorgd door een Intel I226-V (2,5GbE) en een Intel AX1690i (Wi-Fi 6E + Bluetooth 5.3). Wat daaraan vooral opvalt, is dat ASUS net als bij de NUC 14 Pro niet voor de nieuwste Wi-Fi 7-chip kiest.
Hardware: cpu en gpu voor laptops
In de door ons geteste ROG NUC zit een Core Ultra 9 185H-processor, die deel uitmaakt van de eind vorig jaar uitgebrachte Meteor Lake-serie. Deze moderne chip bevat zes P-cores, acht E-cores en nog eens twee LP-E-cores. De P-cores kunnen boosten tot 5,1GHz. In theorie kan de Core Ultra 9 tot wel 115W verbruiken, dus het wordt interessant om te zien hoeveel ASUS hem maximaal laat slurpen en of het koelsysteem daar ook goed mee om kan gaan.
De videokaart is een GeForce RTX 4070 van Nvidia. Cruciaal daarbij is dat het gaat om de laptopversie die gebruikmaakt van een AD106-gpu. In de desktopwereld kennen we die van de RTX 4060 en RTX 4060 Ti, al is de AD106-chip daarbij niet volledig ingeschakeld. De mobiele RTX 4070 heeft zodoende nog net wat meer cores dan de desktop-4060 Ti. Hoewel dat geen onaardige chip is, zou het ASUS sieren om duidelijker aan te geven dat het hier om een laptop-gpu gaat, die dus minder cores, minder geheugen en een lagere tdp heeft. Aan de naam kun je dat immers niet zien.
Upgraden
Hoewel de mobiele cpu en gpu vanzelfsprekend niet upgradebaar zijn, kun je het werkgeheugen en de ssd gelukkig wel nog upgraden. Daarvoor maak je de schroef achter op het apparaat los, schuif je de knop boven de Thunderbolt-poort opzij, en verwijder je het plastic bovenpaneel en de metalen tray daaronder. Voor die laatste stap moet je de connector van het rgb-verlichte logo even loshalen.
Vervolgens zie je helemaal rechts de voorgeïnstalleerde primaire ssd, in ons geval een Samsung PM9A1A, zeg maar de oem-versie van de 980 PRO. Linksboven zijn nog eens twee lege M.2-slots te vinden, waar je zonder gereedschap te gebruiken volwaardige M.2 2280-ssd's volgens de PCIe 4.0-standaard in kunt monteren. Een stukje hittegeleidende tape zorgt ervoor dat ze contact maken met het zojuist verwijderde metalen paneel, wat enige koeling moet bieden.
Daarnaast kun je nu ook bij de twee SO-DIMM-slots, die werken volgens de DDR5-standaard. Standaard installeert ASUS altijd twee DDR5-5600-modules: twee 8GB-DIMM's of twee 16GB-DIMM's, afhankelijk van de configuratie die je kiest. De grootst mogelijke capaciteit is op dit moment 96GB, door voor twee 48GB-modules te gaan.
Koelsysteem
ASUS heeft de ROG NUC uitgerust met een fors koelsysteem; het apparaatje voelt daardoor ook best zwaar aan. De cpu wordt gekoeld door twee heatpipes, de gpu door een grote baseplate. Beide staan in verbinding met een dikke heatsink van koperen koelvinnen, waar twee ventilators lucht doorheen blazen. Die komt er weer uit via de roosters naast de aansluitingen op de achterkant van de ROG NUC.
Stroomadapter
Bij de ROG NUC wordt een zeer forse en zware 330W-voedingsadapter van Chicony meegeleverd, die bijna half zo groot is als de pc zelf.