Door Willem de Moor

Redacteur

Keychron K3 V2-toetsenbord Review

Ultraplat met brede keus uit switches

10-12-2021 • 06:01

103

Multipage-opmaak

Versie 2

Samengevat

De tweede versie van de Keychron K3 is een 75%-toetsenbord, wat wil zeggen: iets compacter dan een ten-key-less (of numpadloos) toetsenbord, maar met vrijwel hetzelfde aantal toetsen. De K3 is een lowprofilekeyboard met mechanische of optomechanische switches. Die eerste zijn van Gateron en in drie smaken verkrijgbaar, de tweede zijn door Keychron ontwikkeld en in acht varianten verkrijgbaar. Bovendien zijn de optomechanische switches zonder solderen eenvoudig verwisselbaar, zodat je voor 20 euro een 'nieuw' toetsenbord kunt maken met een set andere switches. Er zijn ook diverse verlichtingsopties en het toetsenbord is dankzij bluetooth met drie apparaten te verbinden. Dat werkt prima, maar voor gaming kun je beter de meegeleverde kabel gebruiken; dat scheelt ook wachten op verbinding maken. Aan keycaps is er niet veel keus en buiten de switches is er ook weinig te tweaken. Toch is de Keychron K3 V2 gezien de prijs, bouwkwaliteit en tikeigenschappen een Great Value-award waard.

Liefhebbers van toetsenborden met rubberen domeswitches of eigenaren van toetsenborden die het zal jeuken welke techniek onder hun toetsen schuilgaat, hebben vaak overeenkomstige bezwaren tegen mechanische toetsenborden. Los van de prijs - en die kan soms behoorlijk pittig zijn - hebben die bezwaren vaak te maken met de hoogte en het geluid van 'mechs'. Het is inderdaad waar dat een mechanisch toetsenbord, zeker een met 'blauwe' switches, vaak goed hoorbaar is. Kiezen voor een lineaire switch lost dat ten dele op, maar door de constructie maken dergelijke toetsenborden in de regel wat meer geluid dan niet-mechanische ramplankjes.

De hoogte van mechanische toetsenborden waar tegenop wordt gekeken, is minder makkelijk te omzeilen. Mechanische switches en hun keycaps zijn nu eenmaal inherent hoger dan twee velletjes plastic die tegen elkaar gedrukt worden. Niets aan te doen dus, of toch wel? Jawel, lowprofile-mechanische toetsenborden worden steeds populairder en zijn niet langer de exoten die het ooit waren. Menig fabrikant heeft een lowprofilemech in zijn assortiment, en ook de keus uit switches én keycaps wordt allengs groter.

Een mooie illustratie van die twee punten is de K3 V2 van Keychron. De eerste versie bleek een succes en werd opgevolgd door deze tweede versie. Gezien de Kickstarter-campagne die aan de verkoop voorafging, is de productie van lowprofile-mechanische toetsenborden wellicht nog niet helemaal mainstream. Aan de andere kant is zo'n campagne voor sommige bedrijven juist een lekker veilig businessmodel met weinig risico en bovendien een lekker reclamemiddel. Hoe het ook zij, de Kickstarter is gehaald en je kunt de Keychron-toetsenborden gewoon direct bij de fabrikant zelf kopen of lekker veilig bij enkele Nederlandse webwinkels aanschaffen. De vanafprijs bij Keychron is 74 dollar met 22 dollar verzendkosten, omgerekend ongeveer 85 euro. Bij lokale winkels is vooralsnog alleen V1 te koop voor ongeveer 100 euro, met iets minder opties voor switches.

Keychron K3 V2 uiterlijk

Wat je dan koopt, is een lowprofile-mechanisch toetsenbord met Cherry-stijlkeycaps en de keus tussen lowprofile-mechanische switches van Gateron en optomechanische switches die onder de vlag van Keychron zelf verkocht worden. Die laatste zijn in maar liefst acht varianten verkrijgbaar, van lineair via tactile tot clicky. Zoals we inmiddels een beetje gewend zijn van optomechanische switches, zijn die ook in de Keychron hot-swappable, dus je kunt naar believen switches wisselen. Een extra setje switches kost in Keychrons winkel 19 dollar, dus eens iets anders proberen maakt je niet direct straatarm. We hebben het Keychron K3 V2-toetsenbord getest met de rode, gele en witte varianten van de optische switches.

Het toetsenbord

De K3 is een zogeheten 75%-toetsenbord. Dat is nog iets kleiner dan een tkl-toetsenbord, waarbij de numpad is weggelaten, maar logischerwijs iets uitgebreider dan een 60%-exemplaar. Dat heeft tot gevolg dat er ruimte is voor dedicated pijltjestoetsen en een rijtje toetsen voor page-up en -down, home en end. Het toetsenbord telt in totaal 84 toetsen en is uitgerust met de ANSI-lay-out. Dat betekent een grote, brede Enter-toets en niet de hoge Enter die je van de ISO-lay-out kent. Het toetsenbord is 306mm breed en 116mm diep. Afhankelijk van waar je meet, is het 22mm (achter) of 17mm (voor) hoog, uiteraard met de standaard meegeleverde keycaps. Daarmee is het complete toetsenbord aan de voorkant minder hoog dan een losse standaard Cherry- (of Gateron-)switch. Als dat je handen of polsen nog niet voldoende ontziet, dan kun je bij Keychron voor 25 dollar een houten polssteun meebestellen.

De behuizing is gemaakt van een aluminium plate aan de bovenzijde, met een onderste behuizing van kunststof. Een grote verandering in die behuizing ten opzichte van de originele K3 is er uiterlijk niet, maar aan de binnenkant heeft de V2 een metalen plaat ter versteviging gekregen. Dat geeft de V2 een gewicht van 483 gram. Aan de onderkant zitten twee voetjes, waarmee je het toetsenbord onder een hoek kunt zetten. De pootjes hebben twee standen: een hoek van zes graden en een hoek van negen graden. De rubber antislip-voetjes zijn 1mm hoog. Met de klappootjes komt de achterkant van het toetsenbord uiteraard iets hoger, tot 4 danwel 9 millimeter.

Keychron K3 V2 uiterlijkKeychron K3 V2 uiterlijkKeychron K3 V2 uiterlijkKeychron K3 V2 uiterlijk

Keychron levert de K3 V2 met diverse opties, zodat je het toetsenbord redelijk naar wens kunt configureren. Ten eerste is er de keus in switches die we al noemden: Gaterons of Keychrons. Beide zijn lowprofileswitches, maar de Keychrons zijn optomechanisch en hot-swappable. Over het aanbod aan switches hebben we het zo direct, na de verlichting. De Keychron biedt namelijk keus tussen witte ledverlichting en rgb-verlichting. Voor het in- en uitschakelen van de verlichting is een aparte knop aanwezig en op de rgb-versie kun je kleuren bovendien met een toetscombinatie instellen. Er zijn achttien effecten waaruit je kunt kiezen, maar uiteraard kun je zowel de rgb- als de witte verlichting ook gewoon uitschakelen.

Om dat licht te zien, witte ledverlichting of rgb-effecten, zijn de keycaps voorzien van doorschijnende legenda's. De doubleshot-keycaps zijn wel van abs-kunststof gemaakt, dus vrij gevoelig voor vingerafdrukken en glimmende bovenkanten na enige tijd. Keychron heeft vooralsnog enkel de standaard ANSI-set gemaakt, maar zou ook nog ISO-sets maken. Of er ooit een pbt-variant komt, is niet duidelijk, maar Keychron heeft wel de hoop uitgesproken dat de keycaps die het voor de K3 heeft ontwikkeld, uitgroeien tot standaard voor lowprofileswitches. Om dat te faciliteren, zijn de keycaps van MX-style-stems (de kruisjes waarmee ze in de switch zitten) voorzien en ook de stabilizers zijn op de MX-standaard geënt. Zo passen keycaps met Cherry's lowprofilestem, waaronder de keycaps voor de Roccat Vulcan 120 Aimo. Een grote keycap met MX-stem past in de switches, maar de locaties van de stabilizers kunnen afwijken en hoge keycaps op een lowprofilekeyboard zijn natuurlijk een beetje 'apart'. De afmetingen van de modifiers zijn 1,25u voor Control/Win/Alt, 1,5u voor Tab en Backslash, 1,75u voor Shift (R) en Caps, 2u voor Backspace en 2,25u voor Shift (L) en Enter. De spatiebalk is 6,25u. De K3 wordt met extra keycaps geleverd, zodat je kunt wisselen tussen de Mac- en de Windows-lay-out.

Voor dat wisselen is een schuifknopje op de achterkant beschikbaar: daarmee schakel je tussen Windows en Android enerzijds en Mac en iOS anderzijds. Een tweede knopje laat je het toetsenbord schakelen tussen bedrade en draadloze verbindingen. Voor dat eerste is een USB A-C-kabel van 1,2m meegeleverd en voor de draadloze verbinding wordt Bluetooth 5.1 gebruikt. Je kunt het toetsenbord met drie verschillende apparaten gepaird hebben via die BT-verbinding. Vanzelfsprekend is voor draadloos gebruik dan ook een accu nodig. De K3 heeft een 1550mAh-accu aan boord, waarmee volgens opgaaf tot 34 uur gewerkt kan worden. Veel lichteffecten inschakelen verkort die accuduur natuurlijk.

De Kickstarter had diverse stretchgoals. Bij het overschrijden van bedragen zouden een keycappuller, een switchpuller en een stofkap meegeleverd worden. Die zitten dan ook allemaal in de doos, samen met eerdergenoemde extra keycaps, de USB-kabel, een summiere handleiding en het toetsenbord zelf. Software levert Keychron niet mee, dus wie zelf de lay-out wil wijzigen of verschillende lagen wil gebruiken, moet uitwijken naar software van derden. De aanpasbaarheid van de K3 laat daarmee wel wat te wensen over. Veel mechanische toetsenborden laten de mapping via meegeleverde software aanpassen en hebben verschillende functielagen. Dat ontbreekt bij de Keychron, naast de hardwarematige beperking van compatibele keycaps.

De switches

De switches zijn wel aanpasbaar, want Keychron heeft daarvoor een sloot opties beschikbaar. Kies je voor de optische switches, dan kun je die bovendien mixen zoals je wilt; de optische Keychron-switches zijn immers hot-swappable zoals we al aangaven. De lowprofile-Gaterons zijn dat niet en zijn in slechts drie varianten verkrijgbaar: rood, bruin en blauw. Een snelle herinnering: rode switches zijn lineair, dus hebben ze de hele travelweg ruwweg dezelfde actuatiekracht nodig. Blauwe switches zijn 'clicky' switches, met een voelbare en hoorbare klik. Bruine switches zijn zogeheten tactile switches, met weliswaar een voelbare 'hobbel', maar geen hoorbare klik.

Keychron K3 V2 switchesKeychron K3 V2 switchesKeychron K3 V2 switches

De optische switches die Keychron onder eigen vlag verkoopt, hebben meer opties. Er zijn acht varianten beschikbaar, waarvan drie lineaire, drie tactile en twee clicky varianten. Ze hebben allemaal een pretravel van 1,1mm en een totale travel van 2,5mm. Ter vergelijking: traditionele mechanische switches hebben een totale travel van 4mm. Twee tactile switches, de Banana en de Mint, hebben een 'early tactile bump', verder verschillen de switches vooral wat hun actuatiekracht betreft. De clicky toetsen zijn bovendien het luidst en de lineaire het stilst, met de tactile varianten als 'gulden middenweg'. Een extra setje om te proberen kost 19 of 25 dollar, dus je kunt nog eens variëren in gevoel van toetsaanslag als je wilt.

Keychron Low Profile Optical Switches - varianten

De optische switches werken met infraroodlicht, waarbij een plastic steeltje een infraroodstraal onderbreekt, wat als aanslag geregistreerd wordt. Om de al dan niet rgb-verlichting van de ledjes op de printplaat zichtbaar te maken, zijn de switches voorzien van een lightguide die het licht in de switch verspreidt. Het is overigens niet duidelijk of Keychron de optische switches ook voor derden beschikbaar stelt. Dat zou de adoptie van zowel de switches als de keycaps wel ten goede kunnen komen.

Tests en eerste resultaten

We hebben de Keychron K3 V2 met drie verschillende optische Keychron-switches getest met onze textureanalyser. Dat apparaat heeft een druksensor die langzaam naar beneden beweegt en zo van elke toets kan meten hoeveel kracht erop wordt uitgeoefend en hoe ver de toets beweegt. Daarbij meet het ook het actuatiepunt, het punt waarop een toetsaanslag wordt geregistreerd. We meten voor elke toets de kracht die nodig is om tot het actuatiepunt te komen, de kracht die we uitoefenen tijdens actuatie en de kracht na de actuatie totdat de toets niet verder kan worden ingedrukt. Ook de afstanden tot dat actuatiepunt en tot dat zogeheten bottom-outpunt wordt gemeten. De kracht meten we in centinewtons en de travel in tienden van millimeters.

De resultaten per toets geven we weer in plattegronden van de toetsenborden. Dat doen we op de volgende pagina, met resultaten van de drie switches die we getest hebben. Om te kunnen vergelijken met andere toetsenborden, hebben we ook enkele eigenschappen van de switches in grafieken gevat. Als vergelijkingsmateriaal hebben we enkele lowprofile-mechanische toetsenborden geselecteerd die we eerder hebben getest én nog verkrijgbaar zijn.

Voorbeeld testresultaten Keychron K3 V2
Voorbeeld testresultaten Keychron K3 V2

Het wat subjectievere aspect van de toetsenborden beoordelen we uiteraard ook. Zo kijken we naar de constructie, het gebruiksgemak, de toetsaanslag, het geluid en de keycaps. Om met die aspecten te beginnen: het toetsenbord is redelijk stevig vervaardigd. De aluminium bovenkant geeft, ongetwijfeld geholpen door het compacte formaat, weinig flex als je op de toetsen drukt en ook de 'torsietest' wijst uit dat het toetsenbordje lekker stevig is. Daar zal de metalen plaat die op de onderste schaal van de behuizing is geschroefd, bij helpen.

Wat gebruiksgemak betreft hebben we weinig te klagen. Met kabel is het toetsenbord gewoon plug-and-play en via bluetooth maak je eenvoudig verbinding met drie apparaten. De schuifschakelaars om tussen profielen en een al dan niet bekabelde verbinding te werken, zijn handiger dan gekke toetsencombinaties moeten gebruiken. Standaard gaat het toetsenbord dan na tien minuten in slaapstand om de accu te sparen. Het wakker worden na dat slapen, en dus het herstellen van de verbinding, mag wel wat sneller: dat duurt een paar seconden. Als alternatief kun je de slaapstand uitschakelen, al gaat dat wel ten koste van je accuduur, maar het bespaart je ergernis. De latency met draadloze BT-verbinding bedraagt volgens Keychron 30ms; met kabel gaat dat omlaag naar 13ms.

De indeling is verder in orde, met uitzondering van de positie van een printscreenknop naast de deleteknop. Vooral voor Mac-gebruikers is dat vervelend, want als je die per ongeluk activeert, krijg je een selectiecursor voor het screenshot, een sneltoets voor Cmd-Shift-4 dus. Als je veel screenshots maakt, is dat prima, maar anders is het niet ideaal.

De toetsaanslag is wel vrij prettig, met het inachtnemen van de eigenschappen van het toetsenbord. Omdat het zo laag is, is er nauwelijks hoogteverschil tussen de bovenste en onderste rij toetsen. Sommigen zullen wellicht de bekende getrapte indeling missen. Daar staat tegenover dat het toetsenbord waarschijnlijk prettiger is voor je polsen en pezen als je het vergelijkt met een normaal mechanisch toetsenbord zonder polssteun. Overigens kun je ook voor de K3 desgewenst een polssteun kopen, zoals we eerder aangaven.

De keycaps zitten lekker stabiel op de switches. Dat komt deels door het lage profiel, want niet alleen zijn de keycaps erg laag, ze vallen ook nog eens grotendeels over de behuizing van de switches. Een vervelende wobble is er daarom nauwelijks. Wat dat betreft doen ze aan de stabiliteit van boxswitches denken. Keychron heeft een video beschikbaar om een indruk te geven van het geluid. Onze eigen ervaring is dat het toetsenbord, afhankelijk van hoe zwaar je aanslag is, niet extreem veel geluid maakt, geholpen door het feit dat we geen clicky switches getest hebben. Als je het toetsenbord op een grote muismat zet, is het geluid nog beter gedempt: zeker een aanrader.

De bruine switches voelen iets meer 'tactile' aan dan we gewend zijn van bruin, met een iets uitgesprokener bump. Dat zou een aardige optie zijn voor iemand die graag clicky's heeft, maar het geluid storend vindt. Let wel: de bruine switches zijn lang niet zo clicky als blauwe switches; verwacht dus geen stille blauwe switch met de browns. De gele 'Banana'-variant lijkt op de bruine, maar is wat zwaarder. De witte variant is wel erg licht wat aanslag en feedback betreft, en zou een goed alternatief zijn voor Speed-liefhebbers, of typisten en gamers met lichte aanslag uiteraard. De rode variant is waarschijnlijk de veiligste allrounder, met weinig gekke eigenschappen. Daarmee is het een prima instapswitch en niet voor niets een van de populairste varianten.

Over de keycaps zijn we wat minder scheutig met enthousiasme. Dat Keychron abs-keycaps, in dit geval singleshot, levert, verrast niet echt. Het bedrijf maakt weliswaar pbt-keycaps, maar niet voor lowprofileswitches en we zien ook niet heel vaak pbt-caps meegeleverd in dit prijssegment. Wees dus voorbereid op na enige tijd wat glimmende en gladder aanvoelende toetsen. De toetsen zelf zouden best wat lijviger mogen zijn; het plastic is niet erg dik en geeft geen premiumgevoel. Wat misschien kwalijker is, is dat Keychron in zijn Kickstarter aankondigde in de toekomst andere lay-outs, waaronder ISO, te gaan leveren. Dat is nog niet gebeurd, waardoor liefhebbers van die lay-out achter het net vissen, net als gebruikers die andere lay-outs en speciale tekens op hun toetsen willen. Wellicht komen die andere keycaps in de toekomst nog, net als een pbt-optie. Aftermarket-keycaps zijn dankzij de Cherry-stem mogelijk, maar vooralsnog vrij schaars.

Meetresultaten

De toetsenborden die we in de grafiek naast de K3 zetten, hebben we eerder in een round-up van platte mechanische toetsenborden gereviewd. Dat zijn naast de drie Keychron-varianten de Cooler Master SK650 en SK630, Corsair K70 ML2, Hexgears X-1, Logitech G815 en Sharkoon PureWriter TKL. De Cooler Master-toetsenborden zijn niet echt verkrijgbaar meer en voor de Hexgears moet je naar de Kono-store. De Corsair, Logitech en Sharkoon zijn nog wel goed verkrijgbaar, waarbij het Sharkoon-toetsenbord zowel wat prijs als wat formaat betreft het dichtst bij de K3 komt.

De Keychron Optical-switches moeten allemaal een travel van 1,1mm tot het actuatiepunt en 2,5mm totale travel hebben. De rode vergen een kracht van 40cN voor activatie, de witte slechts 30cN en de gele 57cN.

De switches volgen hun specificaties wat actuatiekracht betreft behoorlijk netjes, met uiteraard wat variatie in de individuele toetsen. Er zit ook redelijk wat variatie in de actuatiekracht, zoals we aan de standaarddeviatie zien.

  • Gemiddelde kracht vereist voor actuatie
  • Stdev kracht vereist voor actuatie
  • Hoogste kracht vereist voor acuatie
  • Laagste kracht vereist voor actuatie

De kracht tijdens actuatie is in het geval van de rode 3cN hoger, terwijl de witte 5cN meer kracht vergt en de gele vrijwel de opgegeven 57 vergen. Het gemiddelde van die witte switch lijkt keurig, maar de standaarddeviatie is vrij fors; de ene toets voelt dus wat zwaarder of lichter aan dan de andere.

  • Gemiddelde kracht vereist tijdens actuatie
  • Stdev kracht vereist tijdens actuatie
  • Hoogste kracht vereist tijdens actuatie
  • Laagste kracht vereist tijdens actuatie
Hoogste kracht vereist tijdens actuatie
Toetsenbord Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Hexgears X-1 (Choc wit)
75,00
Logitech G815 (GL Tactile)
58,00
Corsair K70 MK.2 Low Profile (Cherry Speed LP)
47,00
Cooler Master SK630 (Cherry LP Red)
47,00
Sharkoon PureWriter TKL (Red)
45,00
Cooler Master SK650 (Cherry LP Red)
45,00
Keychron K3 (Keychron Optical Banana)
44,00

De actuatieafstand van de gele Keychrons zit keurig op de opgegeven waarde van 1,1mm, terwijl de rode en witte er slechts 0,2mm boven of onder zitten. Die twee varianten hebben ook keurig een totale travel van 2,5mm, precies volgens opgaaf. Dat is bij de gele iets afwijkend, maar met 2,6mm ook nog binnen de opgegeven specificaties.

  • Gemiddelde actuatieafstand
  • Hoogste actuatieafstand
  • Laagste actuatieafstand
  • Gemiddelde totale afstand

Ten slotte zetten we alle metingen waarvan bovenstaande grafieken gemiddelden zijn, nog even op een rij. Zo kun je de actuatietravel en -kracht per toets zien.

  • Keychron Optical Red
  • Keychron Optical White
  • Keychron Optical Banana
Keychron K3 V2 met rode switches - testresultatenKeychron K3 V2 met rode switches - testresultatenKeychron K3 V2 met rode switches - testresultatenKeychron K3 V2 met rode switches - testresultatenKeychron K3 V2 met rode switches - testresultatenKeychron K3 V2 met rode switches - testresultaten
Keychron K3 V2 met gele switches - testresultatenKeychron K3 V2 met gele switches - testresultatenKeychron K3 V2 met gele switches - testresultatenKeychron K3 V2 met gele switches - testresultatenKeychron K3 V2 met gele switches - testresultatenKeychron K3 V2 met gele switches - testresultaten
Keychron K3 V2 met witte switches - testresultatenKeychron K3 V2 met witte switches - testresultatenKeychron K3 V2 met witte switches - testresultatenKeychron K3 V2 met witte switches - testresultatenKeychron K3 V2 met witte switches - testresultatenKeychron K3 V2 met witte switches - testresultaten

Conclusie

Keychron doet een hoop goed met de tweede iteratie van de K3. Om te beginnen is er de prijs, die met 74 dollar, omgerekend momenteel 65 euro, alleszins schappelijk is. Natuurlijk komt daar nog wat porto bij, maar dan nog blijft het toetsenbord onder de 100 euro: niet slecht voor iets wat toch nogal een nicheproduct is. Voor die 74 dollar heb je keus uit zes switches, waarbij je voor optomechanische niet meer betaalt dan voor standaard Gateron-lowprofileswitches. Zijn de drie standaardopties van beide varianten niet naar je zin, dan kun je voor twee tientjes altijd een setje extra optische switches kopen, die dankzij de hotswapsocket eenvoudig te wisselen zijn. Zo kun je nog eens wat variëren.

De switches en het toetsenbord tikken fijn en zijn stabiel. Omdat het toetsenbord dankzij de switches zo lekker laag is, tikt het prettig zonder dat je kramp krijgt in je polsen of in de pezen in je hand. Een palmrest is een optie, maar anders dan bij een 'hoog' mechanisch toetsenbord nauwelijks nodig. De optie om met drie bluetoothapparaten te verbinden is prettig. Zo hoef je niet steeds opnieuw te pairen. Ook de bedrade optie is fijn om te hebben, bovendien omzeil je daarmee accugedoe én een slapend toetsenbord dat een paar seconden nodig heeft om de verbinding te herstellen.

Dat de keycaps van eenvoudig abs-kunststof gemaakt zijn, nemen we voor lief. Dat is enerzijds handig om de verlichting door de toetsen te laten schijnen en anderzijds helpt het de kosten laag te houden. Wel zouden setjes met andere legenda's voor sommige markten welkom zijn en sommigen zweren bij een ISO-lay-out in plaats van de geleverde ANSI-lay-out. Ook een pbt-optie, voor veel liefhebbers toch echt een must voor het gevoel een hoogwaardig toetsenbord onder de vingers te hebben, zou een fijne extra optie zijn. Over lay-out gesproken: het toetsenbord is nog steeds aardig compact, wat optisch wordt versterkt door het lage profiel, maar biedt toch vrijwel alle toetsen die een fullsizekeyboard heeft. Alleen de numpad lever je in, maar dit formaat is desondanks een stuk compacter dan een traditioneel tkl-toetsenbord.

Zie je een mechanisch lowprofilekeyboard wel zitten, maar wil je liever een ander formaat, bijvoorbeeld een tkl- of een fullsizekeyboard, dan heeft Keychron ook daar opties voor. De K5 is een fullsizevariant, de K7 is een compactere 60%-optie en de K1 is Keychrons tkl-uitvoering. Ze zijn alle drie met Gaterons of met optische switches te koop, alleen de K3-optie zónder backlight is enkel met Gaterons leverbaar, maar is dan wel een tientje goedkoper dan de versies mét leds.

Minpuntjes zijn er ook, buiten de genoemde verbindingsvertraging na de slaapstand en de vrij beperkte keus in keycaps is het altijd een beetje eng om van één set keycaps afhankelijk te zijn. Mocht een keycap stukgaan, dan kun je hoogstens dezelfde set nog een keer kopen of een setje met Cherry's lowprofilestem, of je kunt de keycaps voor de Roccat Vulcan 120 Aimo erop zetten. Je keus is wel een stuk beperkter dan met reguliere keycapsetjes. Ook het ontbreken van hard- of softwarematige opties om keybindings aan te passen of layers toe te voegen, voelt wat magertjes aan, zeker voor een mechanisch toetsenbord. De switches zelf zijn, in ieder geval de varianten die we getest hebben, niet verkeerd, hoewel de witte wel erg licht zijn en bovendien redelijk variabele eigenschappen hebben. Dankzij de constructie voelen ze echter allemaal lekker solide aan, met weinig gewiebel, wat nog eens extra geholpen wordt door de korte stems. Al met al kun je een slechtere koop doen als je op zoek bent naar een lekker laag mechanisch toetsenbord dat compact en niet te duur is, en bovendien veel keus aan switches biedt. Daarom mag de Keychron naar huis met een Great Value-award.

Reacties (103)

103
103
76
6
1
22
Wijzig sortering
Ik voel aan alsof de review toch een beetje het punt van een Keychron bord mist.
Zo is hot-swap niet als een pluspunt opgegeven terwijl dit voor een mechanical board een gigantische plus is voor de echte die-hards (tweakers). Dit is een commercieel toegankelijk bordje dat je laat proeven van de echte custom built bordjes die vaak ettelijke 100en euros kosten. Keychron plankjes worden vaak gezien als de eerste instap bordjes voor de custom mechanical boards omdat je deze gaandeweg kan gaan upgraden met andere switches, keycaps, deze luben, andere stabs, ...

Plastic behuizingen krijgen ook vaker de voorkeur bij high-end plankjes dan alu. De reden hiervoor is het geluid. De typische 'thock' bij het typen. Er zijn zo bv heel wat mensen die simpele mods doen zoals een zelfs keukenpapier in de behuizing onder de PCB stoppen om de aanslagen te dempen. Alu behuizingen 'resoneren' en geven doorgaans een luider en scherper geluid.

Het afgaan van de toetsen is ook iets wat een prijsbewuste keuze is. Ze maken gebruik van ABS keycaps (zoals ook dure K70 bordjes van Corsair bv). De echte goede keycaps zijn doorgaans van PBT of een gelijkaardig materiaal maar voor een dergelijke keycap set alleen al betaal je vaak tussen de 150-250 euro afhankelijk van de fabrikant en speciale design features. Ook zijn deze vaak limited runs en moet je met group buys proberen deze vast te krijgen. Sommige fabrikanten zoals Keychron voorzien ook een enkele PBT set die je kan kopen maar voor de echte fancy setjes val je toch weer terug op wachtlijsten en group buys.

Keychron is echt een fabrikant die je moet zien als een toetsenbord voor de mechanische keyboard geeks zonder het hoge prijskaartje maar wel met heel wat van de features in een commercieel toegankelijk jasje. Wanneer je een deftig mechanisch bordje gaat maken met high end componenten loop je tegen een aantal problemen in:
- Prijs: een deftig keyboard kost je al snel 500+ als je echt high-end wil gaan en makkelijk meer
- Availability: specifieke PCBs, keycaps, behuizingen zijn vaak via crowdfunding rondes. Deze zijn geen massa productie en dus niet makkelijk te verkrijgen. Je moet builds echt plannen
- Timeconsuming: het bouwen, het luben van de switches en de stabs, alle onderdelen verzamelen

Als je echt een goed custom bordje wil zonder het hele gedoe van deze te bouwen raad ik iedereen aan om eens te kijken naar de bordjes van Iqunix. De Iqunix F96 is echt een heerlijke layout, Keychron heeft dergelijke layout in de K4, waarbij je een full keyboard layout hebt inclusief numpad maar niet veel groter dan een 65%. Compacter en dus qua ergonomie ook een pak aangenamer om te werken aangezien je de muisarm dan vaak in een meer natuurlijke hoek kan houden ipv deze wat naar buiten te richten door de brede full size keyboards die je doorgaans ziet. De F96 is een Iqunix bord dat helaas geen hot swappable switches heeft in tegenstelling tot veel andere Iqunix bordjes maar de bouwkwaliteit is absurd stevig. Zero flex, maakt gebruik van PBT keycaps, ... Als je denkt dat een Logitech G915, Corsair k70/95 of een ducky high build quality is, kan ik je zeggen dat zo'n Iqunix bord echt in a total different league zit en met prijzen van ergens 230 euro zijn ze zelfs betaalbaar voor de gemiddelde tweaker te noemen.
website: iqunix.store/collections/f96

Prijs/kwaliteit zijn de Keychrons ECHT extreem goede value door de goede featureset. De bluetooth issues heb ik totaal nog niet gemerkt (werk op verschillende kantoren en heb in eentje een k4 in gebruik met gateron browns). Moest ik kiezen zou ik echter ofwel een compleet custom bordje bouwen ofwel overal een Iqunix F96 maar deze zijn natuurlijk wel iets prijziger :)

Als je echt interesse hebt in deze custom bordjes raad ik geekhack.org forum aan. Daar zit echt de 'elite' van de keyboard builders samen en zie je echt waanzinnige builds. Disclaimer: mechanical keyboards zijn een verslavende en ZEER prijzige hobby.

[Reactie gewijzigd door JacobsT op 22 juli 2024 14:20]

Ben zelf wel fan van de EPOMAKER GK96XS, tegenhanger van de K4 voor vergelijkbare prijs, maar met software ondersteuning voor het aanpassen van je toetsenlayout en je RGB, split space bar support (leuk voor macrotoetsen layeren) en er is een southpaw/linkshandige numpad variant van. Voor een meerprijs kun je een barebone aluminium variant ervan kopen.

Dit bordje, met boba U4S switches heeft mijn werk wel echt duizend keer fijner tikken gemaakt, zonder mijn collega's te hard lastig te vallen met overweldigende thocc. Ook nauwelijks issues met bluetooth (misschien 3x opnieuw moeten verbinden in het afgelopen jaar), itt wat ik hoor over keychron.

[Reactie gewijzigd door Excalibaard op 22 juli 2024 14:20]

Hotswap wordt wel duidelijk behandeld in de video.
Hij is in Nederland reeds verkrijgbaar bij Ergowerken:
https://www.ergowerken.nl...ord-voor-windows-mac.html

Heb hem daar zelf ook besteld eind Augustus met bruine Keychron optical switches en erg blij mee. Het draadloze bevalt mij ontzettend, geen draadjes meer over het bureau en nooit last gehad van connectie problemen.

Enige nadeel is misschien de caps van ABS maar daar kan ik in ieder geval erg goed mee leven.
Zelf heb ik rechtstreeks besteld bij Keychron, het moet dan wel uit Azie komen, maar het was er nog verrassend snel. Binnen 2 weken.
Goed om te lezen dat het bordje goed bevalt. Heb je hem aangeschaft met een palmrest?
Ik heb Filco, Ducky, Logitech en Keychron toetsenborden. Keychron is duidelijk van de laagste kwaliteit. Voelt goedkoop en slecht afgewerkt aan, bluetooth is niet stabiel en de firmware loopt sporadisch vast. Prijs is schappelijk maar daar worden dus wel flinke concessies gedaan.

Dit merk is alleen aan te raden als je echt onder de 100€ wilt blijven met je budget, je verder niet veel geeft om afwerkingskwaliteit (scherpe plastic randen) en de typervaring niet perfect hoeft te zijn.
Wat betreft afwerking ligt het er ook maar net aan welk Keychron model je hebt, ze zijn nogal van de iteraties. Als je de reviews mag geloven voelt de Keychron K3 V2 bijv. stukken robuuster aan dan de Keychron K3 V1, door (dikkere) aluminium plaat bijv.

Ik heb zelf de K3 V2 in handen gehad en was onder de indruk van hoe goed het aanvoelde. Heb ook de Logitech G815 / G915 (TKL) in de winkel getest en heb absoluut niet het idee dat de Keychron onder doet qua bouwkwaliteit. Sterker nog, als je keycaps van je Logitech G815 / G915 (TKL) aan vervanging toe zijn heb je een stuk groter probleem. Wat dat betreft is het super dat je bij Keychron al die switches en keycaps kan nabestellen. Past veel beter in een 'repareer het' i.p.v. 'koop een nieuwe' gedachte.

Eveneens geen issues met vastlopers (wel alleen bedraad gebruikt, ik hoor inderdaad vaker dat de bluetooth niet perfect presteert, voornamelijk qua de stabiliteit van de verbinding). Ik wacht nu op het beschikbaar komen van de K1 V5 aangezien ik per se TKL wil.

Wat betreft Filco en Ducky geloof ik je wel, die keyboards zijn gewoon redelijke tanks over het algemeen. Maar hun aanbod betreft niet dezelfde doelgroep als de Keychron K3. Met de Keychron K3 targeten ze voornamelijk Macbook gebruikers die een los keyboard willen met dezelfde layout dat compact en een iets meer mechanische typervaring wil, echter geen normal-profile mechanical. Ik wil zelf ook geen normale full-travel mechanical switches. Vind dat maar zwaar typen, vooral door de hoeveelheid travel. Voor mij is het low-profile of scissor switches. En met de Keychron K3 zitten ze mooi in dit marktsegment. Er is niet heel veel aanbod in dit segment terwijl er volgens mij wel aardige vraag naar is.

[Reactie gewijzigd door xtlauke op 22 juli 2024 14:20]

Ze zijn an sich niet bedoeld als echte 'type' switches maar je kan wel is opteren om een bordje met Cherry Silvers proberen. Deze hebben echt een zeer lage actuatie. Zo heb je toch wel ergens de voordelen van een full size switch maar met extreem snelle/korte actuatie.

Ik gebruik Cherry MX Silver op men gamepc waar ik veel FPS shooters speel. Geeft je iets snellere reactietijden en verlaagt je 'menselijke' inputlag if that maxes sense. Typt ook wel nog redelijk ok maar ik hou nu eenmaal niet van typen op lineaire switches als semi keyboard geek maar veel mensen houden daar dan weer wel van. Zou het zeker eens proberen dan!
Wat betreft gaming merk ik weinig verschil tussen toetsenborden. Ergens vind ik scissor switches om de reden die jij noemt nog het fijnste om te gamen, want zo heb je simpelweg de snelste reactiesnelheid (al zal het mogelijk vergelijkbaar, beter of minder goed zijn de de cherry mx silvers).

Tekst en code typen is voor mij het belangrijkst. Bij Cherry MX Silver ben ik bang voor relatief veel typo's doordat toetsen perongeluk worden ingedrukt terwijl je er maar rakelings overheen ging. Deze errors vind ik erg vervelend omdat het corrigeren van dergelijke typo's veel tijd kost. Klopt mijn vermoeden dat dat het geval is, relatief veel accidental aanslagen?

Ik vind die Early bump key switches die Keychron aanbiedt nog wel interessant (in de Keychron low profile optical serie https://www.keychron.com/...optical-switch-set-87-pcs). Het zijn dus tactile switches maar dan met tactile feedback eerder in de aanslag. Pre-travel / actuation point zijn hetzelfde als bij de Keychron low profile brown, maar dan komt blijkbaar de bump vooraf aan je actuation point, dus als het goed is heb je aan het begin veel weerstand. Ik kan me voorstellen dat dat helpt tegen typo's.

Overigens is de actuation point / pre-travel van de Keychron low profile optical switches nagenoeg gelijk aan de Cherry MX Speed silver (normal profile toetsen). De 1e heeft een pre-travel van 1.1cm +/- 0.3 en de 2e heeft een pre-travel van 1.2cm. Als je voor de witte gaat van de Keychron heb je dat in extreme wat je omschrijft, maar ook snel typo's heb ik gelezen. Het voornaamste verschil is dus dat Cherry MX Speed Silvers normale profile toetsen zijn en deze Keychron's low-profile. Ik zie eerlijk gezegd de waarde niet zo in van de longere post-travel van de normal profiles. Het enige is dat je minder snel de bodem raakt van je toetsenbord tijdens het typen.
ACM Software Architect @hydrooow10 december 2021 08:07
Maar van die drie alternatieven heeft (vziw) alleen Logitech een low-profile toetsenbord. En de compactste daarvan is dan een TKL die een stuk breder is dan deze.

Voor mij waren compacten low profile belangrijke criteria (en de meeste TKL's vond ik al te breed). Maar anderzijds zag ik het niet zitten om tijdens het programeren voor de toetsencombinaties met de F-toetsen, home, end, en pageup/down dan ook weer een extra toets in te moeten drukken; kortom wmb moesten er gewoon direct bruikbare F-toetsen en home/end/pageup/pagedown op.

Dan blijven er heel erg weinig toetsenborden over die daar aan voldoen. En mijn keus viel dan ook op deze K3.

Ik gebruik zelf bluetooth niet, dus of dat instabiel is weet ik niet. Firmware is bij mij nooit vastgelopen. En mijn beleving van de afwerking is dat het prima is. Het kan vast beter, maar daar betaal je dan ook (veel) meer voor.
Ik ben toevallig in de markt voor een mechanisch toetsenbord en een collega verwees me ook naar Logitech. Maar zo te zien hebben ze momenteel geen mechanisch toetsenbord in het gamma:

https://www.logitech.com/...l?filters=mechanical-keys
Bij Logitech hebben ze alleen in het G(aming) gamma mechanische toetsenborden.

Gebruik zelf (als programmeur) de G915 op een MacBook en ik vind dit het fijnste toetsenbord, heb verschillende Keychrons (en andere merken) geprobeerd.

https://www.logitechg.com...s.html?filters=mechanical

[Reactie gewijzigd door reputatio op 22 juli 2024 14:20]

Bij Logitech hebben ze alleen in het G(aming) gamma mechanische toetsenborden.
Nee hoor, zijn alleen schijnbaar niet op de NL site beschikbaar.
Gebruik de link van reputatio: https://www.logitechg.com...s.html?filters=mechanical

Je zit op de verkeerde website. Om één of andere reden moet alles dat met gamers te maken heeft op een kinderachtige wijze in de markt gezet worden. Ben zelf gamer en niet eens heel erg anti-RGB, maar dit soort onzin is echt heel irritant.

PS.

Zie nu pas in je link dat ze in het home/office segment toch ook mechanisch hebben, inderdaad niet in de Nederlandse store. Wel in andere winkels. pricewatch: Logitech K835 TKL (TTC Red, Qwertz DE) Zwart

[Reactie gewijzigd door emrvb op 22 juli 2024 14:20]

Even in de Pricewatch kijken bij toetsenborden en je hebt zo meer dan 90 Logitech toetsenborden met mechanische of optische switches bij elkaar gefilterd.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 22 juli 2024 14:20]

Het is natuurlijk gewoon een prima toetsenbord, maar voor iemand die een mechanisch toetsenbord met finesse zoekt, dan is het kwaliteitsniveau van Keychron naar mijn subjectiviteit niet hoog genoeg.

Het feit dat mijn vriendin die vrijwel niets om haar thuiswerk setup geeft de keychron opzij heeft gelegd voor een Filco was toch wel een bijzonder moment ;)

Mijn G915 TKL is ook voor mij bij lange na niet het ultieme toetsenbord, maar momenteel wel wat het beste aansluit bij mijn wensen (stabiele connectie, low profile, tkl, metalen frame).
Voor mij is het de formfactor die me een Keychron K4v2 heeft doen kiezen (met gateron blues). Misschien weet ik niet beter maar voor mij is het mijn beste keyboard ooit. Eerdere mechs waren een cmstorm quickfire tk en een Razer (iets met van die veel te gevoelige gamer switches), ook niet de beste natuurlijk. Maar die lay-out vind ik gewoon echt geweldig, alle knoppen die ik nodig heb maar neemt toch niet te veel plek in.
Bluetooth gebruik ik zelf ook niet dus geen idee hoe stabiel dat is.
Er zijn wel wat andere tobo's met soortgelijke layout, bijv deze.
Met de layout van die K3 (en anderen) zijn er nog een stuk meer.
Dus voor wie ontevreden is met de Keychron kwaliteit maar tevreden met de layout, is er best kans dat er wat beters te krijgen is. Al zijn er nog meer criteria dan alleen layout en kwaliteit.
Hier ook ook een K4v2 ik vind het echt een heel fijn toetsenbord kwam hiervoor van een razer en logitech.
Ik gebruik de bluetooth wel en die werkt gewoon prima, enige nadeeltje vond ik zelf de auto sleep mode(gaat na 10 min al in sleep en krijg je dus ook een bluetooth disconnect) maar die kan je heel makkelijk uitschakelen.

[Reactie gewijzigd door nervwrecker op 22 juli 2024 14:20]

Het idee van die toetsencombinaties is dat je je hele arm niet hoeft te bewegen om overal bij te kunnen, en bij kleinere tobo's ook je muis dichterbij je lichaam te hebben. Ik ben zelf overgestapt van een split MS ergo 4K naar een Ducky 60% voor programmeren, en was me daarbij heel bewust dat ik aangeleerde gewoontes zou moeten gaan doorbreken.

Nu ik eraan gewend ben moet ik er niet aan denken om met mn hand "helemaal" naar pijltjes of numpad te moeten bewegen :D Maar het blijft natuurlijk een keuze / voorkeur. Het mooie is dat je kiezen kan wat je zelf fijn vindt.

Voor lage platte keys zonder sculpted rows kan je bv ook kijken naar een DSA keyset op een anderszins normaal mechanisch tobo.
ACM Software Architect @Clay10 december 2021 12:11
Ik bedoel dat ik voor "alt+F1" of "ctrl+F5" dan niet ook nog eens een fn-toets wil moeten indrukken om daadwerkelijk een F1 of F5 te krijgen :P

En met die twee gaat het nog wel, maar als het een ctrl+alt, ctrl+shift of een shift+alt variant is, dan wordt het zelfs wel een beetje lastig om daar nog die derde toets bij in te moeten drukken met die ene hand die al twee toetsen aan het indrukken is.

En afhankelijk van aan welke kant je fn-toets zit, lijkt het me ook nog extra onhandig dat je eigenlijk de 'dichts bij zijnde hand' wil gebruiken voor de f-toets en de andere hand voor die ctrl/shift/alt. Maar dat kan dan niet zomaar omdat er ook nog een de fn-toets moet indrukken.
Daar heb je wel een punt. Ik heb de fn (ook) op de caps zitten, dat kost nagenoeg geen moeite voor de meeste combinaties, maar meervoudige keycombinaties zijn idd wel omslachtiger :)
Ik heb mijn keyboard zo geprogrammeerd dat als ik Mod (ook een Functie toets op mijn UHK) gebruik mijn SDF en JKL toetsen de functie van ALT, control en shift overnemen. Dan kan je met 1 hand de combinatie van modifiers maken en met de andere de functie toetsen gebruiken (een soort klavier functie voor de kenners). Maar sowieso is bij het programmeren het gemis van een function row wel voelbaar; 1 van de grootste nadelen als je het mij vraagt.
Om lastig bereikbare toetsen combinaties te voorkomen ga ik zelf voor een toetsenbord met 5 macro toetsen aan de linkerkant, waar ik alle mogelijke combinaties van ctrl, shift en alt op map ;)
ACM Software Architect @Intuos12 december 2021 08:03
Maar dan heb je het waarschijnlijk niet over een heel compact toetsenbord waarbij de F-toetsen alleen via een Fn-toets te gebruiken zijn? Desalniettemin kunnen dat soort macrotoetsen natuurlijk wel heel handig zijn :)
Zoals hierboven al vermeld: ik gebruik nu al een jaar iedere dag een K1 zonder problemen. Niks bluetooth issues, niks firmware vastlopers ... Heb je niet geprobeerd om je toetsenbord om te ruilen?

De bouwkwaliteit van mijn K1 voelt eigenljk best deftig aan. (toetsenbordje weegt wel wat, aluminium body ...) Ik denk wel dat er een verschil kan zitten op de bouwkwaliteit van de verschillende modellen, de K1 zou een van de betere zijn. Ik weet niet welk model je hebt, maar de K3 V1 zou idd op dat vlak flimsy aanvoelen.

En wat betreft de logitech low profile mechanische toetsenborden: prijs maal 2!

[Reactie gewijzigd door spoonman op 22 juli 2024 14:20]

Hier al bijna 2 jaar gelukkig K2 gebruiker (de v1 nog). Gebruik het als ramplankje voor van en naar het werk te zeulen (gooi het elke dag zonder bescherming gewoon mee in mn rugzak). Werkt na meer dan 2 jaar nog steeds perfect en heb geen issues met de bluetooth.

Nu ik draai wel nog op een oudere firmware dus mss ligt het daar aan? Je kan wel via de site een firmware upgrade downloaden. Als de bluetooth toch al brak is is het het proberen zeker waard.

Wat ik wel merk na 2 jaar aan gebruik is dat er redelijk wat stabilizer rattle op zit (dit weekend wss de holee mod doen).

Voor de prijs ben je imho echt niet bestolen. En momenteel is het ook mn favo keeb. En heb genoeg in mn stal staan:

- HHKB pro 2: Typt zalig maar kan maar niet wennen aan de layout.
- Filco Majestouch convertible 2, mx blues: Zalig keeb maar te groot om elke dag mee te zeulen
- Keychron K1: Kon maar niet wennen aan de low profile
- Cooler master tkl, mx blues: Rot keyboard waar je ofwel pijltijes ofwel numkeys hebt. Gedoneerd aan mn zus
- Drevo calibur: Supercheap op de kop getikt. Brak typgevoel. Goed genoeg voor in een fabriekshal.
ik gebruik thuis en op mijn werk een K1 en ben daar zeer tevreden mee, het enige nadeel vind ik dat je de kleuren niet vrij in kan stellen, de verschillende profielen zijn leuk maar ik zou een andere kleur op de cap lock en num lock toesten toets willen als die aan/uit staan.
Deftig afgewerkt wil ik mijn K1 echt niet noemen, de toetsen hebben allemaal scherpe randjes aan de boven kant, de plastic zijkanten van het toetsenbord sluiten niet helemaal perfect aan.
Een van de grote verbeterpunten van de K3 V2 is de rigiditeit, dus het niet meer flimsy aanvoelen. Blijkbaar was dit een van de issues van de K3 V1.

Ik heb de K3 V2 gehad en kan bevestigen dat ik het toetsenbord zeker niet flimsy vond aanvoelen. Was eerder een wat zwaarder (niet super zwaar maar iig niet goedkoop licht aanvoelend) kwalitatief en stevig toetsenbord. Enige reden dat ik dat ik hem niet meer heb is omdat ik toch TKL wil.

[Reactie gewijzigd door xtlauke op 22 juli 2024 14:20]

Toevallig nog niet zo lang geleden een Keychron K4 gekocht. Heerlijk toetsenbord om mee te typen, maar ik heb dagelijks gezeik met het bluetooth. Na in slaap vallen wordt hij niet meer wakker, toetsenbord moet vaak opnieuw worden verbonden en de batterij houdt echt niet over, waardoor hij alsnog vaak aan de kabel ligt. Bouwkwaliteit lijkt dan wel weer prima, maar heb ook meer betaald voor de metalen versie van de K4.

Dacht dat de problemen vooral kwamen van de bluetooth kaart in mijn pc, maar als dit zo'n bekend probleem is dan zou ik bij deze Keychron toch afraden aan mensen.
Hier ook een K4v2allu frame idd prima kwaliteit, het is meer de autosleep modus die irritant is ik heb deze uitgeschakeld daarna had ik nergens meer last van en de batterij gaat lang zat mee, ik zet zelf mijn toetsenbord gewoon uit aan het einde van de dag 1* per week opladen gemiddeld is voldoende voor mij.
Ik ben zelf nog van de autosleep afgebleven, juist omdat ik vind dat hij al snel leeg is moet ik zeggen. Voor mijn gevoel moet hij iedere 2-3 dagen aan de lader. Heb dan wel altijd backlight aan (maar zachte stand en 1 kleur) en hij wordt zeker 10 uur per dag gebruikt.
Ah ok ja dan gebruik je em wel iets meer dan mij maar niet verkeerd opzich.
Haha je komt letterlijk handen tekort met zoveel toetsenborden!

Wel fijn dat je ze goed kunt vergelijken. Ik heb nu een Logitech mechanisch bord waar ik best blij mee ben (G610) maar het zou platter mogen zijn. Op zich is het bord uit de review voor minder dan 100 euro dan leuk om eens uit te proberen denk ik.
Zeker leuk om te proberen en de kostprijs had mij ook over de streep getrokken. Ik heb echter meer plezier aan mijn G915 TKL ook al vond ik die veels te duur en een lelijk "voorhoofd" hebben. De stabiele dongle connectie, die met kvm snel te switchen is, blijkt toch mijn voorkeur te hebben.
Klopt (kwaliteit van de switches kan idd beter), en toch blijf ik op mijn K1v3 door tikken….

Dat low profile geeft voor mij zoveel meer waarde in typ gemak, ik neem dat kleine ongemaakt wat mij in het dagelijkse leven geen last geeft. Typ al 2 jaar dagelijks 8 uur erop…

voor de rest, caps, bluetooth lag, allemaal geen last van!

edit: 1 groot nadeel, ik miss een duidelijke indicator hoeveel accu er nog in zit. Nergen te lezen of het 50% bereikt heeft of wat dan ook. Led brant rood alleen als het bijna leeg is.

[Reactie gewijzigd door Fermion op 22 juli 2024 14:20]

duidelijke indicator hoeveel accu er nog in zit

Daar is een toetsen combinatie voor althans wel op mijn k4v2 (fn+b) en dan krijg een bepaalde kleur te zien afhankelijk van de accu status groen, blauw, rood.
Ik herken mij zo niet in jouw bericht. Daarbij moet vermeldt worden dat ik zelf enkel een Apple magic keyboard en de Keychron bezit en geen ervaring hebet andere mechanische toetsenborden. Natuurlijk wel met Logitech.

Zelf heb ik een een Keychron K2 uitgevoerd met aluminium case. Ik heb weinig vergelijkingsmateriaal, maar vind de kwaliteit top. Solide, goed geluid, fijne batterij, prettige aanraking en merk niks van de scherpe randen. Wel crash het toetsenbord volledig zo eens in de vier weken. Dan gaat ie een paar minuten lang niet meer aan. Maar opnieuw, weinig vergelijkingsmateriaal.

Ik heb daarbij specifiek voor een Keychron gekozen voor de specifieke macOS modus en rij aan functietoetsen (volume, helderheid, media, etc). ik ben op zoek naar een ander toetsenbord, maar het aanbod met die eigenschappen en 75% form factor is zeer beperkt. Men is vrij suggesties te doen.

[Reactie gewijzigd door Sjeefr op 22 juli 2024 14:20]

Welke generatie heb je van de Keychron? Ik heb de K1 V4 en die voelt totaal niet slecht afgewerkt. Sterke aluminium behuizing, fijne Gateron-switches, bluetooth werkt altijd meteen, nog nooit firmware-issues gehad. Mijn enige punt is wat Willem ook wel benoemd: de keycaps zijn heel dun en voelen een beetje flimsy.
Heb na enkele mechanische keyboards (vooral cherry brown switches) mijn eerste tkl ketyboard gekocht (en eerste low profile mech.keyb).bij Ali voor 40 euro om te proberen of ik aan tkl kan wennen.
Het was inderdad even wennen, maar nu is dit keyboard mijn favoriet geworden, en de keyboards van 150 en 200 euro liggen in de kast..
Heb 'm nu 2 jaar full-time in gebruik, geweldig ding. 😎
Ik heb een E-Yooso Z-66 (met blauwe clicky switches), maar deze wordt ook onder andere merknamen verkocht.
Kan 'm op dit moment enkel met rode switches vinden; Zoek op Ali naar
"Z-66 Low Profile TKL Mechanical Keyboard, E-Yooso"

edit; Keyboard heeft een metalen frame en voelt degelijk / zwaar aan. Had ik niet verwacht van een kb van 4 tientjes

[Reactie gewijzigd door winand op 22 juli 2024 14:20]

Heb dat bordje ook gehad prima ding en inderdaad meer uitgeven is gewoon zonde geld. Heb nu een draconic ook heerlijk ding.
Dat is wel een heel klein keyboard, daar zou ik niet aan kunnen wennen; Ik gebruik de pijltjes toetsen en de 6 erboven echt continu..
Scrollen doe ik met pageup/pagedown of pijltjes, ctrl-home / ctrl-end. paste is shift-insert voor mij (want muis links)
En geen dedicated Functie toetsen.. oei, die wil ik ook continu gebruiken als ik in webapplicaties werk (wat ik dagelijks uren doe)
Vind het er wel erg sleek uitzien zo'n klein keyboard

[Reactie gewijzigd door winand op 22 juli 2024 14:20]

Ik game er vooral mee.
Ik heb zelf de K1 v4, ik gebruik em denk nu zo'n 6 maanden lang elke dag in en uit op me werk en thuis. Hij gaat elke dag mee in me rugzak op de motort.

Ik heb de toetsenbord zelfs uit mijn handen laten vallen op de grond (tapijt), na met veel stress de key caps terug plaatsen werkt & ziet ie er nog steeds uit als nieuw.

Ook heb ik geen BT issues gehad so far, Een collega heeft em ook gehaald nadat hij de mijne had getest, met zijn exemplaar kwam hij thuis erachter dat een aantal andere BT apparaten het signaal verstoorden.

Dus wat ik wil zeggen is dat de kwaliteit eigenlijk gewoon prima is, zeker dit model zelfs robust genoeg.
BT issues kan dan wel voorkomen, maar dit zelfde issue ervaar ik ook met bijvoorbeeld BT headsets op kantoren...

(Edit: correctie K1 V2 naar V4.

[Reactie gewijzigd door Larsb8 op 22 juli 2024 14:20]

bluetooth is niet stabiel en de firmware loopt sporadisch vast.
Dit kan ik beamen. Heb al een nieuw toetsenbord gekregen onder garantie. Firmware problemen waardoor de kleuren van mijn belichting vreemd doet. En de interne Bluetooth-module is echt 100% pure bagger. Valt telkens weg of uit, moet constant opnieuw verbinden, slaat soms een toets 10 keer aan, etc. Heb dit op meerdere devices en met een USB power isolator (voor de PC module) getest en het probleem blijft bestaan. Zelfs bij mn nieuwe unit. Verder voor de prijs wel te spreken qua kwaliteit en verlichting.
Mijn Keychron is anders van volledig aluminium. Enkel de toetsen zelf zijn van plastic. :)
Deels mee eens, behalve dat Keychron voor office gebruik wel de duidelijke winnaar is. In dit geval puur vanwege de low-profile switches en het amper bestaande type-geluid. Ik heb de K3 met bruine switches en deze maakt amper meer geluid dan een magic keyboard.

[Reactie gewijzigd door Gubbel op 22 juli 2024 14:20]

Ik heb de K3 V1 en hoewel die niet van absolute topkwaliteit is, is het ook verre van slecht. Verbinding werkt bij mij prima.

Mijn daily driver (ook voor gamen) is al jaren de Havit KB390L — met afstand het fijnste tobo dat ik ooit heb gebruikt, prima kwaliteit, en ook één van de goedkopere mechanische die je kunt vinden. Nog steeds iedere dag een plezier om op te typen (en naar te luisteren ;))

Dus nee, prijs zegt echt niet altijd iets.
Bij nieuwe keyboard moest ik van Filco af stappen vanwege totaal gebrek aan toetsenborden met lit keys.
Cooler MAster nu..

* MrMonkE gaat zijn mond wassen.
Ik vind de Pricewatch voor toetsenborden zeker voor verbetering vatbaar: nu kan ik niet (makkelijk) selecteren op veel voorkomende formaten als TKL, 60%, 65%, 75%. Een filter voor hot swappable switches ontbreekt eveneens.
We verbeteren continu de filters en specs van categorieën in de Pricewatch, en recent deden we grote overhauls van bv behuizingen en moederborden.
Ik zal eens polsen of er tijd is om dat ook voor keyboards te doen.
In Q1 (want dit jaar is immers al weer bijna voorbij) moet dat lukken. Is het handig om een topic met wensen / suggesties te maken?

[Reactie gewijzigd door willemdemoor op 22 juli 2024 14:20]

Een topic is misschien wel handig ja.

Zo uit de losse pols lijken mij filters voor b.v. 'materiaal keycaps' (PBT / ABS etc.), 'type verlichting' (RGB / wit etc.) en 'materiaal toetsenbord ' (b.v. aluminium / plastic etc.) ook wel nuttig.
building on de reactie van prOnorama2, wellicht ook een filter voor mediatoetsen:ja/nee en ondersteund OS voor mijzelf en de rest van de Mac-gebruikers.
edit: na het posten zag ik dat je een topic had aangemaakt

post mijn suggesties daar wel

[Reactie gewijzigd door darknessblade op 22 juli 2024 14:20]

Ik heb de K3 (V1), brown optical switches. Hij ligt bij mij in de kast. Ik kan er niet aan wennen dat er een extra rij rechts en er boven naast zitten. Dat komt omdat ik de rechterzijde van de enter opzoek met mijn vingers als referentiepunt voor het blind typen. Daarbij zit je te zoeken naar de Page up en Page down toets. Het is een stukje gewenning, maar na twee weken ben je nog niet gewend.

De K1 was achteraf een betere keuze geweest voor de usability. Ander minpuntje is dat de toetsen net iets te licht zijn en de toetsen niet verdiept zijn wat bij het blind tikken meer fouten geeft.

De Keychron gaat in bluetooth stand na 10 minuten in een sleepmode die er eerst uit moet worden gehaald door een key aan te drukken.

En nu ik tik zit ik te tikken op een MX Keys toetsenbord. En eerlijk gezegd is die integratie beter door de unify dongle en dat je Logitech toetsenbord meteen reageert als je er met de handen in de buurt komt.
en de toetsen niet verdiept zijn wat bij het blind tikken meer fouten geeft.
Ze zijn wel verdiept hoor, maar ik kan me wel voorstellen dat je het alsnog niet genoeg vond :)
Die V3 is het net niet. En al zijn ze iets verdiept, door de te lichte actuation (optical heeft een lagere actuation) werkt het minder fijn.
Ik had hetzelfde probleem. Ik gebruik de pijltjes, home en end toetsen heel veel en de page up en page down regelmatig. Het is een stuk lastiger om consistent met blind typen die toetsen te vinden, veel lastiger dan bij de normale alfabet toetsen, want daar rusten je handen tenslotte de hele tijd op. Voor het bedienen van die pijltjes toetsen, home, end, etc. moet je je hand zo'n 10 cm naar rechts zwaaien, als je dan 5% verkeerd zwaait raak je dus al de verkeerde toetsen.

Ik snap dus heel goed dat het heel lastig is om hieraan te wennen en waarschijnlijk zal je zelfs naar jaren gewenning nog steeds meer fouten maken hiermee dan met een TKL layout. De compactheid van de K3 is wel prachtig overigens, nog net iets mooier dan een K1 met TKL.
Ik heb het meeste moeite met del vinden, maar ik vraag me af hoeveel dat te maken heeft met 35 jaar muscle memory.
Slaapstand is wel uit te zetten met een obscure toetscombinatie. Volgens mij staat dat in het booklet dat bij je toetsenbord zat.
toetsen net iets te licht zijn en de toetsen niet verdiept zijn wat bij het blind tikken meer fouten geeft.
Dat had ik eerst ook met lineair red switches. Aangepast naar clicky blues en nu typ ik zelden/nooit meer mis. Het was ook even wennen. Na een week (misschien 2) helemaal gewoon.
De keycaps zijn wel echt een zwakke plek van dit toetsenbord. Ze slijten snel en de grotere toetsen hebben geen standaard lay-out voor de stabilizers. Voor vervanging kun je dus alleen terecht bij Keychron, maar dan krijg je dezelfde matige kwaliteit weer terug.

Los daarvan vind ik het voor de prijs een heerlijk toetsenbordje.
Ik gebruik nu 1 jaar een keychron K1 V4 TKL, ik gebruik dit iedere dag voor het werk (programmeur) en ik zie nog niks slijtage, dus ik vind het wel meevallen.

Ben er verder ook zeer tevreden van, keychron maakt fijne toetsenborden.
Zeer interessant bordje!
Mis je het numerieke gedeelte niet? Of heb je daar een andere oplossing voor?
Bovenste rij leren gebruiken ;)
Is natuurlijk nooit even gemakkelijk als een numpad ... you win some, you lose some. Grootste gewin voor een tkl keyboard is een stukje comfort: je houd je armen minder ver uiteen, en dat werkt gewoon prettiger.
Duidelijk! Dan ga ik binnenkort de switch maken naar comfort :)
Dan switch je waarschijnlijk niet meer terug, ik kan sowieso niet meer lekker werken met een toetsenbord met numpad (behalve misschien eentje met het numpad aan de linkerkant). Er is een nadeel: in de US keyboard layout vind ik het soms wel handig om een alt-code in te voeren; dat lukt niet met je normale cijfertoetsen.
Inmiddels de Keychron K3 V2 binne! Inderdaad wennen, maar bevalt op. En numpad mis ik niet :-)
Het enige dat mij opvalt bij mijn K1 is dat de Keys vergeleken met een nieuwe (dat zag ik ook pas toen Willem me dit reviewexemplaar liet zien) shiny zijn geworden. Ze waren blijkbaar mat, haha.
Dat zou ook nog wel eens de ophoping van vuil, zweet en huidolie kunnen zijn :)
Ik heb precies dezelfde versie met clicky toetsen en kan mij volledig hierop aansluiten. Toetsenboord is 1 van mijn beste aankoopen geweest sinds thuis werken. Lekker makkelijk schakelen tussen mijn (prive) Macbook en mijn Windows laptop van werk.
Ik heb hem al een tijdje. Ik krijg last van mijn pols bij een hoger toetsenbord. En veel keus is er niet voor low profile mechanische toetsenborden met Bluetooth die in geval van nood ook bedraad werken.

Ik ben er heel blij mee, en heb geen nadelen ontdekt behalve:
- Met de verlichting uit is het toetsenbord slecht afleesbaar t.o.v. andere toetsenborden die ik heb. Dus moet de verlichting wel aan.
- De effecten toets voor verlichting zit in de hoek en die druk je makkelijk per ongeluk in. Dan moet je door nogal wat zinloze effecten heen om weer gewoon licht te krijgen.
Hierdoor ben ik ook geïnteresseerd als afleesbaarheid bij licht en donker meegenomen wordt in een review ;-)

En ik ben wel benieuwd wie de kerstverlichtingseffecten ook echt standaard gebruikt?
Microsoft sculpt ergo ding kopen, gedaan met rsi. Of een natural ergo van microsoft. Het is geen mechanisch toetsenbord, maar werkt perfect.

Zithoogte aanpassen kan ook helpen uiteraard
Mijn ervaring is juist dat het licht zo onbruikbaar zacht is dat ik het 9 vd 10 uit heb staan, ook omdat het de batterij nóg sneller leegtrekt. Die gaat al niet lang mee, maar met licht aan al helemaal niet.
Het voordeel van optische switches is dat ze hot swappable zijn? :?
Ik vermoed dat het grootste voordeel iets met slijtage te maken heeft?

[Reactie gewijzigd door spoonman op 22 juli 2024 14:20]

De keus hier tussen Gaterons of (optische) Keychrons met dezelfde prijs is wat mij betreft de mogelijkheid van switches te wisselen (en meer switch-opties hebben: 8 vs 3), niet zozeer de slijtage. Wat dat betreft heb ik nog niet meegemaakt dat switches versleten zijn, of ze nou 50 miljoen of 70 miljoen actuaties meegaan...
En al zouden ze slijten, als je 1 extra setje switches mee besteld, krijg je een paar spare erbij mocht er iets gebeuren.

Heb zelf afgleopen week de Keychron K3 V1 gekocht met extra switches en dat is goed bevallen.
Ik vind weinig travel erg fijn. Ik had een ducky one maar kon er niet aan wennen. Het belangrijkste voor mij is dat ik witte toetsen wil! Grijs gaat nog.
Ik heb een K1 al een tijdje in gebruik. Vooral gekocht op uiterlijk. Verder prima ramplankje hoor maar de Bluetooth is waardeloos. Zowel op mijn MacBook als op de Windows desktop is het niet te gebruiken zonder kabel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.