Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

Alternatieven voor Google Analytics

Privacyvriendelijk je bezoekers tracken

12-08-2023 • 06:00

154

Singlepage-opmaak

Clicky

Wat is het?

Clicky wordt vaak genoemd als goede analyticstool die ook nog eens erg privacyvriendelijk is. In tegenstelling tot Matomo en Plausible is Clicky geen Europees bedrijf, maar een product van het Amerikaanse Roxr. De tool is al behoorlijk oud; het bedrijf noemt het heel retro 'een Web 2.0-analyticstool' en heeft gebruikscijfers uit 2010 op zijn website staan. Ook de UI en UX lijken nogal oud te zijn, maar dat betekent niet dat je met Clicky niets kunt. De tool wordt al jaren aangehaald als populair alternatief en werkt makkelijk en soepel. Daarmee is het zeker goed om als Google-alternatief te proberen.

Clicky is een cloud-onlytool met een freemiumverdienmodel. Je kunt basisfunctionaliteiten gratis gebruiken, maar moet je portemonnee trekken voor geavanceerde tracking.

Clicky

Wat kost het?

Clicky heeft een gratis pakket voor hobbyisten dat iets anders is ingericht dan je gewend bent. Daar zit geen maandelijkse limiet op, maar een dagelijkse limiet van 3000 pageviews. Je kunt de tool daarmee op een website gebruiken. Daarnaast zijn er de betaalde abonnementen Pro, Pro Plus en Pro Platinum, waarbij je maximaal 30.000 of 100.000 dagelijkse pageviews krijgt. In de twee duurste pakketten is het mogelijk heatmaps te maken en de uptime van de site te monitoren. Verder heeft de gratis tier flink veel beperkingen in functionaliteit. De lijst met premiumfeatures is lang: langetermijnmetrics, data-export, segmenten, verschillende rapportages en campagnes zijn niet beschikbaar zonder te betalen. Ook de Spy-modus is dan niet beschikbaar. Dat is een gedetailleerde lijst van bezoekers per IP-adres.

Hoe installeer je het?

Clicky heeft geen zelfhostfunctionaliteit. Je kunt het alleen als clouddienst gebruiken. Aanmelden en installeren is vrij basaal door een account aan te maken en de trackingcode in de header te plaatsen. Clicky heeft daarnaast plug-ins voor de meeste grote cms'en, zoals WordPress, Drupal en Joomla. Ook heeft de dienst integratie voor pakketten als Angular en Ruby Rack.

Opvallend is dat de JavaScript-snippet standaard een affiliatelink bevat, die prominent op alle pagina's komt te staan. Dat is irritant, zeker omdat het standaard is, en ook niet erg gebruiksvriendelijk.

Je kunt de snippet op veel manieren handmatig aanpassen als je behoefte hebt aan specifiekere tracking. Je kunt gemakkelijk een noscript toevoegen waarmee gebruikers via een pixel kunnen worden gevolgd. Clicky stelt daarnaast een reverse proxy beschikbaar voor Nginx, Apache, Caddy en PHP. Verder kun je JavaScript-elementen toevoegen voor veel verschillende typen extra tracking of waar je juist functionaliteit wilt uitschakelen, zoals heatmaps op bepaalde pagina's.

Hoe werkt het praktisch?

Als je voor het eerst in Clicky's omgeving komt voor je eigen domein, vraag je je even af of je niet een paar jaar terug in de tijd bent gegooid. Je ziet er een klein grafiekje en tig willekeurig neergeplempte links met een overdaad aan pictogrammen die het hele dashboard een ouderwetse uitstraling geven. Daarachter ligt echter een verrassend uitgebreid systeem, maar je moet wel om de vele andere pictogrammen heen kunnen kijken. Bovendien maakt Clicky een aantal vreemde UX-keuzes. Om onduidelijke redenen worden individuele bezoekers bijvoorbeeld weergegeven met de naam van hun provider. Het is wel interessant dat gebruikers van achter een vpn meteen als zodanig worden aangeduid.

Clicky 1

Clicky toont je in het hoofddashboard meteen 'The Basics', zoals het zelf zegt: bezoekers, totale en gemiddelde tijd op de pagina en bouncerates, naast een paar blokjes met referentieverkeer, zoektermen waarop je site is gevonden en die providerlijst. Als je daarop doorklikt, zie je direct alle gegevens van die ene bezoeker tijdens een sessie. Daar staat naast fingerprintinginformatie als de browser, het OS, het apparaat en de schermgrootte ook een IP-adres. Dat lijkt raar, want in de standaardprivacyinstellingen staat uitgeschakeld dat je als beheerder IP-adressen verzamelt. Pas als je verder kijkt, zie je dat die IP-adressen geanonimiseerd zijn, omdat ze allemaal op .0 eindigen.

Zo anoniem ben je als individuele bezoeker overigens niet op een website. Je kunt individuele bezoekers volgen via een unieke identifier en daarmee ook precies zien wat ze allemaal nog meer op de website hebben gedaan, zoals wat de landingspagina was en waar ze allemaal nog meer naartoe gaan.

Clicky2Je kunt in het algemeen veel informatie halen uit Clicky, veel meer dan met Umami of Plausible, al haalt Clicky het niet bij wat je uit Google Analytics trekt. Je kunt uiteraard doelen en campagnes instellen, maar ook heel specifiek zoeken naar welk type bezoeker welk soort pagina's bekijkt. Wel ontbreken goede rapportages die dat soort analyses voor je doen; je moet daarvoor de data exporteren.

Privacy

Clicky zegt een privacyvriendelijk alternatief voor Google Analytics te zijn, maar dat is maar net hoe je het inricht. De standaard is in ieder geval sterk. Clicky plaatst geen trackingcookies en verzamelt alleen geanonimiseerde IP-adressen, maar dat kun je met een muisklik veranderen, dan verzamel je die IP-adressen wel. Je kunt dan ook instellen om cookies te laten plaatsen. Dat gebeurt onder meer om een eerste pageview te meten, maar ook om gebruikers over meerdere bezoeken te volgen.

Wat de privacyinstellingen ook zijn, Clicky verzamelt in ieder geval veel informatie om gebruikers te fingerprinten, zoals de browserversie, het apparaat, schermgrootte en meer. Het koppelt die ook aan die unieke identifier, dus hoewel het IP-adres buiten schot mag blijven, is dat ook weer niet compleet anoniem.

CLicky visitors

Het bedrijf zegt in een faq dat beheerders voldoen aan de AVG, maar zegt vervolgens dat de AVG 'eist dat gebruikers data alleen mogen delen na een opt-in' en dat is pertinent onwaar. Vervolgens staat er onder in de faq: "We zijn geen advocaten en dit is geen juridisch advies. Raadpleeg je advocaat." Waarvan akte.

De gegevens die je verzamelt van je bezoekers, worden ook door Clicky gebruikt voor een tool om browseraandeel te meten. Waarom dat is, is niet bekend; het voelt een beetje willekeurig, hoewel Clicky bezweert dat die gegevens geanonimiseerd worden.

Inhoudsopgave

Reacties (154)

154
150
69
9
0
59
Wijzig sortering
Tweakers met een eigen blog of andere website willen natuurlijk zo gedetailleerd mogelijk weten wie hun bezoekers zijn.
Nee. Waarom zou je je klanten willen bespioneren? Want dat is wel wat er gebeurt: bakken met gegevens worden verzameld, en het is niet noodzakelijk.
...het Data Privacy Framework. Dat is een datadoorgifteverdrag waarmee gebruikersgegevens van Europeanen 'met een passend niveau van bescherming' naar de VS kunnen worden gestuurd.
Er is geen 'passend niveau', dat is een illusie. Als je gegevens al bewaard worden door een derde partij, moet je dat met de best mogelijke beveiliging willen.

We hebben namelijk geen flauw benul wat we delen en wat er mee gedaan kan worden. Zo ontving ik laatst een paspoortscan van een bekende. Verzonden via Gmail, naar Gmail. Niks was geblurd. Met het verzoek of het niet op de Google Drive gezet zou worden. En diegene is techvaardig, goed opgeleid en wel bewust bezig met veiligheid.

Ik zie gegevensbeheer als reëler maatschappelijk probleem dan immigratie. Immigratie is niet fijn, maar dat houden we niet tegen, zonder zeer verstrekkende gevolgen.

We leren niet van de sleepnetwet, niet van de onthullingen wat PRISM betreft, niet van SyRI, niet van het leger dat illegaal birgerdata verzamelde, niet van het gevallen kabinet vanwege de toeslagenaffaire, waar gegevensmisbruik een grote rol in speelde, niet in het UWV dat "spijt" heeft in het verzamelwn van gegevens.

We zien gewoon niet welke gevolgen gegevens voor ons hebben en kunnen hebben. "Ik heb niks te verbergen" is niet reëel, het is naïef.

Het verbaast me dat hier wordt gesteld, op Tweakers nota bene, dat je zovewl mogelijk van je bezoekrs wilt weten.

Ik noem het collectieve incompetentie, we zijn als maatschappij behoorlijk achtergesteld als het gaat om een gezond gegevensbeheer.
Ik snap het ook niet, zitten eerst "hun best te doen" voor advertenties zonder tracking, gaan ze het op de achtergrond toch weer zo gedetailleerd mogelijk bijhouden "ja maar... ja maar geanonimiseerd...."

Wat moet je allemaal met deze informatie ? Meer dan dode links hoe je niet te weten.
Bouw gewoon een degelijk werkende site - en laten we wel wezen - t.net is nu niet zo boeiend qua techniek. Hoe lang moet je deze handel blijven tracken en waarom ? Het succes valt of staat met de content, schrijf kwaliteit en je bezoekers komen en anders niet.
Het succes valt of staat met de content, schrijf kwaliteit en je bezoekers komen en anders niet.
en hoe meet je kwaliteit, op basis van het aantal schreeuwers dat een reaguursel post,

ik snap oprecht niet hoe het in godsnaam kan dat er tweakers zijn die in 2023 nog steeds niet snappen hoe het internet werkt.

maar goed, laat het me dan nog maar een keer uitleggen:

1: je bouwt een website,
2: je meet aan de hand van user-statistieken hoe jouw bezoekers reageren op je website,
3: je verandert iets aan je website,
4: je meet opnieuw volgens dezelfde methode.
5: je vergelijkt aan de hand van de metingen of de aanpassingen een positief of juist een negatief effect hebben.
6: aan de hand van de bevindingen maak je een nieuw plan en begint weer bij 1 (of nuja, eigenlijk bij stap 3).

stel je nu eens voor dat je als websitebouwer niet weet:
A; hoeveel mensen je artiekel lezen,
B; of mensen nageklikt te hebben het artiekel ook uitlezen,
C; hoeveel % van de lezers reageren
D; hoeveel procent van de reaguursels +1 of hoger scoren
(lees: hoe groot de kans is dat een bepaald artiekel zal lijden tot een troll-war).

misschien dat je nu iets beter snapt waarom analytics tools zo belangrijk zijn om de voortdurende kwaliteit te waarborgen. het is immers niet de redactie die het eindoordeel velt over hoe goed tweakers is, maar jij en ik - door ons gedrag op de website.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 15:03]

En hoeveel % van de gegevens die de analytics tool in totaal verzameld heb je nodig voor je stappenplan?

Oftewel, er is een enorme function/data creep met die tools, ik denk dat dat hetgene is wat mensen zo tegenstaat.
@Bio1ogics volgens mij geef ik zelfs vrij specifieke voorbeelden van wat voor data je wilt hebben

Maar ik kan dat nog wel nader toelichten als je wilt

Ten eerste referal intern en extern: je wlit immers weten hoe men op je pagina komt en of iemand mogelijk een vaste lezer is of niet. Daartoe wil je misschien ook wel weten of iemand een regelmatige bezoeker is dan komen er dus vragen als

Is persoon ingelogd
Hoe vaak is persoon op de site geweest in de laatste x/xx dagen

Dan wil je zoals eerder aangegeven liefst nog iets weten over demografie ( daar kun je dan taalgebruik op afstemmen) en de onderwerpen die deze persoon interessant vind (lees als persoon onderwerp x heel vaak leest en juist dit artikel over x niet uitleest dan zegt dat mogelijk iets over te weinig raakvlakken of een te lage kwaliteit en/of geen nieuwswaarde

Nu zie je dus al hoeveel informatie je wilt hebben voordat je iets kunt zeggen over enkel het gebruik van een enkel artikel en hoe je deze het beste kunt targetten aan een bepaald publiek

Merk dus op dat je daarbij eigenlijk al zo’n beetje alle informatie nodig hebt die bedrijven als Google ook verzamelen
Je geeft eigenlijk perfect aan hoe dingen op het internet (of algemeen zelfs) veranderd zijn van hobbyisme & visie naar geldgewin.
Vroeger zette men een forum op over onderwerp X in taal Y omdat men zelf interesse had in X en taal Y sprak en met dezelfde mensen in contact wou komen.

Demografie weten om taalgebruik op af te stemmen, je onderwerpen aanpassen op bezoekers, ...
Dat is een puur kapitalistische manier van werken. Net zoals politieke partijen tegenwoordig doen. (We moeten ons aanpassen want mensen willen nu Y / we moeten de kiezer terug voor ons winnen) Wat met de visie? Waar sta je voor? Wat wil je eigenlijk brengen? Daar zou het hem om moeten gaan.

Dat je nog wil weten hoeveel bezoekers een artikel heeft gehad is 1 ding. Maar dat een persoon op je site terecht is gekomen van X is enkel data voor marketing. Dat is niet relevant voor de content van je website zelf.
Met een hobbyproject doe je wat je wenst, maar van zodra je van je hobby je beroep maakt, wil je het ook professioneel aanpakken, je wil er je boterham mee kunnen verdienen en je wil dat nog jarenlang kunnen doen. Dan kan je niet op goed geluk wat beslissingen nemen, dat vereist goed ondernemerschap. En goed ondernemerschap vereist inzichten in de markt die je wenst te bedienen. Als jij een website runt, en je weet niet wie je gebruikers zijn, dan kan je vrij eenvoudig slechte beslissingen nemen die heel je site de dieperik in boren.

De herkomst van je bezoekers op een site is wel degelijk belangrijk, en referals worden al decennia getraceerd door analyzetools. Zelfs 20 jaar terug was het al 1 van de kernfunctionaliteiten van die tool. Het aantal pageviews zegt ook niets. Ik kan een pagina 1000 maal inladen op 1 minuut. Heb je veel pageviews, maar ze zijn allemaal waardeloos. Hoe lang een bezoeker blijft hangen op 1 pagina is bijvoorbeeld ook belangrijk. Op welke links klikt die bezoeker in die pagina? Dat is ook belangrijk want help te bepalen wat je bezoekers interessant vinden.

Weten waar iemand vandaan komt en waar iemand naartoe gaat is zo belangrijk voor engagement dat het onontbeerlijk is. Dat is het altijd geweest en zal het altijd zijn. En ja, dat is relevant voor je content. Want waarom zou je iets publiceren dat ingaat tegen waar je bezoekers voor staan?
Je bevestigd dus wel wat ik zei, dat het probleem bij deze discussies commercialisatie is.

Zet in de cookiewall ipv analytische cookies gewoon of men wil geanalyseerd zijn in het algemeen. De meeste mensen hebben geen idee wat er allemaal verzameld word over hun. Dan kunnen ze tenminste op die manier nog aangeven dat ze liever helemaal niet bespioneerd worden. Jouw commercieel belang staat daar niet boven.

Je kan ook beslissingen aftoetsen bij je gebruikers.
We zijn van plan X te doen, wat vinden jullie daarvan? En/of een plaats waar mensen hun klachten/suggesties kwijt kunnen, dan zie je wel welke zaken hot zijn en welke niet.
Er zijn alternatieven waarbij je niet het hele gedrag van mensen moet gaan analyseren, gewoon de communicatie met hen aangaan :)
Misschien krijg je dan zelfs nog feedback van gebruikers die niet getracked willen zijn er gratis bij.
Maar je laat nog altijd niet weten wat er mis is met commercialisatie. Of werk jij ergens als vrijwilliger waar je inkomsten niet uitmaken? Er zijn niet veel mensen die die luxe hebben.

En tracking op een site is op zich het probleem niet, zolang de privacy gewaarborgd is. Er is niets mis met dat je analyseert hoe je gebruikers je site gebruiken om ook hen een betere ervaring te geven. Wat maakt het uit dat ik kan zien in mijn statistieken dat 13% van de bezoekers meer dan 3 minuten op 1 pagina doorbrengt? Is dat echt zo rampzalig? Of dat ik een heatmap maak om te zien hoe mensen interageren met een pagina? Wat is daar mis mee? Niets is terug te brengen tot 1 individuele gebruiker. Ik weet niet of jij op mijn site komt, wat jij doet, waar jij naar kijkt. Maar dan zou ik de slechterik zijn omdat ik anoniem gegevens opvraag om mijn site te verbeteren?

En ja, je kan beslissingen aftoetsen bij gebruikers, maar dat geeft je een heel beperkt inzicht in wat je gebruikers wensen. Kijk even online wat er gebeurdt wanneer je zoiets doet, een vocale minderheid neemt vaak heel de discussie over. Vooral mensen die ontevreden zijn laten zich horen. Maar wat is dan de mening van die hele grote hoop die zich stil houdt? Ik weet het niet, kan jij het met zekerheid zeggen? Ooit al eens gekeken naar wat er binnenkomt op zo een klachten/suggestiebox? Dat zijn vooral klachten, mensen die ontevreden zijn. Het feit dat iemand tevreden is lees je er zelden. Waarom denk je dat onderzoekers altijd een hele waslijst aan vragen meeleveren die niets te maken hebben met hun onderzoek? Dat is net om te begrijpen wat voor persoon er voor hen staat en om die onderzoeksresultaten te kunnen verbeteren, te zorgen dat bepaalde groepen niet oververtegenwoordigd zijn bijvoorbeeld. Dat doe je niet met een kleine, snelle poll. En als een website morgen een vragenlijst naar je toestuurt en daar dingen begint te vragen zoals geslacht, woonplaats, geboortejaar, opleidingsniveau, of je getrouwd bent, of je kinderen hebt, wat voor soort job je doet, ... en dat allemaal om na te vragen of je nog tevreden van de site bent, ga jij daar aan beginnen? Ik dacht het niet.
ok dus @nightgold staat hier het oude internet voor,

je weet wel waar idereen een pagina op geocyties plempt, waar we allemaal maar wat roeptoeteren.

laten we wel weten zelfs iets als wikipedia zou niet hebben bestaan zonder dat er iemand was die zei. weet je wat ik zeg mijn fucking baan bij IBM op, ik ga lekker doen wat ik leuk vind, ik ga een website maken waarop iedereen gratis encyclopedie-artiekelen kan schrijven. ow maar shit ik heb wel een vrouw en kinderen, het moet dus wel een goede site worden die goed werkt en waar mensen graag naartoe komen om hun informatie te delen of juist hun vraag op te komen zoeken. ow en het moet ook hoog in google komen anders weet niemand dat ik besta.

prefect voorbeeld van toch wel een van de meest fylantropische website-projecten op het web, en zelfs zei kunnen niet zonder tracking, simpel en alleen omdat de eerste beunhaas dan nooit had kunnen kiezen om zijn baan op te zeggen en fulltime aan wikipedia te gaan programmeren.

mensen roepen oh zo makkelijk dat alles alleen maar om geld (rijkdom) gaat, terwijl het voor ontzettend veel mensen gewoon om geld (kinderen mét ontbijt naar school sturen ipv zonder) gaat.

ik snap dat er een hoop tweakers (toch wel veelal met een bovengemiddeld inkomen) dat detail soms kwijtraken in de discussie, en een beetje zijn gaan leiden aan sociëteits-socialisme. maar help ik jullie met liefde weer vanaf :)

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 15:03]

Anoniem: 1777010 @nightgold12 augustus 2023 18:25
Dus we moeten allemaal maar uit liefde websites schrijven en online bezig zijn? Nou, stuur maar een berichtje als ik daar de huur mee kan betalen. Met liefde en hobby.
Dat is niet het gemaakte punt.
Het punt is dat je als websitemaker iets wil vertellen.
Omdat je het wil vertellen en denkt dat het interessant is.

"Ik heb een website dus moet weten wat aanslaat zodat ik daar meer/vaker over kan vertellen" is een commercieel concept. Je gebruikers opzadelen met het aanleveren van hun data, om het op deze manier commercieel uit te buiten, is geen fraai businessconcept in een privacy-vriendelijke samenleving.
Een marktkoopman heeft ook geen data nodig over "referrals" etc om zijn waar te verkocht te krijgen.
Het idee dat dat soort data nodig is voor een website, is onzin. "Views" is voldoende om te weten wat wel of niet interessant gevonden wordt.

Wil je iets meer over je gebruikers weten, bied dan bijvoorbeeld een vragenlijst aan die ze kunnen invullen als ze willen. En stel daar iets tegenover.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 22 juli 2024 15:03]

Een marktkoopman heeft ook geen data nodig over "referrals" etc om zijn waar te verkocht te krijgen.
Maar een marktkoopman die die data wel heeft kan meer verkopen. Als hij weet dat de meeste van zijn klanten van andere klanten gehoord hebben hoe goed zijn kraam wel niet is, dan zou hij een poster kunnen ophangen met iets als 'tevreden? zeg het voort!'. Ook kan hij bijvoorbeeld reclame maken in de gouden gids en het telefoonboek, en dan aan de klanten vragen hoe ze bij hem komen, en dan een grotere advertentie inkopen, of juist niet.

Nog veel belangrijker is data waarom klanten wegblijven, als ik daar bijvoorbeeld bij de kraam vraag naar bananen, maar hij heeft geen bananen vandaag, maar wel hele mooie rode en witte radijsjes dan ken hij een meloen naar zijn kop krijgen. Maar hij kan ook de volgende keer voldoende bananen inkopen.

Hij kan het natuurlijk doen zonder zijn klanten iets te vragen en alleen op basis van wat er uitverkocht is aan het einde van de dag, maar hoe meer hij van zijn klanten weet, des te meer kan hij ze van dienst zijn. Stel dat hij bijvoorbeeld te horen krijgt dat mensen niet bij hem winkelen omdat hij geen rode kolen heeft, dan verkoopt hij ook minder andere producten. Als hij dan ook rode kolen verkoopt zijn de klanten nog blijer, en kopen ze nog meer.
Moet ik zomaar uit liefde op een zonnig terrasje zitten en drankjes bestellen? Kan ik de huur ook niet mee betalen. :+

Ik zeg niet dat je niets aan een website mag verdienen, enkel dat het ook mogelijk is zonder iedereen te profilen/analyseren. Dat je op de kap van je bezoekers hun data, nog meer geld kan scheppen, is slechts winstbejag.
En ik ben me er van bewust dat iedereen graag "een beetje meer" heeft maar dat wil niet zeggen dat er geen balans kan gezocht worden uit respect voor anderen. Zoals opt-in & alternatieve manieren om gewenste gegevens te bekomen (zoals hierboven aangegeven).
Het was geen verzoek om verduidelijking hoor, maar je vindt dat de tools dus dicht tegen de minimaal hoeveelheid benodigde data verzamelen. Ik denk dat er veel meer bijgehouden wordt dan noodzakelijk om je website te optimaliseren.
Ik lees in het artikel dat de standaard privacy-'vriendelijke' opties veelal uit staan, of anders achteraf aangepast kunnen worden waarbij de pseudoniemisatie vervalt. Dat zegt mij dat er meer te halen valt door privacy settings uit te zetten. Oftewel function/data creep.

Een tegenvoorbeeld; 1 van de tools identificeert een gebruiker initieel als de provider (kpn). Waarom is het voor het optimaliseren van je website van belang dat er wordt biijgehouden dat de bezoeker via een kpn-verbinding contact maakt? Heeft dat impact op je keuze van / taalgebruik etc etc van een artikel?
Of is dat iets wat aan KPN verkocht kan worden als mogelijk datum?
IMHO, onnodige info en het wordt toch getracked. En nogmaals, ik denk dat die continue groeiende verzamelwoede het punt is waar mensen het meest tegenaan hikken.
Ik denk dat die info nuttig kan zijn in landen waar er een groot snelheidsverschil is tussen de providers.

Je kan dan meten of de optimalisaties aan je website ervoor zorgen dat minder bezoekers met de trage provider afhaken.
Er zijn geen trage providers, alleen trage verbindingen.

Punt is dat er voor elk stukje data wel een rechtvaardiging te verzinnen is (vanuit de ogen van de aanbieder). Dat betekent niet dat het dus rechtvaardig is om die data te verzamelen.

Uiteindelijk moet al die data leiden tot een hoge omzet (hetzij verkoop, hetzij advertenties). Anders heeft de hele analyse geen toegevoegde waarde.

Alsof je de meubelverkoper toegang geeft tot jouw huis om te kijken welke van zijn banken het beste in jouw woonkamer staat.
Verder gaand op wat @haam zegt: iemand met een supersnelle verbinding kan toch je site erg langzaam inladen. De snelheid van de provider zegt niks over de misschien wel 25 jaar oude PC die eraan hangt met Windows 2000 en IE 5 (even een extreem voorbeeld).
Daarom wordt er in dit artikel expliciet aandacht besteed aan de privacy-functies.
Maar wat is kwaliteit? Dat vertellen deze trackers allemaal niet. Wel kun je zien of een klikaas-titel het goed doet, maar als dat jouw doel is...
Veel Tweakers zijn helaas heel zwart-wit op dit soort onderwerpen (ik heb zelfs een keer "elke email die niet plain text is, is spam" voorbij zien komen). Ik ga die discussie al lang niet meer aan, maar ben toch blij dat jij een poging hebt gedaan :)
Veel worden voor een eenvoudige counter.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @z1rconium12 augustus 2023 10:20
Heel even voor de duidelijkheid: dit is een redactioneel artikel, dit heeft niks te maken met hoe Tweakers als website bezoekers volgt en het is geen test of we deze tools op de site gaan gebruiken. Dit is gewoon door de redactie, geschreven door een journalist die informatie wil geven over wat de mogelijkheden zijn als je zelf een website hebt.
Stel je dat een uitspraak (Software om bezoekers te tracken is er genoeg) gedaan door een journalist van de redactie van Tweakers los moeten gezien van de visie van het medium Tweakers op het gebruik van tracking cookies?

Gelet op de eerdere langdurige en moeizame discussie over cookies van 'partners' op DPG/Tweakers is dat voor mij een interessante uitspraak.

Ietwat off topic maar wel relevant is dat de adequacy decision EU-VS vooral een politiek besluit is. De pijnpunten zijn niet opgelost. Het wordt afwachten op Schrems 3.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @Killjoy12 augustus 2023 11:15
Stel je dat een uitspraak (Software om bezoekers te tracken is er genoeg) gedaan door een journalist van de redactie van Tweakers los moeten gezien van de visie van het medium Tweakers op het gebruik van tracking cookies?
De redactie van Tweakers werkt onafhankelijk van wie dan ook. Niemand vertelt ons wat we wel en niet kunnen en mogen schrijven (zie ook ons redactiestatuut). Ook in dit geval heb ik als redacteur weinig te maken met de manier waarop wij analytics toepassen - al juich ik persoonlijk van harte toe dat we geen thirdpartytracking meer doen.
Gelet op de eerdere langdurige en moeizame discussie over cookies van 'partners' op DPG/Tweakers is dat voor mij een interessante uitspraak.
Ik neem aan dat je hier alleen Tweakers bedoelt? De manier waarop wij bezoek meten staat compleet los van hoe andere DPG-titels dat doen.
Als je zelf een website hebt, installeer je een open-source tooltje die van je Apache server log mooie statistieken maakt. Ik zie nul reden voor commerciële tools op dit punt en al helemaal geen noodzaak voor "cloud"-systemen. Dat is mijn inziens een denkfout.
ACM Software Architect @z1rconium12 augustus 2023 09:15
Ik snap het ook niet, zitten eerst "hun best te doen" voor advertenties zonder tracking, gaan ze het op de achtergrond toch weer zo gedetailleerd mogelijk bijhouden "ja maar... ja maar geanonimiseerd...."
Met "ze" bedoel je Tweakers?
Voor de duidelijkheid, deze tools worden allemaal niet gebruikt op Tweakers. En wij ook geen 'zoveel mogelijk van de gebruiker weten'-analytics. Ons analytics-systeem weet bijvoorbeeld van jou alleen maar dat "een gebruiker die ingelogd is" dit artikel heeft bekeken. Maar niet dat dat om z1conium ging, hoe lang ie al lid is van Tweakers, of andere details. Laat staan echt persoonlijke details zoals je naam (die weet Tweakers niet eens) of je leeftijd.
We weten uiteraard wel uit doelgroepanalyse en enquetes dat er vooral mannen binnen een bepaalde leeftijdscategorie hier komen, maar of jij man bent of niet weten we niet (en ook niet of je je er dan al dan niet mee identificeert). En dat proberen we ook niet a.d.h.v. je gedrag alsnog geautomatiseerd te bepalen.

Ik denk dat @TijsZonderH dat zinnetje onbewust uiteindelijk heel ongelukkig heeft geformuleerd.
Meer dan dode links hoe je niet te weten.
Bouw gewoon een degelijk werkende site - en laten we wel wezen - t.net is nu niet zo boeiend qua techniek.
Dat ben ik dan weer niet met je eens. Wij willen bijvoorbeeld wel weten of we ons bezighouden met dingen die zinvol zijn zoals artikelen schrijven die mensen ook daadwerkelijk willen lezen of veranderingen aan de site waar men wat aan heeft. Puur weten dat de techniek werkt en er geen dode links in de content staan is daar niet voldoende voor.

Want hoe stel je vast dat je "een degelijk werkende website" hebt?

Daarnaast zijn er bedrijfsdoelstellingen of hypotheses waarvoor we graag vooraf willen kunnen kwantificeren of bepaalde aanpassingen daar positief of negatief aan bijdroegen.

Stel bijvoorbeeld dat er wordt aangenomen dat bezoekers die reviews lezen daardoor ook meer clickouts in de Pricewatch doen. Met de daarop volgende aanname dat het daarom voor de Pricewatch goed zou zijn als er meer reviews worden geschreven.
Dan is het wel zo handig om die aanname te kunnen bevestigen en daarnaast vast te kunnen stellen of er dan ook een causaal verband is (het kan ook zijn dat Pricewatch-gebruikers relatief vaak reviews lezen).
En mocht je nu denken: "daar kan je toch gewoon je access logs voor gebruiken?", dan heb je mogelijk gelijk, maar als je je logs op die manier inzet, wat is dan precies het verschil met "analytics"?

edit:

En @i-chat was me natuurlijk voor met een uitgebreide reactie :)

[Reactie gewijzigd door ACM op 22 juli 2024 15:03]

Het is onwenselijk en tegelijkertijd wenselijk dat jullie de gebruikers tracken. Er zijn zat op redenen waarom tweakers ons tracked, en daar hebben wij als gebruiker alle baat bij mits de doelstellingen in ons voordeel zijn.

Als negatief voorbeeld YouTube kijkt naar hoelang men naar videos kijkt en reward content makers hiervoor, maar het gevolg is dat veel videos onnodig lang zijn en zo geëdit zijn dat je ze moet uit kijken.

Bij Tweakers heb ik het gevoel dat wij beloond worden met kwalitatieve goede articles en in return lezen wij meer en langer oa.

Maar verzamelwoede van data kan verder gaan, men kan met behulp van enquêtes best uitgebreide user profiles maken met voldoende tijd en dat is weer niet wenselijk. Ik snap richting adverteerders wil je in staat zijn ons te profileren, uiteindelijk leeft tweakers daarvan, maar daar dient een balans te zijn, zeker met gebruikers zoals hier op Tweakers die met stil staan bij privacy gevoelige kwesties.
ACM Software Architect @n4m3l35512 augustus 2023 13:54
Ik snap richting adverteerders wil je in staat zijn ons te profileren, uiteindelijk leeft tweakers daarvan, maar daar dient een balans te zijn, zeker met gebruikers zoals hier op Tweakers die met stil staan bij privacy gevoelige kwesties.
Daarom sturen wij geen profielen naar adverteerders en hebben ze ook geen mogelijkheid om dat zelf te doen.

Het spannendste wat we voor ze kunnen doen is dat we via ons advertentieplatform kunnen instellen dat iemand advertenties over een onderwerp, bijvoorbeeld "smartphones", maximaal X keer mag bekijken. En die "smartphones" kunnen we - opt-in (die maximaal X is via dezelfde opt-in) - ook bijhouden als iemand een smartphone in de Pricewatch bekijkt of artikel daarover leest en dan elders op Tweakers ook gebruiken.

En we hebben nooit uitkomsten van enquetes gekoppeld aan advertenties of gebruikt om profielen op Tweakers "te verrijken". Ik heb geen idee of andere organisaties dat wel doen, het is vziw niet triviaal om dergelijke tools te koppelen (Usabilla bijvoorbeeld aan Google Ad Manager) - tenzij het toevallig zelf mogelijk maken.

[Reactie gewijzigd door ACM op 22 juli 2024 15:03]

Waarschijnlijk bedrijfsgevoelige informatie, maar ben eigenlijk wel nieuwsgierig hoe de overstap naar niet tracken voor jullie heeft uitgepakt. Ik weet dat er een artikel is geweest over deze stap zetten, maar over resultaten kan ik me niks herinneren.

Ik klik nooit op reclame banners, maar ik zie iig dat het altijd gerelateerd is aan het artikel wat ik bekijk. Dat vind ik een stuk minder storend dan reclames over (laten we zeggen) horloges die je 6 weken lang krijgt te zien omdat je 1 keer naar horloges hebt gekeken.
ACM Software Architect @haam12 augustus 2023 18:56
Die resultaten houden we inderdaad liever intern :)
Ik klik nooit op reclame banners, maar ik zie iig dat het altijd gerelateerd is aan het artikel wat ik bekijk.
Klikken op banners is eigenlijk nooit echt belangrijk geweest voor Tweakers, iig de laatste 10-15 jaar ofzo niet. Het gaat ons vooral om de views, en dan uiteraard liefst aan zoveel mogelijk verschillende mensen. Zelfs voor de adverteerders hangt het van hun doel af of het belangrijk is dat je klikt of vooral kijkt. Bijvoorbeeld de zogenaamde 'branding' campagnes zijn vooral bedoeld om de merknaam en herkenning ervan te verhogen.
Dank voor je reactie. In ieder geval weer wat geleerd.

Ik koop alleen mn onderbroeken niet via Pricewatch, dus Tweakers 'verdient' sowieso aan mij.
Ik neem aan dat je geen ondernemer bent. Een website is een bedrijf. Je wilt weten wat goed verkoopt, en wat niet. Eigenlijk niet anders dan een in een fysieke winkel. Dan hou jr ook bij welke artikelen goed verkopen in een locatie in de winkel. Artikel b op 120cm hoogte in gang 4 verkoopt ineens 10x beter op ooghoogte in gang 4 naast artikel d. In gang 3 blijken maar weinig mensen door te lopen, misschien wat verlichting veranderen of een opvallend object plaatsen, is ook allemaal tracking
Dat je dat soort dingen wil en er voordeel uit haalt als ondernemer maakt het natuurlijk niet opeens ethisch om je gebruikers te volgen zonder toestemming.

In dit geval kan je bijvoorbeeld de views van een artikel prima inschatten door hoe vaak deze ingeladen wordt.

Maar nee, men wil veel meer weten. Waar komen de gebruikers vandaan, welke andere interesses hebben ze, wat is hun besteedbaar inkomen, waar blijven ze met de muis op hangen?

Dat is het probleem. De data wordt een doel op zich.
Als je gegevens al bewaard worden door een derde partij, moet je dat met de best mogelijke beveiliging willen.
Dus encrypted, airgapped op een tape in een kluis? "Best mogelijke" is gewoon niet een realistische eis.

En zoals andere al schreven, als jij je website wil optimaliseren is het redelijk essentieel dat je weet hoe je gebruikers hem gebruiken. Moet wel zeggen, dat tools je zoveel van individuele gebruikers laten volgens vind ik wel weer twijfelachtig. Waarom heb je dat nodig? Is het niet genoeg te zien dat 72% van de gebruikers die op pagina X komen, daarna op link naar pagina Y klikken? En het liefst dat je ook kan zijn hoe dat verschilt afhankelijk van de manier waarop ze op pagina X zijn gekomen.
We hebben namelijk geen flauw benul wat we delen en wat er mee gedaan kan worden. Zo ontving ik laatst een paspoortscan van een bekende. Verzonden via Gmail, naar Gmail. Niks was geblurd. Met het verzoek of het niet op de Google Drive gezet zou worden. En diegene is techvaardig, goed opgeleid en wel bewust bezig met veiligheid.
Tja, zo staat hij bij mij nu in mijn Onedrive. Is je probleem hiermee dat hij zijn paspoort aan een bekende opstuurt, of dat Google er toegang tot zou hebben? Want in het eerste geval hangt het af van hoe bekend je met elkaar bent, maar zou ik dat niet snel doen bij een 'kennis', in het tweede geval vermoed ik dat Google betere dingen te doen heeft dan identitieitsfraude met een random paspoort te plegen.
Overigens als diegene techvaardig was, had ie het zelf op de Google Drive gezet ;).
... als jij je website wil optimaliseren is het redelijk essentieel dat je weet hoe je gebruikers hem gebruiken.
Dat is dus deel van het probleem. Maatschappelijk gezien heb je twee partijen: consumenten en commerciële partijen. Die hebben niet dezelfde belangen. Daarom willen commerciële partijen ook belasting ontwijken (dus aan de legale kant waar ontduiken illegaal is). Is belasting ontwijking maatschappelijk wenselijk? Net zo min als het verzamelen van persoonlijke gegevens.

Het probleem is dat we consumenten en commerciële partijen gelijkstellen. Commerciële partijen zijn in een (gezonde) maatschappij altijd ondergeschikt aan consumenten. Waarom zou er anders consumentenbescherming bestaan zols garantie? Commerciële partijen kunnen dat toch ook zelf regelen?
Blijkbaar niet en de consument is de dupe.

Gegevensverzameling: dat kunnen commerciële partijen niet zelf regelen, gezien alle wetgeving, de cookiemuur, Cambridge Analytica, enzovoort. Maar het erge is: overheidsinstanties kunnen dat ook niet. En dat we het jarenlang hebben toegelaten heeft geleid tot het ontwikkelen van technieken om die persoonlijke gegevens te verzamelen, én verwerken.

En vooral dat laatste bijt ons allemaal. De toeslagenaffaire was een heel goed voorbeeld hoe slecht dit kan uitpakken.

Daarom blijft het belangrijk dat wij allemaal de balans tussen individu/burger/consument en commerciële partijen en overheden recht te trekken. Zoals het klimaat al ten dele onomkeerbare veranderingen laat zien, zijn er dingen in gang gezet ("big data") waar we de impact nog wel even van gaan voelen.

Ik ben trouwens benieuwd of tweakers een reeks voorbeelden kunnen geven waar het verzamelen en verwerken van onze persoonlijke gegevens positief voor eindgebruikers/consumenten uitpakt.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 22 juli 2024 15:03]

Als je een supermarkt uitbaat en je merkt dat het vaak aanschuiven is in de zuivelafdeling terwijl in de koekjesafdeling meestal geen kat is, dan ga je als uitbater je winkel aanpassen zodat zuivel meer plaats krijgt en koekjes minder.

Hetzelfde geldt voor een website. Als je bijvoorbeeld een blog hebt over honden en je merkt dat je bezoekers veel interesse hebben in artikels over de samenstelling van hondenbrokken , dan kun je extra content maken over hondenbrokken.

Beide voorbeelden vereisen dat je de consument minimaal in de gaten houdt en in beide gevallen draait die ´spionage´ positief uit voor de consument. Je zal makkelijker zuivel kunnen kopen en meer informatie vinden over hondenbrokken.
Probleem is dat jij ervan uit gaat dat de consument de primaire voordeelhouder is in deze.

Alle informatie die verzameld wordt, zal primair gebruikt worden om de omzet te verhogen. Zelfs een blog over honden zal baat hebben bij meer gerichte reclame ('onze hondenbrokken bevatten alleen natuurlijke ingredienten").

Uiteindelijk zal het fictieve "makkelijker bij de zuivel kunnen" vooral moeten leiden tot meer omzet.

Dat het positief uitpakt voor de consument is dus een sigaar uit eigen doos.
En is het een probleem dat ook de verkoper erbij wint?

Klanten kunnen comfortabeler winkelen = meer tevreden klanten = klanten komen terug = meer opbrengst voor de verkoper

Als de verkoper niet beloond wordt voor zijn of haar inspanningen, krijg je Sovjettoestanden met een barslechte shopping experience.
Verschil van inzicht. Jij geeft aan dat de consument altijd voordeel heeft bij de analyse tools, ik zeg dat het altijd het voordeel voor de verkoper is en dat een mogelijk voordeel voor de consument een toevallige bijzaak is
Als de verkoper niet beloond wordt voor zijn of haar inspanningen, krijg je Sovjettoestanden met een barslechte shopping experience.
Die is nog mooier. Als je geen analyse doet, worden het Sovjettoestanden. De Google marketing werkt in ieder geval.
Voor het internettijdperk waren er hier ook geen Sovjettoestanden. Boerenverstand en concurrentie deed gewoon zijn werk.
Verschil van inzicht. Jij geeft aan dat de consument altijd voordeel heeft bij de analyse tools,
Ik zeg niets over analyse tools hoor...
Die is nog mooier. Als je geen analyse doet, worden het Sovjettoestanden. De Google marketing werkt in ieder geval.
Voor het internettijdperk waren er hier ook geen Sovjettoestanden. Boerenverstand en concurrentie deed gewoon zijn werk.
Voor het internettijdperk (en nu nog) liep een goede uitbater rond in de winkel om zijn klanten te observeren, te vragen of hij of zij hen kon helpen en te leren uit die antwoorden, keek die de cijfers na om te bestuderen wat goed verkocht om het assortiment en de voorraad daaraan aan te passen,... Allemaal met als doel finaal meer te verkopen en dus meer te verdienen.

Dat was overal zo met uitzondering van de winkels die snel failliet gingen en de winkels in de Sovjetunie waar de uitbater niets te winnen had met het leveren van een betere klantenservice. Als een uitbater al spioneerde, dan zal dat geweest zijn in opdracht van de communistische partij.
jeetje zeg,

wat roken tweakers tegenwoordig rare kruiden in hun saffies ;)

dus: wat @haam hier beweert is: het maakt niet uit dat je eigenhandig de 2e Wereldoorlog zou hebben beëindigd of dat je de verdere uitroeiing van een volk hebt gestopt, want: zodat je daar als soldaat voor betaald kreeg is DÁT je primaire reden, of als je als wapenfabrikant destijds zorgde dat er op magische wijze wél genoeg wapens waren om de moffen uit te schakelen dan maakt dat natuutlijk ook niet uit want winst winst winst...

Wat leven mensen toch in een merkwaardig zwartgallige wereld, paranoia lijkt wel een modeverschijnsel aan het worden.

Zoals in de voorbeelden van eerder, natuurlijk verdient de blogschrijver meer aan onder andere advertentieinkomsten (let op!! ik heb het hier niet over user-tracking voor advertenties maar gewoon de domme statische banners van welleer) als meer mensen zijn blogs willen lezen en als mensen overwegend positiever zijn over zijn website. Natuurlijk verdient een supermarkt baas meer als de winkel beter aanpast bij zijn bezoekers en die dan ook vaker hun boodschappen juist daar komen doen.

Het lijkt soms wel alsof bepaalde type mensen zowel een koekje willen kijken maar het ook willen opeten. en dat werkt natuurlijk gewoon niet! dus om het voor jouw zo plezierig mogelijk te maken met men eerst wel onderzoek doen naar wat dan plezierig is. en dat meet je af aan gebruik en bepaalde voorkeuren...

of laat me dit vraagstuk op een andere manier aanvliegen:
Waarom is een ford geen opel en waarom is een mercedes geen tesla ... als makers van auto's geen marktonderzoek mogen doen en gewoon met hun poten van je privacy (jouw wensen en voorkeuren) moeten afblijven, dan reden we toch allemaal in de spreekwoordelijke Trabant?
Gewoon één merk/type auto voor iedereen, met precies de juiste (maximaal toegestane) snelheid, dezelfde stoelen voor optimaal zitcomfort voor de 'gemiddelde mens' etc etc. dat zou een 'gewoon goede auto, of een gewoon goede website betekenen.

Gewoon goede, is een eufemisme voor eenheidsworst

offtopic:
Ps; @ejabberd - Great Minds Think Alike!!!
Grappig hoe jij het over sovjet praktijken hebt en ik in mijn aloude autovergelijking, boeren verstand, met een trabantje vergelijk, :-)

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 15:03]

Over rare kruiden gesproken.

Je stelt intrinsieke motivatie gelijk aan externe motivatie. Zo krijg ik al mijn argumenten wel recht geluld.

En om marktonderzoek gelijk te stellen aan usertracking is ook bijzonder. Alsof alle autofabrikanten bij jou op de stoep staan en constant aanbellen of ze je informatie mogen (dat is wat er gebeurd als je cookies weigert, dan krijg je elke keer de vraag weer opnieuw). En dat niet alleen bij jou, maar bij iedereen in Nederland. En niet alleen over hun product, maar over alles wat je in huis hebt. Zou jij aan dat marktonderzoek meewerken?
Hetzelfde geldt voor een website. Als je bijvoorbeeld een blog hebt over honden en je merkt dat je bezoekers veel interesse hebben in artikels over de samenstelling van hondenbrokken , dan kun je extra content maken over hondenbrokken.
En zo creëer je een eenheidsworst. Dan gaat zowat elke hondenwebsite over hondenbrokken schrijven en andere, misschien minder populaire, informatie over honden en aanverwante dingen, verdwijnen.
Je merkt nu al dat zowat alle websites op elkaar beginnen trekken.
Dat is niet zeker. Het kan best zijn dat jouw speciek publiek dat graag de avonturen van je viervoeter leest, ook een interesse heeft in de hondenbrokken die dat dier graag eet. Misschien omdat je hond een specifiek ras is dat snel last krijgt van overgewicht. Hondeneigenaren met een ander hondenras willen dat misschien totaal niet weten.
Helaas zijn er vaak maar een paar zeer populaire zaken in een bepaalde (sub)categorie. Als je veel publiek wilt trekken, moet je die dingen in ieder geval behandelen/ verkopen. Wat al een tijd de trend is, is dat de minder populaire producten minder gepusht worden in het algoritme, waardoor ze slechter verkocht worden, waardoor meer leveranciers ze droppen, en zo heb je van veel kleding en andere producten steeds minder keus in bijvoorbeeld kleur. Vroeger deed de verkoper een eigen gok, bleef dan met wat zaken zitten, maar ik kon wel dingen in mijn afwijkende smaak vinden. Nu zit ik meer vast aan dezelfde top-10 producten als ieder ander.

Met kleding is er nog meer aan de hand: daar is het steeds meer een wegwerpproduct geworden dat max 1 seizoen mee hoeft voor het stuk gaat, mijn kleding van 20 jaar terug is nu nog netjes, mijn kleding van 3 jaar terug vaak al niet meer. Maar ik dwaal af.

Terug op topic: Wij gebruiken bij ons bedrijf uitgebreide tracking, en het is helaas nodig om de advertentiekosten bij Google in de klauwen te houden. Je meet de verkoop op individueel niveau, en je moet weten welke advertentie er het meest aan heeft bijgedragen om efficiënt in te kunnen kopen. In mijn branche zijn de advertentiekosten tientallen procenten van de aanschafprijs, als die kosten omhoogschieten vanwege inefficiënt inkopen kunnen we wel sluiten.
Maar dat hoeft dus niet door persoonlijke profielen op te stellen (en daarmee de klant te bespioneren). Je kunt ook puur verkoopcijfers meten om te weten dat de zuivel meer verkocht wordt en dus meer schapruimte nodig heeft. Sterker nog, zo’n systeem is sowieso nodig, anders kun je nooit je voorraden op pijl houden. En een simpele paginateller is goed genoeg om te weten dat hondenbrokken populair zijn op je blog. Je hoeft daarvoor echt niet te weten dat Pietje eerst iets gelezen heeft over uitlaten en daarna pas over hondenbrokken.

Dat is dus waar het bij Google helemaal fout gaat. Ze verzamelen veel te veel informatie, voornamelijk zaken die je niet nodig hebt voor het beoogde doel. Een supermarkt hoeft niet te weten dat ik eerst bij de zuivel stond en daarna bij het brood om te weten dat er een pak melk en een brood verkocht is. En al helemaal niet dat ík dat was (zoals wat Google doet, met hun persoonlijke profielen). Teveel data schiet gewoon z’n doel voorbij en helpt alleen Google zelf, niet de verkoper en ook niet de klant.
Als je een supermarkt uitbaat en je merkt dat het vaak aanschuiven is in de zuivelafdeling terwijl in de koekjesafdeling meestal geen kat is, dan ga je als uitbater je winkel aanpassen ...
Maar dan verzamel je ook geen persoonlijke gegevens, daar had ik duidelijker over moeten zijn (originele reactie is aangepast).

[Reactie gewijzigd door Nas T op 22 juli 2024 15:03]

overal maar camera's ophangen om te kijken wat mensen kopen, zodat jij weet welke producten
A: welke producten je het meest op voorraad moet hebben,
B: hoe breed het pad naar die producten moet zijn etc.

voor letterlijk alles dat je van een ander wilt weten zul je die persoon moeten observeren (lees: bespioneren.

"goede middag meneer, reden wij met 167 km/u langs een basisschool niet een beetje hard?'
"nee meneer agent ik reed niet te hard"
"nou gelukkig heb ik u met mijn snelheidscamera 'bespioneerd en gestalked' en mag u nu uw rijbewijs inleveren voor u nog eens een lief kinderke platrijdt"

maar wat @Anoniem: 1883242 hier schrijft kan ik echt niet rijmen met de inhoud van het artiekel. het lijkt wel alsof alleen al het woord tracking direct een soort rode waas voor de ogen creert en een ware massa-hysterie veroorzaakt.

we hebben het hier niet over de tracking-coockies van advertentie-netwerken om te zorgen dat jij als alcoholist maar zoveel mogelijk bier-reclames krijgt. we hebben het hier over de gegevens die een site-bouwer gebruikt om de website te verbeteren. welk dark-theme vinden mensen beter (wordt vaker gebruikt) welke content lezen mensen meer, op welke content wordt relatief gezien het meeste gereageerd, Lees: een artiekel met 100 lezers en 80 reacties is anders dan een artiekel met een miljoen lezers en 70 reacties. en dat is weer anders dan een artiekel met 2 miljoen lezers en 100 reacties.

sterker nog is er zelfs een WETTELIJK verschil tussen tracking voor reclame doeleinden, en tracking voor usability-doeneinden. die laatste vallen wettelijk namelijk onder de cathegorie functionele coockies (toegestaan zonder toestemming)
Anoniem: 1883242 @i-chat13 augustus 2023 09:18
Javascripts die van een centrale aanbieder komen, ten doel om zoveel mogelijk browse gedrag en traits bij te houden, is waar ik het over heb.

Het is mij totaal worst of dat aansluit bij het artikel, ik reageerde in eerste instantie namelijk op de openingszin en de gedachtengang in een aantal reacties.
Het mag duidelijk zijn dat er hopen mensen met een blog en andere websites die er niet alleen geen behoefte hebben maar het ook principieel doorgetrokken rotzooi vinden.
Heb de rest van dit Clicky advertorial dan ook niet gelezen: onware invalshoek, geen interesse, bedankt. En ja, ook die reacties horen bij het thema. Prima dat sommige tweakers willen doen alsof reageren een kunst is om niet "off topic" te zijn en om upvotes te verzamelen, ook daar ben ik niet vatbaar voor. Not-oneofus gooble gobble, /shrug

Moeten ze maar niet met een dergelijk polariserende smaakmaker van een openingszin deuren open gaan trappen.

Over open deuren gesproken:
"Geen interesse? Je hoeft dan ook niet reageren!"
Nee, maar het kan en mag wel, shit he? Grotere context en problematiek past niet expliciet bij een toepassing, shocker.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1883242 op 22 juli 2024 15:03]

Ik ben trouwens benieuwd of tweakers een reeks voorbeelden kunnen geven waar het verzamelen en verwerken van onze gegevens positief voor eindgebruikers/consumenten uitpakt.
Zo ongeveer elke website? Oké, negatieve voor de consument kan zijn dat je meer spullen koopt die je niet nodig hebt, maar het optimaliseren van websites is gemiddeld genomen ook positief voor de gebruiker.
"Collectieve incompetentie".... Mag ik die gebruiken? :9
Nee. Waarom zou je je klanten willen bespioneren? Want dat is wel wat er gebeurt: bakken met gegevens worden verzameld, en het is niet noodzakelijk.
Ik wou dit ook al zeggen maar je was me voor. Het probleem van extreme privacyschenders zoals Google is vergelijkbaar met drugs. Zolang de marketing afdelingen van hun klanten verslaafd blijven aan de data om van al hun bezoekers alles te willen weten, zal Google blijven etteren om tegen de wet in profielen op te stellen.

Het wordt tijd dat websites zich ethischer op gaan stellen. In plaats van alle cookiemuren met dark patterns om maar zoveel mogelijk ja te krijgen, gewoon zorgen dat je die informatie niet meer nodig hebt. In plaats van de cookiebanner een trotse melding dat je je gebruikers wel respecteert. Praat bijvoorbeeld weer eens met je users in plaats van die irritante A/B testen waarbij maar maar 1 aspect wordt gekeken en niet naar bijv de irritatie die het oproept.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 15:03]

Praten met de bezoeker levert je de mening op van die ene bezoeker. Een blije gebruiker zal waarschijnlijk niet met je willen praten en een bezoeker die niet blij is, die zal graag zijn gal willen spugen.
Het resultaat: volgens het praten met de bezoekers is een groot gedeelte van de bezoekers boos.

Daarom wordt er gekeken naar gebruikers. Let op : meervoud
De individuele gebruiker is niet intressant, vooral niet op een website met duizenden bezoekers per dag.

Ik juich daarom dit soort tools toe. Er gaan geen gegevens naar Google en alleen het gedrag van de bezoekers op de website wordt gevolgd. Op basis van het gedrag wordt de site verbeterd voor een groot gedeelte van de bezoekers.
Ik denk dat Tweakers er goed aan doet na te denken over hoe dingen te benoemen. Wil je bezoekers tracken, of bezoeken?
Die is heel sterk!

Gegevens verzamelen over hoe vaak een pagina bekeken wordt e.d. is niet zo'n probleem.

Als je dit koppelt aan gebruikers / individuele bezoekers, dan is het een groot probleem.
Er wordt wel degelijk tracking info naar google gestuurd bij deze testsite. Niet in je eigen omgeving van analytics, maar gebruik van fonts.googleapis.com levert google gratis en voor niets eigen tracking informatie op en dan hebben we het wel degelijk over bezoekERS.

Dus eigenlijk mag er van mij een extra trackingtool in de lijst staan. Volgens mij onbedoeld, maar beetje zuur bij dit onderwerp van het artikel natuurlijk. :/
Het ergste van Google Fonts is dat hier een rechtzaak over is geweest die Google Fonts inderdaad als GDPR-incompatible genoemd heeft.

Daarnaast zijn fonts zo te downloaden en zelf te hosten. Dat kost iemand misschien een kwartier op de vrijdagmiddag. Ik snap niet dat webbeheerders nog zo lui zijn.
Snelheid en gemak. "Iemand een kwartiertje op de vrijdagmiddag" (wat ook niet helemaal waar is, maar dat terzijde) versus max 1 minuut op Google Fonts een font (of aantal fonts) uitkiezen en de code kopieren en plakken en klaar
Het ligt misschien aan de websiteopbouw, maar de .WOFF/WOFF2 van Google downloaden, deze in /static gooien, en de CSS aanpassen hoeft echt niet zoveel tijd te kosten. Ik heb het zelf een tijdje terug ook gedaan met mijn eigen website, de code is in elk geval zo aangepast. Misschien dat je er een hele CI/CD-pipeline aan wilt hangen die dagen duurt, maar <head> aanpassen is makkelijker vergeleken met de dagelijkse CSS die een frontendontwikkelaar uit zijn mouw schudt.

Het hele bundeltje CSS en fonts is zo te downloaden met ondersteuning tot Android 2.2 als je "historic support" aanvinkt.
Naast gemak, is er een extra reden: Het zou best kunnen dat een andere site dezelfde resource heeft ingeladen, dat betekend dat het uit cache geserveerd wordt op je eigen site.
Nee, dat is al een tijd niet meer zo. Omdat tracking daarmee wel heel makkelijk zou zijn, hebben browsers afzonderlijke caches per website (origin) voor dit soort resources.
Stap 1 voor veel bedrijven is eerst even bedenken wat ze juist willen meten. Ik ken zoveel bedrijven, waar ze wel alle mogelijke tools hebben opgezet, maar er niet meer naar kijken (wegens te complex).

De eenvoudigere tools geven nu terug een focus op de basis, die iedereen eenvoudig kan analyseren (in tegenstelling tot het te complexe GA4).

Matomo wordt trouwens bij veel overheden in NL, DE en BE gebruikt (maar is duidelijk Voor IT mensen door IT mensen gemaakt).
Ik dacht dat de Rijksoverheid juist Piwik Pro gebruikt.
Aha inderdaad, ik vind het nu ook terug. In BE voornamelijk Matomo.
Interessant... je zou verwachten dat er vanuit de Rijksoverheid één product is dat gebruikt wordt i.v.m het vergemakkelijken van beleid, processen, etc.
wat zeg je nu toch, een overheids organisatie die alle IT centraal regelt en daarmee werk processen efficienter kan maken doordat alles maar 1 keer uitgevonden hoeft te worden :X
Nou ja, alles in een beleid gieten kunnen ze wel, dus ik had wel iets verwacht op dat gebied :p
Nou ja, verschillende afdelingen/diensten kunnen verschillende requirements hebben toch? Lijkt me juist beter dat de best passende producten worden gekozen i.p.v. dat iedereen wordt verplicht een bepaald product te gebruiken.
Mee eens, meeste mensen willen een simpele viewtracker en misschien is het ook leuk te weten waar je bezoekers vandaag komen. Dat zijn de enige stats die ik echt interessant vind.
Zeker met wat utm tags en wat event tracking op een formulier bvb kom je al heel ver.
Ik heb het artikel niet helemaal in detail gelezen, wel ongeveer 60%, maar ik vroeg me af: verschillen de aantallen in de tools die je hebt getest? Of komen de aantallen redelijk overeen? Dat lijkt me vanuit technisch oogpunt nog wel interessant.
De metric 'unieke bezoekers' zal bijvoorbeeld verschillen tussen Matomo en Plausible. Die laatste plaatst geen identifier (ze kijken naar "referrer ≠ huidige site") en weet derhalve niet wie iemand is. Als Tweakers gebruik zou maken van Plausible en jij opent tien keer op een dag Tweakers, dan zegt Plausible dat er tien unieke bezoekers zijn geweest. Matomo daarentegen zal, mits hetzelfde device gebruikt wordt, aangeven dat het om slechts één bezoeker ging.
Wat mij in de loop der jaren in ieder geval op is gevallen is hoeveel bezoekers Google Analytics mist omdat het zo vaak geblokkeerd wordt door browsers, ad blockers, anti-tracking plugins, privacy tools etc. Je kunt er bijna zeker van zijn dat zodra je GA vervangt door welk ander product dan ook je ineens meer bezoekers gaat tellen.
Daarom was ik er ook precies in geïnteresseerd. Als de helft van het bezoek niet wordt gemeten, mis je toch wel wat. Je kunt dan nog steeds verschillende zaken op je website met elkaar vergelijken, maar ideaal is anders.
In het Thema van privacy zou ik de volgende projecten ook graag willen noemen.Beide zijn open source en bieden een publieke analytics pagina. Beide zijn gdpr compliant en goatcounter heeft zelf geen cookie banner (al negeer goatcounter ook de dnt header) en offen is heel expliciet opt-in.

Zelf gebruik ik goatcounter voor mijn websites vanwege dat het zo simpel is. En ik wil graag transparant zijn naar mijn bezoekers, dus ik bied ze de kans hun eigen analytics data in te zien

[Reactie gewijzigd door b.stroosnijder op 22 juli 2024 15:03]

Dus je gebruikt op je eigen website een tool die DNT negeert?
De grootste reden waarom de genoemde alternatieven voor (ik vrees) een grote groep bedrijven geen alternatieven zijn is heel simpel: advertenties.

Google Analytics zit natuurlijk verworven in de ad stack van Google (DV360, Ad Manager, programmatic, AdWords), en die combinatie zorgt ervoor dat je audiences kan opbouwen en gerichter kan adverteren.

Als je dat ook nog eens gaat koppelen met Facebook/Meta Advertising, dan wordt het helemaal een feestje.

Zolang die business geld oplevert voor zowel Google als het bedrijf wat het gebruikt voor online marketing, zie ik dit niet snel vervangen worden. De regels worden weliswaar strenger, maar bij Google/Meta zitten ze ook niet stil.
Ik kan dit helaas beamen. Een aantal klanten voor wie ik websites bouw hebben (los van mij) ook 'online marketing' bureau's in dienst. Dat zijn wat mij betreft echt parasitaire instanties en de reden van alle privacy-invasieve rommel die we hedendaags zien. En die moeten (naar eigen zeggen) Google Analytics + AdWords gebruiken.

Als het aan mij lag heeft een website de meest geanonimiseerde statistics, zodat er ook geen lelijke cookie-melding nodig is. Maar deze bedrijven boeit het geen ene moer hoe veel privacy van de bezoeker ze inleveren. Ik heb hier bijna ruzie over gehad met de klant, maar ik kan het ze maar niet leren dat wat ze doen onethisch is. Want ze krijgen er allemaal 'gratis' dingen voor terug, en ze hoeven niet te zien wat ze er voor betalen.

Om in te haken op het artikel: het is super dat Tweakers de autonomie heeft om zelf beslissingen hierover te maken, maar in de rest van de wereld gaat dat helaas niet op. Dan voert marketing de boventoon, en privacy van mensen interesseert hen bijzonder weinig.

[Reactie gewijzigd door Luminair op 22 juli 2024 15:03]

Nog een mogelijk alternatief is Fathom.
This is why we created anonymous pageview tracking that doesn't collect or store personal data (we have no use for it). Because of this, Fathom doesn't require annoying cookie notices.
Ik herken daar het veel voorkomende misverstand dat data over een persoon geen persoonlijke data zou zijn als het geen naam bevat. Wat zij doen is het toepassen van een hash over o.a. het IP adres, maar dat maakt het niet onherleidbaar. Het is pseudonymisatie, combineren met bijvoorbeeld webserverlogs kan het IP adres en user agent koppelbaar maken.
De hash is site/domein afhankelijk, dus tracken over meerdere sites kan niet, maar tracken binnen een site wel. Het is uiteraard veel beter dan het opslaan van IP adres en user agent, maar het geeft geen vrijbrief.

Dat dit een cookiekeuze overbodig maakt is niet correct. Iemand tracken (via wat dan ook) is zelden een essentieel onderdeel van een dienst, dat is geen automatische grondslag.
Fathom inderdaad, maar ook het Nederlandse https://squeaky.ai/
Kon vroeger echt uren in Analytics zitten te graven, maar daarvoor netstats ofzo, volgens mij een vierkant oranje blokje? En je had nog zo'n gekleurd simpel tellertje die je bijna op elke hobby pagina vond.
Er is iets voor te zeggen om toch Google Analytics te blijven gebruiken: onlangs werd een van de grootste obstakels van die tool weggehaald. De Europese Commissie stemde in juli in met het Data Privacy Framework.
Er is al vele malen geprobeerd allerlei afspraken te maken, maar die zijn steeds opnieuw onvoldoende gebleken. Het lijkt me te optimistisch om de zoveelste oplossing op dit moment als afdoende te beschouwen. Je zou dat ten minste moeten onderbouwen met voors en tegens.

[Reactie gewijzigd door mrmrmr op 22 juli 2024 15:03]

Matomo al jaren een volledig gratis gebruikt, super tool.
Las iets dat je altijd iets moet betalen, dat is onjuist.
De basis versie is gratis te gebruiken als je die zelf installeert.
Er zijn alleen extra opties mogelijk, zoals om het uit te breiden met wat extra functionaliteiten, of om het eenvoudiger te integreren in een framework.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.