Cherry introduceert Stream-toetsenbord met scissor-switches voor 30 euro

Cherry komt met een Stream-toetsenbord met scissor-switches en tien hotkeys. Het toetsenbord is volgens Cherry vooral gericht op kantoorgebruik. De Cherry Stream is vanaf oktober verkrijgbaar en heeft een adviesprijs van dertig euro.

Cherry kondigde het Stream-toetsenbord aan via Twitter. Het toetsenbord maakt gebruik van SX-switches. Deze switches hebben volgens de Deskthority-wiki een key travel distance van 2,5 millimeter. Cherry heeft de SX-switches naar eigen zeggen verbeterd, waardoor ze stiller zijn dan de scissor-switches in de vorige generatie Stream-toetsenborden. Het toetsenbord heeft tien hotkeys, die onder andere functioneren als mediatoetsen en bepaalde applicaties kunnen starten. Ook is het mogelijk om een computer te vergrendelen met een hotkey. Voor het gebruik van deze hotkeys is geen software nodig.

De Cherry Stream is voorzien van een metalen backplate en acht rubberen voeten, die moeten voorkomen dat het toetsenbord verschuift tijdens gebruik. De Stream heeft een minimalistisch ontwerp en heeft dankzij het gebruik van scissor-switches een platte vorm; het toetsenbord is 18 millimeter hoog. Er zijn zwarte en witte modellen beschikbaar.

Cherry staat vooral bekend om zijn mechanische MX-switches, maar maakt al langere tijd toetsenborden met scissor-switches. Zo bracht het bedrijf in 2015 de Cherry Stream 3.0 uit. De nieuwe Cherry Stream komt in oktober uit en heeft een adviesprijs van dertig euro.

Cherry Stream 2019

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

11-10-2019 • 11:26

80

Reacties (80)

80
80
31
1
0
42
Wijzig sortering
Wat ik raar vind is dat de `gewone` keyboard-layout bijna niet meer wordt aangeboden.
( de versie met een brede shift links zonder de overbodige extra backslash en de lage enter met de backslash erboven ).
Vroegah was die versie standaard bij de PC`s.
De Cherry Stream wordt ook gewoon aangeboden met een brede shift links en een kleine enter met een backslash erboven.

https://www.cherry.co.uk/...j/k/jk-8500-2_aufs_eu.jpg

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 23 juli 2024 09:30]

Is een andere toestindeling - iets met iso/ansi ofzo (klepel/klok/luiden), ik deel je mening. een kleine linker shift is ronduit irritant.
Juist niet, bij het gamen is de extra / bij je pink een extra mogelijkheid tot een key-binding!
Maar dit kb is niet voor gamen. En zeker tijdens het programmeren is het ontieglijk irritant als je toetsen op ogenschijnlijk willekeurige plaatsen zitten.
En als je met Illustrator werkt is die extra \ juist enorm handig omdat je toch al met je hand daar zit voor de shift en je de "\" veel gebruikt voor lijnen.

Het kost even wennen, maar uiteindelijk is een extra toets precies op de plek waar je toch al je hand hebt liggen (zowel met gamen als andere applicaties waarbij je rechterhand op een muis ligt) alleen maar beter. Ik heb op kantoor een toetsenbord met kleine shift en thuis eentje zonder en mis het nu thuis enorm. Mijn volgende toetsenbord krijgt zeker een kleine shift.

[Reactie gewijzigd door FragFrog op 23 juli 2024 09:30]

Probeer eens ESDF, dan heb je ineens veel meer toetsen bij je pink.
Dat is precies wat ik altijd doe.

Ik snap overigens ook niet waarom games (nog steeds) vasthouden aan WASD, iedereen die blind typt zal toch geneigd zijn met z'n linkerhand het 'nokje' van de F op te zoeken. Alleen daarom wijzig ik alle keybindings altijd al fanatiek 1 key naar rechts.

Bovendien heb je dan inderdaad een hele rij QAZ aan extra bindings beschikbaar, maar met deze layout heb je dus OOK nog de \ extra.
ik gebruik sdfc - "c" voor backpeddle maar in praktijk gebruik ik die nooit - speel ook geen fpssen
Ben ik het niet mee eens - liever een dikke shift - dan kan je al je keys om je vingers ook niet eens via [shift]-[key] binden. Bovendien ben ik niet altijd aan het gamen. Ik tik ook veel
.oisyn Moderator Devschuur® @shades11 oktober 2019 13:52
Klopt helemaal. Een enter van 1 regel hoog is US ANSI. De enter van 2 regels hoog is US ISO.
Dat is gewoon US english formaat, kun je oveal kopen.
Het is 1 van mijn dingen waar ik op let met kopen van laptop of Keyboard.
Grappig want voor mij als Belg is die grote enter "het gewone" ik wist dat jullie in Nederland qwerty gebruikten maar ik dacht dat jullie ook iso layout hadden, niet dus.
Nouja default is in Nederland (eigenlijk overal wel in Europa) de ISO layout. Sommigen vinden de US ANSI layout fijner of kunnen er makkelijker after-market keycap sets voor vinden.
Wat jij de gewone layout noemt is eigenlijk vooral de amerikaanse layout (ansi). In europa is de standaard qua toetsen de smalle linker shift en de hoge enter.

Alleen gebruiken we hier ongeveer de amerikaanse layout als print. Veel fabrikanten vinden het onnodig om een apart nederlands toetsenbord te maken met min of meer de amerikaanse print en europese toetsen. Een aantal waaronder cherry en logitech doen dit echter wel dus vandaar de smalle shift.
Heeft iemand ervaring met dergelijke switchen, in vergelijking met de normale (en duurdere) mechanische tbs? Prijs is wel erg interessant!
Ik heb er privé eentje van een vorige generatie versleten (jaren vrij intensief gebruikt waardoor de toetsen al goed afgesleten waren) en gebruik er professioneel ook bijna dagelijks een.

Op zich prima toetsenborden imo. De switches zijn uiteraard heel anders dan goeie mechanische, maar ik vind ze best aangenaam op mee te werken. Er is voldoende travel en ze zijn betrouwbaar (wat in een kantooromgeving extra belangrijk is).
En qua geluid? Ik krijg nog weleens boze blikken vanwege mijn rode switches ;)
Je kan evt. rubber ringetjes tussen de toets en switch plaatsen. Scheelt veel geluid zonder dat het ten kosten gaat in gebruik. Aliexpress verkoopt het voor nog geen 2 euro.
Die heb ik, maar dan nog hoor je ze genoeg om je collega's op de wekker te gaan. ;)
Met rode switches? Deze hebben geen 'klik' toch?

Komt dat geluid doordat je de toetsten volledig indrukt, en tegen de backplate aan drukt?
Terwijl dat volgens mij niet nodig is omdat het indrukken al wordt geregistreerd voordat je de toets helemaal hebt ingedrukt?
Nee, je hoort idd de toets die tegen toetsenbord/switch aankomen. Als je heel langzaam duwt of niet helemaal indrukt hoor je hem inderdaad niet. Met gamen is dat inderdaad niet zo'n probleem, maar op de zaak gebruik ik hem alleen om te typen en dat hoor je wel, maar dan zonder de klik. Zoals nu O-)
Wees blij dat je geen blauwe hebt ;) Mijn toetsenbord heeft de bruine. Clicky, maar niet te. Behalve op kantoor.
Thuis heb ik blauwe, gekocht toen ik nog vrijgezel was. Nu is mijn vriendin er niet zo heel happy mee als ze aan het netfilxen is ;)
Heb thuis ook een toetsenbord met Cherry MX Brown switches. Erg fijn voor het programmeren, zeker als je al wat issues hebt met de handen/vingers. Ga over een aantal weken weer een paar dagen in de week op locatie werken en zou voor daar ook graag een mechanisch toetsenbord willen hebben. Maar ja, dat geluid...

Iemand advies over wat voor soort switches geschikter zouden zijn voor zo'n omgeving maar dan wel vergelijkbaar in gebruikservaring van de MX Brown?
Ja en nee. Ik zelf en vele met mij vinden het gevoel van de klik in de mx brown en blue fijn. Ze hebben ook mechanische toetsen die (bijna) geen geluid maken zoals de mx stealth. Ik vind die persoonlijk minder fijn dan de browns, maar het is IMHO een stuk beter dan een membraam toetsenbord.
Membraan wil ik nooit weer voor langdurig gebruik. 's Een keer een dagje is best wel te doen, maar als ik naar mijn laptop kijk die typt in vergelijking zo zwaar ondanks dat de travel niet groot is, maar de weerstand dus wel.

Er is ook niet echt de mogelijkheid om een winkel in te lopen en de diverse soorten switches te proberen. Althans, niet bij mij in de buurt.
Dat kan ik moeilijk beoordelen, het is zelden stil bij mij op kantoor dus van tikgeluiden heeft bijna niemand last (luid pratende collega's daarentegen... :+ ).

Het toetsenbord dat ik thuis had werd wel luider toen de switches begonnen te verslijten.
Ik heb bruine op kantoor :X
Hoe is je relatie met je collega's? ;)
Ik heb geen ervaring met mechanische toetsenborden, maar ik heb de Stream 3.0 die in het artikel wordt genoemd en zo te zien een directe voorloper van dit nieuwe bord is.

Ik ben er al een jaar of drie erg tevreden mee. Het bord is dankzij de metalen plaat heel stijf en de toetsen typen prima, zonder veel lawaai. De aanslagen zijn ook heel betrouwbaar.

Voor mij is het grootste voordeel dat hij ook met een T2-indeling te koop is, zodat ik alle mogelijke diakritische tekens en symbolen kan typen en dat doe ik dan ook dagelijks (ik ben vertaler). Ik moest wel de Z- en de Y-toetsen softwarematig omwisselen.
De Stream 3.0 is wat mij betreft de ideale opvolger van de Logitech UltraX. Ik heb thuis nog een oude UltraX maar ben op kantoor overgestapt na het overlijden van de UtraX aldaar. En, dare I say it, de Cherry typt zelfs net iets lekkerder.
Laptops hebben vrijwel altijd scissor switches.
Jammer dat er geen tenkeyless-versie is! Anders had ik al een witte besteld als reservetoetsenbord naast m'n witte Vortex Pok3r.
Die zoek ik ook nog.
Tot nu toe heb ik alleen nor maar hele dure gezien. Zal wel een niche markt zijn.
Ik vind het groete voordeel dat het KB recht voor je kan staan en dat de muis dan ook recht voor je kan liggen ipv bijna aan het eind van het bureau.
Anoniem: 93248 @Canaria11 oktober 2019 12:14
Wat doe jij allemaal met je toetsenbord dat je een reserve nodig hebt?
"Dat is iets tussen mij en Kim Holland. Er lezen op tweakers ook vast kleine kinderen mee." :+
Daar komt de term sticky keys vandaan.
Jammer dat dit soort boards (ouderwetse keys en stil) niet wireless zijn.
Voor de kantoormarkt is draadloos niet zo interessant, de meeste mensen hebben een vaste werkplek en gaan nooit met hun toetsenbord op de bank zitten.
Dan ben je beter af met een toetsenbord dat aan je computer vastzit waardoor het niet kwijtraakt en de batterijen nooit leeg zijn.
Mee eens; Zijn er uberhaupt draadloze versies in dit formaat en met deze keys ?
interessant project - target hebben ze al gehaald zo te zien...

[Reactie gewijzigd door shades op 23 juli 2024 09:30]

Er is al een K1, K2, etc. Op zich kunnen ze de projecten ontwikkelen.

Een K1 of K2 toetsenbord (TKL, ander frormaat) lijkt mij meer interessant. Mijn insteek: een developer maakt amper gebruik van het numerieke deel. Met deze K4 is het onhandig dat er toetsen precies rechts naast de enter zitten. Ik vraag me ook af of toetsen met verlichting te dimmen zijn.
Wat dacht je van switches met laserlicht die helemaal stil zijn?
https://trulyergonomic.com/ergonomic-keyboards/
Maar wel nog feedback geven!

edit: met feedback bedoel ik dat je voelt dat de toets ingedrukt wordt.
Goed punt van mae-t.net; het is infra-rood, leek mij een laser.
Inderdaad erg duur.

[Reactie gewijzigd door crackletinned op 23 juli 2024 09:30]

Altijd bijzonder hoe deze 'revolutionaire' toetsenborden de meest bizarre vormen aannemen, maar wel vasthouden aan qwerty, terwijl dat vaak wordt aangehaald als de meest belastende factor. Nu ben ik ook geindoctrineerd met deze layout en heb nooit een goede poging gedaan iets als colemak te leren, maar het schijnt dat dit veel van de bekende RSI problemen verhelpt. Daarbij scheelt het ook een hoop wanneer je shortcuts op je tb gebruikt, ipv constant tussen je muis en tb te wisselen.
Even je link bekeken en ik heb smakelijk gelachen om de gegeven voorbeelden van de houding; extreem overstrekte gewrichten. Wie zit er zo achter z'n toetsenbord?
Ja, de reclame is geen reflectie van de gemiddelde gebruiker.
Het is overdreven om de gedachte erachter duidelijk te maken.
Sommige mensen zitten wel ver voorover, maar dat heeft niets met het toetsenbord te maken.
Ik wil nog wel een keer Dovorak gaan gebruiken.
Maar het is lastig dat je dan zelf je toetsenbord moet gaan programmeren.
Is geen standaard optie voor :'( inderdaad vreemd.

[Reactie gewijzigd door crackletinned op 23 juli 2024 09:30]

Dat is niet mijn ervaring: https://www.howtogeek.com...n-your-computer-or-phone/ Ook onder linux kun je heel makkelijk switchen ;)
Leuk, maar qua prijs is dit appels met biljartballen vergelijken... De tb's in jouw link zijn 249$.
Interessante techniek, daar niet van, zou mooi zijn als dat mainstream gaat worden.
30 EUR voor een mechanisch toetsenbord (zo te zien zonder poespas zoals chroma LEDs wat je IMO ook niet nodig hebt) is een scherpe prijs.

Daarentegen zou ik een stil toetsenbord heerlijk vinden, en zo te zien zijn deze toetsenborden ook nog ergonomisch.

Hoe luid zullen de Lekker switches van Wooting zijn?
.oisyn Moderator Devschuur® @Jerie11 oktober 2019 14:02
Scissor switches worden over het algemeen juist niet onder mechanische switches gerekend, dus hoe is dit een mechanisch toetsenbord?
Ik heb nog een toetsenbord liggen met hall-sensore. Aan elke toets zit een vorkje met magneetje(s) dat lans een sensor gaat. Sensor op keramisch plaatje, het mocht wat kosten toendertijd.
Parallele uitgang, moest er een EPROM tussne plakken om er gewoon ASCII van te maken.
Heel lineair. De toetsen hebben wel massa met die magneetjes (een soort koelkastmagneetjes op een dik ijzeren beugeltje).
Die werken niet met lasers maar met conventionele infrarood lichtsluisjes, 1 per toets. Wel heel goed bedacht en zal vast ook prima werken.
Hieruit schijnt door dat Cherry ook wel inziet dat de markt voor ‘clickety-clack’ beperkt is en eerder zal krimpen dan groeien.
Persoonlijk vind ik het juist hartstikke fijn dat geklik.
Ik gebruik al jaren een luidruchtige G81-3000
Het is nog een model met DIN stekker.
Ik kijk wel eens naar een nieuwe, maar nooit een gekocht.
Een halve maan of zo'n kleine?

Vroeger waren de enter keys toch altijd altijd hoektoetsen, dus gelijkbenige Ls. En lekker grotere Delete knoppen. Een kijken of ik nog iets antiek heb liggen op zolder. boven de enter Op mijn oude asus laptop zit nog wel een iets bredere knop voor backslash en staande streep, vroeger was daar één key.
https://upload.wikimedia....IN_Keyboard_Connector.jpg

Deze is met een rechte enter toets.
Heeft geen merk op de bovenkant en de leds zijn zonder kader.
Van dit model zijn heel veel varianten.
De Windows toets was net nieuw.

Ik heb ook nog een muis liggen, Genius gm6
Die gebruik ik niet meer. ;)
Ik heb nog bal muisje(s) liggen met de dunne bus connector, is dit PS2 of MS nog wat?

Mijn muisjes zijn ook grotendeels nog van deze connector voorzien. Ik heb een Dell met USB, dus die is toen in de Laptop (Asus 17.3 met een P6100 CPU) geprikt. Net een M70 Logitech wifi muisje gehaald in de actie bij de Dirk, 6,99. Na een Trust debacle een jaar of 8 geleden waarbij de batterij(en) na maximaal twee weken al leeg waren, zwoer ik nooit meer een draadloze muis, maar ik hoor al jaren goede ervaringen over de Logitechs en al gaat ie maar een half jaar, in plaats van de door Logitech opgegeven 1 jaar, mee op de Lidl AA...

Maar ik heb wel keyboards met de groter 5 pins DIN connector. Volgens Wikipedia werd deze pas in 74 gestandaardiseerd,maar ik weet dat ik radio's en draaitafels heb gehad die ouder waren dna dat en diezelfde bus gebruikten, dus de fysieke bus is ouder.
https://nl.wikipedia.org/wiki/DIN-connector

[Reactie gewijzigd door donaldk op 23 juli 2024 09:30]

De 3 polige din stekker stamt uit 1952
Zou best kunnen had 35-40 jaar geleden een oud pick-upje van 19...met daaraan een brede verzinkte of verschroomde plaatstalen 'buis' die halfrond was met in de ronding een rond busje. Kortom ver voor 74;-).
Aan mijn eerste pick-up zaten gewoon 2 bananen stekkers, die je in de buizen radio moest steken.
Dat soort spul hen ik ook nog gehad. Mijn eerste tv was ook een buizen model, inderdaad lint kabel voor de antenne en geen UHF.
Ik snap nog altijd niet waarom mensen blijven vasthouden aan deze "standaard" van toetsenborden. Ergonomische toetsenborden zoals een microsoft sculpt of natural ergonomic zijn veel praktischer.
Tevens zie ik veel mensen die niet kunnen typen. Met zo een "split" toetsenbord zal je na verloop van tijd ook sneller typen. Elke keer kijk ik naar nieuwe toetsenborden om dan tot de constatatie te komen dat het eigenlijk altijd hetzelfde blijft. Wat voor switch er in een toetsenbord inzit zal mij eigenlijk een worst wezen. Ik wil gewoon dat het vlot type en ergonomisch is.

Mensen hier op kantoor zeggen dikwijls flashy toetsenbord, maar is niks voor mij ... Tot ze het proberen. De meesten zijn echt verkocht. Ik hoop alleen dat makers eens wat nieuws brengen in toetsenborden. Zelfde voor muizen. Rechtopstaande muis (zoals bijvoorbeeld die van anker) zijn echt top.

Spijtig genoeg heeft Cherry echt zo niks, want deze toetsenborden zijn altijd wel echt goed en gaan lang mee. Maar zolang het niet meer ergonomisch is, dan hoeft het niet meer voor mij. En ik heb al vele toetsenborden geprobeerd, maar een Sculpt toetsenbord is toch voor mij 1 van de beste. En deze gaan ook gemiddeld 2 jaar mee (en dat is bij meer dan 8u gebruik per dag)
To each their own. Ik heb op de basisschool blind leren typen en ben, als programmeur, redelijk vaardig op mijn TKL tobo. Voor mij is een 'ergonomisch' toetsenbord een heuze dealbreaker. Evenals pootjes: het is beter voor je polsen als je je tobo gewoon plat op tafel gebruikt, of afhankelijk van de hoek waarin je typt.

[Reactie gewijzigd door vpm op 23 juli 2024 09:30]

Ik heb ook ooit in een ver verleden zo'n ergonomisch toetsenbord van Microsoft gehad en die typte inderdaad fantastisch. Jammer dat andere fabrikanten zich niet wagen aan het maken van ergonomische toetsenborden want erg veel keus is er op dit moment niet. Alleen 2 ramplanken van MS, that's it voor zover ik weet.
Het probleem is dat wanneer je niet in massa produceert je niet op prijs kan concurreren met die paar bekende microsoft toetsenborden. Op het moment dat je toetsenborden als hobbyist benadert en alle geld logica verdwijnt zijn er heel veel open-hardware ontwerpen en specialistische bouwers voor kleine gesplitste ergonomische toetsenborden met mechanische switches.
Sommige kan je wel weer gewoon met firmware/driver support en 2 jaar garantie kopen zoals the ErgoDox-EZ. Ik typ dit op een zelf inelkaargeprutste ErgoDox pakket (voordat de EZ variant bestond) en het is niet mijn favoriet qua plaatsing van knoppen maar in iedergeval is er een actieve gebruikersgroep die software en verschillende schemas maken voor de functies van de knoppen.
Is dit dan de Cherry stream 4.0 ?

[Reactie gewijzigd door VonFoX op 23 juli 2024 09:30]

Anoniem: 310408 11 oktober 2019 13:06
Ligt het nu aan mij of zie ik maar 5 hotkeys en niet 10 zoals vermeld?
Het ligt aan jou :) Bovenaan 6, rechtsboven nog eens 4.
Het toetsenbord heeft tien hotkeys, die onder andere functioneren als [.....]
Voor het gebruik van deze hotkeys is geen software nodig.
Nou, dat klopt volgens mij niet helemaal.
Cherry zelf zegt er dit over:
Ten additional practical keys make work in Microsoft Office and multimedia applications easier.
[...]
Despite these additional keys, no separate drivers are required. The STREAM KEYBOARD is a plug&play device.
Dus, het keyboard is Plug&Play. Maar dat zegt niet dat de hotkeys ook werken zonder (extra) software.
Ik ben er vrij zeker van dat deze toetsen zonder speciale drivers alleen onder Windows plug&play zijn, en waarschijnlijk als je MS Office hebt ook allemaal.
Op mijn linux of OSX systemen doen ze waarschijnlijk niets of niet dat waarvoor ze bedoeld zijn.
.oisyn Moderator Devschuur® @flabber11 oktober 2019 20:38
Het zijn gewoon standaard multimedia keys. Of het out of the box in linux werkt weet ik niet, maar zo niet dan ligt dat gewoon aan de software zelf.
Sommige van mijn PS2 toetsenborden hadden ook dat soort multimedia knoppen. Microsoft Internet Keyboard... Sleep is wel handig, calculator ook... Mail en "Home" wat minder en een aantal andere deden het ook niet. Maar dat betekent gewoon dat er scancodes voor zijn. Waarschijnlijk is het in linux ook mogelijk deze scancodes naar iets te mappen maar moet je dat even ergens in een config typen als dat niet out-of-the-box is gedaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.