Door Willem de Moor

Redacteur

Knapste kast groeit groter

Fractal North XL Review

07-03-2024 • 15:01

80

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De grotere variant van de North heet weinig verrassend North XL en heeft naast grotere afmetingen een flink hogere prijs. Fractal heeft met de North XL een potentieel pijnpunt voor sommigen opgelost; grotere videokaarten passen veel makkelijker in deze riante behuizing. Ook de overige onderdelen mogen wat forser zijn en de koelmogelijkheden zijn eveneens uitgebreid. Helaas zijn de drie meegeleverde ventilators aan de luide kant, maar de koelprestaties zijn uitstekend. Al met al verdient de North XL geen award, maar als je de North mooi vond en wat ruimte tekort kwam, is het een logische keuze.

Voor wie de originele Fractal North een maatje te klein vond, komt de Zweedse ontwerper met een grotere versie van de North. Naar goed gebruik noemt Fractal de grotere versie simpelweg North XL, en net als de kleinere North is ook de XL verkrijgbaar in versies met een meshzijkant en met een glazen zijkant. Ook het kenmerkende houtenlattenfrontje is gebleven; bij de witte versie is dat hout van een eikenboom afkomstig en bij de zwarte uitvoeringen is het walnotenhout.

Die originele North vond ik in de review een mooie behuizing, maar eerlijk is eerlijk: misschien een beetje krap. De belangrijkste beperking is de ruimte voor videokaarten. Als je de standaardventilators voorin laat zitten, kun je kaarten tot 355mm kwijt. Voor bescheiden gpu's is dat geen probleem, maar zoals we ondervonden bij de bouw van de game-pc die we voor ons 25-jarig jublileum weggaven, is dat voor een kaart als en RTX 4080 nauwelijks afdoende. Met kunst en vliegwerk paste het allemaal maar net.

Met de North XL zul je niet tegen dergelijke problemen aanlopen. De kast is op alle vlakken een stuk ruimer opgezet, van de ruimte voor je videokaart tot die voor je moederbord en je koeling. Daar staat natuurlijk ook een hogere prijs tegenover; de North XL heeft een adviesprijs van 170 dollar, of 205 euro, gekregen. Alle varianten zijn voor die adviesprijs te koop, want Fractal maakt geen onderscheid tussen de Mesh- en de TG-versies. Of de grote versie de meerprijs waard is, bekijken we in deze review. Het korte antwoord kunnen we natuurlijk al geven; als je een grote videokaart of eATX-moederbord wil inbouwen, luidt dat: 'ja'.

Fractal North XL en North

Uiterlijk en interieur

We houden het voor de XL-versie een beetje kort, want de North XL lijkt van buiten sprekend op de gewone North. De kenmerkende voorkant met de houten latjes, elf stuks tegen tien bij de North overigens, is gebleven, net als de geperforeerde panelen aan de bovenkant en in het geval van de Mesh-versie, de linkerzijkant. De frontpaneelaansluitingen bovenop zijn identiek; naast de powerbutton zitten twee audiopoorten en daar weer naast twee USB A-poorten voor 5Gbit/s. Een enkele USB-C-poort voor 10Gbit/s-snelheden zit rechts.

De XL zou niet de XL heten als de afmetingen niet flink groter waren. Die zijn bij de XL volgens Fractal 36 procent gegroeid, van 447 bij 215 bij 469 millimeter naar 503 bij 240 bij 509 millimeter. De XL is dus bijna 6 centimeter dieper, 2,5 centimeter breder en 4 centimeter hoger geworden. Dat levert inderdaad 36 procent meer inhoud op en als je de uitsteeksels zoals de poten weglaat, zelfs ruim 37 procent. Daarmee is het overigens nog geen extreem grote behuizing: Fractals eigen Define XL bijvoorbeeld heeft een flink grotere inhoud van 82 liter.

Fractal Design North XL MeshFractal Design North XL MeshFractal Design North XL MeshFractal Design North XL MeshFractal Design North XL MeshFractal Design North XL MeshFractal Design North XL MeshFractal Design North XL Mesh

Die extra ruimte merk je aan de binnenkant. Er is plaats voor een eATX-moederbord van 337 millimeter breed, waar de North ATX-borden ondersteunde. De grootste winst, en waar je de XL primair voor zou kopen, is de ondersteunde videokaartlengte. Die is zonder ventilators voorin 413 millimeter, van 355mm voor de North. En zelfs als je ventilators of een radiator voorin monteert, heb je nog altijd ruimte voor 380mm lange kaarten. Dat is inclusief ventilators dus meer dan in de gewone North zonder ventilators; daar heb je namelijk 'slechts' 355mm.

Koeling

Aangezien de North XL een volume heeft van bijna 58 liter versus de 42 liter van de North, is er ook meer plaats voor koeling. Als je vluchtig naar de specs kijkt, zul je een toename van zes naar zeven ventilators zien. Dat is niet het hele verhaal, want in de North passen zes 120mm- of vier 140mm-fans, terwijl in de North XL inderdaad zeven 120mm-fans passen, maar de plaats voor 140mm-fans is gegroeid naar zes stuks. Voorin passen drie 120mm- of 140mm-fans en Fractal levert dan ook drie voorgeïnstalleerde pwm-gestuurde Aspect-ventilators van 140mm mee. Bovenin passen drie 120mm-fans, twee 140mm-fans of twee 180mm-fans. In de gewone North is die laatste optie voor 180mm-fans geheel afwezig. Achterop kun je zoals gebruikelijk een 120mm- of 140mm-fan monteren. In de Mesh-versie kun je bovendien nog twee 120mm- of twee 140mm-fans in een beugel monteren, speciaal om je videokaart extra te koelen.

Fractal Design North XL TG
Fractal Design North XL TGFractal Design North XL TGFractal Design North XL TGFractal Design North XL TGFractal Design North XL TGFractal Design North XL TG

De opties voor waterkoeling volgen de fanspecs grotendeels. Je kunt radiators van maximaal 360mm of zelfs 420mm voorin monteren en bovenin kun je 360-rads of 280mm-radiators kwijt. En natuurlijk kun je de fanpositie achterop gebruiken om een 120mm- of 140mm-miniradiator te plaatsen.

Over koeling gesproken: je cpu-koeler mag 185mm hoog zijn, een 15mm-toename ten opzichte van de 170mm in de North. Als je in de Mesh-versie de beugel met fans monteert, gaat daar wel een stukje vanaf en ben je beperkt tot een koeler van 155mm hoogte, al zul je dan waarschijnljik eerder voor een watergekoelde processor gaan. De gpu-beperkingen en die van de processorkoeler hebben we gehad, dus rest de voeding nog. Die mag 290mm lang zijn met één harde schijfkooi op de bodem en 175mm als je een tweede kooi monteert. Die kooien zijn eigenlijk beugels waar je een 3,5"- of 2,5"-drive in kunt monteren en die schroef je vast op de bodem. Daarmee heb je dus plaats voor twee 3,5"-drives en twee of vier 2,5"-drives, want twee 2,5"-drives kun je zoals gebruikelijk in beugeltjes achter het moederbord kwijt.

Testmethode

Voor de tests van behuizingen maken we gebruik van zelfontwikkelde componenten. Daarmee hebben we volledige controle over de energie of warmte die een behuizing ingaat, zonder rekening te hoeven houden met variaties die door software ontstaan. Om deze tests realistisch te houden, hebben we onze testsystemen opgebouwd zoals echte componenten zijn gebouwd. We gebruiken weerstanden onder heatsinks als warmtebron en door de spanning nauwkeurig in te stellen, kunnen we regelen hoeveel vermogen de kast ingaat. De printplaten en koeling zijn vormgegeven als reguliere componenten en waar mogelijk hebben we ook 'echte' heatspreaders en heatsinks gebruikt. Lees desgewenst de uitgebreide beschrijving en toelichting van onze testmethode; op deze pagina houden we het bij een kort overzicht.

Testsysteem behuizingen

We testen de behuizingen met de eigen, meegeleverde ventilators om de out of the box prestaties te beoordelen. Daarnaast vervangen we de ventilators door onze eigen exemplaren, zodat we een beter beeld krijgen van de onderlinge verhoudingen tussen de kasten. Dat doen we met diverse configuraties: een high-end systeem, een basis- of mainstreamsysteem en een kantoorsysteem. Om ons geen onnodig testwerk op de hals te halen, gaan we daarbij geen kantoorsysteem in een eATX-behuizing van 200 euro inbouwen. Dat lijkt ons een weinig realistisch scenario en om dezelfde reden bouwen we geen high-end systeem met RTX 3090-equivalent in een mITX-behuizing in. Sterker nog, dat past in het grootste deel van de mITX-behuizingen niet eens.

Systeem High-end pc Basis-pc Kantoor-pc
Processorvermogen 200W 100W 65W
Processorkoeler Noctua U12A Noctua U12A Noctua L9X
Videokaartvermogen 350W 150W 0W
Videokaartkoeler ASUS Strix 3090 ASUS Strix 2060 Geen
Vrm 10W 10W 7,5W
Chipset / pch 10W 10W 5W
Geheugen 5W 5W 5W
M.2-ssd 5W 5W 2,5W
Voeding 30W 20W 10W
Totaal vermogen 610W 300W 97,5W

Naast temperatuurmetingen voeren we geluidsmetingen uit, die we in onze vernieuwde geluidarme ruimte uitvoeren. Die kamer, met zwevende vloer, en dempende wanden en plafond, heeft een noisefloor van ongeveer 12dB(A). De geluidsmeter die we inzetten, is een Larson Davis 831C met een 378A04-microfoon, die voorzien is van een voorversterker. De geluidsmeter heeft een noisefloor van 5,5dB(A), maar om een veilige marge aan te houden, durven we te stellen dat we alles vanaf 14dB(A) nauwkeurig kunnen meten. De geluidsmetingen bestaan uit het meten van de geluidsproductie van de meegeleverde ventilators op 7 en 12V, en de geluidsproductie van vier, drie en één Noctua-fan(s) op 12V. De geluidsmeter gebruiken we ook om de ventilatorsnelheden zo in te stellen dat de Noctua-fans 30, 35 en 40dB(A) produceren.

Testoverzicht High-end pc Basis-pc Kantoor-pc
Stockfans Casefans 12V* Casefans 12V Casefans 12V
Casefans 7V* Casefans 7V Casefans 7V
Noctua A12x25 PWM-fans Casefans 12V*
(4 fans)
Casefans 12V*
(3 fans)
Casefans 12V*
(1 fan)
x 30dB(A)-test
(3 fans)
30dB(A)-test
(1 fan)
35dB(A)-test
(4 fans)
35dB(A)-test
(3 fans)
x
40dB(A)-test
(4 fans)
x x

Bij bovenstaande tests meten we bij de scenario's met een * de geluidsproductie. Bij alle metingen loggen we gedurende vijftien minuten het temperatuurverloop van twaalf sensors: de gekalibreerde TMP117-temperatuursensors. We normaliseren de gemeten temperaturen op basis van de gemeten omgevingstemperatuur naar 22 graden Celsius. De twaalf sensors leggen de temperatuur van alle componenten in de behuizing vast, plus drie temperaturen van de behuizing: voor de cpu-koeler, achter de cpu-koeler en de temperatuur boven de videokaart. We loggen het temperatuurverloop gedurende vijftien minuten, laten de behuizingen tussentijds afkoelen en noteren in grafieken het 95e percentiel van de temperaturen.

Gebruikte temperatuursensors

  • Temperatuur boven videokaart
  • Temperatuur vóór cpu-koeler
  • Temperatuur achter cpu-koeler
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset / pch
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm 1
  • Vrm 2

Kortom, we hebben de temperatuursensors aangepast, de geluidsmetingen aangepakt en nieuwe pcb's inclusief een voeding gemaakt. Daarmee zijn we klaar om behuizingen te testen.

Prestaties: basissysteem

Het basissysteem heeft een processor die 100W verstookt en de videokaart verbruikt 150W. De systeemkoeling bestaat uit de meegeleverde, voorgeïnstalleerde ventilators of drie 120mm-Noctua-fans. Eerstgenoemde ventilators laten we op 7 en 12V draaien; de bruine ventilators laten we op 12V draaien en stellen we in op spanningen waarmee de systemen 30 en 35dB(A) geluid produceren. De bijbehorende toerentallen en spanningen voor die instellingen vind je op deze pagina.

Met de meegeleverde ventilators ingesteld op 7V is de Fractal Torrent over het algemeen nipt koeler dan de Mesh-versie van de North XL, maar veel ontlopen ze elkaar niet. Tussen de Mesh-versie van de North XL en de XL met glazen paneel is het verschil nog kleiner. Het trio staat in de grafieken steeds bovenaan. Hetzelfde beeld zien we met de stockfans op 12V; de North XL's vechten met de Torrent om de eerste plek, waarbij die laatste iets beter koelt.

Met de Noctua-fans in plaats van de meegeleverde ventilators op 12V zakken de prestaties relatief iets; de eerste paar plekken moeten vaker met andere behuizingen gedeeld worden. Met die Noctua-fans op 30dB(A) ingesteld staan de twee XL-varianten weer aardig boven in de grafieken, al lijkt de koeling van de chipset een zwakke plek. Althans, ook als de fans iets harder draaien, is die bij onze opstelling warmer dan we op basis van de overige resultaten hadden verwacht.

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Temperatuur processor
  • Videokaart
  • M.2-ssd
  • Chipset
  • Temperatuur geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-12

Alternatieve weergave grafieken

Basis - Stock 7V

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2
Basis - Stock - 7V - Behuizingtemp 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
23,4
Fractal North XL - TG
24,1
Fractal North XL - Mesh
24,3
Corsair 6500X RGB
26,2
Corsair 4000D Airflow
27,3
Fractal North - TG
27,6
NZXT H7 Flow
27,7
HYTE Y60
29,1
Fractal Define 7
29,5
Corsair iCUE 5000X RGB
30,7
Basis - Stock - 7V - Behuizingtemp 3
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
27,8
Fractal North XL - Mesh
27,8
Fractal North XL - TG
28,0
Fractal North - TG
31,3
Corsair 6500X RGB
31,6
HYTE Y60
32,2
NZXT H7 Flow
32,2
Corsair 4000D Airflow
32,5
Fractal Define 7
32,8
Corsair iCUE 5000X RGB
35,7
Basis - Stock - 7V - Behuizingtemp 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North - TG
24,7
Fractal Torrent
25,4
Fractal North XL - Mesh
25,7
Fractal North XL - TG
25,9
NZXT H7 Flow
26,9
HYTE Y60
28,7
Corsair 4000D Airflow
29,8
Corsair 6500X RGB
30,0
Fractal Define 7
30,7
Corsair iCUE 5000X RGB
31,1
Basis - Stock - 7V - Voeding
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - Mesh
34,6
Fractal North XL - TG
35,0
Corsair 6500X RGB
36,7
Fractal Torrent
37,9
Fractal North - TG
38,0
HYTE Y60
38,6
NZXT H7 Flow
40,6
Fractal Define 7
41,0
Corsair 4000D Airflow
42,2
Corsair iCUE 5000X RGB
45,0
Basis - Stock - 7V - Processor
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
39,6
Fractal North XL - TG
41,1
Fractal North XL - Mesh
41,3
Fractal North - TG
42,4
NZXT H7 Flow
43,3
Corsair 6500X RGB
43,3
Corsair 4000D Airflow
44,7
Fractal Define 7
44,9
HYTE Y60
46,3
Corsair iCUE 5000X RGB
46,9
Basis - Stock - 7V - Videokaart
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
46,1
Fractal North XL - Mesh
47,1
Fractal North XL - TG
47,5
Fractal North - TG
48,1
Corsair 6500X RGB
48,5
NZXT H7 Flow
49,0
Corsair 4000D Airflow
50,9
Corsair iCUE 5000X RGB
52,1
Fractal Define 7
52,3
HYTE Y60
56,0
Basis - Stock - 7V - Chipset
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
45,7
Fractal North XL - Mesh
48,0
Fractal North XL - TG
48,2
Fractal North - TG
48,4
Corsair 6500X RGB
48,8
HYTE Y60
49,8
Corsair 4000D Airflow
51,3
NZXT H7 Flow
51,3
Fractal Define 7
52,5
Corsair iCUE 5000X RGB
53,4
Basis - Stock - 7V - M.2 SSD
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
52,5
Fractal North XL - TG
55,0
Fractal North XL - Mesh
56,1
NZXT H7 Flow
56,1
Corsair 4000D Airflow
56,7
Corsair 6500X RGB
56,7
Fractal Define 7
57,0
Corsair iCUE 5000X RGB
58,2
Fractal North - TG
58,8
HYTE Y60
64,1
Basis - Stock - 7V - Geheugenmodule 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - Mesh
41,9
Corsair 6500X RGB
42,1
Fractal Torrent
42,2
Fractal North XL - TG
42,3
Fractal North - TG
44,6
HYTE Y60
46,0
Corsair 4000D Airflow
47,8
NZXT H7 Flow
48,4
Fractal Define 7
49,2
Corsair iCUE 5000X RGB
50,1
Basis - Stock - 7V - Geheugenmodule 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
37,0
Fractal North XL - Mesh
37,4
Fractal Torrent
38,2
Corsair 6500X RGB
38,8
Fractal North - TG
40,3
HYTE Y60
40,9
Fractal Define 7
44,7
NZXT H7 Flow
45,3
Corsair 4000D Airflow
45,3
Corsair iCUE 5000X RGB
46,6
Basis - Stock - 7V - VRM 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - Mesh
38,3
Fractal North XL - TG
39,1
Fractal Torrent
39,1
Corsair 6500X RGB
41,2
Fractal North - TG
42,2
NZXT H7 Flow
42,4
HYTE Y60
42,5
Corsair 4000D Airflow
43,0
Fractal Define 7
43,3
Corsair iCUE 5000X RGB
45,6
Basis - Stock - 7V - VRM 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
40,6
Fractal North XL - Mesh
41,3
Fractal North XL - TG
42,0
Corsair 6500X RGB
42,5
Fractal North - TG
43,8
Corsair 4000D Airflow
44,8
HYTE Y60
45,2
Fractal Define 7
46,1
NZXT H7 Flow
47,3
Corsair iCUE 5000X RGB
49,0

Basis - Stock 12V

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2
Basis - Stock - 12V - Behuizingtemp 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
22,5
Fractal North XL - Mesh
23,2
Fractal North XL - TG
23,4
Corsair 6500X RGB
24,9
Fractal Define 7
25,4
Fractal North - TG
25,9
NZXT H7 Flow
27,4
Corsair 4000D Airflow
28,7
HYTE Y60
29,0
Corsair iCUE 5000X RGB
29,8
Basis - Stock - 12V - Behuizingtemp 3
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
24,7
Fractal North XL - TG
25,7
Fractal North XL - Mesh
26,7
Corsair 6500X RGB
27,0
Fractal North - TG
27,7
HYTE Y60
30,1
Corsair 4000D Airflow
30,6
NZXT H7 Flow
30,9
Fractal Define 7
32,2
Corsair iCUE 5000X RGB
34,5
Basis - Stock - 12V - Behuizingtemp 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North - TG
23,1
Fractal Torrent
23,5
Fractal North XL - Mesh
24,3
Fractal North XL - TG
24,5
NZXT H7 Flow
25,0
Corsair 4000D Airflow
27,6
Corsair 6500X RGB
28,1
HYTE Y60
28,1
Fractal Define 7
29,5
Corsair iCUE 5000X RGB
29,6
Basis - Stock - 12V - Voeding
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - Mesh
32,8
Fractal North XL - TG
34,1
Corsair 6500X RGB
34,5
Fractal Torrent
35,1
Fractal North - TG
36,9
HYTE Y60
37,7
NZXT H7 Flow
40,1
Corsair 4000D Airflow
40,7
Fractal Define 7
41,0
Corsair iCUE 5000X RGB
44,6
Basis - Stock - 12V - Processor
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
38,0
Fractal North XL - Mesh
39,5
Fractal North XL - TG
39,8
Fractal North - TG
40,9
NZXT H7 Flow
41,8
Corsair 4000D Airflow
42,4
Corsair 6500X RGB
42,9
Fractal Define 7
44,0
HYTE Y60
44,8
Corsair iCUE 5000X RGB
45,2
Basis - Stock - 12V - Videokaart
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
43,2
Fractal North - TG
46,4
Fractal North XL - Mesh
46,7
Fractal North XL - TG
47,0
Corsair 6500X RGB
47,5
NZXT H7 Flow
47,7
Corsair 4000D Airflow
48,3
Corsair iCUE 5000X RGB
50,8
Fractal Define 7
51,2
HYTE Y60
54,5
Basis - Stock - 12V - M.2 SSD
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
48,8
Fractal Define 7
51,9
NZXT H7 Flow
54,5
Corsair 6500X RGB
54,5
Fractal North XL - Mesh
54,8
Corsair 4000D Airflow
55,0
Fractal North XL - TG
55,4
Fractal North - TG
57,0
Corsair iCUE 5000X RGB
57,4
HYTE Y60
66,9
Basis - Stock - 12V - Chipset
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
40,0
Fractal North XL - Mesh
46,7
Fractal North - TG
46,9
Corsair 6500X RGB
47,6
Fractal North XL - TG
48,0
HYTE Y60
48,9
NZXT H7 Flow
49,4
Corsair 4000D Airflow
49,5
Fractal Define 7
51,9
Corsair iCUE 5000X RGB
52,0
Basis - Stock - 12V - Geheugenmodule 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
36,9
Fractal North XL - Mesh
40,9
Fractal North XL - TG
41,5
Fractal North - TG
41,8
Corsair 6500X RGB
42,2
HYTE Y60
44,7
Corsair 4000D Airflow
46,2
NZXT H7 Flow
46,7
Fractal Define 7
47,7
Corsair iCUE 5000X RGB
48,5
Basis - Stock - 12V - Geheugenmodule 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
33,8
Fractal North - TG
36,0
Fractal North XL - TG
36,1
Fractal North XL - Mesh
36,8
HYTE Y60
39,7
Corsair 6500X RGB
39,9
Fractal Define 7
42,0
NZXT H7 Flow
43,5
Corsair 4000D Airflow
43,5
Corsair iCUE 5000X RGB
45,6
Basis - Stock - 12V - VRM 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
36,1
Fractal North XL - Mesh
37,1
Corsair 6500X RGB
37,9
Fractal North XL - TG
38,4
NZXT H7 Flow
40,7
Fractal North - TG
41,0
Corsair 4000D Airflow
41,2
HYTE Y60
42,6
Fractal Define 7
42,8
Corsair iCUE 5000X RGB
45,0
Basis - Stock - 12V - VRM 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
35,3
Corsair 6500X RGB
37,3
Fractal North XL - TG
39,6
Fractal North XL - Mesh
39,6
Fractal North - TG
40,4
Corsair 4000D Airflow
44,2
HYTE Y60
44,5
Fractal Define 7
45,5
NZXT H7 Flow
46,2
Corsair iCUE 5000X RGB
48,5

Basis - Noctua 12V

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2
Basis - Noctua - 12V - Behuizingtemp 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Corsair 4000D Airflow
22,4
Fractal Torrent
23,9
Fractal North XL - TG
24,7
NZXT H7 Flow
25,1
Corsair iCUE 5000X RGB
25,4
Fractal North XL - Mesh
25,5
Fractal North - TG
25,6
Fractal Define 7
26,9
Lian Li O11D EVO
28,3
HYTE Y60
28,6
Corsair 6500X RGB
28,8
Basis - Noctua - 12V - Behuizingtemp 3
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
25,7
Fractal North XL - TG
27,1
Corsair 4000D Airflow
27,5
Fractal North XL - Mesh
27,6
NZXT H7 Flow
28,0
Fractal North - TG
28,5
Corsair iCUE 5000X RGB
29,8
Corsair 6500X RGB
30,5
Fractal Define 7
30,8
HYTE Y60
33,2
Lian Li O11D EVO
33,3
Basis - Noctua - 12V - Behuizingtemp 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
23,3
Fractal North XL - TG
23,5
Fractal North XL - Mesh
23,9
Fractal Define 7
24,1
Corsair 6500X RGB
24,7
NZXT H7 Flow
24,8
HYTE Y60
25,9
Corsair 4000D Airflow
26,2
Fractal North - TG
26,5
Lian Li O11D EVO
26,7
Corsair iCUE 5000X RGB
28,5
Basis - Noctua - 12V - Voeding
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
32,6
Corsair 6500X RGB
33,2
Fractal North XL - Mesh
33,3
Fractal Torrent
37,5
Fractal North - TG
38,3
NZXT H7 Flow
38,8
Fractal Define 7
39,5
HYTE Y60
40,2
Lian Li O11D EVO
40,6
Corsair 4000D Airflow
40,7
Corsair iCUE 5000X RGB
42,3
Basis - Noctua - 12V - Processor
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
39,3
NZXT H7 Flow
39,4
Fractal North - TG
39,5
Corsair 4000D Airflow
39,5
Fractal Torrent
40,0
Fractal North XL - Mesh
40,3
Corsair iCUE 5000X RGB
42,1
Corsair 6500X RGB
42,2
Fractal Define 7
42,7
Lian Li O11D EVO
43,8
HYTE Y60
44,7
Basis - Noctua - 12V - Videokaart
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
45,5
Corsair 6500X RGB
45,6
Fractal North XL - TG
45,9
Fractal North XL - Mesh
46,7
Corsair 4000D Airflow
46,8
Lian Li O11D EVO
46,9
Fractal North - TG
47,3
Fractal Define 7
48,0
NZXT H7 Flow
48,2
HYTE Y60
49,6
Corsair iCUE 5000X RGB
50,6
Basis - Noctua - 12V - M.2 SSD
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Corsair 6500X RGB
50,1
Lian Li O11D EVO
50,9
Fractal Torrent
53,2
Corsair 4000D Airflow
54,4
Fractal Define 7
54,5
Fractal North XL - Mesh
55,3
NZXT H7 Flow
55,3
Fractal North XL - TG
55,4
Corsair iCUE 5000X RGB
56,1
Fractal North - TG
58,8
HYTE Y60
63,4
Basis - Noctua - 12V - Chipset
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
44,2
Corsair 6500X RGB
45,0
Fractal North XL - Mesh
46,2
Corsair 4000D Airflow
46,3
Lian Li O11D EVO
47,2
Fractal Torrent
47,7
Fractal North - TG
48,3
HYTE Y60
48,6
NZXT H7 Flow
49,0
Corsair iCUE 5000X RGB
49,3
Fractal Define 7
49,8
Basis - Noctua - 12V - Geheugenmodule 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
39,4
Corsair 6500X RGB
39,6
Fractal North XL - Mesh
40,6
Corsair 4000D Airflow
41,6
Fractal Torrent
42,2
Fractal North - TG
43,9
NZXT H7 Flow
44,0
HYTE Y60
44,2
Lian Li O11D EVO
44,7
Fractal Define 7
45,7
Corsair iCUE 5000X RGB
46,0
Basis - Noctua - 12V - Geheugenmodule 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
35,2
Fractal Torrent
36,2
Corsair 4000D Airflow
36,6
Fractal North XL - Mesh
36,6
Fractal North - TG
36,7
NZXT H7 Flow
37,7
Corsair 6500X RGB
37,7
HYTE Y60
40,1
Fractal Define 7
40,5
Lian Li O11D EVO
42,3
Corsair iCUE 5000X RGB
43,1
Basis - Noctua - 12V - VRM 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Corsair 6500X RGB
36,6
Fractal North XL - Mesh
37,7
Fractal North XL - TG
38,4
Corsair 4000D Airflow
38,5
Lian Li O11D EVO
39,3
Fractal North - TG
39,3
Fractal Torrent
39,5
NZXT H7 Flow
39,5
Corsair iCUE 5000X RGB
40,9
Fractal Define 7
41,0
HYTE Y60
41,9
Basis - Noctua - 12V - VRM 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - Mesh
37,8
Corsair 6500X RGB
39,3
Fractal North - TG
39,8
Fractal North XL - TG
40,1
Fractal Torrent
40,7
Corsair 4000D Airflow
41,0
NZXT H7 Flow
41,3
Fractal Define 7
43,0
HYTE Y60
43,8
Corsair iCUE 5000X RGB
43,9
Lian Li O11D EVO
44,2

Basis - Noctua - 30dB

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2
Basis - Noctua - 30dB - Behuizingtemp 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
23,8
Fractal North XL - TG
23,8
Fractal North XL - Mesh
24,1
NZXT H7 Flow
26,1
HYTE Y60
26,2
Corsair 6500X RGB
26,4
Fractal North - TG
27,0
Lian Li O11D EVO
27,8
Corsair 4000D Airflow
28,2
Fractal Define 7
28,6
Corsair iCUE 5000X RGB
28,7
Basis - Noctua - 30dB - Behuizingtemp 3
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
28,1
Fractal Torrent
28,6
Fractal North XL - Mesh
28,6
NZXT H7 Flow
29,1
Corsair 4000D Airflow
30,3
Fractal North - TG
30,6
Corsair iCUE 5000X RGB
30,6
Corsair 6500X RGB
32,1
Lian Li O11D EVO
32,9
HYTE Y60
34,0
Fractal Define 7
34,1
Basis - Noctua - 30dB - Behuizingtemp 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Corsair 4000D Airflow
24,2
Fractal Torrent
24,9
Fractal North XL - TG
25,5
Fractal North XL - Mesh
26,0
Fractal North - TG
26,5
Corsair iCUE 5000X RGB
26,5
NZXT H7 Flow
26,7
Corsair 6500X RGB
27,2
Lian Li O11D EVO
27,6
Fractal Define 7
28,5
HYTE Y60
29,6
Basis - Noctua - 30dB - Voeding
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
33,2
Fractal North XL - Mesh
34,6
Corsair 6500X RGB
35,4
Fractal North - TG
38,6
NZXT H7 Flow
40,0
Lian Li O11D EVO
40,1
HYTE Y60
40,4
Fractal Torrent
40,7
Fractal Define 7
41,0
Corsair 4000D Airflow
42,1
Corsair iCUE 5000X RGB
43,5
Basis - Noctua - 30dB - Processor
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
40,0
NZXT H7 Flow
40,4
Fractal North - TG
41,0
Fractal North XL - Mesh
41,0
Fractal Torrent
41,3
Corsair 4000D Airflow
41,9
Corsair iCUE 5000X RGB
42,8
Corsair 6500X RGB
43,1
Lian Li O11D EVO
43,8
Fractal Define 7
44,1
HYTE Y60
45,3
Basis - Noctua - 30dB - Videokaart
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
46,3
Fractal North XL - TG
46,8
Lian Li O11D EVO
47,4
Fractal North XL - Mesh
47,5
Fractal North - TG
48,1
Corsair 6500X RGB
48,6
NZXT H7 Flow
49,3
Corsair 4000D Airflow
49,4
Fractal Define 7
50,4
Corsair iCUE 5000X RGB
50,7
HYTE Y60
51,7
Basis - Noctua - 30dB - M.2 SSD
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Lian Li O11D EVO
51,9
Fractal Torrent
53,2
Corsair 6500X RGB
53,9
NZXT H7 Flow
54,8
Corsair iCUE 5000X RGB
55,4
Fractal North XL - TG
55,6
Fractal Define 7
55,7
Fractal North XL - Mesh
55,9
Corsair 4000D Airflow
56,2
Fractal North - TG
58,2
HYTE Y60
66,2
Basis - Noctua - 30dB - Chipset
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
45,8
Fractal North XL - Mesh
47,2
Fractal Torrent
47,9
Lian Li O11D EVO
47,9
Corsair 4000D Airflow
48,3
Corsair 6500X RGB
48,4
Fractal North - TG
48,4
HYTE Y60
49,1
NZXT H7 Flow
49,9
Corsair iCUE 5000X RGB
50,1
Fractal Define 7
50,9
Basis - Noctua - 30dB - Geheugenmodule 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
41,3
Fractal North XL - Mesh
41,8
Corsair 6500X RGB
43,2
Fractal Torrent
44,2
Corsair 4000D Airflow
44,8
HYTE Y60
44,9
Fractal North - TG
45,3
Lian Li O11D EVO
45,9
NZXT H7 Flow
46,2
Corsair iCUE 5000X RGB
47,2
Fractal Define 7
47,5
Basis - Noctua - 30dB - Geheugenmodule 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
37,4
Fractal North XL - Mesh
37,6
Fractal Torrent
39,4
Corsair 6500X RGB
40,4
Fractal North - TG
40,6
HYTE Y60
40,7
NZXT H7 Flow
41,0
Corsair 4000D Airflow
42,0
Fractal Define 7
42,8
Lian Li O11D EVO
44,0
Corsair iCUE 5000X RGB
44,8
Basis - Noctua - 30dB - VRM 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
38,7
Fractal North XL - Mesh
38,9
Corsair 6500X RGB
39,1
Fractal Torrent
40,1
Fractal North - TG
40,5
Lian Li O11D EVO
40,8
Corsair 4000D Airflow
41,1
NZXT H7 Flow
41,1
Corsair iCUE 5000X RGB
41,8
Fractal Define 7
43,0
HYTE Y60
43,7
Basis - Noctua - 30dB - VRM 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
41,1
Fractal North - TG
41,3
Fractal North XL - Mesh
41,4
Corsair 6500X RGB
42,1
Fractal Torrent
43,2
Corsair 4000D Airflow
43,8
NZXT H7 Flow
44,7
HYTE Y60
44,7
Corsair iCUE 5000X RGB
45,2
Lian Li O11D EVO
45,4
Fractal Define 7
48,4

Basis - Noctua - 35dB

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2
Basis - Noctua - 35dB - Behuizingtemp 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
23,4
Fractal Torrent
23,8
Fractal North XL - Mesh
24,1
Fractal Define 7
24,9
NZXT H7 Flow
25,2
Corsair 6500X RGB
25,9
HYTE Y60
26,1
Lian Li O11D EVO
26,8
Fractal North - TG
27,6
Corsair 4000D Airflow
27,7
Corsair iCUE 5000X RGB
28,5
Basis - Noctua - 35dB - Behuizingtemp 3
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
27,5
Fractal Torrent
27,9
Fractal North XL - Mesh
28,4
NZXT H7 Flow
28,5
Corsair 4000D Airflow
29,2
Fractal North - TG
29,4
Corsair iCUE 5000X RGB
30,0
Corsair 6500X RGB
31,8
Fractal Define 7
32,8
Lian Li O11D EVO
33,5
HYTE Y60
33,7
Basis - Noctua - 35dB - Behuizingtemp 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Corsair 4000D Airflow
23,6
Fractal Torrent
24,6
Fractal North XL - TG
24,7
Fractal North - TG
25,4
Corsair iCUE 5000X RGB
25,5
Fractal North XL - Mesh
25,7
NZXT H7 Flow
26,0
Corsair 6500X RGB
27,3
Fractal Define 7
27,4
Lian Li O11D EVO
27,9
HYTE Y60
29,1
Basis - Noctua - 35dB - Voeding
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
32,5
Corsair 6500X RGB
34,4
Fractal North XL - Mesh
34,6
Fractal North - TG
38,3
Fractal Define 7
39,6
NZXT H7 Flow
39,7
Lian Li O11D EVO
39,9
Fractal Torrent
40,3
HYTE Y60
40,5
Corsair 4000D Airflow
41,8
Corsair iCUE 5000X RGB
43,5
Basis - Noctua - 35dB - Processor
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
39,4
NZXT H7 Flow
39,8
Fractal North - TG
40,1
Fractal North XL - Mesh
40,6
Corsair 4000D Airflow
40,9
Fractal Torrent
41,1
Corsair iCUE 5000X RGB
42,2
Corsair 6500X RGB
42,9
Fractal Define 7
43,2
Lian Li O11D EVO
43,8
HYTE Y60
45,1
Basis - Noctua - 35dB - Videokaart
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
46,2
Fractal Torrent
46,3
Fractal North XL - Mesh
46,9
Lian Li O11D EVO
47,2
Fractal North - TG
47,8
Corsair 6500X RGB
48,1
Corsair 4000D Airflow
48,3
Fractal Define 7
49,0
NZXT H7 Flow
49,2
HYTE Y60
50,5
Corsair iCUE 5000X RGB
50,7
Basis - Noctua - 35dB - M.2 SSD
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Lian Li O11D EVO
51,5
Fractal Torrent
53,2
Corsair 6500X RGB
53,6
NZXT H7 Flow
55,1
Fractal Define 7
55,1
Fractal North XL - TG
55,3
Fractal North XL - Mesh
55,8
Corsair 4000D Airflow
55,9
Corsair iCUE 5000X RGB
56,2
Fractal North - TG
58,7
HYTE Y60
64,7
Basis - Noctua - 35dB - Chipset
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
44,6
Fractal North XL - Mesh
46,9
Corsair 4000D Airflow
47,4
Lian Li O11D EVO
47,5
Fractal Torrent
47,8
Corsair 6500X RGB
48,1
Fractal North - TG
48,7
HYTE Y60
48,8
NZXT H7 Flow
49,4
Corsair iCUE 5000X RGB
49,9
Fractal Define 7
50,2
Basis - Noctua - 35dB - Geheugenmodule 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
39,9
Fractal North XL - Mesh
41,7
Corsair 6500X RGB
43,0
Corsair 4000D Airflow
43,4
Fractal Torrent
43,7
HYTE Y60
44,6
Fractal North - TG
44,8
NZXT H7 Flow
45,3
Lian Li O11D EVO
45,3
Fractal Define 7
46,7
Corsair iCUE 5000X RGB
46,8
Basis - Noctua - 35dB - Geheugenmodule 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
36,0
Fractal North XL - Mesh
37,3
Fractal North - TG
38,7
Fractal Torrent
39,0
Corsair 4000D Airflow
39,3
NZXT H7 Flow
39,6
Corsair 6500X RGB
40,2
HYTE Y60
40,6
Fractal Define 7
41,4
Lian Li O11D EVO
42,8
Corsair iCUE 5000X RGB
43,9
Basis - Noctua - 35dB - VRM 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
38,4
Fractal North XL - Mesh
38,9
Corsair 6500X RGB
38,9
Lian Li O11D EVO
40,0
Fractal North - TG
40,0
Fractal Torrent
40,0
NZXT H7 Flow
40,3
Corsair 4000D Airflow
40,4
Corsair iCUE 5000X RGB
41,2
Fractal Define 7
42,0
HYTE Y60
42,9
Basis - Noctua - 35dB - VRM 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
40,3
Fractal North - TG
40,8
Fractal North XL - Mesh
41,5
Corsair 6500X RGB
41,8
NZXT H7 Flow
42,7
Fractal Torrent
42,9
Corsair 4000D Airflow
43,4
HYTE Y60
44,4
Corsair iCUE 5000X RGB
44,4
Lian Li O11D EVO
44,9
Fractal Define 7
46,1

Prestaties: high-end systeem

Voor de tests met het high-end systeem schroeven we de vermogens omhoog. De processor stellen we in op 200W en het vermogen van de videokaart verhogen we naar 350W. Het totale vermogen bedraagt ruim 600W. We testen waar mogelijk met een extra Noctua-systeemfan erbij. Die Noctua-fans laten we op 12V draaien en stellen we in op een vaste geluidsproductie van 35 en 40dB(A). Ook hier geldt: de ventilatorconfiguraties, spanningen en toerentallen vind je op de pagina met de geluidstest.

Op 7V, met de stockfans, is de Torrent de enige behuizing die de North XL af en toe de baas is. Ook op 12V heeft de North XL weinig te duchten van de kasten in de vergelijking.

Als we de Noctua-fans met z'n vieren monteren om de variabelen zoveel mogelijk gelijk te trekken, scoort de North XL nog steeds goed, maar zijn behuizingen als de NZXT H7 en Corsair 6500X sterke concurrenten. Met de Noctua-fans op hun relatief stille stand van 35dB(A) kunnen weinig kasten tegen de North XL op wat koelprestaties betreft. In de 40dB(A) ontbreken beide North XL-varianten, omdat we de fans niet hard genoeg kunnen laten draaien om 40dB(A) op 50cm afstand te kunnen meten.

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Temperatuur processor
  • Videokaart
  • M.2-ssd
  • Chipset
  • Temperatuur geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2

Alternatieve weergave grafieken

High-end - Stock 7V

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2
High-end - Stock - 7V - Behuizingtemp 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
25,4
Fractal North XL - TG
28,3
Fractal North XL - Mesh
29,0
Fractal North - TG
31,4
NZXT H7 Flow
33,6
Corsair 6500X RGB
35,5
HYTE Y60
35,9
Corsair 4000D Airflow
36,0
Corsair iCUE 5000X RGB
40,8
Fractal Define 7
42,1
High-end - Stock - 7V - Behuizingtemp 3
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
31,2
Fractal North XL - TG
31,4
Fractal North XL - Mesh
32,0
Fractal North - TG
32,6
Corsair 6500X RGB
40,1
NZXT H7 Flow
40,5
Corsair 4000D Airflow
43,1
HYTE Y60
43,8
Corsair iCUE 5000X RGB
44,0
Fractal Define 7
45,9
High-end - Stock - 7V - Behuizingtemp 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
28,5
Fractal North XL - TG
30,1
Fractal North - TG
30,1
Fractal North XL - Mesh
30,5
NZXT H7 Flow
32,5
Corsair iCUE 5000X RGB
36,2
Corsair 4000D Airflow
36,4
Corsair 6500X RGB
36,5
Fractal Define 7
36,5
HYTE Y60
47,1
High-end - Stock - 7V - Voeding
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
38,1
Fractal North XL - Mesh
38,1
Corsair 6500X RGB
40,5
Fractal North - TG
42,0
Fractal Torrent
44,3
NZXT H7 Flow
44,6
Fractal Define 7
46,2
HYTE Y60
46,3
Corsair 4000D Airflow
47,3
Corsair iCUE 5000X RGB
49,9
High-end - Stock - 7V - Processor
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
57,6
Fractal North XL - TG
58,6
Fractal North - TG
58,6
Fractal North XL - Mesh
59,3
NZXT H7 Flow
62,7
Corsair 6500X RGB
64,4
Corsair 4000D Airflow
66,4
Corsair iCUE 5000X RGB
67,7
Fractal Define 7
68,5
HYTE Y60
71,6
High-end - Stock - 7V - Videokaart
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
67,3
Fractal North - TG
67,6
Fractal North XL - Mesh
67,7
NZXT H7 Flow
69,2
Corsair 6500X RGB
70,9
Fractal Define 7
72,1
Fractal Torrent
73,5
Corsair 4000D Airflow
78,0
Corsair iCUE 5000X RGB
79,0
HYTE Y60
86,4
High-end - Stock - 7V - M.2 SSD
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
55,6
Fractal North XL - TG
58,7
Fractal North XL - Mesh
58,9
NZXT H7 Flow
60,3
Fractal North - TG
60,7
Corsair 4000D Airflow
61,3
Corsair 6500X RGB
62,0
Corsair iCUE 5000X RGB
63,1
Fractal Define 7
64,0
HYTE Y60
78,9
High-end - Stock - 7V - Chipset
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
52,6
Fractal North XL - TG
53,9
Fractal North XL - Mesh
54,9
Fractal North - TG
55,8
NZXT H7 Flow
58,6
Corsair 6500X RGB
59,4
Corsair 4000D Airflow
59,9
Corsair iCUE 5000X RGB
61,3
Fractal Define 7
62,1
HYTE Y60
67,9
High-end - Stock - 7V - Geheugenmodule 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
46,6
Fractal North XL - Mesh
47,6
Fractal Torrent
47,8
Fractal North - TG
51,7
Corsair 6500X RGB
51,8
NZXT H7 Flow
54,4
Corsair 4000D Airflow
55,6
Corsair iCUE 5000X RGB
57,4
Fractal Define 7
58,3
HYTE Y60
60,3
High-end - Stock - 7V - Geheugenmodule 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
40,6
Fractal North XL - Mesh
42,3
Fractal Torrent
42,7
Fractal North - TG
44,4
Corsair 6500X RGB
46,9
HYTE Y60
49,1
NZXT H7 Flow
50,2
Corsair 4000D Airflow
51,6
Corsair iCUE 5000X RGB
52,2
Fractal Define 7
52,8
High-end - Stock - 7V - VRM 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - Mesh
43,9
Fractal North XL - TG
44,0
Fractal Torrent
44,5
Fractal North - TG
46,5
Corsair 6500X RGB
48,2
NZXT H7 Flow
48,9
Corsair 4000D Airflow
50,3
Corsair iCUE 5000X RGB
52,5
Fractal Define 7
52,8
HYTE Y60
57,0
High-end - Stock - 7V - VRM 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
44,2
Fractal Torrent
44,4
Fractal North XL - Mesh
44,9
Fractal North - TG
48,2
Corsair 6500X RGB
49,7
NZXT H7 Flow
54,5
Corsair 4000D Airflow
56,5
Fractal Define 7
57,9
Corsair iCUE 5000X RGB
58,6
HYTE Y60
58,9

High-end - Stock 12V

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2
High-end - Stock - 12V - Behuizingtemp 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
24,4
Fractal North XL - TG
25,7
Fractal North XL - Mesh
26,3
Corsair 6500X RGB
29,6
Fractal North - TG
31,0
NZXT H7 Flow
31,3
Corsair 4000D Airflow
33,6
HYTE Y60
34,9
Corsair iCUE 5000X RGB
36,2
Fractal Define 7
39,9
High-end - Stock - 12V - Behuizingtemp 3
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
27,5
Fractal North XL - TG
29,7
Fractal North XL - Mesh
30,3
Fractal North - TG
32,3
Corsair 6500X RGB
34,4
NZXT H7 Flow
37,7
HYTE Y60
38,9
Corsair 4000D Airflow
40,4
Corsair iCUE 5000X RGB
40,9
Fractal Define 7
43,6
High-end - Stock - 12V - Behuizingtemp 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
27,4
Fractal North XL - TG
28,6
Fractal North XL - Mesh
28,8
Fractal North - TG
29,9
NZXT H7 Flow
31,7
Corsair 6500X RGB
33,6
Corsair 4000D Airflow
34,9
Fractal Define 7
35,2
Corsair iCUE 5000X RGB
36,6
HYTE Y60
44,2
High-end - Stock - 12V - Voeding
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
37,1
Fractal North XL - Mesh
37,9
Corsair 6500X RGB
39,2
Fractal Torrent
41,0
Fractal North - TG
41,8
NZXT H7 Flow
43,3
HYTE Y60
45,2
Fractal Define 7
45,4
Corsair 4000D Airflow
47,1
Corsair iCUE 5000X RGB
49,1
High-end - Stock - 12V - Processor
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
53,9
Fractal North XL - TG
57,0
Fractal North XL - Mesh
57,5
Fractal North - TG
58,4
NZXT H7 Flow
60,3
Corsair 6500X RGB
62,0
Corsair 4000D Airflow
64,1
Corsair iCUE 5000X RGB
65,5
Fractal Define 7
66,4
HYTE Y60
68,2
High-end - Stock - 12V - Videokaart
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
66,8
Fractal North XL - Mesh
67,1
Fractal North - TG
67,4
NZXT H7 Flow
68,1
Corsair 6500X RGB
68,7
Fractal Define 7
71,6
Fractal Torrent
72,1
Corsair 4000D Airflow
76,7
Corsair iCUE 5000X RGB
77,7
HYTE Y60
84,2
High-end - Stock - 12V - M.2 SSD
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
50,8
Fractal North XL - Mesh
58,3
NZXT H7 Flow
58,5
Fractal North XL - TG
58,6
Corsair 6500X RGB
59,0
Corsair 4000D Airflow
59,6
Fractal North - TG
60,6
Corsair iCUE 5000X RGB
61,5
Fractal Define 7
62,8
HYTE Y60
78,7
High-end - Stock - 12V - Chipset
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
46,9
Fractal North XL - Mesh
52,9
Fractal North XL - TG
53,4
Fractal North - TG
55,6
Corsair 6500X RGB
56,2
NZXT H7 Flow
57,1
Corsair 4000D Airflow
58,4
Corsair iCUE 5000X RGB
59,8
Fractal Define 7
61,0
HYTE Y60
64,6
High-end - Stock - 12V - Geheugenmodule 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
42,6
Fractal North XL - TG
45,2
Fractal North XL - Mesh
46,2
Corsair 6500X RGB
49,0
Fractal North - TG
51,5
NZXT H7 Flow
52,2
Corsair 4000D Airflow
53,5
Corsair iCUE 5000X RGB
55,6
Fractal Define 7
56,8
HYTE Y60
57,5
High-end - Stock - 12V - Geheugenmodule 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
38,9
Fractal Torrent
39,5
Fractal North XL - Mesh
40,6
Fractal North - TG
43,9
Corsair 6500X RGB
44,5
HYTE Y60
46,9
NZXT H7 Flow
47,1
Corsair 4000D Airflow
49,3
Corsair iCUE 5000X RGB
50,4
Fractal Define 7
51,3
High-end - Stock - 12V - VRM 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
41,0
Fractal North XL - Mesh
42,8
Fractal North XL - TG
43,0
Corsair 6500X RGB
44,9
NZXT H7 Flow
46,2
Fractal North - TG
46,3
Corsair 4000D Airflow
48,4
Corsair iCUE 5000X RGB
51,0
Fractal Define 7
51,5
HYTE Y60
54,8
High-end - Stock - 12V - VRM 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
40,0
Fractal North XL - TG
42,6
Fractal North XL - Mesh
44,9
Corsair 6500X RGB
46,6
Fractal North - TG
47,8
NZXT H7 Flow
51,1
Corsair 4000D Airflow
54,5
HYTE Y60
55,8
Fractal Define 7
55,9
Corsair iCUE 5000X RGB
56,3

High-end - Noctua 12V

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2
High-end - Noctua - 12V - Behuizingtemp 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - Mesh
24,8
NZXT H7 Flow
25,1
Fractal North XL - TG
26,3
Fractal Torrent
26,3
Fractal North - TG
26,4
Corsair 4000D Airflow
26,9
Corsair iCUE 5000X RGB
28,6
Corsair 6500X RGB
28,8
HYTE Y60
30,1
Lian Li O11D EVO
32,7
Fractal Define 7
36,6
High-end - Noctua - 12V - Behuizingtemp 3
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
30,1
Fractal North XL - Mesh
30,1
Fractal North XL - TG
30,6
NZXT H7 Flow
31,2
Corsair 4000D Airflow
32,0
Fractal North - TG
33,5
Corsair iCUE 5000X RGB
34,4
Corsair 6500X RGB
37,0
Lian Li O11D EVO
38,8
Fractal Define 7
39,3
HYTE Y60
42,1
High-end - Noctua - 12V - Behuizingtemp 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Corsair 4000D Airflow
27,9
Fractal North XL - TG
28,3
Fractal North XL - Mesh
28,7
Fractal North - TG
29,7
NZXT H7 Flow
30,3
Fractal Torrent
31,3
HYTE Y60
31,7
Corsair 6500X RGB
31,7
Fractal Define 7
32,7
Corsair iCUE 5000X RGB
33,6
Lian Li O11D EVO
35,8
High-end - Noctua - 12V - Voeding
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Corsair 6500X RGB
36,7
Fractal North XL - TG
37,7
Fractal North XL - Mesh
38,2
Fractal North - TG
40,7
NZXT H7 Flow
43,1
Fractal Define 7
43,4
Corsair 4000D Airflow
43,7
Fractal Torrent
45,0
Lian Li O11D EVO
46,0
HYTE Y60
46,8
Corsair iCUE 5000X RGB
47,9
High-end - Noctua - 12V - Processor
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
NZXT H7 Flow
56,3
Corsair 4000D Airflow
57,0
Fractal North XL - TG
57,3
Fractal North XL - Mesh
57,4
Fractal North - TG
57,5
Fractal Torrent
58,0
Corsair 6500X RGB
59,9
Lian Li O11D EVO
62,1
Corsair iCUE 5000X RGB
62,3
Fractal Define 7
62,4
HYTE Y60
64,3
High-end - Noctua - 12V - Videokaart
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
NZXT H7 Flow
65,8
Fractal North - TG
66,0
Lian Li O11D EVO
66,4
Corsair 6500X RGB
66,6
Fractal North XL - TG
66,8
Fractal North XL - Mesh
67,3
Fractal Define 7
69,1
HYTE Y60
73,1
Corsair 4000D Airflow
74,1
Fractal Torrent
74,3
Corsair iCUE 5000X RGB
75,6
High-end - Noctua - 12V - M.2 SSD
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Corsair 6500X RGB
54,0
Fractal Torrent
54,4
Corsair 4000D Airflow
55,6
Lian Li O11D EVO
55,8
NZXT H7 Flow
55,9
Fractal North XL - Mesh
56,9
Fractal North XL - TG
57,6
Corsair iCUE 5000X RGB
58,5
Fractal Define 7
58,9
Fractal North - TG
58,9
HYTE Y60
70,6
High-end - Noctua - 12V - Chipset
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Corsair 6500X RGB
51,3
Corsair 4000D Airflow
52,0
Fractal North XL - TG
52,1
Fractal North XL - Mesh
52,2
NZXT H7 Flow
53,2
Fractal North - TG
53,4
Fractal Torrent
53,7
Lian Li O11D EVO
53,7
Corsair iCUE 5000X RGB
57,3
Fractal Define 7
57,4
HYTE Y60
58,7
High-end - Noctua - 12V - Geheugenmodule 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - Mesh
45,6
Fractal North XL - TG
46,4
Corsair 6500X RGB
46,9
NZXT H7 Flow
47,2
Fractal Torrent
48,3
Corsair 4000D Airflow
48,7
Fractal North - TG
49,2
Lian Li O11D EVO
51,1
Corsair iCUE 5000X RGB
52,5
Fractal Define 7
52,9
HYTE Y60
53,4
High-end - Noctua - 12V - Geheugenmodule 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - Mesh
40,0
NZXT H7 Flow
41,0
Fractal North XL - TG
41,4
Fractal North - TG
42,0
Fractal Torrent
42,4
Corsair 6500X RGB
43,9
Corsair 4000D Airflow
44,9
Corsair iCUE 5000X RGB
46,4
Fractal Define 7
48,0
Lian Li O11D EVO
48,2
HYTE Y60
48,6
High-end - Noctua - 12V - VRM 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Corsair 6500X RGB
40,9
Fractal North XL - Mesh
41,4
Fractal North XL - TG
42,2
NZXT H7 Flow
42,5
Fractal Torrent
43,0
Corsair 4000D Airflow
43,7
Fractal North - TG
44,0
Lian Li O11D EVO
44,6
Corsair iCUE 5000X RGB
46,9
Fractal Define 7
47,8
HYTE Y60
49,7
High-end - Noctua - 12V - VRM 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
NZXT H7 Flow
43,3
Fractal North XL - Mesh
43,4
Fractal North XL - TG
44,2
Fractal North - TG
44,6
Fractal Torrent
44,7
Corsair 6500X RGB
45,6
Corsair 4000D Airflow
47,1
Corsair iCUE 5000X RGB
49,5
Lian Li O11D EVO
50,7
Fractal Define 7
51,1
HYTE Y60
52,9

High-end - Noctua - 35dB

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2
High-end - Noctua - 35dB - Behuizingtemp 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - Mesh
25,2
Fractal North XL - TG
26,6
NZXT H7 Flow
26,6
Fractal North - TG
26,9
Corsair 4000D Airflow
27,0
Fractal Torrent
28,6
HYTE Y60
29,7
Corsair iCUE 5000X RGB
29,8
Corsair 6500X RGB
31,4
Lian Li O11D EVO
33,1
Fractal Define 7
40,5
High-end - Noctua - 35dB - Behuizingtemp 3
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - Mesh
30,9
Fractal North XL - TG
30,9
Corsair 4000D Airflow
33,8
Fractal Torrent
33,9
NZXT H7 Flow
34,4
Fractal North - TG
34,8
Corsair iCUE 5000X RGB
37,1
Lian Li O11D EVO
39,0
Corsair 6500X RGB
39,2
Fractal Define 7
43,4
HYTE Y60
43,8
High-end - Noctua - 35dB - Behuizingtemp 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
28,3
Corsair 4000D Airflow
29,0
Fractal North XL - Mesh
29,4
Fractal North - TG
30,9
Fractal Torrent
31,7
NZXT H7 Flow
32,1
Corsair 6500X RGB
32,8
HYTE Y60
33,8
Fractal Define 7
34,2
Corsair iCUE 5000X RGB
34,3
Lian Li O11D EVO
35,0
High-end - Noctua - 35dB - Voeding
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Corsair 6500X RGB
38,1
Fractal North XL - TG
38,1
Fractal North XL - Mesh
38,4
Fractal North - TG
41,5
NZXT H7 Flow
44,0
Fractal Define 7
44,2
Corsair 4000D Airflow
44,4
Lian Li O11D EVO
45,5
HYTE Y60
47,3
Fractal Torrent
47,4
Corsair iCUE 5000X RGB
49,2
High-end - Noctua - 35dB - Processor
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - TG
57,7
Fractal North XL - Mesh
58,0
NZXT H7 Flow
58,3
Corsair 4000D Airflow
58,5
Fractal North - TG
58,7
Fractal Torrent
59,5
Corsair 6500X RGB
61,8
Lian Li O11D EVO
62,2
Corsair iCUE 5000X RGB
63,1
Fractal Define 7
64,6
HYTE Y60
65,8
High-end - Noctua - 35dB - Videokaart
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North - TG
66,4
Fractal North XL - TG
66,5
Lian Li O11D EVO
66,6
NZXT H7 Flow
66,7
Fractal North XL - Mesh
67,3
Corsair 6500X RGB
68,2
Fractal Define 7
70,1
Fractal Torrent
74,7
Corsair 4000D Airflow
74,8
HYTE Y60
75,4
Corsair iCUE 5000X RGB
76,3
High-end - Noctua - 35dB - M.2 SSD
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
55,4
Corsair 4000D Airflow
55,9
Lian Li O11D EVO
55,9
NZXT H7 Flow
56,9
Fractal North XL - Mesh
57,6
Fractal North XL - TG
58,2
Corsair 6500X RGB
58,4
Corsair iCUE 5000X RGB
59,6
Fractal North - TG
60,1
Fractal Define 7
60,5
HYTE Y60
73,1
High-end - Noctua - 35dB - Chipset
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - Mesh
52,4
Fractal North XL - TG
52,9
Corsair 4000D Airflow
53,5
Fractal North - TG
54,1
Lian Li O11D EVO
54,2
NZXT H7 Flow
54,7
Fractal Torrent
54,7
Corsair 6500X RGB
55,6
Corsair iCUE 5000X RGB
58,2
Fractal Define 7
59,0
HYTE Y60
60,1
High-end - Noctua - 35dB - Geheugenmodule 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - Mesh
45,8
Fractal North XL - TG
47,1
Fractal Torrent
49,2
Corsair 6500X RGB
49,5
NZXT H7 Flow
49,8
Corsair 4000D Airflow
50,0
Fractal North - TG
50,3
Lian Li O11D EVO
51,8
Corsair iCUE 5000X RGB
53,7
Fractal Define 7
54,7
HYTE Y60
55,2
High-end - Noctua - 35dB - Geheugenmodule 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - Mesh
40,6
Fractal North XL - TG
42,6
Fractal North - TG
43,3
Fractal Torrent
43,9
NZXT H7 Flow
44,3
Corsair 6500X RGB
45,2
Corsair 4000D Airflow
46,3
Corsair iCUE 5000X RGB
47,3
Lian Li O11D EVO
49,0
HYTE Y60
49,3
Fractal Define 7
50,3
High-end - Noctua - 35dB - VRM 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - Mesh
42,2
Fractal North XL - TG
42,4
Corsair 4000D Airflow
43,9
Fractal Torrent
44,3
NZXT H7 Flow
44,6
Corsair 6500X RGB
44,7
Lian Li O11D EVO
44,9
Fractal North - TG
45,0
Corsair iCUE 5000X RGB
48,4
Fractal Define 7
50,0
HYTE Y60
52,3
High-end - Noctua - 35dB - VRM 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North XL - Mesh
44,1
Fractal North XL - TG
44,7
Fractal Torrent
45,0
Fractal North - TG
47,0
NZXT H7 Flow
47,2
Corsair 6500X RGB
48,5
Corsair 4000D Airflow
48,6
Lian Li O11D EVO
50,8
Corsair iCUE 5000X RGB
51,5
HYTE Y60
55,3
Fractal Define 7
57,0

High-end - Noctua - 40dB

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2
High-end - Noctua - 40dB - Behuizingtemp 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
NZXT H7 Flow
25,9
Fractal North - TG
26,6
Fractal Torrent
27,4
Corsair iCUE 5000X RGB
28,9
Corsair 6500X RGB
29,1
HYTE Y60
30,1
Lian Li O11D EVO
32,7
Fractal Define 7
37,4
High-end - Noctua - 40dB - Behuizingtemp 3
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
31,9
NZXT H7 Flow
32,9
Fractal North - TG
33,7
Corsair iCUE 5000X RGB
35,0
Corsair 6500X RGB
37,3
Lian Li O11D EVO
38,8
Fractal Define 7
40,3
HYTE Y60
42,4
High-end - Noctua - 40dB - Behuizingtemp 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North - TG
29,8
NZXT H7 Flow
31,0
Fractal Torrent
31,2
HYTE Y60
31,8
Corsair 6500X RGB
32,1
Fractal Define 7
33,0
Corsair iCUE 5000X RGB
33,8
Lian Li O11D EVO
35,8
High-end - Noctua - 40dB - Voeding
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Corsair 6500X RGB
37,0
Fractal North - TG
41,1
NZXT H7 Flow
43,7
Fractal Define 7
43,8
Fractal Torrent
45,5
Lian Li O11D EVO
46,0
HYTE Y60
46,8
Corsair iCUE 5000X RGB
48,5
High-end - Noctua - 40dB - Processor
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
NZXT H7 Flow
57,3
Fractal North - TG
57,9
Fractal Torrent
58,6
Corsair 6500X RGB
60,3
Lian Li O11D EVO
62,1
Corsair iCUE 5000X RGB
62,5
Fractal Define 7
62,9
HYTE Y60
64,4
High-end - Noctua - 40dB - Videokaart
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North - TG
66,1
NZXT H7 Flow
66,2
Lian Li O11D EVO
66,4
Corsair 6500X RGB
66,8
Fractal Define 7
69,1
HYTE Y60
73,4
Fractal Torrent
74,3
Corsair iCUE 5000X RGB
75,7
High-end - Noctua - 40dB - M.2 SSD
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
54,3
Corsair 6500X RGB
54,8
Lian Li O11D EVO
55,8
NZXT H7 Flow
56,3
Corsair iCUE 5000X RGB
58,9
Fractal Define 7
59,3
Fractal North - TG
59,7
HYTE Y60
71,0
High-end - Noctua - 40dB - Chipset
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Corsair 6500X RGB
52,1
Fractal Torrent
53,5
Fractal North - TG
53,5
NZXT H7 Flow
53,7
Lian Li O11D EVO
53,7
Corsair iCUE 5000X RGB
57,6
Fractal Define 7
57,8
HYTE Y60
58,9
High-end - Noctua - 40dB - Geheugenmodule 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Corsair 6500X RGB
47,9
Fractal Torrent
48,4
NZXT H7 Flow
48,6
Fractal North - TG
49,5
Lian Li O11D EVO
51,1
Corsair iCUE 5000X RGB
53,0
Fractal Define 7
53,4
HYTE Y60
53,9
High-end - Noctua - 40dB - Geheugenmodule 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal North - TG
42,4
NZXT H7 Flow
42,8
Fractal Torrent
43,1
Corsair 6500X RGB
44,6
Corsair iCUE 5000X RGB
46,8
Lian Li O11D EVO
48,2
Fractal Define 7
48,3
HYTE Y60
49,1
High-end - Noctua - 40dB - VRM 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Corsair 6500X RGB
41,7
Fractal Torrent
43,4
NZXT H7 Flow
43,4
Fractal North - TG
44,3
Lian Li O11D EVO
44,6
Corsair iCUE 5000X RGB
47,4
Fractal Define 7
48,3
HYTE Y60
50,2
High-end - Noctua - 40dB - VRM 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Fractal Torrent
44,9
NZXT H7 Flow
45,3
Fractal North - TG
45,3
Corsair 6500X RGB
46,4
Corsair iCUE 5000X RGB
50,2
Lian Li O11D EVO
50,7
Fractal Define 7
52,5
HYTE Y60
53,5

Prestaties: geluidsproductie

De geluidsproductie meten we in onze geluidarme ruimte, met de Larson Davis 831C-geluidsmeter op 50cm van de behuizingen, in vier scenario's. We laten in eerste instantie de ingebouwde, meegeleverde ventilators zitten, sturen die op 7 en 12V aan en meten de geluidsproductie. Daarna bouwen we de vier en drie Noctua-fans in van respectievelijk het high-end en het basissysteem, en laten die op 12V draaien. De posities van de ventilators vind je in de onderstaande tabel. Let op, in niet alle behuizingen kun je vier ventilators kwijt. In het eerste scenario meten we hoe de meegeleverde ventilators klinken en in het tweede scenario met de Noctua-fans kunnen we eerlijker vergelijken door dezelfde ventilators te gebruiken.

Ventilatorconfiguraties geteste producten

We testen de behuizingen met de meegeleverde ventilators en met maximaal vier Noctua A12x25-fans. We laten de meegeleverde ventilators op hun voorgemonteerde positie zitten en de Noctua-fans monteren we indien mogelijk op de posities waar de fabrikant de meegeleverde ventilators monteert. Alle fanposities van de geteste behuizingen hebben we in onderstaande tabel samengevat.

Behuizing Stock Highend
Fractal Design North XL - TG 3x 140mm voorkant 3x 120mm voorkant
1x 120mm bovenkant
Fractal Design North XL - Mesh 3x 140mm voorkant 3x 120mm voorkant
1x 120mm bovenkant
Fractal Design North - TG 2x 140mm voorkant 3x 120mm voorkant
1x 120mm achter
Corsair 4000D Airflow TG 1x 120mm onderkant
1x 120mm achter
3x 120mm voorkant
1x 120mm achter
Corsair 6500X RGB 3x 129mm zijkant 2x 120mm boven
2x 120mm onder
Fractal Design Torrent 2x 180mm voorkant
3x 140mm onderkant
2x 120mm voorkant
2x 120mm onderkant
Hyte Y60 2x 120mm onderkant
1x 120mm achter
2x 120mm bovenkant
2x 120mm zijkant
Lian Li O11 Dynamic EVO geen 2x 120mm bovenkant
2x 120mm onderkant
NZXT H7 Flow 1x 120mm voorkant
1x 120mm achter
3x 120mm voorkant
1x 120mm onderkant

De meegeleverde en voorgeïnstalleerde ventilators zijn niet bepaald stil. Dat was met de kleinere North ook al het geval; ook toen raadden we aan om ze fors langzamer te laten draaien om het geluid wat te beperken. In de praktijk stel ik ze zelf op 30 procent in, goed voor krap 700rpm. Nog een stukje langzamer dan het toerental waarmee we op 7V meten dus; die 7V levert nog altijd 1050rpm op. Met de Noctua-fans is de North XL veel stiller. Zowel met drie als met vier ventilators gemonteerd is de kast dan de stilste in de test. Het zou dan ook fijn zijn als Fractal voortaan fans zou meeleveren die net zo goed koelen, maar wel een stuk stiller zijn. Gezien de koelprestaties in combinatie met de geluidsproductie met de Noctua-fans moet dat ook prima mogelijk zijn.

Alternatieve weergave grafieken

  • Stock fans - 7V
  • Stock fans - 12V
  • Basissysteem (3x Noctua @12V)
  • High-end systeem (4x Noctua @12V)
Stock fans - 7V
Behuizing Gemiddelde geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
Fractal Define 7
21,7
Corsair 4000D Airflow
24,7
HYTE Y60
24,8
Corsair iCUE 5000X RGB
25,2
Fractal Torrent
26,0
NZXT H7 Flow
27,7
Fractal North XL - Mesh
30,4
Corsair 6500X RGB
31,2
Fractal North - TG
33,7
Fractal North XL - TG
35,2
Stock fans - 12V
Behuizing Gemiddelde geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
Fractal Define 7
29,2
Corsair 4000D Airflow
31,8
Corsair iCUE 5000X RGB
33,0
HYTE Y60
35,6
NZXT H7 Flow
37,5
Fractal North XL - Mesh
42,0
Corsair 6500X RGB
43,3
Fractal Torrent
44,2
Fractal North - TG
44,8
Fractal North XL - TG
45,9
Basis systeem - 12V
Behuizing Gemiddelde geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
Fractal North XL - TG
36,3
Fractal North XL - Mesh
36,7
Corsair 4000D Airflow
38,2
Corsair iCUE 5000X RGB
39,2
Fractal Define 7
39,2
Lian Li O11D EVO
39,3
HYTE Y60
39,6
Fractal North - TG
41,8
Corsair 6500X RGB
42,3
NZXT H7 Flow
42,8
Fractal Torrent
47,8
High-end systeem - 12V
Behuizing Gemiddelde geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
Fractal North XL - Mesh
38,0
Fractal North XL - TG
38,1
Corsair 4000D Airflow
39,4
Lian Li O11D EVO
40,0
Fractal Define 7
40,7
HYTE Y60
41,2
Corsair iCUE 5000X RGB
41,3
Fractal North - TG
42,1
Corsair 6500X RGB
42,5
NZXT H7 Flow
45,2
Fractal Torrent
47,0

Toerentallen en spanningen

De geluidsmetingen zijn uitgevoerd met de meegeleverde ventilators op vaste spanningen. Niet elke ventilator is hetzelfde, dus we hebben de toerentallen van alle stockfans gemeten. De Noctua-fans laten we op 12V draaien, waarbij ze op 2000rpm werken, en op vaste geluidsproductie. Voor dat laatste hebben we de toerentallen en de daarvoor benodigde spanningen vastgelegd; dat kan je een handvat geven als je met fancurves aan de slag wilt.

Behuizing Stock- ventilators 7V rpm Stock- ventilators 12V rpm Noctua-fans 30dB(A)
rpm / spanning
Basissysteem 35dB(A)
rpm / spanning
High-end systeem 35dB(A)
rpm / spanning

High-end systeem 40dB(A)
rpm / spanning

Fractal Design North XL - TG 1050rpm 1600rpm 1620rpm / 9,5V 1800rpm / 10,9V 1770rpm / 10,5V N.v.t.
Fractal Design North XL - Mesh 1050rpm 1600rpm 1560rpm / 9V 1830rpm / 11,1V 1770rpm / 10,8V N.v.t.
Fractal Design North - TG 1050rpm 1590rpm 1350rpm / 7,3V 1680rpm / 9,5V 1590rpm / 9,2V

1890rpm / 11,2V

Corsair 4000D Airflow TG 870rpm 1240rpm 1470rpm / 8,25V 1800rpm / 10,55V 1700rpm / 9,85V N.v.t.
Corsair 6500X RGB 1330rpm 2000rpm 1290rpm / 7,2V 1410rpm / 8,1V 1440rpm / 7,9V

1860rpm / 11,1V

Fractal Design Torrent 630rpm 1000rpm 1260rpm / 7V 1440rpm / 8,1V 1470rpm / 8,25V

1700rpm / 9,9V

Hyte Y60 640rpm 1300rpm 1470rpm / 8,4V 1770rpm / 10,5V 1560rpm / 9,2V

1900rpm / 11,5V

Lian Li O11 Dynamic EVO N.v.t. N.v.t. 1470rpm / 8,2V 1770rpm / 10,3V 1710rpm / 9,9V 2000rpm / 12V
NZXT H7 Flow N.v.t. N.v.t. 1440rpm / 7,88V 1740rpm / 9,75V 1590rpm / 9V

1800rpm / 10,4V

Prestatie-index

Om de data iets inzichtelijker te maken, hebben we indices van de tests per testsysteem gemaakt. We hebben per deeltest een index gemaakt en daarin hebben we de sensors die de meeste spreiding vertonen, het zwaarst laten wegen.

Met zijn twee 180mm-fans voorin en drie 140mm-fans onderin is de Fractal Torrent met al die fans op 7V een heel klein beetje koeler dan de North XL-kasten. Op 12V is het verschil iets groter, maar hoeft de North XL zich nergens voor te schamen. Met de drie Noctua-fans begrensd op volume is de North XL de koelste in de test en op vol vermogen een van de koelste. Het valt wel op dat de Mesh-versie lang niet altijd de koelere van de twee North XL-varianten is. Voor de superieure koeling hoef je die dus niet te kopen, tenzij je extra ventilators in het zijpaneel monteert; dat kan bij de glazen versie immers niet. Of je koopt de Mesh-versie simpelweg omdat je hem mooier vindt.

Met het high-end systeem gemonteerd is het weer de Torrent die iets koeler is met de meegeleverde ventilators, terwijl de North XL met vier Noctua-fans juist duidelijk koeler is. Sterker nog, daarmee halen we de 40dB(A) niet eens, wat pleit voor het dempend vermogen van de North XL.

  • Stock-fans 7V
  • Stock-fans 12V
  • Noctua 30dB(A)
  • Noctua 35dB(A)
  • Noctua 12V
Basissysteem - stock-fans 7V
Behuizing Gemiddelde indexcijfer in punten (hoger is beter)
Fractal Torrent
30,5
Fractal North XL - Mesh
30,3
Fractal North XL - TG
30,2
Fractal North - TG
28,4
Corsair 6500X RGB
28,2
NZXT H7 Flow
27,0
HYTE Y60
26,8
Corsair 4000D Airflow
26,6
Fractal Define 7
26,0
Corsair iCUE 5000X RGB
24,9
Basissysteem - stock-fans 12V
Behuizing Gemiddelde indexcijfer in punten (hoger is beter)
Fractal Torrent
33,8
Fractal North XL - Mesh
31,8
Fractal North XL - TG
31,8
Fractal North - TG
30,8
Corsair 6500X RGB
30,3
NZXT H7 Flow
28,3
HYTE Y60
27,7
Corsair 4000D Airflow
27,7
Fractal Define 7
27,7
Corsair iCUE 5000X RGB
25,9
Basis - Noctua 30dB(A)
Behuizing Gemiddelde indexcijfer in punten (hoger is beter)
Fractal North XL - TG
28,7
Fractal North XL - Mesh
28,4
Fractal Torrent
27,7
Corsair 6500X RGB
26,6
Fractal North - TG
26,5
NZXT H7 Flow
26,5
Corsair 4000D Airflow
26,1
HYTE Y60
25,8
Lian Li O11D EVO
25,1
Fractal Define 7
24,9
Corsair iCUE 5000X RGB
24,8
Basis - Noctua 35dB(A)
Behuizing Gemiddelde indexcijfer in punten (hoger is beter)
Fractal North XL - TG
32,0
Fractal North XL - Mesh
30,9
Fractal Torrent
30,8
Corsair 4000D Airflow
30,0
NZXT H7 Flow
29,9
Fractal North - TG
29,6
Corsair 6500X RGB
29,3
Fractal Define 7
28,5
Corsair iCUE 5000X RGB
28,4
Lian Li O11D EVO
28,2
HYTE Y60
27,9
Basis 12V Noctua
Behuizing Gemiddelde indexcijfer in punten (hoger is beter)
Fractal Torrent
34,2
Fractal North XL - TG
34,1
Corsair 4000D Airflow
33,7
Fractal North XL - Mesh
33,4
NZXT H7 Flow
32,5
Fractal North - TG
32,1
Corsair 6500X RGB
31,7
Fractal Define 7
31,1
Corsair iCUE 5000X RGB
30,6
Lian Li O11D EVO
29,8
HYTE Y60
29,7

High-end prestaties

  • Stock 7V
  • Stock 12V
  • Noctua 35dB(A)
  • Noctua 40dB(A)
  • Noctua 12V
High-end stock 7V
Behuizing Gemiddelde indexcijfer in punten (hoger is beter)
Fractal Torrent
32,7
Fractal North XL - TG
31,7
Fractal North XL - Mesh
31,2
Fractal North - TG
30,0
NZXT H7 Flow
27,1
Corsair 6500X RGB
26,5
Corsair 4000D Airflow
25,4
Corsair iCUE 5000X RGB
24,2
Fractal Define 7
23,9
HYTE Y60
23,5
High-end - stock 12V
Behuizing Gemiddelde indexcijfer in punten (hoger is beter)
Fractal Torrent
34,8
Fractal North XL - TG
33,1
Fractal North XL - Mesh
32,5
Fractal North - TG
29,7
Corsair 6500X RGB
29,2
NZXT H7 Flow
28,1
Corsair 4000D Airflow
26,3
Corsair iCUE 5000X RGB
25,2
HYTE Y60
24,8
Fractal Define 7
24,5
High-end - Noctua 35dB(A)
Behuizing Gemiddelde indexcijfer in punten (hoger is beter)
Fractal North XL - Mesh
32,1
Fractal North XL - TG
31,7
Corsair 4000D Airflow
30,3
Fractal North - TG
30,0
NZXT H7 Flow
29,8
Fractal Torrent
29,3
Corsair 6500X RGB
27,8
Corsair iCUE 5000X RGB
27,4
Lian Li O11D EVO
26,6
HYTE Y60
26,4
Fractal Define 7
24,7
High-end - Noctua 40dB(A)
Behuizing Gemiddelde indexcijfer in punten (hoger is beter)
NZXT H7 Flow
29,79
Fractal North - TG
29,76
Fractal Torrent
29,43
Corsair 6500X RGB
28,29
Corsair iCUE 5000X RGB
27,24
HYTE Y60
26,18
Lian Li O11D EVO
25,97
Fractal Define 7
25,28
High-end 12V Noctua
Behuizing Gemiddelde indexcijfer in punten (hoger is beter)
Fractal North XL - Mesh
30,8
Fractal North XL - TG
30,3
NZXT H7 Flow
29,9
Corsair 4000D Airflow
29,4
Fractal Torrent
29,3
Fractal North - TG
29,2
Corsair 6500X RGB
27,9
Corsair iCUE 5000X RGB
26,8
HYTE Y60
25,6
Lian Li O11D EVO
25,4
Fractal Define 7
25,1

Conclusie

De North XL lost een van de weinige problemen van de originele North op: de afmetingen. Wie een stevige videokaart in de North wil bouwen, moet een beetje passen en meten. Dit soort beperkingen zijn er voor de North XL niet meer. Wat moederbord, videokaart en koeling betreft kun je je uitleven in de XL.

Een andere tekortkoming van de 'kleine' North heeft Fractal met de North XL niet opgelost: de luide ventilators. Die zijn weliswaar erg effectief om de componenten in de behuizing lekker koel te houden, maar doen dat met veel te veel lawaai. Je zult ze echt behoorlijk moeten knijpen om het geluidsniveau een beetje acceptabel te krijgen, maar dat kost je natuurlijk wat koelvermogen. Erg jammer, want met andere ventilators erin, zoals met onze Noctua-test, bewijst de North XL dat stilte en goede koeling prima gecombineerd kunnen worden. Je betaalt immers wel voor die ventilators, terwijl je ze ofwel enorm langzaam moet laten draaien, ofwel direct moet vervangen.

Natuurlijk valt over smaak niet te twisten, maar het uiterlijk van de North XL moet je wel aanstaan. Het is een aparte verschijning met het lattenhouten frontje en toevallig ben ik daar persoonlijk van gecharmeerd. Een Innovatie-award gaat dit keer echter aan de neus van Fractal voorbij, want die kunnen we natuurlijk niet twee keer voor hetzelfde trucje uitdelen. De Great Value-award is met een (introductie)prijs van 200 euro evenmin van toepassing en gezien de luidruchtige ventilators is Excellent alleen op de koelprestaties, maar niet op de algehele prestaties van toepassing.

Dat neemt niet weg dat de kast een aanrader is. Zoals gezegd is het ontwerp net als bij de 'kleine' North prachtig, is de bouwkwaliteit uitstekend en zijn de mogelijkheden heel uitgebreid. En of je dan een Mesh- of een Tempered Glass-versie moet kiezen, is weer een kwestie van smaak. Voor de prestaties hoef je de Mesh niet te nemen, want die koelt nauwelijks beter, tenzij je van plan bent de meegeleverde ventilatorbeugel te benutten en zo extra ventilators aan het zijpaneel te hangen. De glazen zijkant kies je natuurlijk als je graag je hardware, bijvoorbeeld die grote videokaart die wél in de XL past, wil etaleren.

Reacties (80)

80
80
28
0
0
47
Wijzig sortering
Hoop toch dat er binnenkort een Micro-ATX of Mini-ITX versie van deze case komt. Ik vond de originele North al groot genoeg.
Ik was ook zeer teleurgesteld toen ik de North in de thumbnail zag en daarna zag dat het om een XL versie gaat. De North is al een joekel en vrij duur. Waar is de North Mini?

Ook leuk om te zien dat Tweakers de stock fan testing van de kasten nog steeds niet heeft geupdate. Nog steeds commenten dat de stock case fans erg luid zijn omdat ze een relatief hoog max toerental hebben.
In de koel resultaten kun je gewoon zien dat de North XL met veel lagere fansnelheden meer dan adequaat kan koelen en tot de top in de vergelijkingen behoort. Dus die hoge fan toerentallen stelt helemaal niemand in. Want de tijd van je fans op 12 volt draaien ligt inmiddels al dik 10 jaar achter ons. Het is al sinds 2016 de normaalste zaak van de wereld dat moederborden 3 pins DC fans ook op basis van toerental kunnen afregelen. Dus het "de fans hebben geen PWM" argument gaat ook niet op. PWM is een van de manieren om rpm te regelen, maar anno 2024 zeker niet de enige.
In de geluidsgenormaliseerde tests is de North Mesh notabene de beste kast in deze test. Maar nee hoor "de fans zijn luid"

@Sissors verwoordt het ook goed. Er wordt niet getest op genormaliseerd geluidsniveau met de stock fans. En dat is eigenlijk de relevantste test die je voor een behuizing die met eigen fans geleverd wordt kunt doen.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 16:11]

rsnubje Testlabcoördinator @youridv17 maart 2024 16:37
Objectief gezien zijn de fans toch ook luid als ze op 100% draaien? Dat niemand dat in de praktijk gebruikt is een 2e. Hoewel, je zegt niemand, maar genoeg volk zonder voldoende kennis die misschien zo'n behuizing koopt, of compleet systeem, waarbij de fans gewoon op het moederbord zitten geprikt met automatische fan instelling, wat tot gevolg heeft dat ze ook naar 100% gaan bij zwaar gebruik.

Verder hoeft er weinig aan die test zelf veranderd te worden want vergelijkbaar is het sowieso niet, ook omdat sommige kasten zonder fans komen en niet allemaal evenveel fans, dus is de Noctua fan test in het leven geroepen.

[Reactie gewijzigd door rsnubje op 22 juli 2024 16:11]

Toch ben ik het ook absoluut met hem eens. De fans op deze manier beoordelen is waardeloos. Ratelen de fans bij elk toerental? Dat vind ik lawaaierige fans namelijk. Fans die een hoog toerental kunnen halen en daarmee een groot instelbereik hebben hoeven daar niet onder te vallen. Fans zijn allemaal erg verschillend, sommigen maken een apart geluid bij een bepaald toerental. Daar kun je tegenwoordig allemaal makkelijk omheen werken met de juiste instellingen en daarom is het ook belangrijk om die informatie te krijgen. Ze moeten Fans fatsoenlijk testen, inderdaad genormaliseerd en op bepaald toerental/CFM zodat ieder voor zich kan bepalen of dit acceptabele fans zijn voor hun toepassing. Dit is wel tweakers.net heh, je mag dit soort dingen in de basis eigenlijk wel van hun verwachten. Als je hier eenmaal dergelijke testruimtes voor hebt ingericht, heb je zo'n testje zo gedaan. En je gaat me niet vertellen dat tweakers.net dit na 25 jaar nog niet voor elkaar heeft?. Waar is tweakers.net van rond 2000 gebleven, gaat het echt zo slecht met ze? We kunnen beter naar youtubers kijken tegenwoordig als je het mij vraagt. Let wel, deze opmerking gaat er niet alleen om het mierenneuken op een paar fans, het is het algehele plaatje wat (mij en ik denk ook anderen) tegenvalt aan de huidige staat van deze techwebsite waar wij mee zijn opgegroeid. Ik zou graag wat meer tweaker gehalte willen, de site doet zijn eigen naam geen eer aan.
rsnubje Testlabcoördinator @BruT@LysT8 maart 2024 17:25
Ik zeg niet dat we niks gaan doen met deze feedback, maar kijk ook even naar mijn andere reacties hier. Met verschillende hoeveelheden en kasten, is het gewoon niet een simpel iets als het gaat om de stock fans.
Wel hebben we ook al met het idee zitten spelen om de fans te testen als casefan, precies voor wat jij zegt, echter hebben we hier op dit moment nog geen solide opstelling voor. Wel druk mee bezig overigens. Dan weet je ook een beetje wat je er bij krijgt.

Overigens nemen we wel het geluid op van fans (wat we mogelijk ook nog gaan uitbreiden met decibelniveau per rpm/voltage/PWM), waarin je hopelijk al iets kunt horen mbt ratelen of niet. we beginnen die curve vanaf 5V met 1V per stap tot 12V. Uiteraard kan dit wanneer we het gaan herzien ook gedaan worden met PWM ipv spanning waar mogelijk.
Dit is wel tweakers.net heh, je mag dit soort dingen in de basis eigenlijk wel van hun verwachten.
Hoewel ik normaal een hekel heb aan dit soort generalisaties heb je enigszins een punt.
Het minste wat je mag verwachten bij een test van fans is decibelniveau per rpm.

Fans zijn inderdaad allemaal erg verschillend en wat de toerentallen idle en under load moeten zijn in een specifieke kast in combinatie met een specifieke GPU en wat andere warmte producerende elementen is niet zomaar getest en ook niet vooraf te beredeneren.
Hoe bepaal je wat acceptabel is voor iemands specifieke toepassing? Wat is genormaliseerd en hoe bepaal je die norm?
De North is al een joekel en vrij duur.
Ik begrijp niet zo goed wat je bedoeld? Ik vergelijking tot al mijn andere ATX kasten is de North de kleinste. Ik vind het precies het juiste formaat: niet te groot en niet te klein.

Verder wel eens dat het mooi zou zijn om een North Mini te hebben.
Het formaat van de NR200p met het front panel van de Fractal North. Zou ik gelijk kopen :)
Had een tijdje op Reddit een concept gezien van een ITX North. Vind het persoonlijk mooier dan de versies die er nu zijn.

https://preview.redd.it/h...e91a3e4a8556bed8cb2f5e8c5
Precies waar ik op hoop! Maar dan in het wit.
Oh kijk dat ziet er echt geinig uit! Wie weet, fingers crossed...
Tjsa, de Fractal Terra komt redelijk in de buurt van een Mini-ITX versie van de North. ;)
Ik vind de North wel wat mooier.

De allermooiste was wat mij betreft de Fractal Era ITX met houten bovenkant. Alleen jammer dat de koeling huilen met de pet op is, behalve als je die bovenkant weglaat, maar waarom heb je dat ding dan... Daardoor is die nooit echt aangeslagen. Inmiddels is hij slecht verkrijgbaar en duur.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 22 juli 2024 16:11]

mweh het komt in de buurt en ik snap wat je bedoelt, maar het is het voor mij net niet. Ik heb dan liever wel de conventionele layout en die houten grille aan de voorkant dan de terra. Ik vind de terra ook een hele mooie behuizing, maar een vervanger voor een “North Nano” is het voor mij niet.

Liever nog een mATX variant. De pop mini is ook een erg mooi maatje namelijk.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 16:11]

Precies mijn gedachte. Ik zou graag een nieuwe barebone willen bouwen met een soortgelijk design maar de mini-PC variant vind ik maar lelijk.

https://www.megekko.nl/pr...2LVw2iEAQYAyABEgKJwvD_BwE

Waarom niet gewoon een zelfde design maken maar dan groot, middelmatig en klein. Dan zou het een instant buy voor mij zijn want het design is gewoon uniek.
Phoeh 189 euro.
De nr200p voor 95 vond ik al duur genoeg.
Hoop toch dat er binnenkort een Micro-ATX of Mini-ITX versie van deze case komt. Ik vond de originele North al groot genoeg.
Fractal Terra is misschien iets voor je.
Heb zelf de fractal north (zwart) zeer mooie case gewoon top om naar te kijken. Het enige waar ik mij aan stoor zijn de usb-A poorten aan de bovenzijde zijn wat klein want elke usb apparaat dat ik verbind moet ik realtief hard duwen om deze erin te krijgen voor de rest top kast.
Was met mijn Define 7 ook.

Heb nu een Lian-Li O11 Dynamic EVO XL en de USB poorten werken heel soepel. Niet dat dat het doel was van mijn overstap, maar het viel gelijk op.
Ditzelfde probleem met de USB-poorten heeft de Define 5 ook al; dat lijkt dus typisch een issue bij Fractal Design te zijn. Opvallend!
@willemdemoor Ik had Phanteks T30 fans voorin in de gewone North en daar kon ik gewoon een 4080 STRIX in kwijt met zijn onbescheiden 358mm. Dat je maar een gpu van 300mm kwijt kunt in de North met meegeleverde fans lijkt me daarmee niet reëel.
Je hebt helemaal gelijk: op de tweede pagina had ik het goed opgeschreven, bij de inleiding niet. Je kunt met de stock fans inderdaad 355mm-kaarten kwijt, 300mm is als je nog een dikke rad monteert :)
Either way, fixed in de inleiding, dank (y)
@willemdemoor Waarom stug vol blijven houden aan die 7v en 12v en niet een fixed toerental icm dB. Daarnaast is 35 dB voor mij gewoon extreem luid aangezien ik een praktisch onhoorbaar systeem heb met goede koelprestaties met lage fanspeed (Silent Wings 3 op 300rpm).

Het zou mooi zijn als er ook eens getest wordt met de standaard fans op lager volume en die test wordt uitgebreid met 20, 25 en 30dB voor een ECHT stil systeem.
We testen met 7V en 12V omdat dat de meest compatibele instellingen zijn voor behuizingen. We kunnen namelijk niet van elke fan het toerental via pwm instellen - denk aan kasten met een Molex-stekker voor de fans - en al zouden we die op andere instellingen kunnen laten lopen, dan is dat niet voor iedereen reproduceerbaar. 12V is een default die iedereen kan, en 7V is ook met een Molex-fan makkelijk met de 5V en 12V-voeding en de 5V ipv standaard ground. Bovendien start niet elke fan op spanningen lager dan 7V, en we willen zo breed mogelijk kunnen vergelijken. Nog een argument: veel low-noise adapters stellen de fan op 7V in.
Ik ben het wel met je eens dat we lagere vaste geluidniveaus kunnen gaan gebruiken in een revisie van het testprotocol. We halen de 40dB(A) al geregeld niet meer, dus we zouden kunnen opschuiven naar 25-30 voor het basissysteem en 30-35 voor highend.
Wat echt stil (20dB(A) betreft: niet alle kasten lenen zich daarvoor, en opnieuw wegens vergelijkbaarheid van testresultaten wil ik niet de helft uitsluiten :)
We kunnen namelijk niet van elke fan het toerental via pwm instellen.
Ik zou er geen bezwaar tegen hebben als zo een weigering om de jaren nultig te verlaten werd afgestraft door zulke fans droog op 100% te zetten.

Bij gebrek daaraan zou op zijn minst het vermelden van de pwm fans als pluspunt voor de behuizing niet misstaan. Zeker in deze prijsklasse mag de afwezigheid daarvan zelfs een extra minpunt zijn.

[Reactie gewijzigd door emphy op 22 juli 2024 16:11]

Ik snap even niet wie de doelgroep is voor deze kast.
Mogelijkheid 1: voor 'gamers' die ruimte nodig hebben voor een mega videokaart: staat ergens in een donkere slaapkamer, heel de kamer verlicht door die RGB discotheek van de binnenkant. Design van de kast gaat compleet verloren.
Mogelijkheid 2: Voor iemand die een mooi rustige design kast wil. Maar dan zit er weer een mesh in waardoor je al die computer meuk van de binnenkant nog steeds kunt zien. Dit zijn meestal niet de 'gamers' die een grote videokaart nodig hebben. Dus waarom geen dicht paneel, en waarom moet deze zo groot zijn?
Mogelijkheid 3: Je richt het in als huis server die je mooi in een hoekje kunt zetten: NAS, Plex, Home Assistant, bedenk het maar. Maar dan kom je er achter dat het maar 2 drive bays heeft. Dat houdt dan ook snel op.


Begrijp me niet verkeerd, ik vind het een prachtig ontwerp, maar voor die prijs haal ik wel een zaagtafel, wat eiken hout, schuurpapier, vernis en wat high tack kit.
Het mesh paneel aan de zijkant van mijn zwarte reguliere North is niet dusdanig transparant dat dat afleid.
Als ik goed mijn kast in wil kijken moet dat paneel er toch echt af want veel meer dan wat silhouetten van hardware zie je niet in normale omstandigheden.

Je moet alleen inderdaad wel bij die RGB pruttel wegblijven want dat past gewoon totaal niet bij deze kast.
Als je dat spul van binnenuit gaat verlichten ga je dat uiteraard zien ja.

Bij mij staat dat ding pontificaal in zicht, en ik vind hem prachtig en het past goed in ons interieur. Voor zover een pc dat ooit wordt/doet.
Maar mijn PC heeft geen verlichting in wat voor vorm dan ook.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 16:11]

De oudere gamer die een mooi design wil maar niet z'n ogen verpest door in een donkere kamer te gaan zitten.
Je vergeet dat er ook gewoon een tampered glass-variant is van deze kant. Die bedient zowel doelgroep 1 als 2.

Niet alle RGB hoeft meteen een disco te zijn; bij mij is het niet meer dan een subtiele, statische witte gloed op het moederbord en vanaf de fans aan de voorkant (in een normaal verlichte kamer, hoewel ik me wel schuldig maak aan wat kleurrijke Hue sfeerverlichting...). En met tempered glass kun je dat en ander schoons in je kast zien waaronder een eventuele dikke videokaart, een toch vrij populair uitzicht onder de 30-plussers op deze site. De North TG bedient simpelweg de computerkastmode van nu, dat hoeft uiteraard niet naar jouw smaak te zijn maar dat het een populair design is lijkt mij evident.

De mesh-variant is er voor wie niet van TG houdt of wie per se die extra fans aan de zijkant wil hebben.
De mesh-variant is er voor wie niet van TG houdt of wie per se die extra fans aan de zijkant wil hebben.
Alleen jammer dat die bracket voor die zij-fans gewoon niet past als je een beetje stevige cpu koeler hebt.
Al is dat bij deze grote variant wellicht beter.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 16:11]

Heel eerlijk vraag ik me af waarom je überhaupt én én nodig zou hebben. Maar als ik naar de dimensies kijk gok ik inderdaad dat dat met deze XL is opgelost.
Nee, ik heb ook zeker niet de indruk dat het wat toevoegt aan koelprestaties als je aan de rest van de mount points voor fans een beetje slim gebruikt.

Maar ik vraag me van veel game pc's sowieso wel een beetje af wat je met zo veel fans moet.
Gaat volgens mij meer om de look.

Zeker bij watergekoelde systeem die buiten fans op de radiator toch ook nog 4+ fans hebben die gewoon lucht de kast in/uit drukken.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 16:11]

Jammer dat bij deze reviews niet stock fans bij 35dBA worden gedraaid bijvoorbeeld. Want mijn inziens zijn de 7V en al helemaal 12V grafiekjes nietszeggend. Als je twee identieke behuizingen hebt, met identieke fans, alleen bij één kunnen de fans optioneel op hogere snelheid draaien, dan is de conclusie dat die behuizing veel luidruchtiger is. Terwijl bij gelijke koeling ze dus identiek zijn.

In dit geval is deze behuizing de efficientste die tot nu toe is getest met andere fans iig.
rsnubje Testlabcoördinator @Sissors7 maart 2024 16:52
Gelijke koeling en geluidsniveau met stock fans is niks zeggend, want de ene kast komt met 1 fan en de ander misschien met 4 of 5, of 0. Dat is toch niet te vergelijken? Als je je bedenkt dat je veel verschillende kasten moet kunnen vergelijken, is de enige manier om in alle kasten te testen met dezelfde fans en dezelfde hoeveelheid, zoals we dus ook doen, precies om die reden.
Puur de kast nu presteert enorm goed. De beste van alle die jullie getest hebben. De kast + fans weten we niet hoe die presteren simpelweg omdat dat niet getest is. Het gaat om de koel efficientie, niet om hoeveel geluid ze bij 12V maken.

Voor mij persoonlijk nuttigste: Pak elke kast met de casefans en vul ze aan met Arctic fans als er weinig in zitten (en ja, dan is de vraag wat is te weinig). Nadeel van de Noctua fans is dat ze gewoon heel erg duur zijn, maar die test zou er natuurlijk gewoon in kunnen blijven. Dat gezegd hebbende snap ik natuurlijk ook dat jullie keuzes moeten maken wat er gemeten wordt. Maar de keuze om stock fans WEL op 7V/12V te meten en NIET op 35dBA bijvoorbeeld te meten snap ik niet, en maakt de stock fan meting mijn inziens nutteloos.
rsnubje Testlabcoördinator @Sissors7 maart 2024 17:38
Welke fans we gebruiken en of die duur zijn zou natuurlijk niet zoveel uit mogen maken. Je hoeft ze niet te kopen. En wat ik al zei, 1 fan maakt meestal geen 35dB aan geluid, 4+ veel te makkelijk. Dan wordt het ook een rare test die niks zegt en stock fans aanvullen met andere ook. Als er 5 meegeleverd zijn en er passen er max 6 in op een normale manier maar bij een andere kast sowieso max 5 dan ga je ook al scheef en als je bij de ene meer arctic fans plaatst dan stock fans of het is andersom had je net zo goed alleen 1 type fan erin kunnen doen. Tuurlijk kunnen we ook andere fans gebruiken dan noctua maar dat is wat er op dat moment populair was.

Neemt niet weg dat we het op prijs stellen dat je de testmethode aan de kaak stelt. Dat houdt ons ook scherp en brengt ons ook ideeen voor volgende versies van de testmethode.

[Reactie gewijzigd door rsnubje op 22 juli 2024 16:11]

Heb hier 3 switches liggen.

Eentje met stock fans (x2). Gaat de switch aan, loeihard. Daarna, nog nooit gehoord.

Tweede heb ik tweedehands aangeschaft. Had stock fans (x2). Beide maakten gigantische herrie, waarvan specifiek eentje meer dan de andere. Allebei vervangen met Noctua, niks meer van gehoord. Heb nog moeten checken of ze het doen. (De Switch wordt al wel warmer bij idle en ik heb maar 2 wires kunnen connecten.)

Derde is een Chinees product. Die heeft 4x fans, stock fans maakten herrie. Fans gaan aan met boot, daarna af en toe doen ze het even. Daarna gaan ze weer uit. Ook vervangen met Noctua.

Die Noctua dingen, die hoor je (nagenoeg) niet, en ik kreeg er ook nog low noise adapters bij. Maar het nadeel van die Noctua is, ze koelen tov het professionele/industriele spul echt een stuk minder goed.

PC staat doorgaans in een office omgeving, switch in een rack (deze dan niet want SOHO). Dat is het grote verschil.

M.i. moet je kunnen zeggen dat de computer warmer wordt of throttled wanneer dat gewenst is. Eigenlijk wil je dat de machine standaard stil is, en kan bursten indien nodig. Want stel je bent aan het gamen met een headset op, dan wil je dat-ie lekker hard blaast. Zit je op kantoor en heb je de performance nodig, jammer maar helaas hij moet dan maar blazen. Echter kun je ook met langzamer af dan mag hij minder of niet blazen. Op een PC wil je dus m.i. flexibiliteit, terwijl switches (zeker gezien ik het over managed L3 switches heb met ofwel veel ports ofwel 10 gbit) doorgaans zoals al gezegd in een rack staan. En dan mogen ze best zoveel herrie maken als ze kunnen.
Ik vind het prijsverschil van ongeveer 40 euro reuze meevallen. Voor dat geld krijg je een significant grotere kast (dus meer materiaal en hogere kosten om het te verschepen) en een extra 140mm PWM fan. Toen ik de eerste review zag had ik persoonlijk een hoger prijsverschil verwacht.
Mijn vriend haar systeem heeft de normale versie. Dit ding is al echt een joekel en standaard Fractal Design kwaliteit dus dat ding weegt aardig wat. Wat een ding zeg
Ik heb recent een PC gebouwd met de normale North case. Heel fraai design, en goede afwerking van binnen. Enige probleem is dat de kast net niet diep genoeg is voor moderne GPUs. Mijn 4080 past net aan in de lengte, maar ik kan nu dus geen radiator meer kwijt aan de voorkant.

De XL case uit deze review lijkt mij beetje te bulky voor mijn bureau. Eigelijk zou ik liever een North hebben met normale breedte en hoogte, maar met 30mm ofzo meer diepte.
Hoeveel ruimte is er aan de achterzijde m.b.t. kabelmanagement?

Ik heb zelf de Fractal Meshify 2, en had echt moeite om alle power/disk kabels goed weg te werken in de smalle ruimte tussen de montage wand van de mobo en het zijpaneel.
Zeker als je alle kabels achter de mobo wilt stoppen, is het allemaal aan de krappe kant, en 1 a 2cm extra ruimte had daar veel gescheeld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.