€ 1.499,- bij Hardware-Experts

Samsung Galaxy Book3 Pro (16", i7, 16GB, 1TB SSD, Qwerty) Beige Review

23 april 2023, laatste update op 23 april 2023, 2.291 views Rapporteer
Testpanel +2

Review voor het testpanel, de Galaxy Book3 Pro is best een groot maar ook relatief licht apparaat met een toetsenbord en trackpad welke je moeten bevallen.
Hij heeft een fijn OLED scherm met een hoge resolutie, een snelle zuinige processor met voldoende geheugen en 1TB opslagruimte.

Ik geef vier sterren vanwege het keyboard wat me niet bevalt.

Pluspunten

• Scherm als je nog geen oled hebt
  • Vormgeving
  • Gewicht
  • Snelheid te over

Minpunten

• Keyboard travel
  • Touchpad uit het lood
  • CPU fan bij load goed hoorbaar

Inleiding

Tweakers heeft met regelmaat acties zoals win een laptop, win een telefoon, win een tv. Dit keer was de advertorial: review een laptop van Samsung. Ik vink altijd “tuurlijk” aan. Nu kreeg ik van Tweakers een mail dat ik mee mocht doen met het reviewen van de Galaxy Book3 Pro. Dat leek me leuk, dus snel reageerde ik. Ruim een week later lag de laptop hier op tafel…

Als beloning voor het reviewen krijg ik een paar oordopjes van Samsung - heb ik toch een apparaat wat ik zou kunnen koppelen (zie verderop🙂) en mag ik een paar weken prutsen met deze machine.

Ik vergelijk hier en daar met mijn privé laptop van Asus of mijn werklaptop, een Lenovo Thinkpad.

Unboxing

De doos zat in flink wat bubbelplastic. Nadat ik dat weggewerkt had, had ik dit over:

In de doos
In de doos zat enkel de laptop, een usb-c naar usb-c stroomkabeltje en een piepkleine 65Watt voeding en wat losse papiertjes, geen extra zaken zoals een ethernet adapter. Deze voeding is trouwens geweldig, net zo groot als die van mijn telefoon en niet zo’n enorm blok als de Lenovo heeft - de Asus is wel kleiner maar is ook steeds heel groot en heeft een . Misschien moet ik die vergeten terug te sturen? 🙂

De laptop zat in een soort van envelopje, tussen scherm en toetsenbord een beschermvelletje.

Snel maakte ik wat kiekjes van de poorten; er zijn 2 usb-c poorten en een HDMI poort aan de linkerkant, en een usb-A, audiojack en microsdkaartlezer aan de rechterkant.

Mijn eigen laptop van Asus heeft een gelijk aantal poorten, en is een Flip. De Samsung Galaxy Book3 Pro is geen flip, maar die is er wel van de Book3 Pro, de 360. Toen ik mijn laptop kocht was Samsung bij de Book2 en de 360 daarvan was een goed alternatief geweest.

Eerste indruk is dat hij groot op me overkwam. Dat komt door het grote scherm, waar toch best een kin onder zit.

Na het bekijken, heb ik het apparaat aangezet. De power knop is de vingerafdruklezer. Die werkt prima, maar niet vanuit het opstarten zoals bij de Asus: die zet je aan en daarmee log je meteen in en dat is best handig. Na het instellen van de eerste Windows 11 run moesten heel wat patches worden geïnstalleerd en de tijd goed worden gezet - die stond op december ‘22. Ook een nieuw bios kwam erop, en de nodige Samsung licenties kwamen langs:

Ik ben ingelogd met mijn MS account, daarmee werd meteen Office 365 geactiveerd. Ik denk dat dat standaard geïnstalleerd is, maar ik heb dus een licentie.

Na het patchen en rebooten kon ik aan de slag.

Onderdelen

Scherm
Het OLED scherm van deze laptop heeft een resolutie van 2880 x 1800, ofwel 2.8k. Dat is lekker, maar heeft als nadeel dat ik niks kan lezen op 100%. Mijn Asus heeft ook deze resolutie maar is 14”, die heb ik op 200% staan. Deze kan op 150%, dan is voor mij alles scherp genoeg en leesbaar als ik achter de laptop zit. Thuis werk ik met een los scherm en een standaard, dan is 150% _net_ te doen. Als ik HDR aanzet in Windows wordt het scherm gelig - dat zal aan HDR liggen, niet aan het scherm, zonder HDR zijn de kleuren wel goed.

Het scherm heeft afgeronde hoeken, zoals je smartphone. In eerste instantie vond ik dat vervelend, maar na een kwartier zag ik het niet meer. Mijn vriendin vond het meteen mooi - ik inmiddels eigenlijk ook; ik ging een rondje gamen en daar zie je dit helemaal niet.

Ik kan de hoge resolutie wel waarderen, het OLED scherm is prachtig. Nadeel: je IPS monitor is aan vervanging toe, zeker als je ze naast elkaar wil gebruiken. Rond het scherm zit een subtiel randje, waardoor het scherm wat beschermd wordt als je hem dichtklapt.

Ik heb geen software gevonden die aan verzorging van het OLED scherm doet: dit is wel aan te raden om inbranden te voorkomen. Mijn asus doet aan OLED care met microshifts maar ook volledige refreshes (ingesteld, niet onthouden)
Behuizing
Tijdens het gebruik is het scherm stabiel genoeg, maar als ik de laptop draai om iemand iets mee te laten lezen wiebelt het scherm - iets wat me indertijd met de Book2 360 ook op viel. Dat doen zowel mijn Lenovo en Asus niet De behuizing voelt verder superstevig aan, maar ik heb natuurlijk geen valtest gedaan. Aan de onderkant zitten 2 speakersluifjes, en een geperforeerd deel voor de koeling. Ik heb hem (test exemplaar wat toch echt terug moet :D) niet opengemaakt, maar ik denk dat de schroefjes in de voetjes zitten. Er zijn er 4, daarmee staat de Samsung Galaxy Book3 Pro stevig op een vlak buro.

De voetjes worden wel snel vies; dit is na een paar dagen in huis (het is hier net zo schoon als bij jou thuis ;) ):

De Samsung Galaxy Book3 Pro doet qua design denken aan wat Apple deed, maar dan gestroomlijnder. Waar Apples huidige Pro-modellen wat dikker zijn geworden, is dat hier anders. De Samsung is lichter en dunner dan een vergelijkbaar model van Apple, zie de vergelijking.

Ik kan deze behuizing trouwens wel waarderen, de Samsung Galaxy Book3 Pro is niet zwaar, maar ik vind 16” wel groot overkomen.
Keyboard
De aan knop van de Samsung Galaxy Book3 is meteen de vingerafdruklezer die met Windows Hello werkt. Handig.

Ik ben niet van de keyboards met een numpad: mijn dagelijkse keyboard (Microsoft Sculpt) heeft het niet, mijn eigen laptop (14”) heeft het niet en mijn werklaptop (15,6) ook niet. Ik krijg het gevoel scheef te zitten. Deze laptop, 16 inch, heeft het wel, als je dat niet fijn vindt heeft Samsung de Book3 Pro ook een maatje kleiner in de aanbieding. Vind je een numpad wel handig, dan is dit natuurlijk geen probleem.

Het toetsenbord van de Samsung Galaxy Book3 Pro heeft helaas erg weinig travel en zoals gezegd moet ik voor mijn gevoel scheef zitten. Als je dat niet gewend bent, zoals ik, is dat lastig en tik je steeds op 4 als je enter bedoeld. Na wat oefenen ging dat wel, maar de travel vind ik te weinig. Als je vooral typt en daar veel waarde aan hecht, raad ik aan dit testen voordat je de Samsung Galaxy Book3 Pro koopt. Het toetsenbord is best rumoerig; ik type veel maar ben geen hameraar: met dit toetsenbord type ik door het bord heen.

De verlichting is mooi - maar alleen wit- en in te stellen van 0 naar 30 naar 60 naar 100%, op de foto staat deze op 60%.

Ik ben nu deze review aan het bewerken op de laptop en stoor me aan het ongebruikte numpad: het is gewoon zonde van de estate van de behuizing. Zonder zou voor mij veel beter zijn: mijn Thinkpad heeft dit ook en dat geeft gewoon rust en ruimte. :)
Trackpad
Het trackpad is gigantisch en dat werkt best prettig. Als ik aan het typen ben, wordt het trackpad effectief uitgeschakeld. Maar: Het trackpad zit ook niet in het midden van de behuizing. Ik gebruik een trackpad altijd met twee handen - doordat het trackpad dus ‘uit het lood’ staat, klik ik dus vaak rechts in plaats van links; er zijn ook geen losse knoppen ofzo, dus je moet op het trackpad zijn.
Geluid / camera
Het geluid is voor een laptop prima. Het zijn naar beneden gerichte speakers en het geluid is hard genoeg om een film te kijken, op reis in je hotelkamer zou dat prima kunnen. Ook op mijn laptopstandaard klinkt het hard genoeg, daar gaat het geluid langs omdat de laptop te groot is.

Ik heb geen videocalls gedaan met deze laptop, maar de camera lijkt, als ik ermee speel, prima voor zulk gebruik. Er is geen fysiek schuifje om de camera uit te zetten, wel een lampje als ie aan is. Je kan een fn-f10 doen om de camera en microfoon softwarematig uit te zetten. Als je de camera zeker uit wil zetten, zal je met tape aan de gang moeten, alles is softwarematig.
Performance
De processor is een 13th Gen Intel(R) Core(TM) i7-1360P. Voor gewoon kantoor en ander gebruik lijkt mij dat echt ruim voldoende. Ik heb nog even WSL geïnstalleerd, en daar draaide ik dan weer Podman tegenaan. Containers zijn dan geen enkel probleem. Ontwikkelen met VS Code kan op elke moderne machine, voor de vorm geïnstalleerd: dat gaat natuurlijk prima.

Met wat rommelen met Userbenchmark ging de fan wel aan, maar dat was ook een beetje opzoeken. De videokaart bleef volgens die benchmark wel achter. De laptop heeft een hoge resolutie, maar daar zou de gpu geen probleem mee mogen hebben, volgens deze simpele benchmark dus wel.

Ik heb ook Geekbench gedraaid. Ook hierbij sloeg de fan aan, maar die ging ook meteen weer uit na de benchmark.
De Geekbench resultaten staan hier (CPU) en hier (GPU).

De fan doet het niet of nauwelijks bij normaal kantoorgebruik, maar zodra het moeilijker wordt (=benchmark, gamen) slaat hij wel aan en dan hoor je hem goed.

De machine heeft 16GB geheugen, daar heb ik voor kantoor en ontwikkelwerk op dit moment ruim genoeg aan. Met 1TB zal ik niet snel te kort komen; voor een testje met Linux heb ik 100G van de partitie gehaald - ook dat gaf geen enkel issue verder.
Energie
De accu heb ik ingesteld om maar tot 85% vol te laden om de accu te sparen: zonder stroom geeft hij aan dat hij dan 9 uur mee gaat. Ik heb wel alle energiebesparing aangezet. Als je op pad gaat, zou je kunnen bedenken even tot 100% te laden, dat gaat snel genoeg. En anders heb je dus een hele compacte lader.

Ik heb de laptop niet meegenomen en alleen thuis gebruikt; ook om zonder draad een beetje te gamen. Dat ging verder goed (losse muis) en ik had niet de indruk zonder sap te komen te staan.
Software
Samsung levert, vermoedelijk net als andere leveranciers, een pukkel software mee:

De software die Samsung toevoegt kan me niet bekoren, ik moet meteen een account maken wat ik niet gedaan heb; ik heb verder geen (koppelbare) Samsung hardware en had dat dus ook nog niet. Als je dat al wel hebt, een telefoon ofzo, heb je dat wellicht al wel Een tablet kan je ook gebruiken als tweede scherm, misschien kan dat met je telefoon ook, maar die heb ik dus niet. Zowel 365 als McAfee laten daarnaast van zich horen. Dit apparaat kost 2199 op dit moment en dan zou ik verwachten geen enkele bloatware te krijgen, of anders optioneel. (“klik hier voor onze extra ..”)
Linux
Ter test heb ik het systeem dual boot gemaakt met Fedora Linux. Ik heb eerst Fedora 37 proberen te installeren. In tegenstelling tot mijn eigen laptop is die installer dan onbruikbaar. Met 38 gaat het wel: blijkbaar is de hardware te nieuw. Ik gebruikte dus Fedora 38, dat net is uitgekomen. Daarmee werkt eigenlijk alles goed, maar ik had geen geluid. Ik zag wel een device; het lijkt erop dat het verkeerde apparaat aangestuurd wordt. Ik heb dit niet verder uitgezocht, maar vermoed dat het wel zal werken als je daar wat tijd aan besteed. Bovendien wordt de vingerafdruklezer dus niet zoals bij mijn Asus door het bios afgevangen en zal gewoon werken.

Ter referentie: om te booten van het usb stickje druk je op F10 en krijg je een keuze menu. In het bios heb ik toegestaan een secureboot van elk OS te doen. Na het opslaan weer F10, en je kan kiezen voor je USB stickje.

Ik vind het een mooi, strak en stevig apparaat, al wiebelt het scherm soms. Het is voor mij aan de grote kant, maar wel licht genoeg om overal mee naartoe te nemen. De kleur moet je ding zijn, maar er zijn vast andere kleuren te krijgen. Het scherm is prachtig, maar spiegelt soms behoorlijk - voor OLED moet nu eenmaal glas. De resolutie is lekker hoog, hierop video kijken kan prima en gelukkig is schalen tegenwoordig geen probleem.

De specificaties zijn goed en bij langdurig belasten, voor zover ik dat kan testen, merkte ik niks van enige vertraging. Er zit een bijzonder compacte lader bij om te herstellen van hard werken.

Het touchpad is enorm maar zit door het toetsenbord met een numeriek gedeelte niet centraal in de behuizing. Het toetsenbord kent weinig travel maar is wel mooi verlicht.

Deze machine is duur, een snelle blik op de pricewatch laat vergelijkbare machines (specificaties, gewicht, materiaal) zien met vergelijkbare prijzen - al krijg je vaak ook een touchscreen. De Galaxy Book3 360 met touchscreen is 100 euro duurder en brengt dat wel, als je dat wil hebben.

Al met al denk ik dat je deze laptop prima jaren als daily driver zou kunnen gebruiken, ook als je geen Windows wil gebruiken.

Heb jij ook een Samsung Galaxy Book3 Pro (16", i7, 16GB, 1TB SSD, Qwerty) Beige?

Interesting reading your evaluation. I was hoping that certain aspects of the keyboard would be improved, e.g. the "Enter" key become rectangular not the mickey-mouse shape it is, by the #~ key shrinking to match the right side of the ]} key. Thus allowing the "Enter" key's left side to "spread" to the left and the "Enter" key become rectangular. When tapping the "Enter" key with my right hand little finger I tap the # key. Irritating.
I am stunned that the Galaxy Book2 360 Pro does not provide for facial recognition, whereas my HP Spectre 15.6 i7 bought in November 2018 for £100 less does. I still use it and it has a USB-A port aswell as 2 USB-C ports and microSD socket. For me the purchase of the Galaxy Book2 has been a step backward with an even more flaky trackpad. Still purchase of the Galaxy Book2 over 36months at 0% has meant I can invest the total and earn 4.1% per annum for 3 years. A plus. Perhaps it will "grow" on me or I will become "resigned" to it.
Wanneer iemand een Apple hater is maar wel een MacBook wilt.
Dan krijg je dit met de Macbook look-alike.
Ben teleurgesteld in het design van Samsung.