Door Willem de Moor

Redacteur

MSI's GK71 Sonic-toetsenborden getest

Met 'eigen' rode en blauwe switches

28-04-2023 • 06:00

64

Multipage-opmaak

Vigor

  • GK71 Sonic Red
  • GK71 Sonic Blue

Samengevat

De Vigor GK71 is een gamingtoetsenbord van MSI dat met zijn doorzichtige puddingkeycaps de show steelt. Het mechanische toetsenbord heeft speciale Sonic-switches die MSI samen met Kailh maakt en een lichtere aanslag dan gewone rode switches hebben. De volumedraaiknop werkt redelijk, maar voelt niet heel premium aan, net als de abs-keycaps. Op het moment van schrijven is de prijs van ongeveer 120 euro aan de hoge kant voor dit toetsenbord, maar een slechte koop doe je niet.

Samengevat

De Vigor GK71 is een gamingtoetsenbord met mechanische, blauwe switches. Die leveren een clicky geluid op dat in het geval van de Sonic Blue-uitvoering nogal luid is. Dat wordt meegeholopen door de doorzichtige puddingkeycaps die van abs gemaakt zijn en schel klinken. Die doorzichtige keycaps maken wel een imposante lichtshow mogelijk met afzonderlijke rgb-verlichting per toets. MSI heeft de Sonic Blue-switches samen met Kailh ontwikkeld en heeft ze iets lichter gemaakt dan gewone Blues. De actuatie van de switches is wel heel vroeg, ruim voor de klik, wat fouten in de hand werkt. Bugs in de verlichting en een goed functionerende, maar niet lekker aanvoelende volumedraaiknop leveren minpunten op. Ook de prijs, op het moment van schrijven ongeveer 120 euro, is een minpunt, want je betaalt te veel voor wat je krijgt: een redelijk toetsenbord.

MSI heeft met de Vigor GK71 Sonic-serie twee toetsenborden voor gamers uitgebracht. De variant met rode switches zou eerder verkrijgbaar zijn dan die met blauwe, maar de praktijk leert dat de variant met Sonic Blue-switches inmiddels al prijzen heeft, terwijl de Sonic Red-variant nog op zich laat wachten. We hebben beide toetsenborden in huis gehaald om te zien hoe MSI's nieuwe Vigor-toetsenborden, met die Sonic-switches, bevallen.

Eerst een kleine recap. MSI maakt natuurlijk al jaren gamingtoetsenborden met mechanische switches; de eerste verscheen tien jaar geleden in de vorm van de GK-601. Sinds een aantal jaar voert MSI de naam Vigor voor zijn gamingtoetsenborden en de recentste uitbreidingen in die lijn zijn de hier besproken GK71-varianten. De versie met blauwe switches, clicky dus, kost momenteel ongeveer 120 euro. De versie met rode switches, ook bekend als lineair, zal voor een vergelijkbare prijs te koop zijn.

MSI Vigor GK71

Beide toetsenborden zijn fullsize keyboards, met 105 toetsen dus, en hebben een duidelijk gaminggericht uiterlijk. Anders dan de overige toetsenborden in het productgamma van MSI hebben de twee GK71-modellen in de rechterbovenhoek dedicated mediatoetsen, waarbij vooral het draaiwiel voor volume opvalt. Wat ook opvalt, is de lichtshow. De toetsenborden hebben - uiteraard zou ik zeggen, want het zijn gamingtoetsenborden - rgb-verlichting aan boord. Die leds vallen extra op door de aparte keycaps die op de GK71 zitten. Dat zijn deels transparante keycaps die het licht extreem goed doorlaten. Daar kijken we zodirect verder naar en ook naar de rest van de toetsenborden natuurlijk.

De GK71 Sonic nader bekeken

MSI bouwt zijn keyboards met afgeplatte hoekjes en accenten door middel van kleurverschillen tussen de boven- en onderschaal van het toetsenbord. Boven het pijltjescluster staat het MSI-logo, maar verder heeft MSI geen opzichtige belettering aangebracht. Net links van het pijltjescluster zitten de statusleds, met rgb-leds voor numlock, capslock en gamelock. Met die laatste optie voorkom je uiteraard dat je per ongeluk de Windows-toets tijdens gamen indrukt en uit je spel knalt. De statusleds hebben een aparte locatie gekregen, maar dat heeft een reden.

MSI Vigor GK71 Red / BlueMSI Vigor GK71 Red / Blue

GK71 scrollwielDe traditionele plek ervoor, boven de numpad, wordt in beslag genomen door drie multimediatoetsen en het scrollwiel. MSI volgt namelijk de trend van de laatste tijd om een rotary encoder, ofwel een klik-draaischakelaar, in te bouwen om het volume mee te regelen. De drie andere toetsen zijn gewone microswitches en laten je media spelen en stoppen, en vorige en volgende tracks kiezen. Het scrollwiel dient om het volume te regelen en met een druk op de knop te muten. De mediaknoppen voelen vergeleken met mechanische switches wat stijf en eenvoudig aan, en het scrollwiel maakt een wat aanloperig geluid in ons rode toetsenbord, terwijl het in beide varianten niet supersolide aanvoelt.

Sonic Blue lubedDe switches, waarover zodirect meer, zijn gevangen in de topplaat. Daarmee is de behuizing vrij eenvoudig samengesteld, met een abs-bodemschaal en een topplaat van geanodiseerd aluminium. Dat geeft het toetsenbord de nodige rigiditeit, maar desondanks kan het redelijk torderen. Het aluminium is 1,5mm dik en is gelukkig netjes ontbraamd, zodat er geen scherpe randjes zijn. De switches zijn direct op het pcb van het toetsenbord gesoldeerd en kunnen dus niet vervangen worden. Nou ja, in theorie kan dat, maar om één switch te vervangen, moet je alles los solderen. Het pcb bestaat uit onder meer een Holtek HT32F52352 32bit-microcontroller met Cortex M0+-core en wat onboard geheugen. Daarnaast zit een GigaDevices flashchip van 512kB waarin je drie profielen kunt opslaan. Twee leddrivers zorgen voor het rgb-geweld. De stabilizers zijn Cherry-stabilizers en ze zijn met flinke hoeveelheden vet 'gelubed'.

Een minpuntje is de USB-kabel. Die is niet verwijderbaar en is met een interne stekker direct op het pcb geprikt. De kabel vervangen zal dus niet makkelijk zijn, maar de kabel zelf is wel netjes uitgevoerd en heeft een trekontlasting in de behuizing. De kabel is ongeveer 160cm lang, heeft een stoffen mantel en is voorzien van een 'ingebouwde', rubberen kabelbinder. De aansluiting is een gewone USB A-connector, met er net voor een ferrietkern om de signalen te ontstoren en in de keyboardbehuizing zitten kabelgootjes om de kabel naar de gewenste plek - links, rechts of midden - te leiden.

De switches waar we het nog over zouden hebben, zijn 'custom MSI-switches' die in samenwerking met fabrikant Kailh gemaakt zijn. Dat bedrijf maakt wel vaker customswitches voor derden, maar heel veel custimization lijkt hier niet doorgevoerd. De voornaamste claim to fame voor de Sonic Blues en Sonic Reds is hun lichte aanslag. Het zou wellicht wat cynisch zijn om te stellen dat enkel het veertje in de standaard Kailh Blue- en Red-switches vervangen is, maar daar heeft het wel wat van weg. Op de bovenste schaal van de behuizing van de switches staat het MSI-logo onder het Kailh-logo, dus de gietvorm voor de switches is wel aangepast. De switches hebben een standaard kruis om keycaps op te drukken. Een opening laat licht van onderliggende leds door en de transparante body helpt dat licht te verspreiden.

De keycaps zijn een apart verhaal, want waar de transparante switches het licht helpen verspreiden, moeten de keycaps daar nog een kruiwagen bovenop doen. Ze zijn namelijk deels transparant en dan niet in de doubleshot-met-transparante-legenda's-manier, maar met een doorzichtige onderkant en alleen een ondoorzichtige bovenkant. De onderkant lijkt van polycarbonaat gemaakt en de bovenkant van abs-plastic, maar dat is lastig met zekerheid te zeggen. Wel lijken de keycaps volgens een soort doubleshottechniek vervaardigd, want de legenda's zijn net als de zijkanten transparant. Wie weleens van puddingkeycaps gehoord heeft, zal ze erop vinden lijken. In de regel worden puddingkeycaps echter met een wat minder transparante onderkant gemaakt, zodat de lichtgloed wat subtieler is.

Praktijk

Uit de doos ogen de toetsenborden best aardig. Er zijn weinig overbodige elementen, zoals grote, brede randen en opzichtige logo's. Uiteraard vallen de mediatoetsen met volumewiel op en ook de glimmende (pc-)onderkanten van de keycaps trekken de aandacht. Zodra je de USB-stekker inprikt, valt het toetsenbord pas echt op, want die volledig kleurloze, transparante puddingkeycaps laten nogal wat licht door. Op volle sterkte is het wat mij betreft allemaal behoorlijk te veel, maar gelukkig kun je de intensiteit aanpassen.

Leuk detail is dat de indicatorledjes voor numlock, capslock en Win-lock daarbij netjes meegedimd worden. Tenminste, totdat je de verlichting uitzet, want dan branden die ledjes op volle sterkte. Een bugje dus. Ook het scrollwiel is niet feilloos, want zoals gezegd zit het wat lossig in de Blue-variant en schraapt het wat in de Red-versie.

In de doos zitten naast het toetsenbord een keycappuller en een prima polssteun. Die laatste voelt wat flimsy aan en tordeert makkelijk, maar het memory foam onder het nepleer voelt wel comfortabel aan en ook zonder magneetjes blijft de steun prima onder je toetsenbord liggen.

Wat tikken betreft had ik wat moeite met het toetsenbord met de blauwe switches. Niet dat ik iets tegen blauwe, clicky switches heb, maar mijn bezwaar heeft andere redenen. Ten eerste is het toetsenbord behoorlijk lawaaiig, zeker op een kaal bureau, zonder ondergrond. Je keyboard op een extra brede muismat gebruiken voor een klein beetje externe demping is dan ook wel een aanrader. Er is namelijk geen enkele vorm van demping in het toetsenbord aanwezig: geen foammat in de behuizing, geen gasket mounting, geen o-rings, geen siliconen, niks. En met lichte abs- (en misschien pc-)keycaps maakt dat nogal wat geluid. Daar komt bij dat de toetsen echt een lichte aanslag hebben. Ook niets mis mee en MSI adverteert het keyboard ook als zodanig, maar het is iets te veel van het goede. Het idee van een clicky switch is natuurlijk dat je voelt wanneer je een toets indrukt, dat je dus tactiele feedback krijgt.

Dat gebeurt met de Sonic Blues ook, ware het niet dat je de toets al actueert ver voordat je bij de klik bent. Tijdens heel actief gebruik is dat niet zo erg, maar vooral als je je vingers even op de toetsen laat rusten, activeer je al heel snel per ongeluk een toets. Waarom dat is, zullen we bij de testresultaten onderzoeken.

Switch Sonic Blue (clicky) Sonic Red (lineair)
Actuatiekracht 45cN 35cN
Actuatiepunt 1,4mm 1,9mm
Totale travel 3,5mm 4mm

Het toetsenbord met de Red-switches is ook allesbehalve stil, maar een stuk beter te behappen. Nog steeds leidt het gebrek aan demping tot flink veel geluid, maar er valt beter mee te leven. Wat de toetsen betreft, bevalt het toetsenbord redelijk. De grootste verandering die Kailh voor MSI lijkt te hebben doorgevoerd, zijn lichtere veren in de switches. Vrijwel alle Kailh Red-switches hebben namelijk een actuatiekracht van ongeveer 50cN, terwijl de Sonic Red-switches 35cN vergen. Dat is een behoorlijk lichte aanslag en ook het actuatiepunt ligt iets minder diep. Dat is gespecificeerd op 1,9mm, waar de meeste Kailh-switches op 2mm zitten. De totale travel is gewoon de standaard 4mm. Voor de Sonic Blues is het actuatiepunt een stuk minder ver, 1,4mm met een totale travel van 3,5mm. Daarmee lijken de Blues meer op een Kailh Gold-switch, maar met een actuatiekracht van 45 in plaats van 60cN.

Wel viel me op dat er behoorlijk veel speling in de stems zit. Dat betekent dat de keycaps vrij makkelijk heen en weer wiebelen. Met een meetklok kwam ik op een beweging van een halve millimeter op de x-as en een hele millimeter op de y-as. Dat ligt niet aan de manier waarop de keycaps op de 'cherry-kruisjes' zitten, maar eerder aan de toleranties in de behuizing van de switches. De keycaps zelf zitten behoorlijk strak op de kruizen. Als we er andere keycaps op proberen, lijkt dat vooral door de 'puddingkeycaps' van de toetsenborden te komen.

MSI Vigor GK71 Red / BlueMSI Vigor GK71 Red / Blue

Van de typografie van de legenda's op de keycaps ben ik geen fan, maar dat is puur een persoonlijk punt. Nog een puntje over de software: met het toetsenbord kun je algemene effecten van de rgb-verlichting aanpassen, zoals patronen, helderheid en snelheid. Wil je echter per toets instellingen aanpassen, dan zul je MSI's Center moeten installeren. Noem me ouderwets, maar ik vind een programma van ruim een halve gigabyte om je toetsenbord in te stellen, een beetje overdreven. Wel krijg je op die manier niet alleen software voor je toetsenbord, maar direct een complete omgeving om allerlei andere dingen, zoals hardwaremonitoring en profielen in te stellen.

Testresultaten

Wat de prestaties betreft hebben we de toetsenborden met onze textureanalyzer doorgemeten. Dat apparaat laat een 'vinger' op elke toets zakken en meet exact hoever de toets beweegt en welke kracht daarvoor nodig is. Al die waarden geven we weer als kaart van het toetsenbord, met voor elke toets de gemeten waarden. Gemiddelden van alle toetsen zetten we in een grafiek, zodat je ze een beetje met andere toetsenborden kunt vergelijken.

Zoals je in de grafiek kunt zien, is de kracht om de toets naar het actuatiepunt te brengen van de MSI Sonic-switches inderdaad lager dan bij de andere. We hebben wat Kailh Red-switches, standaard Cherry MX Red-switches en twee Speed-varianten in de grafieken opgenomen. Beide Sonic-switches zijn lichter geactueerd dan het vergelijkingsmateriaal. De standaardeviatie van de blauwe switches is prima, maar dat van de rode laat wat te wensen over. Sommige switches zul je dus wat makkelijker indrukken dan andere. Bij de Sonic Blue-switches ligt het actuatiepunt veel lager dan de 1,4mm die we hadden verwacht.

  • Gemiddelde kracht vereist voor actuatie
  • Stdev kracht vereist voor actuatie
  • Hoogste kracht vereist voor acuatie
  • Laagste kracht vereist voor actuatie
Gemiddelde kracht vereist voor actuatie
Toetsenbord Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Sharkoon Skiller Mech SGK3 Kailh Red
47
MSI Vigor GK80 (Cherry Silver speed)
46
Corsair K70 MK.2 Cherry MX Speed LP
42
Corsair K63 Compact Mechanical Gaming (Cherry MX Red )
41
MSI Vigor GK71 Sonic (Blue switch)
39
MSI Vigor GK71 Sonic (Red switch)
37
Stdev kracht vereist voor actuatie
Toetsenbord Gemiddelde gewicht in cN (lager is beter)
MSI Vigor GK71 Sonic (Blue switch)
1,22
MSI Vigor GK80 (Cherry Silver speed)
1,29
Corsair K70 MK.2 Cherry MX Speed LP
1,36
Corsair K63 Compact Mechanical Gaming (Cherry MX Red )
1,38
MSI Vigor GK71 Sonic (Red switch)
1,40
Sharkoon Skiller Mech SGK3 Kailh Red
1,63
Hoogste kracht vereist voor actuatie
Toetsenbord Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Sharkoon Skiller Mech SGK3 Kailh Red
50
MSI Vigor GK80 (Cherry Silver speed)
47
Corsair K70 MK.2 Cherry MX Speed LP
47
Corsair K63 Compact Mechanical Gaming (Cherry MX Red )
44
MSI Vigor GK71 Sonic (Blue switch)
40
MSI Vigor GK71 Sonic (Red switch)
39
Laagste kracht vereist voor actuatie
Toetsenbord Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Sharkoon Skiller Mech SGK3 Kailh Red
42
MSI Vigor GK80 (Cherry Silver speed)
40
Corsair K70 MK.2 Cherry MX Speed LP
40
Corsair K63 Compact Mechanical Gaming (Cherry MX Red )
38
MSI Vigor GK71 Sonic (Blue switch)
35
MSI Vigor GK71 Sonic (Red switch)
33

De daadwerkelijke actuatiekracht, dus de kracht die uitgeoefend wordt op het punt waarop een key press wordt gedetecteerd, is gemiddeld slechts 37cN voor de rode switches en 39cN voor de blauwe. Dat is aardig on target voor de rode, die op 35cN zijn gespecificeerd, maar aan de lage kant voor de blauwe, die 45cN zouden doen. Die laatste hebben wel weer een lage standaarddeviatie, dus alle toetsen voelen aardig hetzelfde aan.

  • Gemiddelde kracht vereist tijdens actuatie
  • Stdev kracht vereist tijdens actuatie
  • Hoogste kracht vereist tijdens actuatie
  • Laagste kracht vereist tijdens actuatie
Gemiddelde kracht vereist tijdens actuatie
Toetsenbord Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Corsair K70 MK.2 Cherry MX Speed LP
50,00
Sharkoon Skiller Mech SGK3 Kailh Red
47,00
Corsair K63 Compact Mechanical Gaming (Cherry MX Red )
41,00
MSI Vigor GK71 Sonic (Blue switch)
39,00
MSI Vigor GK80 (Cherry Silver speed)
38,00
MSI Vigor GK71 Sonic (Red switch)
37,00
Stdev kracht vereist tijdens actuatie
Toetsenbord Gemiddelde gewicht in cN (lager is beter)
MSI Vigor GK71 Sonic (Blue switch)
1,22
Corsair K70 MK.2 Cherry MX Speed LP
1,36
Corsair K63 Compact Mechanical Gaming (Cherry MX Red )
1,38
MSI Vigor GK71 Sonic (Red switch)
1,40
Sharkoon Skiller Mech SGK3 Kailh Red
1,63
MSI Vigor GK80 (Cherry Silver speed)
1,93
Hoogste kracht vereist tijdens actuatie
Toetsenbord Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Sharkoon Skiller Mech SGK3 Kailh Red
50,00
Corsair K70 MK.2 Cherry MX Speed LP
47,00
Corsair K63 Compact Mechanical Gaming (Cherry MX Red )
44,00
MSI Vigor GK71 Sonic (Blue switch)
40,00
MSI Vigor GK71 Sonic (Red switch)
39,00
Laagste kracht vereist tijdens actuatie
Toetsenbord Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Sharkoon Skiller Mech SGK3 Kailh Red
42,00
Corsair K70 MK.2 Cherry MX Speed LP
40,00
Corsair K63 Compact Mechanical Gaming (Cherry MX Red )
38,00
MSI Vigor GK80 (Cherry Silver speed)
35,00
MSI Vigor GK71 Sonic (Blue switch)
35,00
MSI Vigor GK71 Sonic (Red switch)
33,00

De travel, de afstand die je de toets moet indrukken om een key press te krijgen, is 1,9mm, keurig wat MSI en Kailh specificeren. De blauwe switches druk je veel eerder in dan gespecificeerd: gemiddeld op slechts 0,8mm. Dat is voorbij Speed-gebied en ruimschoots voor de klik, die pas op 1,4mm travel hoor- en voelbaar is.

  • Gemiddelde actuatieafstand
  • Hoogste actuatieafstand
  • Laagste actuatieafstand
  • Gemiddelde totale afstand
Gemiddelde actuatieafstand
Toetsenbord Gemiddelde afstand in mm (hoger is beter)
Sharkoon Skiller Mech SGK3 Kailh Red
2,00
Corsair K63 Compact Mechanical Gaming (Cherry MX Red )
2,00
MSI Vigor GK71 Sonic (Red switch)
1,90
MSI Vigor GK80 (Cherry Silver speed)
1,40
Corsair K70 MK.2 Cherry MX Speed LP
0,90
MSI Vigor GK71 Sonic (Blue switch)
0,80
Hoogste actuatiafstand
Toetsenbord Gemiddelde afstand in mm (hoger is beter)
Sharkoon Skiller Mech SGK3 Kailh Red
2,30
Corsair K63 Compact Mechanical Gaming (Cherry MX Red )
2,20
MSI Vigor GK71 Sonic (Red switch)
2,10
MSI Vigor GK80 (Cherry Silver speed)
1,70
Corsair K70 MK.2 Cherry MX Speed LP
1,10
MSI Vigor GK71 Sonic (Blue switch)
1,00
Laagste actuatieafstand
Toetsenbord Gemiddelde afstand in mm (hoger is beter)
Sharkoon Skiller Mech SGK3 Kailh Red
1,70
Corsair K63 Compact Mechanical Gaming (Cherry MX Red )
1,70
MSI Vigor GK71 Sonic (Red switch)
1,40
MSI Vigor GK80 (Cherry Silver speed)
1,20
Corsair K70 MK.2 Cherry MX Speed LP
0,80
MSI Vigor GK71 Sonic (Blue switch)
0,70
Gemiddelde totale afstand
Toetsenbord Gemiddelde afstand in mm (hoger is beter)
Sharkoon Skiller Mech SGK3 Kailh Red
3,90
Corsair K63 Compact Mechanical Gaming (Cherry MX Red )
3,90
MSI Vigor GK71 Sonic (Red switch)
3,90
MSI Vigor GK71 Sonic (Blue switch)
3,70
MSI Vigor GK80 (Cherry Silver speed)
3,30
Corsair K70 MK.2 Cherry MX Speed LP
3,20

Als je benieuwd bent naar de testresultaten van alle 104 individueel geteste toetsen, kun je grasduinen in onderstaande afbeeldingen.

  • GK71 Sonic Red
  • GK71 Sonic Blue
MSI Vigor GK71 Red
MSI Vigor GK71 RedMSI Vigor GK71 RedMSI Vigor GK71 RedMSI Vigor GK71 RedMSI Vigor GK71 Red
MSI Vigor GK71 Blue
MSI Vigor GK71 BlueMSI Vigor GK71 BlueMSI Vigor GK71 BlueMSI Vigor GK71 BlueMSI Vigor GK71 Blue

Conclusie

De GK71 in zijn twee versies is een leuk toetsenbord dat inspringt op de trend van vorig jaar om elk toetsenbord van een rotary encoder te voorzien. Die worden onder meer gebruikt als volumeknop. Bij de GK71 is dat tot op zekere hoogte gelukt; de knop zit er en werkt, maar voelt niet aan als een luxe premium. De prijs is daar evengoed wel behoorlijk naar; voor een vrij standaard toetsenbord met Kailh-switches en abs-keycaps betaal je immers pakweg 120 euro.

Daar krijg je een redelijk keyboard voor terug, uiteraard voorzien van individuele rgb-verlichting per toets, wat nog eens extra zichtbaar is door de transparante puddingkeycaps. Dat die laatste van abs zijn, is een bekend minpunt, in ieder geval voor mij. Het geeft de toetsen een glad gevoel, het geluid is schel en vooral: na een dikke week werken op het Red-keyboard glimmen de alfa's alsof ze gepoetst zijn. De functietoetsen zijn nog mooi mat, maar persoonlijk vind ik dat niet bijzonder aantrekkelijk in een toetsenbord.

Ook zijn hier en daar wat bugjes en ruwe randjes te zien. De rotary encoder voelt bij geen van beide toetsenborden lekker aan en dat geldt dubbel voor de eenvoudige momentary switches onder de mediatoetsen. De verlichting is dankzij de volledig transparante puddingkeycaps erg fel en als je dat uitschakelt, branden de statusleds op vol vermogen. Verder was een afneembare kabel wel fijn geweest, al is de kabel met zijn gewoven mantel en ingebouwde kabelbinder allesbehalve slecht.

Ik heb vooral het rode toetsenbord gebruikt, wegens de eerder genoemde geluidsproductie van het blauwe. Daarbij viel de lichte aanslag inderdaad op, maar anders dan wat sommigen zeggen, is het prima bruikbaar voor gebruik buiten gaming. Tikken gaat uitstekend en de lichte actuatie en aanslag storen daar niet bij. Dat had ik meer bij gamen, waar ik vooral in rts-games regelmatig units selecteerde omdat mijn vingers iets te zwaar op de toetsen rustten. Dat 'rustend indrukken' gebeurt nog veel eerder bij de Blue-switches, waarbij ook een marginaal verkeerde positie van je vingers tot ongewenste toetsaanslagen leidt, doordat de actuatie zo licht is. Daarmee is die versie net iets problematischer in gebruik.

Al met al levert MSI met de Vigor GK71 prima toetsenborden die een lekker lichte aanslag hebben, die soms echter te licht kan zijn. De bouw is prima met de aluminium bovenschaal, al zou de volumedraaiknop wat meer aandacht mogen krijgen. Ook enige mate van demping, zoals een siliconen mat in de behuizing of wat foam, zou zeer welkom zijn om het geluid wat te beperken. De verlichting is een tijdje leuk, maar daarna een beetje veel van het goede en hoewel de transparante puddingkeycaps een opvallend effect geven, zou een ander setje niet misstaan. Ook met extra's als de prima polssteun en de verplichte keycappuller is de prijs van 120 euro nog altijd iets te hoog.

  • GK71 Sonic Red
  • GK71 Sonic Blue

Reacties (64)

64
63
25
0
0
36
Wijzig sortering
Als het gaat om pre-build mechanische toetsenborden, dan vind ik de Nuphy's nog steeds de betere, ze zien er goed uit en de kwaliteit is erg goed. Daarnaast biedt Nuphy zelf al aardig wat opties als het gaat om switches en keycaps.
Die kende ik nog niet... Ziet een beetje vergelijkbaar uit met Keychron waar ik er nu twee van heb (wel wat duurder). De Air96 ziet er erg interessant uit, dat formaat heeft Keychron niet in low profile. Maar helaas zo te zien hier nog niet te krijgen en heb niet zo'n zin om uit de VS te bestellen.

Edit: oh niet uit de VS maar Azië zie ik, maar zelfde effect aangezien ze de BTW niet al regelen en je dus extra betaalt voor het invoeren.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 15:42]

Ik heb geen btw of invoerkosren betaald voor mijn Nuphy. Kan een gelukje zijn. Maar mijn broertje heeft ook niets betaald voor het invoeren van zijn Nuphy.

Ik hoop dat geluk weer te hebben voor mijn Mode Envoy.

[Reactie gewijzigd door Zerokuni op 22 juli 2024 15:42]

Heeft niets met geluk te maken maar of de verkopende partij de BTW doorberekend en afdraagt.

Spoiler: Mode doet dat niet ;)
Komt gewoon nog 21% BTW+inklaringskosten (€6 PostNL online) bij ;)
Nuphy hanteert ook prijzen zonder BTW. Toch hoefde ik niets te betalen en lag die ook maar heel even bij de douane. Daarnaast heb ik vaker bestellingen uit de VS gedaan zonder BTW die soms wel, soms niet eruit gepikt worden. Mijn bestellingen uit Japan moet ik altijd BTW over betalen.

Hoe jij het vertelt, zo verwacht ik het ook. Maar in de praktijk hoef ik soms geen BTW en/of inklaringskosten te betalen, terwijl ik daar wel van uit ging.
Ik ook niet. Uiteindelijk 140 betaald voor een halo96 met red switches. Er zijn allerlei 10% kortingscodes online en op YT te vinden.
Toen ik mijn Nuphy bestelde zat alles al in het bedrag wat ik moest betalen, er kwam niet nog iets extra's bij bij aankomst.
Ik heb recent een Keychron (Q3) aangeschaft. Qua prijs niet dezelfde categorie maar als pre-build mechanische toetsenbord denk ik zeker een van de betere.
Ik heb zowel een Keychron K5 als een Nuphy Air 75, beide low profile maar verschillende formaten en ik vind de Nuphy kwaliteit toch net wat beter.
Nuphy zeker, maar ook Keychron, Leopold, Ducky en Steelseries maken allemaal goede keyboards als je kant-en-klaar zoekt.
Ga je de custom markt op dan heb je voor minder dan €120 een keyboard die beter klinkt, voelt en customizable is :)
Klopt. Zelf vind ik de Night Breeze hele fijne switches omdat ze een 3.3mm travel hebben ipv 4.0mm en ze maken een fijn geluid. De Baby Kangaroo vond ik wat hard qua geluid, maar verder hele fijne tactiles.

Ik wacht nu op een Mode Envoy keyboard. Wilde eigenlijk de Sonnet, maar die komt boven de 700$ als je alle copper onderdelen kiest. Koper is wat meer thocky dan Brass en Aluminium.

Bij dit soort keyboards van MSI en andere gaming merken denk ik “wat een ratelende plastic troep”. Wel mooi om te zien dat Logitech en ASUS nu ook de kant op gaan van de custom keyboard wereld met hun Mx mini en Azoth.

[Reactie gewijzigd door Zerokuni op 22 juli 2024 15:42]

Zelf game ik, als je FPS speelt dan is de Wooting 60he eigenlijk een must-have, het voelt aan als valsspelen.
Kan je uitleggen waarom? Ik speel games waaronder fps en ben dit toetsenbord aan het overwegen.
Als je geïnteresseerd bent in de Wooting 60HE, kijk dan de video van Optimum Tech. Zijn video laat een aantal van de voordelen zien (dacht ik).

Combinatie van de hall effect sensoren + software maakt het mogelijk dat je een stuk sneller/vloeiender bent in je movement in een aantal FPS games.

Daarnaast ook prettig dat er veel mogelijkheden zijn om het bord te modificeren. Zelf het bord in een andere behuizing geplaatst met foam eronder en de switches gelubed. Typt heerlijk en ook prettig in gebruik voor andere dingen dan gaming.
Ik heb zelf een Cherry mechanisch toetsenbord waarbij de letters op de voorkant van de switches staan en niet bovenop. Zo kun je beter kijken wat je tikt. Dit is een 10-less toetsenbord met een prettige aanslag. Geen software nodig om de plank naar je eigen wensen aan te passen qua belichting. Alleen de pijltjes, de WASD en Windows toetsen zijn rood geaccentueerd. Dit is niet opdringerig en storend als je in het donker aan het gamen bent.

Verder past het toetsenbord prachtig bij de rest van mijn systeem. Echt licht is het apparaat niet. Gewoon een zeer degelijke ramplank.

https://tweakers.net/pric...tile-qwerty-us-zwart.html
Stel dat ik op zoek ben naar een nieuw toetsenbord. Hoe test men deze uit? Bestel je er 6 en stuur je er 5 terug? Daar zijn de bedrijven toch niet blij mee?
Het hangt eigenlijk vooral af van wat je wilt in een toetsenbord.

wat veel mensen doen is vaak naar de "mediamarkt" en even lostypen op de keyboards daar. om te kijken welk type switch ze het fijnste vinden.

als je een ergomech wilt, dan heb je meerdere keuzes [van split tot een ergo-layout]
Mensen.. testen keyboards? Ik denk dat dit toch meer weggelegd is voor fanatiekelingen en dat dit dezelfde mensen zijn die een muur hebben met een half dozijn keyboards.

Tegelijkertijd een goed toetsenbord is toch wel een wezenlijk verschil. Ik heb jaren een MS Ergonomic gehad en daarna jaren enkel laptop keyboards totdat ik recentelijk een MX Mechanical thuis had gekocht. En ik moet zeggen dat is toch wel zo lekker in je eigen kantoortje om een fatsoenlijk toetsenbord te hebben. Een fatsoenlijke travel, de beweging en feedback, het is toch wel een stuk prettiger dan een butterfly.
Goh ja, ik zie mezelf niet als een fanatiekeling: ik game een pak minder dan vroeger maar voor m'n werk als webmaster is een degelijke ramplaat toch een must, al hoeft het voor mij niet top-of-the line te zijn, een degelijke middenklasser vind ik voldoende, persoonlijk heb ik meer baat bij een goeie muis. (anywhere MX on the go en Master MX thuis zijn m'n go-to qua comfort en mogelijkheden om efficiëntie te boosten)

Hier ook een fan van lage scissor-key plaatjes, ik typ gewoon graag op laptop-style toetsenborden + ik vind ze er meestal beter (strakker en low-profile) uitzien dan mechanische maar da's natuurlijk subjectief.

Al moet ik meteen bekennen dat ik nog nooit op mechanisch getypt heb en het goed mogelijk is dat ik dat heel graag zal doen... is het wel zo dat er ondertussen echt veel verschil in zit blijkbaar en ik ken er niks van dus als ik er ooit eentje zou aanschaffen, zou ik er toch ook graag eerst een aantal willen gaan uittesten in een fysieke winkel, al is het maar om een idee te hebben van de verschillende switches en ik niet het eerste het beste mechanische toetsenbord koop waar ik dan echt niet op kan typen of ik me erger aan de luide clicks. :D
me er 6 kopen om er 5 terug te sturen ga ik me idd. niet mee bezig houden.

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 22 juli 2024 15:42]

Als je switches wil testen zijn er test bordjes met alle gangbare switches, je kan dat zelf zo gek maken als je zelf wil.

Ik heb me de laatste keer goed ingelezen in de toetsenbord sfeer, veel reviews/draadjes gelezen en een aantal reviews gekeken, ik heb uiteindelijk gekozen voor een Ducky Mecha Mini RGB en een Ducky Shine 7 Blackout Edition (beide met Cherry brown). Na twee jaar gebruik bevalt dat nog uitstekend!

Een berg keyboards bestellen en dan alles terugsturen om te kunnen testen vind ik een beetje boel aso!
Bestel je er 6 en stuur je er 5 terug? Daar zijn de bedrijven toch niet blij mee?
Als consument ook niet. Lijkt me ook geen realistische optie.

Ik ben tegen hetzelfde aangelopen met toetsenbord, koptelefoon en op dit moment ook min of meer met mijn huidige zoektocht naar een nieuwe monitor maar er zijn gewoon geen plaatsen waar ze een ruime selectie van dit spul hebben en je de gelegenheid hebt ze met elkaar te vergelijken.
Je bent min of meer gedwongen af te gaan op de ervaringen van anderen en reviews.

Wat toetsenborden betreft zijn er naar mijn idee 2 dingen belangrijk.
Als eerste en belangrijkste zijn het de switches en hoe die werken en aanvoelen. De verschillende typen switches worden vaak uitgebreid besproken en het is een must om je even te verdiepen in het hoe en wat. Een goede review zal specifiek vermelden of de aanslag zwaar of licht is en of het actuatiepunt erg hoog of wat lager ligt.
Zoals bij de review hier duidelijk vermeld wordt dat de toetsen erg gevoelig zijn, wat lang niet iedereen prettig vind. Zeker niet als je nog helemaal geen ervaring hebt met een mechanisch toetsenbord.

Als tweede wil je kijken naar alles om de switches heen. Wil je switches kunnen wisselen? Welke materialen er zijn gebruikt, wat de layout is, draadloos of bedraad, extras als media- of macrotoetsen of een polssteun, enz..

Het kost wat tijd maar voor toetsenborden is het naar mijn idee prima mogelijk om je keuze dusdanig te specificeren dat het niet nodig is er 6 te bestellen.
Waar ik me -misschien raar en misschien onnodig- nog het meeste zorgen over maak wat betreft een eventuele overstap na jarenlang ultra-slim bordjes (liefst zonder tilt en zo plat mogelijk op m'n desk) naar mechanisch, is dat ik plots m'n vingers zo hoog ga moeten houden en m'n polsen in een hoek, moet ik dan m'n stoel hoger zetten, of m'n desk lager, of of of.... alemaal dingen die me wat weerhouden, en dan begin ik nog niet over de jungle aan verschillende switches met verschillende gevoeligheden en actuatiepunten etc... :?
Waarom zou je dan willen overstappen?

Zonder polssteun zou ik mijn toetsenbord overigens ook niet prettig vinden en mijn houding is niet veel anders dan wanneer ik op mijn laptop typ.
Je hoeft zeker je vingers niet hoog te houden want die rusten gewoon op de toetsen.
Er zijn switches die zeer licht zijn en met een heel hoog actuatiepunt zoals mijn eigen Cherry MX Silver (worden ook MX Speed genoemd) waarbij het niet nodig is de toetsen ver in te drukken.
Er zijn overigens ook mechanische low profile toetsenborden en die zijn een stuk minder hoog.
Nee idd, "overstappen" is misschien het woord niet want ik ben eigenlijk best blij met m'n platte toetsen, maar is eerder uit nieuwsgierigheid, laatste x dat ik mechanisch typte, was nog in de jaren 90 op zo'n ouwe beige luide Dell mechanical die toen commonplace was. Ik herinner me vooral het metaalachtige geluid waaraan ik me toen stoorde. Maar tegenwoordig is mechanisch al vér gekomen en vele mensen zweren erbij... ik zou er gewoon eentje willen kopen -niet te duur- maar ik zie het bos door de bomen niet.
Er zijn overigens ook mechanische low profile toetsenborden en die zijn een stuk minder hoog.
Idd, heb ik ook al zitten overwegen...
Je zou een Nuphy air kunnen proberen, behoorlijk plat en toch mechanisch. Bevalt me goed, terwijl ik een full-size mechanisch toetsenbord niet lang trek, kramp in mijn handen.
Was ik ook bang voor, maar het went snel. Probleem is meer dat je daarna eigenlijk niet meer terug wil. Overigens komen er steeds meer low-profile mech keyboards op de markt, en die typen meestal ook prima. Die overdreven travel hoeft voor mij ook niet zo nodig. Voordeel van full-travel / midrange actuatie is wel dat je echt zeker bent van een key-press. Alle fouten die ik maak zijn nu voor mij, niet voor het keyboard... helaas :)

Vooral als je met toetsen van volle hoogte wil beginnen dan kan je een keyboard kiezen met verwisselbare switches. Eventueel kan je dan altijd nog wisselen van switch, een setje switches is niet goedkoop, maar het kost meestal ook weer geen kapitaal.

Mijn UHK is wel erg hoog, dus ik heb mijn desk inderdaad lager gezet. Gebruik de UHK ook in ergonomische stand, dus dan wordt het ding nog meer opgetild.

PS ik zou dus zeker niet met dit toetsenbord in zee gaan

[Reactie gewijzigd door uiltje op 22 juli 2024 15:42]

Thanx, nee idd, hoge switches spreken me niet aan.... maar zo'n lage mech lijkt me wel wat... misschien toch 's ergens eentje op de kop tikken, is het niet m'n ding: dochter zal blij zijn. :D
Er is wel eens een artikel over geweest op tweakers. Misschien niet helemaal meer up to date, maar het geeft wel aan waar je naar kan kijken.

Ik heb een Sharkoon Purewriter kloon (uit dezelfde Chinese fabriek ongetwijfeld). Die is alleen nog full size, full RGB te koop lijkt het, wel met dezelfde fijne Kailh double-klik switches, die nog relatief stil zijn vergeleken met veel andere keyboards. Gebruik het ding als reserve keyboard. 90 euro is wel redelijk aan de prijs, en de nieuwe switches hebben cherry stems zodat je de key caps eventueel kan vervangen.
Even wezen zoeken. Nu zou ik waarschijnlijk op dit toetsenbord uitkomen. Rond af naar 100 euro inc. shipping met de brown switches. Wel Gateron, staat OK bekend maar ik ben meer een Kailh fan. De PBT caps zijn echt heel mooi, maar let op, niet doorzichtig, dus de RGB heb je weinig aan. Wel draadloos / 3 apparaten!
Nice, dat uiterlijk staat me ook best wel aan; niet te "gamer-ish" :D
En qua prijs, goh, ik weet dat goeie peripherals duur kunnen zijn en in dat opzicht is 90 euro niet overdreven. Bvb. de logitech MX Mechanical zou nog ietsjes beter passen in m'n setup maar 150 euro... zucht...
Ik ben een paar jaar geleden ook in het diepe gesprongen qua toetsenbord.

Eerst een Logitech, maar die was qua bouwkwaliteit ruk, toetsen waren zo stuk en bij voorzichtig verwijderen brak er alsnog van alles af.

Toen voor een Ducky One 2, gegaan. Top plankje, niet schreeuwerig design. Ducky is zeker een aanrader.
Als je van basic rubberdome naar mechanisch gaat merk je toch wel dat deze altijd wat dikker zijn. Een polssteun is wel nodig dan. Maar ook met polssteun, zeker heerlijke bordjes.
Ik sta steeds weer versteld van de prijzen van dit soort keyboards.
Wat maakt het nou dat deze toetsenborden zo duur zijn en voor welke taken zijn die dan juist geschikt?

[Reactie gewijzigd door eheijnen op 22 juli 2024 15:42]

Vraag ik me ook af. Ik heb nog nooit een ander toetsenbord gehad dan een standaard goedkoop Logitech/HP toetsenbord. Mis ik veel, zowel om gewoon te typen als op gaming vlak. Of zijn deze toetsenborden gewoon een hype die hun geld niet waard zijn.
Dat ligt er een beetje aan, waarvoor gebruik je die en hoe veel gebruik je die? Een doorsnee mens heeft een goedkope schroevendraaier thuis liggen voor eens in de zoveel maanden te gebruiken... Mensen die ze dagelijks gebruiken voor bv. de hele dag hun werk, kopen een betere schroevendraaier.

Heb je een goedkoop PCtje staan, die je af en toe gebruikt om een brief te schrijven of een spelletje te spelen, dan is een toetsenbord van €120+ waarschijnlijk geen goed idee. Als je echter bijna 10.000 uur achter dezelfde PC zit in 2+ jaar, dan is investeren in een goed toetsenbord + muis, monitor, een degelijke ergonomische stoel en toetsenbord wellicht een goed idee... ;)
Ik wil wel even aanstippen dat je ook voor 40-60 al hele puike mechanische toetsenborden hebt die ook heel veel beter zijn dan zo'n goedkoop rubber domepje.
In mijn mening: ja en nee.

Het verschil tussen mechanisch toetsenbord en membraam toetsenbord (goedkope HP/Logitech keyboards) is wel degelijk merkbaar, ook voor een leek. Zelfs de goedkopere mechanische switches typen gewoon consistenter en soepeler dan de tegenhangers; wanneer je meer doet dan alleen huis/tuin/keukenwerk is het het waard om te overwegen.

Daarbij moet ik wel zeggen dat het ook te ver kan gaan: toetsenborden met dezelfde switches typen in principe hetzelfde, als het puur om typegevoel gaat kun je dus prima af met een basic model met de switches van je voorkeur. Als je die vergelijkt met een plank van €100 of €200 dan zit het verschil hem eigenlijk puur in de features (verlichting/extra knoppen, naam, look, software)
Ik ben het wel met je eens dat er op een gegeven moment weinig verbetering meer in zit als je er meer aan uitgeeft, maar stellen dat het typgevoel alleen een gevolg is van de switches is wel heel erg kort door de bocht en simpelweg fout.

Typgevoel komt voort uit meer dan alleen de switches die gebruikt worden. De stevigheid van de constructie en eventueel dempende materialen kunnen een grote invloed hebben op zowel het typgevoel als de geluidsproductie. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld slechte stabilizers (die onder de bredere toetsen zitten) ook er voor zorgen dat knoppen een stuk vaker blijven hangen of stroef naar beneden bewegen.

Wat mij betreft zit de sweetspot rond de €120. Dan heb je een toetsenbord wat zeer degelijk gebouwd is en daardoor prettig typt en lang mee gaat. Voor functies zoals draadloze verbinding, draaiknoppen of lichtjes kan je dan nog wat meer betalen. Of je kan het via de Chinese webwinkels kopen, maar dan is het wel handig om iets meer verstand te hebben van zaken en moet je soms de switches nog zelf plaatsen.
Ik dacht eerst ook dat het onzinnig was.
hierna heb ik 'om maar eens te proberen' het Battletron mechanisch toetsenbord van de Action gekocht (de v2 met blauwe switches).

Best een lekker bordje was dat, veel beter dan alles wat ik ervoor gehad had.

Hierna de v3 van de Action gehaald, met zwarte switches, die switches bevielen me niet.
Toen maar wat bordjes op kantoor van andere gecheckt. Uiteindelijk zelf redelijk goedkoop nog de Epomaker EP84 gekocht met bruine switches, en inderdaad die geel/grijze/witte keycaps.

Inmiddels type ik er bijna een jaar op, en zou niet snel meer anders willen.
Goh, je kan bij Logitech natuurlijk ook zo ver gaan als je wilt qua prijs. (nevermind azerty-layout, die is standaard in België)

Mechanicals gaan al mee van in de jaren... 70, 80, zoiets, dus dat kan je bezwaarlijk nog een hype noemen. Wat niet wil zeggen dat een toetsenbord niet overpriced kan zijn natuurlijk.

Over mechanische toetsenborden kan ik me zelfs niet uitspreken daar ik ze zelf niet gebruik (ttz: scissor-switches zijn technisch gezien eigenlijk ook mechanisch) maar zelfs in niet-mechanische toetsenborden merk je echt wel een groot verschil tussen de 'supermarktbordjes' en de higher end zoals @Richardus27 zegt.

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 22 juli 2024 15:42]

in niet-mechanische toetsenborden merk je echt wel een groot verschil tussen de 'supermarktbordjes' en de higher end
Voor wat functies en degelijkheid betreft misschien maar niet zozeer in hoe de toetsen 'voelen' bij het typen.
Alle membraam toetsenborden typen grotendeels hetzelfde of het moet een soort hybride bord zijn, net zoals Cherry Red switches in alle borden hetzelfde typen ongeacht in wat voor plank ze zitten.

[Reactie gewijzigd door centr1no op 22 juli 2024 15:42]

Valt in mijn ervaring toch nog wel mee moet ik zeggen. Zelfs tussen membraan toetsenborden van dezelfde prijs kun je nog wel verschil voelen in de toetsen qua stabiliteit, weerstand, travel distance, etc.

Mijn Logitech K280E van ~€20 typt nog steeds merkbaar beter dan de OEM prut die ik af en toe onder de vingers heb

Edit: Cherry Red is gewoon een volledig mechanische switch, daar is niks "hybride" aan

[Reactie gewijzigd door Richardus27 op 22 juli 2024 15:42]

Cherry Red is gewoon een volledig mechanische switch, daar is niks "hybride" aan
Heb een komma in de zin gezet voor de duidelijkheid.
Is het nodig? Nee. Maar dat kan je over de meeste dingen in de Pricewatch ook zeggen 😉

Bij de duurdere borden heb je ook meer keuze waardoor er altijd wat tussen zit wat perfect bij je wensen past.

Als ik de hele dag zou typen op werk zou ik geneigd zijn om mijn toetsenbord van huis mee te nemen omdat het simpelweg fijner typt en ik ook minder typfouten maak.
Ik heb specifiek gekozen voor een toetsenbord dat enorm stevig en degelijk is en makkelijk schoon te maken. De gebruikte materialen veroorzaken daarmee ook een hogere prijs.
Het is ook echt het verschil tussen een wegwerpproduct dat de kliko in gaat als er wat aan mankeert en een degelijk product dat beduidend prettiger werkt en waarvan je ook wilt dat het jaren mee gaat.

Als je veel typt en switches kiest die jou persoonlijk goed bevallen dan zul je ook merken dat je ook niet meer terug wilt naar een membraam toetsenbord omdat ze wezenlijk anders aanvoelen.
Zelf heb ik gekozen voor Cherry MX Silver switches omdat die heel licht typen en een hoog actuatiepunt hebben. Veel mensen vinden dat voor het typen van tekst niet prettig maar het is natuurlijk heel persoonlijk en bovendien een kwestie van gewenning omdat dit een enorm verschil is met de zompige standaard borden.
Op m'n werk hebben we de standaard Logitech toetsenborden op de flexibele werkplekken maar die zijn echt vreselijk als je eenmaal gewend aan een degelijk mechanisch toetsenbord.

De prijzen van mechanische toetsenborden lopen enorm uiteen en lijken naast de gebruikte materialen en componenten ook uiteraard afhankelijk van het merk. De hype is ondertussen wel bekoeld en er zijn al simpele toetsenborden met switches van een bekend merk als Cherry of Kailh voor rond de €80, wat naar mijn idee helemaal geen hype-prijzen meer zijn.
Mechanische toetsenborden zijn duurder omdat er domweg hogere productiekosten zijn dan bij je run-of-the-mill membraam toetsenbordje. Daarbij hebben dit soort toetsenborden ook nog extra's als verlichting en dergelijke die de prijs wat extra ophogen, maar het leeuwendeel is toch ook productsegmentatie en marketing.

Zelf heb ik thuis een Cherry MX Red toetsenbord dat ik ook voor werk gebruik. Vergeleken met de OEM HP/Dell plankjes op kantoor maak ik minder fouten doordat de toetsen veel soepeler werken, kan ik sneller typen doordat ze lichter zijn, en zijn mijn vingers na een dag werken minder vermoeid. Daarbij komt ook nog eens duurzaamheid: na 3 jaar intensief gebruik kun je bij de kantoorplankjes af en toe problemen merken; sommige toetsen moeten extra diep worden ingedrukt, ze lopen niet helemaal soepel meer, etc. Mijn 10 jaar oude budget ramplank werkt daarentegen nog steeds zo goed als nieuw.

Voor welke taken ze geschikt zijn; tsja. Technisch gezien voldoet elk toetsenbord wel voor elke taak, er is bijvoorbeeld geen reden waarom je *niet* zou kunnen gamen op een bord uit de grabbelbak bij de Action. Maar wanneer je een mechanisch (of uberhaupt wat higher end) toetsenbord hebt gebruikt merk je dat er echt wel een positief verschil in zit.

[Reactie gewijzigd door Richardus27 op 22 juli 2024 15:42]

Beetje vreemde vraag want als je alleen al deze review of alleen maar de conclusie zou hebben gelezen had je het antwoord gehad.

Even afgezien van het simpele feit dat iedere knop zijn eigen mechanisme heeft dat miljoenen keren foutloos en consequent de toetsaanslagen registreert kost mijn mechanische toetsenbord ongeveer €150 voornamelijk omdat het bord van metaal is en dus amper tordeert en de toetsen niet verkleuren, zelfs niet smelten en ik ze in een bak met schoonmaakmiddel kan laten weken zonder dat de letters verdwijnen. Daarbovenop kan ik knoppen vervangen als er onverhoopt toch een kapot zou gaan.

Sommige switches zijn voor sommige taken minder geschikt, afhankelijk van de gebruiker.
En dat laatste kan verwarrend zijn omdat je als gebruiker de keus hebt in tegenstelling tot de zompige membraam toetsenborden die allemaal zo'n beetje hetzelfde doen.
Elke switch bestaat uit meerdere onderdelen, die exact moeten passen. Het maken van de mallen hiervoor is erg duur. Dit is ook waarom er expliciet wordt gezegd dat er MSI op de keyswitch is gedrukt. Deze worden uitgebreid getest vanwege de uniformiteit, zowel voor productie als in de verschillende badges. Vergelijk dit met een rubber dome, die uit een rubber lap en drie plastic laagjes bestaat voor het hele toetsenbord (twee met de koperen lijntjes, 1 als spacer). Al die switches moeten ook allemaal worden gesoldeerd.

ABS keycaps zitten ook op een rubber dome. Echter hier bestaat de cap meestal uit twee delen. Er wordt in het beste geval uitgegaan van double shots, wat een dubbele mal en ingewikkeld gietproces inhoud. Er zijn veel methoden om keys te maken, maar rubber domes gebruiken meestal de goedkoopste, met een later aangebrachte opdruk. Nadeel daarvan is dat het snel van de toets af kan slijten.

Meestal is een mechanisch keyboard beter geconstrueerd. Dat betekend vaak een metalen plaat om het keyboard niet te laten flexen. Flexen kan betekenen dat het keyboard permanent tordeert, of dat de toetsen de spongy aanvoelen, iets waar mechanisch keyboard enthousiasten nou net vanaf willen. Dat geld ook voor de volume & media knoppen natuurlijk. In dit keyboard bijvoorbeeld zitten toch micro-switches. Dat klinkt minder goed, maar vergeleken met de rubber knopjes en membrane is het nog steeds high end.

Vaak kunnen mechanische toetsenborden ook geprogrammeerd worden. Sowieso heeft de verlichting ook programmering nodig. Daarom zitten er vaak geavanceerde controllers op zo'n keyboard. Een simpel membraan toetsenbordje heeft echt geen volle CPU aan boord. Hoewel embedded, low-end is een ARM M0 wel degelijk een volle 32 bit CPU.

De verlichting is al genoemd. Meestal zit er ook een aparte kabel bij wat de component-count weer toe laat nemen. Da's in dit geval echter niet het geval. Oh, en een key-cap & key-switch puller en andere zooi, zoals een wrist-rest voor je polsen.

Al met al zou een mech keyboard lang mee moeten gaan. De huidige membraan toetsenborden zijn echter ook niet slecht, en de kans op kleine productie-fouten licht altijd op de loer. Jammer ook dat dit toetsenbord geen vervangbare switches heeft; dat begint wel echt een ding te worden.
Wacht dit ding heeft Sonic in de naam, maar er is geen verbeterde geluidsdemping of een referentie naar Sonic van de games. Gewoon een duur toetsenbord die niet veel beter is dan een mechanische Sharkoon toetsenbord?
Ik vind het een lelijk toetsenbord, het heeft een hele goedkope uitstraling met die bak aan licht onder de toetsen zelf, vind het veel mooier als de verlichting enkel uitstraalt in de symbolen op de toetsen.
Wooting is voor gaming toch echt het beste keyboard. Rapid Trigger en Tachyon mode is echt een gamechanger.
Niet eerder van gehoord maar hun aanbod ziet er erg goed uit. Als mijn Ducky ooit aan vervanging toe is zou deze heel hoog op mijn lijstje staan
En het is ook nog eens een Nederlands bedrijf :Y)
Helaas zijn bij dit toetsenbord de onderste symbolen niet verlicht. Bijvoorbeeld de komma is niet verlicht maar de '<' op dezelfde toets erboven wel. Voor mij een no-go. Wordt in deze review niets over gezegd. Blijkbaar boeit het reviewers en de rest van de wereld niet 8)7
Niet uniforme verlichting is vaak echt wel een punt bij reviews. Het ziet er minder goed uit, maar zolang je de toets kan vinden is het alleen een oppervlakkig probleem. Het duurt niet heel lang om te onthouden waar de komma zit toch?

Vaak valt de verlichting overigs slecht uit op foto's en videos. Dus het kan meevallen - of tegenvallen.

[EDIT] In dit geval zie ik dat ze het probleem hebben opgelost door de key een extra print mee te geven. Dat lost het probleem natuurlijk op, maar je zit die legenda inderdaad niet in het donker. Tja, form over function. Bij de meeste toetsenborden zit de LED nou eenmaal aan de boven of onderkant (want de stem zit in het midden).

[Reactie gewijzigd door uiltje op 22 juli 2024 15:42]

Ik zie jouw argumenten vaak. Maar blijft staan, "voor mij een no-go" :)
Daarom zou het fijn zijn als reviews er iets over zeggen.
Overigens, schromen fabrikanten niet om met product foto's te sjoemelen en gewoon alle opdruk verlicht te laten zien. Wat dat betreft zijn de foto's bij deze review eerlijk _/-\o_
Een niet makkelijk te vervangen USB kabel is voor mij al voldoende om dit links te laten liggen. Maar een te hoog actuatie-punt op de blauwe switches? Dat is onvergefelijk en maakt die variant een complete no-go.

Persoonlijk heb ik een hekel aan lineaire switches, en helemaal aan heel lichte lineaire switches. Maar goed, dat ligt niet aan het toetsenbord maar aan mijn preferentie. Als je meer wilt typen dan moet je naar mijn mening tactile / bruine switches hebben. Of blauwe of witte double-clicks van Kailh natuurlijk, maar dan de originele variant.

Och, ik heb ook al een hekel aan pudding caps en de gaming-georiënteerde legenda op de keys. Dus niet voor mij. Oh, en voor gaming wil ik ten-keyless of een 70-key variant ofzo, waarbij mijn muis niet een kilometer van het toetsenbord hoeft te liggen.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 22 juli 2024 15:42]

Ik vind dit dus echt niet mooi. Doet me denken aan een setje Battletron van de Action.

Persoonlijk zou ik dan eerder ene prebuilt van Ducky pakken of een DIY kit van Akko, Monsgeek of Keychron.
Qua uiterlijk, zie ik maar weinig verschil met de roccat AIMO
De volume knop heeft een andere kleur

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.