Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

'AI moet geen race zijn'

Interview: Google-ceo Sundar Pichai over AI

30-05-2023 • 06:00

119

Interview

Waarom heeft Google Bard nog niet uitgebracht in Nederland en België? Wat is de verhouding tussen Bard, generatieve AI in Google Zoeken en de Google Assistent? Stopt de Assistent? Wie de keynote heeft gevolgd op Googles eigen ontwikkelaarsconferentie I/O kan deze vragen hebben. Die hadden wij ook, maar met één verschil: wij waren bij I/O en konden ceo Sundar Pichai spreken.

Sundar Pichai
Sundar Pichai

Dat deden we niet in ons eentje. Onze videomaker Mark nam plaats in een ruimte met diverse andere Europese journalisten. Pichai was ook niet de enige Google-hotshot die vragen beantwoordde. Elizabeth Reid, VP of engineering, was erbij, net als Thomas Kurian, Google-cloud-ceo, en James Manyika, senior vice president voor technologie en maatschappij. Dat laatste klinkt in Nederland meer als een vakkenpakket op de middelbare school, maar is binnen Google een divisie die nadenkt over de impact van Googles technologie op het maatschappelijk leven.

Het is een belangrijk gesprek op een cruciaal moment voor Google. OpenAI had het 'iPhone-moment' voor AI met ChatGPT eind vorig jaar, en dat terwijl Google al jarenlang naar eigen zeggen een 'AI first'-bedrijf is. De T in GPT staat voor Transformer, een door Google ontwikkeld model voor deep learning. De techgigant leek afgelopen maanden achter te lopen in de AI-wedloop en op Google I/O enkele weken geleden moest de keynote juist duidelijk maken dat de techgigant niet op achterstand is geraakt.

Voor wie het heeft gemist: Google stopt generatieve AI in veel van zijn producten en diensten, kwam met een nieuw, groot taalmodel Palm 2 en had nog veel meer te vertellen over kunstmatige intelligentie. De sleutelwoorden voor Google waren daarbij: 'bold and responsible', 'moedig en verantwoordelijk'. De onderliggende boodschap? Google is niet traag, Google wil het vooral verantwoordelijk en juist doen.

AI lijkt een race geworden waarin Microsoft en OpenAI samenwerken om snel AI-toepassingen in zoekmachines en allerlei diensten van Microsoft te maken. Microsoft-directeur Satya Nadella ziet dat in elk geval zo, zei hij een paar maanden geleden in een interview. "Google is de gorilla van 800 pond in dit verhaal. Ik hoop dat het met onze innovatie naar buiten wil komen en wil laten zien dat het kan dansen. En ik wil dat mensen weten dat wij het hebben geforceerd om te dansen. Ik denk dat dat een mooie dag zal zijn."

Of Pichai dat ook zo ziet, valt te betwijfelen. Hij zei in elk geval: "Ik denk dat het belangrijk is om te benadrukken dat AI geen race moet zijn. Misschien een race om het goed te doen, maar niet om het snel te doen. Het komt aan op innovatie en een gevoel van inzet van een heel ecosysteem rond AI. We doen dit niet alleen."

Waarom Bard nog niet in Europa is

De rechtstreekse concurrent van ChatGPT van Google is Bard, een chatbot die in de toekomst ook onder meer overweg kan met input van foto's en output in onder meer Sheets en Maps om resultaten weer te geven. Net als ChatGPT krijgt hij daarvoor plug-ins, later ook van derden.

Microsoft Bing vs Google BardMicrosoft Bing vs Google BardMicrosoft Bing vs Google Bard

Bard werkt sinds I/O in 180 landen, maar in Europa niet. Waarom is dat? "We gaan Bard op een bepaald moment naar de EU brengen", zegt Pichai. "We willen ervoor zorgen dat we een hoge standaard voor informatiebeveiliging kunnen halen en dat is meer werk dan met andere diensten."

Dat Google zijn chatbot nog niet online heeft gezet in Europa, komt volgens Pichai door twee factoren. "We werken bij Bard meer met Reinforcement Learning from Human Feedback om de lokale sentimenten goed op te kunnen nemen." Reinforcement Learning from Human Feedback is het gedeelte van de training van een groot taalmodel waarbij mensen aangeven of een antwoord goed en relevant is, of irrelevant of zelfs schadelijk. Vervolgens gebruikt het taalmodel die feedback als trainingsdata voor het gewicht dat het geeft aan de verbindingen tussen de neuronen van het neurale netwerk.

Behalve dat Europa veel talen heeft met nuances in de culturen, speelt er meer. "Regels variëren tussen landen. We willen ervoor zorgen dat het allemaal klopt." Die zorgen zitten vermoedelijk in het gebruik van de trainingsdata en privacy. Zo was ChatGPT in Italië een tijdje niet beschikaar, maar inmiddels wel weer. Het is goed mogelijk dat Google eerst verkent hoe de chatbot zich verhoudt tot de Europese privacywetgeving, die tot de strengste ter wereld behoort. "Bard komt zo snel als we kunnen naar Europa", claimt Pichai.

Bard, Assistent en generatieve AI in Zoeken

Met Bard, generatieve AI in de zoekmachine en Google Assistent heeft Google drie merknamen voor consumententoepassingen voor AI-diensten. Bovendien noemde de techgigant zijn Assistent niet of nauwelijks op I/O. Hoe zit het met de verhoudingen tussen die drie?

Pichai liet dit beantwoorden door VP of engineering Elizabeth Reid. "Mensen gebruiken die diensten met een verschillend doel; ze hebben een verschillende focus. Bard richt zich op creatieve samenwerking, zoeken gaat over de zoektocht naar informatie en de Assistent is gericht op taken. We hebben een lange geschiedenis met verschillende producten."

Dat laatste is een understatement. De techgigant had jarenlang Google Video én YouTube, verschillende sociale netwerken en uiteraard verschillende chatapplicaties. Het hangt af van hoe mensen toepassingen gebruiken, zegt Reid. "We zien bijvoorbeeld in India dat mensen YouTube echt gebruiken als zoekmachine, waarvoor mensen in andere landen Google gebruiken. We gaan zien hoe tech zich zal ontwikkelen, maar voorlopig bestaan Bard, de Assistent en generatieve AI in zoeken naast elkaar."

Generatieve AI in zoeken vs. zoekresultaten

Over generatieve AI in zoeken, misschien wel de belangrijkste functie die Google aankondigde op I/O, is veel te vertellen. Het is een groot venster bovenaan de zoekresultaten, waarin het grote taalmodel van Google antwoord probeert te geven op de zoekvragen. Gebruikers kunnen vervolgvragen stellen en het venster kan ook advertenties bevatten.

Google i/o 2023: zoeken
Google I/O 2023: zoeken

Het roept veel vragen op, want het is Googles meestgebruikte product en een enorme wijziging in wat mogelijk miljarden mensen wereldwijd dagelijks te zien krijgen. Hoe gaat dat werken met alle omzet uit zoekadvertenties? Gaan mensen nog wel op links klikken als het antwoord al in beeld staat? Wordt Google verantwoordelijk voor de inhoud als generatieve AI het antwoord geeft?

Pichais antwoord is simpel. "Dit is geen nieuw probleem voor ons." En dat klopt ook. Google geeft al meer dan tien jaar antwoorden op eenvoudige zoekvragen zonder mensen door te sturen naar websites. Op 'Hoe laat is het in Shanghai?', 'Wordt het morgen warm?' en meer van dat soort vragen krijg je al heel lang een antwoord in een venster bovenaan.

Het verschil zit hem volgens Pichai in ingewikkelde zoekvragen. "We kunnen veel meer soorten zoekvragen gaan beantwoorden, zoekvragen waar we nu nog niet zo goed in zijn. Dat zijn zoekvragen waarvoor mensen op verschillende links klikken om de antwoorden te vinden. We denken dat daar grote meerwaarde in zit." Op de vraag of hij verwacht dat Google minder mensen zal doorsturen naar websites, gaf hij geen antwoord, vermoedelijk omdat het antwoord 'ja' is.

De omzet uit zoekadvertenties? Daar had Pichai wel een antwoord op. "Als je kijkt vanuit een zakelijk perspectief, hoop ik dat we meer en ingewikkeldere gebruikersvragen goed kunnen beantwoorden. We hebben altijd geprobeerd om te begrijpen wat gebruikers willen en dat heeft ons altijd geleid. Dat doen we nu ook." Generatieve AI in zoeken heeft dan ook vanaf het begin ingebouwde advertenties.

Dan de verantwoordelijkheid, daar kwam Elizabeth Reid op terug. "De generatieve AI toont alleen antwoorden als het systeem onderbouwing kan vinden voor de claims. Als het informatie niet kan onderbouwen met een tweede bron, zal het die info niet tonen. Dat betekent niet dat het perfect zal zijn; er zullen nog steeds fouten in staan. Wel kun je met een druk op de knop de bronnen van informatie zien, zodat je het zelf kunt checken."

Bovendien zal dat venster met generatieve AI niet bij elke zoekopdracht staan. "Het systeem geeft alleen antwoord als dat een meerwaarde biedt voor gebruikers. Bij antwoorden die schadelijk zouden zijn, komt er geen antwoord. We hebben een set van fundamentele bescherming voor veiligheid, schadelijke content en misinformatie. De generatieve AI moet helpend zijn of er niet zijn."

Wetgeving rond AI

Pichai besprak meer dan alleen de nieuwe diensten van Google met generatieve AI. Veel overheden zijn bezig met regelgeving. Met sociale media hebben overheden de boot gemist en geen wetgeving gemaakt, maar met AI willen onder meer de Amerikaanse en Europese overheden de ontwikkeling binnen wettelijke kaders laten plaatsvinden.

De redenen daarvoor zijn goed te doorzien. Ten eerste is het, zoals Pichai de hele tijd benadrukt, een belangrijke ontwikkeling. AI heeft volgens veel experts de potentie om de wereld ingrijpend te veranderen, ten goede of ten kwade. Zoals Pichai het verwoordt: "We willen de schade die AI veroorzaakt, zo beperkt mogelijk houden. AI kan veel positieve effecten hebben; we moeten het sturen op een manier die voordeel oplevert voor de maatschappij."

Wat Pichai niet zegt, is dat AI grotendeels een spel is voor de al bestaande grote techbedrijven. Die kunnen het makkelijkst de benodigde investeringen doen om grote taalmodellen te trainen op duizenden gpu's en met hulp van duizenden betaalde medewerkers. Overheden zijn afgelopen jaren alerter geworden op de macht van big tech. AI is voor hen een nieuwe kans om hun macht verder uit te breiden.

Sundar Pichai getuigt in Amerikaanse Congres, december 2018. Bron: Alex Wong/Getty Images
Sundar Pichai getuigt in het Amerikaanse Congres, december 2018. Bron: Alex Wong/Getty Images

Wordt Google de dominante partij in AI? Pichai vindt dat moreel niet juist. "AI is een diepgaande ontwikkeling. Een bedrijf dat dominant wordt in elke sector van AI is niet haalbaar en niet juist. Er zijn veel stakeholders."

James Manyika, senior vice president voor technologie en maatschappij, pleitte namens Google voor een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. "AI is een ecosysteem en we hebben ontwikkelaars, gebruikers én wetgevers nodig om vragen rond regelgeving te beantwoorden. Het is een breed ecosysteem en als je denkt aan het trainen van de basismodellen, aan aanvullende training, dan is het een collectieve community die verantwoordelijk is voor die output." Hij vindt dus dat Google niet alleen verantwoordelijk is voor de output van Googles AI, maar ook bedrijven en ontwikkelaars die aanvullende training doen op die AI.

Transparantie, zegt Manyika, is bovendien lastig. "Je kunt niets zien in het algoritme om te weten waarom het tot een beslissing is gekomen. Er is niets te zien, dus hoe maak je zulke systemen minder als een zwarte doos? We maken ze zo veilig als we kunnen en nemen onze tijd voor tests en evaluaties."

Regels zijn er voor een deel al, zegt Pichai. "Neem nu zorg, dat is terecht een omgeving die goed gereguleerd is. Je kunt daar niet zomaar AI inzetten zonder de vereiste toestemmingen. Je moet dan per casus kijken of het kan of niet. Zorg is een sector waarin je het helemaal goed moet doen."

Bovendien is er de internationale context. Als de VS de ontwikkeling van AI met strenge regels belast, is er dan niet het risico dat China de VS voorbijstreeft? Pichai: "Er zijn veel trade-offs in deze zaak. We moeten voorzichtig zijn dat we niet altijd een geopolitieke reden gebruiken om niet verantwoordelijk te zijn. De balans is belangrijk en nationale veiligheid is ook belangrijk."

Artificial general intelligence

deepmindTaalmodellen worden per generatie fors beter en het punt waarop je kunt zeggen dat een taalmodel op veel vlakken intelligenter is dan een mens, komt steeds dichterbij. DeepMind, sinds 2014 eigendom van Google, zei openlijk te streven naar kunstmatige algemene intelligentie. Nu is DeepMind geïntegreerd in Google. Wil de techgigant hier nu ook naar streven?

Pichai gooit het over een andere boeg. "Kunstmatige algemene intelligentie, agi, betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. We zullen in de toekomst zeker intelligentere systemen hebben dan nu. Binnen DeepMind gebruikten ze die term in een tijd dat die een specifieke betekenis had, maar dat is niet zoals het nu gebruikt wordt.

Heeft Google spijt dat het zijn werk aan transformers, een van de drijvende krachten achter generatieve AI, openbaar heeft gemaakt? Pichai niet, zegt hij. "Google heeft altijd een basis gehad in het werk van andere bedrijven; dat is hoe bedrijven werken. Nu hebben andere bedrijven kunnen profiteren van ons werk en daar ben ik trots op."

Bestaat je baan straks nog?

Pichai kwam ook terug op de zorg van onder meer illustrators, journalisten en ontwikkelaars dat generatieve AI hun werk zou kunnen overnemen. Die zorg is niet overdreven, want die ontwikkeling is al begonnen.

Pichai is daar niet al te ongerust over. "Als je twintig jaar terug in de tijd kijkt, hadden we die vragen ook al. Als maatschappij hebben we deze vragen denk ik goed behandeld. AI brengt ook economische kansen met zich mee. Het brengt ook toegang tot zulke systemen voor heel veel mensen met zich mee. Het is moeilijk te voorspellen hoe het precies zal lopen, maar er zijn in elk geval ook positieve scenario's."

Emoji sleutel keyManiyaka, die voor Google de impact op de maatschappij behandelt, voegt daaraan toe dat grote veranderingen in de maatschappij altijd nieuwe banen met zich mee hebben gebracht. "Er gaan banen verloren en er komen banen bij. Dat zal nu niet anders zijn. In 1995 was er geen functie die webdesigner heette. Nu komt er vermoedelijk een prompt engineer." Banen gaan niet weg, betoogt hij, maar mensen kunnen wel bijlezen om te kijken hoe AI hun werk beïnvloedt. "Het meeste onderzoek zegt dat banen alleen ingrijpend zullen veranderen en dat de productiviteit omhooggaat. Hoe we ons aanpassen, dat is key."

Google blijft in elk geval vol inzetten op AI, zegt Pichai. "Toen we jaren geleden begonnen te werken aan AI, was een van de redenen dat het de beste manier is om vooruitgang te boeken en onze missie te vervullen om informatie bij zoveel mogelijk mensen te krijgen. Het moment is er nu, het voelt aan als een breekpunt. AI is voor ons de ambitieuste versie van onze missie die mogelijk is."

Reacties (119)

119
117
42
6
0
65
Wijzig sortering
Ik ben een fervent anti Google persoon, maar de aanpak van AI door Google in tegenstelling tot wat MS doet geeft mij iets meer hoop dat Google ook snapt dat dit delicaat uitgerold dient te worden. Het moet controleerbaar zijn en er moet een mogelijkheid zijn om de ‘genie in the box’ terug in de box te doen als daar aanleiding voor is.

Vergeet niet dat deze bedrijven een stuk verder zijn met de ontwikkelingen van AI dan wat wij nu voorgeschoteld krijgen. En dat er al zorgen zijn geuit vanuit hoge posities dat we hier zeer delicaat mee om moeten gaan.

En laten we vooral niet vergeten dat AI er altijd geweest is. Al jarenlang hebben we er mee te maken gehad. Alleen nu zijn ze bots aan het deployen die ook daadwerkelijk autonoom iets zouden kunnen bewerkstelligen. En daar moet je mee uitkijken.
Je moet door de marketing afdeling van Google heen prikken.

De AI wordt gaan geen millimeter 'controleerbaarder' gemaakt, maar überhaupt gemaakt.

Ze lopen gewoon jaren achter en zijn compleet overvallen door de samenwerking tussen OpenAI en Microsoft en proberen met dit soort artikelen de hete kolen uit het vuur te halen.

Wat er feitelijk gebeurt is dat ze Microsoft en ChatGPT onderuit halen door te zeggen dat zij wel goed bezig zijn. En dus impliceren dat de ander dat niet is.
Ligt denk ik ook aan de berichtgeving. In dit interview wordt maatschappelijke impact zwaar aangezet en wil google weer terug naar zijn "don't be evil" roots? Ik wil het graag zien in acties ipv mooie woorden

Over het algemeen gezien is MS wel veel verder/beter om met privacy om te gaan wat een van belangrijkste zaken is omtrent deze AIs als je kijkt hoe veel data we er geen sturen
MS (maar ook bijvoorbeeld Apple) kunnen dat ook makkelijk doen. Zij verdienen hun geld op een tradtionele manier, namelijk het verkopen van producten voor geld. Google zou dat ook kunnen doen door gewoon geld te vragen voor hun (behoorlijk goede) producten. Dan hoeven ze niets meer met persoonlijke informatie te doen. En als ze dat doen kunnen ze het op 2 manieren gaan doen: doordat ze geen algoritmes hoeven te verzinnen om advertenties zo duur mogelijk te maken en die advertenties niet hoeven te verkopen kunnen ze met flink wat minder mensen het werk doen. Of ze zetten alle knappe koppen die nu superslimme algoritmes verzinnen voor advertentieverkoop in om zinvolle software te ontwikkelen waar de mensheid iets aan heeft.

Maar goed, dan moet de consument wel willen betalen. Maar ik vrees dat men wel klaagt over het gebruik van persoonlijke informatie, maar toch niet open staat voor alternatieve modellen.
De consument wil best betalen, denk ik. Er worden genoeg apparaten verkocht met Windows, MacOs en Chrome Os erop. De meeste willen dan weer niet betalen voor de Google diensten. Wel bijzonder eigenlijk, aangezien de meeste mensen wel willen betalen voor Netflix, Disney e.d.
MS (maar ook bijvoorbeeld Apple) kunnen dat ook makkelijk doen. Zij verdienen hun geld op een tradtionele manier, namelijk het verkopen van producten voor geld.
MS en Apple verdienen ook uit reclame, het is alleen niet de hoofdmoot zoals bij Google en Facebook.
Anoniem: 1322 @Crysania30 mei 2023 13:55
Over het algemeen gezien is MS wel veel verder/beter om met privacy om te gaan wat een van belangrijkste zaken is omtrent deze AIs als je kijkt hoe veel data we er geen sturen
Dat is een mooie uitspraak maar als je kijkt naar daadwerkelijke beloftes is Google wel veel duidelijker. Google geeft voorbeelden hoe ze AI afbeeldingen gaan kenmerken en metadata toevoegen. Ook hun synthetische audio zal goed te detecteren zijn (AudioLM)... Ze geven echt praktische maatregelen weer.

Bij Microsoft komt men niet veel verder dan algemene opmerkingen als 'AI systems should treat all people fairly' en 'AI systems should perform reliably and safely'.

Over het algemeen gezien is MS wel veel verder/beter om met privacy om te gaan
No offense maar er zit tussen MS en Google echt geen verschil 'hoe men met privacy omgaat'. Denk je echt dat de Bing voorwaarden beter zijn dan Google search? Denk je dat Microsoft Ads beter met je privacy omgaan dan Google Ads?
Ligt denk ik ook aan de berichtgeving. In dit interview wordt maatschappelijke impact zwaar aangezet en wil google weer terug naar zijn "don't be evil" roots? Ik wil het graag zien in acties ipv mooie woorden
Dat was toen Google nog één taal sprak: Javascript, samen met Mozilla. Nederland spreekt bijna als vanzelfsprekend van oudsher wat meer .php, en ook python natuurlijk; de favoriet van de academische wereld.
Over het algemeen gezien is MS wel veel verder/beter om met privacy om te gaan wat een van belangrijkste zaken is omtrent deze AIs als je kijkt hoe veel data we er geen sturen
Dat was omdat de Microsoft talen altijd redelijk dicht bij elkaar gebleven zijn. Vooral sinds de .NET runtimes.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 23:07]

Dat Google AI verantwoordelijker uitrolt is meer marketingpraat dan waarheid. Google loopt met PaLM flink achter op GPT en de initiële beta was naast enorm veel slechter ook niet meer ethisch verantwoord. Er zit ook maar een limiet aan wat je hier aan kan doen en 99% is op dit moment prompt engineering. Ze zijn ook nog steeds op zoek naar een goed businessmodel, want meer gebruik van Bard betekent op dit moment hogere kosten en minder inkomsten uit Search. De kans dat ze snel terrein gaan winnen is ook klein met de exodus aan talent bij Google Brain…
Dat Google AI verantwoordelijker uitrolt is meer marketingpraat dan waarheid.
Bij grote beschuldigingen heb je ook grote bewijzen nodig... Wat denk je, dat intern al die engineers alles maar negeren wat je op het podium zeggen?

Google loopt met PaLM flink achter op GPT en de initiële beta was naast enorm veel slechter
Welkom in de wereld van technologie, ondertussen is PaLM 2 al een tijd live en zijn de verschillen niet erg groot. GPT-4 is wat creatiever en PaLM2 is accurater. Niet dat dit veel zegt want het gaat letterlijk zo hard, iedere maand komt er een nieuwe build uit bij zowel ChatGPT als Bard (en midjouney en vele anderen). Google gaf daarbij aan momenteel een groter en nieuwer model aan het bouwen te zijn.

ook niet meer ethisch verantwoord.
Huh?

Er zit ook maar een limiet aan wat je hier aan kan doen en 99% is op dit moment prompt engineering
Het is 100% prompt engineering?

Ze zijn ook nog steeds op zoek naar een goed businessmodel, want meer gebruik van Bard betekent op dit moment hogere kosten en minder inkomsten uit Search.
Heb je de keynote gezien? Er werden diverse manier van 'monetization' aangekondigd en dit artikel schrijft er ook over?

De kans dat ze snel terrein gaan winnen is ook klein met de exodus aan talent bij Google Brain…
Dit is echt een troll reactie... Hoeveel mensen werken er bij Google aan AI en geef even aan hoeveel er weg zijn gegaan?
Laten we vooral Google’s LaMDA niet vergeten. Die is al een stuk verder dan de commerciëlere bots.
Anoniem: 1708394 @Yzord30 mei 2023 08:10
Die is verouderd vergeleken met PaLM en PaLM 2.
Nou, dan zijn we al te laat. LaMDA begon namelijk een bewustzijn te creëren wat de onderzoekers toch wel beangstigend vonden.

Lekker dan.
ach onzin dat was 1 tester die zich liet vangen doordat slim opgezet zijn
Noem het maar onzin als vervolgens een van de fathers of AI bij Google zich terug trekt en ons wilt waarschuwen voor wat er komen gaat als de rem er niet op gezet wordt.
Je doet nu of dat opstappen naar aanleiding van dat LaMDA debakel was, maar de man is gewoon met pensioen gegaan. Dat hij vervolgens waarschuwt voor de gevaren van AI, tja. Misschien had hij daarmee moeten komen toen hij nog bij Google werkte en er daadwerkelijk invloed op had. Bovendien is wat hij daadwerkelijk gezegd heeft wel een stuk genuanceerder dan "Ik ben weggegaan bij Google vanwege de gevaren van AI". Maar dat blijkt niet uit de krantenkoppen natuurlijk.

Je laat je iets te veel vangen door sensationele nieuwsberichten over AI lijkt het. Vergeet al die clickbait en lees gewoon met een kalm hoofd wat dieper door, dan valt het allemaal wel mee.
Ik had het wat beter moeten omschrijven ja, dat klopt, maar het wilt toch wel wat zeggen dat een van de founding fathers van AI een waarschuwing de wereld in stuurt die totaal genegeerd wordt want geld en aandeelhouders.

We moeten niet vergeten dat wat wij voorgeschoteld krijgen hetgeen is wat hun al jaren terug hebben gemaakt. Ze werken nu met modellen waarvan ze zich echt af aan het vragen zijn of men deze wel moet los willen laten an public.
Ik had het wat beter moeten omschrijven ja, dat klopt, maar het wilt toch wel wat zeggen dat een van de founding fathers van AI een waarschuwing de wereld in stuurt die totaal genegeerd wordt want geld en aandeelhouders.

We moeten niet vergeten dat wat wij voorgeschoteld krijgen hetgeen is wat hun al jaren terug hebben gemaakt. Ze werken nu met modellen waarvan ze zich echt af aan het vragen zijn of men deze wel moet los willen laten an public.
Dat weet je helemaal niet, dat is sensationalistisch gespeculeer.

Daarnaast is Hinton niet genegeerd, hij heeft uitgebreide media-aandacht gekregen en Google is - in dit artikel nota bene - aan het roepen dat ze verantwoord met AI om willen gaan en er geen wapenwedloop van willen maken.
Dat weet ik helemaal niet? En als ik je zeg dat ik dat helemaal wel weet?
Dan zeg ik dat je uit je nek lult, tenzij je bij Google op de AI afdeling werkt en je NDA verbroken hebt. Maar dat lijkt me sterk.
Hoe denk je dan waar R&D uit bestaat? Natuurlijk zijn hun al met grotere AI’s bezig. Je hebt echt zand in je ogen als je dat niet kan inzien.
Natuurlijk zijn ze dat. Maar dat wil niet zeggen dat ze "zich echt af aan het vragen zijn of men deze wel moet los willen laten an public". Dat is echt puur gefantaseer.
Nou, dat zijn ze zich wel degelijk aan het afvragen. En dat is helemaal geen gefantaseer. Want meer dan 500 onderzoekers hebben een open brief ondertekent die mijn stelling hier op T.net onderbouwt.
En geen van die 500 onderzoekers was er een van Google. Daarnaast liep de vrees van de ondertekenaars van die brief erg uiteen (ze waren echt niet allemaal bang voor rampscenarios), en zijn er ook vele AI-onderzoekers geweest die wezen op het gebrek aan technische nuance in die open brief. Op meerdere manieren geen onderbouwing dus.
En vervolgens roept die man dat zijn bedrijf zich zal terugtrekken uit de EU vanwege de regels en de beperkingen die de EU wil opleggen omtrent ontwikkeling van AI. Die man heeft ook boter op zijn hoofd.
Noem het maar onzin als vervolgens een van de fathers of AI bij Google zich terug trekt en ons wilt waarschuwen voor wat er komen gaat als de rem er niet op gezet wordt.
Dat is idd onzin. Geoffrey Hinton trok zich niet terug maar ging op pensioen en verliet zijn post met een kritische noot dat AI ook misbruikt kan worden.

Wat komen gaat als de rem er niet opgezet wordt? Dat zei hij niet.
Nou, dan zijn we al te laat. LaMDA begon namelijk een bewustzijn te creëren wat de onderzoekers toch wel beangstigend vonden.
Je hebt het over die priester/ingenieur die wat teveel fantasie had?
https://nypost.com/2022/0...m-believe-in-sentient-ai/
Je hebt het over die priester/ingenieur die wat teveel fantasie had?
https://nypost.com/2022/0...m-believe-in-sentient-ai/
Blake Lemoine bedoel je? Die staat niet alleen, en de discussie omtrent bias en ethiek binnen Google is al veel ouder, waarvan Blake er actief 7 jaar aan heeft bijgedragen.

Waar Microsoft de hoogste vorm van account management labelde als evangelist, bij Google worden profeten gekleid door de afdeling "People Management". Google is gewoon in die roze wolk geboren, samen met Javascript.

Maar het zijn niet de minsten die in die brief staan, met ook nog Musk erbij.

En ook de USA Senate en Congress zitten er vol mee, met allerlei special commissions, en met ongoing live hearings van bigtech op C-Span. Maar da's al gereduceerde waarheid, middels een NDA-wedloop.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 23:07]

Ja Lemoine (ik heb er naar gelinkt) maar ik reageer direct op: "LaMDA begon namelijk een bewustzijn te creëren wat de onderzoekers toch wel beangstigend vonden." Waar haal je dat vandaan?
Waar Microsoft de hoogste vorm van account management labelde als evangelist, bij Google worden profeten gekleid door de afdeling "People Management". Google is gewoon in die roze wolk geboren, samen met Javascript.
"Google is gewoon in die roze wolk geboren, samen met Javascript." lees ik dat wel allemaal goed? ;-)
Maar het zijn niet de minsten die in die brief staan, met ook nog Musk erbij.
Je hebt het plots over een brief waar Musk in staat. Bedoel je die brief van Future of Life Institute die vraagt om AI tijdelijk te stoppen? Dat klopt die is verstuurd maar er zijn evenveel researchers die vinden dat 'stopen' de uitdagingen rond AI niet oplost. Waaronder bill Gates.

IK ben er vrij zeker van dat AI heel erg disruptive zal zijn. Maar nu al zeggen dat AI een bewust zijn heeft is een brug te ver. Dat staat ook niet in die openbrief. Soms is een bronvermelding handig alvorens je bold claims in de comments zet.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 juli 2024 23:07]

Je hebt het plots over een brief waar Musk in staat. Bedoel je die brief van Future of Life Institute die vraagt om AI tijdelijk te stoppen? Dat klopt die is verstuurd maar er zijn evenveel researchers die vinden dat 'stopen' de uitdagingen rond AI niet oplost. Waaronder bill Gates.
klopt, ik borduurde voort op het pause-verhaal maar er zijn inderdaad meerdere kampen, hetgeen je gewoon terug brengt bij de aloude superpacs.

Musk heeft zijn wagon gekoppeld aan de Gates trein, en da's slim gezien hun paspoorten.

Dus Billyboy is de pappa van de technology evangelisten.
IK zei net: Bill gates heeft dat niet getekend en jij maakt er al van: "Musk heeft zijn wagon gekoppeld aan de Gates trein, en da's slim gezien hun paspoorten."

https://www.cnbc.com/2023...-wozniak-open-letter.html

Again, Af en toe een bron zou handig zijn, het is heel lastig te volgen over wat je het hebt.
Again, Af en toe een bron zou handig zijn, het is heel lastig te volgen over wat je het hebt.
Zie het als interpretative AI van mijn Kant. Maar Musk heeft ook Biden gestemd en $42 big-B's, nine zero's, voor Twitter uitgeforked, vandaar.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 23:07]

Blake Lemoine bedoel je? Die staat niet alleen
Blake Lemoine staat 100% alleen in zijn claim dat LaMDA zelfbewust is geworden.

[Reactie gewijzigd door HooksForFeet op 23 juli 2024 23:07]

De rem erop? Wat was je plan? Kunstmatig beperken?
Niet omdat de google AI "bij bewustzijn was gekomen", dat is en blijft onzin.
Niet omdat de google AI "bij bewustzijn was gekomen", dat is en blijft onzin.
de claim is "sentient", whatever that means.

Ik zie zoiets als een anemone (de marine varianten) voor me.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 23:07]

sentient is eigenlijk nog verder gaan dan puur bewustheid, maar ik ging af op wat er hier gezegd werd.
Beide zijn onzin, de huidige AI modellen zijn geen van beide al kunnen ze het wel heel goed simuleren.
Ze beginnen zelfs het begin van intelligentie te laten zien, maar dat is nog iets anders dan bewustheid.

Anyway de "AI gaat ons uitroeien zoals in terminator" is gewoon onzin en nog lang niet ter sprake. Het gevaar zit om in de tech te gebruiken voor allerhande doeleinden die mogelijk schadelijk kunnen zij,n voor de maatschappij.
sentient is eigenlijk nog verder gaan dan puur bewustheid
Voor wifi was alles makkelijker:

Als er een stekker in zat, dan was het een machine en als het water dronk was het bio en als het rechtopliep dan was het een mens.

maar het is ridicuul leven te definiëren door een kunstmatig begrip levende eigenschappen toe te kennen. Nevertheless, de beste benadering is het meest welkom.
Anyway de "AI gaat ons uitroeien zoals in terminator" is gewoon onzin en nog lang niet ter sprake. Het gevaar zit om in de tech te gebruiken voor allerhande doeleinden die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de maatschappij.
Het deed Bill Gates zijn huwelijk niet goed, en ook zijn reputatie staat flink onder druk, met Epstein geruchten en al. En dan is Billyboy enkel een early-adopter van de niet-medische bij-effecten van iets op 5 cijfers achter de komma. @Coolstart

Overigens, de Terminator 2 film betreft CGI, niet AI. Tevens was het tot The Matrix 2 kwam de meest geanticipeerde film.

Of je moet het Skynet element bedoelen.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 23:07]

maar het is ridicuul leven te definiëren door een kunstmatig begrip levende eigenschappen toe te kennen. Nevertheless, de beste benadering is het meest welkom.
Het gaat niet over leven het gaat om wat mensen mensen maakt en niet een bloem of vis.
En als je spreekt of AI nu al gelijkaardig dan mensen is dan is dat allesbehalve ridicuul.
Overigens, de Terminator 2 film betreft CGI, niet AI. Tevens was het tot The Matrix 2 kwam de meest geanticipeerde film.

Of je moet het Skynet element bedoelen.
Waar heb je het over? EN bill gates??

In de terminator films word de mensheid aangevallen door AI, dat is wat sommige denken zal gebeuren al met huidige modellen. Wat compleet absurd is.
[...]

Het gaat niet over leven het gaat om wat mensen mensen maakt en niet een bloem of vis.
Klopt, code in software. Het gaat dus wel over leven, juist op planetaire level, aka geopolitics in de moderne tijd.

Vergelijk skynet maar met Napster of kazaa of zo. Die t-1000 is enkel een verschijningsvorm uit een andere tijd. T-800 (Arnold S.) is een autonome unit.

Maar de tijd heeft niet stil gestaan: the matrix trilogy is een stuk beter. Blue pull red pill woohoo.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 23:07]

LOL wel wat zeker is dat chatgpt meer coherente antwoorden geeft dan jou.
LaMDA begon helemaal geen bewustzijn te creëren, dat was de fantasie van een engineer die z'n 15 minutes of fame wilde claimen.
Het lijkt me dat we niet echt een antwoord kunnen geven of Google ethischer omgaat of niet, het is echter wel een feit dat ze moedwillig pas op de plaat maken met betrekking tot de EU. Misschien heb je gelijk en laten ze zich meer leiden door regelgeving desalnietemin ze doen dit.

Of Bard slechter is dan ChatGPT, persoonlijk vind ik het er maar om hangen. ChatGPT is beperkt in data en op specifieke technsiche vragen laat bij mij altijd de bal vallen. Bard geeft mij search queries die ik weer in Google kan gebruiken om te vinden wat ik wil.

Dat dit impact op hun business model heeft geven ze ook aan in dit bericht echter vraag ik me af of dit daadwerkelijk zo'n groot probleem is op dit moment. Ja we knoeien een beetje aan met ChatGPT maar ik vermoed dat 99% van de gebruikers nog steeds gewoon Google gebruikt.

Hoe ze op termijn zullen presteren vergeleken met OpenAI valt nog te bezien. Beiden zijn giganten met veel geld. Voor mij is juist de CEO van open ai een rare vent hoe die zich steeds uitlaat. Zo doorzichtig zie ik ze zelden met zijn reacties op ethiek en ontwikkeling.
Jongens, jongens, laten we even man en paard noemen.

De kat is uit de zak en we krijgen die sob er niet meer in terug. We zijn allemaal de de sigaar.
De kanarie in kolenmijn ligt op zijn rug.

The eagle has landend. Good luck to us all.
Jongens, jongens, laten we even man en paard noemen.

De kat is uit de zak en we krijgen die sob er niet meer in terug. We zijn allemaal de de sigaar.
De kanarie in kolenmijn ligt op zijn rug.

The eagle has landend. Good luck to us all.
Geen god save the Queen? We're doomed.. lol, ik denk dat het koningshuis de vluchtplannen weer aan het afstoffen is. Binnenkort waarschijnlijk weer een geheime missie, hushhush, naar Griekenland.

En ik heb het vermoeden dat ze Sjaak Swart bedoelen als we de sjaak zijn. Die Ajax coryfee. Kan altijd slechter natuurlijk...

Wie stopt dat elitair gespuis?

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 23:07]

Anoniem: 454358 @Yzord30 mei 2023 08:17
Je geloofd dat verhaal echt? Reken maar dat ze balen dat ze niet de eerste waren. En reken maar dat ze vooral bang zijn dat hun verdienmodel onder druk komt te staan.
Dat staat op meerdere manieren al onder druk.
  • Concurrentie van MS. Als consumenten de AI van MS omarmen en via Bing gaan zoeken, raakt Google hun martkaandeel op de zoekmarkt kwijt. Dat kost hun inkomen van de reclame op hun zoekpagina's.
  • Advertentieinkomsten via derden. Als consumenten enkel op de AI pagina blijven en niet naar andere sites doorklikken, dan zullen die minder advertenties tonen. Dat is de grootste inkomstenbron van Google, dus als dat minder word, dan is dat een groot probleem. Dit geldt trouwens ook voor hun AI.
  • Race om AI. Dit lijkt voor consumenten het belangrijkste te zijn. Maar als ze goed meekomen, dan hoeft dat niet eens zo erg te zijn. Op dit moment zit AI in een groeifase, maar valt er nog niet goed mee te verdienen. Er zijn nog veel factoren die het lastig maken, waarvan ze veel al hebben genoemd in het artikel.
  • Derden overbodig maken. Websites willen gewoon bezoekers op hun site hebben. Die willen niet dat een AI hun data/informatie leest en zelf weergeeft, maar dat die consument naar hun toegaat. Het antwoord hierop zullen rechtzaken zijn (vergelijk maar al die heisa met uitgevers en kranten) en het blokkeren van webscrapers. Dit heeft weer impact op andere activiteiten van Google. Dus hier moeten ze delicaat mee omgaan.
Het is natuurlijk pure marketing van Google dat ze het statement "we moeten er geen race van maken" doen. Ze weten donders goed dat ze de eerste slag verloren hebben. En het is typisch Google om nu te zeggen dat ze 'voorzichtig' zijn, maar ondertussen hebben ze al verschillende A-B testen uitgerold op AdSense.
Het is natuurlijk pure marketing van Google dat ze het statement "we moeten er geen race van maken" doen. Ze weten donders goed dat ze de eerste slag verloren hebben. En het is typisch Google om nu te zeggen dat ze 'voorzichtig' zijn, maar ondertussen hebben ze al verschillende A-B testen uitgerold op AdSense.
maar wie is we en hoezo race? Tussen CEO's van de Nasdaq? Kleine, zelfstandige eilandjes of de G7 powerhouses?

tja, Google is een soort advocaat van de duivel geworden. Die zouden zich echt wel wat beter moeten verklaren over wat ze allemaal aan het uitspoken zijn.
MS was de eerste met Responsible AI. Sommige services zoals GPT zijn ook "gated" dus MS gaat er zeer voorzichtig mee om, net meer dan Google naar mijn mening https://www.microsoft.com/en-us/ai/responsible-ai
helemaal niet (enkel) devices, voor sommige Azure AI Services, zoals gezichtsherkenning, moet je expliciet toestemming vragen om ze te gebruiken, precies omdat MS "schimmig" gebruik van AI wil tegengaan
Mijn nadruk ligt op poging, en de rol van bigtech is natuurlijk zelf schimmig.

Bill Gates die GNU/Linux als virus labelde, dat kan hem (en de rest van de planeet) nog weleens in zijn kont komen bijten.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 23:07]

Dus omdat Microsoft dik een jaar voorlicht op Google moet er maar rustig aan gedaan worden om Google de kans te geven om Microsoft bij te halen?
in tegenstelling tot wat MS doet geeft mij iets meer hoop dat Google ook snapt dat dit delicaat uitgerold dient te worden.
Geloof jij die wazige marketingpraat echt? Wat doet google dan beter buiten dat ze nu pas aan het testen zijn? Ze zijn gewoon later en praten er wat rond. Valt het niet op hoe algemeen hij blijft en geen concrete voorbeelden geeft waarom en hoe ze het beter of ethisher aanpakken.

Ik was ook eerst van mening dat Google gewoon ‘iets’ later was maar na dit interview is het voor mij heel erg duidelijk dat ze amper een plan hadden met die transformer en Bard.

Ze proberen zich nog wat te positioneren als de ‘vader van AI’ maar erg concreet wordt het hier niet.

Ze spreken van 'bold and responsible' en dan vervolgens heel voorzichtig te melden dat AI in de zoekresultaten zal verwerkt worden maar soms ook niet. Beetje in Youtube, kijken waar dit heengaat enz. Heel bold voelt dat niet aan. Gewoon visieloos.
En laten we vooral niet vergeten dat AI er altijd geweest is. Al jarenlang hebben we er mee te maken gehad. Alleen nu zijn ze bots aan het deployen die ook daadwerkelijk autonoom iets zouden kunnen bewerkstelligen. En daar moet je mee uitkijken.
Dus niet vergeten dat AI heeft altijd heeft bestaan. Ok… maar generatieve pretrained transformer bestonden 10jaar geleden nog niet. Natural language scripts zijn ook AI maar dat is zo anders dat je dat eigenlijk niet vergelijken. Dus waarom de waarschuwing dat we dat niet mogen vergeten?

“Bots aan het deployen die ook autonoom iets zou bewerkstelligen.”Euhm een GPT bot bedoel je? Chat bot? Over wat heb je het? Wat is ‘iets’?

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 juli 2024 23:07]

Dus niet vergeten dat AI heeft altijd heeft bestaan. Ok… maar generatieve pretrained transformer bestonden 10jaar geleden nog niet. Natural language scripts zijn ook AI maar dat is zo anders dat je dat eigenlijk niet vergelijken.
1) pré-trained is geen element van AI; het is een omstandigheid, ookwel een status.
2) AI kom uit de Academische Wereld, jaren 60.
3) De voorloper van AI heet code, en kan in meerdere talen geschreven zijn.

Het generatieve gedeelte is nou echt typisch een activiteit uitgevoerd door programmeurs, vaak devs genoemd.

En een transformer? lol, wat is dat? een tijds-unit of zo?
1) pré-trained is geen element van AI; het is een omstandigheid, ookwel een status.
2) AI kom uit de Academische Wereld, jaren 60.
3) De voorloper van AI heet code, en kan in meerdere talen geschreven zijn.

Het generatieve gedeelte is nou echt typisch een activiteir uitgevoerd door programmeurs, vaak devs genoemd.

En een transformer? lol, wat is dat? een tijds-unit of zo?
https://en.wikipedia.org/...e_pre-trained_transformer

G = Generatief is geen programmeur ;-) Dit betekent dat het model in staat is om nieuwe, nooit eerder geziene output te genereren op basis van de input die het krijgt.

P = Pre-trained verwijst naar het feit dat het model eerst wordt getraind op een grote hoeveelheid data.

T = Dit is een type architectuur dat wordt gebruikt in neurale netwerken. Transformer-modellen zijn vooral effectief bij het begrijpen van de context in taal en kunnen complexe teksten genereren.

Google brain heeft hun Transformer open source gemaakt. Dezelfde transformer waar OpenAI nu groot met is geworden.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 juli 2024 23:07]

.
Sorry hoor, maar dat lijkt wel een reklame folder van Google.

Over die GPT-saga...
wat een onsamenhangende woordenbrei. Doe mij maar de definities uit de jaren 30 tot en met de jaren 50 van de vorige eeuw.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 23:07]

Ik vind het toch wel interessant om te lezen dat het mogelijke bannen verlies gezien wordt als een ach dat riepen we 30 en 20 jaar geleden ook al.

Als je kijkt naar wat automatisering gedaan heeft is het niet zo heel erg veel de meeste banen zijn veranderd dat wel maar ze bestaan nog misschien met een iets andere titel en meer denken minder doen maar voor de rest zijn er relatief weinig banen echt verdwenen.
Als je nu kijkt naar wat AI kan doen lijkt het er toch erg op dat AI in tegenstelling tot automatisering erg veel kan doen zonder dat er mensen bij nodig zijn.
Nu zullen er altijd nog wel mensen zijn die handwerk verkiezen over AI geproduceerd werk maar nu al is het vaak moeilijk te zien wat door een computer en wat door een mens gemaakt is. Over een paar jaar zou dat zo maar onmogelijk kunnen zijn waardoor zelfs dat handgemaakt verhaal weinig meer zal betekenen voor vele.

Ik denk dat zeker de creatieve beroepen zo als illustratie, schrijven en waarschijnlijk zelfs fotografie en film binnen een paar jaar een enorme afname in beschikbare banen zal zien omdat de AI het beter en goedkoper kan dan de meeste mensen.
Het probleem is dat dit soort beroepen niet mensen aan trekt die op school al duidelijk niet passen binnen het 9 tot 5 schema en kantoor werk is veel al niet iets dat ze zullen willen doen. Een beetje als een stratenmaker die ook vaak liever buiten zal zijn dan op een kantoor achter een scherm te zitten. Dat is niet een slecht iets tenzij straten maken of in dit geval de creatieve beroepen vrijwel niet meer bestaan omdat een machine ze allemaal heeft over genomen.

Ik ben bang dat in dit geval het idee dat de mensen wiens baan vervangen wordt door een computer zeer moeilijk een andere baan zullen vinden die bij hun gewenste manier van werken en zich zelf uiten past.
Ik denk dat zeker de creatieve beroepen zo als illustratie, schrijven en waarschijnlijk zelfs fotografie en film binnen een paar jaar een enorme afname in beschikbare banen zal zien omdat de AI het beter en goedkoper kan dan de meeste mensen.
Denk dat ook dat wel meevalt.

AI's als Midjourney poepen mooie plaatjes uit, maar vooral wat het denkt, en niet wat jij wil.

En mensen moeten 't ook willen kopen.
Dingen als beelden, film, muziek en literatuur zijn kunstvormen en als dat niet door mensen wordt gemaakt heb ik er gewoon geen oren naar.
Ik denk dat bedrijven moeten oppassen zichzelf rijk te rekenen.

Ik speel Ingress en een van de verdienmodellen daar is dat je "medailles" kan kopen voor in je profiel.
Die kosten nog best wat geld ook, zo'n euro of 20. (zit nog wat andere in game zooi bij maar dat mag geen naam hebben)
Proberen ze nu ook met plaatjes die duidelijk uit een of andere AI engine komen en die verkopen ze schaamteloos voor hetzelfde geld.
Doe ik i.i.g. niet aan mee terwijl ik normaal best wel een verkapte whale ben als 't op dit specifieke spel aan komt.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 23:07]

Helemaal mee eens maar dat is nu, net zo als in het begin mensen liever echte meubels kochten dan meubels uit een fabriek... Kijk voor de grap eens naar deze voorbeelden:

Een prijs winnende foto: https://futurism.com/the-...inning-photo-generated-ai
Prijs winnende kunst: https://www.nytimes.com/2...intelligence-artists.html
Instagram kunst die voor velen moeilijk of niet van echt te onderscheiden is: https://www.rangefinderon...ai-generated-art-as-real/
Een uitgever die niet merkt dat een plaatje door AI is gemaakt: https://www.theguardian.c...artificial%20intelligence.
Bijna 97 boeken geschreven door een man en zijn AI tools: https://www.newsweek.com/...cial-intelligence-1799923

Het is niet langer de vraag of mensen het zullen kopen het is in middels al de vraag of mensen door hebben dat ze het kopen.

Als je door een mens gecreeerde "kunst" en door een computer gegenereerde "kunst" niet meer van elkaar kan onderscheiden maakt het dan nog uit of het door een computer of een mens gemaakt is?
Je hoort vaak dat kunst iets in je los moet maken dat je er emotie door moet voelen en als dat het geval is maakt het dan uit wie of wat het gemaakt heeft? Is een waterval minder mooi als deze door de mens is gemaakt in plaats van door moeder natuur, ook als je het verschil niet kunt zien?

Ik denk niet dat we er van uit kunnen gaan dat de meeste mensen zoals ons zelf zijn. Kijkend naar de mensheid als geheel dan hebben de meeste mensen geen echte keuze optie en koopt men het geen dat men kan betalen. Kijk naar de "kunst" die je in iedere AirBnB vind, rechtstreeks bij de lokale Ikea vandaan. Is dat fout, of geeft het de kamer of het appartement net wat meer persoonlijkheid terwijl het toch geweldig saai en uitdagend is?
Dit is waarom transparantie rond inzet van AI belangrijk is want als je me iets verkoopt wat je gewoon door een machine hebt laten uitpoepen maar die informatie achterwege laat vind ik dat je me een loer draait.
Dit is waarom transparantie rond inzet van AI belangrijk is want als je me iets verkoopt wat je gewoon door een machine hebt laten uitpoepen maar die informatie achterwege laat vind ik dat je me een loer draait.
En als je dezelfde logica loslaat op de 16b transistors in de nieuwste apple chip (een ARM design, wat bij Foxcon geassembleerd wordt)?

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 23:07]

Ik maak nu al plaatjes met midjourney waarbij kennissen vragen of ik het kan doorsturen want ze willen het uitprinten en op hun muur hangen.
AI's als Midjourney poepen mooie plaatjes uit, maar vooral wat het denkt, en niet wat jij wil.
Jawel hoor, met de juiste instructies en "seeds" kun je heel gedetailleerd plaatjes ontwerpen. En ook aanpassen met ai naar wens.
Zullen die ceo`s ook bang zijn dat ze vervangen worden door AI?
Zullen die ceo`s ook bang zijn dat ze vervangen worden door AI?
het commentaar van vakbroeder, Satya Nadella (Microsoft CEO)
"Google is Godzilla en Planet of the Apes combined, and we want to make them dance."
Anoniem: 1322 @Rob Coops30 mei 2023 14:15
Ik ben bang dat in dit geval het idee dat de mensen wiens baan vervangen wordt door een computer zeer moeilijk een andere baan zullen vinden die bij hun gewenste manier van werken en zich zelf uiten past.

De 'creatieve' sector heeft hier al heel lang last van (zelfs eeuwen). Je kan maar heel moeilijk je brood verdienen en de sector ontwikkeld zich enorm snel. Het is belangrijk dat men zich hier snel op aanpast, iets waar men hopelijk ondertussen aan gewend is.

Maar ik geloof dat dit wel goed komt. We gingen van folders naar websites, van analoge fotografie naar digitaal. Duizenden 'donkere kamers' bestaan niet meer, maar tegenwoordig heeft iedereen een 'lightroom' ;) thuis en zijn er diverse nieuwe foto en video gebieden ontstaan zoals 360 en drone video's.

Het probleem zal vooral bij de mensen zitten die zich niet aan willen passen. Ik werd laatst nog half uitgelachen toen ik aangaf dat ik graag met 360 video en VR wilde hobbyen. Volgens die persoon had dat niets te maken met de 'kunst van fotografie' en kon het beter bij mijn DSLR houden. Ook AI was helemaal niets... Maar Content Aware Fill in Photoshop was wel weer oke.... :+
Ik ben bang dat in dit geval het idee dat de mensen wiens baan vervangen wordt door een computer zeer moeilijk een andere baan zullen vinden die bij hun gewenste manier van werken en zich zelf uiten past.
Dat is nu al het geval, want er zijn veel meer mensen die graag muziek maken of boeken schrijven dan dat er mensen zijn die bereid zijn om daarvoor te betalen, zeker omdat veel mensen ook geen groot talent hebben, ook al vinden ze het wel leuk. Dus nu is het al massaal zo dat mensen dingen leuk vinden waar ze hun werk niet van kunnen maken. Dat doen mensen dan als hobby.

Uiteindelijk is de kern van het kapitalisme dat mensen elkaar wederzijds belonen als ze dingen voor elkaar doen. De stratenmaker offert een deel van zijn welzijn op ten bate van anderen, die nu gebruik kunnen maken van een prachtige weg. In ruil daarvoor krijgt die stratenmaker weer heel veel welzijn terug van anderen, want het geld dat hij krijgt kan hij gebruiken om anderen weer over te halen zich op te offeren voor hem, waardoor hij bijvoorbeeld een fiets kan kopen, die hij nooit zo goed en goedkoop zelf had kunnen maken.

Omdat elke kapitalistische transactie (in principe) vrijwillig is, gaat iedereen er altijd op vooruit door het kapitalisme. De toename in welzijn is altijd groter dan de afname bij een transactie, omdat mensen anders die transactie niet doen.

Dit kan echter niet het probleem oplossen dat niet iedereen optimale talenten heeft, optimale wensen, etc. Als iemand het heel leuk vindt om een boek te schrijven, maar mensen vinden dat boek niet leuk genoeg om die persoon genoeg te betalen om van te leven, of genoeg te betalen voor een levensstandaard waarvan die persoon vindt dat zij die 'verdient', dan is dat helaas geen goed beroep voor die persoon.

Op zich hebben moderne mensen in het westen trouwens wat dat betreft weinig om over te klagen, want historisch gezien hebben we erg prettig werk, een erg hoge levensstandaard, erg veel vrije tijd voor hobbies, etc. En we hebben ondanks automatisering heel veel werk voor iedereen, doordat onze eisen alleen maar toenemen. De befaamde Keynes dacht ooit dat we door de toename in productiviteit naar 15-urige werkweken zouden gaan, maar mensen kiezen liever om meer te werken en daardoor meer welvaart te hebben, dan relatief arm te zijn en weinig te werken. Mensen hadden de keuze voor een 15-urige werkweek wel, maar wezen hem massaal af.

Er zijn mensen die iets vergelijkbaars voorspellen als Keynes, namelijk dat we naar werkweken gaan van 0 uur, waar we al het werk dat we niet bereid zijn om als vrijwilliger te doen, door AI en robots te laten doen. Op dat moment hebben we alleen nog hobbies. Er zijn echter extreem veel haken en ogen waar ik nu niet op in zal gaan, omdat dit al een lang verhaal is. Op z'n minst kan de overgang heel lastig worden en moeilijke keuzes vragen.

Aan de andere kant is het de vraag of mensen werkelijk massaal aan de kant komen te staan. Tot nu toe is dat nog niet gebeurd, ook bij de massale migratie van 'doe-werk' naar met name China.

[Reactie gewijzigd door Ludewig op 23 juli 2024 23:07]

Er zijn mensen die iets vergelijkbaars voorspellen als Keynes, namelijk dat we naar werkweken gaan van 0 uur, waar we al het werk dat we niet bereid zijn om als vrijwilliger te doen, door AI en robots te laten doen.
Utopia is het best befantaseerd door Jacques Fresco, een Californian futurist ook bekent van Zeitgeist.

Het probleem betreft Earth Resource Planning, een database met valuables en resources. Da's de digitale implementatie van het vakgebied voorheen bekent als geopolitics.
'AI moet geen race zijn' klinkt als een verliezer die midden in de AI race zit :+

[Reactie gewijzigd door Botmeister op 23 juli 2024 23:07]

'AI moet geen race zijn' klinkt als een verliezer die in midden in AI race zit :+
ja, een beetje een apart sentiment dat de Golden Engineers van Alphabet uitzenden.
De onderliggende boodschap? Google is niet traag, Google wil het vooral verantwoordelijk en juist doen.
Als je het zo leest lijken ze wel in de verdedigings-mode geschakeld te zijn. Een beetje fatsoenlijke AI zou nooit zo'n ontkennende zinsconstructie fabriceren voor zulke belangrijke onderwerpen. Da's toch een enorme zwakte, al direct zichtbaar in de uitleg van bijbehorende poppetjes.

Maar GOOG & GOOGL is niet verantwoordelijk voor China of de Lage Landen dus, maar voor hun aandeelhouders en stakeholders. En zo gedragen ze zich dus ook.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 23:07]

Tuurlijk. Het is keiharde business. En als je achterloopt wil je andere spelregels (zie Formule 1).
Als dat de mentaliteit en mindset is hoe we hier met zijn allen in moeten gaan staan dan zijn we straks allemaal verliezers.... ;)
In een race worden eerder (onherstelbare) fouten gemaakt, en als er fouten gemaakt worden dan is de weerslag groter op een bedrijf als Google dan bijvoorbeeld OpenAI. Je mag er van denken wat je wil, maar bij Google hangt er iets meer van af.
Schreeuwden ze niet altijd break things in Silicon Valley?
Ik snap dat grappig bedoelt wordt dit is een serieus onderwerp. In de context van Google IO is dit heel duidelijk: AI zal veilig en voorzichtig geïntroduceerd moeten worden.
Tijdens de keynote (zie Youtube) gaan ze meerdere malen in op 'Responsible AI'. Daarbij zetten ze hun methodes duidelijk uiteen.

Of het voldoende is, dat zou regelgeving moeten bepalen (die we nu niet hebben).
Precies wat ik ook dacht. Dat zeggen ze alleen maar omdat ze achterlopen, een goed excuus om niet harder aan AI te werken.

Als Google voorop had gestaan dan hadden ze iets heel anders gezegd
Die Pichai kan wel zeggen dat we niet bang hoeven zijn voor je baan, maar het is wel degelijk zo dat bepaalde banen zullen verdwijnen. Je hebt er niks aan dat je werk als illustrator stopt en dat je buurjongetje kan bijklussen als prompt-operator. Je hebt nog steeds geen werk.

Steeds vaker merk ik dat kunst leger lijkt te worden. De vraag blijft continu opduiken: is dit het product van een vaardige en gepassioneerde kunstenaar, of enkel het nietsbetekenend resultaat van een AI? Ik kom prachtige foto's tegen op het internet, die de indruk wekken dat een fotograaf er dagen, weken, zelfs maanden aan heeft besteed om dat ene unieke moment vast te leggen. Vervolgens blijkt dat die foto's het resultaat zijn van een AI-programma dat binnen enkele minuten een beeld heeft gegenereerd, zonder enige emotie of intentie. Het is jammer dat we steeds verder afglijden naar een ‘fake-wereld’.

Als ‘kunst’ zo gemakkelijk gemaakt kan worden door een enkele promt, dan verliest het niet alleen aan emotionele waarde, maar ook commercieel. Een vriendin is tekstschrijver voor bedrijven. Hoe moet zij nog een fatsoenelijke vergoeding vragen voor een stuk tekst?
Er is ook geen werk meer voor mandenvlechters. En de wevers hebben de strijd met de weefmachine ook op moeten geven. Zo gaat dat nou eenmaal.

Wat kunst betreft: als je er een emotionele reactie bij krijgt, wat maakt het dan uit of het door een mens, een olifant of een AI gemaakt is?
Wat kunst betreft: als je er een emotionele reactie bij krijgt, wat maakt het dan uit of het door een mens, een olifant of een AI gemaakt is?
Op moment dat ik weet dat iets gewoon uitgepoept is door een machine wordt het onmiddellijk goedkoop, zielloos en krijgt het een hoog wegwerpgehalte.
En heb je er dus ook geen emotionele reactie bij, dus dat is niet relevant.
Lijkt me juist een bijzonder grote emotionele reactie van Polderviking. Hij klinkt erg emotioneel in de ene zin.

Of moeten deze reactie's (emotie's) altijd postief zijn ?
Als Polderviking er zo’n heftige reactie op heeft dan moet hij/zij zich afvragen of het niet toch kunst is.
Op moment dat ik weet dat iets gewoon uitgepoept is door een machine wordt het onmiddellijk goedkoop, zielloos en krijgt het een hoog wegwerpgehalte.
En als die machine water gebruikt maar niet doorslikt, het Lewinsky effect?
Echte kunst kent geen factuur.
-Anonymous Stakeholder

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 23:07]

Op moment dat ik weet dat iets gewoon uitgepoept is door een machine wordt het onmiddellijk goedkoop, zielloos en krijgt het een hoog wegwerpgehalte.
nou, 1x is nog wel interessant, afhankelijk van het verhaal dat er aan vooraf gaat. Maar daarna verliest het al erg snel z'n waarde (als kunst).
Met die logica vind je geen enkele foto mooi, een camera is ook een machine en toch dat cruciale onderdeel dat de boel daadwerkelijk vastlegt. Het is ook al een oud gebruik om niet persé voor de meest getrouwe weergave (zoals onze ogen het zien) te gaan, getuige de variatie aan lenzen. Zeker met digitale camera's is het heel gebruikelijk dat er een hoop bewerking wordt uitgevoerd op een foto (de beeldverwerkingsprocessor is al lange tijd erg belangrijk, en dan is er nog software als Lightroom voor nabehandeling). Recent wordt er ook veel geretoucheerd middels AI.

Generative AI is misschien anders, en daar hoef je zeker niet van te houden. Sommige mensen hebben ook veel liever een schilderij dan een foto. Maar om nou te zeggen dat iets dat met AI gemaakt is "onmiddellijk goedkoop, zielloos" is doet toch wat tekort aan iemand die met een bepaalde visie de AI heeft lopen dirigeren. Er zal genoeg goedkoop en zielloos werk worden uitgepoept door AI, maar dat kan je niet zo doortrekken naar alles dat uit AI komt.

Uiteindelijk is zo'n beetje elke artistieke expressie buiten dans en zang een resultaat van gereedschappen, AI is niets meer of minder dan een nieuw stuk gereedschap dat een nieuwe vorm van artistieke expressie mogelijk maakt. Daar hoef je zeker niet van te houden, maar dat is een erg persoonlijke mening.
De camera is inderdaad een onmisbaar gereedschap maar tegelijkertijd slechts een fractie van het geheel waar een mooie foto uit bestaat.
Genoeg mensen die op zo'n wegwerp point and click betere plaatjes schieten dan mensen met meer dure speeltjes dan kunde.
De meeste fotograven willen juist dat dat ding zelf zo min mogelijk doet qua "inkleuren" want dat doen ze zelf achteraf, ook met gereedschap maar voornamelijk aangestuurd door hun perceptie en brein.
Bovendien moeten ze uren op pad.

Dat vind ik toch echt wat anders dan "geef me een plaatje van een kat met een ruimtepak aan in een cyberpunk stad" in een textveld kloppen en het resultaat, al dan niet verkapt, presenteren als iets wat je gemaakt hebt.
Dat vind ik toch echt wat anders dan "geef me een plaatje van een kat met een ruimtepak aan in een cyberpunk stad" in een textveld kloppen en het resultaat, al dan niet verkapt, presenteren als iets wat je gemaakt hebt.
Maar dat is natuurlijk de generatieve AI variant op snelle point en click met de smartphone kiekjes. Je kan best wat werk en moeite stoppen in het dirigeren van AI. Je wordt meer een regisseur van het werk, en daar kan je best wat ziel in stoppen. Je kan door vele iteraties gaan, steeds dingen toevoegen/wijzigen/weghalen, verschillende stijlen proberen, zaken als lichtinval veranderen etc. Tot je je visie op het scherm ziet.
Maar dat is wél waarom we nu staan waar we staan.

Als we allemaal mandenvlechters waren gebleven, hadden we geen geweldige zorg, internet, huizen van baksteen, hadden we nooit op de maan gestaan, enz.

Vooruitgang betekend het verleggen van een kunst. We zijn van mandenmaker naar programmeur gegaan. Een onzichtbare kunst.

Het wordt tijd dat we de kunst en het mooie van code gaan zien! We zijn wellicht zelfs nog veel creatiever geworden dan vroeger, nog meer ambachtelijke. Alleen dan op een andere manier. Waarom wordt dat genegeerd? Omdat je geen fysiek product hebt?
Wat kunst betreft: als je er een emotionele reactie bij krijgt, wat maakt het dan uit of het door een mens, een olifant of een AI gemaakt is?
Emotie, maar die volgt uit een waardering van eerdere ervaringen. Vaak zitten daar aannames bij, vervlogen herinneringen, latente herinneringen en ook actieve herinneringen. Zelfs hartenwensen.

die emotie leidt tot mooi en lelijk, maar ook goed en fout. bias is dus hoogst ongewenst, en als je daar een universele waarheid van maakt, dan kan het levensgevaarlijk zijn. Zeker als al je concurrenten hetzelfde doen.

ik voorzie veel psychische problemen bij kunstenaars die aan hun water voelen dat er te weinig ruimte voor expressie is.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 23:07]

Dat lijkt me wat overdreven. Daarnaast, als er iets uit de kunstgeschiedenis blijkt dan is het dat universele waarheden omver schoppen een constant terugkerend thema is in de kunst.
Dat lijkt me wat overdreven. Daarnaast, als er iets uit de kunstgeschiedenis blijkt dan is het dat universele waarheden omver schoppen een constant terugkerend thema is in de kunst.
Enkel de claims worden omver geworpen. De waarheid zelf, die kruipt de toekomst in.
#IANAL
De waarheid is wat we zelf besluiten dat die is. En kunstenaars hebben daar door de eeuwen heen klaarblijkelijk grote invloed op.
De waarheid is wat we zelf besluiten dat die is. En kunstenaars hebben daar door de eeuwen heen klaarblijkelijk grote invloed op.
ja, kunstenaars verbuigen de waarheid, en forceren hier een soort voortschrijdend inzicht mee. Een onontbeerlijke kracht in de evolutie van de community.

maar heb je voorbeelden van dingen waar je geen emotionele reactie bij hebt?

Emotionele Reactie
De -re woorden duiden op de zgn. stam-recycling, en als je emoties d'r aankoppelt dan heb je een soort ingebouwde feedback. Twee keer dubbel noem ik dat. Vergelijk het een beetje met klokticken en cpu cycles van de rekenkernen.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 23:07]

If you can't win the game, change the rules. Utopisch komt er een global hive mind dat algoritmisch de beste producties van de collectieve mensheid van de voorbije (1)2000 jaar aan iedere (aap met een hoed op) op een schoteltje aanreikt. A giant leap forward in efficiëntie (want hoe veel en hoe vaak doen 'kantoormensen' (om er iets op te kleven) eigenlijk niet krek hetzelfde, again, and again). Wat een wereld om in te leven (ipv werken?). Wel nog voorbij dat utopisch raken (en de korte termijn fall out).
Ik vind AI-kunst heel derivatief. Het is nog net niet het niveau van een huilende wolf bij de maan of een zigeunerkindje met een traantje. Het zijn vooral plaatjes die het op Reddit goed doen: een paar superhelden, gedramatiseerde landschappen etc.
AI bedenkt natuurlijk niks zelf, maar maakt een kunstwerk op basis van een beschrijving. Kunstenaars werken ook wel in opdracht. Bijvoorbeeld: een bronzen beeld van Peter Gillis.
Échte kunst is verrassend en vernieuwend.
Anoniem: 420148 @honey31 mei 2023 00:02
Die Pichai kan wel zeggen dat we niet bang hoeven zijn voor je baan, maar het is wel degelijk zo dat bepaalde banen zullen verdwijnen. Je hebt er niks aan dat je werk als illustrator stopt en dat je buurjongetje kan bijklussen als prompt-operator. Je hebt nog steeds geen werk.
Mensen die weggeconcureerd worden door een technische verbetering zullen iets anders moeten vinden. Maar dit is iets wat we al decennia doen. Hoeveel banen denk je dat er zijn verdwenen door bvb. het internet? Of door de uitvinding van de auto.
Met dit soort antwoorden kunnen we de volgende persconferentie gewoon met Bard doen 😅
Elk poppetje zegt precies wat er van hen verwacht wordt.

Edit:
Niet dat ik anders verwacht bij zo’n interview. Tevens, vind het nog steeds leuk te lezen :)

[Reactie gewijzigd door MatthijsZ op 23 juli 2024 23:07]

Je zou eigenlijk eerst alle interview vragen door een AI-persona simulator moeten gooien, en alleen op de vragen waarop de AI zegt te weinig data te hebben om met grote zekerheid te voorspellen wat het juiste antwoord is daadwerkelijk moeten stellen aan de echte persoon! Deze strategie heeft me zelf geïnspireerd om veel creatievere en specifiekere vragen te stellen dan zonder AI. En wat me opvalt is dat AI personas soms gewoon met de meest logische en voor de hand liggende antwoorden komen, terwijl echte mensen soms geen idee hebben over bepaalde onderwerpen of gewoon geen zin hebben om logisch te antwoorden.

[Reactie gewijzigd door Weicool op 23 juli 2024 23:07]

Google zit zich gewoon in te dekken, waren te laat. AI is gewoon nu met een opmars bezig en is een nieuwe goudmijn. Er zit enorm veel potentie in de technologie. Denk alleen dat er de verkeerde mensen aan de knoppen zitten.


Ik ben redelijk overtuigd dat AI beter posities in kan vullen van CEOs en dergelijke. Misschien met wat menselijk overzicht om te zorgen dat er geen rare strapatsen gebeuren.

Komt een hoop geld vrij en we kunnen ons meer richten op dingen die belangrijker zijn dan winstmaximalisatie.

Maar vrees dat andere banen geschrapt gaan worden voor grijpstuivers.
"Te laat" impliceert dat een achterstand nooit meer ingehaald kan worden. Dat zou raar zijn. Bedrijven innoveren continu en troeven elkaar af. Het is een kwestie van tijd voordat ChatGPT afgetroefd wordt door een ander bedrijf zoals Google.


Verder moet ik er niet aan denken dat we AI CEO maken.
Winstmaximalisatie is altijd belangrijk. Dat zorgt voor vooruitgang. Je moet er niet aan denken dat bedrijven indutten.

Er gaan zeker banen verdwijnen. Dat is van alle tijden. Daar zijn we overigens niet slechter van geworden.
Lauwe marketingpap van Google en een compleet gebrek aan kritische vragen/doorbijten vanuit het journaille. Vreselijk.
Lauwe marketingpap van Google en een compleet gebrek aan kritische vragen/doorbijten vanuit het journaille. Vreselijk.
Wat had je willen horen, weten en zien?

Het is geen sinecure om kritisch te zijn op de allernieuwste technology. Dan waren die journo's waarschijnlijk programmeur met een 6-figure salaris geweest.

Over het algemeen gaat een normale sterveling zitten luisteren als google iets uitzendt. Er moet toch een reden zijn dat Google in 20 jaar tijd de machtigste kracht van de wereld geworden is.

Data is the business.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 23:07]

Dit is geen reactie maar een verzameling betekenisloze buzzwords, exact wat Google hier ook spuit.
Dit is geen reactie maar een verzameling betekenisloze buzzwords, exact wat Google hier ook spuit.
oke, maar...
Wat had je willen horen, weten en zien?

Het kan natuurlijk zo zijn dat jij geen reëel verwachtingspatroon hebt. Blijkbaar heb je wel gekeken, en ben je tot de conclusie 'lauwe marketingpap' gekomen.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 23:07]

Waarschijnlijk krijg je in zo'n conferentie niet eens de kans om door te vragen. 1 vraag per land of medium ofzo, en met dat antwoord moet je het maar doen.
Waarschijnlijk krijg je in zo'n conferentie niet eens de kans om door te vragen. 1 vraag per land of medium ofzo, en met dat antwoord moet je het maar doen.
ja, ik zou het eerder een roadshow noemen, 100% politics nowadays. 🎪

Eigenlijk kunnen ze, bigtech Apple, MS & Google, al die marketing-efforts beter fuseren met ted/x en er een nieuwe channel van maken. Een soort National Geographic, maar dan voor ideeën, visies en dromen. Dat hadden ze overigens zelf ook wel wat eerder kunnen bedenken.

@MatthijsZ ik ben ook een groot fan van die tech key-notes. wellicht is het wat om @Weicool announcher te maken, of de voice op de achtergrond die de aankondigingen doet of zoiets..
:z

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 23:07]

Sundar Pichai was ook niet de enige Google-hotshot die vragen beantwoordde. Elizabeth Reid, VP of engineering, was erbij, net als Thomas Kurian, Google-cloud-ceo, en James Manyika, senior vice president voor technologie en maatschappij.
Ze moeten Bruce Willis uit de Sixth Sense op hun afsturen. Samen met Kraantje Pappie en Lange Frans 8-)

lol, nee ff serieus.
De Sixth Sense won wel de Nebula Award for Best Script. Een echte aanrader, alltime evergreen.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 23:07]

Leuk dat je op hoog niveau iemand kunt spreken maar ik moet wel zeggen dat het bijzonder oppervlakkige antwoorden zijn zoals ik ze nu teruglees. Ook valt het me op dat het er erg makkelijk meegegaan wordt in het frame dat Google zich heel keurig beweegt op deze markt, terwijl dat in feite gewoon afgedwongen wordt door regels die wij als Europa heel normaal vinden: de gebruiker bepaalt zelf wat hij deelt en wat wat hij/zij daarvoor terugkrijgt.
Google die zich keurig beweegt? Ze zoeken keer op keer de grenzen van de wetgeving op en gaan er met gestrekt been regelmatig ook overheen.
Nog keertje lezen
Tsja, als jij te langzaam ontwikkeld, kun je altijd iedereen de schuld geven dat zij te hard gaan. Gelukkig zijn we niet dom en zien we vooral dat Google zich erg onsympathiek ontwikkeld ten aanzien van de AVG, privacy en advertenties, pogingen tot monopolies en nu ook AI.
Er komt een punt waarop hun relevantie ter discussie zal staan, en daar is dit verhaal een reactie op.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.