Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Weg van big tech

Een zoektocht naar alternatieven

24-01-2023 • 13:00

201

Multipage-opmaak

Inleiding

'Woow woow woow'. Mijn gezinsleden naast me op de bank konden er niet over uit. Het was de finale van het WK voetbal voor mannen en Frankrijk en Argentinië vochten in Qatar een loeispannend duel uit. Ergens tussen de comeback van Frankrijk en de verlenging had ik mijn eigen 'woow woow'-moment. Ik tikte 'localhost:8080' in de browser in en warempel: een set-upscherm voor Nextcloud verscheen in mijn browser. De eerste keer dat het lukt, voelt misschien niet helemaal hetzelfde als scoren in een WK-finale, maar euforisch was ik zeker wel.

Mijn eerste webserver voor thuisgebruik was geen Raspberry Pi of oude desktop. Nee, het is een apparaat dat weinig stroom verbruikt, standaard op Linux draait en waarvan ik er best een paar nog heb: het is een oude telefoon. De eigen Nextcloud-server is de volgende stap om minder afhankelijk te zijn van grote techbedrijven.

Afgelopen jaren heb ik meer van die stappen gezet. Daarover heb ik geregeld verteld in onze podcast, onlangs nog, maar die ervaringen heb ik nog niet eerder gebundeld. Dit is geen review of lijstje met aanbevelingen: er zijn plekken op internet waar je veel meer informatie kunt vinden over de gebruikservaring en features van de besproken tools. Het is meer een verhaal over hoe ik dat heb gedaan en waarom en waar ik tegenaan liep. Ook heb ik de hulp van onze community ingeroepen, met een forumtopic, om te vragen hoe anderen met deze zoektocht bezig zijn, wat zij gebruiken en waarom.

Server starten op Android-telefoon, Nextcloud op oude Samsung
Termux op een Android-telefoon, op die Apache-server staat Nextcloud

Waarom weg van big tech?

Al diverse keren heb ik artikelen geschreven die aan dit thema raakten. In gesprekken met diverse communityleden die Android zonder Google zijn gaan gebruiken, kwam naar voren dat zij zich vooral druk maakten om dataverzameling: bedrijven als Google verzamelen data en gebruiken die in hun verdienmodel. Daardoor weten die bedrijven veel over je en dat kan oncomfortabel voelen. Die data is immers van jou en die bedrijven gebruiken jouw data als grondstof in een proces om miljarden dollars per maand te verdienen, terwijl daar alleen een online dienst tegenover staat.

Behalve die discutabele ruilhandel is het principiële punt dat jouw data van jou is. Een deel van de data geef je vrijwillig, bijvoorbeeld als je een zoekopdracht in Google invoert of een app downloadt uit de App Store. Een groot deel van die data geef je niet vrijwillig, of in elk geval niet bewust. Dat is een element dat veel mensen, en mij ook, tegen de borst stuit.

Big tech: Microsoft, Meta, Google, Amazon en Apple. Collage op basis van bronmateriaal Getty Images
Big tech: Microsoft, Meta, Google, Amazon en Apple. Collage op basis van bronmateriaal Mensent Photography/Getty Images

Die dataverzameling heeft meerdere kanten. Ja, je betaalt in feite met je data, maar je krijgt er ook wat voor terug. Niet zelden is dat beter werkende software. Een prangend voorbeeld daarvan is navigatie. Je kunt prima alternatieve navigatieapps vinden, maar dankzij de dataverzameling die Google doet, is het mogelijk om vrijwel live te zien waar verkeersopstoppingen zijn en kun je er omheen navigeren. Dat is een element dat een app zonder de data die Google verzamelt, niet makkelijk kan imiteren.

Concurrentie

Behalve dataverzameling zijn er veel meer bezwaren tegen big tech. Zo staat het concurrentie in de weg en grote techbedrijven doen veel om concurrentie de voet dwars te zetten. Neem nu de App Store van Apple. In een concurrerende omgeving kun je niet wegkomen met alle ontwikkelaars opleggen om 30 procent van hun omzet af te dragen. Apple kan dat wel, omdat ze het besturingssysteem én de distributie in handen hebben.

Apple-monopolie
Apple-monopolie

En ook dat heeft meerdere kanten. Dat is iets waar Apple ook graag op wijst. Dankzij de controle van Apple is het makkelijker om de App Store en dus de telefoon vrij te houden van malware en scams, hoewel ook dat niet altijd lukt. Die controle is er niet als er meerdere downloadwinkels op iPhones zouden staan. Aan de andere kant werkt de App Store nu met de normen van Apple. Hou je van erotica? Dat mag niet in de App Store, en dus heb je pech. En als Microsoft met zijn gamestreamingdienst mogelijk de omzet van Apple uit games ondermijnt, besluit Apple doodleuk dat soort apps niet toe te staan.

Er zijn veel meer voorbeelden hiervan. Meta, voorheen Facebook, stond erom bekend om opkomende diensten die zijn producten bedreigden, in een vroeg stadium te spotten en op te kopen. De bekendste voorbeelden daarvan zijn Instagram en WhatsApp, maar er zijn veel meer bedrijven die Facebook heeft gekocht of wilde kopen. De deal was daarbij telkens hetzelfde: zeg ja tegen ons aanbod of we concurreren je start-up uit de markt. Snapchat zei bijvoorbeeld nee, waarna Instagram zijn functie Stories schaamteloos kopieerde, en met succes.

Ook Amazon heeft hier een handje van. Het hield met statistieken in de gaten welke producten goed liepen op zijn site en maakte vervolgens daar een goedkopere versie van in de Basics-lijn, waarna de originele fabrikant kon fluiten naar klanten.

Afhankelijkheid

Daarnaast is afhankelijkheid gevaarlijk, iets dat tot uiting kwam in de verhalen over geblokkeerde accounts, zoals deze. Veel verhalen gingen daarbij over Microsoft. Als je Xbox gebruikt voor de aanschaf van digitale games, OneDrive voor foto-opslag en Live voor e-mail, dan heeft het afsluiten van het account grote gevolgen. Immers, je kunt niet meer bij de games waarvoor je hebt betaald, bij de foto's die je zelf hebt gemaakt en bij het e-mailadres waarmee je wellicht inlogt bij veel diensten.

Omdat grote techbedrijven vaak veel diensten aanbieden, ligt die afhankelijkheid al snel op de loer. Als de aanbieders voor games, foto-opslag en mail al aparte bedrijven zouden zijn, zouden de gevolgen van het afsluiten van het account veel minder groot zijn.

Account geblokkeerd
Account geblokkeerd. Bron: Getty Images

Deze factoren werken ook op elkaar in: door dataverzameling krijgen grote bedrijven de kans om software beter te maken dan die van concurrenten, waardoor ze weer groter worden en concurrentie makkelijker kunnen beperken. En als er meer concurrentie zou zijn, zouden grote bedrijven niet zo makkelijk weg kunnen komen met het behandelen van de eigen klanten als oud vuil bij het afsluiten van een account. Want de klant, zelfs als die je al jaren betaalt, is door een gebrek aan concurrentie duidelijk allang geen koning meer. Maar als je dan besluit dat je minder afhankelijk wilt zijn van big tech, hoe kun je dan beginnen?

De makkelijkste stappen

De eerste en makkelijkste stap om de afhankelijkheid van big tech af te bouwen is de browser. Immers: iedereen kan met groot gemak, zeker op desktop, een nieuwe browser installeren en uitproberen. Dit was de eerste stap die ik zette, nu alweer een jaar of vier geleden, toen Firefox Quantum uitkwam. Het importeren van bookmarks is natuurlijk een eitje.

De meeste moeite zit hem in het vinden van dezelfde of vergelijkbare extensies. Zo werk ik graag met 'mouse gestures', bewegingen die je maakt met het indrukken van de rechtermuisknop: een alternatief daarvoor vinden, kostte even tijd. Ook het overzetten van sleutelwoorden voor zoekmachines is niet moeiteloos. Daarbij kun je snel zoeken door in de URL-balk een zelfgekozen lettercombinatie te gebruiken. Zo heb ik 'pw' voor zoeken in de Pricewatch, dus 'pw rtx 4080' leidt mij gelijk naar de pagina met zoekresultaten van RTX 4080-kaarten in de Pricewatch. Die functie, die in Chrome bij zoekmachines zit, zit in Firefox bij bookmarks. Er is geen export- of importmogelijkheid. De enige optie is om dat handmatig over te zetten.

Firefox bestaat ook op mobiel, maar heeft daar standaard ondersteuning voor heel weinig extensies. Op Android is het mogelijk om extensies te installeren in de Nightly-versie met een omweg. Op iOS is Firefox er ook, maar het is daar niet meer dan een schil om Safari heen; browsers op iOS mogen immers geen andere renderingengine gebruiken dan die van Safari.

Riverside.fm: gebruik Chrome
Riverside.fm: gebruik Chrome

Toch bleek het niet makkelijk om helemaal exclusief Firefox te gebruiken. Tijdens de coronapandemie gebruikten we de webtool Riverside.fm om podcasts op te nemen, maar die werkt alleen in Chrome. Ook videovergadersoftware Google Meet bleek in Firefox diverse beperkingen te kennen. Om onbekende reden zet hij de microfoon veel zachter en sommige functies werken niet. Op mobiel toont Google zoekresultaten op een beperkte manier in Firefox. Als je bijvoorbeeld op een restaurant zoekt, kun je in Chrome reviews lezen, het menu bekijken en een tafel reserveren: in Firefox kan dat niet. Het is haast alsof Google liever niet heeft dat je overstapt.

Zoekopdracht in Chrome voor Android, januari 2023Zoekopdracht in Firefox voor Android, januari 2023

Dezelfde zoekopdracht, ingelogd met hetzelfde account op hetzelfde moment op dezelfde telefoon. Links Chrome en rechts Firefox

Zoekmachine

Een andere makkelijk uit te proberen keuze is die voor een andere zoekmachine. Het is heel eenvoudig, want in de browser is aan te passen wat de standaardzoekmachine is. Na een tijdje gespeeld te hebben met DuckDuckGo heb ik die als standaard ingesteld en Google de digitale deur gewezen.

De beperkingen zijn snel duidelijk. DuckDuckGo presteert afdoende, maar vooral als het gaat om zoekresultaten binnen Nederland doet het privacyvriendelijke alternatief onder voor Google en vindt hij niet altijd de relevantste zoekresultaten. Bij veel zoekopdrachten gaat dat ook wel goed en blijkt Google dus niet nodig. Wie snel naar Google wil, kan door '!g' achter de opdracht in de zoekbalk of de URL-balk te typen, snel wisselen van DuckDuckGo naar Google. Die neemt dan de zoekopdracht mee, waardoor het relatief weinig moeite kost om een bepaalde zoekopdracht toch bij Google uit te voeren.

Toch is het een beetje zoeken, pun intended, naar de ideale set-up. Want geen enkele zoekmachine is perfect en als ik terugval op Google, valt me ook daar op dat de resultaten niet zo spot-on zijn als dat ze in het verleden waren. Naar aanleiding van tips uit het forumtopic heb ik als experiment de standaardzoekmachine in mijn browser op desktop en mobiel overgezet naar het Franse Qwant, maar ik heb geen idee hoe die gaat bevallen op lange termijn.

DuckDuckGo

Moeilijkere stappen

Browsers en zoekmachines zijn natuurlijk makkelijk, maar er zijn moeilijkere stappen te zetten. Die kunnen moeilijker zijn omdat ze technisch complexer zijn of meer van je eigen hardware thuis vragen, of omdat het gaat om sociale toepassingen waarbij je andere mensen mee moet krijgen.

Back-up en opslag

Voor de back-up van foto's gebruikte ik al jaren Google Foto's, met een lokale back-up op een harde schijf door af en toe een zipje te downloaden. Bestanden gingen via Google Drive of Apple iCloud. Dat is behoorlijk wat big tech dus. Ook synchroniseren van agenda's en contacten gaat via Google.

Dat vervangen is niet per se een makkelijke optie. Voor werk gaat dat sowieso niet, omdat het moederbedrijf van Tweakers zakelijke diensten afneemt van Google. Voor privégebruik zijn er gedeelde agenda's met onder meer het gezin en andere mensen. Helemaal afstappen is dus lastig, maar een back-up maken, is wel degelijk mogelijk.

Het kwartje viel toen een collega een foto wilde laten zien, maar dat niet kon omdat die veilig stond op de OwnCloud-server in zijn huis. OwnCloud is een voorganger van Nextcloud. Omdat ik geen hardware over heb om een server op te draaien, besloot ik te proberen het op een telefoon te zetten.

Self gehoste Nextcloud
Self gehoste Nextcloud

Dat ging wonderwel goed. Op de oude telefoon bleek het mogelijk om zonder te rooten via Termux serversoftware te installeren. Het opzetten van een Apache-server met MariaDB en PHP bleek niet heel makkelijk, vooral omdat er weinig goede tutorials zijn die zich specifiek richten op gebruik met een telefoon, maar het gaat wel. Deze tutorial bleek een goed beginpunt. Omdat het een Samsung-telefoon is met DeX-ondersteuning, kon ik een scherm, toetsenbord en muis aansluiten, iets dat wel hielp. Het aansluiten van een toetsenbord is sowieso op elke Android-telefoon mogelijk.

Daarbij zijn wel beperkingen. Een telefoon werkt natuurlijk met relatief weinig stroom, heeft een eigen accu voor als stroom onderbroken wordt en heeft eigen opslag, maar is toch niet helemaal gemaakt voor deze toepassing. Nextcloud werkt bovendien niet al te vlot in deze configuratie. Voor belangrijke bestanden en back-ups werkt het prima. Voor een Google Drive-toepassing buitenshuis die niet afhankelijk is van mijn knowhow, heb ik er een extern gehoste Nextcloud-instance bijgenomen. Dat vereist vertrouwen in een bedrijf, in dit geval Duits, en een abonnement, maar het werkt als offsiteback-up voor belangrijke bestanden.

Mail

Een andere toepassing die lastig over te zetten is, is e-mail. Immers, in de loop van de jaren gebruik je een e-mailadres op zoveel plekken, dat het heel wat werk is om overal een nieuw mailadres in te vullen. Maar het minder afhankelijk zijn van big tech hoeft niet te gaan over het vervangen van diensten; het is ook mogelijk om een andere dienst ernaast te gebruiken.

De meest geadviseerde mailsoftware is Proton Mail. Proton is een dienst die privacy en versleuteling hoog in het vaandel heeft staan. Toch blijkt overstappen van mailprovider niet zo makkelijk. Wel is het makkelijk om je minder afhankelijk te maken van iets als Gmail. Gmail accepteert forwards, waardoor Gmail-mails in de mailbox van Proton kunnen belanden. Dat stopt de dataverzameling van Google niet, maar zorgt er wel voor dat het afsluiten van mijn account er niet toe leidt dat ik bij allerlei diensten niet meer zou kunnen inloggen.

Proton heeft een overzichtelijke mailbox en werkt goed, maar de labels die Gmail standaard invoegt, heeft Proton niet. De categorisering van inbox, reclame, updates en fora is er niet. Dat is wel wennen en alle mail in de inbox aantreffen, is wel even een andere ervaring. Uiteraard ondersteunt Proton wel labels, maar dat is niet out-of-the-box en moet je dus handmatig instellen.

ProtonMail 4.0
ProtonMail 4.0

Chat

WhatsApp is van Meta en dus van een techgigant, maar het is in Nederland vrijwel onmogelijk deel te nemen aan de maatschappij zonder WhatsApp. Zelfs als je al je familie en vrienden meekrijgt naar een andere chatapp, en dat is in veel gevallen al een enorme opgave, dan nog zitten verenigingen, buurten en in sommige gevallen ook bedrijven op WhatsApp voor communicatie.

Het enige dat je kunt doen, is proberen om het gebruik van WhatsApp te minderen. De meest aangeraden chatapp om op over te stappen, is Signal. Het ondersteunt veel van de functies van WhatsApp ook, waaronder het chatten vanaf desktop en stickers, toch een belangrijk onderdeel in de communicatie voor sommige mensen.

Of zoals cat_byte opmerkte: "Waar ik tegenaan loop is de dwingelandij vanuit instanties: hoe vanzelfsprekend het is dat je wel kunt whatsappen met bijvoorbeeld de energieboer, maar niet meer gewoon kunt mailen of bellen. Dat zie ik steeds meer gebeuren en Meta zal dat vast interessant vinden allemaal. Ik heb vorig jaar met de reisorganisatie echt even met mijn handen in het haar gezeten: telefonisch niet bereikbaar, contactformulier op de website onschadelijk gemaakt en zo bleef alleen contact via Facebook Messenger over. Echt niet ok."

Tips uit de community

Maar wat zijn nou volgende stappen om te zetten? Om te kijken waar anderen mee bezig zijn, riep ik de hulp in van onze community. Ik opende een topic op ons forum met een oproep om mee te denken. Binnen één week hadden meer dan 8000 mensen het topic gezien en stonden er meer dan 100 reacties onder.

Iedereen die met de gedachte zit te spelen om zich minder afhankelijk te maken van 'big tech' doet er goed aan om dit topic door te nemen. Er zitten veel ervaringen tussen van mensen die allerlei dingen hebben geprobeerd. Er zitten veel meer adviezen in het topic dan ik hier kan benoemen, dus neem het vooral zelf door, maar hieronder komen enkele van de thema's voorbij die meerdere mensen noemden.

Begin bij het waarom

Als je wilt beginnen met je minder afhankelijk maken van grote techbedrijven, moet je beginnen bij het waarom, zo zeggen diverse tweakers. Gotiniens beredeneert het zo: "Ten eerste is natuurlijk de vraag voor jezelf waar je de grens legt qua big tech, en waarom je minder big tech wil. Mijn grootste reden was privacy, en uit ideologische redenen wil ik graag zoveel mogelijk open source gebruiken. Ook zal ik soms toch voor big tech kiezen omdat de content bijvoorbeeld enkel daar te verkrijgen is, bijvoorbeeld sommige youtubers uploaden enkel naar YouTube. Sommige diensten waar ik voor betaal zijn ook enkel closed source; die zal ik ook blijven gebruiken. Ik zal dan wel kijken naar zo'n privacyvriendelijke optie, bijvoorbeeld een alternatieve app."

Die alternatieve apps komen zo aan bod, maar eerst terug naar het waarom. Capslock2000 heeft een uitgebreide post over hoe hij tot zijn ideeën komt: hij gebruikt beeldspraak om uit te drukken dat je alleen met het juiste doel het juiste middel kan kiezen. "Je hebt niks aan een voetballer die na afloop van de wedstrijd een tennisbal in het verkeerde doel gooit. Je komt om de wedstrijd te winnen, niet om een rond object tussen wat touwtjes te plaatsen."

Hij concludeert dat 'weg van big tech' geen doel op zich is, maar een middel om een doel te bereiken en voor hem is dat vrijheid. "De wereld wordt beter als iedereen de beste kansen krijgt om zichzelf te ontwikkelen en bij te dragen aan de wereld." Maar, zo zegt hij ook: "Hoe meer macht een bedrijf over ons heeft, hoe minder we in staat zijn om ons vrij te ontwikkelen en de wereld beter te maken. Ik concludeer dat vrijheid een essentieel recht is. Om vrij te zijn moet je onafhankelijk zijn en daarom zijn privacy en security belangrijk."

Maar dit kan verschillen per persoon. Tsurany trekt het punt van big tech breder en zegt dat overstappen niet altijd beter hoeft te zijn. "Is een nas van Synology met hun native software niet gewoon overstappen naar een ander groot techbederijf? En wat dachten we van Ubuntu? Zitten daar niet ook ontzettend veel contributies in van bigtechbedrijven? En met Bitwarden ben je weg van big tech maar zit je wel weer vast aan een andere online provider. Kortom, wat is echt het achterliggende doel? Wat is bijvoorbeeld het verdienmodel achter deze producten? Hoe weten we dat de bedrijven over een paar jaar nog bestaan?"

Bovendien: weg van big tech hoeft niet te betekenen dat je ze altijd en overal ontwijkt, of zoals Yucon het verwoordt: "Ik zie het als een dagje geen vlees eten. Vegetariër worden hoeft niet direct, maar het kan geen kwaad het automatische van de dagelijkse gehaktbal wat minder een automatisme te maken." Hoewel een leven zonder vlees voor veel mensen makkelijk te doen is, is deze tussenweg een goede manier om erover te denken, want het begint bij bewustzijn en kleine stappen.

Zelf hosten is altijd beter, maar zelden makkelijker

Een van de elementen die het meeste terugkomt, is dat de beste oplossing vaak is om het zelf te hosten, of het nu gaat om fotoback-ups, opslag of wachtwoordmanagers. Bijvoorbeeld ocf81 pleit daarvoor: "Ik zou de suggestie willen doen dat een eigen server en een eigen domein stiekem een must is als je écht privacy wil behouden. Dat stelt je in staat om alles zelf in de hand te houden en om ook veel flexibeler te zijn met het hosten van diensten."

Zelf hosten kan een ideaal zijn, maar is het ook haalbaar? Daarover verschillen de meningen. Zoals Yariva zegt: "Ik snap natuurlijk dat self-hosted of een kekke Duplicati-set-up veel mooier en privacyvriendelijker is. Maar de combinatie van technische haalbaarheid, privacy en onderhoud vanaf je eigen kant is ook niet niks."

Yariva spreekt uit eigen ervaring. "Ik heb in het verleden geprobeerd om mijn eigen mailserver te hosten, na twee maanden was ik er klaar mee. Updates zelf pushen, spamfilters bijwerken, packages die niet lekker met elkaar samenwerken, DNS-records correct administreren zodat je niet op een blacklist komt, ga nog maar door. Terwijl ik nu een paar euro's per maand betaal om mijn mail bij Proton te zetten. Hoewel mijn eigen bak waarschijnlijk nog iets beter was geweest maak ik hier wel de afweging om toch te kiezen voor Proton."

Zelf een mailserver hosten is mogelijk, maar zoals Tweakers-ontwikkelaar DaFelix zegt: "Het is een enorm leerzaam proces, maar ik kan het weinig mensen aanbevelen. E-mail is complex, en ontwikkelingen om het beter te maken (SPF, Dmarc et cetera) hebben elk weer hun eigen leercurve. Bovendien heb je te maken met inkomende spam die je moet zien af te weren, en krijg je soms te maken met deliveryissues die je zelf moet zien op te lossen. Zeker als kleine partij kan dit nog wel eens lastig zijn als een ontvanger je zonder duidelijke reden blokkeert."

Ook Wild Chocolate heeft zo zijn twijfels bij zelf hosten: "Voor mij overigens ook een bewuste keuze om niet alles zelf te willen hosten. Hardwareaanschaf, energiegebruik en tijd om de boel up-to-date te houden lopen ook best op als je alles in eigen beheer wilt. Dan wil ik best een paar tientjes per maand uitgeven om het uit te besteden."

Is het dan alleen goed te doen voor IT'ers? Capslock2000 denkt van niet: "Ik ga nog verder en zeg dat het voor de meeste IT'ers eigenlijk ook te veel gevraagd is. Sorry, ik kan het niet mooier maken. In mijn ervaring is dit voor de meeste mensen een te grote stap en worden ze voortdurend blootgesteld aan druk om toch maar de bigtechoplossing te gebruiken."

Wissel van besturingsssysteem

Een van de plekken waar big tech het meeste zit, is in besturingssystemen. En dat is niet onschuldig: Google stopt aardig wat tracking in Android en Windows heeft uitgebreide telemetrie die Microsoft op de hoogte houdt van wat er op je systeem gebeurt. Veel mensen raden daarom aan om van besturingssysteem te wisselen, in veel gevallen een Linux-distro.

Dirk draait al jaren Linux: "In eerste instantie omdat ik zestien jaar terug het gedoe zat was om met een illegale Windows te werken, maar tegenwoordig vind ik de vrijheid en het gemak ook erg prettig. Ubuntu is dan ook niet moeilijker dan Windows, alleen anders. Wat de vrijheid betreft zijn hun experimenten met snap wel jammer. Ik zit nog op 20.04 en ik twijfel of ik bij het aflopen van de support niet naar een andere distro wil."

Maar Mint of Ubuntu is nog relatief een peulenschil en veel systemen maken bovendien nog gebruik van Intel- of AMD-processors, niet echt big tech, maar wel grote techbedrijven, redeneert jdh009: "Als je echt hardcore wilt gaan, of iets voor kinderen bouwt, kun je ook een Raspberry Pi kopen en die gebruiken om het gehele rijtje van AMD/Intel/Microsoft buitenspel te zetten. Tegenwoordig responsive genoeg als je alleen een beetje browset."

Big tech? Sure, maar gebruik anonimisering

Als je dan toch diensten van grote techbedrijven om welke reden dan ook wilt gebruiken, zijn er ook opties om dat op een anoniemere manier te doen en de verzameling van data tegen te gaan. In het topic staan ongelofelijk veel manieren om dat te doen.

Om te beginnen in de browser. Daar kun je naar LocalCDN, zegt Munchie: "Hiermee worden verzoeken naar externe Libraries en CDNs geblokkeerd, en in plaats daarvan lokaal geïnjecteerd en geladen, bijvoorbeeld van Google Hosted Libraries, Microsoft Ajax CDN, Cloudflare en Yandex CDN. Bij het gebruik merk je er eigenlijk niks van. Een nadeel is dat het wel eens kan gebeuren dat een website niet goed laadt; in dat geval is tijdelijk uitschakelen een oplossing."

Op gebied van sites en apps noemt Munche ook nog 'frontends'. "Hierbij kan je een website gebruiken, zonder daadwerkelijk de website zelf te bezoeken. Hierdoor heb je een schonere interface en geen last meer van tracking, advertenties & sponsorblocks, cookietoestemmingen, inlogpop-ups, 'recommendations', 'wil je onze app downloaden' en dergelijke." Zo is er voor YouTube bijvoorbeeld Piped, voor Reddit Libreddit en voor Twitter Nitter. Ook kun je Google Translate gebruiken via Lingva, al kun je ook naar een alternatieve vertaalmachine als DeepL.

Munchie: "Het nadeel is dat de services niet altijd stabiel zijn, dus het komt weleens voor dat een filmpje niet wil laden of dat de website onbereikbaar is. Op sommige frontends kan je ook een lokaal account aanmaken, maar je kan dus niet inloggen met je normale account."

Ook Gotiniens gebruikt alternatieven om niet naar YouTube te hoeven gaan. "NewPipe is een opensource-YouTube-client, abonnementen zijn lokaal waardoor je niet hoeft in te loggen met je Google-account. Ook kan je filmpjes downloaden, ook enkel de audio, die ik gebruik voor podcasts die alleen op YouTube verschijnen. Nadeel van NewPipe is dat de app nog steeds verbinding maakt met YouTube, waardoor ze wederom je IP hebben. En momenteel kan NewPipe niet alle livestreams listen van een kanaal."

Een oplossing daarvoor is Libretube: "Die gebruikt een instantie van piped als proxy naar YouTube. Hierdoor verbind jij niet naar YouTube. LibreTube is een iets nieuwere client, en daarom voor mijn gevoel nog niet helemaal compleet. Ik houd hem echter wel in de gaten, want ik denk dat het zomaar mijn defaultclient kan worden."

Op Android is het mogelijk om een andere client te gebruiken voor de Play Store, zegt Gotiniens. "Om toch apps te kunnen downloaden uit de Play Store gebruik ik Aurora Store. Hiermee kun je anoniem apps downloaden uit de Play Store; Aurora heeft hiervoor een aantal Google-accounts die je tijdelijk toegewezen krijgt bij het openen van de Store."

Vind je het leuk? Stem met je portemonnee

Het punt is wel dat veel van de software die gebruikers aandragen afhankelijk is van kleine bedrijven of vrijwilligers. Zoals Tsurany al zei, kleven daar risico's aan, want een klein bedrijf of enkele vrijwilliger levert een groter risico op dat een dienst over een paar jaar niet meer bestaat. Als je daar dan afhankelijk van bent, moet je dan weer op zoek naar een alternatief.

Stemmen kan sowieso met de portemonnee, vindt JukeboxBill: "Voor het omzeilen van bigtech ben je doorgaans aangewezen op freeware, shareware, open source en wat al niet meer. Dat is allemaal gratis, maar voor software en diensten, die ik dagelijks gebruik, ben ik wel genegen om van tijd tot tijd een donatie te doen. Het valt mij wel op dat er de laatste tijd ook wat uitdrukkelijker om wordt gevraagd."

Het is ook David tegen Goliath, merkt Capslock2000 op: "Tot op zekere hoogte is het ook een heel oneerlijke strijd, als amateur meespelen op het zelfde veld als de miljardenbedrijven. Het is misschien een beetje ontmoedigend, maar wat iedereen kan doen is stemmen en politici aansporen om big tech in te perken en verder te kijken dan alleen financiële aspecten."

Tot slot

Elke reis van duizend mijl begint met de eerste stap. Het is, naar verluidt, een oud Chinees spreekwoord en het geldt op veel vlakken. Die eerste stap om weg te willen van big tech zal voor veel mensen het ongemak zijn. Dat kan ongemak zijn met de afhankelijkheid van een groot techbedrijf dat je kan afsluiten van je eigen foto's, of die naar jouw smaak wel erg veel van je weet.

Dat betekent niet dat je op stel en sprong elke dienst van een groot techbedrijf uit je digitale leven hoeft weg te snijden. Je kunt ook kiezen voor het equivalent van een dag geen vlees, in plaats van helemaal vegetariër worden.

Dat is ook wat ik heb gedaan: mijn eerste dagje zonder vlees was het wisselen van browser en zoekmachine. Pas een tijd daarna volgden de volgende stappen, zoals het wisselen van cloudopslag, fotoback-up en e-maildienst.

Met veel van de tips uit het forum ga ik aan de slag. Zo heb ik navigatieapp OsmAnd geïnstalleerd voor navigatie en wil ik stukjes software als LocalCDN, NewPipe en Lingva zeker eens proberen. Ook het idee van een lokaal gehoste wachtwoordmanager via Vaultwarden klinkt heel aanlokkelijk.

Wat ook heel waardevol is, is om te zien hoe mensen uit deze community hiermee bezig zijn. Er zitten tips tussen voor absolute beginners die geen gedoe willen hebben, maar ook hun data willen beschermen, en tips voor diehards die er niet voor terugdeinzen om een eigen mailserver in de meterkast te zetten. En bovenal laten ze anderen nadenken over hoe zij willen omgaan met big tech en waarom ze bepaalde stappen willen zetten. Die eerste stap van een reis van duizend mijl is misschien spannend, maar het is goed om te weten dat er veel meer mensen zijn die bezig zijn met diezelfde reis.

Reacties (201)

201
195
102
10
0
74
Wijzig sortering
Anoniem: 718943 25 januari 2023 14:20
Ik was het ook beu, voornamelijk een tijd geleden toen Google besloot mijn account stuk te maken.

Ook ik heb een redelijk zuinig servertje staan, een 8core Atom met 32GB RAM en een paar T aan storage.
Dus daar heb ik het volgende op gezet:

- nextcloud (docker, kant en klaar)
- powerdns (docker, kant en klaar) (PowerDNS heb ik nodig om wildcard LetsEncrypt certs aan te kunnen vragen)
- mailserver (docker, kant en klaar) (Gecombineerd met Squirrelmail in Nextcloud)
- synapse (voor matrix) met whatsapp, signal, telegram en discord bridges (dockers, kant en klaar)
- jellyfin (voor eigen geripte DVD's/Blurays, soort Netflix) (docker, kant en klaar)
- searx met morty en torproxy (zoekengine wrapper om diverse zoekengines, maar dan zonder tracking) (dockers, kant en klaar)

Spul niet aan het internet gehangen, maar binnen een wireguard (VPN, docker, kant en klaar) net gegooid.

LineageOS op mijn telefoon gezet en daarop het volgende geinstalleerd:
- F-Droid (store)
- Aurora store (wrapper om play-store zonder google account)
- Nextcloud services (voor push notificaties)
- Nextcloud app (voor file-syncs)
- Nextcloud deck (voor scrum/kanban bord)
- Nextcloud Notities (voor notes)
- Nextcloud Bookmarks (voor bookmarks)
- Nextcloud Passwords (wachtmanager)
- Nextcloud Nieuws (voor diverse rss feeds)
- Nextcloud Tasks (vergelijkbaar met de TODO app van Microsoft)
- Les Pas (Gallery app voor nextcloud)
- DSub (Muziek speler a-la spotify, maar dan voor je eigen MP3 collectie)
- JellyFin (Videos)
- Privacy Browser (Voor browsen van internet)
- NewPipe (voor youtube, zonder account)
- K9 mail (voor de mailserver)
- Davx (vanuit F-Droid, die is gratis) - Webdav/Caldav sync voor contacts en agenda
- Etar - (agenda + widget)
- Element (voor matrix bridge, dus whatsapp ed. zonder toegang tot contactenlijst)
- WireGuard client (Always on VPN, zodat ik bij mijn eigen draaiende services kan, ook buiten de deur)
- OSMAnd~ (Openstreetmap maps app)
- HERE we go (Offline Navigatie)

Op mijn Linux-laptoptje ook nog Wireguard geinstalleerd in 'always on' modus.

Zo, en toen waren we van 'Big Tech' af.
Goed dat je hier tijd voor hebt gevonden, ook om alles uit te zoeken.
Ik moet zeggen dat ik gewoon lui ben geworden. Gebruik FF icm ddg op mijn telefoon met wat plugins maar daar houdt het tegenwoordig wel mee op .

Het hele rooten en custom image heb ik echt geen zin meer in. Het ding moet gewoon werken.
Misschien is dat tegenwoordig anders dan toen ik mijn Htc Desire HD en nexus 4 had maar prive tijd is mij meer dan heilig tegenwoordig
Hierbij nog een aantal bronnen en mijn eigen bevindingen.

Over het onderwerp

De eerste documentaires die ik heb gezien over het onderwerp data en privacy is 'Herover je data' van VPRO Tegenlicht, uitgezonden op 18 oktober 2019.
In deze aflevering van VPRO Tegenlicht kijken we hoe we los kunnen komen van de techgiganten en onderzoeken we meerdere Europese iniatieven om de zeggenschap over onze data terug te krijgen. Welke inspanningen en initiatieven zijn er voor een meer publieke online wereld? (VPRO)
Het artikel 'Nee, je hebt wel iets te verbergen' van de Correspondent (2013) onderzoekt en geeft inzicht op de vraag 'Wat heb ik te verbergen?' Privacy is naast een mensenrecht (juridisch begrip) vooral een menselijke eigenschap.
De meest elementaire verschijningsvorm van privacy is namelijk de private ruimte in ieder mens: de gedachtenwereld, het gevoelsleven, het innerlijk (De Correspondent).
Of de documentaire van VPRO Digitale Detox, uitgezonden op 24 januari 2022.

Meer praktischEigen bevindingen

Eind 2019/begin 2020 ben ik hiermee begonnen. Signal voor Whatsapp, LineageOS met mircoG voor Android, Nextcloud, Protonmail, Photoprism voor foto's, etc. Belangrijkste vind ik zelf dat ik niet wil bijdragen aan de dataverzameling.

Binnen mijn familie/vriendenkring zijn een aantal mensen meegegaan naar Signal, maar het contact via Signal met deze mensen is drie jaar later vrij summier. Het contact buiten Signal om is meer via telefoon of SMS (of natuurlijk gewoon face-to-face).

Binnen mijn familie/vriendenkring voel ik mij wel eenzaam in deze 'strijd'. Maar ik ben ook niet een persoon die andere mensen graag wil overtuigen.

Toch zou ik niet terug willen naar de situatie voordat ik hiermee begon. Software/applicaties die ik nu gebruik werken prima. En ik heb het gevoel dat ik niet bijdraag aan de dataverzameling, daar ben ik blij mee. :)
Ik snap dat er mensen zijn die van big tech af willen maar zie ook dat veel mensen die zoiets (als een trend) willen geen besef hebben wat er werkelijk met je data gedaan mag worden, veelal is het alleen voor statistieken. Neemt niet weg dat het ook misbruikt kan worden. De kans dat een foto of filmpje van jou door een ander wordt gekopieerd is groter dan dat een big tech bedrijf het ergens voor misbruikt.
Kijk, als je beseft dat niets gratis is weet je al waaraan je begint als je een gratis dienst afneemt.
Ik snap dat er mensen zijn die van big tech af willen maar zie ook dat veel mensen die zoiets (als een trend) willen geen besef hebben wat er werkelijk met je data gedaan mag worden, veelal is het alleen voor statistieken.
Het lastige aan deze opmerking is dat je die twee kanten op kan uitleggen, namelijk dat mensen het overschatten of dat mensen het onderschatten. Misschien is het belangrijkste punt wel dat ze het /verkeerd/ inschatten en dus eigenlijk niet weten waar ze wel of niet toestemming voor geven.

"alleen voor statistieken" klinkt heel onschuldig, maar technisch gezien zijn de meeste vormen van AI (zoals GPT) niet meer dan statistiek. Ik denk niet dat je dit bedoelt maar dat laat zien hoe moeilijk het onderwerp is.
De kans dat een foto of filmpje van jou door een ander wordt gekopieerd is groter dan dat een big tech bedrijf het ergens voor misbruikt.
Dat ligt nogal aan je definitie van "misbruikt". Als je het opbouwen van een profiel of het tonen van gepersonaliseerde advertenties als misbruik ziet dan wordt alles wat je upload misbruikt.
Kijk, als je beseft dat niets gratis is
Dat klopt niet, een hoop dingen in deze wereld zijn wel gratis. Vanochtend is de zon voor niets opgegaan en ik hoefde ook niet te betalen om naar het gefluit van de buschauffeur te luisteren. Ook mocht ik gratis Wikipedia bezoeken met mijn Linux OS dat ik gratis mag gebruiken terwijl ik gratis op een bankje in het park zit en gratis naar de duiven kijk en ik gratis luister naar de muziek van een draaiorgel. Daarna heb ik gratis de website van mijn werkgever bezocht.

In al die gevallen kun je zeggen dat het "anders" is maar hoe anders moet het zijn voor iedereen dat beseft?
Ook als er ergens iemand voor heeft moeten betalen is het niet altijd vanzelfsprekend dat er ook kosten voor de gebruiker zijn. Dat bankje is er niet vanzelf gekomen, daar heeft iemand voor betaalt, maar eenmaal geplaatst mag iedereen er op zitten.
weet je al waaraan je begint als je een gratis dienst afneemt.
Ik denk dat de meest mensen dat juist niet weten, je kan je zelfs afvragen of er iemand in de wereld is die het echt kan overzien? Mensen beseffen tegenwoordig wel dat er iets met hun data gebeurt maar ik denk niet dat ze echt weten hoe ver dat wel of niet gaat. Ik denk dat de meeste mensen het nogal onderschatten en dat ze ook de effecten onderschatten. Niet alleen hoe effectief reclame is maar ook minder voor de handliggende onderwerpen zoals zelf-censuur die mensen toepassen als ze weten dat ze in de gaten gehouden worden. Dan denken ze onderbewust "ik vind het eigenlijk een mooie knuffelbeer maar ik durf niet op de link te klikken want dat komt in mijn profiel terecht en dan zie ik de komende 3 maanden overal knuffelbeertjes en dan krijg ik gekke opmerkingen van collega's".

Als je kijkt hoe cookiewaarschuwingen en privacy statements er tegenwoordig uit zien dan is wel duidelijk dat ze meestal proberen te verbergen hoeveel ze verzamelen en wat ze er mee doen. Dat zou op zich genoeg moeten zeggen.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 16:30]

Ehm gratis bankjes, parken, websites?
Ja het gefluit van de buschauffeur is gratis, maar denk je dat die dat doet als ie er niet voor betaald krijg.
Of überhaupt mag werken, wat lastig is als alles gratis is.
De bankjes en parken zijn toch niet uit de lucht komen vallen?
Daar hebben wij ook voor moeten betalen en dat doen we nog steeds.

Voorbeeld: rond 1910 was de technologie van elektrische autos er al....maar het schijnt dat er daar toen niet genoeg geld op kon worden verdient.
Dus tja, 100 jaar later zal dat er niet minder op zijn geworden.

Hetgene wat gratis is inderdaad de zon en de natuur.
Helaas vinden we dat laatste steeds minder belangrijk, terwijl dat belangrijker is dan al die hardware zooi.

En controle lijkt voor menig overheid/regering/koninkrijk toch erg verleidelijk en daar zijn ze tegenwoordig erg goed in.

Ik ben een idealist, dus ik snap je punt.
De laatste jaren is er veel geld verspilt voor eigenlijk nutteloze dingen.
Ehm gratis bankjes, parken, websites?
De bankjes en parken zijn toch niet uit de lucht komen vallen?
Daar hebben wij ook voor moeten betalen en dat doen we nog steeds.
Dat is toch precies wat ik schrijf? Uiteraard moet iemand er ooit voor betalen, maar dat betalen is niet gekoppeld aan het gebruik. Op sommige punten vinden we dat heel normaal terwijl er op andere punten wordt gedaan of het een volkomen belachelijk idee is en je totaal achterlijk bent als je denkt dat de dienstverlening van Google gratis is.
Ja het gefluit van de buschauffeur is gratis, maar denk je dat die dat doet als ie er niet voor betaald krijg.
Ja, het fluiten doet hij gratis. Ik weet wel zeker dat deze man ook fluit als hij niet in de bus zit.
Dat hij fluit staat niet in z'n contract en hij krijgt er geen cent voor. Hij is geen betere of slechter busschauffeur door z'n gefluit.

Ik zou er inderdaad niet naar kunnen luisteren als hij geen baan als busschauffeur had maar dat heeft niks te maken met wel of niet betalen voor het fluiten.
Dat klopt niet, een hoop dingen in deze wereld zijn wel gratis. Vanochtend is de zon voor niets opgegaan en ik hoefde ook niet te betalen om naar het gefluit van de buschauffeur te luisteren. Ook mocht ik gratis Wikipedia bezoeken met mijn Linux OS dat ik gratis mag gebruiken terwijl ik gratis op een bankje in het park zit en gratis naar de duiven kijk en ik gratis luister naar de muziek van een draaiorgel. Daarna heb ik gratis de website van mijn werkgever bezocht.
Ik wil je bui niet verpesten, maar een aantal zaken zijn toch niet zo gratis als jij ze schetst.
1) Het gefluit van de buschauffeur - als je niet in de bus was gaan zitten, waar je voor moet betalen, had je het gefluit niet gehoord.
2) Het bankje in het park en het park zelf zijn betaald met gemeenschapsgeld. Ook het onderhoud van het bankje en het park.
3) Ik vermoed dat jouw werkgever net als bijna elke webmaster data verzameld van zijn bezoekers, vandaar de cookie waarschuwing.

Met andere woorden, heel veel zaken die we als 'gratis' zien, zijn dat indirect toch niet. En heel vaak is dit niet zo transparant voor mensen, zelfs voor jou niet.
Wat is misbruik? Je gaat van statistieken naar een foto of filmpje. Beide missen m.i. het echte probleem. Het grote issue vind ik zelf met name de metadata. Hiermee kun je zeer precieze profielen opbouwen van mensen. Deze metadata geeft de bezitter ervan (onzichtbare) macht; je kunt nu onbewust gestuurd worden op basis van wat je wel of niet te zien krijgt, hoe je het te zien krijgt en ga zo maar door. Je komt in een bubbel waar je moeilijk uit kan, of nog erger: je stemgedrag kan worden beinvloed.

Ontsnappen is overigens heel moeilijk. Ik gebruik geen whatsapp om bovenstaande reden, maar veel mensen om me heen wel. Mijn telefoonnummer is daarom dan ook bekend bij whatsapp/facebook (omdat anderen niet goed met MIJN gegevens omgaan) en is mijn bubbel / profiel dan waarschijnlijk gewoon bekend bij facebook, zonder dat ik daar iets voor hoef te doen.
Big tech maakt het anderzijds ook weer heel makkelijk om uit je bubbel te stappen. Ik bedoel, ik lees nos.nl, telegraaf.nl, new york times etc etc, volgens mij allemaal gehost bij big tech en allemaal met een andere invalshoek. Nog niet al te lang geleden bepaalde de plek waar je woonde, de kerk, je werkgever of je vriendenkring je bubbel nog veel meer dan nu. Ik bedoel, elke arbeider las de Vara gids, stemde PVDA en was lid van de vakbond. Als dat geen bubbel is! Natuurlijk vind ik de verregaande profiel opbouw bezwaarlijk, maar ik heb persoonlijk niet het idee dat het mijn leven extreem beïnvloedt en ook niet dat dat ik in een bubbel zit waar ik niet meer uit kom.
Nou de uitzenbureau's weten je ook altijd wel weer te vinden.
Zelf een keer meegemaakt dat er een onbekend uitzendbureau belde en vroeg of ik interesse had in een baan.
Terwijl dit uitzendbureau aan de andere kant van het land ligt en ik geen rijbewijs heb.
Bij navragen hoe het mogelijk was dat ze contact met mij zochten, kreeg ik als antwoord dat ik in een database stond.
Nooit toestemming voor gegeven en zelfs mijn oude adres stond er nog in....maar dan weer niet dat ik geen rijbewijs of auto heb.

Ik ben echt heel erg klaar met alle internet zooi en meuk.
Wordt alleen maar erger en steeds minder te controleren, dit zouden we toch niet moeten willen lijkt mij.

En vooral voor de jongeren die ermee opgroeien en dit als normaal zien.

En 80% van de mensen die tegenwoordig met een pc werkt die weet niet wat ze doen.
Die krijgen opdrachten en uitleg, maar oplossingen bij problemen weten ze niet.
Moet er toch weer een icter bij komen.
Als ik het plak op mijn wereld en mijn omgeving, dan valt de invloed van Big Tech erg mee. Mijn stemgedrag wordt er niet door beïnvloed in elk geval ;) We hebben de doemscenario's uit de VS voor ogen, maar ik geloof niet dat het in Nederland zo'n vaart loopt.
En als ik er dan wat van merk dan is het op het amateuristische af. Zodra we zonnepanelen op ons huis hadden kwamen de reclames voor zonnepanelen voorbij. Zodra we een nieuwe koelkast hadden gekocht kwamen zowaar de 'aanbiedingen' binnenstromen. Tja, als ze zo hun geld willen verdienen dan lukt dat bar slecht.
Als je stemgedrag beinvloed wordt, dan zul je het waarschijnlijk niet weten.
Haha, zo lust ik er nog wel een paar! Nee, ik stem al decennia hetzelfde, lang voor Facebook en Google bestonden.
Anoniem: 80910 @memphis24 januari 2023 23:54
Ik niet, als het beter werkt dan het alternatief ben je toch gek dat je overstapt. Geef mij die biefstuk maar ipv een kaasburger. Ik als developer heb een goede zoekmachine nodig, bing of Google, vaak ben ik er dan.
Dat snap ik dan ook wel weer. Ik gebruik doorgaans Ecosia (wat weer Bing gebruikt geloof ik) maar Google werkt vaak toch net even beter als ik echt iets specifieks zoek. Maar goed, ik blokkeer alle ads, trackers, analytics, dus veel zullen ze niet aan me verdienen.
Aan de andere kant ligt er nu een Samsung smartphone naast me mee te luisteren, doet Google zo mijn buitenlamp aan als het donker wordt en gaat mijn thermostaat zo vertellen tegen de ketel dat hij aan het werk moet als ik naar huis ga. Allemaal volledig automagisch aan elkaar geknoopt via internet. Ik weet dat het buiten de Big Techs om kan, maar pfff... daar moet je wel even goed voor gaan zitten!
Gratis of niet, ze jatten alles van je, ik hoorde iemand die er verstand van heeft, die zie ook al, een kaal besturings systeem, apps die gekke dingen willen doen, afb, z niet, naar sturen
Ik mis in het 'wissel van besturingssysteem'-verhaal (wat naar mijn mening onder 'moeilijkere stappen' valt) voor Android het qua code Google-loze alternatief van LineageOS+microG+Aurora Store+Aurora Droid/F-Droid.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:30]

Arnoud verwijst wel op pagina 2 naar een eerder artikel hierover.
Anoniem: 1787524 @Ric00w24 januari 2023 16:27
Ik draai al 5 jaar zonder noemenswaardige problemen Android zonder een enkele Google app of service. Met behulp van MicroG en in dit hele artikel wat over "weg bij bigtech" wordt het in de kantlijn vernoemt. Dat vind ik erg vreemd
Google eraf en MicroG erop is het eerste wat ik doe als ik een nieuwe telefoon koop. ik loop niet eens de installatie door van de nieuwe telefoon alleen even USB debugging aanzetten en ander ROM erop.
Nog niet voor 1000 euro ga ik terug naar een Google phone


nog even een edit want ik kan er echt niet over uit dat MicroG uberhaubt niet genoemd wordt

Arnoud wat is de reden dat je dit niet vernoemd?

Vind je het niks ?
Heb je het niet geprobeerd ?
Wil je mensen behoeden voor het "levensgevaarlijke" flashen van een ROM ?

ik ben daar wel benieuwd naar

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1787524 op 22 juli 2024 16:30]

True. Ironisch genoeg is het unlocken van een Google Pixel telefoon zeer eenvoudig en met GrapheneOS heb je een hele stabiele en veilige ontgoogelde telefoon. Met als bonus extra batterijduur.

Voor de mensen die dat spannend vinden heb ik 2 jaar terug een simpele website opgezet om ontgooglede telefoons aan te bieden. Komt steeds meer interesse voor.

[Reactie gewijzigd door baskabas op 22 juli 2024 16:30]

Arnoud wat is de reden dat je dit niet vernoemd?

Vind je het niks ?
Heb je het niet geprobeerd ?
Wil je mensen behoeden voor het "levensgevaarlijke" flashen van een ROM ?
Haha, dat laatste is het in elk geval niet, je hebt het wel tegen iemand die graag voor de lol telefoons flasht en het af en toe ook nog mag samenvatten in een artikel ;)

Het tweede is het ook niet, want het kwam al eerder uitgebreid aan bod in een eerder artikel. En, zoals je uit de hele teneur van het artikel kan opmaken - het eerste is het ook al niet :)

Waarom staat je rom flashen dan niet in dit artikel? Simpel, het was geen onderdeel van mijn zoektocht. Ik zeg immers op pagina 1
Afgelopen jaren heb ik meer van die stappen gezet. Daarover heb ik geregeld verteld in onze podcast, onlangs nog, maar die ervaringen heb ik nog niet eerder gebundeld. Dit is geen review of lijstje met aanbevelingen: er zijn plekken op internet waar je veel meer informatie kunt vinden over de gebruikservaring en features van de besproken tools. Het is meer een verhaal over hoe ik dat heb gedaan en waarom en waar ik tegenaan liep.
Mijn Android-telefoon heeft veel functies en sommige daarvan zijn zakelijk (ook al is het mijn telefoon - simkaart is wel van werkgever). Mijn werkgever heeft ervoor gekozen om alles via diensten van Google te laten lopen, dus ik kan hem sowieso niet ontgooglen. Ook privé zit er nog van alles in Google-diensten (wat ik aan het losweken ben, maar dat is nog niet klaar). Daarom is dat - vooralsnog - geen onderdeel geweest van dit proces en daarom kwam het niet in dit artikel :)

Ik ben nog niet klaar - privé dus niet (zit nu as we speak de Cookbook-app in Nextcloud te ontdekken, dat is errug fijn) maar ook qua artikelen niet. Dit thema is een groot thema binnen de community van Tweakers. Wanneer en hoe het een volgende keer aan bod gaat komen, weet ik niet. Maar dat er vervolgartikelen komen die raken aan dit thema, dat ligt wel voor de hand. En als dat gaat over smartphones, dan is de kans dat het flashen van roms daar onderdeel van uitmaakt natuurlijk levensgroot :)
Google eraf en MicroG erop is het eerste wat ik doe als ik een nieuwe telefoon koop. ik loop niet eens de installatie door van de nieuwe telefoon alleen even USB debugging aanzetten en ander ROM erop.
Voor veel telefoons is het iets meer moeite omdat de bootloader geopend moet worden. Dit kost vaak enkele dagen tot weken (naargelang de fabrikant en het toestel).
Bij mijn motorola kan het gewoon online. Wel wat dingen doen met fastboot, maar dat wordt op de site van motorola ook enigszins uitgelegd.
Na je door alle warnings, voorbehouden en drama teksten bent gescrolled kun je direct de unlock code aanvragen en ontvangen.

Ik was langer bezig met het oplijnen (foon aan pc, fastboot commando's, etc) dan het ontvangen van de unlock code
Bij mijn motorola kan het gewoon online. Wel wat dingen doen met fastboot, maar dat wordt op de site van motorola ook enigszins uitgelegd.
Na je door alle warnings, voorbehouden en drama teksten bent gescrolled kun je direct de unlock code aanvragen en ontvangen.
Recent getest met een Motorola Edge 20. 72 uur nodig voor unlock. Zoals genoemd moet iets dergelijks voor veel (niet alle) modellen, en kan de tijd verschillen per model (en mogelijk ook op de leeftijd van het model).

Let op dat ik test direct uit de doos, niet nadat het toestel al zoveel tijd gebruikt is. Ik geef niets om de software van de fabrikant, dus gebruik die niet. AOSP for life.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:30]

Ok, goed om te weten. Had al met een schuin oog naar de Edge 30 gekeken als mogelijke toekomstige opvolger omdat daar een ondersteunde Lineage ROM voor is. Nu is de wachttijd natuurlijk overkomelijk, maar wel rete irritant
Doe alles om het unlocken van de bootloader voor te bereiden. Je krijgt van Motorola het bericht dat je moet wachten (en hoe lang). Bevestig in Developer Options dat de optie om de bootloader te unlocken niet ingeschakeld kan worden. Laat het toestel 72 uur aanstaan met een internetverbinding (mag Wi-Fi zijn). Probeer het daarna opnieuw door opnieuw Developer Options te openen.

Tussendoor mag je het ook proberen. Bij mij was de optie beschikbaar in Developer Options na ~64 uur.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:30]

In een geweldige aanbieding (-€120) de Edge 30 gekocht. Unlocken kon eigenlijk direct. Enige voorwaarde is om de telefoon een keer te starten met een SIM erin, zodat Motorola kan zien dat het geen provider telefoon is.

Voor de rest kon ik unlock info op de site invullen en kreeg meteen een unlock key.
Bij Samsung, tenminste met mijn S9, moet je eerst een week wachten voordat je hem kan unlocken. Doen ze natuurlijk zodat je al wat data erop hebt staan en hem dan niet meer wil unlocken
Ik vind het artikel sowieso bijzonder kort, beknopt en weinig diepgang. Er worden kort enkele dingen aangestipt, maar op zo'n manier dat je kunt zien dat die zaken niet (lang) door het team is getest. Bij de lastigere zaken zijn het enkel samenvattingen en links naar de reacties op het forum.
Dat klopt, maar het is wel een wat ouder artikel. Het lijkt me dat Android met Google Services en van de eerste duiven is die je niet wil als je af wil van Big Tech?

In ben zelf redelijk pragmatisch met privacy, maar heb wel als test e/os (dwz MicroG) geïnstalleerd en dat werkt eigenlijk uitstekend.
een van de problemen die ik heb met deze oplossing ik eigenlijk dat er nog steeds geen enkel bedrijf is die mij een dergelijke telefoon weet te bieden.

als een bedrijf als samsung voor ongeveer 300 euro een toestel kan maken, dan zou ik best wel bereid zijn nog 100 extra te betalen als ik daarvoor een custom rom krijg, waar een professionele ontwikkelaar, gedurende 5 jaar elke maand google's beveiligings patches test en OTA naar mijn telefoon stuurt.. en ook elk jaar de android upgrade uitvoert. met een kleine 10.000 gebruikers (wereldwijd) die zo'n dienst afnemen en laten we eerlijk zijn dat is echt PEANUTS. moet je al makkelijk een klein team van +/- 3 tot 5 developers in staat kunnen stellen om zo'n project te onderhouden.

stel je dan eens voor wat er zou gebeuren als de prijs zou dalen naar 50 euro en de userbase daarmee vermoedelijk wel kon stijgen naar wereldwijd een half miljoen installs.

want dit is naar mijn idee ook wel het grootste probleem van die 'alternatieve roms'...
je moet maar net geluk hebben dat jouw telefoon ondersteuning krijgt, of dat de persoon die jouw gekozen rom blijft updaten tot je een nieuw toestel koopt.

ik heb in mijn android leven 3x die pech gehad... een keer met de desire HD waarbij de fabrikant ineens zij dat android 4 er niet ging komen, en later met de desire ONE SV waarvan ik dacht dat het een norm populaire modders telefoon zou worden door zijn lage prijs en relatief goede specs... ( na nog geen jaar kreeg ik van htc al geen updates meer en op de bekende mod-fora was niemand die er een rom voor wilde maken. later het zelfde probleem met een huwai toestel waarbij de p7 super populair was, de p8 ook, maar er voor de p9 (of was het p9lite ik weet nie meer) nauwelijks (of helemaal geen) roms te vinden waren terwijl de p10 EN de P10lite die wel weer kregen.

en als je denkt ja koop dan een samsung S... ook daarvan zijn er verschillende jaargangen geweest die niet goed ondersteund zijn geweest in bijv lineage.
Sony 10 iii met sailfish os? Je betaald voor het systeem dat onderhouden wordt en ota updates krijgt
Tsja, het blijft natuurlijk een beetje houtje-touwtje met custom roms. Je kan overigens een nieuwe Fairphone 4 met e/os preinstalled kopen mocht de installatie en drempel zijn.
probleem is, dat het toestel dat ik noemde, een 800cdm2 oled schermpje heeft terwijl de fairphone 4 maar een 500cdm2 ipspaneeltje.. het contrast is dus al brakker maar de helderheid is gewoon ondermaats voor een telefoon. laat staan een van niet slechts 100 duurder zoals ik aangaf maar ruim 300 (lees: dubbel de prijs half de specs, dat maakt het 4x duurder...

dan je zeggen ja maar als je ze niet support kunnen ze niet groeien en komt wat jij wilt er uiteindelijk nooit.... en dat klopt in zekere zin ook wel, maar daarmee zou ik nu geen toestel hebben waar ik daadwerkelijk iets mee kan..
edit:
Update: grappig is, dat ik in een PM werd geattendeerd op het bestaan van een bedrijfje, dat kennelijk geflashte telefoons verkoopt en kennelijk dan ook de software support overneemt van voornamelijk google pixel telefoons. - omdat ik niet weet hoe tweakers.net met reclame of links naar producten buiten de pricewatch om gaat post ik hier geen links, maar ik denk dat je er met een "privacy software google pixel !g" -search wel gaat komen (uiteindelijk) ik heb die persoon ook aangeraden eens een review-sample naar @arnoudwokke te sturen zodat we er meer over kunnen lezen en vooral ook kunnen ontdekken of dit 'voor de massa' geschikte telefoons zijn EN of de verkoper ook een degelijk garantie-beleid weet neer te zetten zodat je niet in gedonder komt waarbij je eerst een google rom moet flashen voordat je bij google terrecht komt... of als dat wel moet, dat de verkoper dit dan voor je regelt door als webshop je toestel in te nemen, hem flasht en dan pas voor je naar google stuurt... zoals ook een mediamarkt feitelijk doet als je garantie wilt.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 16:30]

Ik vind mezelf redelijk alert mbt privacy (wat de reden is om zoveel als mogelijk de big tech buiten de deur te houden).
Het security argument vind ik persoonlijk minder belangrijk. Ik heb geen essentials op mijn telefoon en denk ook niet dat ik een interessante target ben om gehakt te worden.

Zonder updates of een nieuwe android versie werkt mijn telefoon nog net zo goed (sterker nog, in het verleden in het vaker voorgekomen dat een nieuwe versie zorgde voor een battery drain).

Qua beschikbare ROMS ben ik het wel met je eens. Het is behoorlijk random welke ROMS voor welke telefoon beschikbaar zijn/komen. Mijn huidige telefoon doet het nog prima, maar heb al wel bedacht dat de volgende op de lijst van LineageOS moet staan (ook al zijn ze vaak wat ouder)
Dat artikel noemt niet zaken zoals Aurora Store. Toen was dat al een gemis.
Ik krijg hier gemengde gevoelens bij. Ja, je zet Google redelijk buitenspel, maar ...
Uiteindelijk maak je nog steeds gebruik van (open source) Android en maak je toch gebruik van de basis van Googles ecosysteem. Daardoor hou je dat ecosysteem indirect in stand.
Ik gebruik zelf Sailfish, van Jolla. Daar steek ik graag mijn geld in in de hoop dat het ooit toch voet aan grond krijgt. Het is een kwestie van tijd en ik hoop dat we daar genoeg van zullen hebben.
Ik gebruik zelf Sailfish, van Jolla. Daar steek ik graag mijn geld in in de hoop dat het ooit toch voet aan grond krijgt. Het is een kwestie van tijd en ik hoop dat we daar genoeg van zullen hebben.
Alles staat en valt met ondersteunde applicaties die automatisch geactualiseerd worden. Zie Windows Phone 8(.1)/10 Mobile. Sailfish OS is op dit gebied helaas geen serieus alternatief.
Wat bedoel je met ondersteunde applicaties die automatisch geactualiseerd worden? De content van apps updatet automatisch en er komen meldingen van appupdates ...
Wat bedoel je met ondersteunde applicaties die automatisch geactualiseerd worden?
Veel applicaties zijn niet beschikbaar voor Sailfish OS, vergelijkbaar met Windows Phone 8(.1) en 10 Mobile. Die kunnen wel via een omweg geïnstalleerd en bijgehouden worden, maar dat is te veel moeite voor gewone gebruikers. Tevens is een gebrek aan Google Cloud Messaging suboptimaal voor Android-applicaties die afhankelijk zijn van push messages.
Ik type dit nu van mijn sailfish os. Gaat heerlijk. Ik heb toegang tot de meeste Android apps via aurora store, dus dat beperkte aanbod van apps gaat alvast niet op. En het updaten van die apps gaat net zo makkelijk via diezelfde store.
Sommige apps hebben perse Google play services nodig, dus nee die werken niet. Maar zelfs mijn bankapp gaat gewoon prima.


Updates van het OS vinden plaats en OTA.
Kan je wellicht een keer een artikel schrijven hoe je het echt gebruikt op dagelijkse basis?
Gebruik je de Android laag?
Welk toestel?
Sailfish? Welke email en calendar hosting met welke apps? Werkt het lekker samen met nextcloud? Etc etc
Ik gebruik de Android ondersteuning (Whatsapp), de standaard kalender en e-mail app van Sailfish. Nextcloud ken/gebruik ik niet.

Ik doe niet heel veel met de telefoon, surfen gaat er prima op, de rest interesseert me weinig omdat de hele mobiele wereld toxisch is (betalen met privacy). Het is een verademing ten opzichte van Android als het gaat om privacy, (het gebrek aan) advertenties, eenvoudige roottoegang en een normaal updatebeleid.
LineageOS heeft de nodige oude Android-apparaten een tweede leven gegeven. Zo gebruik ik een Sony Xperia Z3 Compact (Googleloos) als fietsnavigatie en een Lenovo Tab4 8 (Googleloos) als navigatie en ereader (aparte combi, ik weet het).

Jongste dochter heeft al twee jaar plezier van mijn oude Sony Xperia XZ2 Compact met LineageOS (wel met Google, want puber).

Zelf gebruik ik een Pixel 5 met GrapheneOS. Hoofdaccount Googleloos, tweede account wel Google voor apps die niet zonder Google kunnen. Dus beide opties op één apparaat. De flexibiliteit is heerlijk. Privacy bij default en alleen Google als het echt niet anders kan.
Ongetwijfeld dat men gaat downvoten, maar ze zijn met een reden big, het overgrote deel van deze planeet maakt er gebruik van, alternatieven is een meestal een stap terug qua gebruiksgemak en als er al eentje big tech weet te verslaan op een bepaald vlak, is het vaak een kwestie van stuivertje wisselen. Heb ook geen concreet antwoord of alternatief voor dit probleem hoor, gewoon even zeiken. :)
Maar dan ga je er dus vanuit dat ze groot zijn omdat ze goed werk leveren, en dat is lang niet altijd het geval. Neeva is bijvoorbeeld beter dan Google Search, BlackBerry OS was beter dan Android, enzovoort. Het punt wat ik wil maken is dat het hebben van de beste dienstverlening niet onderdeel is van de omstandigheden die groei faciliteren. Wat je nodig hebt is

- marketing, bijvoorbeeld in de vorm van o.a. cognitieve psychologen.
- veel geld om zakenpartners mee te kopen, bijvoorbeeld in de vorm van steekpenningen om app developers over te halen alleen nog maar voor jouw platform te ontwikkelen
- en natuurlijk goede advocaten, uiteraard om op het randje van wetgevingen te kunnen balanceren

Daarna komt ergens de kwaliteit van het product zelf aan bod.
wat je hier zegt is gewoon pertinente lariekoek,

google is wel degelijk groot geworden omdat google search ten tijde van de begindagen echt betere resultaten bood en een schonere interface had dan andere bedrijven. ook Gmail bood betere (meer opslag feinere interface) dan wat we toen gewend waren.

en zo zijn er meer voorbeelden, facebook won het van hyves en myspace en cu2 niet omdat ze meer advocaten hadden.

whatsapp won het van MSN toen microsoft al een miljarden-bedrijf was en whatsapp.inc (toen nog niet door facebook gekocht) een klein bedrijfje met een enkel product was. Denk maar niet dat die het ooit hadden kunnen winnen van M$... vooral niet in die dagen toen Microsoft zich nog echt als M$ gedroeg en concurrenten als Wordperfect, en Netscape navigator aan het wegpesten was.


Nee er is altijd eerst een usabillity incentive nodig om gebruikers naar je toe te halen, je doet dus OF iets heel nieuws, of iets ZO enorm veel beter dan de rest dat de moeite van het verhuizen voor de massa een optie begint te worden. en die moeite is 'helaas' in de afgelopen 10 jaar een heel stuk groter geworden dan vroeger. (google stamt immers uit het IE6 tijdperk.

Dat is ook een van de redenen waarom Gmail destijds zo groot werd en proton dat nu niet lijkt te worden... Volgens veel mensen is proton aanzienlijk beter dan gmail, het is alleen met alle accounts die men heeft (van neckermann tot de sportschool, tot de bibliotheek tot het online-inlogsysteem bij je huisarts tot netflix en playstation en ga zo maar door) ook veel lastiger geworden om nog van mailadres te wisselen.

in dat opzicht @arnoudwokke mis ik ook wel de noodzaak van een eigen domain duidelijk uitgelegd in dit artiekel, ongeacht bij wie je dit vervolgens host (transip of google suite, of microsoft 365 of thuis op je zolderkamer. want op het moment dat ik bij google weg wil kost mij dat een paar uur zoekwerk naar alternatieven en een weiziging in mijn dns.... ik hoef bij niemand een nieuw emailadres op te geven ookal ben ik 'weg bij bigtech'

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 16:30]

Wat @nst6ldr zegt is zeker geen lariekoek. Dit is waar maar het is wel een onderdeel van het geheel. De punten die jij opnoemt zijn ook het resultaat maar niet de oorzaak.

Google en Altavista lagen heel dichtbij elkaar. De search balk van Google was de doorslag maar dit ging vanaf het begin al gepaard met advertenties. En niet te vergeten, de tijd waarin het gelanceerd werd. Google zette miljoenen, zo niet miljarden in, met marketing. Een tijd waarin internet bekend stond om zijn gebruikers die nerds met brillen waren en dat vrouwen net wisten hoe een power knop ingedrukt moest worden. Dat is een hele grote oorzaak van het succes. Gmail heb ik persoonlijk nooit gebruikt omdat ik het onoverzichtelijk vond en de typische Android look vond hebben maar, die ''gratis'' opslag is een lokker geweest waar veel mensen voor betalen in deze tijd. Ik heb altijd Outlook en Mail van Apple gebruikt.

Facebook won wel degelijk door meer advocaten (en heel veel lobbyisten) omdat andere anders dood geprocedeerd werden. Microsoft heeft goed geholpen om groot te worden. Facebook werd in 2008 of 2009 standaard geleverd bij de X-Box 360 en zo zijn er meer implantaties geweest. Er bestaat ook een heuse Facebook Maffia die invloedrijke personen benaderd om niet negatief te praten over Facebook.

Whatsapp heeft om verschillende redenen groot terrein gewonnen. Ten eerst is Microsoft arrogant en dom geweest. MSN had al succes maar ze hebben dit succes nooit gebruikt door hun arrogante kut houding. Blackberry had ping maar ook dit hadden ze op verschillende platformen uit moeten brengen. Oftewel, de tijd waarin Whatsapp kwam was perfect want het was er nog niet.

De usabillity incentive is deels waar want je kan iets nieuws doen of iets veel beters lanceren maar de tijdsgeest is ook heel belangrijk. Daar hebben Zuckerberg en Co, Google enzovoort veel mazzel mee gehad. In deze tijd hadden ze totaal geen kans van slagen dus wat maakt hun dan goed als er geen tijdsgeest telt? Dan had ik Signal gebruikt, enzovoort.

Ik denk dat we niet meer van Big Tech weg moeten blijven maar veel minder digitaal moeten handelen en worden. Gewoon meer je telefoon weg leggen en meer praktische dingen doen i.p.v de mac of pc continue gebruiken.
vind ik grappig want je zegt ... eigenlijk grotendeels precies wat ik zeg, namelijk dat het vooral om gebruikers ervaring en hier en daar wat meer pushen richting de gebruiker was bijv door een handige zoekbalk in alle browsers... dat ging iederdaad niet altijd even netjes, maar goed google was verre van de enige die in die tijd dergelijk vuil speel speelde... ook van altavista, van msnsearch van yahoo en en zelfs van startpagina kreeg je zoekbalken door je strot geduwd.... google search was simpelweg de enige de men vaker liet staan omdat ie vergeleken met andere soms wel handig was...

in de begin dagen was google ook de standaard in mozilla suite... niet vanwege sponsorship maar omdat gebruikers dat wilden..

-- en hoe jij erbij komt dat facebook dominant is geworden door advocaten is mij een raadsel maar volgens mij won facebook voornamelijk omdat diensten als cu2, hyves en ook msn groups ofwel langzaamaan de nek werdt omgedraait ofwel al dan niet onder eigen mis-management (hyves that's you) ten onder gingen.

ook met je verhaal rond whatsapp zeg je precies wat ik ook zijn (en daarmee dus dat het geen verhaal van advocaten was, whatsapp was handig omdat het een goed en vooral gratis alternatief was voor SMS op je telefoon je kon er onbeperkt berichten (en vooral foto's mee sturen) terwijl je daar bij je provider nog flink voor moest dokken. dat kon inderdaad ook al met ping (op je blackberry, maar die gedroeg zich als een apple) en dat in een tijd waarin de markt nog helemaal niet rijp was voor zulk gedrag.

en inderdaag zoals je zelf zegt, maakte Microsoft er een onzettende janboel van.. dus nog steeds NIETS met advocaten oid... wat whatsapp wel heel goed deed was de manier van authenticaten... door je een een sms te sturen en feitelijk allen je telnr te registreren hadden veel mensen het gevoel heel anoniem te zijn waar email toch wel jouwnaam@hotmail.com wat privacy-gevoeliger werd verondersteld. ik heb menigeen destijds uitgelegd dat een nieuw email adres nickname@gratismail.nl wellicht een betere optie was dan je hele familie moeten sms-en dat je een nieuw nummer ging krijgen.

uiteindelijk toch gek hoe alles heeft kunnen lopen en hoe wel daar op, (soms best onlogische manier) naar zijn gaan kijken.
google is wel degelijk groot geworden omdat google search ten tijde van de begindagen echt betere resultaten bood en een schonere interface had dan andere bedrijven
ook Gmail bood betere (meer opslag feinere interface) dan wat we toen gewend waren.
Nee er is altijd eerst een usabillity incentive nodig om gebruikers naar je toe te halen
Met dat laatste ben ik het eens, maar als je die gebruikers eenmaal binnen hebt en je het de facto standaard platform bent geworden verdwijnt die prikkel volledig, helemaal als je groot genoeg bent geworden om concurrentie de nek om te draaien of op te kopen.
ow maar begrijp me niet verkeerd. ik zeg niet dat google nog steeds dominant is omdat ze beter is dan de rest... nu men die mensjes eenmaal onder de pet heeft is het makkelijk zat om met patentruzzies opkoperijen en andere meuk de concurentie om zeep te helpen en zeker google, microsoft en apple zijn daar meer maar dader EN slachtoffer in geweest de afgelopen +/- 15 jaar...

maar an sich is er nog steeds niets veranderd, de incentive van meer gebruiksvriendelijkheid, betere privacy, oneindiger betere producten etc etc. is nog steeds nodig om 'het huidige' van de troon te stoten.. het probleem daarbij is dus (wat ik eerder met dat rijtje diensten en je mailadres bedoelde) dat de afhankelijkheid van tech, en daarmee de impact van verandering soms zo groot (en/of omslachtig) is geworden dat het een te grote drempel is voor de meeste mensen.

laten we dan meteen duidelijk zijn, pak 'm beet 10 a 12 jaar geleden zou musk met zijn gedrag, twitter in een week om zeep hebben geholpen, en zou iedereen nu op iets anders zitten, mastodon of anders. terwijl mensen nu veel huiveriger zijn voor verandering...

dat is denk ik HET grote nadeel van het 'volwassen geworden' internet van nu.
Het nut van een eigen domein heb ik inderdaad niet goed uitgelegd in mijn post op het forum, maar het is wel erg handig mede omdat je dan middels reverse proxy en/of NAT makkelijk bij je zelf gehoste diensten kan en het in geval van het zelf hosten van e-mail ook makkelijker wordt. Het biedt ook de mogelijkheid om eventueel van email provider te wisselen zonder dat je alle email adressen die je bij anderen hebt opgegeven om moet gooien, mits je alle adressen en aliassen aan de serverkant omzet, zoals je zelf ook al aangeeft.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 22 juli 2024 16:30]

persoonlijk ben ik dan ook een groot voorstander van een hybride oplossing,
ik wil dat mijn email binnenkomt en verstuurd wordt vanuit de servers van een gerenomeerde partij (of dat nu google is of iemand anders doet er in deze even niet zo toe... maar ik wil vervolgens wel dat mijn mailbox en alles daaromheen in eigen beheer is en liefst op een eigen server staat.

één van de manieren om dit voor elkaar te krijgen is door te zorgen dat ik een lokale kopie host van het mail-account dat ik elders inkoop. en altijd lokaal in te loggen...
ik kan mail dan door die externe partij laten filteren en alleen de nuttige berichten naar mijn lokale omgeving halen. mijn mail is eventueel dubbel opgeslagen dus als er thuis iets crasht hoef ik alleen maar alles opnieuw op te halen als zelfs mijn eigen backup-restore faalt. - dan ben ik dus nog steeds niet persé weg van bigtech maar ik kan er wel feitelijk ieder moment voor kiezen om wél te verhuizen. en de belangrijkste stuikelblokken die bijv ook Kees noemt blijven buiten schot voor mij omdat ie die simpelweg kan uitbesteden.
Niet perse goed werk, het is een combinatie van goed werk (kapitaal), goed opkopen (kapitaal), goede advocaten (kapitaal) en steun van de overheid (kapitaal). :)

Ik geloof er weinig van dat dit gaat veranderen de komende tijd. :)
Of Neeva beter is, zal persoonlijk zijn. Vooralsnog is de eigen informatievoorziening nogal beperkt en leunen ze sterk op Bing, Apple Maps en andere bronnen voor hun eigen resultaten. En daarvoor betaal je dan $4,95 per maand en moet je verplicht een account aanmaken. Ik zie niet hoe zoiets een serieuze concurrent van Google zou kunnen zijn,
bedrijven die data van anderen 'jatten' om het maar oneerbiedig te zeggen zijn natuurlijk nooit beter dan bedrijven die zelf hun dat verzamelen en dus ook zelf in staat zijn hun dienstverlening te beteren.

maar dat je voor toegang tot diensten betaald om niet slachtoffer te zijn van de oneindige honger wanneer je niet de klant maar het product bent lijkt me an sich geen slecht idee... ik weet alleen niet zo goed hoe ik denk over bedrijven die paraciteren op data van anderen... simpelweg omdat ik betwijfel dat : als klopt wat jij zegt over de afhnakelijkheid van apple maps, ze daar een geldende licentie voor hebben gekregen. ik weet vrij zeker dat Apple niet de partij is om zaken mee te doen als je zaken onder licentie wilt verkrijgen.
En boetes om nog groter te worden. Hoeveel bedrijven zijn ermee weggekomen en nog steeds blijven ze ermee doorgaan. Boetes zijn vaak enorm miezerig. Dus ja, makkelijk om ff een paar miljoenen aan boetes te betalen om er een paar miljarden te verdienen.
- en natuurlijk goede advocaten, uiteraard om op het randje van wetgevingen te kunnen balanceren
En talloze lobbyisten om diezelfde wetgeving naar hun hand bij te sturen.
wat een ongelofelijk ongeïnformeerde statement is dit...

hoe buigt de EU volgens jou, en voor wie...

er was ooit een privacy safe harbour oplossing tot dat een EU rechtbank daar een streep door trok... dat lijkt me op zich al geen buigen...

vervolgens dus de situatie dat zuiver juridisch gezien niemand in de hele EU nog zaken mag doen (lees klant mag zijn) bij een amerikaans tech bedrijf. kortom op dat moment was ook jij zwaar illigaal bezig met je windows pc en je android (of ios) telefoon je facebook twitter of insta account en ga zo maar door. en niet alleen jij maar ook het bedrijf waar je werkt, de school waar je kind op zit, en de vast en zeker zelfs de bibliotheek waar jij je boeken leent ;)

nu is een een vervangende regel gekomen - in eerste plaats omdat dit in jouw en mijn belang is.. wat die nieuwe regels ook zijn wij willen graag dat we onzere netflixjes mogen blijven gebruiken. daar zitten consequenties aan die zo'n privacy-shield zoveel mogelijk in ons voordeel probeert te regelen - maar laten we er geen doekjes om winden... waar jij niet betaald ben je het product.

wil je dat niet - dan moet je niet gaan zaniken op de EU dan moet je gewoon met je portemonee stemmen en zelf iets regelen hoe veel duurder dat op moge zijn.
koop al je films op dvd/blueray, en je muzie via diensen die DRMvrije bestanden verkopen of ga naar concerten. lees geen boeken of kranten waar je geen bannervrij abbo voor kunt afsluiten.

en deel je contactgegevens niet met mensen die op facebook of whatsapp zitten.
Ook waar jij betaald ben je het product, echt niet, dat een bedrijf geen data van je afneemt.
Data is big business en mensen laten nog steeds zien, dat mensen niet de waarheid spreken. (Niet dat het erg is.)
op plekken waar je betaalt lees je natuurlijk de privacy statement... en die moet gewoon netjes de waarheid vertellen ... die nieuwe privacy-safe-harbour act (of hoe ze hem ook genoemd willen hebben) regelt daar dingen over en ook de Digital Services Act is daar vrij concreet over.. dus als daar discrepantie in zit dan zal Privacy First of een van die andere actiegroepen daar vroeg of laat een rechtszaak om starten en winnen.. kortom .. perfect is de wereld verre van, maar een 100% garantie ga je hoe dan ook nooit krijgen in het leven... als je met die verwachting stop wordt het al een stuk prettiger...
Dat is maar één voorbeeld een ander voorbeeld is Biden's order bij W.E.F aan Rutte om ASML aan banden te leggen, dat terwijl er grote chiptekorten zijn in de wereld en China de nr.1 chipfabrikant is!?

Europa bezwijkt wel degelijk onder the USA, het leuke is nu worden we geraakt door leveringsproblemen en kapitaal ontname van de oliegarchen in het westen en waar is jou states nu? Your big heroes? Met de Ukraine?
Nee die hebben dit allemaal op hun geweten, net zo goed als dat ze de kwestie in de ukraine zagen aankomen en daar ook niet bij ingrepen!? Snap jij het nog? Zie je niet wat die Amerikanen zijn terwijl hun economie steeds meer macht krijgt in de wereld?
God alle machtig...

we praten over een amerikaans verzoek (juridische gezien), cq. dreigement - dat ASML maar beter kan stoppen met leveringen aan een land dat enerzijds goedkope troep de wereld in ramt en anderzijds hele economiën om zeep helpt... ja de VS is een economisch vrij sterke partij en ze zou in theorie ons kunnen blackmailen niet langer aan china te leveren of anders... maar besef je dan dat als ze dat een keer te openlijk doen dat we wel eens zouden kunnen besluiten ook geen chipmachines meer aan de VS te leveren. en dat bedrijven als intel en amd dan wel ECHT in de shit komen.

en denk maar niet dan landen als duitsland frankrijk en de UK op hun vingers blijven zitten want zoals een duist fylosoof ooit over nazie's schreef: eerst kwamen ze voor de socialisten........ maar toen ze eenmaal voor mij kwamen was er niemand meer om te protesteren....

en vertel nu eens echt: wat heeft de situatie in ukraine in godsnaam te maken met de vraag of je bigtech moet willen vertrouwen...

sommige mensen moeten echt wat verder weg blijven van alu-folie benk ik bang :+
Ja b.v. de navigatie met Google Maps, op de desktop gebruik ik Openstreetmap omdat die gelijkwaardig is aan Google maps. Op de telefoon is er geen gelijkwaardige app en is het gelijk minder aantrekkelijk, waarbij bepaalde features ontbreken en het gemak idd. Blijft jammer dat er soms geen alternatief is*.

[Reactie gewijzigd door Merik op 22 juli 2024 16:30]

Wat mis je dan precies bij navigatie met OSM? Bv Magic Earth is een uitstekende navigatie-app.
ik heb ooit osmand+ geprobeerd (paar jaar terug) en dat was echt niet fijn...

nu ik deze app zie denk ik dat ik hem wel eens wil proberen... in ieder geval op bekende routes om eens te testen hoe goed het werkt... misschien dat ik op termijn een keer een onbekende route zal proberen.. tnx voor de tip iig.
Alsjeblieft. Ik ben benieuwd hoe het bevalt. Herrouteren bij oponthoud wordt steeds beter bij Magic Earth. I.c.m. Flitsmeister is dit mijn vaste navigatie setup.

Afgelopen zomer heb ik mijn vakantie naar Oostenrijk helemaal op Magic Earth gereden. Dan zijn de offline kaarten een verademing. Niet overal in Europa is een goed 3G/4G/5G-signaal voorhanden: daar heb je met deze app dus geen last van :)
Heb het bij meerdere apps gehad dat b.v. het onderweg wijzigen van de route dat de app niets doet (misschien iets met de API?) en file-informatie wat wel een gemis is. Het is trouwens al even geleden deze apps gebruikt te hebben (deze kan ik me niet herinneren).

Bedankt voor de suggestie van de app, ziet er fraai uit op eerste gezicht.
Als je osm voor je desktop pretiig vind (ik vind het beter en fijner dan gmapps) probeer dan eens AlpineQuest op Android. Werkt perfect offline en voor kaartlezen veel meer opties dan gmaps. Voor navigatie ben ik zeer tevreden met Sygic op Android
Big tech is inderdaad Big tech voor een reden. In veel gevallen gebruiken ze hun grootte om concurrentie op te kopen of buiten spel te zetten door slinkse praktijken toe te passen zoals embrace, extend, extinguish, koppelverkoop en wallet gardens.

Dit maakt ze niet beter dan de rest; dit maakt ze een monopolist/oligopolist. En dat is slecht voor de industrie en de consument.
Klopt, maar dat veranderd de realiteit niet namelijk dat ze vaak nog steeds de beste dienst kunnen blijven bieden, dat was eigenlijk mijn punt dat het behoorlijk zinloos is, helemaal omdat politiek en big tech nu met elkaar verweven zijn.
In welke zin "de beste"? Als een bedrijf kosten-wat-kost 'Big tech' wilt zijn, dan vind ik dat absoluut niet 'het beste'. Dan kunnen de features leuk zijn en wellicht beter dan de concurrent maar moreel staat het product dan ver achter en kies ik liever voor iets minder comfort met een beter geweten en zekerheid.
ik denk dat je zijn punt mist ... het beste hoeft natuurlijk niet 'goed' te zijn..
die insinuatie is er wel, en veel mensen zullen het ook zo lezen,

maar in een groep kinderverkrachters is de man die alleen maar belastingfraude heeft gepleegd of wat mensen heeft opgelicht zo goed als een heilige. hij is in ieder geval 'de beste' van deze groep. Hoe twijfelachtig die reputatie in deze ook moge zijn.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 16:30]

Dan heb je het dus puur over principes en ik denk dat bij de meeste mensen dit niet speelt waardoor big altijd big zal blijven.
Anoniem: 310184 @w0rkw0rk24 januari 2023 13:46
Dus de oplossing is misschien niet zo zeer minder big tech, maar minder "tech" in het algemeen - alleen gebruiken als het echt nodig is, na bewuste afweging van voor- en nadelen. Laat je niet gek maken. Ik heb uit tientallen jaren in hardware/software ontwikkeling de indruk dat veel innovatie "niet omdat het moet maar omdat het kan" is. Dat mindere "gebruiksgemak" zonder big tech brengt meestal meer gemoedsrust en minder kosten ;)

Maar ik zie met lede ogen hoe mijn bank al vrijwel onbereikbaar geworden is per telefoon en je alleen nog via chatbot, Facebook, Twitter of Whatsapp contact kunt opnemen (die drie gebruik ik per definitie niet). Nog even en de calculator voor online betalen vervalt ook nog zodat je gedwongen wordt om via telefoon of tablet te bankieren, weg laatste restje privacy (ja, ik weet dat Google en co al jaren meekijken als je bankiert). Talloze andere voorbeelden van dit soort ontwikkelingen :(
Bij SNS is de calculator al verdwenen, in plaats daarvan kan je nu wel je browser aanmelden (nee ik bedoel niet gewoon inloggen, zie hier). Ik neem aan dat dat werkt met cookies en mss IP vergrendeling oid. Nouja ze zullen er iig wel over hebben nagedacht.
Maar dat is dus verre van de grootste bank, die toch wat verzint expliciet voor als je "geen smartphone" hebt, en ook minderheidsbrowser Firefox nog eens bij naam noemt.

Wat banken betreft; ik moet nu denken aan dat ik 25 jaar geleden ook was weggegaan bij ING (Postbank?), omdat die internetbankieren voor Linux users blokkeerden. Zou het zo weer doen, als ze opnieuw bezwaarlijke eisen stellen.

Nu ben ik prima tevreden als ik er gewoon bij kan met een standaard webbrowser. Maar ik kan me voorstellen dat mensen die wat ouder zijn, ook prima tevreden zouden zijn als ze er "gewoon bij kunnen via het loket", wat tegenwoordig ook vaak een stuk lastiger is.
Dus ja we moeten maar zien wat de toekomst wat dat betreft brengt.
Geen idee bij welke bank je zit, maar bij de meesten wordt je hardware token/scanner/reader niet meer vervangen en moet je over naar app of web browser waarbij de laatst genoemde soms er niet is of niet alle fnctionaliteit biedt.

Het is gewoon drama. Hoezo is alles op je smartphone beter en vooral veiliger!????
Vooral goedkoper en beter trackable, manipuleerbaar.
Mijn bank (triodos) blijft gewoon de reader ondersteunen, is telefonisch prima te berijken en de app heeft duidelijk minder functies dan de site.
Helaas nog niet betalen met smartphone, maar ach, die mis ik (nog) niet.

Kies je bank bewust, er zitten 'oplichters' tussen :X
Ongetwijfeld dat men gaat downvoten, maar ze zijn met een reden big, het overgrote deel van deze planeet maakt er gebruik van, alternatieven is een meestal een stap terug qua gebruiksgemak en als er al eentje big tech weet te verslaan op een bepaald vlak, is het vaak een kwestie van stuivertje wisselen. Heb ook geen concreet antwoord of alternatief voor dit probleem hoor, gewoon even zeiken. :)
Uiteindelijk zal de politiek iets moeten doen. De strijd tussen miljardenbedrijf en consument gaat niemand alleen winnen, zelfs Max Schrems niet. Het minste en misschien wel het beste wat je kan doen is stemmen of je op een andere manier met de politiek bemoeien. Al is het maar een losse tweet aan iemand uit de tweede kamer.

Het klinkt misschien als moeilijk of afstandelijk om de politiek er bij te betrekken maar dat is makkelijker dan je denkt. Je moet geen grote stappen verwachten maar alle beetjes helpen. Grote veranderingen komen niet uit het niets en worden meestal voorafgegaan door een hoop kleine duwtjes.

Hoe meer duwtjes hoe beter. Dus als je zelf een duwtje hebt gegeven kun je op Tweakers stukjes posten waarin je mensen oproept om dat ook te doen... ;)
Als je niet in politiek gelooft kun je altijd nog proberen de wereld te informeren door stukje op Tweakers te tikken ...
Ik vind dit een goed argument.

Waar je nog tegenaan kan stoten is:
1. Problemen met concurrentie;
2. Data niet in eigen beheer;
3. Geen mogelijkheid om je device bruikbaar te houden na de afschrijfdatum van software ondersteuning

Voor punt 1 heb je in de nabije toekomst de Digital Markets Act.

Voor punt 2 heb je eigenlijk self-hosting nodig. Lastig. Je zou zeggen containers lossen dit wel deels op, maar dan alsnog. Ik ruik een gat in de markt.

Voor punt 3 heb je gewoon een open source telefoon nodig, zoals de peperdure Librem 5.
Het is owel gebruikgsgemak ofwel omdat we collectief gegijzeld worden door familieleden, vrienden, bedrijven die het verstand niet hebben betere alternatieven te gebruiken of op te zoeken.
Een reden dat ze big zijn is, is in mijn beleving vooral omdat de 'buurman' het ook gebruikt en omdat mensen een truukje maar 1x willen leren, dus wat ze op het werk (betaald) geleerd hebben, ook thuis toepassen. Nergens is op basis van kwaliteit het product gekozen.
Er was ooit zo'n website die heel duidelijk en overzichtelijk de beste open-source alternatieven toonde voor bestaande software/services. Weet iemand de URL daar van?
Dit is eentje met de focus op privicy: restoreprivacy . Geen idee of je deze bedoelde?
De interface zag er anders uit maar dit en die van @jmignolet zijn mooie alternatieven. Dank!
Een goed overzicht die, tot nu toe, ook goed bijgehouden wordt: https://github.com/awesom...ted/blob/master/README.md
https://alternativeto.net/ ?
Die toont van verschillende software tools de alternatieven.
Het kwartje viel toen een collega een foto wilde laten zien, maar dat niet kon omdat die veilig stond op de OwnCloud-server in zijn huis.
@arnoudwokke Ik begrijp niet wat je kwartje precies was. Wilde je ook niet bij je eigen foto's kunnen? En daarom Own/Nextcloud?
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @bas-r24 januari 2023 13:26
Ik begrijp niet wat je kwartje precies was. Wilde je ook niet bij je eigen foto's kunnen? En daarom Own/Nextcloud?
Ja en nee, het ging erom dat hij iets had opgegeven - altijd bij zijn eigen foto's kunnen, ook onderweg - in ruil voor een systeem van het hosten van zijn eigen foto's in eigen beheer. Is het gek dat het zien van die beperkingen bij mij een trigger zijn om het wel te willen? Misschien, maar het liet zien wat de grootste beperking is en dat daar prima mee te dealen valt :)
Zo'n beperking is vrij simpel op te lossen met een VPN op je thuis router. Veel moderne routers hebben die functie met bijbehorende wizards. Je kan dan in ieder geval via de tunnel bij services op lokaal netwerken, dus behalve VPN geen services exposed op je router.

Voor gasten kan je een andere opslagdienst gebruiken buiten "The Big Tech". Er zijn diverse aanbieders zoals Transip, Backblaze of Hetzner die betaald opslag leveren, waaronder vaak ook het kunnen delen van bestanden. Transip STACK is immers "gewoon" een fork van Nextcloud meen ik.

En als je echt geeky wilt doen, kan je eventueel een eigen domeinnaampje regelen met opslag en/of (D)DNS forwarden naar een nginx servertje thuis. Voor een public folder heb je weinig nodig om wat data te delen.

Zeer gelikte applicaties als Gmail e.d. zal je thuis niet snel aantreffen, hoewel ik eigenlijk weinig te kort kom. Ik heb veel self-hosted en dat bevalt erg goed.
ik snap ergens wel wat je bedoelt met vpn, maar ik denk eerlijk gezegd dat je beter af zou zijn met een reverse proxy. het idee dat er een webserver zit die iets van protocol filtering kan doen, misschien ook bad-requests van je app-server kan weren en hoe dan ook alleen de toegestane pagina's voor je aanroep ongeacht op welke machine het draait naar buiten stuurt.

of het nu een een lokaal programma (torrent of anders) is of nextcloud of de web-interfaces van Hue of of je slimme thermostaat ik zou die allemaal graag beveiligd en via SSL willen benaderen met erkende (niet self-signed) certs en al zeker niet via de cloud,

dan zou een router based, dyn-dns client die direct ook je Lets Encrypt voor je regelt en als reverse proxy fungeert een veel makkelijkere optie bieden. dan een VPN vooral omdat je in het eerste geval in principe iedereen toegang kunt geven, terwijl je in het 2e geval mensen eerst op je eigen netwerk moet laten,
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @i-chat24 januari 2023 15:24
het idee dat er een webserver zit die iets van protocol filtering kan doen, misschien ook bad-requests van je app-server kan weren en hoe dan ook alleen de toegestane pagina's voor je aanroep ongeacht op welke machine het draait naar buiten stuurt.
Dat zijn typische functies voor een Web Application Firewall (WAF) en eigenlijk niet voor een proxy.
fair point, - maar zeker binnen de target die we nu noemen; tweakers die hun eigen zaakjes willen runnen, zie ik eigenlijk wel een goede usecase voor een combinatie tussen beiden... we praten immers ook over mensen die aplication services draaien op hun file-storage apparaten. of een gecobineerde router switch EN accesspoint in huis hebben.

en ik zou ook echt meerwaarde zien als iemand zoiets zou ontwikkelen voor bijv openwrt. vooral als dergelijke features in een alles-in-een oplossing kunnen waarbij je dergelijke configuraties ook gewoon uit een database kunt ophalen.
Gebruik zo'n setup nu zelf een beetje waar ik wat mix tussen vpn en reverse-proxy.

Zaken zoals overseerr die bereikbaar moeten mogen zijn voor derden zijn op die manier toegankelijk.
Zaken zoals Bitwarden hang ik liever niet aan het internet, als het moet via VPN, maar eigenlijk komt dat nooit voor en is de sporadische sync meer dan voldoende.
Je kan toch prima je nextcloud via een reverse proxy openen naar de buitenwereld? of een VPN server hosten waarmee je thuis in je nextcloud kan? Als je dit niet wil doen dan kan je toch net zo goed iemand uitnodigen op de koffie om gezellig samen foto's te bekijken vanuit windows?

Ik snap niet goed wat dit te maken heeft met big-tech.
Mensen moeten alleen wel even daar verstand van hebben... Maar ook de security natuurlijk. Als je je nextcloud exposed op Internet, zou ik bijv wel zorgen dat MFA geconfigureerd is.
Mijn internet router heeft een ingebouwde VPN server.
Meer dan een vinkje, gebruikersaccount en het downloaden van die config voor een client is het niet.
Ah kijk, dat biedt meer context. Dat haalde ik niet uit je verhaal.

Je realiseerde je dus, dat al dat gebruiksgemak met een prijs komt -> overgeleverd zijn aan de grillen van een big tech bedrijf?

Ik heb dat voor mezelf 'opgelost' door mijn data bij verschillende big tech bedrijven te hosten, zodat ik niet zomaar wordt afgesloten van mijn data. Dat ondervangt natuurlijk niet alle privacy-risico's. Blijkbaar ben ik nog onvoldoende gevoelig voor die argumenten.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @bas-r24 januari 2023 14:06
Je realiseerde je dus, dat al dat gebruiksgemak met een prijs komt -> overgeleverd zijn aan de grillen van een big tech bedrijf?
Precies! En nu was het bij deze persoon deze beperking (die uiteraard op te lossen is met relatief weinig moeite) en in andere gevallen is het weer een andere beperking. Het punt is idd dat ik op dat moment het gevoel kreeg dat ik de beperkingen minder erg vond dan de bezwaren die ik had tegen het leunen op diensten van bigtechbedrijven. Dat heeft natuurlijk een lange aanloop en dit was alleen de trigger, maar dit is hoe het werkte in mijn hoofd :)
1 woord: Tailscale ;)

(En ik snap overigens je punt wel hoor, vaak vereist self-hosting opofferingen, maar leuk genoeg leer je later vaak weer die ongedaan te maken! Gemotiveerd door het gemis vind je altijd wel wat.)

Btw, dit is een geweldige podcast over self-hosting: https://podverse.fm/podcast/nUl1ZCL76 (en podverse is ook geweldig en niet big-tech).

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 juli 2024 16:30]

Ben ik ook wel benieuwd naar, dat kwartje brak mijn klomp. Waarom zou je dat ooit willen hosten op je telefoon :Y)
"Omdat ik geen hardware over heb om een server op te draaien, besloot ik te proberen het op een telefoon te zetten." :/
Maar je schrijft een artikel, op Tweakers notabene. De meeste Tweakers hebben óf wel een NAS ergens draaien of hebben wel een droplet/VPS die ze voor nog geen tientje in de maand de lucht in kunnen slingeren waarmee ze dit op kunnen hosten.

Dit klinkt echt als moedwillig de moeilijkste manier kiezen want zoals @Antitech zegt "omdat het kan" 8)7 Is het nou een leuk artikel over allemaal vreemde dingen, doom spelen op je koelkast bijvoorbeeld, prima. Maar daar gaat dit artikel niet over :X
Het is veel leuker om de software op een telefoon te zetten dan een raspberry pi. Dat bedoel ik met "omdat het kan" . En qua performance hoeft een telefoon niet onder te doen voor een computer.

En een VPS is nog steeds een bak die ergens anders draait dan thuis.

[Reactie gewijzigd door Antitech op 22 juli 2024 16:30]

[...]

En een VPS is nog steeds een bak die ergens anders draait dan thuis.
Nou en, daar gaat het artikel toch niet over? Het gaat over het wegmigreren van de big tech.
Dat is toch ook het tweaken van je telefoon?
Prima, maar zet er .Geek voor of hou het lekker voor jezelf.
Nu doet hij net alsof het een informatief artikel zou moeten zijn en dat is het niet. Ik haakte meteen af bij de telefoon.
Ik heb thuis een simpele mail server opgezet zodat ik op een relatief makkelijke manier notifications kan krijgen op mijn Android phone (zoals van Zabbix of voor cron-jobs die falen). Zelfs voor een heel simpele, lokale server die enkel en alleen in-house mails moest kunnen versturen was dit een hoop werk.

Ik ben nu al een tijdje bezig met een simpele home server op te zetten op een HP mini computer met daarop Proxmox waarin alles mooi draait binnen afgescheiden LCX containers die geconfigureerd worden via Ansible templates. Het is nog altijd wel een beetje werk om alles te onderhouden, maar ik kan met één playbook de meeste containers eenvoudig updaten en herconfigureren.
Ik heb ook 24/7 een VPN op mijn gsm staan zodat ik van overal aan al mijn lokale services kan (en omdat een lokale DNS server instellen op mijn Xiaomi phone anders niet werkt).

Neemt niet weg dat er nog een hele hoop items op mijn lijst staan om te proberen, Nextcloud/Owncloud en Syncthing staan nog op mijn verlanglijstje zodat ik misschien ooit de overstap kan maken van Onedrive naar mijn eigen opslag. Het enige dat dan nog ontbreekt is off-site backups.

Maar zoals het zo mooi is gezegd geweest, alles begint bij de eerste stap.

//edit: typo + kleine verduidelijking

[Reactie gewijzigd door Hardfreak op 22 juli 2024 16:30]

besef je dan wel dat je hier dus met tools werkt, waar de gemiddelde niet-IT-professional en ook sommige wel-IT-professionals gewoon nachtmerries van krijgen.

en dan noem je nog specifiek een vpn, ik vraag me daarbij wel af om wat voor verbruik we dan praten. je hoeft immers geen rekenwonder te zijn om te snappen dat het versleutelen van alle data voor versturen via vpn wel wat extra rekenkracht kost... en dus impact gaat hebben op je batterijduur.
Uit ervaring heb ik geleerd dat Wireguard geen significante belasting voor de batterij vormt op iOS of Android, dit in tegenstelling tot OpenVPN.
Daarin heb je heb je helemaal gelijk. Voor de gemiddelde niet-IT'er zal Ansible een brug te ver zijn (en voor andere misschien een leuke nieuwe ervaring). Hiervoor draaide ik bijna alles in Docker containers op een Pi, ik heb dus gewoon al een stapje extra gezet.
Voor de meeste niet IT'ers zal alles thuis draaien trouwens niet eenvoudig zijn, de meeste mensen zullen helaas al snel vastlopen op Linux. Als ze dan wel iets opgezet krijgen is het vaak nog de vraag of het wel veilig is gedaan geweest.

Die OpenVPN valt super goed mee, het gaat hier alleen maar om het verkeer richting mijn private subnet, de rest van mijn internet verkeer wordt niet langs die VPN gerouteerd. Qua battery life ook geen klachten, ik zie de OpenVPN app niet eens in de lijst staan van het batterij verbruik. Home Assistant is momenteel zelfs de grootste verbruiker. De AES encryptie is denk ik ook hardware accelerated, dus qua performance ook geen klachten.
Als je alleen daarvoor een mailserver hebt, ikzelf gebruik daarvoor nullmailer, die stuurt alles gewoon naar een externe "echte" mailserver.
Ik heb jarenlang zelf een "echte" mailserver gedraaid, maar ben wel blij dat ik daar vanaf ben. Van alle services die ik heb gedraaid kostte dat de meeste energie (ok, die paar weken Tor exit node uitgezonderd ;)). Geregeld was er wel weer iets dat onmiddellijke aandacht vereiste.
Momenteel heb ik alleen maar Gmail en Outlook accounts en die vereisen voor zover ik weet ook een hoop extra werk om op te zetten (security enzo :P ). Zoals zoveel dingen in mijn huis probeer ik zo weinig mogelijk af te hangen van de Cloud, alles moet blijven werken als het internet een keertje uitvalt of wanneer een service het in zijn hoofd haalt om ineens hun API model aan te passen of er gewoon mee stoppen.
Vandaar dat ik maar de extra steps heb genomen om Dovecot op te zetten en K-9 mail te laten pollen voor mails.
Ik gebruik voor het hosten van persoonlijke data mijn eigen server. Die ik dan om de zoveel tijd backup via duplicati naar een oudere machine die bij mijn ouders staat.

Eenmaal geconfigureerd heb je hier eigenlijk geen omkijken meer naar. Met een VPN (tailscale) creer je dan een relatief veilige back-up oplossing zonder dat je allemaal poorten moet openzetten op je netwerk.

Voor de rest; mail gaat prima via google apps maar was wel even spannend toen ze bedachten dat ze van die gratis accounts af wilden. iCloud zorgt voor de backup van mijn telefoons en minder belangrijke fotos. Vind het dan persoonlijk niet zo erg dat deze in de cloud staan.

Ik heb trouwens wel gezocht naar een iCloud of eigenlijk timemachine achtige app voor mijn iPhone. Maar, dit lijkt helaas niet te bestaan waardoor je afhankelijk bent van Apple voor de backups. Dat is wel een beetje jammer.

[Reactie gewijzigd door lasharor op 22 juli 2024 16:30]

volgens mij kun je op een mac of windows pc via de itunes app lokale backups van je iphone maken, er is dan een manier omdat automagisch over the air te laten lopen. in plaats van via de cloud... een kleine virtual machine met een mounted folder op je nas en je hebt de icloud-loze backups. in geval je bijvoorbeeld alleen maar linux pc's hebt.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 16:30]

FireFox is ook gewoon Big Tech, zij krijgen jaarlijks miljoenen van Google om Google als standaard search engine in te stellen.
Ik heb zelf bewust voor Firefox ipv Google Chrome gekozen.
Ik weet dat Firefox big tech is, aangezien het gemaakt wordt door Mozilla, maar het grote verschil tussen Mozilla en Google is transparantie.
Mozilla heeft veel producten open-source gemaakt. FireFox is o.a. hier te vinden: https://searchfox.org/mozilla-central/source. Ook is Thunderbird open-source: https://developer.thunderbird.net/.
De apps verzamelen wel telemetrie natuurlijk, maar dat kan worden uitgezet. De Tor browser gebruikt niet voor niets een fork van FireFox; als FireFox niet privacy vriendelijk was, was dat niet zo geweest.

Dus ja, FireFox is big tech en heeft inderdaad een deal met Google waardoor Google de standaard zoekmachine is. Maar ondanks dat is mijn voorkeur bij FireFox ipv Chrome, vanwege de transparantie, openbare broncode en uitgebreide extensies die beschikbaar zijn.
Het gaat mij meer om de browser-engine dan om de zoekmachine. Firefox is zo'n beetje de enige browser die niet op Blink/Webkit is gebaseerd. Via die route heeft Google een enorm grote invloed op W3C standaarden en de manier waarop anderen hun websites bouwen. Eigenlijk het Netscape en IE verhaal opnieuw, maar dan door een partij die geld verdient aan jouw data & advertenties...

Dit is ook meteen de reden dat sommige sites niet werken. Dat zit vaker in developer/PO luiheid, dan in technische issues in Firefox.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.