Door Jelle Stuip

Redacteur

Wat kun je met een Chromebook Plus?

(En welke moet je kiezen?)

21-02-2024 • 06:00

130

Singlepage-opmaak

Conclusie

In deze review heb ik naar drie Chromebook Plus-laptops gekeken en kwam ik er al gauw achter dat een Chromebook Plus niet zoveel verschilt van een gewone Chromebook. Het Plus-label heeft vooral met de specificaties te maken en zegt bijvoorbeeld niets over bouwkwaliteit. De ASUS- en de Acer-laptops zijn bijvoorbeeld volledig van plastic gemaakt en voelen functioneel aan, maar niet bijzonder hoogwaardig. Dat hoeft ook niet; het blijven laptops van een euro of vijfhonderd. Koop je een duurdere Chromebook van een euro of zeven- of achthonderd, dan is die doorgaans wel van een andere klasse.

Toch biedt de ASUS, bij een vergelijkbare prijs, nog wat minder dan de Acers. Op het geteste model van ASUS ontbreekt bijvoorbeeld een touchscreen, net als iets basaals als toetsenbordverlichting en ook een echte ssd mist. In plaats daarvan moet je het doen met UFS-geheugen. Het is leuk dat er een HDMI-aansluiting op zit om een extern beeldscherm aan te sluiten, maar de poort produceert niet meer dan full-hd-beeld. In het dagelijks gebruik zou ik dus niet voor de ASUS kiezen. Dan blijven er nog twee opties over, beide van Acer.

Het 14"-model heeft als prettige eigenschap een resolutie van 1920x1200 pixels, net iets meer dan de standaard 1920x1080. Bij dit model koos Acer voor een AMD-processor. Hoewel die van de recente 7000-serie is, verraadt het cijfer '2' in de typenaam dat het om een Zen 2-cpu gaat, een architectuur die al sinds 2020 meedraait. Uit de benchmarkresultaten blijkt dat deze laptop langzamer is dan de ASUS en de andere Acer met een Intel-processor. Onder vollast verandert dat wel: de Intels throttlen, terwijl de AMD-cpu dat nauwelijks doet. Een voordeel van de CB514 is dat er een HDMI-aansluiting op zit die 4k-schermen kan aansturen en de iets langere accuduur.

Als je graag een 14"-model wilt, zou ik voor de Acer CB514 kiezen, maar als een 15"-model ook prima is, dan is de CB515 een interessantere optie. Die Chromebook heeft een standaard 1920x1080-scherm met touchscreen. Belangrijker nog is dat er een snelle processor van Intels dertiende generatie in zit, waarbij de koeling ook nog eens minder herrie maakt. Op het 15"-model is de HDMI-aansluiting helaas beperkt, want een 4k-scherm gaat hier niet op werken. We hebben bij de CB515 ook een versie met Core i3-processor getest. Die heeft helaas geen touchscreen, maar is wel zeer gunstig geprijsd. Dat is wat mij betreft de aanrader voor wie een Chromebook Plus-laptop zoekt. Op dit moment betekent 'Plus' dat je een laptop koopt met minstens 8GB geheugen, een ips-scherm en de belofte van Google dat er AI-functionaliteit toegevoegd wordt. O ja, en twee unieke wallpapers natuurlijk.

Reacties (130)

130
128
66
6
0
47
Wijzig sortering
De 15"-uitvoering met Intel-processor heeft een HDMI 1.4-aansluiting en geeft niet meer dan 2048x1152 pixels op 60Hz weer als je hem op een 4k-scherm aansluit. Het 14"-AMD-model werkt daarentegen wel op 4k-resolutie en 60Hz.
Negatief punt CB515:
HDMI doet geen 4k
Werkt HDMI met 1.4 niet op 4k@30Hz? Zo ja, dan klopt de omschrijving van dit negatieve punt niet.

Als je iets kijkt op een streaming platform dan is de FPS vaak 23,976, 25 of 30. Stel dat in als refresh rate en je hebt een prima kijkervaring met "standaard" 4k content op een TV. Ermee werken op een monitor is inderdaad wat anders, maar de mogelijkheid om 4k te tonen hoeft niet helemaal afgeschreven te worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:57]

Werkt HDMI met 1.4 niet op 4k@30Hz? Zo ja, dan klopt de omschrijving van dit negatieve punt niet.
dat hangt af van de HDMI standaard 1.4 - 1.4b ze hebben allemaal andere specs, dus je zal in verdere tech specs moeten duiken van elke type device hier om te vinden welke wat kan van "4K".

De negatieve en positieve punten in deze review zijn niet gebalanceerd... wat bij de ene een voordeel is terwijl een ander dat ook heeft wordt het niet vermeld.

helaas is dit ook weer een review met zuivere performance benchmarks, waar je op de cijfertjes een beslissing zou nemen die in dagelijks gebruik 9/10 geen invloed hebben.

ASUS CX34:
sinds wanneer is een i3 processor een pluspunt? omdat het intel is? de benchmarks/efficientie moeten je overtuigen of dit een goede keuze is, niet een merknaam.
Alle geteste devices hebben 8GB ram... waarom is dit dan een pluspunt
De Asus heeft een 10% mindere batterijduur, toch wel het vermelden waard

Acer CB515
en 256GB ssd, de CBS514 heeft dat ook. dus als capaciteit door redactie gezien wordt als een pluspunt, waarom dan niet bij andere vermelden die dat ook hebben?

@PiweD
gelieve even de tekst na te kijken en de resultaten van de geluidsbenchmark en dan mogelijks ook de + en - want volgende tekst klopt niet:

Tijdens het browsen zul je de koeling niet snel horen; in de WebXPRT-test, die bladeren door het web simuleert, slaat de ventilator niet aan. Bij belasting door Blender is dat een ander verhaal: de Intel-Chromebooks produceren daarbij ongeveer evenveel herrie, maar de ASUS-Chromebook met AMD-processor doet er nog een schepje bovenop.

Er is in de test geen asus met amd, dus oftewel is de Asus met intel "luidruchtig" oftewel is de acer met amd "luidruchtig"

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 13:57]

Werkt HDMI met 1.4 niet op 4k@30Hz? Zo ja, dan klopt de omschrijving van dit negatieve punt niet.
dat hangt af van de HDMI standaard 1.4 - 1.4b ze hebben allemaal andere specs, dus je zal in verdere tech specs moeten duiken om te vinden welke wat kan van "4K".
In tegenstelling tot latere HDMI-versies die flexibel zijn in ondersteunde resoluties, definieert HDMI 1.4 (zonder extensie) 4k@30hz. Gekeken naar de hardware zal die het wel ondersteunen, en betreft het waarschijnlijk een softwarematige (kunstmatige) beperking.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:57]

AuteurPiweD Redacteur @d3x21 februari 2024 09:13
Tekst aangepast, want de Acer met AMD is inderdaad luidruchtig. Ik vind een i3-processor een pluspunt voor een Chromebook van 500 euro, omdat je binnen deze prijsklasse nog heel veel Celeron N- en Pentium Gold-processors hebt, die langzamer zijn. Hetzelfde geldt (in mindere mate overigens) voor het werkgeheugen. Ik vind dat je in die prijsklasse wel 8GB geheugen mag verwachten, maar je komt ze nog met 4GB tegen. Verder vind ik voor de CB514 inderdaad de 256GB ook een voordeel, heb dat pluspunt toegevoegd. De accuduur van de ASUS vind ik niet echt tegenvallen om het een minpunt te noemen. Het zit allemaal rond de tien uur.
Vind dit hele artikel eigenlijk erg rommelig overkomen, alsof het een draft is die eigenlijk nog wat werk nodig had maar per ongeluk al live gezet is...
HDMI 1.4 kan in principe wel 4k30 doen, maar deze chromebooks (de CB515 en de CX34) hebben er allebei geen zin in. Dat lijkt me een keuze van Acer/ASUS of Google te zijn.
Fijn om te zien dat deze laptops aandacht krijgen.
Zelf werk ik in het onderwijs, en daar zijn dit soort machines geweldig.
Dat er nu ook een versie is met net wat meer geheugen zorgt ervoor dat ze nog breder ingezet kunnen worden!
Ik vind het eerder een ernstige kwestie dat scholen etc zich mengen in een partij als Google.

Ik probeer hier voor mijn kinderen zo veel en lang mogelijk afstand te houden van dit soort dingen.
Verdiep je eerst eens in het onderwerp voor dat je wat roept.
De Nederlandse overheid heeft vorig jaar een DPIA gedaan en hierna heeft Google Edu hun platform ingrijpend aangepast.
Hierdoor zijn scholen:
- volledig eigenaar van alle data(ook meta).
- hebben ze tools om deze data te bekijken
- Is er een onderscheid tussen core apps die volledig onder de DPIA vallen en aanvullende services die alleen boven de 18 of met toestemming van ouders gebruikt mogen worden.
- zijn alle web- en android apps en standaard uitgeschakeld qua Google authenticatie en kan je inzien wat apps voor toegang vragen alvorens toestemming te geven
- hebben NL scholen een eigen overeenkomst met Google getekend waardoor bovenstaande gegarandeerd wordt.

Al met al is de bescherming m.i. hoger dan andere partijen die scholen gebruiken door de hoge mate van inzage en controle die Google Workspace nu biedt.

[Reactie gewijzigd door grootrde op 22 juli 2024 13:57]

Ik wilde ook een reactie plaatsen van deze strekking, en ben het met je eens dat veilig werken met Google producten op een school sinds zomer 2023 mogelijk is, maar wel met de kanttekening dat je dan als school wél nog diverse handelingen moet uitvoeren (zie https://www.kennisnet.nl/...rlopig-blijven-gebruiken/) voordat het ook conform de wetgeving en richtlijnen is. Als je dat als school vergeet, blijft Google gewoon data verzamelen.

Het is overigens ook een klein wonder dat ze dit voor elkaar hebben weten te krijgen, want Google heeft dit proces jarenlang weten te te vertragen,.
Puur het punt dat het op zo'n manier geregeld moet worden maakt heel het Google Edu al een enorme "no go". Er zijn andere opties die prima werken en waar je standaard de controle hebt over het geheel.

Het blijft enorm dom om je over te geven aan dit soort partijen. Zeker voor kinderen die hierover nog niet zelf kunnen beslissen.
Ik vind het een beetje een makkelijke reactie. Google = evil etc... wat wil je dan? Microsoft (bah) of Apple? (over kapitalisme gesproken) Je kunt een poging doen om volledig open source te gaan met ChromiumOS etc. Dat kan. Je maakt meteen je kinderen enorm vaardig met computers.
Maar dan de scholen etc. Wat zouden zij moeten doen volgens jou? Welke alternatieven hebben zij?
Zo gaat het tegenwoordig. Eerst schreeuwen en dan pas een beetje onderzoek doen.

Discussie? Tuurlijk niet, eerst Google zwart maken.

Google heeft al jaren grote stappen gezet in de publieke sector. Netals microsoft. Als mensen nog steeds vast zitten in het verleden, kan je netzo goed zeggen dat onze buren Rotterdam heeft plat gebombardeerd en daarom moet je ze wantrouwen.
Idd of ze blijven hangen in oude ervaringen en zijn ondertussen de zaken allang anders.
Bv betreffende de updates op nieuwe Chromebooks, zijn nu veel langer dan 3 jaar wat sommigen nog steeds denken.
Waarom zie je dit reacties nooit bij Microsoft?
Dit is wel een hele grote denkfout, MS doet net zo goed als Google in Data.
(Bing, Linkedin, Hotmail, Windows...)
Microsoft heeft al langer afspraken met de Nederlandse overheid over het gebruik van hun diensten op scholen en de data die ze daar verzamelen (zie https://www.scienceguide....nds-onderwijs-niet-nodig/). Google heeft die - inmiddels, sinds zomer 2023 - overigens ook, maar daar duurde het wel significant langer om tot een afspraak te komen.
Omdat MS een softwareboer is en Google een databoer
ze doen het allebei.
Ja, maar het mag duidelijk zijn dat Google primair een databoer is en MS primair een softwareboer.
Bij oprichting klopt dit uiteraard helemaal.
Maar als ik zie hoeveel data een basis Windows tegenwoordig logt, en ook uit gebruik van Windows doorspeelt, en hun eigen app store pusht etc, is het tegenwoordig al lang niet meer zo zwart-wit te schetsen.
'Ze doen het allebei' maakt het wel bonter qua zwart-wit schetsen. Elk bedrijf doet aan dataverzameling op een bepaalde manier en het feit dat MS zich de laatste jaren daar meer mee bezig houdt dan voorheen wil niet zeggen dat ze het daarom maar evenveel als Google doen. Maar goed wie weet probeert MS markt van Google te pakken, ik wens ze succes tegenover Google dat gebaseerd is op dataverkoop.
Voor zover ik weet is de dataverzameling van Microsoft die bedoeld wordt, meer technische performance en gebruiksdata. dus om te checken of hun shit werkt en hoe het gebruikt wordt. En dus niet om gebruikersprofielen te bouwen voor advertising.

Zelfde bij Apple.

Dat onderscheid wordt nogal eens vergeten.
Microsoft verkoopt de data door aan derden volgens de EULA. Dat kunnen dan net zo goed advertentiebedrijven zijn. Apple zit daar weer veel terughoudener in.

Copilot in Windows 11 is ook iets wat nog verder gaat. Het is allemaal heel onduidelijk wat er wordt verzameld.
Mooie klus voor Tweakers redactie om daar eens echt in te duiken :)

Kunnen al die spookverhalen de wereld uit.
Bij Microsoft gaat het om de vendor lock-in van MS Office.
Je kinderen werken allemaal met open source Linux? En ik ga er van uit dat ze dan nog geen smartphones hebben?
Ik denk dat het belangrijk is dat kinderen zich er van bewust zijn of, en welke, data ze delen. Wat cookies zijn, of je als ouders meegaat in het leeftijdsadvies van Fortnite en Snapchat (13+?), verslaving, (onterecht) normaliseren van gebruik, omgaan met problemen (grooming, sexting, etc.), groepsdruk, sociaal gedrag, etc.
Mijn oudste is bijna 11 jaar en kan zich heel goed handhaven zonder telefoon, waar de meeste klasgenoten wel al jaren een telefoon hebben. Maar ook met gebruik van computer en de vele af/verleidingen die op de loer liggen.
In ons geval wel Windows en Android. Maar dat kan dus prima met Linux.

[Reactie gewijzigd door Zanthr op 22 juli 2024 13:57]

Enige onderbouwing, wat is er zo verkeerd aan een Chromebook?
Ik vind het zelf meer stuitend dat een partij als google zich zo diep heeft genesteld in de breinen en gegevens van ons kleinsten,door zich zo in de onderwijs-markt te drukken.
Getuigt ook van gebrek aan beleid vanuit de overheid overigens.
Dat hebben we jaren van microsoft gezegd...
Linux bleek ook nooit de oplossing.
Dat klopt, geen van die situaties is wenselijk.
Het is alleen wel zo dat google een heel andere insteek heeft dan ms en dat er in die tijd qua data-collectie heel andere systemen waren dan nu.
Nee, zeker ik ben het met je eens dat de Data-vergaring die word gedaan heel veel is en waarschijnlijk niet wenselijk.
Maar Google heeft ook zijn educatie platform. Je kan een school tegenwoordig binnen een maand van niet digitaal naar volledig in de Google Cloud krijgen en er les in geven.
De vraag blijft uiteraard, heiligt het doel de middelen: Tegenwoordig hebben veel mensen een Google account, al is het enkel voor de Android mobiel. Is het dan zo'n ramp dat onderwijs goedkoop ondersteund kan worden. En dit is zowel voor het onderwijs als de ouders een goedkope oplossing binnen de redelijkheid.
Dus gooien we de privacy en gevoelige gegevens van onze kinderen, al vanaf de basisschool, maar te grabbel voor 's werelds grootste data verzamelaar.

Met de hoeveelheid data die Google heeft is "pseudoanonimiseren" niks meer dan een wassenneus.
Google zou gegevens van studenten niet gebruiken toch?
Tot het tegendeel bewezen is mogen we dit dus wel geloven veronderstel ik.
De Deense Data Protection Authority heeft hier hier onlangs wel over geoordeeld, en ook in Noorwegen zijn ze het nu aan het bekijken:
The decision concludes that the municipalities do not have sufficiently clear legal authority in the Folkeskole Act (corresponding to the Norwegian Education Act) for the processing of student data for Google's "own purposes". This refers to Google's use of the students' metadata for the maintenance and improvement of Google's general services, the development of new functions in the services and the measurement of performance. The decision emphasizes that such processing is an ongoing offence, until there is a change in the law, or until Google stops such processing.
Dit is omdat Nederland hierin voorloopt(Zie alle artikelen rond de zomervakantie vorig jaar).
Google Edu heeft hier de aanpassingen al gedaan en zijn de scholen volledig eigenaar van de data(ook metadata). Hiervoor hebben de Nederlandse scholen een aparte overeenkomst moeten tekenen.
Google Edu Nederland voldoet nu volledig aan de AVG wetgeving en er wordt door Google geen data verzamelt.

Hetzelfde gebeurd nu ook in de andere Europese landen aangezien zij iets achter liepen.
Ik ben zelf niet volledig sterk in juridisch taal, dus verbeter me waar nodig.
Maar dit stelt dat de gemeenten niet genoeg juridisch autoriteit hebben om toezicht te houden op Google zijn claim dat het data alleen voor eigen doeleinden gebruikt?
Linux is de oplossing, het is de core van een chromebooks. Kale linux is niet de oplossing
Microsoft of Google zoveel maakt dat allemaal echt niet uit. Bij beide betaal je met je data.
Wanneer je dat niet wilt dan zul je allemaal naar Linux moeten gaan. Dat is voor veel mensen te onbekend en een te grote stap.
Mijn dochter gaat na de zomer naar de middelbare school en daar wordt een Chromebook verplicht, ik wil helemaal niks van google hebben. Volgens mij gaan die Chromebooks helemaal niet zo lang mee en kan je die na 3 jaar weg gooien (e-waste). Zoals hier ook gesteld wordt is het een tablet met een toetsenbord.
Nu ben ik ook absoluut geen fan van Google, maar onlangs zijn de Chromebooks op de basisschool van mijn dochter vervangen omdat ze 5 jaar oud zijn. Voor een habbekrats zo’n ding van school overgenomen zodat ze thuis wat makkelijker d’r huiswerk kan doen, en ik moet zeggen dat het me positief verrast heeft hoe snel een apparaat van 5 jaar oud nog is. De accu gaat ook nog zeer lang mee, dus al met al vind ik het wat dat betreft een prima product.
Natuurlijk is het een prima product. Dat is de incentive om mensen hun data te laten geven.

Als ik fysiek achter je zou gaan staan om te kijken wat je doet, elke keer als je de laptop open klapt, dan ben je er waarschijnlijk heel snel klaar mee.
Omdat Google exact hetzelfde doet zonder fysiek aanwezig te zijn, is het blijkbaar ineens geen probleem meer.
Volgens mij gaan die Chromebooks helemaal niet zo lang mee en kan je die na 3 jaar weg gooien (e-waste).
Mijn Chromebook is ruim 6 jaar oud en de update ondersteuning is ondertussen zelfs al verlopen. Hij wordt nog iedere dag met veel plezier gebruikt door mijn kinderen. Het is dat de accu sinds enkele weken kuren begint te vertonen anders had ik nog lang niet nagedacht over vervanging.

[edit] Even de factuur opgezocht en hij is zelfs 6 jaar oud.

[Reactie gewijzigd door 3raser op 22 juli 2024 13:57]

Ik heb al sinds 2018 een Samsung Chromebook Plus. Heeft een m3 cpu, 4gb ram en 1900*1200 306° touchscreen en kostte toen €522,97 (inclusief shipping en douane van VS naar België). Zes jaar later is dit nog steeds het toestel dat ik dagelijks gebruik. Kan alles wat een normale gebruiker nodig heeft.
Het is juist omgekeerd.
Een Chromebook gaat veel langer mee dan een willekeurige Windowslaptop.

Mijn dochter heeft van school een (goedkope) Lenovo Laptop met Windows waar voordurend problemen mee zijn, en nu na 3 jaar komen ze aan de grenzen van de prestaties. De hele klas hangt continu aan de stroom omdat de akkus het niet redden, en iedere laptop staat als een gek te blazen met een hoop storend geluid in de klas als gevolg.

Nee, als ik dat verglijk met hoe goed an lang chromebooks mee gaan, dan is het te verglijken met de levensduur van een iPad.
Dit ligt natuurlijk niet aan het OS maar aan de kwaliteit van de laptop zelf. Zoals je zelf aangeeft, goedkope lenovo. Hier in huis ligt een oude ASUS van 7 jaar oud die na een ssd upgrade nog prima werkt.

[Reactie gewijzigd door gielie op 22 juli 2024 13:57]

Verplichten ze een Chromebook?

Ik maak daaruit op dat je jij kinderen niet een Windows/Apple/Linux laptop mag meegeven??
Dat lijkt mij tegen alle vrije keuzes ingaan waar we in dit land voor staan. 10-15 jaar geleden waren de keuzes minder, maar er zijn nu voldoende varianten dat je er niet 1 kunt verplichten.

Heb jij al een klacht ingedend?
Nu kan je daar een klacht over indienen of eisen dat je kind een eigen windows/apple/linux laptop mag gebruiken. Best mogelijk dat de school dit toelaat, maar dat is dan niet in het belang van het kind.
Door te kiezen voor chromebooks, wordt gekozen voor een redelijk betaalbaar alternatief.
Doordat iedereen op hetzelfde platform werkt, kan gegarandeerd worden dat alles ook zal werken en dat het op dezelfde manier zal werken met dezelfde interface.
Je kan niet van scholen verwachten dat ze ondersteuning kunnen geven voor alle mogelijke laptoptypes en besturingssystemen. Als iets niet zal werken, staat je kind alleen en kan je zelf voor ondersteuning instaan.
Ze hoeven niet alle OS te ondersteunen, maar wel de software die men gebruikt / aanbeveelt. Dat is toch hopelijk allemaal in de cloud. Niet omdat het 'beter' is, maar wel omdat het dan voor iedereen dezelfde ervaring is, ongeacht besturingssysteem.
Noodzakelijke software en OS staan helemaal los van elkaar.

En qua prijs, maakt het helemaal niets meer uit. Je kunt voor hetzelfde geld een prima Windows laptop kopen. Zie de BBG hier op tweakers.

Ja, MS verzamelt steeds meer data, maar Google is daarin vele malen fanatieker. (Google is dan nog iets vriendelijk dan Facebook & Co, en TikToks van de wereld)
Het verplichten om een dergelijk OS te gebruiken zou niet mogen.

En als je dan toch voor elkaar krijgt dat je kind een andere OS/laptop mag draaien, dan kun je net zo goed verwachten dat de school een vergelijkbare ervaring biedt als een ander OS.
Enigszins waar maar bijvoorbeeld bij studie na middelbare school is windows noodzakelijk of anders een VM met windows maar GPU pass through is wonky at best.
In hun geval is het een chromebook die ze verplichten of wellicht erg aanraden want dan heeft iedereen dezelfde problemen als die er zijn en dus in 1 keer op te lossen. Ik ben niet van het verplichten maar ik snap het als ze zeggen your mileage may very en eigen schuld tot op zekere hoogte als het bij jou niet werkt. Support kost ook geld. Maar inderdaad chromebooks zijn eigenlijk grotendeels verijdelde browsers en dus zou heel veel het ook met andere OS moeten werken in ieder geval Windows maar MacOS denk ik ook.
Idd. Zolang dat in gedachte gehouden wordt, gaat het werken.
En dan vanuit Privacy oogpunt, zou ik juist niet voor een Chromebook kiezen. Ik heb niets tegen Google, zolang er alternatieven zijn en men zelf de keuzes kunnen maken.
Chromebooks krijgen juist 10 jaar updates:
Bron: https://support.google.com/chromebook/answer/9367166?hl=nl

En over privacy gesproken, kinderen en tieners geven hun privacy toch al weg door allerlei fotos van zichzelf te openbaren en te posten waar ze geweest zijn en whatsapp hun locatie te geven. Dus wat maakt het uit als Google een beetje privacy in handen krijgt? Zou je het leuker vinden al die kinderen allemaal een MacBook van minimaal 1300 euro voor de goedkoopste moeten aanschaffen dan? Tenzij je Apple aandelen hebt, of het geld je op je rug groeit denk ik: nee :)
10 jaar? Dat is pas sinds 2021 en chromebook bestaat al sinds 2011.
Zie ook https://killedbygoogle.com/

En om nou kinderen aan te moedigen om hun privacy weg te gooien lijkt me hoe dan ook geen goed idee. Er is nogal een beweging om Google uit het klaslokaal te houden.
Wel mooi dat je dat zegt, want laat het nou net NIET om de fotos en info gaan die ze zelf online gooien

Als je zelf iets online gooit zoals een foto of een post, dan ben je daar zelf bewust van dat je dat doet. Het gaat hier juist om alle schaduwdata die Google van je binnen harkt. Google boeit een post echt niet zo erg als het fulltime tracken van alles wat je op de achtergrond doet.

Alles wat op de achtergrond verzameld wordt, daar heb je geen goed inzicht in of zeggenschap over. En precies deze data is het belangrijkste voor ze.
exact. Op basis van metadata weet je waar iemand naar school gaat en waar die woont, wie zijn ouders zijn, hoe rijk zijn ouders zijn en welke reclame websites moeten tonen zodat hun ouders het gaan kopen.
Hoe verklaar je dan dat zoveel tweakers hier fan zijn van Google Android? Hebben die allemaal een plaat voor hun kop of hun hoofd in het zand als een struisvogel?
Ik kan niet voor anderen spreken, maar ik gebruik Android zonder Google diensten.
Privacy is helemaal niet zo belangrijk als jij schetst.
Privacy is enorm belangrijk. Maar je merkt waarschijnlijk pas hoe belangrijk als je de huidige mate van privacy niet meer hebt.
Zeker als je niets te verbergen hebt
Je hebt altijd iets te verbergen.
Hier hetzelfde. Android is een prima mobiel OS, ik vind de prijs (mijn privacy) alleen te hoog. Tevreden gebruiker van GrapheneOS op een Google (je verzint het niet) Pixel 7.
Hoe verklaar je dan dat zoveel tweakers hier fan zijn van Google Android?
Goedkoop, sunk cost fallacy, hekel aan Apple, hekel aan Microsoft, kan specifiek applicatie niet vinden, et cetera. Er zijn genoeg reden te bedenken waarom ze gebruik maken van Android. Vaak is het een afweging van hoeveelheid moeite die men moet doen om iets anders te gebruiken.
Privacy is helemaal niet zo belangrijk als jij schetst. Zeker als je niets te verbergen hebt
Dan wil ik al je account details inclusief wachtwoorden. Of vertrouw je een bedrijf met een leger advocaten die het belang van het bedrijf verdedigen meer dan een persoon?
Ik heb zelf alles van Apple en weiger Google diensten te gebruiken zelfs YouTube log ik niet voor in, ik geef alleen aan wat hier de geldende mening is over Google
Je raadt het goed, hier in huis is alles Apple dus als de school het toelaat neemt ze haar MacBook Air mee (die heeft ze al)
Ik heb thuis 3 chromebooks, 2 daarvan al 8 jaar oud, en die werken nog perfect...
Je kunt natuurlijk een laptopje/netbook aanschaffen waar ChromiumOS op kan draaien. Dan kun je grotendeels wat je moet kunnen, maar dan zonder al te veel Google.
Nee hoor de nieuwe vanaf 2021 gaan als ik het goed heb 10 jaar mee.
En de oude minder. Hoezo e-waste eerste zet je er iets anders op?
Zoals hierboven, de huidige modellen krijgen 10 jaar ondersteuning, en doordat de software zo gestandaardiseerd is draait het als een zonnetje - heb zelf nog een van de eersten, een Acer uit 2017 (met touchscreen) die het vandaag de dag nog goed doet voor basic dingen, updates na de zomer komen er helaas niet meer.

Tegenwoordig is het gemiddelde instapmodel meer dan voldoende voor zaken die op school gedaan worden
Ik heb heel even een Chromebook gehad, maar ik vind het juist net niks, het is een tablet met een toetsenbord of een laptop waar je niet alles mee kan.

Met een tablet kon ik in de trein of vliegtuig toch even lekker een filmpje kijken en net even wat fijner door hotels zoeken onderweg dan met de telefoon, maar niet het gesleur van een laptop.

Met een laptop mee op reis kon ik dan weer alles wat ik thuis ook kon, behalve dan 3D Studio ofzo, of je moest al een hele dure hebben. Ik heb nu beide niet meer trouwens, alleen een game systeem.
Anoniem: 1974312 @JDx21 februari 2024 08:01
maar wat is daar anders aan dan een Macbook + ipad of Windows Laptop + windows/android tablet of een surface machine?

een Macbook heeft ook geen touchscreen en iPad is ook een hybride waar niet alles mogelijk mee is.

Het is juist een laptop waar je bijna alles mee kan tegenwoordig cloud gamen,foto videobewerken werkt inmiddels ook veel in de cloud en dat is precies wat Google voor ogen had alles in de cloud en daar gaan we natuurlijk ook langzamerhand naartoe.
Alles in de cloud van Google, ja, zodat zij alles met de data kunnen die jij bij hen parkeert. En of dat nou zo'n positieve ontwikkeling is?

Ik heb ook een Gmail-adres en een Android-telefoon, dus ik doe er zelf natuurlijk gewoon aan mee. Ik probeer wel een beetje selectief te zijn met wat ik bij Google opsla.
Anoniem: 1974312 @PCG202021 februari 2024 10:15
Perfect toch geen downtime alles in sync. wat doet een Apple of MS anders dan Google? Ieder Ecosysteem probeert te vendor locken.

Persoonlijk heb ik het liever bij 1 partij ipv mijn data te verspreiden over verschillende ecosystemen.

Heb tot de Lumia 950 alles bij Microsoft gehad maar ben daarna overgestapt op Google omdat MS geen volwaardig ecosysteem meer kan leveren met gebrek aan telefoon.

Apple valt bij mij af vanwege de extreem hoge aanschafprijzen, voor de prijs van een macbook kan ik een Chromebook/Tablet en telefoon halen binnen kamp Google.

Dus ja ik vind het alleen maar voordelen hebben alles in de cloud bij Google.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1974312 op 22 juli 2024 13:57]

Ik ben het met je eens dat de cloud praktisch is voor bestanden die je vaak gebruikt, alleen zou ik er zelf dus nooit álles neerzetten. Dat staat verder los van welk ecosysteem je daarvoor hebt.
Het is juist een laptop waar je bijna alles mee kan tegenwoordig
:D Geen OBS, Voicemeter, VMware Player/Fusion, Docker Desktop, SublimeText, Visual Studio Code, feature partity photo & video editors, etc.

Ik ben een half jaar aan zelfstudie aan het doen en leg daarbij online examens af bij 3 verschillende organisaties. Geen enkele heeft hun software uitgebracht voor ChromeOS dus kan met een Chromebook zelfs geen examens afleggen.

Die toestellen zijn echt gemaakt voor iemand die niet meer doet dan wat surfen, mailtjes typen en basis spreadsheets invullen.
N=1
Daarom is mijn moeder toen ook voor een convertible gegaan. Ze gebruikt hem opgeklapt als media consumer, maar heeft ook gewoon een toetsenbord als ze dingen moet intypen. En het voordeel van een chromebook voor haar was dat ze Android perfect kent (soms beter dan ik en mijn moeder is de 70 al gepasseerd!)

Ik heb haar toen wel aangeraden om een fatsoenlijke te kopen en niet de goedkoopste (zodat ze hem ook kan gebruiken als er even geen internet verbinding is, wat niet zo heel ongewoon is, waar zij woont).
Je hebt ook hybrids op chrome gebied, zelfde dus als een android tablet.
Daar kan je net zo makkelijk een filmpje op kijken.
Wat bedoel je daarmee? Ik wilde ermee zeggen dat je of een compacte tablet mee neemt op reis of een laptop waar je alles mee kan, niet iets ertussen. Maar dat is mijn mening.
Ja snap je, dacht even dat je wat anders bedoelde.
Ze zijn nog steeds erg duur, als je in de 500-600 euro zit te shoppen kan je ook een volwaardige laptop kopen waar je echt applicaties kan draaien. Vorig jaar een ChromeBook van 800(!) euro onder handen gehad en daar kon je alleen maar Android applicaties op zetten en 2 schermen aansluiten dan ging die over te zeik en crashed. Tenzij je echt letterlijk alleen Word en e-mail nodig hebt zou ik weg blijven bij CB's.
800 euro!
Met kerst een Lenovo Ideapad 5 Pro gekocht met AMD 7840HS, 32GB RAM, 1TB SSD en prachtig scherm met 2880x1800 resolutie voor .... 821€.
Draait ook perfect Linux Mint met standaard installatie, dus daar moet je geen ChromeBook voor kopen.

Voor rond de 500€ krijg je in deze test een toestel dat op de meeste specs een kwart is van mijn laptop.
Een Chromebook gaat vooral om het gemak. Je hebt zelf geen onderhoud nodig, software updates gaat vanzelf door een heel andere en slimme manier van upgraden. Android apps werken naadloos samen is mijn ervaring.

Je krijgt steeds een nieuw compleet wisselimage, zonder gedoe. Ideaal voor mensen die niet zo tech minded zijn.

N=1. Als die ene CB steeds chrashed ook na een full restore dan is de hardware kapot.
Ik kan me voor zulke prijzen niet voorstellen waarom je voor een chromebook zou gaan.

Is het voor mijn gevoel allemaal toch net niet, en voor hetzelfde geld worden prima Windows laptops verkocht toch? :+
Dat was precies mijn gedachte toen ik de prijzen zag. Qua specs en performance allemaal net niet en dan toch 500-600 euro. In mijn ogen mag een Chromeboek niet meer dan 350 kosten. Anders schiet het zijn doel totaal voorbij. Je kunt dan net zo goed Google Docs op een tablet gebruiken: handzamer en goedkoper voor onderweg.
idd.
Mijn zoon heeft zo'n onding moeten aanschaffen voor zijn school.
Alsof Google nog niet genoeg weet, vergaren ze dus hiermee ook de leer prestaties van de kinderen.
Ja Ik weet het iedereen vergaat van alles om maar lekker te kunnen profileren, toch ben ik er niet blij mee.
Omdat de scholen dat willen is er voor een Chromebook gekozen.
En denk maar niet dat je daar even een ander OS opzet, want dan zal dat ding moeten demonteren en de ssd of M2 drive die er in zit eerst onderhanden moeten menen, want daar staan bij mijn weten 2 gespiegelde partities op die de beschadigde( lees overschreven, als je dat al lukt) weer herstellen.

Misschien zoiets leuks als Grafene erop zetten en of kijken of je een Android Os er op kan zetten dan de telefoon eraan en eens kijken wat je dan kan doen...
Verder zie ik persoonlijk het nut niet van een chromebook
Om even in te gaan op je opmerking over een ander OS installeren: dat gaat nog vrij aardig, ik had het zelf in een avondje gepiept. Ik heb zelf een zeer trage oude 10-inch chromebook op de kop getikt voor 25 euro, die ik met een lichtgewicht Linux-distro gebruik als een soort digitaal notitieboekje. Linux erop zetten was een kwestie van een write protect (kruiskop)schroefje uit het moederbord halen, en wat instructies plakken in de terminal.

Er is een kleine, maar redelijk actieve modding community voor chromebooks, vooral vanwege de lange batterijduur en lage prijs van zo’n apparaat. Via zoektermen als ‘mrchromebox’ en ‘chrultrabook’ kom je een heel eind het wereldje in :)
Voordelen: goedkoop, licht OS, veilig, start zeer snel op, wordt niet traag gedurende de tijd, updaten is een kwestie van seconden en we doen toch tegenwoordig alles in een browser (voor gamen en heavy DTP en video editing niet geschikt).
Mijn moeder is echt heavy user. Alle letters van haar toetsenbord zijn verdwenen. 8 jaar oud, Updates zijn niet meer voorhanden, maar nog altijd even snel als in het begin en nooit gezeik. Was wel wat anders met haar Windows laptop.
Eindelijk wat aandacht voor Chromebooks, fijn.

Zelf zit ik thuis met een mega game systeem, echter als ik op reis ben of gewoon casual wat wil surfen of content will consumeren dan gaat er niets boven een Chromebook met goede hardware specs.

Om niet alles in Google Chrome te doen heb ik veel Linux apps draaien. Ook dat werkt in mijn geval geweldig.
mbt de accuduur, @PiweD je schrijft :

De ASUS met AMD-processor presteert nog beter en komt uit op elf uur. Dat is niet alleen te danken aan de grote 53Wh-accu. Het lijkt erop dat de verouderde processor bijzonder zuinig is.

Je bedoelt volgens mij de ACER.
AuteurPiweD Redacteur @mtv121 februari 2024 09:13
Klopt, foutje, is aangepast.
Het is goed om te zien dat Chromebooks opnieuw wat aandacht krijgen. Persoonlijk gebruik ik al enige tijd een Chromebook en ben er zeer tevreden over. Ik kan er een breed scala aan programma's op draaien, dankzij de ondersteuning voor Linux, Android-apps en zelfs enkele Windows-programma's via het programma Crossover. Het is echter teleurstellend dat er in Nederland nauwelijks premium Chromebook-modellen beschikbaar zijn, en we het vooral moeten doen met middelmatige modellen die voorzien zijn van verouderde processoren. Naar mijn mening worden de mogelijkheden en prestaties van Chromebooks ondergewaardeerd.

Ik ben ook van mening dat Google een actievere rol zou moeten spelen in het promoten en verder ontwikkelen van Chromebooks. Helaas staat Google niet bekend om het volledig doorontwikkelen en afronden van projecten, zoals ook bleek uit het Stadia-project.

De laatste tijd speel ik met de gedachte om toch weer over te stappen op een Windows-laptop, omdat ik daarbij een ruimere keuze heb. Een groot voordeel van Chrome OS blijft echter de lichte, snelle en gebruiksvriendelijke ervaring die het biedt.

Ik zou heel graag zien dat Chromebooks net zo veel voet aan wal krijgen als Apple en Microsoft als het om computers gaat.
Privé gebruik ik enkel nog Chromebook. Supersnel, stil, en alles wat ik nodig heb werkt.
Voor het werk is helaas een Windows laptop nodig... Maar ik gebruik dan ook één van het werk.
Als mensen advies vragen voor aankoop voor een laptop zal ik altijd een Chromebook aanraden ( tenzij ze hun privé laptop moeten gebruiken voor thuiswerk)
Dan weet je zeker dat men achteraf niet zal bellen omwille van problemen met hun laptop.
Zo te lezen maakt het plus-label weinig uit. Maar toch vind ik het een positief ding dat het er is (zie onderaan deze reactie).

Op de school van mijn vrouw werden de chromebooks bij een inbraak gestolen; deze werden op afstand onbruikbaar gemaakt. Op haar school zijn ze er positief over.

Zelf heb ik een HP chromebook X2 en gebruik ik deze vooral als tablet, daar het toetsenbord eraf gehaald kan worden. Soms typ ik met het toetsenbord wat, maar voor het echte werk (foto-/videobewerking, 3d-ontwerp) heb ik andere hardware.

Het voordeel van een Chrome OS-device is de lange ondersteuning; bij mijn 3 vorige tablets (van Samsung) baalde ik enorm van het beeindigen van de support. Het nadeel van het moeten gebruiken van de Chrome browser is beperkt, omdat ik alle Android apps kan draaien en daarnaast ook nog Linux-programma's. De Chorme browser gebruik ik bijna niet.

Het enige nadeel bij deze chromebook is de wat zwakke processor, waardoor na opstarten van de tablet het beschikbaar zijn van applicaties een paar seconden duurt. Daarna draait het ding echter prima. Ik wist dat van tevoren overigens, maar het valt wel op dat een Android-upgrade van de firmware de performance echt benadeelt. Een plus-label vind ik daarom wel een prima idee; het geeft de consument een device wat langer mee zal gaan vanuit het oogpunt van performance

[Reactie gewijzigd door Frij5fd op 22 juli 2024 13:57]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.