De vormgeving van de twee Galaxy Book3-laptops is minimalistisch, precies zoals de Galaxy Book2 Pro en Galaxy Book2 360 die we vorig jaar bekeken. De donkergrijze behuizing, waarvan de kleur een klein beetje naar blauw neigt, is volledig gemaakt van metaal. De bovenkant en zijkanten van de machine vormen daarbij een geheel en de onderplaat is een apart onderdeel, zoals gebruikelijk. Ook de schermklep is gemaakt van metaal. De schermen met hun modieuze afgeronde hoekjes zijn net als bij de Galaxy Book2-serie afgedekt met een glasplaat. In de Galaxy Book3-serie zitten apparaten met een 360-gradenscharnier en een touchscreen, waarvoor dat logisch is, maar de 'gewone' Book3 Pro en Book3 Ultra die we hier bekijken, hebben geen aanraakscherm.
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" (groene wallpaper) en Book3 Ultra
De Galaxy Book3 Pro-laptops zijn zoals gezegd stukken zwaarder dan hun Galaxy Book2-evenknie van vorig jaar. Waarschijnlijk komt de gewichtstoename grotendeels doordat Samsung van ultralicht magnesium is overgestapt op zwaarder aluminium voor de behuizing; per slot van rekening zit in de nieuwe laptop geen veel grotere accu of forser koelsysteem. De Galaxy Book3 Ultra is nog iets zwaarder dan de Pro, maar gelet op de extra hardware valt het verschil nogal mee. Het topmodel weegt 1,76kg en is voor een laptop met deze specificaties dus best een vedergewicht. Het Ultra-model is in de praktijk vooral merkbaar dikker dan de Pro. Bij dat model is de behuizing achteraan rondom de poorten al dunner, en naar de voorkant lopen de zijkanten spitser toe.
Bij de magnesium Book2 Pro van vorig jaar hadden we wat twijfels over de stevigheid, waarbij de fabrikant duidelijk wat compromissen had moeten sluiten om het apparaat zo licht te maken. De Book3 Pro en Book3 Ultra voelen steviger aan. Het Pro-model laat zich daarbij makkelijker in twee handen verbuigen dan de Ultra-laptop die ook bij indrukken in het midden tussen touchpad en toetsenbord erg weinig meegeeft. De schermklep voelt bij beide apparaten stijf aan, doordat hij een glazen voorkant en metalen achterkant heeft, en door het brede scharnier is er geen mogelijkheid om de bezel onder het scherm ver in te drukken. De afwerking van de randen voelt her en der wat scherp aan, vooral bij de speakergrilles, die onder aan de voorkant zitten. Daar had Samsung wat mij betreft beter een andere locatie voor kunnen kiezen, omdat je het systeem op dat punt vaak vastpakt bij het verplaatsen.
Het scharnier van de Book3 Pro en Ultra opent met enige weerstand, want in beide laptops zitten magneetjes die scherm en toetsenbord in gesloten toestand bij elkaar houden. Gelukkig kom je gemakkelijk met je vinger onder het scherm dankzij een kleine uitsparing voor aan de behuizing. De beweging van het scharnier is lekker soepel, zodat je het met één hand kunt openen zonder dat de behuizing mee omhoogkomt. Jammer is dat het scherm niet heel ver open kan. Bovendien is het scharnier te slap om het grote scherm goed op zijn plaats te houden. Als je tegen de tafel aanstoot, wappert het paneel telkens een stukje op en neer.
Toetsenbord en touchpad
De Galaxy Book3 Pro en Book3 Ultra hebben zo te zien en te voelen hetzelfde toetsenbord. Dat heeft een compacte numpad met drie kolommen en smallere toetsjes dan de rest van het toetsenbord, net zoals bij de Galaxy Book2 Pro. Ook de pijltjestoetsen en functietoetsen hebben een klein formaat. De wit verlichte toetsen hebben een prettig gedempte klank, een duidelijke feedback rondom de actuatie en een stevige bottom-out, die wel wat snel komt; heel veel travel bieden deze twee laptops niet. Evengoed is het prima tikken. Rechtsboven in het toetsenbord is de aan-uitknop geïntegreerd, voorzien van een ingebouwde vingerafdruklezer. De knop is wat verzonken en heeft een stevigere feedback dan de overige toetsen, waardoor je hem minder makkelijk indrukt.
Samsung Galaxy Book3 Pro 16"
Vanwege de numpad is de touchpad van de Galaxy Book3 Pro en Book3 Ultra niet helemaal gecentreerd. Het oppervlak is zeer groot en neemt de volledige ruimte tussen voorkant en toetsenbord in, vergelijkbaar met een Apple MacBook. Het glazen oppervlak voelt lekker glad aan en is voorzien van geïntegreerde knoppen die redelijk direct en gedempt klikken. Als je gaat typen, komen je handen vrijwel zeker op de touchpad te rusten, maar gelukkig gaat het pijltje dan niet aan de wandel; Samsung heeft de palm rejection prima voor elkaar.
Aansluitingen
De Galaxy Book3 Pro en Book3 Ultra hebben dezelfde aansluitingen. In het geval van de Book3 Ultra vind ik dat jammer, want de dikkere behuizing ziet eruit alsof er wat meer poorten op zouden passen. Aan de andere kant hebben creatorlaptops met een vergelijkbaar formaat en een vergelijkbare dikte, bijvoorbeeld de MSI Prestige 16 Studio en Lenovo Yoga Pro 9i, ook niet veel meer aansluitingen.
Aan de linkerkant zitten twee USB-C-poorten, met de voor een Intel-laptop verwachte Thunderbolt 4-ondersteuning. Ernaast zit een HDMI 2.0-poort, die ook bij de Galaxy Book3 Ultra is verbonden met de igpu en niet met de losse videokaart. Rechts hebben beide laptops een USB-A-poort van 5Gbit, een 3,5mm-koptelefoonaansluiting en een microSD-kaartlezer. Een fullsize-exemplaar, zoals andere laptops voor creatievelingen vaker hebben, was praktischer geweest. Zeker bij de Galaxy Book3 Ultra hadden we ook liever een HDMI 2.1-poort gezien, die concurrerende laptops in dit segment over het algemeen wel hebben. Evengoed is het via de Thunderboltpoorten mogelijk om schermen met een hoge resolutie en refreshrate aan te sluiten op het systeem.
Overige voorzieningen
Een van de punten waar Samsung zelf de nadruk op legt bij zijn Galaxy-laptops, is de meegeleverde software. Op beide apparaten is meer dan een dozijn 'Samsung'-apps te vinden, die over het algemeen tot doel hebben om de laptops beter te laten samenwerken met andere Samsung-apparatuur. Zo is er een app om Samsung-oortjes snel te verbinden en kun je een Samsung-tablet gebruiken als draadloos tweede scherm. Quick Share laat je bestanden snel delen met Samsung Galaxy-telefoons en tablets, terwijl Phone Link notificaties van je telefoon doorstuurt en het klembord tussen beide apparaten deelt. Via de Samsung Gallery-app kun je een gedeelde fotogalerij aanleggen tussen telefoon en pc, en Samsung Notes biedt een gedeelde ruimte voor notities. Samsung installeert standaard ook een alternatieve bestandsbeheerder en zoekmachine op zijn Galaxy Books.
Samsung Galaxy Book3 Ultra
De Galaxy Book3 Pro en Book3 Ultra hebben een piepklein full-hd-cameraatje in de bovenste bezel, dat niet geschikt is voor gezichtsherkenning. Verwacht ondanks de relatief hoge resolutie voor een webcam niet te veel van het detail, want de lens heeft een redelijk wijde beeldhoek, zodat je veel tegelijk in beeld ziet. Als je de camera opent, komt er standaard een balk met extra opties in beeld, waarmee je het gezicht kunt gladstrijken of een vervaagde achtergrond kunt instellen. De balk biedt ook een 'HDR'-optie die niet heel veel lijkt te doen, en een optie waarmee je ogen een stukje worden ‘rechtgetrokken’ zodat het lijkt alsof je de camera altijd direct aankijkt, maar ook dat is hooguit subtiel zichtbaar. Ook is er de mogelijkheid om het beeld automatisch een stukje op je gezicht in te zoomen, wat recente Apple iPads en Samsung-tablets bijvoorbeeld ook kunnen. Helaas leidt dat bij de Galaxy Books tot een duidelijke afname van de scherpte.
De Galaxy Book3 Pro en Ultra zijn voorzien van prima luidsprekers, al mag dat in deze prijsklasse natuurlijk ook wel. Er lijkt geen duidelijk verschil in klank en volume tussen de Pro en de Ultra. Zeker als je Dolby Atmos aanzet, is er de nodige ruimtelijkheid in het geluid, en met het detail zit het ook gewoon goed. De basweergave is minder overtuigend en op hogere volumes gaat het geluid nogal hol klinken.
De meegeleverde witte oplader is bij de Galaxy Book3 Pro van smartphoneformaat, zoals Samsung ook belooft. Die USB-C-adapter levert maximaal 65W. De 100W-adapter van de Book3 Ultra heeft weliswaar dezelfde formfactor, een blokje met een stekker die direct daaraan is bevestigd, maar hij is bijna dubbel zo groot.