MSI introduceert Clutch GM50-muis en Vigor GK60-toetsenbord voor gamers

MSI heeft een nieuwe rechtshandige muis en een mechanisch toetsenbord onthuld. De Clutch GM50-muis heeft Omron-schakelaars en de Vigor GK60 Cherry MX Red-switches. De producten komen deze maand uit. Er zijn nog geen prijzen bekendgemaakt.

De GM50 heeft een PMW 3330-optische sensor met een gevoeligheid van maximaal 7200 dpi, maar standaard zijn er vijf dpi-instellingen: 400, 800, 1600, 3200 en 6400 dpi. De muis maakt gebruik van Omron-switches en bevat rgb-verlichting. Deze kan naar voorkeur aangepast worden met de Mystic Light-software. Lichtpatronen van andere MSI-apparaten met rgb- en Mystic Light-ondersteuning kunnen gesynchroniseerd worden met de GM50.

Via MSI's Gaming Center-software kunnen gebruikers de instellingen naar wens aanpassen. Dit is ook zonder de software mogelijk, door middel van de hotkeys op de muis. Hiervoor zijn tweehonderd verschillende combinaties mogelijk.

De Vigor GK60 heeft een aluminium frame en Cherry MX Red-switches. Daarnaast zijn de keycaps van de wasd-toetsen gemaakt van een licht metaal. In gamemodus is er ondersteuning voor volledige n-key roll-over. De GK60 bevat rode ledverlichting en hoewel de kleur dus niet aan te passen is, zijn volgens MSI zonder Mystic Light effecten toe te passen via het toetsenbord.

Door Loïs Franx

Redacteur

02-11-2018 • 11:59

41 Linkedin

Reacties (42)

42
41
25
2
0
5
Wijzig sortering
Ik zie tegenwoordig veel gamers hun keyboard 90 graden naar rechts draaien om ruimte over te houden voor de grote muisbewegingen. Raar dat de keyboard makers er nog niet op inspelen door keyboard met alleen de linkerhelft te maken. Of het snoer aan de 'linkerkant' te plaatsen.
Inderdaad als je online ziet bij competitie zijn de toetsenborden gedraaid.
Natuurlijk doen ze dit zodat je hand in een normale positie ligt, hierbij krijg je geen last van je polsen na uren gamen.

Merc had een keyboard uitgebracht die links van het toetsenbord een gaming extension had, heerlijk was dat ding. Steel Series neemt Merc over, maakt 1 versie ervan en stopt ermee.
https://images-na.ssl-ima...I/41kx5Z8CEAL._SX425_.jpg

Nu heeft Cooler master een kick starter gestart voor een los klein toetsenbord, maar ik denk niet dat dit gaat aanslaan voor het grote publiek. Ikzelf moet nog ff funden zodat ik eindelijk een hopelijk goede vervanging heb van mijn huidig toetsenbord. https://www.kickstarter.c...-keys-with-analog-control

Reden van niet aanslaan, meeste mensen geven toch een rare reactie als ze mijn Steel Series Merc Stealth toetsenbord zien. Wat moet je nou me zo'n groot toetsenbord.... Of iets anders

Als de markt het wou, was het allang gelukt, of de marketing is niet goed genoeg.
Nu gaat het alleen maar om "gaming" uiterlijk in rare vormen en RGB lichtjes.... Ik mis de comfort maar cool uitzien is belangrijker blijkbaar voor de meeste mensen.

[Reactie gewijzigd door Erazher op 2 november 2018 12:26]

Logitech heeft al jaren een G13 en Microsoft had nog eerder zelfs een soort controller in de vorm van de Sidewinder Strategic Commander
Ik ben bekend met die producten, ik vind ze gedeeltelijk niks vanwege de gebrek aan keys en dat ik weer moet gaan wennen aan eigenlijk een gewoon toetsenbord layout. ( Ja er zit verschil tussen
De "extensie" bij mijn huidige toetsenbord is goed doordacht, alles wat je nodig hebt en extra ( 1 tot 11 inplaatst van 1 tot 5 ) Ik mis een goede redesign van een keypad, anders was ik allang overgestapt.

Wat ze hier met alle keypads doen is letterlijk de toetsenbord knippen en plakken en daaromheen werken, inplaats van een keypad ontwikkelen die ergonomisch goede indeling heeft met alles in handbereik op de juiste plekken.

En ja ik ga inderdaad voor die crowd fund van cooler master, die hebben ook eigenlijk een toetsenbord geknipt en geplakt. Maar wat ze bieden met technologie die ze erin stoppen, en meer keys dan andere key pads nu hebben. Vind ik het een betere waarde dan wat er nu op de markt zit.
Die zijn er al wel, kijk maar eens naar TKL (zonder numpad) of 60% keyboards waar je alleen het gedeelte hebt van ~ tot backspace en naast je numpad ook je pijltjestoetsen mist met je home/end/e.d. knoppen.
Dan pak je er een 2de draadloos toetsenbord bij, die je naaarna weer opzij of achter je neer legt.
Je bedoelt zoiets als https://gaming.kinesis-ergo.com/ ? Daar kan je ervoor kiezen om alleen de linkerhelft aan te sluiten op je pc. ;)
Ja, raar dat dat dan zo (weinig?) Gebruikt wordt.
Ik zie tegenwoordig veel gamers hun keyboard 90 graden naar rechts draaien om ruimte over te houden voor de grote muisbewegingen.
Dan ben je echt niet goed :+ Lijkt me overigens ook absoluut niet fijn en ik vraag me af wat voor grote bewegingen je wilt maken. Met een beweging van ~3cm kan ik 2 complete schermen overbruggen.
Bijna alle CSGO Pro's spelen met hun toetsenbord verticaal, dus het statement ''Dan ben je echt niet goed.''
klopt niet echt
Maakt het statement niet minder waar. Als je je keyboard 90 graden draait dan moet je je pols in een vreemde positie houden dus het is sowieso niet goed.
Gelukkig kan je in bijna elke game aanpassen wat welke toets doet :)

Ikzelf gebruik nu een tijdje 60% borden en vraag me wel een beetje af waarom dat soort jongens niet zoiets, of bijv een game- of macropad gebruiken. Had aan de naam "GK60" dan ook gehoopt dat het hier om 60% bordje ging, maar blijkbaar ziet geen enkele van de "Mainstream" merken (Gaming merken dan, niet toetsenbordmerken als Vortex) hier nog wat in.

Deze merken die alleen full-size en misschien een keer een TKL bordje(s) maken zijn dan wel weer degene die dat soort toernooien sponsoren, dus dan moeten de gebruikers wel iets bedenken dat misschien minder praktisch is dan een verkorte ramplank.

Dit MSI bordje is eigenlijk gewoon "Nog een full-size Cherry Red" bordje in een lange lijst met soortgelijke borden. Was imo toch leuker geweest als ze er iets spectaculairs mee hadden gedaan, waarmee ze misschien wat meer naamsbekendheid hadden kunnen claimen in de toetsenbord wereld.

[Reactie gewijzigd door Fero op 2 november 2018 12:24]

Alsnog, een toetsenbord in niet ontwikkeld om vanaf de zijkant bediend te worden. De ligging van de keycaps en de hoek van het toestenbord zijn allemaal gericht op normaal gebruik: van voren :)

Voor sommige type toestenborden maakt het misschien minder uit maar probeer maar eens een mechanisch toetsenbord 90 graden te draaien en er dan op te typen. Toetsen zitten op een variabele hoogte, wat natuurlijk en logisch is als je er voor zit, maar vanaf de zijkant is dat best irritant. Ook op een gemiddeld kantoortoetsenbord merk je dit.
Even kort zoeken levert een eerder antwoord op:
I watched some NIP documentary where it was stated they did it out of habit/preference having gotten used to it at venues where there weren't enough space to have the keyboard straight.

Iedereen die dit opvolgt omdat je dan beter speelt heeft het dus denk ik niet helemaal begrepen. En anders kan je altijd nog een TKL model halen.
Ik bedoel alleen te zeggen dat het statement niet klopt. Ik vind het zelf ook echt verschrikkelijk om met mn toetsenbord verticaal te spelen maar voor hun werkt het en als ze het echt niet comfortabel vonden hadden ze het denk ik al verandert.
Dat snap ik, maar mensen die het gaan imiteren omdat je dan beter zou gaan spelen hebben de motivatie hiervan dus niet echt goed begrepen.
Denk ook niet dat dat de reden is. Zelf tilt ik mijn toetsenbord ook, maar dat is omdat het in csgo "normaal" is om met een vrij lage sensitivity te spelen. Mijn ""muismat"" is 90x40cm en ik moet mijn toetsenbord nog steeds naar de zijkant schuiven en een beetje tilten om genoeg ruimte te hebben om zonder te liften comfortabel 180 graden te draaien. En dan is mijn sensitivity van 800 dpi x 0.9 multiplier niet extreem laag

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 3 november 2018 10:29]

Genoeg ruimte hebben is een kwestie van ruimte hebben op je bureau. Een volledige toetsenbord is zo'n 45cm, dus als je 135cm aan bureauruimte hebt kan je deze setup gewoon kwijt.
Indien je dat niet hebt dan zou ik eerlijk gezegd investeren in een TKL/60% keyboard of een left hand controller zoals een Orbweaver o.i.d. (of een groter bureau ;-) )
Lukt dat allemaal niet dan begrijp ik dat je, je keyboard draait of op schoot legt. Verder mag het uiteraard ook je persoonlijke voorkeur zijn. Echter als je dit nog niet deed en bent gaan doen, omdat je het bij pro's hebt gezien en nodig zou hebben om beter te worden, is denk ik een wat rare actie.

Er zijn maar zat mogelijkheden, maar die zijn niet perse voor een beter performance o.i.d.
Zie http://img.gawkerassets.c...wsgh9t3t5png/original.png
mn toetsenbord ligt wel op mn muismat erbij eh ;) wat moet ik anders met een meter brede mat
Bijna alle cs go pro's is ook zwaar overdreven.
Hogere sensitivity staat haaks op hogere accuracy. Simpel voorbeeld, een kaart (fysiek met grond/wegen) met een hoge schaal is minder nauwkeurig te gebruiken.
Met een beweging van ~3cm kan ik 2 complete schermen overbruggen.
Succes met het maken van headshots in (tactische) shooters.
Ok, maar hoe draai je snel 180 graden voor als iemand achter je plots opduikt?
Misschien een toggle knop voor muis dpi settings? Snel om te bewegen en traag om te aimen?
Je wilt in shooters zoals cs go, vaak enkele pixels zien en raken, in dat geval wil je je beeldscherm van zo dichtbij mogelijk zien. Je zet je beeldscherm ver naar voren waar nu vaak je toetsenbord ligt, waardoor je je toetenbord of ongeveer 45 graden moet draaien of achter je beeldscherm moet leggen,

Met een beweging van 3cm 2 beeldschermen overbruggen is in het dagelijks gebruik handig, maar probeer maar eens je muis precies en snel op 1 pixel te zetten, dat werkt met een minder gevoelige muis instelling toch makelijker.
[...]

Lijkt me overigens ook absoluut niet fijn en ik vraag me af wat voor grote bewegingen je wilt maken. Met een beweging van ~3cm kan ik 2 complete schermen overbruggen.
Nou het is juist wel fijn, omdat je meer ruimte krijgt recht voor je op het bureau, als je je toetsenbord een beetje draait. Nu draait niet iedereen hem strak 90 graden. Maar een beetje, met de rechter kant van het toetsenbord naar beneden gedraaid.

hierdoor kan men hun muis meer in het midden leggen, en 'rusten' de linker en rechterhand op ongeveer gelijke hoogte op het bureau.

Inhakend op het punt dat jij met 3cm muisbeweging 20 schermen kan overbruggen. Dat is heel leuk, maar totaal niet handig als je consistent en precise handelingen moet uitvoeren. (Spray control, Flicks, granaten gooien. e.d.)

Met deze reden draaien die jongens hun toetsenbord.
Meer ruimte, comfortabel en beter voor langere sessies,
Van origine is het ontstaan omdat men op LAN evenementen niet genoeg ruimte had op het bureau

[Reactie gewijzigd door D0phoofd op 2 november 2018 12:25]

en ik vraag me af wat voor grote bewegingen je wilt maken.
Bij fortnite moet je soms zo snel mogelijk 4 muren om je heen bouwen als je beschoten wordt, en dan moet je dus minimaal 270 graden draaien. En dan wil je niet je muis opnieuw op moeten tillen.
En jij bent een pro-gamer? Scheve keyboarden zie je toch behoorlijk veel bij CS:GO toernooien. Van die 3 cm bij jou is waarschijnlijk minder dan 1 mm het hoofd van de tegenstander. Als je 15 cm moet bewegen, heb je dus een groter stuk om een headshot te maken.
Die bestaan ook, daar heb je de Logitech G13 of Razer Orbweaver bijvoorbeeld voor.
maar dat bestuurt toch heel lastig juist?
Trouwens heb je daar niet van die speciale pads voor zoals een razer tartarus?
Ik zie tegenwoordig veel gamers hun keyboard 90 graden naar rechts draaien om ruimte over te houden voor de grote muisbewegingen. Raar dat de keyboard makers er nog niet op inspelen door keyboard met alleen de linkerhelft te maken. Of het snoer aan de 'linkerkant' te plaatsen.
Ik heb een gespleten mechanisch toetsenbord van Mistel: http://www.mistelkeyboard.com/keyboards/
Bij gamen schuif ik inderdaad het rechterdeel op zij :)
Het is niet helemaal hetzelfde, maar een keypad bestaat al jaren. Bijvoorbeeld de razer tartarus.
Maar wat als deze gamers een document willen typen voor bijvoorbeeld school of werk? Ik denk dat het niet praktisch is.
of je zet gewoon je toetsenbord wat meer naar links.
Dat keyboard 90 graden draaien is voor pubers die op een te klein tafeltje in hun slaapkamer hun games spelen.
Ik heb zo'n half keyboard met enkel de linkerkant. Op zich wel handig voor shooters e.d., maar je mist gewoon te vaak net wat toetsen. Waardoor het de moeite niet is om je keyboards om te wisselen.

Grotere muismat, numpadloos keyboard en apart numpad blokje voor de keren dat ik dat toch handig vind bleek de oplossing.
Daarom heb ik eentje zonder de numpad, scheelt 10-15cm
Ahhh, een speciale GAMING muis met een GAMING keyboard!!!

Hier wordt je vast beter van ;P

Moet zeggen dat die keypad weglaten wel lekker is voor de ruimte die je creert, zeker met muispads die 45cm breedt zijn ;-)

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 2 november 2018 13:17]

Volgens mij heb ik deze muis recentelijk al even vastgegrepen toen ik aan het wachten was. En eh, volgens mij was het gewoon de CM Storm Mizar met meer ledjes en zooi en minder prettige knoppen. Waarbij ik de Mizar met veel plezier gebruik, maakte deze muis en beetje vervelende hoek, alsof je em scheef moest vasthouden. Had een ~€55 prijskaartje geloof ik. Of ik moet me vergissen dat MSI muizen / keyboarden op de markt heeft momenteel die hier heel op lijken ook kwa verpakking.

Keyboard stond niet uitgepakt, maar ziet er te lelijk voor woorden uit naar mijn mening.
prijzen gekend? ik gok 100+ euro (zoals alle mech + rgb keyboards tegenwoordig)
Dat valt soms nog mee, Razer inderdaad heeft vaak absurd duren producten maar je kan bijvoorbeeld de Corsair K55, wat ook een gaming RGB keyboard is, kopen vanaf 55 euro.

Edit: Woops, dacht toch echt dat het een mech toetsenbord was maar dat is het niet.

[Reactie gewijzigd door Vagax op 2 november 2018 12:27]

Hallo! Ik ben op zoek naar een sexpartner. Mijn nick migiri95. Vind mij hier http://badoosex.gq

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee