Cherry kondigt MX RGB-switches met laag profiel aan

Cherry heeft aangekondigd dat het een aangepaste versie gaat maken van de MX RGB-switches, met een lager profiel. Dat moet het gemakkelijker maken om mechanische toetsenborden te maken die kunnen worden ingebouwd in laptops.

De zogenaamde MX Low Profile RGB-switches hebben een hoogte van 11,9 millimeter en zijn daarmee volgens de fabrikant ongeveer 35 procent platter dan de standaard MX-switch. Verder zouden de eigenschappen van de Low Profile-variant nagenoeg gelijk moeten zijn aan het typen met conventionele Cherry-switches, al is de travel wel afgenomen van 4,0 naar 3,2 millimeter. Laptopbouwers kunnen de Low Profile-switches verlichten door gebruik te maken van SMD-led's.

Uit tests zou blijken dat de MX Low Profile RGB ongeveer 50 miljoen aanslagen mee moet gaan. Verder heeft de fabrikant bescherming ingebouwd tegen roesten en ophoping van vuil. Tegenover TechCrunch laat Cherry weten dat het overweegt ook dunnere versies van andere switches uit te brengen. Of deze plannen worden doorgezet, hangt af van het succes van deze eerste Low Profile-variant.

Cherry is al begonnen met de massaproductie van de nieuwe switches in Duitsland. Over enkele maanden worden de eerste toepassingen verwacht in laptops, maar het is nog onduidelijk welke laptopfabrikanten interesse hebben.

Door RoD

Admin Mobile

14-01-2018 • 10:15

41 Linkedin

Reacties (41)

Wijzig sortering
Betekent dit ook dat we losse mechanische toetsenborden kunnen verwachten waar de toetsen niet boven zweven maar gewoon geïntegreerd zitten?
Dat kan nu ook al, deze switches zullen meer gebruikt worden voor low profile toetsen (meer richting een laptop toetsenbord, of er tussenin).

Of ze "geintegreerd" zitten heeft meer met de behuizing te maken en hoe hoog het PCB erin zit. Je wilt mechanische toetsenborden juist vanwege het actuatie punt, waar je dus ruimte voor nodig hebt bij het indrukken van de toets. Haal je de actuatie weg dan kun je eigenlijk net zo goed een willekeurig membraam toetsenbord kopen.

/edit: Bij deze switches is het dus de bedoeling dat de keycap minder hoog word, maar het actuatie punt behouden blijft, zeg maar (hoop dat ik het goed uitleg).

[Reactie gewijzigd door DrParanoid op 14 januari 2018 10:33]

Bedankt voor je uitleg.
Ik vind het visueel altijd zo'n afknapper als de toetsen er bovenop liggen.

Zouden hier geen normale keycaps op kunnen?
Op de foto lijkt het kruis veel groter.

Dan gaat het voor mij binnenkort een membraam toetsenbord worden...
Ik denk dat het geen kruis meer is, maar meer zoals de Romer G switches van Logitech. Ik denk dat de toetsenborden die hiermee gemaakt gaan worden wat gaan lijken op de Razer Ornata Chroma (die niet mechanish is, maar het wel goed "Faked" - qua design kun je daar wat van uit gaan). Als je die bekijkt, en daarbij indenkt dat de behuizing etc. aangepast kan worden naar minder ruimte tusen de bezel en de toetsen etc., dan zou er misschien iets naar wens uit kunnen komen :)

Als het je puur om de looks gaat, kun je net zo goed voor membraam gaan inderdaad, stuk vriendelijker qua kosten ook :) en meteen een lading opties voor keuze extra.

Mischien dat een slimme producent een soort laptop / flat toetsenbord gaat maken hiermee.

[Reactie gewijzigd door DrParanoid op 14 januari 2018 11:00]

Het is zeker nog wel een kruis, alleen zit er een holle cilinder omheen.

Normale keycaps passen wel, maar waarschijnlijk kan je de toetsen dan niet helemaal indrukken omdat ze te hoog zijn. De keycaps die je bij deze lowprofile switches krijgt passen(en werken) ook op 'traditionele' switches.
Ik wil juist mechanisch vanwege de duurzaamheid en klikgevoel maar niet de super diepe actuatie. De laatste tesoro gram is een mooi voorbeeld.

Ik juich deze switches dan ook toe in normale toestenborden. Hou ook niet van die hoge keycaps.

[Reactie gewijzigd door ZeroNine op 15 januari 2018 10:25]

Val je precies in doelgroep dus :) ben zelf ook erg benieuwd waar ze mee gaan komen, clickyness is voor mij persoonlijk wat gebonden aan actuatie punt (cherry blue O+ ) maar zou ook wel eens wat lagere keycaps willen zien.

Hopen dat we ze binnenkort wat gaan zien, de razer ornata zou ik bijvoorbeeld erg graag met deze switches willen zien in plaats van de huidige mechanical imiteer membraan switches die er in zitten.

[Reactie gewijzigd door DrParanoid op 15 januari 2018 17:25]

Ik hoop dat het wat wordt inderdaad. Vind de alienware laptop keyboards mrt hun actuatie en key caps er prettig. Ik hoop dat low profile mechanical keyboarden dat gaan benaderen.
Die toetsenborden hebben al lang geleden bestaan, dit gaat vooral om de mogelijkheid om laptops met mechanische switches te voorzien.
Hier nog steeds gebruiker van twee Logitech UltraX toetsenborden. Hopelijk kunnen we dit type ramplank dan ook weer verwachten.
Exact wat ik ook dacht. Ik heb gewoon 10 jaar gedaan met mn vorige UltraX toetsenbord (met veeeel meer dan 50 miljoen aanslagen, zeker weten!), en zit sinds een aantal jaar op mn 2e. Vond het niet leuk toen ik erachter kwam dat deze toetsenborden verleden tijd zijn. Gelukkig heb ik een aantal jaar daarvoor 2 aanschaft voor mn ouders en 1 gebruikte ze helemaal niet, die mocht ik hebben.

Ik zou het helemaal niet erg vinden om naar mechanisch te gaan maar de hoge toetsen zijn voor mij funest, ik typ gewoon veel sneller en fijner op een laag toetsenbord.

Wie weet komt hiermee verandering in!
Bij een mechanisch kb is 't overigens niet noodzakelijk de bedoeling om ze helemaal in te drukken. (Beetje afhankelijk van de switch.) Het kàn.
Voor het eerst sinds mijn 486 dx weer terug naar een mechanisch keyboard en dan ook nog gespleten. Ik heb gekozen voor Gateron black. Ergens een review gelezen van een switch GURU dat de stock Gateron black net wat lekkerder zijn dan de cherry mx black. en ik moet zeggen ik ben aardig tevreden ware het niet dat ik wel een beetje opnieuw moet leren typen want wil telkens de b en g met rechter hand aanslaan maar die zijn 50 cm verwijdert van mijn rechterhand lol.

Maakt wel wat meer lawaai dan ik had verwacht dus ben zeker blij dat ik geen blue switches heb maar komt misschien omdat ik nog te veel bottom out. Wel bijzonder verfrissend om een lekker armen recht te hebben in plaats van helemaal gebogen naar elkaar toe.

Aanrader voor wie zich wil verdiepen in compleet programeerbare split keyboards SmartYao. reseller is Koolertron op amazon en alieexpress. ook te krijgen in Cherry MX black en red.

[Reactie gewijzigd door Kingpinda op 14 januari 2018 16:08]

Ik was toevallig een SmartYao aan het overwegen, maar dan als programmeerbare keypad voor ergens aan de zijkant.

Op zich is het niet het idee van die dedicated multimediatoetsen dat me tegenstaat, maar dat ze

a) superbrak zijn
b) niet blind te bedienen
c) moeilijk aan te passen (idealiter zoveel mogelijk in de hardware zelf)

Terzijde, kun je zo'n ding ook vertellen om zich als muis te gedragen of enkel als toetsenbord?
Ik heb de handleiding erbij gepakt maar dat kan dus wat je wil:

Mouse key:
Control mouse moving and mouse key action.
Radio boxes control mouse left/middle/right key action.
coordes X value is horizontal moving unit rate, minus values means moving left, positive value means moving right.
coordes Y value is verical moving unit rate, minus value means moving up, positve value means moving down.
Value scopt is ~127~127 pixel
Notics: mouse moving rate (pixel/second) = mouse_report_rate *moving_unit_rate |

verder kun je 8 macro's maken van 32 acties of de reguliere key programma's zoals
Normal key
FN-Shift
mouse key
combination key
burst key
round-robin key
continue key
jitter key
special functies
disable key


alles word intern opgeslagen. maar als je mac of linux draait zul je eerst je keypad moeten programmeren op een windows pc en daarna is het overal plug and play.

zelf ga ik ook zo'n matrix keypad er nog bijhalen maar helaas zijn die alleen in Cherry of Gateron red. zou eigenlijk net zoals mijn split keyboard ook black willen hebben.

Die extra keypad word dan veel gebruikte functies voor flight sims en split keyboard ga ik verwerken in de armleuningen van mijn vliegstulpje zodat ik fijn relaxed kan typen en dat center mounted extended flightstick niet in de weg zit. Denk hopenlijk dat het ook wat ergonomischer is als armen een beetje parrallel lopen aan lichaam. Die split keyboards met zo'n draadje ertussen dat je ze nog niet ver genoeg uit elkaar kunt trekken was het dan ook niet en met toeval eigenlijk de SmartYao gevonden. Maar al wel helemaal lyrisch :)

enige minpuntje is dat de mini usb beetje wiebelt. Op zich sluit hij wel goed aan maar omdat de plug niet ver genoeg verzinkt in de behuizing, komt het kunstof deel van de plug niet in aanraking met het kastje waardoor je hem dus een beetje kunt laten wiebelen.
Bedankt! Klinkt iig veelbelovend. :)
Gateron en Cherry zitten na de fabrieksvernieuwing van Cherry enorm dicht tegen elkaar aan. Gateron was eerst iets soepeler, en zeker goedkoper, maar dit kwam ten koste van de toleranties. De individuele Gateron switches wijken dus iets van elkaar af, alhoewel dat niet iets is wat je snel zal merken bij normaal gebruik. Ook zijn de toetsen wat wobbeliger omdat de behuizing iets losser is.

Nu Cherry switches even soepel zijn is dit puur een kwestie van prijs geworden.
dank je. scheelde op mijn keyboardje denk ik zo'n 20 tot 30 euro dat ik gateron nam in plaats van Cherry. Maar typed zeker lekker :)
Misschien is deze dan ook wel interessant:
https://www.youtube.com/watch?v=F2zwc7H7l_w

Ik ben benieuwd of er groot verschil is tussen deze Tesoro switches en die van Cherry.
Waarschijnlijk wel. Ten eerste zullen keycaps van deze TTC switches niet op MX stijl switches passen, maar wel op de low profile switches van Kailh. Niet dat het veel uitmaakt want de low profile Cherry switches zullen waarschijnlijk ook niet voor alle (hoge) keycaps toegankelijk zijn. Daarnaast zal er zeker een verschil in feel zijn, nu het design van deze switches meer in lijn is met de Cherry ML switch design, en die van Cherry een compleet nieuw design hebben.
Het gaat om 50 miljoen per switch, in 10 jaar is dat 13699 aanslagen per letter per dag.
Gebruik nu zelf een low profile logitech (illuminated k740), maar de toetsen geven me te weinig feedback.
Daarom heb ik na een youtube review te kijken de HAVIT HV-KB395L besteld. Nog niet binnen, maar heb er goeie verwachtingen van.
Ik ben van ultra x naar K780 gegaan, typed heerlijk maar mis de printscreen knop wel!
50 miljoen aanslagen in tien jaar is 13.698 per dag, oftewel elke dag zo'n 39 A4tjes vol, ook in het weekend.

Als je data-typiste bent haal je dat vast wel maar ik denk toch dat dit zeer uitzonderlijk is. _/-\o_

Alleen: die 50 miljoen slaat op het aantal aanslagen wat een individuele toets haalt, niet het complete toetsenbord ;)
Heb ik ook nog 2 van, gaan nu wel aardig slijten maar blijven superfijn. Heb een vervanger gekocht in de vorm van een low profile keys mechanische van Cherry zelf (pricewatch: Cherry MX-Board 3.0 (Qwerty, Cherry Red) en die is best aardig, maar toch.. Goede ontwikkeling vanuit Cherry iig.

[Reactie gewijzigd door 2Dutch op 14 januari 2018 11:12]

De Ultra X's vond ik ook fijne ramplankjes, maar dacht dat dit rubberdome's type waren? Scissors, ook erg laag/plat zoals in de losse grote Apple toetsenborden zijn ook fijn. Maar mooi dat de mechanische switches nu ook in low(er)-profile gaan komen. Ben zelf niet zo'n fan van de hoge toetsen met veel tussenruimte op het hoogste punt.
>>Laptopbouwers kunnen de Low Profile-switches verlichten door gebruik te maken van SMD-led's.

Ter referentie, een Macbook Pro is 18mm dik en deze switch is 12mm hoog. Dan blijft er een krappe 6mm over voor een behuizing, keycap en scherm. Nu is het eerder 14mm zinvolle componenten en 4mm toetsenbord. Ik geef het weinig kans in een beetje een normaal formaat laptop.
Er bestaan natuurlijk wel nog meer laptops dan enkel de Macbook Pro. Mijn laptop van het werk is vrij dik tov zo'n Macbook Pro en zou echt wel kunnen profiteren van zo'n mechanisch toetsenbord.
Dan alsnog met significante impact op ruimte voor batterij en koeling.
Of je maakt de laptop gewoon ietsje dikker, met de nodige gevolgen voor draagbaarheid e.d.
Ik denk dat dit meer bedoeld voor gaming laptops, die zijn over het algemeen een stuk dikker.

Cherry's switches zitten nu ook met name in gaming toetsenborden, immers.
Dit is dan ook niet bedoeld voor Ultrabooks. En het toetsenbord van een MacBook is niet echt mega qua travel.
Ik ben geen toetsenbordspecialist, maar inderdaad kun je op je vingers natellen dat dit niet heel voor de hand liggende afmetingen zijn voor een laptop.

De Macbook Pro is toch een formaat waar heel veel fabrikanten op mikken. Game-laptops is een niche en die zijn wel dikker, maar dat heeft een reden en ook die fabrikanten zullen niet meteen staan te dringen om een relatief dik toetsenbord.
Havit heeft twee low profile keyboards. TKL variant (blue backlight only) en een full sized RGB variant. De TKL heb ik en is een ongelooflijke typ ervaring.
De full sized is in bestelling en hoop ik binnenkort te krijgen.

Hopelijk wordt de low profile Cherry switch een succes. Zou dolgraag een low profile green Cherry switch willen hebben.
Ik denk dat low profile Greens niet op de markt zullen komen. Dat zijn geen populaire switches en waren eerst bedoeld als spacebar-switch voor MX Blue boards. Het resultaat zou wellicht met een aftermarket mod bereikt kunnen worden.
Waarschijnlijk kun je hetzelfde verwachten zoals bij SteelSeries. De MSI gaming laptop GT75 heeft een mechanisch toetsenbord van SteelSeries met per-key RGB. Niet alleen voor gaming, maar ook voor gewoon typen is dit erg comfortabel. Op YouTube heb je daar voorbeelden van. De verwachting is dan ook dat je nu met Cherry meer gaming laptops kan verwachten met dergelijke keyboards.
Maar cherry had al low profile switches met de ML serie, geen groot success alleen.
Dat waren ook helemaal geen fijne switches, vooral vergeleken met hun MX switches. Als deze switches meer in de buurt van normale MX switches komen zal de interesse wel een stuk groter zijn.
Ik vind dit niet alleen voor laptops interessant maar ook gewoon voor losse toetsenborden, dit kan je dan ook toepassen in smal form factor borden voor draagbare modellen. Ben benieuwd wat de markt hiermee gaat doen.
Vond er hier nog een mooi stuk over, hier zijn er ook enkele foto's van te zien.
"the switches are indeed impressive, and not only because they enable keyboard designs that are much slimmer than any Cherry-based board available today. During my brief time with a few prototype keyboards, I discovered that the MX Low Profile switches feel almost identical to the MX Red switches that I'm used to, despite being about 35 percent shallower."

Bron = pcmag.com
En op dit stuk op cherrymx.de is zo'n beetje alle info na te lezen.
En nog een goeie, voor de liefhebbers = guru3d.com

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 14 januari 2018 13:53]

Kijk eens aan, goed nieuws. Al ben ik, helaas kennelijk te vroeg, net over gegaan naar juist een Cherry MX RED toetsenbord omdat mijn huidige Microsoft Sidewinder X6 wat vreemd deed soms.

Daarbij viel inderdaad erg tegen dat de hoogte van de toetsen zo enorm (lelijk) is, nog afgezien van het geluid. Het gamed wel weer lekker en gaat langer mee, dat dan weer wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee