Door Olaf Weijers

Redacteur

Tado X-serie Review

Slim verwarmen en besparen, maar mét abonnement

15-05-2024 • 08:00

173

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De tado-Thermostaat X is de opvolger van de Thermostaat V3+. De belangrijkste toevoeging is Matter, waarmee de thermostaat en accessoires gekoppeld kunnen worden aan een breed scala aan smarthomeplatforms. De bediening via Matter is op het moment van schrijven nog niet foutloos; af en toe start de verwarming nog niet. Via de tado-app heb je daar geen last van. Door de optionele zonemogelijkheid kun je ruimtes gericht verwarmen, wat energie bespaart. Die besparingen kun je terugvinden in de tado-app, maar daarvoor is wel een abonnement vereist. Dat abonnement geeft toegang tot energiestatistieken, monitoring van je verwarmingsinstallatie, automatisch uitschakelen van de verwarming bij een open raam of deur en uitschakelen bij afwezigheid. Het is vooral jammer dat die laatste functionaliteit in het abonnement zit, omdat dit toch een van de basisfuncties is die je van een slimme thermostaat verwacht.

Wie wel eens op zoek is geweest naar een thermostaat met smarthomemogelijkheden, is vast de thermostaat van tado tegengekomen. Het bedrijf bestaat sinds 2011 en levert niet alleen bediening voor je airco, maar ook een thermostaat die uit te breiden is met gemotoriseerde radiatorkranen met temperatuursensor. Daarmee wordt het afzonderlijk verwarmen van ruimtes mogelijk.

De V3+-thermostaat is al lange tijd de aanvoerder van de productlijn. De plusversie is sinds 2018 op de markt en kreeg ten opzichte van de V3 uit 2016 een luchtkwaliteitssensor erbij. Na ongeveer zes jaar heeft de V3-lijn zijn beste tijd gehad en presenteert het bedrijf een compleet nieuwe productlijn: tado X. De productlijn bevat de Slimme Thermostaat X, Slimme Radiatorknop X, Draadloze Temperatuursensor X en Bridge X. Daarnaast introduceerde het bedrijf de Warmtepomp Optimizer X.

tado X thermostaat, radiatorknop en bridge

Voorheen communiceerde de apparatuur van tado via 868MHz. De nieuwe productlijn ondersteunt Matter en de apparaten zijn voorzien van een Thread-radio. De Bridge X en Warmtepomp Optimizer X zijn ook Thread-borderrouters. Hoewel de thermostaat van buiten niet veranderd is, hebben de radiatorkranen een opvallend display gekregen.

De Warmtepomp Optimizer X koppelt je warmtepomp aan de tado-app, of via Matter aan een zelfgekozen smarthomeplatform. Naast zoneregeling in combinatie met de radiatorknoppen kan de optimizer ook dynamische energietarieven hanteren en de warmtepomp inschakelen als het tarief laag is.

April doet wat hij wil, en tado leverde vorige maand nog net op tijd de nieuwe thermostaat X en enkele nieuwe radiatorknoppen X aan ons om uit te proberen, net voor het einde van de koude periode. Dat gaf ons, zij het kort, de mogelijkheid om de werking van de nieuwe productlijn in de praktijk te beoordelen.

Verpakking en installatie

De thermostaat, radiatorknoppen en bridge zijn verpakt in kartonnen doosjes met fullcolourbedrukking. De thermostaat wordt geleverd met drie batterijen, een montageplaat, twee schroeven met pluggen en dubbelzijdige tape. Je kunt dus kiezen of je de thermostaat in de muur schroeft of ertegen plakt. Ook bevat het doosje een stickervel om de bedrading van de oude thermostaat te markeren tijdens het vervangen

Tado thermostaat bridge en radiatorknop
Tado thermostaat bridge en radiatorknopTado thermostaat bridge en radiatorknop

De inhoud van de verpakking van de radiatorknop is een stuk uitgebreider. Naast de radiatorknop vind je zes verloopringen, zes tussenstukjes, een moertje en een boutje. Deze onderdelen zijn nodig om de radiatorknop passend te maken voor de uiteenlopende varianten radiatorkranen. De bridge wordt geleverd met drie opzetstukjes voor verschillende typen stopcontacten.

De installatie

Op de verpakking van elk tado-product staat duidelijk aangegeven dat je eerst de app moet installeren en vervolgens de instructies in de app moet volgen. De installatie van de bridge is het eenvoudigst. Je steekt de bridge in het stopcontact en de installatiewizard in de app instrueert om de code op de doos te scannen. Na het invoeren van de gegevens van het wifinetwerk waarmee de bridge moet verbinden, volgt een deel van de Matter-installatie. Vervolgens instrueert de tado-app de telefoon om via Matter verbinding te maken met de bridge. Als je al over een bestaand Thread-netwerk beschikt, geeft de app in deze stap de Thread-gegevens van dit netwerk door aan de bridge, zodat het zich als een borderrouter in het netwerk kan voegen.

Het installeren van de thermostaat is wat ingewikkelder. Als eerste geef je in de app aan welk type thermostaat je hebt. Als je aangeeft over een draadloze thermostaat te beschikken, zoals ik deed, meldt de app dat je bestaande systeem niet voldoet aan de installatievereisten omdat de thermostaat een bedrade verbinding vereist. Dat is wat voorbarig, want zolang de originele thermostaatbedrading niet verwijderd is en nog te herstellen is, kun je de thermostaat hier gewoon op aansluiten. Dat vereist misschien wat meer technische kennis dan tado van zijn klanten verwacht, maar een tweaker klaart dat klusje wel.

Tado thermostaatinstallatieTado thermostaatinstallatieTado thermostaatinstallatieTado thermostaatinstallatie

Hierna word je in 24 (!) geïllustreerde stappen door het installatieproces geleid. Als je een beetje handig bent, dan zijn de vele instructies wellicht overbodig, maar ze zorgen ervoor dat je de thermostaat ook met twee linkerhanden kunt aansluiten. De installatiestappen zijn doordacht. Je krijgt de instructie om tijdens de installatie de ketel van de stroom te halen, in vier stappen. Daarnaast markeer je met de bijgeleverde stickers hoe de bedrading oorspronkelijk aangesloten was op de bestaande thermostaat, in vier stappen. Je schroeft de bedrading in een klemmenstrook op de basisplaat en dekt deze af met een kapje. Daarna monteer je de basisplaat aan de muur met de bijgeleverde tape of schroeven en pluggen. Hierna plaats je de batterijen in de thermostaat en klik je deze op de basisplaat.

Tado thermostaatinstallatie 2Tado thermostaatinstallatie 2Tado thermostaatinstallatie 2

De installatie in de app bestaat uit minder stappen. Nadat je de thermostaat hebt aangesloten, scan je de code en begint de paring met Matter. Via bluetooth vindt de app de thermostaat, voorziet deze van de Thread-netwerkgegevens en verbindt deze met het Thread-netwerk, waarna je hem kunt bedienen vanuit de tado-smartphoneapp.

De verpakking van de radiatorknop bevat veel tussenstukjes en adapterringen. De app helpt je om de juiste combinatie van accessoires te vinden voor je bestaande radiatorkraan. Gelukkig hoef je de juiste combinatie maar één keer te vinden, tenminste, als je hele installatie met dezelfde kranen is uitgerust. Als je de juiste opzetstukjes hebt gevonden, is de rest van de installatie een kwestie van de knop erop draaien en het kartonnetje verwijderen dat de batterij verbindt. Vervolgens is de installatie via de app vrijwel gelijk aan die van de thermostaat: via de Matter-installatie worden de Thread-gegevens uitgewisseld, waarna de thermostaatknop zich meldt in de app. In de handleiding wordt aangeraden om de batterij van de knop volledig op te laden voor gebruik. Dit kan eenvoudig met de ingebouwde USB-C-aansluiting in de batterij.

Tado radiatorknopinstallatieTado radiatorknopinstallatieTado radiatorknopinstallatieTado radiatorknopinstallatie

Nadat je alle hardware hebt geïnstalleerd en gekoppeld, wijs je deze in de tado-app toe aan ruimtes en geef je ze een handige naam. Voor elke ruimte moet je hierbij een zoneregelaar kiezen. Een zoneregelaar is een thermostaat die verbonden is met je verwarmingsketel of warmtepomp. Zo speelt de radiatorknop in een slaapkamer bij een warmtevraag dit door naar de juiste thermostaat, die vervolgens de verwarming in werking zet. In de meeste installaties is de zoneregelaar dezelfde thermostaat voor alle ruimtes, maar de functie maakt het ook mogelijk om grotere installaties met meerdere verwarmingsketels of warmtepompen aan te sturen.

Wat kan het?

Kies je niet voor aansturing via Matter vanuit een ander smarthomeplatform, dan bedien je tado-apparatuur via de tado-app. Die app biedt uiteraard temperatuurinstellingen voor alle zones, handmatig of via een schema. Andere functies die typisch zijn voor een slimme thermostaat noemt tado 'skills'. Sommige van deze skills zijn ondergebracht in tado Auto Assist, een abonnement van 3,99 euro per maand of 29,99 euro per jaar.

De geofencingfunctie die de verwarming uitschakelt als alle appgebruikers buitenshuis zijn, valt deels onder het abonnement. Zonder abonnement krijg je bij afwezigheid een pushbericht waarmee je handmatig de verwarming kunt uitschakelen. Met een abonnement gebeurt dit automatisch. Ook de openraamdetectie is op dezelfde wijze deels in het abonnement opgenomen. Deze functie kijkt naar de klimaatwaardes van elke zone om af te leiden of er een raam of deur open wordt gezet tijdens het verwarmen van een ruimte. Als dat gebeurt, grijpt de functie in en stopt het tijdelijk met het verwarmen van de zone om energie te besparen. De tijdsduur totdat het verwarmen wordt hervat, is standaard vijftien minuten, maar is aanpasbaar.

Tado appfunctiesTado appfunctiesTado appfunctiesTado appfuncties

De klimaatcomfortfunctie, een gratis skill, biedt inzicht in het comfort van je binnenklimaat. Hierbij baseert de app zich op de temperatuur- en luchtvochtigheidsmetingen van de thermostaat en radiatorknoppen. Zoals in de inleiding al werd vermeld, beschikt de voorganger, de V3+, over een luchtkwaliteitsensor, maar de X niet. De luchtkwaliteit lijkt daarom te worden bepaald door naar de temperatuurhistorie van de zones te kijken en te bepalen of er een raam geopend is. Tijdens het testen werkte de functie prima zolang de buitentemperatuur genoeg verschilde van de binnentemperatuur. Tijdens aangename dagen waar alle ramen en deuren urenlang openstonden, gaf de app aan dat er 24 uur geen open raam gedetecteerd was.

Tado appfuncties 2Tado appfuncties 2Tado appfuncties 2

Functies die enkel beschikbaar zijn met een abonnement zijn Care & Protect en Energy IQ. Care & Protect vangt foutmeldingen op die de verwarmingsketel via OpenTherm verstuurt. Hiermee krijg je waarschuwingen bij een lage waterdruk of andere storingen aan de ketel. Energy IQ geeft een rapport over het energieverbruik van de verwarmingsinstallatie. Deze functie maakt een inschatting van het gasverbruik, want dit kan tado niet achterhalen via OpenTherm en een koppeling met een P1-meter bestaat niet. Je kunt de inschatting nauwkeuriger maken door meterstanden toe te voegen, maar dat kan ook leiden tot extra onnauwkeurigheden als daar bijvoorbeeld gasverbruik van koken en douchen in is verwerkt. Naast de verbruiksstatistieken geeft de functie ook een overzicht van de besparende maatregelen die het systeem heeft uitgevoerd, zoals de openraamdetectie en weersafhankelijke regeling.

Matter en praktijkervaring

Een van de grote veranderingen ten opzichte van de V3-productlijn is de toevoeging van Thread en Matter aan de apparatuur. In theorie is dit prachtig: de apparatuur is door de Thread-radio niet meer afhankelijk van wifibereik en te gebruiken met elk smarthomeplatform dat Matter ondersteunt. In de praktijk blijkt dit weerbarstiger. Na het koppelen vinden andere smarthomeplatforms die op hetzelfde Thread-netwerk communiceren de tado-apparaten niet automatisch. Dit geldt zelfs als je ze via de Matter QR-code op de doos toevoegt vanuit de app van die platforms. Het koppelproces begint wel, maar het platform kan vervolgens geen verbinding maken met het apparaat.

Tado geen matterverbindingTado geen matterverbindingTado geen matterverbinding

Dat heeft te maken met een eigenschap van Matter: Matter-fabric. Elk platform binnen hetzelfde Matter-netwerk is een 'eigen eiland'. Apparatuur die aan Matter is toegevoegd door het ene platform, stelt zich niet direct open voor andere platforms, ook al maken ze gebruik van hetzelfde datanetwerk.

Om een apparaat met meerdere platforms te delen, moet je vanaf een platform dat het apparaat beheert, opdracht geven aan het apparaat om zich open te stellen en zich te laten koppelen met een ander platform op hetzelfde netwerk. Echter, in de tado-app is dat beheer niet terug te vinden. Voor Android-gebruikers is dit ‘verstopt’ in de telefooninstellingen onder Matter-apparatuur, waar je alle Thread-apparaten terugvindt die je via de telefoon hebt toegevoegd aan het netwerk. Hier kun je het beheer overdragen aan Google Home of Home Assistant.

Tado matter overdrachtTado matter overdrachtTado matter overdrachtTado matter overdracht

Als je het beheer van het Matter-apparaat deelt met een ander platform, beïnvloedt dit het functioneren van de tado-app niet. Dat verandert als je de Bridge X offline haalt en de apparatuur gebruikt met andere borderrouters, zoals een Nest Hub of Apple TV. De apparatuur zou via die routers nog steeds internet en dus de cloud van tado moeten kunnen bereiken, maar dit gebeurt niet. Daardoor verlies je de bediening via de tado-app, die uiteindelijk ook gebruikmaakt van de cloudservice van tado. Bij navraag gaf tado aan dat batterijbesparing de reden is, maar gek genoeg kan de apparatuur prima met Google Home of Home Assistant bediend en uitgelezen worden, zelfs op afstand. Wellicht is dit een van de ruwe randjes die nog bijgeschaafd zullen worden. In de communicatie geeft tado namelijk aan dat de Bridge X optioneel is en niet noodzakelijk voor gebruikers die al beschikken over een Thread-netwerk met borderrouters.

aanvulling: 15-05-2024 - 12:05 - Tado geeft aan dat communicatie met de cloud zonder bridge X wel mogelijk is via borderrouters van andere leveranciers maar aan de ondersteuning wordt op dit moment nog gewerkt. Tot op heden zijn enkel de Homepod en Homepod Mini ondersteund.

Als je de set gebruikt via Matter, heb je toegang tot een beperkte instructieset aan commando’s. Daarmee verlies je de controle over functies die specifiek voor het product zijn en die je enkel kunt bedienen vanuit de tado-app. In de praktijk valt dat mee. De functies die wegvallen, zijn de kinderbeveiligingsinstelling van de thermostaatknoppen en de temperatuurcompensatie-instelling van alle thermostaten. De verwarming functioneert zoals voorheen, inclusief zonebediening. Als je het beheer volledig overlaat aan een ander systeem dan tado, bijvoorbeeld door de bridge en daarmee de cloudtoegang te verwijderen, vervallen vanzelfsprekend ook geavanceerde functies zoals openraamdetectie en geofencing.

Met de overgang naar Thread staat de productlijn voor een nieuwe uitdaging. Voorheen communiceerde Tado Threadde apparatuur op 868MHz, een frequentie die bij dezelfde zendsterkte verder reikt en beter door muren dringt. Thread werkt op 2,4GHz, een hogere frequentie die minder ver reikt en vaak druk bezet is. In sommige situaties kan dat nadelig zijn, bijvoorbeeld bij een hele grote woning of een appartement met veel drukke omringende wifinetwerken. In de praktijk heb ik er in mijn situatie niet veel van gemerkt, maar mijn huis heeft een gemiddelde maat en weinig last van wifiverkeer van buren. Het voordeel van Thread is dat het netwerkbereik en de stabiliteit door de mesharchitectuur, net als bij Zigbee, verbeteren naarmate je er meer op netspanning werkende apparaten aan toevoegt die fungeren als borderrouter en repeater. Slecht bereik is uiteindelijk wel op te lossen, zonder dat je verplicht bent extra tado-apparatuur in te zetten.

De praktijk

Zoals ik eerder aangaf, kwamen de thermostaat, bridge en knoppen nog net binnen voordat de warmere dagen begonnen. Ik heb het systeem uitvoerig kunnen bekijken, maar het heeft de verwarming maar enkele dagen echt laten branden. Ondanks de beperkte tijd waarin ik het systeem echt heb kunnen testen, zijn me toch wat zaken opgevallen. Zo is de aansturing van het systeem via Matter nog niet altijd vlekkeloos. Vooral wanneer je via Matter een radiatorknop opdracht geeft om de ruimte op te warmen, resulteert dat niet altijd in een warmtevraag van de thermostaat aan de ketel. Hopelijk wordt dit snel opgelost met een software-update, want voor nu is verwarmen via Matter een gok waarbij je hoopt dat alle zones meedoen.

Het systeem van tado heeft veel mogelijkheden voor energiebesparing, maar ik mis de mogelijkheid om het stookgedrag van de ketel te beïnvloeden. Andere thermostaten die ik heb gebruikt, geven meer controle over hoe snel je wil dat de ruimte opwarmt. Als je daar wat meer geduld mee hebt, kan rustiger verwarmen energie besparen. Ook bleek het niet bevorderlijk voor efficiënt verwarmen toen ik één zone in een verder koud huis verwarmde. Het viel me op dat de ketel daarbij elke keer stevig aan het werk werd gezet, terwijl de warmtevraag laag was: de zone was eerder namelijk al op temperatuur gekomen. Nadat ik de OpenTherm-gateway had geïnstalleerd tussen de thermostaat en de ketel om de communicatie te bekijken, viel me op dat de ruimtetemperatuur die de tado-thermostaat aan de ketel doorgeeft, de temperatuur van de woonkamer was, waar de thermostaat hangt. Hierdoor is de ketel in de veronderstelling dat er een groter temperatuurverschil moet worden overbrugd dan werkelijk het geval is en werkt hij daardoor te hard. Je merkt daar in de verwarmde zone overigens weinig van, doordat de radiatorkraan zichzelf sluit zodra de ingestelde temperatuur is bereikt.

Over een korte periode was het lastig om te bepalen of dit gedrag leidt tot een hoger gasverbruik, vooral omdat koken en douchen een groter aandeel in het gasverbruik hebben dan de verwarming in deze warmere periode. Bovendien heb ik, om het systeem te testen, de verwarming vaker en op een hogere temperatuur aangezet dan normaal.

De automatische radiatorknoppen, en vooral de zoneregeling die de knoppen mogelijk maken, vind ik fijn werken. De vernieuwde knoppen hebben een prachtig display, alleen heb je daar in de praktijk niet zoveel plezier van. Het display blijft in de praktijk namelijk altijd uitgeschakeld, tenzij je de verwarming handmatig bijstelt. Er is geen stand-bymodus die de temperatuur aangeeft, ook niet als de verwarming in die ruimte actief is. Om de huidige temperatuur of de instelling van de knop te zien, moet je de app raadplegen of het display op de knop aanraken om deze te activeren.

De thermostaatknoppen hebben een mooie update gekregen, maar voor de thermostaat geldt dat niet. Wat uiterlijk betreft is de thermostaat nauwelijks veranderd ten opzichte van de vorige uitvoering. In tegenstelling tot het dotdisplay van de V3, is de X-variant uitgevoerd met een simpel gesegmenteerd lcd met backlight. Dat is misschien functioneler in de praktijk, vooral om kleine statusiconen weer te geven, maar ik vind het uiterlijk ervan geen vooruitgang.

Tado Smart ThermostatTado X

Bij veel verwarmingssystemen, ook de ‘slimme’, vormt de thermostaat het middelpunt van het systeem en biedt het vaak een instellingenmenu en inzicht in statistieken, zoals de gevraagde temperatuur, ruimtetemperatuur en buitentemperatuur. Het display van de thermostaat is enkel actief als je op een van de knoppen drukt. Dus ook van een afstand kun je de temperatuur niet aflezen op dit tado-apparaat; je moet hiervoor de app raadplegen.

Het is een raadsel waarom tado er niet voor heeft gekozen om de thermostaat draadloos te maken. Natuurlijk moet er een koppeling zijn met de verwarmingsketel, maar dat kan bijvoorbeeld gedaan worden door de bridge, zoals het geval is bij de Nest-thermostaat. Dat bevrijdt de thermostaat van de OpenTherm-bedrading en omdat de thermostaat al een Thread-radio en batterijen bevat, kan deze vrij in de ruimte worden geplaatst.

De ondersteuning van Matter is prettig. Hierdoor kan je de verwarming lokaal bedienen vanuit Home Assistant en ben je niet meer afhankelijk van de beschikbaarheid van de tado-cloud. De koppeling tussen Home Assistant en tado verliep met de bestaande integraties tot nu toe altijd verplicht via de cloud, iets wat zeker niet de voorkeur geniet van veel tweakers. De integratie van Matter is voor gebruikers van Home Assistant dus echt een stap in de goede richting.

Conclusie

Met de nieuwe X-serie heeft tado zo’n beetje zijn hele productassortiment geüpdatet. De toevoeging van Matter is fijn en goed nieuws voor wie een systeem zoekt dat minder afhankelijk is van de cloud. Daarbij ben je niet meer afhankelijk van de bridge voor connectiviteit. Er zijn nog wel wat ruwe randjes aan de implementatie, die waarschijnlijk opgelost zullen worden. Houd hier rekening mee als je op korte termijn al gebruik wilt maken van bediening via Matter.

De nieuwe variant van de radiatorknoppen is goed gelukt. Het display heeft een goede weergavekwaliteit en het design van de interface is strak. Helaas staat dit display het grootste deel van de tijd uit. Het is daarom des te vreemder dat de nieuwe thermostaat, in mijn ogen, met het nieuwe display juist achteruit is gegaan. Het display van de V3 was wellicht iets minder functioneel om detailinformatie en pictogrammen weer te geven, maar die functie had ook aan de app overgelaten kunnen worden, aangezien de thermostaat enkel informatie geeft als je op de knoppen drukt.

Tado biedt functies aan om energie te besparen. Die functies werken grotendeels automatisch en bieden niet veel aanpassingsmogelijkheden. Voor gebruikers die van controle houden, waaronder ikzelf, biedt dit te weinig mogelijkheden om de verwarmingsinstallatie nauwkeurig af te stellen. Of de automatische functies van tado veel energie besparen, is lastig te zeggen door de korte periode waarin ik het systeem gebruikt heb. In de praktijk is het afhankelijk van de situatie waarin de thermostaat gebruikt wordt. Ik ben mezelf wel bewust van stoken met een open raam of deur, dus de openraamdetectie zal bij mij maar weinig in werking treden. In een druk huishouden kan zoiets wellicht sneller en vaker opopgemerkt blijven.

Het is begrijpelijk dat een cloudservice geld kost om in de lucht te houden. Het is vervelender als een product aanzienlijk beperkt wordt als je er geen abonnement bij afsluit. Geofencing is voor veel mensen een van de hoofdredenen om een slimme thermostaat aan te schaffen. Die functie wordt niet volledig onbeschikbaar als het abonnement ontbreekt, maar het gemak is er wel af. De exclusieve functies die het abonnement toevoegt, zijn gelukkig niet onmisbaar. Het is de vraag of ze interessant genoeg zijn dat je er met plezier voor betaalt. Het energierapport, Energy IQ, geeft veel statistieken, maar de gegevens wat het gasverbruik betreft zijn gebaseerd op schattingen. Een P1-meter met een goede app kan dit wellicht beter en nauwkeuriger. Voor Care & Protect geldt dat dit pas nuttig is als er daadwerkelijk iets mis is met de ketel, maar op dat moment heb je meer aan een onderhoudscontract. De meerwaarde van het abonnement is dus te betwijfelen. Als je gebruik wilt maken van het gemak dat een slimme thermostaat biedt, kun je bijna niet om het abonnement heen: dat is natuurlijk precies de bedoeling.

Reacties (173)

173
170
46
8
0
115
Wijzig sortering
Als je gebruik wilt maken van het gemak dat een slimme thermostaat biedt, kun je bijna niet om het abonnement heen: dat is natuurlijk precies de bedoeling.
Ik gebruik inmiddels al enkele jaren het tado systeem voor mijn vloerverwarming en radiatoren. Ikzelf heb geen abonnement en eerlijk gezegd mis ik de bijkomende functies tot op de dag van vandaag niet. Geofencing is een leuke feature, maar voor bijvoorbeeld vloerverwarming vrijwel onzinnig en te traag; als deze automatisch uitschakelt als je weg gaat en pas weer aan moet gaan zodra je in de buurt van huis ben, is het nog een hele lange tijd koud in huis. Ook de andere 'extras' zijn mijn inziens niet onmisbaar.
Maar geofencing kun je toch prima met Home Assistant regelen? Dan kun je behalve de verwarming iets omhoog ook de verlichting op de oprit aan doen als je de straat in rijdt.

Ik vraag me alleen af of je dat met een warmtepomp wel moet willen, die temperatuurfluctuaties. Die dingen zijn juist heel efficient als je hem 's nachts ook op temperatuur laat en hij dus niet hard hoeft te werken om je huis warm te houden.
Uiteraard kun je geofencing prima met Home Assistant regelen, en ja ik gebruik HA. Maar ik vind niet dat je er van uit mag gaan dat iedere gebruiker HA heeft of wil hebben.
Ik heb idd geen HA, wel het abbonement. heb 7 Tado apparaten en mijn partner vergat nog weleens alles uit te zetten (op vakanties vaak ook). voor die 2.50 euro per maand, betaal ik gewoon liever :) heb ik zo terug.

Vloerverwarming gedeelte snap ik eerlijk gedeelte niet zo. Lig denk ik aan de instellingen van de vloerverwarming. ik heb heel lang getest met stabiel 20.5 graden, maar dan verbruikte ik meer dan altijd uit en alleen sochtends 6;30 - 8;30 naar 22 graden aanzetten, de rest van de dag uit en dan savonds weer even van 18;00 tm 21;00 weer naar 22 graden. scheelde ongeveer 20% in mijn energie verbruik.
zet jij je vloerverwarming helemaal uit of in idle op ~17 graden?
16 graden. maar met mijn geisoleerde woning, komt hij daar vrijwel bijna nooit onder. Ik heb wel mijn liter per uur verhoogd , zodat mijn vloer sneller warm wordt (eerst duurde dat 2-3 uur, nu 30 min).
schiet je verbruik daar echter dan niet mee omhoog?
Gaat de pomp zachter draaien wanneer alles op temperatuur is?
Ik heb zo een energiezuinige pomp. Ik weer even niet of die veel rustiger gaat draaien ik weet wel dat ik hem een keer heb laten vervangen en ik kan me herinneren dat hij zelfs helemaal of bijna uit gaat.
Het jaar verbruik van de pomp was iig heel laag (van jk)
Huh, maar je kunt dan ook OP vakantie nog uitzetten als het je te binnen schiet. Geen probleem toch?
Ja maar moest ik er zelf dus steeds op letten. Ik had berekend dat die 2,5 eur per maand goedkoper was, dan steeds vergeten en eraan moeten denken. Het was vooral steeds mijn partner die het vergat en van bizar hoge kamer temperaturen houdt
Je kunt geofencing en andere routines ook regelen met Apple HomeKit op de V3+.
Dat doe ik ook niet, maar we zitten hier op Tweakers, dus ik verwacht dat 99% daar wel uit zal komen. Een deel zal echter niet weten dat het met HA kan, vandaar mijn opmerking dat er alternatieve manieren zijn om geofencing te activeren voor je Tado-thermostaat.

Bovendien denk ik dat de groep gebruikers die geofencing willen gebruiken en de groep gebruikers die snappen hoe dat met HA zou kunnen, behoorlijk veel overlap zal hebben ;)
Dat doe ik ook niet, maar we zitten hier op Tweakers, dus ik verwacht dat 99% daar wel uit zal komen. Een deel zal echter niet weten dat het met HA kan, vandaar mijn opmerking dat er alternatieve manieren zijn om geofencing te activeren voor je Tado-thermostaat.
Doelgroep van Tweakers is allang verschoven van IT-nerds naar doorsnee consumenten.
Een soort Nu Tech website is het geworden. Kijk naar het forum en je ziet hoe de gemiddelde kennis is.
Dat is ook niet nodig dat iedere gebruiker HA heeft voor geofencing.
Sterker nog, geofencing is een van de meest basale features van je smart home systeem naar keuze.
En gelukkig ondersteund deze thermostaat Matter en dus ook Matter multi admin functionaliteit.
Dat wil zeggen dat je bepaalde automatiseringen in de tado app kunt doen en weer andere automatiseringen zoals geofencing over kunt laten aan Apple Home en/of Google Home en/of Alexa, etc.
Hoe krijg je dat werkend dan geofencing via google home?
Zolang ik geen abbo neem kan ik geofencing via google home niet gebruiken.....
Omdat deze thermostaat Matter ondersteund, kun je zoals in de review staat de thermostaat in zowel tado als in Google Home (en elke andere Matter ecosysteem) toevoegen, als je maar een Matter controller hebt van het desbetreffende ecosysteem.
In het geval van Google Home zijn dit bijvoorbeeld een Nest Hub, Nest wifi en binnenkort ook Chromecast met Google TV, een recente LG TV en sommige andere TVs met Google TV.
Nadat je de thermostaat in zowel tado als in Google Home hebt toegevoegd kun je via beide de thermostaat onafhankelijk van elkaar bedienen en bijvoorbeeld ook automatiseringen onafhankelijk van elkaar instellen (waaronder geofencing).

[Reactie gewijzigd door -8- op 22 juli 2024 13:36]

Oke thanks dat kan dus niet met mijn v3, heb m wel in google home maar t geofencing deel werkt dan niet
Je kan de temp met een halve of 1 graad verminderen 'snachts of bij afwezigheid overdag.
Dat levert misschien maar beperkt wat op qua warmtepomp maar stopt bijvoorbeeld ook de pomp van je vloerverwarming wat de levensduur bevordert
Inderdaad, je kan geofencing prima gebruiken zonder het abonnement af te sluiten door HA te gebruiken. En als je daar niet mee in de weer wil kan het nog simpeler b.v. via Apple Home. Automations 'wanneer iemand thuiskomt' of 'wanneer iemand thuis is' en klaar ben je.
Ik gebruik zelf geen HA (zie de meerwaarde nog niet, wel interessant om een x meer te spelen), maar als ik 't zo lees op hun pagina is hun Geofencing wel redelijk basic? Alleen wel/niet thuis boolean?
https://www.home-assistant.io/integrations/tado/

Bij Tado werkt het nog met een radius en met instellingen om het huis op een bepaalde manier voor te verwarmen naarmate je dichterbij komt.

Niet dat dit nou super essentieel is en misschien zijn m'n aannames verkeerd?
De documentatie is niet niet zo helder (en dat vind ik wel vaker een probleem bij HA).

Wat je daar leest is hoe je eventueel de Tado-aanwezigheidsregistratie kunt inzetten om HA te laten weten of je thuis bent of niet. Maar dat is helemaal niet handig. Je moet die integratie alleen gebruiken om vanuit HA je Tado aan te sturen.

Er zijn veel andere manieren om HA te laten weten waar je bent. De handigste is gebruik maken van de Companion App op je telefoon. Die gebruik je waarschijnlijk toch om je hele huis te bedienen vanaf je telefoon. En die kan je locatie heel nauwkeurig doorgeven aan je HA, als je dat wil. Je kunt van alles laten gebeuren op basis van je locatie. Je kunt bijvoorbeeld verschillende zones aangeven (thuis, dichtbij huis, wat verder van huis) met acties bij verandering.

[Reactie gewijzigd door jjanssen op 22 juli 2024 13:36]

Janoz Moderator PRG/SEA @Grrrrrene15 mei 2024 11:40
Persoonlijk vind ik de geofencing van Tado out of the box beter werken dan Home Assistant kunt doen. Het werkt niet alleen met of je wel of niet thuis bent, maar ook met hoe ver je van huis bent en of je verder weg gaat of richting huis gaat (afaik). Om dat met Home Assistant te benaderen zul je meer dan de home zone moeten aanmaken en extra automatiseringen toe moeten voegen.

Ikzelf gebruik een combinatie van beiden. Voor de geofencing heb je de Tado app nodig, en die heeft niet iedereen hier. Pas als Home assistant vindt dat er niemand meer thuis is gaat GeoFencing van Tado aan.

Je tweede punt daarentegen is volledig terecht, en dat punt geld ook voor vloerverwarming lijkt me.
Kan inderdaad met HA, of met Homey. Als je die als gratis dienst afneemt kun je tot 5 apparaten toevoegen, waarvan Tado er ééntje kan zijn (via hun cloud API). Geofencing daar instellen met een paar Flows en tadaa. Niet eens een RasPi of HA installatie nodig :wink:
Hier ook al enkele jaren het Tado systeem zonder abonnement. De melding op de app/telefoon is voor ons voldoende en dan schakelen we handmatig uit. Het grootste nadeel vind ik vooral dat het in de app nogal zoeken is wanneer je de verwarming vast aan wil zetten wanneer je nog buiten je vooraf aangegeven straal bent (bijvoorbeeld als je terugkomt van een verre vakantie en het huis warm wil hebben bij thuiskomst). Het kan, maar is wel ver weggestopt in de app.
Ik had een tijdje het abonnement zodat het zichzelf uitschakelt als ik weg ben, maar dat werkt alleen als je alleen woont, op het moment is er altijd wel iemand thuis. Open raam is ook grappig, maar nooit een probleem. Ik betwijfel of de kachel uitzetten in een modern, goed geisoleerd huis veel uitmaakt tenzij het voor langere termijn is.

Op het moment gebruik ik het alleen voor de grafiek; die was een tijdje weg, ik dacht dat ze die achter het abo wouden zetten. Maar die laat ook zien dat de kachel een paar uur staat te stampen om 's ochtends de temperatuur weer omhoog te krijgen.
Dit hangt sterk af van het type vloerverwarming. Wij hebben droogbouw, wat veel sneller opwarmt dan klassieke vloerverwarming.

Wij hebben ook geen abo, omdat die features weinig tot niets toevoegen. De "open raam" functie is ook nog eens zeer slecht uitgevoerd en geeft veel foute meldingen. Deze lijkt volledig gebaseerd te zijn op een plotselinge temperatuurdaling. Die waarschuwing slaat dus ook aan wanneer je een badkamer verwarmt, en iemand na het douchen de deur open doet, wat niet per sé inhoudt dat je de verwarming uit wilt zetten.
Zelf ook een tado met abonnement, maar houdt deze zonder ook rekening met aankomend weer? Mijn verbruik ging de eerste maand omhoog ipv omlaag.
Het probleem van dit soort bedrijven is dat je in het begin vaak van alles ook lokaal kan, maar dat het daarna enkel nog maar via hun cloud API kan. Als ze dan ook nog functies gaan verschuiven naar een betaald abbo (of erger nog de servers uitzetten), dan ben je flink genaaid. Ik heb het gehad met mijn omvormer. Na een firmwareupdate enkel nog via een cloud API uit te lezen (of via RS485). Lokale toegang ineens niet meer mogelijk. Ik wil geen belangrijke apparatuur in huis waarbij ik afhankelijk ben van de cloud.
En nog steeds word er met geen woord gerept over wat een echte slimme thermostaat moet doen, de hoeveelheid gevraagde energie inschatten (machine learning) om vervolgens de watertemperatuur dynamisch in te stellen waarbij het de weersafhankelijke regeling overneemt van de boiler (of toevoegt indien afwezig).

Als je vervolgens met thermostaten in kamers werkt waarbij je maar 1 ruimte wilt verwarmen dan is de gevraagde energie veel lager en dus kan de boiler op een lagere temperatuur werken.

Door in elke ruimte een temperatuursensor te hebben kan je bovendien de stooklijnen bij normaal gebruik automatisch verder optimaliseren, er word namelijk maar gewoon iets snel snel wat zeker werkt ingeklopt door de installateurs. (Er is maar een zeer kleine hoeveelheid Tweakers die op het forum zelf aan CV tuning doen)

De enigste slimme thermostaat die dit kan voor zover ik weet (mits de boiler het toelaat wat wel nogal een dingetje is) betreft Bosh met hun Easy control systeem. Maar zowat de gehele bulk van de zogenaamde slimme thermostaten doen niet meer dan een klassieke thermostaat maar dan met een appje. Als je Tado en andere neemt zonder thermostaatkranen om ruimtes afzonderlijk te regelen is de winst tov een goed afgestelde klassieke thermostaat nul.

Dan heb je ook nog de warmtepompen waar je temperatuur regeling wilt combineren met energieprijs / beschikbaarheid eigen energie maar ook daar zie ik zo goed als geen ontwikkeling in.

Overigens mist er een gigantisch negatief punt voor deze thermostaat:
-voegt geen enkele functionaliteit toe behalve matter (welke leuk is) maar verwijderd wel ondersteuning voor Vaillant-e-Bus, HT-Bus, EMS(+), UBA, Chaffoteaux Ebus/BridgeNet, BS-Bus, Wolf-eBus en KM bus.

Het enigste echte selling point van Tado, dat het een reeks protocollen van boilers ondersteund waar de andere slimme thermostaten doorgaans enkel opentherm of relais doen is de deur uit.
Voor zover ik weet doet Tado ook aan Machine Learning om efficiënter te stoken. Als je schema's instelt, leert Tado over tijd hoe hij deze schema het meest efficient kan invullen.

Zelf heb ik sinds het gebruik van Tado de schema's volledig naast mij neer gelegd. Door Tado meer inzicht gekregen in het verbruik en temperatuur in verschillende kamers. Ik doe het nu zo dat de thermostaat echt alleen aangaat als ik het nodig heb (handmatige bediening). Dus niet standaard 19 graden in de winter b.v. tussen 8:00 en 22:00. Gewoon sochtends ff extra trui aan om op te staan, en aan om 17:00, even opstoken en weer uit om 21:00. Dit heeft bij mij gezorgd dat mijn Tado binnen 3 maand was terugverdient :). Zeker met die hogere gasprijs was het zeker inzichtelijk om te weten dat je per dag zo een paar euro kon besparen. Zeker met thuiswerken op zolder scheelt het gigantisch dat je niet ook je woonkamer opstookt (ik heb zo'n verwarming die goed weg is verstopt, dus handmatig uit/aan zetten is heel irritant).

[Reactie gewijzigd door Julianvvz op 22 juli 2024 13:36]

Dus niet standaard 19 graden in de winter b.v. tussen 8:00 en 22:00
= slecht ingestelde klassieke thermostaat, aan te passen naar stoken tussen 06:00 en 08:00 en stoken tussen 16:00 en 21:00. Meer verwarming nodig? duw op de thermostaat.

Voeg nu Tado toe zonder aparte kamerregeling en wat is exact je winst?

Die aparte kamer regeling levert wel iets op op voorwaarde dat je heel korte periodes ruimtes apart verwarmt (op lange termijn begin je heel het huis te verwarmen met 1 radiator = zeer ineffecient) maar je boiler gaat gigantisch ineffecient werken, die stuurt nu 60 graden warm water uit naar 1 radiator ipv 8? radiators aan een pompsnelheid voor 8? radiators. Dan is het onvermijdelijk dat de retour naar de boiler gigantisch warm komt te staan wat heel slecht nieuws is voor de effecientie van de boiler.

Of maw, je boiler blijft stoken alsof het 8? radiators warm moet stoken ipv 1, je moet de pompsnelheid en water temp omlaag trekken als je maar 1 kamer gaat verwarmen.

Behalve inefficientie is dit overigens ook alles behalve gezond voor de boiler, die geraakt zijn warmte niet meer deftig kwijt waardoor die dreigt te oververhitten. Dit soort schade is overigens standaard uitgesloten door de garantievoorwaarden.

Verlies ook niet uit het oog dat de statistieken die de thermostaat jou geeft volledig ingeschat zijn, dat is extreem natte vinger werk waarbij er altijd gigantische afwijkingen zijn als je ze naast de echte teller legt en waarbij effecientie verlies of winst op de boiler totaal genegeerd worden.

In mijn vorige woning claimde de slimme thermostaat met dynamische pompsnelheid een meerverbruik aan van maar liefst 30% maar die had ik zelf deftig afgesteld op de boiler zelf zonder afzonderlijke kamer regeling.
De kamerregeling is toch net goed? Ik werk bijvoorbeeld thuis en mijn bureau is boven. Nu kan ik gewoon zeggen dat van 9-17 enkel mijn bureau 20 graden moest zijn. Vroeger moest ik daarvoor de hele woonkamer (waar de thermostaat hangt) ook verwarmen. En dan daar de verwarming zo afstellen dat hij niet te snel opwarmde (woonkamer is beter geïsoleerd dan bureau). Anders was het in de woonkamer warm genoeg en stopte de ketel ermee terwijl het op m’n bureau nog maar 16 graden was.

Zelfde geldt toch voor andere ruimtes? Ik doe ‘s ochtends alleen de badkamer. ‘s Avonds de slaapkamers van de kinderen omdat ze daar voor school werken. De woonkamer wordt enkel verwarmd van 19 tot 22 terwijl dat in het vroegere scenario van 7 tot 22 geweest zou zijn.
In jou verhaal ga je wel besparen maar door heel de dag enkel die bureau op 20 graden te houden krijg je 2 nieuwe problemen van ineffecientie

-De boiler gaat ineffecient werken tenzij die automatisch bijgeregeld word(zie vorige post)
-Je bureau is niet geisoleerd tov de rest van je huis, je gaat warmte lekken van je bureau naar de overige ruimtes vooral als je dat een hele dag doet. Daardoor moet je continu extra warmte in de bureau pompen om die 20 graden aan te houden wat niet effecient is, hoe meer radiators, hoe meer afgifte, hoe gemakkelijker de boiler zijn warmte kwijt kan hoe effecienter.

Wat je feitelijk moet doen is de overige kamers verwarmen tot 18 graden en de bureau op 20 graden waarbij afhankelijk van de constructie en layout je eventueel de verdere kamers iets kouder kan zetten.
Feitelijk wil je bekomen dat de warmte die je anders via de bureau zou gelekt hebben naar de woonkamer/slaapkamer rechtstreeks in die ruimtes word vrijgegeven ipv ze in de warme bureau te moeten pompen op 1 kleine radiator.

En idealiter, hoe effecienter je afgifte, hoe kouder / lagere pompsnelheid de boiler mag aanhouden.

* In het geval je balansventilatie hebt waarbij lucht continu door het huis gecirculeerd word => vergeet heel de kamer apart regeling, hier ben je verplicht om dezelfde temperatuur aan te houden in alle kamers.

** als je echt effecient maar 1 kamer wilt verwarmen dan dien je die kamer volledig te isoleren van de rest van het huis

[Reactie gewijzigd door sprankel op 22 juli 2024 13:36]

Dan heb je ook nog de warmtepompen waar je temperatuur regeling wilt combineren met energieprijs / beschikbaarheid eigen energie maar ook daar zie ik zo goed als geen ontwikkeling in.
Dit is recent (vandaag?) gelanceerd, maar tado heeft daar daadwerkelijk een oplossing voor. Tenminste voor het aansturen van warmtepompen en het anticiperen op een dynamisch stroomtarief dat ieder uur anders is. https://shop.tado.com/en/...-pump-optimizer-x-balance
Lijkt me een mooie oplossing! Waarom ze hem presenteren op een cleane muur, met 2 foeilelijke draadjes in het zicht is mij een raadsel. Dit zijn typisch de modules die je zo ver mogelijk uit het zicht houdt :D
Ja en die werkt maar met een paar merken en bijv niet met Remeha.
Ik zou heel graag willen dat ik zelf de stooklijn kan bepalen en vervolgens mijn Tado via Opentherm aan mijn Remeha Elga Ace kan knopen.
Momenteel met ik Aan/uit schakelen en zit het "verstand" in de warmtepomp. Tado heeft wel gezorgd dat de minimale aan periode langer is waardoor de warmtepomp niet steeds aan/uit gaat.

Al meer dan 2 jaar wordt om deze functionaliteit gevraagd en ipv het bestaande systeem geschikt maken voor de toekomst is een nieuw systeem bedacht met dezelfde gebreken als het uitgaande systeem. Gemiste kans!
Voor mij is dat HomeKit i.v.m. kamerbediening.
-Evohome doet bvb geen HomeKit.
-zo’n Frans merk waar ik de naam van vergeten ben, deed enkel radiator thermostaten (maar kon geen ketel aansturen)
En… zo’n 8 jaar geleden waren er niet veel alternatieven. Inmiddels heeft Bosch een systeem en Homey. Nest was destijds alleen aan/uit.

Daarnaast heb je het over het rekening houden met het weer. Dit systeem schakelt hij wel de verwarming vroegtijdig uit als er goed weer verwacht wordt.

[Reactie gewijzigd door klonic op 22 juli 2024 13:36]

Ik zie het niet, elke IT tool die een abonnement nodig heeft om eventueel nuttige features the kunnen gebruiken wil ik niets mee te maken hebben.

Ik snap dat elk bedrijf tegenwoordig graag ziet dat andere mensen voor elke scheet moeten betalen. Maar ik kan het er niet mee eens zijn dat dingen dit echt niet nodig zijn om via een abonnement te laten verlopen nu op eens een maandelijks offer vereisen om te werken. Het idee dat het geld zou moeten kosten om een simpel signaal naar een controller te sturen die aan het internet hangt is belachelijk. Het argument ja maar dat signaal moet alleen verstuurd worden als je binnen een bepaalde afstand van je huis bent is leuk maar ook geen argument. Immers je telefoon bespioneert je 24/7 en weet precies waar je bent elk moment van de dag. Dus waarom zou je daar een abonnement voor nodig hebben? Een dood eenvoudige app dat een berichtje kan sturen naar het ding dat je op afstand wil bedienen is meer dan genoeg. Ja maar dat is te complex dan moet je de app vertellen welk IP porten openen en zo voort...
Maar het dan een optie om er voor te betalen of om het niet te doen en dat hele kleine beetje moeite te nemen om even die porten open te zetten bijvoorbeeld. De kosten zijn 0,0 voor de fabrikant en het argument dat het mogelijk meer werk is omdat er te veel mensen zijn die te dom zijn om simple instructies te volgen... dan is er dus ruimte voor een installer om een extra zakcentje te verdienen door de setup voor die mensen te doen.

Nogmaals het probleem hier is dat er veel te veel bedrijven met opzet onnodige cloud communicatie toevoegen zodat ze klanten kunnen uitmelken en daar wil ik absoluut niets mee te maken hebben. Als er geen methode is om dit zonder de cloud ook te doen dan hoeft het van mij helemaal niet.
Als belangrijke delen van de functionaliteit van een "slim" apparaat enkel met een abonnement te verkrijgen zijn, dan mag wat mij betreft dat labeltje voor "dom" vervangen worden.
Ik denk dat je dat abonnement over een tijdje niet eens meer nodig zult hebben omdat deze thermostaat Matter ondersteund.
Bijvoorbeeld geofencing is prima te regelen in het smart home systeem dat je al gebruikt via Matter multi admin.
Energiebeheer is net toegevoegd in Matter 1.3, dus zal niet al te lang ook verschijnen in Apple Home, Google Home, etc.
Sterker nog, IKEA heeft zojuist ook energiebeheer aangekondigd en zij ondersteunen ook Matter.
Voor mij de reden om te kiezen voor EvoHome van Honeywell. Wel duurder maar geen abonnement. Ik lees bridge, die heb je bij Honeywell niet nodig. De radiatorknoppen gebruik je een keer om de temperatuur in te stellen of te kijken hoe warm het is, de rest doe je met de app.
Voor gasverbruik heb ik gewoon een P1 meter.
Mee eens waardeloze trend en het zou verplicht moeten zijn dat het op de verpakking staat als waarschuwingslabel.
Is de radiatorknop rechts in het headerbeeld van het artikel nou niet gescheurd aan de fitting?
Nee, het is geen scheur. Het viel me ook al op tijdens het bewerken van de foto maar bij nadere inspectie is dat de naad van de behuizing. die wijkt miniscuul als de kraan stevig is vastgedraaid op de radiator.
Door de bewerking op de foto is de rest van de naad van de behuizing niet zo goed zichtbaar, dit is het origineel waar je de behuizing en naad iets beter ziet.

Door de montagering een klein slagje terug te draaien, verdween speling op de naad en eerlijk gezegd zat de kraan daarna ook nog prima vast, dus goede kans dat mijn interne momentsleutel iets te enthousiast ingesteld was tijdens de installatie. :)
Weet je alvast wat je níet moet kopen 🤣
Dat lijkt, er zitten inhammen in de fitting.
Volgens mij wel ja haha.
Als je zelf homeassistant draait als een echte tweaker is geofencing zo geregeld zonder een abbonement :)
Ja maar ik heb ondertussen zoveel projectjes en hobbies dat ik daar geen tijd/zin meer in heb om uit te zoeken …
Als je nog geen HA draait, snap ik dat, maar het is zo ontzettend makkelijk in te richten dat ik me niet kan voorstellen dat Tado dat nog makkelijker heeft gemaakt.
Voor ons tweakers niet nee maar ik zou nog liever gewoon plug en play met wat automatische optimalisaties willen zien. Optimaliseren van gas verbruik, zonne energie VS auto opladen VS warmtepomp VS stroomprijzen VS weersvoorspellingen bijv.
Dat bedacht ik me net ook; je kan toch erg makkelijk via HA je geofencing voor álles inrichten. Ik deed dat op basis van locatie van m'n iPhone en de auto, aangezien die hun locatie ook 'gewoon' delen..
Ja maar ik heb ondertussen zoveel projectjes en hobbies dat ik daar geen tijd/zin meer in heb om uit te zoeken …
ik was dat ook ooit van plan, nu staat de thermostaat voor de vloerverwarming beneden standaard op een temperatuur ingesteld en wordt nooit aangepast.
Hier hetzelfde, 1x de CV ketel zuinig afgesteld (lage temperatuur voor verwarming en voor warm water, lage pompsnelheid, maximaal vermogen naar 20%, pompschakelaar voor de vloerverwarming). Daarna op 1 temperatuur ingeregeld, in de zomer zetten we die soms wat lager maar verder nix.
IDD, enigste nadeel is wel dat afhankelijk van je situatie je het vaak met 1 hoofd-thermostaat moet doen, en dan thermostaatknoppen {indien mogelijk}. vooral bij oudere huurhuizen kan je vaak alleen maar een AAN/UIT thermostaat plaatsen. en deze middels automations volledig instellen.
DMV IF=XXX Celcius then=XXX


Bij mij is het bv onmogelijk om de thermostaat aan te zetten als het geen winter is [childlock, samen met custom buttons, voor de thermostaat-card]
Jammer van die abonnementen steeds. Abonnement voor je router, abonnement voor je beveiligingscamera's, abonnement voor je thermostaat et cetera.... Sorry, maar ik doe niet mee.
Ja een enkel abonnement voor je smart automatisering zou ik nog wel willen overwegen om van het gedoe van configuratie etc af te zijn. Maar met voor elk merk en elk apparaat weer een abonnementje er bij loopt het nogal in de papieren. Ik heb nog geen ‘vendor’ gezien die een volledig geïntegreerd echt smart home automation systeem kan leveren voor een geschikte prijs en goede service.
Klink juist alsof je op zoek bent naar een Homey, wat mis je daar precies aan dat het niet geschikt is?
Helemaal mee eens, het moet niet gekker worden.
Ik probeer abonnementen echt zoveel mogelijk te voorkomen, dus deze knoppen gaan het niet worden..
Hoe zit het met backwards compatibiliteit? Ik heb nu het hele huis vol hangen met Tado, stel een unit gaat stuk, kan ik dat dan nog vervangen of moet dan het hele systeem vervangen worden?
Als ik op de Tado website kijk dan is die er niet. Bij de nieuwe knoppen staat een duidelijke foto met NIET compatible met V3+/V2.

Dit is echt het allergrootste nadeel als je het mij vraagt. Ik heb zo voor €500 aan tado spul in huis. Dan zou je dus in 1x om moeten als iets niet meer werkt.
En dat verbaast me nogal, als je toch alles moet vervangen, dan kun je net zo goed naar een ander merk overstappen.

Als het backwards compatible was dan bleef je locked in by deze vendor
Maar ik wil dus niet alles vervangen.
Als ik 1 knop defect heb en ik wil meteen de nieuwe serie kan dat dus niet. Als ik uit wil breiden ook niet.
Je kunt toch niet het halve systeem Honeywell en de andere helft Tado gebruiken.

En ik ben echt super tevreden met Tado (zonder abonnement) dus dit zorgt er alleen maar voor dat ik eerder overstap op een andere omdat verschillende versies niet compatible zijn.

Daarbij klopt het niet dat als het backwards compatible is je locked in blijft, dat ben je toch al bij al deze systemen (tenzij je alles zelf in HA programmeert).
Wat ik bedoelde was dat ik verbaast ben dat Tado deze keuze gemaakt heeft.

Als het backwards compatible was geweest, dan had jij een nieuwe tado thermostaat gekocht als er een kapot gaat.

Nu doe jij het waarschijnlijk een tijdje met een kapotte thermostaat totdat je er genoeg van hebt, en dan vervang je je hele systeem. Of door Tado X, of door een concurrent. Maakt voor jou nauwelijks uit
Ah op die manier, ja helemaal eens.
Ja begrijpelijk, lijkt me ook gek. Als ze vroeger echter op radio werkten en nu via Matter (+nog iets?) dan hebben ze mogelijk vanuit kosten standpunt de oude niet meegenomen.
De producten uit de X en V3 productlijn zijn niet compatible. Overigens is tado ook niet gestopt met de verkoop van V3-producten. Of de twee productlijnen nog lang naast elkaar zullen bestaan kun je je natuurlijk wel afvragen. Als het moment aanbreekt dat de V3-producten niet meer te koop zijn, kun heb je altijd nog het onvolprezen V&A :9 .
Maar stel je hebt een X radiatorknop, als je dan een thread border router hebt zoals bijv. een HomePod mini. Werkt het dan wel met de oude V3 thermostaat? Of moet je dan ook een nieuwe thermostaat kopen?
Via een extern systeem zoals Homey kun je dat wel aan mekaar rijgen natuurlijk. Of Tado dat zelf ook gaat ondersteunen en compatible maken betwijfel ik.
Ik hoop dat de oude hub een soort slave kan worden bij de nieuwe hub als master. Dan kun je iig je oude spul blijven gebruiken icm de WP optimizer... Maar daar ziet het vooralsnog niet naar uit (terwijl dat technisch goed haalbaar zou moeten zijn)
Ik blijf het idioot vinden dat basale functies, de mede "het product maken" achter een betaald abonnement verdwijnen.

Het hele subscription-model is echt aan het doorslaan en wordt te pas en te onpas gebruikt om maar een constante cashflow te genereren en klanten binnen te houden. Een zeer slechte ontwikkeling!
Welke basale functies vallen onder het abonnement volgens jou? Want de basale functies, zoals de temperatuur instellen en een schedule maken, zijn gewoon gratis. Alleen sommige extra's, zoals automatische open raam detectie, betaal je voor. Ik vind zelf het abonnement geen toegevoegde waarde hebben. Die extra functies waar je voor moet betalen hebben weinig nut. Die enkele keer dat een raam zo ver open staat dat het tocht, gebeurt dat maar heel kort. Dan is het goedkoper om die 2 minuten door te blijven stoken, dan om een abonnement te betalen.
Geofencing.. 1 van de hoofdredenen om een slimme thermostaat te kopen. Wat mij betreft heeft Tado zich hiermee volledig gediskwalificeerd voor home automation.

Ik wil dat mijn slimme huis door blijft werken als een service (even?) niet beschikbaar is of als internet eruit ligt. Die garantie kan Tado mij met hun nieuwe platform X dus niet meer geven. Dat is jammer en een 'major disqualifier".

Misschien toch maar Aqara dan?
Geofencing werkt ook gewoon bij de gratis variant, alleen moet je het even met de hand bevestigen. Mijn ervaring is dat dat ook veel beter werkt dan de automatische versie. Ik heb een jaar het abonnement gehad, maar precies de betaalde functies werkten matig.

Met Home Assistant aansturen is ook een goede optie, dan heb je wat meer vrijheid om het systeem te tweaken naar eigen wensen. En dat is ook gratis.
Je extra besparing ten opzichte van wat je gewoon zelf al makkelijk kan doen wordt waarschijnlijk al teniet gedaan door de aanschaf en het abonnement. Maar de grafiekjes zijn vast leuk :P

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 22 juli 2024 13:36]

De besparing zit hem bij ons vooral in het niet langer de woonkamer hoeven verwarmen (omdat daar de enige thermostaat hangt), wanneer je alleen de werkkamer warm wil hebben. Nu slaat de thermostaat wel aan bij een warmtevraag, maar regelen de afzonderlijke thermostaatknoppen of er ook warm water in de radiator komt zonder dat je dat handmatig hoeft te regelen (en alle radiatoren af moet). En dat alles zonder abonnement.
Inderdaad, zo doen wij het ook.
Nadeel van het Tado systeem tot nu toe is dat als ik handmatig de thermostaat hoger zet (via de thermostaat in de woonkamer of in de app) hij soms wel en soms niet automatisch weer terugvalt naar het automatische schema.

Afgelopen winter daardoor regelmatig de woon- en werkkamer de hele nacht verwarmd…
Hangt van je schema en de instelling af. Als je bij Instellingen > Kamers & Apparaten naar de kamer gaat kun je instellen wat er moet gebeuren bij "Handmatige bediening op het tado apparaat". Stel hem in op "Tot de volgende automatische verandering" zodat hij bij het volgende tijdsblok weer teruggaat.
Er is ook een nieuwe optie bijgekomen om een timer te gebruiken, zodat je de verhoging bijv altijd maar 4 uur actief laat zijn. Dat voorkomt dat bij lange blokken niet teruggeschakeld wordt.
Ohhhhh thank you!!!
Ik had de aanschaf van mijn TADO er in no time uit. Echt letterlijk dezelfde winter nog. Dat abonnement knibbelt wel aardig aan je besparing daarna. Ik heb die dus ook niet. Toen ik deze review las dacht ik dus: dit is een dom apparaat met een “slim” abonnement op de domotica.
Mijn huidige tado systeem voldoet nog prima maar als ik dit lees ga ik de volgende keer wel naar iets anders uitkijken.
Ik heb zelf twee jaar geleden besloten om Tado in huis te halen omdat de geboorte van ons eerste kind eraan zat te komen en we de babykamer 's winters gewoon altijd op temperatuur wilden hebben. Ik heb er geen exacte berekening op los gelaten, maar gezien dit viel in de periode met belachelijke gasprijzen en wij door het Tado systeem enkel hoefden te stoken voor de babykamer tov stoken voor babykamer én woonkamer in de oude situatie, denk ik dat het terugverdienen van de aanschaf wel eens sneller gedaan kan zijn dan dat u denkt.
Janoz Moderator PRG/SEA @vickypollard15 mei 2024 11:49
Nee, dat kan niet zomaar met gewone radiator knoppen.

Het probleem dan is dat je op 1 plek in huis een thermostaat hebt hangen die bepaald of de ketel aan gaat of niet. Als het arm genoeg is in de woonkamer dan gaat de ketel uit.

Wat systemen als Tado doen is dat de ketel aan gaat zodra er een radiator knop aangeeft warmte nodig te hebben. Is het warm genoeg in de woonkamer, maar te koud in de babykamer? Dan gaat de ketel aan, maar draaien alle radiator knoppen in de woonkamer dicht. Effectief wordt dan alleen de babykamer verwarmt.
Dan is de hele simpele oplossing. de radiatoren in de huiskamer wat meer knijpen zodat die minder snel die doel temperatuur bereikt. Oldschool thermostaat knop op de babykamer zodat de baby niet naar buiten drijft et voila.

Natuurlijk veel minder accuraat en click&go als een slimme thermostaat, maar we moeten met alle domotica de basics natuurlijk vergeten ;-)
Dan is de hele simpele oplossing. de radiatoren in de huiskamer wat meer knijpen zodat die minder snel die doel temperatuur bereikt.
'Een beetje knijpen' kan niet met een thermostatische kraan. Dat kan alleen met die retro kranen. Een thermostatische kraan zet je op een bepaalde stand (bijvoorbeeld 3) die overeen komt met een bepaalde kamertemperatuur. Temperatuur bereikt = ventiel dicht. Wanneer de thermostaat de ketel laat verwarmen terwijl alle ventielen dicht zijn, dan ben je zeker geen energie aan het sparen.
Ah nee, in de woonkamer ligt vloerverwarming, dus die is niet zomaar dicht te draaien. Zonder vloerverwarming heb je inderdaad gelijk. Daar moest overigens wel nog een door Tado aangestuurde zone-klep aan toegevoegd worden, die zou je in principe ook wel handmatig kunnen bedienen, maar zit op een minder toegankelijke plek dan de gemiddelde radiator.
Verder stip je het abonnement nog even aan, daar ben ik het (natuurlijk) volledig mee eens. Dat is een nieuw component bij deze nieuwe lijn. Ik zit thuis op de vorige lijn (V3+) en mocht daar eens wat mee aan de hand zijn wat niet meer vervangbaar is ga ik zeker niet over op deze nieuwe lijn met abonnement.
Iedere situatie is anders maar ik merkte in mijn huis dat het, ondanks dat er op de meeste plaatsen thermostaatknoppen zaten, dat het inregelen bijna onmogelijk was. Ja, tenzij je alles lekker warm wil hebben, maar als je sommige ruimtes maar op bepaalde momenten of "niet heel warm" wil hebben, gaat er veel energie verloren. Met het TADO systeem heb ik het eerste jaar denk ik 400 kuub gas gespaard. Daarna zijn we vanwege de zonnepanelen electrisch bij gaan verwarmen en scheelt het nog eens 150-200 kuub. Dus van 1200 naar 600 kuub scheelt toch 600 * 1.20€ = 720€ per jaar :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.