Door Jelle Stuip

Redacteur

Microsoft Surface Pro 9 Review

Kies je voor Intel of Arm?

20-02-2023 • 06:00

143

Multipage-opmaak

Uiterlijk en aansluitingen

  • Surface Pro 9 Intel
  • Surface Pro 9 SQ3

Samengevat

De Surface Pro 9 met Intel-processor is relatief snel omdat de processor fors kan boosten. Daarmee is hij ook een stuk vlotter dan de vorige generatie. De tablet heeft een mooi afgewerkte behuizing, en een mooi scherm met een hoge resolutie en een refreshrate van 120Hz. Het nadeel van eerdere Microsoft-tablets is ook hier weer aanwezig. De accessoires, zoals het toetsenbordje dat je er eigenlijk wel bij wil hebben, zijn duur, net als de hardware-upgrades. Een positief punt is dat de ssd verwisselbaar is. Met een gewicht van bijna 900 gram is de Pro 9 aan de zware kant, voor een tablet.

Samengevat

De Surface Pro 9 met SQ3-processor heeft als voordeel dat hij is voorzien van een 5G-modem en passieve koeling. De zuinige chip zorgt voor een relatief lange accuduur en dankzij de passieve koeling functioneert de tablet geruisloos. Helaas maakt de SQ3-processor deze tablet traag ten opzichte van de goedkopere Surface met een Core i5. Doordat er nog weinig Arm-software voor Windows beschikbaar is, zal de soc moeten emuleren, waardoor hij nog langzamer wordt. Zoals we van de Surface-producten gewend zijn, is de behuizing mooi afgewerkt en heeft Microsoft een prima scherm ingebouwd. De prijs is hoog in vergelijking met die van de Core i5-uitvoering, en door de gebrekkige compatibiliteit is deze tablet voor veel mensen niet de juiste keuze.

Eind 2022 kondigde Microsoft de Surface Pro 9 aan. Zoals je uit de naam kunt opmaken, is dit de negende generatie van deze tablet. Opvallend is dat niet aan de naam is af te lezen welke hardware in het apparaat zit. De vorige generatie bestond uit de Surface Pro 8 en Surface Pro X, waarbij de 8 was voorzien van een Intel-processor, terwijl de X een Arm-processor had. Dat onderscheid in de productnaam vond Microsoft bij de negende generatie blijkbaar niet meer nodig. Betekent dat ook dat het niet zo veel meer uitmaakt welke versie je koopt? We zetten in deze review de Pro 9 met een Intel Core i5-1235U tegenover de versie met een Microsoft SQ3-processor.

Subtiele verschillen aan de buitenkant

Het grootste verschil met de Pro 8 dat je aan de buitenkant kunt zien, betreft de kleur van de behuizing. Microsoft kan de Surface Pro 9 met een groene of blauwe behuizing leveren. Wij ontvingen als testexemplaren helaas alleen grijze uitvoeringen, maar als je een groene of blauwe in handen hebt, is de kleur de duidelijkste aanwijzing dat het om een Surface Pro 9 gaat.

Microsoft Surface Pro 9

Het design van de Surface-tablet lijkt de laatste jaren een beetje te zijn uitgekristalliseerd. De behuizing wordt al jarenlang gemaakt van een magnesiumlegering en heeft een kenmerkende kickstand die over de hele breedte loopt. Die kickstand is traploos te verstellen, tot een hoek van ongeveer 160 graden. De behuizing biedt nog steeds onderdak aan een 13"-scherm. Het gewicht van bijna 900 gram is best fors als je de tablet langere tijd in de hand moet houden. De kickstand zit er dus niet voor niets op.

Microsoft Surface Pro 9Achter die kickstand trof je bij de Surface Pro 7 en eerdere versies nog een microSD-lezer aan. Daarmee kon je de opslagcapaciteit eenvoudig uitbreiden. De kaartlezer is bij de Surface Pro 8 verdwenen, maar er is een eenvoudig verwisselbare ssd voor in de plaats gekomen. Bij de Surface Pro 9 met Intel-processor zit de ssd onder een luikje dat magnetisch vastklikt. Bij de versie met een SQ3-processor zit hij onder een klepje dat je met een simprikker opent. Je vindt er ook een sleufje voor een nanosimkaart voor het 5G-modem. De versie met een Intel-processor is niet met een 5G-modem verkrijgbaar.

Het nanosimslot is een van de zichtbare uiterlijke verschillen tussen de twee Pro 9-modellen. Het 5G-modem heeft bovendien met zich meegebracht dat er antennes in de behuizing moesten worden weggewerkt; daarom zie je 'antennelijnen' over de behuizing lopen. De Pro 9 met een Intel-chip heeft die niet.

Microsoft Surface Pro 9Tot slot heeft de Surface Pro 9 met een Intel-processor een ventilator aan boord, terwijl de SQ3-versie passieve koeling heeft. De ventilator zie je niet, maar in de behuizing van de Intel-uitvoering zitten wel openingen waar de luchtstroom doorheen loopt.

Een onzichtbaar verschil tussen de twee tablets betreft de aansluitingen. De Intel-uitvoering is van een EVO-label voorzien. Dat wil zeggen dat de tablet aan een reeks eisen van Intel voldoet, waaronder de aanwezigheid van Thunderbolt 4-aansluitingen. Daarvan zitten er twee aan de linkerkant van de tablet. De SQ3-versie is niet voorzien van een Thunderbolt-controller. Hij heeft twee USB 3.2-aansluitingen op een snelheid van 10Gbit/s, met ondersteuning voor het opladen van de tablet en DisplayPort. Als je een 'gewoon' dock met een USB-C-aansluiting hebt, dan zal dat dus op beide tablets werken. Specifieke Thunderbolt-randapparatuur werkt alleen op de versie met een Intel-chip.

Microsoft Surface Pro 9Microsoft Surface Pro 9Microsoft Surface Pro 9

Camera en Type Cover

Microsoft heeft de Surface Pro 9 van twee camera's voorzien, aan de voor- en achterkant. Die aan de voorkant is het belangrijkste en kan video's in 1080p30-formaat opnemen en natuurlijk foto's maken. Bij de SQ3-versie hebben die een resolutie van 2592x1458 pixels. De Intel-uitvoering maakt video's met dezelfde 1080p30-resolutie, maar haalt bij foto's maximaal 2560x1920 pixels.

Het verschil tussen de twee camera's zit hem niet in een aantal pixels hier en daar, maar in de beeldverwerking. De SQ3-processor heeft een neural engine aan boord die automatisch de achtergrond van video's kan vervagen en het frame kan aanpassen. Er is ook een functie genaamd 'oogcontact', die ervoor kan zorgen dat het altijd lijkt alsof je in de camera kijkt - tenzij je je blik echt afwendt. Op de onderstaande foto's zijn de vervagings- en oogcontactfuncties goed te zien.

Surface Pro 9 IntelSurface Pro 9 SQ3Surface Pro 9 SQ3 oogcontact

Surface Pro 9 Intel (links), Surface Pro SQ3 zonder oogcontact (midden) en Surface Pro SQ3 met oogcontact

De Intel-uitvoering ondersteunt die functies niet, maar de camera levert wel een aanmerkelijk hogere beeldkwaliteit en meer detail. Dat is ook terug te zien in de bitrate van de video. Bij een minuutje video ligt die op bijna 18Mbit/s bij de Intel-versie, terwijl de SQ3-uitvoering op slechts 6,4Mbit/s uitkomt. Hoe erg is dat? In de praktijk zul je de camera bijna altijd gebruiken om mee te videobellen, en dan zal er nog eens extra compressie door Teams, Zoom, of Meet overheen gaan. Bovendien ligt de resolutie met 1920x1080 hoger dan bij de camera van de meeste laptops; de resolutie daarvan komt doorgaans niet verder dan 1280x720. Het is dus de vraag of het verschil in de praktijk altijd net zo duidelijk is als in het voorbeeld hierboven.

De Surface Pro 9 is een tablet, maar er zullen weinig mensen zijn die hem louter met behulp van het touchscreen bedienen. De Type Cover, het toetsenbordje dat je magnetisch tegen de tablet plakt, is dan ook een bijna verplichte accessoire. Je moet hem er helaas los bijkopen, en het is een prijzige toevoeging. De goedkoopste Type Cover - de zwarte variant - kost 150 euro. Wil je er een in een andere kleur, met een vakje erin om de Surface Pen op te laden, dan betaal je daar 180 euro voor. De Surface Slim Pen 2 kost ook nog eens 130 euro. Wil je ze beide aanschaffen, dan kun je de Type Cover en de pen samen bestellen voor 280 euro.

Intel of SQ3?

Als je een Surface Pro 9 overweegt, kun je dus kiezen tussen de uitvoering met een Intel-processor en die met Microsofts 'zelf ontwikkelde' SQ3-processor. We gebruiken aanhalingstekens, want die processor is niet helemaal zelf ontwikkeld. Sterker nog, het is een Qualcomm Snapdragon 8cx Gen3, maar dan met een ander labeltje erop. Microsoft geeft niet duidelijk aan wat er precies gewijzigd is aan de 8cx, behalve dat een neural processing unit is toegevoegd om videobeeld te kunnen vervagen, zoals beschreven op de vorige pagina. Het gaat in ieder geval om een soc met acht cores en een maximale kloksnelheid van 3GHz. Hoe snel deze chip is, lees je op de volgende pagina. Eerst is het van belang om stil te staan bij de verschillen in processorarchitectuur en de problemen die dat met zich mee kan brengen.

Windows en Arm: het goede nieuws

De SQ3-processor is gebouwd op de Arm-architectuur en steekt heel anders in elkaar dan de gebruikelijke x86-processors van Intel en AMD. Microsoft ontwikkelt Windows sinds 2012 ook voor Arm-hardware. Destijds heette die aparte versie Windows RT, maar inmiddels is het gewoon Windows 11. Het nadeel van Windows RT was dat er heel weinig applicaties op draaiden. De meeste software die op Windows draaide, was voor x86-hardware geschreven. Bij de Arm-versie van Windows 10 introduceerde Microsoft een emulatielaag die 32bits x86-software kon draaien. Dat bood veel meer compatibiliteit, maar het werkte niet vlekkeloos, concludeerden we in de review van de Surface Pro X. Bovendien had je er niks aan bij 64bits x86-applicaties. Windows 11 bracht vervolgens 64bits x86-emulatie naar de Arm-hardware, waardoor in principe alle mogelijke applicaties zouden moeten draaien.

Voor een groot deel werken 64bit-applicaties nu inderdaad zonder problemen. We konden Blender bijvoorbeeld draaien, en ook games werken zonder veel problemen. Civilization IV draait zowel met behulp van DirectX 11 als 12 zonder haperingen op een resolutie van 1920x1280. Bij andere software liepen we echter wel tegen problemen aan. Het videobewerkingsprogramma Resolve wilde bijvoorbeeld helemaal niet draaien, omdat het programma geen OpenCL-ondersteuning voor de geëmuleerde gpu heeft.

Het slechte nieuws

Het slechte nieuws is dat software die native draait, dus specifiek is geschreven voor de Arm-hardware, veel beter draait. De 64bits x86-versie van Firefox is ongeveer 37 procent langzamer in Javascript- en webassembly-toepassingen dan de native 64bits Arm-versie. In Geekbench, een uitgebreidere benchmark die verderop in dit artikel nog wordt aangehaald, is het verschil ongeveer even groot. Je levert dus minstens een derde van je rekenkracht in als je x86-software wilt draaien. Het nog iets slechtere nieuws is dat je in veel gevallen bent overgeleverd aan emulatie. Op de markt is maar een handjevol laptops en tablets met een Arm-processor in omloop, zodat het voor ontwikkelaars niet rendabel is om een Arm-versie van hun software uit te brengen.

We doen een greep uit de software die wel native draait. Uiteraard hoort Microsoft Office daarbij, en sinds kort ook Visual Studio. De desktopclients van Teams en Zoom draaien native, en browser Firefox heeft ook een speciale Arm-versie. Bij Google Chrome is dat niet het geval en zul je de gewone x86-versie moeten draaien, die dus een derde van je cpu-kracht opslokt voor de emulatie. Als je Creative Cloud van Adobe installeert, kun je Photoshop en Lightroom native draaien, maar alle andere applicaties werken niet. Je kunt hier de x86-versie ook niet van installeren, want de Creative Cloud-applicatie weigert je toegang te geven.

Je vraagt je wellicht af hoe Apple hiermee omgaat. Die fabrikant plaatste eind 2020 Arm-processors in een aantal Macs en heeft sindsdien bijna alle Intel-processors in zijn assortiment vervangen door eigen chips. Het grote verschil is dat Apple een rigoreuze stap zette en zich vol richtte op zijn eigen Arm-processors, onder de naam 'Apple Silicon'. Voor ontwikkelaars die software voor Macs schrijven, was meteen duidelijk dat ze hun software voor Arm moesten gaan compileren en optimaliseren.

Het resultaat is een kip-ei-verhaal. Door een gebrek aan goed draaiende software onder Windows zijn Arm-laptops en -tablets niet interessant voor de eindgebruiker. Daardoor worden er weinig van dergelijke apparaten verkocht en blijft het aantal gebruikers klein, en dat zorgt er weer voor dat ontwikkelaars er geen interesse in hebben om hun software geschikt te maken voor Arm-hardware.

Specificaties en benchmarks

Zoals op de vorige pagina uitgebreid werd besproken, is de Surface Pro 9 verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Het grootste onderscheid is de toepassing van een Intel- of Arm-processor. Opvallend genoeg is de uitvoering met een SQ3-processor een stuk duurder dan de goedkoopste versie met een Intel-cpu. De instapconfiguratie met een Core i5-1235U, 8GB geheugen en een ssd van 256GB kost 1300 euro, terwijl die versie met 16GB geheugen meteen 1640 euro kost.

De goedkoopste uitvoering met een SQ3-processor kost maar liefst 1550 euro. Voor dat geld krijg je nog altijd 8GB geheugen en een ssd met slechts 128GB opslagruimte. Voor 2023-maatstaven vinden we dat erg krap, en eerder iets voor laptops die een euro of driehonderd kosten. Wil je 256GB opslagruimte, dan betaal je meteen 1660 euro. Er is ook een uitvoering met 16GB geheugen en 256GB opslagruimte, voor 1880 euro;. Met 512GB opslagruimte kost deze versie 2210 euro.

De snelste uitvoering heeft een Core i7-1255U-processor en 16GB werkgeheugen. Met een 256GB grote ssd kost dat model 1860 euro, met 512GB opslagruimte zit je op 2190 euro en met 1TB kom je op 2530 euro. Het topmodel heeft zelfs 32GB geheugen en 1TB opslagruimte, voor 2980 euro.

Dat zijn flinke prijzen. Gelukkig is het mogelijk om bij alle modellen de ssd een upgrade te geven. Als je een beetje handig bent, zouden we daarom een Surface Pro 9 selecteren op basis van de hoeveelheid werkgeheugen en dan de uitvoering met de kleinste opslagcapaciteit kopen. Wil je vervolgens een grotere ssd, dan kun je hem zelf upgraden.

Microsoft Surface Pro 9 Intel Microsoft Surface Pro 9 SQ3
Processor Intel Core i5-1235U Microsoft SQ3
Cores/threads 10 (2P + 8E) / 12 8/8 (4 x Cortex X1, 4 x Cortex A78)
Max. klokfrequentie 4,4GHz (P-cores) 3,3GHz (E-cores) 3GHz
Gpu Intel Iris Xe 80eu Adreno SQ3
Werkgeheugen 8GB lpddr5-5200 8GB lpddr4x-4266
Ssd Samsung MZ9L4256HCJQ SK Hynix HFM256GD3GX013N
Gewicht 866g (tablet), 279g (Type Cover) 885g (tablet), 279g (Type Cover)
Wifi Intel Wi-Fi 6E AX211 160MHz Qualcomm WCN685x Wi-Fi 6E
5G Nee Qualcomm X55 5g
Scherm 2880x1920 pixels, ips, 120Hz, touch
Paneel LG LP129WT2
Accu 47,7Wh
Besturingssysteem Windows 11

Onder de motorkap zit het grootste verschil tussen de twee uitvoeringen, namelijk de soc. De SQ3 heeft acht Arm-cores, waarvan vier snelle en vier langzame, terwijl de i5-uitvoering tien cores heeft, waarvan twee snelle en acht langzame. De chips zijn door hun verschillen in architectuur onderling niet echt te vergelijken. We kunnen echter wel hun prestaties vergelijken, met behulp van benchmarks.

Benchmarks

Om te beginnen draaien we Cinebench. Dat is een benchmark die we heel vaak draaien en bij laptops vaak een goede indicatie geeft van het prestatieniveau van het systeem. Op de Surface Pro 9 met een SQ3-processor draait Cinebench niet native; het is x86-software en de SQ3 moet die architectuur emuleren om de benchmark uit te kunnen voeren. Cinebench 23 kan overigens wel native draaien op Arm-hardware, maar alleen onder macOS. Daar heb je met een Surface Pro 9 dus weinig aan.

  • Cinebench 23 - Multi
  • Cinebench 23 - Single
Cinebench 23 - Multi
Tablet Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U Ci5-1235U
8.748
Apple MacBook Air 2022 M2 (8/10) M2 8-core
8.617
ASUS Zenbook 17 Fold OLED Ci7-1250U
7.878
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U
7.650
Samsung Galaxy Book2 360 Ci5-1235U
6.843
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 Ci5-1145G7
5.559
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U
5.244
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 SQ3
2.999
Xiaomi Book S Snapdragon 8cx Gen 2 5G
1.814
Cinebench 23 - Single
Laptop Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U
1.682
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U
1.636
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U Ci5-1235U
1.598
Samsung Galaxy Book2 360 Ci5-1235U
1.594
ASUS Zenbook 17 Fold OLED Ci7-1250U
1.590
Apple MacBook Air 2022 M2 (8/10) M2 8-core
1.583
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 Ci5-1145G7
1.331
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 SQ3
565
Xiaomi Book S Snapdragon 8cx Gen 2 5G
417

Het resultaat dat de Surface Pro 9 met een SQ3 neerzet in Cinebench is enigszins teleurstellend. Natuurlijk draait de benchmark niet native, maar afgerond naar boven is de versie met een Core i5 bijna drie keer zo snel als die met een SQ3 en dat ligt niet alleen aan het emuleren; de prestaties vallen gewoon tegen. De Core i5-1235U presteert overigens buitengewoon goed in deze benchmark. De processor is zo geconfigureerd dat het verbruik richting de 50W gaat, waardoor de kloksnelheden hoog blijven. Dat kan de tablet niet continu volhouden, maar tijdens dagelijks gebruik zal hij niet continu worden belast. De belasting zal eerder in de vorm van pieken komen, waardoor je profijt van die boost hebt.

  • Geekbench 5 - Single
  • Geekbench 5 - Single Crypto
  • Geekbench 5 - Single Integer
  • Geekbench 5 - Single Floating Point
  • Geekbench 5 - Multi
  • Geekbench 5 - Multi Crypto
  • Geekbench 5 - Multi Integer
  • Geekbench 5 - Multi Floating Point
Geekbench 5 - Single
Laptop Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple MacBook Air 2022 M2 (8/10) M2 8-core
1.904
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U
1.682
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U
1.648
ASUS Zenbook 17 Fold OLED Ci7-1250U
1.640
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U Ci5-1235U
1.591
Samsung Galaxy Book2 360 Ci5-1235U
1.566
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 Ci5-1145G7
1.378
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 SQ3
1.115
Xiaomi Book S Snapdragon 8cx Gen 2 5G
759
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 (x86 emulatie) SQ3
652
Geekbench 5 - Single Crypto
Laptop Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U
4.057
ASUS Zenbook 17 Fold OLED Ci7-1250U
3.799
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U
3.715
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U Ci5-1235U
3.610
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 Ci5-1145G7
3.584
Samsung Galaxy Book2 360 Ci5-1235U
3.388
Apple MacBook Air 2022 M2 (8/10) M2 8-core
2.904
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 SQ3
1.866
Xiaomi Book S Snapdragon 8cx Gen 2 5G
1.088
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 (x86 emulatie) SQ3
1.040
Geekbench 5 - Single Integer
Laptop Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple MacBook Air 2022 M2 (8/10) M2 8-core
1.748
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U
1.456
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U
1.451
ASUS Zenbook 17 Fold OLED Ci7-1250U
1.422
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U Ci5-1235U
1.399
Samsung Galaxy Book2 360 Ci5-1235U
1.379
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 Ci5-1145G7
1.197
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 SQ3
1.006
Xiaomi Book S Snapdragon 8cx Gen 2 5G
720
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 (x86 emulatie) SQ3
589
Geekbench 5 - Single Floating Point
Laptop Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple MacBook Air 2022 M2 (8/10) M2 8-core
2.074
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U
1.777
ASUS Zenbook 17 Fold OLED Ci7-1250U
1.754
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U
1.730
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U Ci5-1235U
1.670
Samsung Galaxy Book2 360 Ci5-1235U
1.666
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 Ci5-1145G7
1.401
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 SQ3
1.225
Xiaomi Book S Snapdragon 8cx Gen 2 5G
788
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 (x86 emulatie) SQ3
725
Geekbench 5 - Multi
Laptop Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple MacBook Air 2022 M2 (8/10) M2 8-core
8.953
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U Ci5-1235U
8.558
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U
7.202
ASUS Zenbook 17 Fold OLED Ci7-1250U
7.154
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U
6.795
Samsung Galaxy Book2 360 Ci5-1235U
6.716
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 SQ3
5.739
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 Ci5-1145G7
5.188
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 (x86 emulatie) SQ3
3.770
Xiaomi Book S Snapdragon 8cx Gen 2 5G
3.061
Geekbench 5 - Multi Crypto
Laptop Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple MacBook Air 2022 M2 (8/10) M2 8-core
13.115
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U Ci5-1235U
10.886
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 Ci5-1145G7
10.473
Samsung Galaxy Book2 360 Ci5-1235U
10.067
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U
9.883
ASUS Zenbook 17 Fold OLED Ci7-1250U
9.197
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U
8.941
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 SQ3
8.650
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 (x86 emulatie) SQ3
6.565
Xiaomi Book S Snapdragon 8cx Gen 2 5G
4.733
Geekbench 5 - Multi Integer
Laptop Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple MacBook Air 2022 M2 (8/10) M2 8-core
8.170
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U Ci5-1235U
8.137
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U
6.836
ASUS Zenbook 17 Fold OLED Ci7-1250U
6.775
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U
6.500
Samsung Galaxy Book2 360 Ci5-1235U
6.232
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 SQ3
5.384
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 Ci5-1145G7
4.690
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 (x86 emulatie) SQ3
3.437
Xiaomi Book S Snapdragon 8cx Gen 2 5G
2.901
Geekbench 5 - Multi Floating Point.
Laptop Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple MacBook Air 2022 M2 (8/10) M2 8-core
9.956
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U Ci5-1235U
9.082
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U
7.705
ASUS Zenbook 17 Fold OLED Ci7-1250U
7.636
Samsung Galaxy Book2 360 Ci5-1235U
7.206
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U
6.921
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 SQ3
6.023
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 Ci5-1145G7
5.386
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 (x86 emulatie) SQ3
4.025
Xiaomi Book S Snapdragon 8cx Gen 2 5G
3.128

Geekbench draait op de SQ3 wel native, zodat de snelheid van de chips hiermee goed onderling vergelijkbaar is. In alle gevallen is de Intel i5 ruimschoots sneller dan de SQ3. We hebben Geekbench ook in x86-modus gedraaid op de SQ3, om een idee te krijgen hoeveel langzamer de chip is wanneer software niet native draait. Dat scheel dertig tot veertig procent in snelheid.

  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid - Graphics
  • 3DMark Night Raid - CPU
3DMark Night Raid
Tablet Cpu/soc Geïntegreerde gpu Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 Ci5-1145G7 Iris Xe G7 80EUs
15.767
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U Iris Xe G7 96EUs
14.478
ASUS Zenbook 17 Fold OLED Ci7-1250U Iris Xe G7 96EUs
14.258
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U Ci5-1235U Iris Xe G7 80EUs
14.249
Samsung Galaxy Book2 360 Ci5-1235U Iris Xe G7 96EUs
13.409
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U Iris Xe G7 80EUs
13.026
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 SQ3 SQ3 Adreno 8cx Gen 3
8.917
Microsoft Surface Pro X SQ1 SQ1 SQ1 Adreno 685
7.059
Xiaomi Book S Snapdragon 8cx Gen 2 5G Adreno 680
6.533
3DMark Night Raid - Graphics
Tablet Cpu/soc Geïntegreerde gpu Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 Ci5-1145G7 Iris Xe G7 80EUs
17.941
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U Iris Xe G7 96EUs
16.849
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U Iris Xe G7 80EUs
16.655
ASUS Zenbook 17 Fold OLED Ci7-1250U Iris Xe G7 96EUs
16.340
Samsung Galaxy Book2 360 Ci5-1235U Iris Xe G7 96EUs
15.946
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U Ci5-1235U Iris Xe G7 80EUs
15.516
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 SQ3 SQ3 Adreno 8cx Gen 3
13.532
Microsoft Surface Pro X SQ1 SQ1 SQ1 Adreno 685
7.973
Xiaomi Book S Snapdragon 8cx Gen 2 5G Adreno 680
7.661
3DMark Night Raid - CPU
Tablet Cpu/soc Geïntegreerde gpu Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U Ci5-1235U Iris Xe G7 80EUs
9.742
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 Ci5-1145G7 Iris Xe G7 80EUs
9.349
ASUS Zenbook 17 Fold OLED Ci7-1250U Iris Xe G7 96EUs
8.282
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U Iris Xe G7 96EUs
8.056
Samsung Galaxy Book2 360 Ci5-1235U Iris Xe G7 96EUs
7.053
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U Iris Xe G7 80EUs
5.830
Microsoft Surface Pro X SQ1 SQ1 SQ1 Adreno 685
4.281
Xiaomi Book S Snapdragon 8cx Gen 2 5G Adreno 680
3.563
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 SQ3 SQ3 Adreno 8cx Gen 3
3.041

3DMark, tot slot, draait ook native op de Arm-architectuu. Daarbij valt op dat de gpu van de SQ3 behoorlijk goed presteert in vergelijking met de Intel-gpu. De cpu-prestaties in 3DMark zijn wel weer teleurstellend.

Bij de throttlingtest draaien we Blender, waarbij we dezelfde afbeelding herhaaldelijk renderen. Wordt de processor te warm, dan daalt de kloksnelheid en duurt het renderen van een afbeelding langer. Bij de Surface Pro 9 met een i5-processor is dat inderdaad het geval. De rendertijd begint met 27 seconden en na 25 renders is dat opgelopen naar 39 seconden. De versie met een SQ3-processor heeft nauwelijks last van throttling, maar doet er zo lang over om een afbeelding te renderen in Blender - 200 seconden - dat het de hele grafiek uit zijn verband trekt. Daarom hebben we besloten hem eruit te verwijderen.

Beeldkwaliteit

Microsoft heeft sinds de Pro 8 geen aanpassingen bij het scherm van de Surface Pro 9 doorgevoerd. Het is hetzelfde 13"-scherm, met een resolutie van 2880x1920 pixels, een 3:2-beeldverhouding en een refreshrate van 120Hz. Het scherm levert mooi scherp beeld en werkt erg prettig. Het biedt ondersteuning voor 'adaptieve kleur', dat de kleurtemperatuur aanpast aan het omgevingslicht. Apple voorziet onder de naam 'True Tone' zijn laptops al geruime tijd van die functionaliteit, maar op Windows-apparaten komen we hem niet vaak tegen. Het scherm is uiteraard nog steeds voorzien van een digitizer om de Surface Pen-stylus te ondersteunen.

Met hulp van een colorimeter en CalMAN-software kijken we of de schermen van de twee Surface Pro 9-varianten inderdaad onveranderd zijn gebleven. Volgens Microsoft hebben de tablets een schermhelderheid van 450cd/m² en een contrast van 1200:1.

  • Helderheid wit
  • Contrast
Helderheid wit
Tablet Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Xiaomi Book S 2560x1600 12,4"
547
Apple MacBook Air 2022 M2 (8/10) 2560x1664 13,6"
497
Microsoft Surface Pro X SQ1 2880x1920 13"
454
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U 2880x1920 13"
451
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 2880x1920 13"
447
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 2880x1920 13"
426
Samsung Galaxy Book2 360 1920x1080 13,3"
366
HP Envy x360 13-bf0390nd 2880x1800 13,3"
351
Samsung Galaxy Book2 1920x1080 15,6"
325
ASUS Zenbook 17 Fold OLED 2560x1920 17,3"
300
Contrast
Tablet Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Xiaomi Book S 2560x1600 12,4"
1477:1
Microsoft Surface Pro X SQ1 2880x1920 13"
1465:1
Apple MacBook Air 2022 M2 (8/10) 2560x1664 13,6"
1446:1
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 2880x1920 13"
1355:1
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U 2880x1920 13"
1248:1
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 2880x1920 13"
1245:1
Samsung Galaxy Book2 1920x1080 15,6"
956:1

De maximale helderheid van het scherm van de Pro 9 met een Intel-processor is inderdaad keurig 450cd/m². Bij de versie met een SQ3-processor meten we een iets lagere waarde, maar het verschil is zo klein dat je het in de praktijk niet zult zien. Een helderheid van 450cd/m² is hoog genoeg om binnenshuis prettig te kunnen werken. Op een bewolkte dag is het scherm buiten ook nog af te lezen. Het contrast is volgens Microsoft 1200:1 en daar komen wij in onze meting ook op uit.

Beeldkwaliteit Microsoft Surface Pro 9 SQ3 VividBeeldkwaliteit Microsoft Surface Pro 9 SQ3 VividBeeldkwaliteit Microsoft Surface Pro 9 SQ3 SrgbBeeldkwaliteit Microsoft Surface Pro 9 SQ3 Srgb

Surface Pro 9 SQ3 Vivid-profiel (links) en sRGB

Hoe goed zijn de schermen gekalibreerd? Ze hebben een Vivid- en een sRGB-modus. In de Vivid-modus lijken de kleuren een fractie meer contrast te hebben dan in de sRGB-modus, maar het verschil is erg klein. De schermen ondersteunen alleen de sRGB-kleurruimte. Uit de metingen blijkt dat er weinig verschil zit tussen de Vivid- en sRGB-profielen, maar dat sRGB - zoals je kunt verwachten - net wat beter de sRGB-standaard volgt. Desondanks vinden we bij de SQ3-versie de kalibratie toch tegenvallen, voor een tablet van 1500 euro. Het scherm zou een ΔE-afwijking van minder dan 3 moeten hebben, maar zit daar net boven.

Beeldkwaliteit Microsoft Surface Pro 9 Intel VividBeeldkwaliteit Microsoft Surface Pro 9 Intel VividBeeldkwaliteit Microsoft Surface Pro 9 Intel sRGBBeeldkwaliteit Microsoft Surface Pro 9 Intel sRGB

Surface Pro 9 Intel Vivid-profiel (links) en sRGB

Bij de Intel-versie is het scherm opvallend genoeg net wat beter gekalibreerd. De grijsafwijking in sRGB-modus komt op 1,9 uit. Dat is een waarde die je mag verwachten bij een high-end tablet.

Accuduur en geluidsproductie

Van de benchmarkresultaten van de SQ3-uitvoering op de vorige pagina's raken we niet echt onder de indruk, maar wat accuduur en geluidsproductie betreft scoort deze variant van de Pro 9 prima. Om te beginnen draaien we twee accutests. In de eerste browsen we door een vaste set websites, terwijl de tweede een zwaardere belasting genereert, met behulp van PCMark 10.

  • Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
  • PCMark 10 - Accu - Tijd
  • PCMark 10 - Accu - Digital
  • PCMark 10 Accu Essentials
  • PCMark 10 Accu Productivity
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) Cpu/soc Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple MacBook Air 2022 M2 (8/10) 52,6Wh M2 8-core
15u41m
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 47,7Wh SQ3
13u21m
Samsung Galaxy Book2 360 61,1Wh Ci5-1235U
12u19m
Xiaomi Book S 38Wh Snapdragon 8cx Gen 2 5G
10u31m
HP Envy x360 13-bf0390nd 66Wh Ci7-1250U
10u24m
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U 47,7Wh Ci5-1235U
9u52m
Microsoft Surface Pro X SQ1 38,2Wh SQ1
9u38m
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 51,5Wh Ci5-1145G7
9u38m
Samsung Galaxy Book2 54Wh Ci5-1235U
8u45m
ASUS Zenbook 17 Fold OLED 75Wh Ci7-1250U
7u1m
PCMark 10 - Accu - Tijd
Tablet Accucapaciteit (Wh) Cpu/soc Gemiddelde accuduur in uren en minuten (hoger is beter)
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 47,7Wh SQ3
9u11m
Samsung Galaxy Book2 360 61,1Wh Ci5-1235U
5u43m
ASUS Zenbook 17 Fold OLED 75Wh Ci7-1250U
5u28m
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U 47,7Wh Ci5-1235U
4u49m
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 51,5Wh Ci5-1145G7
4u4m
HP Envy x360 13-bf0390nd 66Wh Ci7-1250U
4u2m
Samsung Galaxy Book2 54Wh Ci5-1235U
4u1m
PCMark 10 - Accu - Digital
Laptop Accucapaciteit (Wh) Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
HP Envy x360 13-bf0390nd 66Wh Ci7-1250U
4.069,00
Samsung Galaxy Book2 54Wh Ci5-1235U
3.930,00
Samsung Galaxy Book2 360 61,1Wh Ci5-1235U
3.131,00
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U 47,7Wh Ci5-1235U
3.112,00
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 51,5Wh Ci5-1145G7
3.102,00
ASUS Zenbook 17 Fold OLED 75Wh Ci7-1250U
2.381,00
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 47,7Wh SQ3
2.375,00
PCMark 10 Accu Essentials
Laptop Accucapaciteit (Wh) Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
HP Envy x360 13-bf0390nd 66Wh Ci7-1250U
8.982,00
Samsung Galaxy Book2 54Wh Ci5-1235U
7.735,00
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 51,5Wh Ci5-1145G7
6.520,00
Samsung Galaxy Book2 360 61,1Wh Ci5-1235U
6.282,00
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U 47,7Wh Ci5-1235U
5.638,00
ASUS Zenbook 17 Fold OLED 75Wh Ci7-1250U
5.187,00
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 47,7Wh SQ3
3.455,00
PCMark 10 Accu Productivity
Laptop Accucapaciteit (Wh) Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
HP Envy x360 13-bf0390nd 66Wh Ci7-1250U
5.785,00
Samsung Galaxy Book2 54Wh Ci5-1235U
4.036,00
Samsung Galaxy Book2 360 61,1Wh Ci5-1235U
4.000,00
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 51,5Wh Ci5-1145G7
3.775,00
ASUS Zenbook 17 Fold OLED 75Wh Ci7-1250U
3.365,00
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U 47,7Wh Ci5-1235U
3.274,00
Microsoft Surface Pro 9 SQ3 47,7Wh SQ3
2.220,00

Bij webbrowsen is de accuduur van de Surface Pro 9 met een SQ3-processor drieënhalf uur langer dan die van de Intel-versie. Onder belasting weet de SQ3-versie helemaal te schitteren en komen we uit op maar liefst negen uur. Dat is met afstand de beste accuduur die we tot nu toe bij een laptop of tablet in PCMark hebben gemeten. De accuduur is niet alleen langer, er zit ook een kleiner verschil tussen de twee accutests. Bij de Intel-uitvoering halveert de accuduur bij PCMark, terwijl de SQ3-versie 30 procent accuduur inlevert. De accuduur van de SQ3-versie is dus sowieso langer dan die van de Intel-versie, en als je de belasting opvoert, loopt dat verschil relatief op in het voordeel van de SQ3. Een minpunt van de SQ3-Surface is dat hij traag is. Dat bleek al uit eerdere benchmarks, maar ook in de PCMark-accutests zie je de SQ3-versie onderaan de lijstjes bungelen.

Geluidsproductie

Bij iedere laptop kijken we naar de geluidsproductie van de koeling in meerdere scenario's. In dit geval testen we dit dus ook bij een tablet. Het gebrek aan geluidsdruk is een sterk punt van de SQ3-Surface; de processor is zo zuinig dat passieve koeling, dus zonder ventilator, voldoende is.

  • WebXPRT 3 - LAeq
  • PCMark 10 Express - LAeq
  • Blender - LAeq
WebXPRT 3 - LAeq
Laptop Cpu/soc Gemiddelde geluidsdruk in dB (lager is beter)
ASUS Zenbook 17 Fold OLED Ci7-1250U
12,9
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 Ci5-1145G7
14,0
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U Ci5-1235U
14,0
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U
15,1
Samsung Galaxy Book2 360 Ci5-1235U
15,7
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U
28,6
PCMark 10 Express - LAeq
Tablet Cpu/soc Gemiddelde geluidsdruk in dB (lager is beter)
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 Ci5-1145G7
14,0
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U Ci5-1235U
14,7
ASUS Zenbook 17 Fold OLED Ci7-1250U
19,8
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U
27,0
Samsung Galaxy Book2 360 Ci5-1235U
28,8
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U
32,1
Blender - LAeq
Laptop Cpu/soc Gemiddelde geluidsdruk in dB (lager is beter)
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U
31,6
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U
33,4
Microsoft Surface Pro 9 i5-1235U Ci5-1235U
35,4
Microsoft Surface Pro 8 i5-1145G7 Ci5-1145G7
35,7
ASUS Zenbook 17 Fold OLED Ci7-1250U
37,4
Samsung Galaxy Book2 360 Ci5-1235U
38,3

De Surface Pro 9 met Intel-processor kan wel 50W verbruiken. De warmte die dit oplevert, is niet passief weg te koelen, in ieder geval niet voor langere tijd. Om te weten hoeveel geluid de ventilator produceert, meten we dit in drie situaties. Daarvoor maken we gebruik van een Larson Davis 831C-geluidsmeter met een 378A04-microfoon die is voorzien van een preamplifier. De microfoon heeft een noisefloor van 5,5dB(A). Door onvermijdelijk omgevingsgeluid is de noisefloor van onze geluidsarme ruimte ongeveer 12dB(A). Om een veilige marge te nemen, kunnen we er vanaf 14dB(A) consistente metingen mee uitvoeren. We meten de geluidsdruk op 50 centimeter afstand, in een hoek van 45 graden. Dat doen we in drie scenario's. WebXPRT simuleert webbrowsen, PCMark 10 is representatief voor wat zwaarder desktopgebruik, en Blender is een zware multithreaded-workload voor de cpu. We meten de geluidsdruk over de periode die iedere test duurt en drukken het resultaat uit in een gemiddelde, LAeq, in dB.

Op basis van de cijfers in de drie tests heeft Microsoft sinds de Intel-versie van de Pro 8 niets aan de koeling veranderd. Met de koeling in die generatie tablets was ook niet veel mis. Tijdens webbrowsen wordt het systeem passief gekoeld en staat de ventilator uit, en tijdens het draaien van PCMark staat de ventilator het grootste deel van de tijd uit. Belast je de hardware zwaarder, wat we met behulp van Blender doen, dan zul je de ventilator wel gaan horen.

Conclusie

Aan het begin van deze review stelden we de vraag welke variant van de Surface Pro 9 de voorkeur heeft: die met een Intel- of met een Arm-chip. Het mag duidelijk zijn dat we de versie met een SQ3-processor niet echt aanbevelen. De adviesprijs ervan bedraagt 1550 euro, dat is 250 euro meer dan wat voor de versie met een i5-processor wordt gevraagd. Wat krijg je daarvoor? Een passief gekoelde processor, een 5G-modem, een prima accuduur en een ingebouwde neural processing unit. De vraag is wat die unit je oplevert. Voor zover wij hebben kunnen zien, wordt hij op dit moment alleen ingezet voor video- en audio-effecten. Bij dat alles komt dat je het met 128GB opslagruimte moet doen, terwijl de i5-versie wordt aangeboden met minimaal 256GB.

Op zich zouden bovengenoemde zaken een meerprijs van 250 euro best waard kunnen zijn, mits de SQ3-processor gelijkwaardig zou presteren aan de Core i5. Dat is helaas precies het punt waarbij de SQ3 door de mand valt. Er wordt nog altijd weinig software aangeboden die speciaal voor de Arm-architectuur is gemaakt. Microsoft heeft met Windows 11 de emulatie uitgebreid naar 64bits x86-instructies en dat zorgt voor een enorm verschil ten opzichte van de situatie ten tijde van de eerste Surface Pro X, in 2020. Emuleren kost echter processorkracht; je levert dertig tot veertig procent van je prestaties in.

Daar komt bij dat de SQ3-processor toch al niet zo vlot is, want zelfs als je native software draait, is de Core i5-versie anderhalf keer zo snel. De accuduur van de i5-variant is wel wat korter en omdat de processor tot 50W kan boosten zul je bij zwaar gebruik de ventilator horen. Dat zijn echter geen nadelen die opwegen tegen de onzekerheid over de vraag of de software die je wilt gebruiken goed - en dan ook nog snel - kan draaien.

De Intel-versie is dus de meest interessante optie. De Intel-processor van de twaalfde generatie is flink sneller dan zijn voorganger van de elfde generatie. Afgezien hiervan is er weinig aan de Surface Pro gewijzigd. Het blijft een mooi afgewerkte tablet met een stevige behuizing en een mooi scherm met een hoge resolutie. De accuduur is een fractie langer en de prijs is gelijk gebleven ten opzichte van wat je voor de vorige generatie betaalde. Het blijft daarmee wel een prijzige tablet. Het instapmodel kost zoals gezegd 1300 euro, maar eigenlijk wil je er ook een Type Cover bij zodat je de tablet als 'laptop' kunt gebruiken. Die accessoire kost je 150 euro. Daarnaast zijn upgrades voor de tablet duur; wil je 16 in plaats van 8GB werkgeheugen, dan mag je 340 euro bijlappen. Daarmee blijft de Surface Pro een mooie, maar wel prijzige tablet.

Reacties (143)

143
141
55
3
0
80
Wijzig sortering
Mocht je zakelijk voor de de SQ3 versie kiezen, en je hebt een printer of MFP, check dan of er een driver voor is. Type4 drivers zijn vaak beperkt in het aansturen van de lades, nietje erin, enzovoort.
Verder kunnen virusscanners en VPN clients (want driver voor extra NIC) lastig doen op ARM.
dat gecombineerd dat het een langzamere tablet is en de prijs veel hoger is dan die van Intel.
Is het waard om voor ARM te gaan? of moeten we dit kopen om ARM te stimuleren zodat fabrikanten als MS verder hierop door ontwikkelen?

Eenigste wat nog anders is de 5g modem, goed ik heb niet veel mensen gezien die laptops/tablets, desktops met ingebouwde simkart tray of esim hebben die het ook echt gebruiken.

Je kan bijvoorbeeld dan wel een VPN verbinding opzetten als je ergens geen WIFI hebt etc, dat zal goed zijn. Of als je ongelimiteerde databundel hebt dat je dan dit kan gebruiken voor netflix, of iets anders te streamen?

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 23 juli 2024 00:25]

als ik naar die prijzen kijk dan denk ik dat een ipad pro (ondanks het OS), of een ipad AIR (want veeeeel goedkoper maar zelfde M1), al heel snel een betere optie gaat zijn.

die zogenaamde re-label (of custom versie) van de 8cx3 lijkt niet heel veel indruk te maken,
De Surface heeft wel toegang tot de volledige versie van office. Als je iemand bent die veel met office werkt komt een iPad zwaar te kort.

Benchmarks daargelaten denk ik dat de ARM versie een uitstekende optie is als je binnen het MS ecosysteem blijft (met wat browsen/video media kijken erbij). De batterijduur is fenomenaal, en de geslotenheid van ARM garandeerd enige veiligheid.
Anoniem: 345323 @Deckkie20 februari 2023 13:54
Dan kun je beter een MacBook Air aanschaffen, die is als ARM laptop vele malen sneller dan de Surface en kan deze versie van Windows ook draaien met Parallels.
Daarnaast is er een native Mac versie van Office beschikbaar, die niet 1:1 100% met Office Windows vergelijkbaar is, maar 100% van de functionaliteit biedt die 99% van de gebruikers gebruikt.
Daarnaast is er een native Mac versie van Office beschikbaar, die niet 1:1 100% met Office Windows vergelijkbaar is, maar 100% van de functionaliteit biedt die 99% van de gebruikers gebruikt.
Access en VBA in Excel en Word ...
Behoor ik dan tot de 1% of klopt jouw 100% niet? 80% van de financiële wereld draait op VBA in Excel. (alleen de banken niet)
80% van de finance wereld draait nog steeds in een achterhaald stukje meuk in een desktop-aplicatie? in 2005 wilde ik dat nog wel geloven maar ano nu... is er toch geen enkel excuus meer om niet al 10 jaar terug te zijn overgestapt naar webbased oplossingen en fatsoenlijke databases zoals mysql mssql of postgres, en degelijke programmeertalen zoals python C# (of desnoods zelfs php).

office software is zoals de naam al suggereert voor kantoorwerk, als je een brief schrijft of een presentatie maakt en daar envoudige berekeingen met wilt weergeven dan is dat perfect... maar complexe meuk en vooral ook spul dat herhaaldelijk gebruikt wordt moet je niet in office willen doen, dat is ineffcient en achterhaald. al meer dan 10 jaar.
80% van de finance wereld draait nog steeds in een achterhaald stukje meuk in een desktop-aplicatie?
Hoezo achterhaald?
in 2005 wilde ik dat nog wel geloven maar ano nu... is er toch geen enkel excuus meer om niet al 10 jaar terug te zijn overgestapt naar webbased oplossingen en fatsoenlijke databases zoals mysql mssql of postgres, en degelijke programmeertalen zoals python C# (of desnoods zelfs php).
Dus jij wilt een boekhouder die
- voor een jaarverslag de gegevens uit de boekhouding (bestaande uit tientallen, misschien enkele honderen grootboekrekeningen) wilt samenvatten dwingen om daarvoor een niet-geautomatiseerde webbased spreadsheet laten gebruiken?
- een ad-hoc analyse of een kostprijsberekening doet over een set producten bestaande uit misschien 1000 onderdelen voor ieder product opnieuw een webbased oplossing laten maken met php, python of C#?

Voor het eerste zijn er dus tools die draaien op Excel zoals de software van Infine. https://www.infine.nl/
Voor het tweede zul je zien dat die boekhouder Excel gebruikt met VBA-macro's want van python, C# of php heeft die geen kaas gegeten en het inrichten van een server voor het draaien van postgre, msSql of zelfs mysql heeft hij geen budget.
office software is zoals de naam al suggereert voor kantoorwerk, als je een brief schrijft of een presentatie maakt en daar envoudige berekeingen met wilt weergeven dan is dat perfect...
Office werk is meer dan alleen het werk van een secretaresse en een verkoper die via een Powerpoint moet proberen de mogelijke klant te overtuigen van de voordelen van het product dat hij verkoopt.
maar complexe meuk en vooral ook spul dat herhaaldelijk gebruikt wordt moet je niet in office willen doen, dat is ineffcient en achterhaald. al meer dan 10 jaar.
Niet alles past in een webformuliertje voor een database, niet alles in een brief of rapportje van een aantal pagina's.

Kijk dat de macro- en VBA bouwsels in Excel bij sommige boekhoudafdelingen uitgroeien tot een omvang van duizenden regels code, en dat men niet genoeg heeft aan de ruim 16000 kolommen, 1 miljoen rijen, dat is niet goed, daar zijn betere tools voor, maar het is ook zo dat dit soort bouwsels geleidelijk in de loop van vele jaren opgebouwd worden. Die betere tools zijn dan echter niet degene die jij opnoemt, maar specialistischer.
80% van de finance wereld draait nog steeds in een achterhaald stukje meuk in een desktop-aplicatie? in 2005 wilde ik dat nog wel geloven maar ano nu... is er toch geen enkel excuus meer om niet al 10 jaar terug te zijn overgestapt naar webbased oplossingen en fatsoenlijke databases zoals mysql mssql of postgres, en degelijke programmeertalen zoals python C# (of desnoods zelfs php).
Ik ben het met je sentiment eens hoor. Maar er zit een verschil tussen wat zou moeten horen en wat er daadwerkelijk gebeurd. :|
Op office 2016 voor OSX, wat hier draait op een M1:
excel>Tools>Macro>Visual Basic editor
Je waant je in een windows applicatie van 15 jaar terug, maar het zit er wel in.

access heeft nooit in OSX gezeten, en dat is maar terecht, de ongelukken die ik gezien heb met dat soort rommel die corp wide ingezet werd doen me nog pijn. (denk aan mensen die eigen reseve copie nemen en een paar dagen later terugzetten terwijl anderen data invoeren..)
Op office 2016 voor OSX, wat hier draait op een M1:
excel>Tools>Macro>Visual Basic editor
Je waant je in een windows applicatie van 15 jaar terug, maar het zit er wel in.
Apart, in het verleden zat er nooit VBA in Office voor Mac en in de overzichtjes met de verschillen tussen de Office versies stond er altijd bij dat er geen VBA in zat. (inmiddels vind je die overzichtjes voor 2016 niet meer terug, behalve dan het verschil met 365). Als het er nu in zit, en er 15 jaar oud uit ziet, hebben ze misschien Office VBA 2003 in Office Mac 2016 geimporteerd?
access heeft nooit in OSX gezeten, en dat is maar terecht, de ongelukken die ik gezien heb met dat soort rommel die corp wide ingezet werd doen me nog pijn. (denk aan mensen die eigen reseve copie nemen en een paar dagen later terugzetten terwijl anderen data invoeren..)
Geef de tool niet de schuld dat mensen het verkeerd gebruiken. Je kunt ook een spijker in een plank slaan met een schroevendraaier, maar daar is die niet voor bedoeld.

Access is bedoeld voor mensen die een database nodig hebben voor persoonlijk gebruik of in kleine werkgroepen. In het laatste geval kun je dan de mdb of accdb op een fileserver zetten en de gebruikers (maximaal 10) een link sturen, of je kunt de database splitsen in een back-end, die je weer op de server plaatst en een front-end dat je dan distribueert, en dan kun je voorzien in updates door je front-end verder te ontwikkelen en als een set wijzigingen voltooid is deze opnieuw te distibueren.

En ook kun je een Access front-end gebruiken voor het gebruik met een postgre, firebird, msSQL, mySQL of andere ODBC-database, dus daarnee is het ook bruikbaar voor iets grotere groepen, mits je dus de front-end naar hen kunt distribueren. Daarbij heeft Access ook mogelijkheden om verschillende gebruikers verschillende rechten te geven zodat bepaalde gebruikers alleen kunnen inzien, andere gebruikers alleen bepaalde gegevens mogen wijzigen en andere gegevens niet, enzovoorts, al heb ik geen idee hoe betrouwbaar dat is.

In de zin dat Access dus is bedoeld voor persoonlijk gebruik en kleine groepen, is het dan ook heel vreemd dat het wel in de corporate editions (KMS en MAK-keys) en professional is bijgevoegd, welke bedoeld zijn voor grote organisaties die normaal gesproken toch Oracle, MsSQL, en andere corporate level databases gebruiken, en niet in Home & Business (voor MKB en ZZP-er), Student, Home of Personal versies. Access gebruik ik al omgeveer 25 jaar, maar tot 2017 heb ik nooit behoefte gehad aan Powerpoint, als het bedrijf (destijds ±25.000 pc-werkplekken) waar ik tot 2007 voor werkte een presentatie naar de medewerkers doorstuurde was dat altijd een PDF. Ook nu gebruik ik Powerpoint nauwelijks, toch zit het wel in alle Office versies, zelfs Office personal.

En om tot slot even in te haken op de reactie van @i-chat, hij klaagt deels terecht dat Excel ook op veel verkeerd gebruikt wordt. Veel van de dingen die nu in Excel gedaan worden zouden beter in Access gedaan worden. Zelfs ik doe het nu - om legacy/continuïteitsredenen met een database voor het bijhouden en opvolgen van de orders die in Excel draait.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 juli 2024 00:25]

Microsoft beveelt acces zelf al niet meer aan. De reden dat het in de enterprise versies er nog steeds wel bij is, is dat het juist in grote bedrijven soms nog her en der gebruikt wordt. Vaak, zoals Yalopa aangeeft met heel wat pijnpunten. Gelukkig is dat al een stuk veranderd de laatste jaren.
Een tweede reden is mogelijk dat Microsoft maar wat graag een graantje meepikt van de bedrijven die afhankelijk zijn geworden van Access (vendor lock-in).

Voor wat betreft toepassingen voor thuis en de/het KMO/MKB zijn er voor zowat alle nodige toepassingen out-of-the-box applicaties te krijgen, die zonder kennis van databases en verder custom gepruts in gebruik kunnen genomen worden.
Als er wél iets heel specifiek nodig is én er iemand met kennis van databases aanwezig is, heeft die meestal (ook) een grote afschuw tav Access. Dat omsille van de foutgevoeligheid en de vendor lock-in.

Imo is access niet meer van deze tijd.
Microsoft beveelt acces zelf al niet meer aan. De reden dat het in de enterprise versies er nog steeds wel bij is, is dat het juist in grote bedrijven soms nog her en der gebruikt wordt. Vaak, zoals Yalopa aangeeft met heel wat pijnpunten. Gelukkig is dat al een stuk veranderd de laatste jaren.
Een tweede reden is mogelijk dat Microsoft maar wat graag een graantje meepikt van de bedrijven die afhankelijk zijn geworden van Access (vendor lock-in).
Vendor-lock-in is iets waar Microsoft van houdt, dat is ontegenzeglijk. Access aanbevelen is iets dat ik me niet kan herinneren dat Microsoft ooit gedaan heeft, waarschijnlijk gaat dat terug tot de tijd dat op dit terrein DBase nog heer en meester was. Verder heeft Microsoft natuurlijk sindsdien hun MS SQL Server op de markt gebracht en hebben ze uiteraard liever dat dit gebruikt wordt, niet alleen omwille van user error, wat al voorkomen wordt doordat het een stap ingewikkelder is in gebruik, maar ook
- omdat Microsoft meer verdient aan een licentie ervoor (uitzondering de Express editie)
- omdat het meestal (de express editie uitgezonderd) op een server grade computer gezet wordt wat voor Microsoft dus al snel betekent dat er een Windows Server licentie vereist is.
- omdat het gekoppeld kan worden met hun web based software (Azure, e.a.). Access kan wel gebruikt worden om een web app te maken, maar dan heb je sharepoint nodig (kun je dus weer beter MS SQL gebruiken) of een Office 365-abonnement.

Met SQL Server is het simpelweg maken van een kopie voor gebruik op een andere pc is onmogelijk en dus automatisch ook het ermee overschrijven van een andere kopie. Als je een database moet bouwen waar naderhand iemand anders lokaal mee moet gaan werken, dan zul je dus gedurende het opzetten van die database en et inbrengen van de basisgegevens diens PC moeten overnemen. Kortom voor echt kleinschalig gebruik is SQL server niet optimaal.
Voor wat betreft toepassingen voor thuis en de/het KMO/MKB zijn er voor zowat alle nodige toepassingen out-of-the-box applicaties te krijgen, die zonder kennis van databases en verder custom gepruts in gebruik kunnen genomen worden.
Vaak werken die toepassingen op Access, ik ga je één voorbeeld geven, sinds jaar en dag werkt het softwarepakket Loon, waarmee je de verloning kunt berekenen en aangifte doen voor de loonbelasting op een Access MDB-database. Inmiddels wordt dat niet meer lokaal geinstalleerd (ik heb versies 2016, 2017, 2018 2019 en 2020 hier op de PC staan) maar sinds 2020 gebruikt men daarvoor een Microsoft Terminal Server waarmee je als loonadministrateur via RDP verbinding mee maakt. Hoe ze dat veilig houden met alle RDP-vulnerabilities moet je mij echter niet vragen.
Als er wél iets heel specifiek nodig is én er iemand met kennis van databases aanwezig is, heeft die meestal (ook) een grote afschuw tav Access. Dat omsille van de foutgevoeligheid en de vendor lock-in.
Die vendor-lock-in, daar ben ik het mee eens, de rest is volgens mij een stukje beroepsdeformatie. De meeste mensen met kennis van databases zijn gewend te werken met servers en databases zoals MS SQL, Oracle, MySQL, en/of andere corporate level databases. Zij zijn geneigd die toe te passen ook waar die overkill zijn. Voor iemand die 4 dagen per week met een desktop op lokatie A werkt en één dag in de week op lokatie B (of één maal in de maand op lokatie C) met een andere desktop (of met een laptop), daarbij een kleine database nodig heeft en die op beide locaties met dezelfde gegevens moet kunnen werken, kun je niet om een locale database zoas Access of LibreOffice Base heen, zeker als op sommige van die lokaties geen internet beschikbaar is, wat vaak het geval is, zeker als die lokaties op een industrieterrein zijn.
Imo is access niet meer van deze tijd.
Als Access niet meer van deze tijd is, dan zijn Excel, Word en heel Microsoft dat niet.
Afaik gebruikt het merendeel van out of the box applicaties tegenwoordig sql express.

Ik ben het, mede door professionele ervaring, niet met je eens dat acces tegenwoordig nog een goede keuze is.
Afaik gebruikt het merendeel van out of the box applicaties tegenwoordig sql express.
Hoe de verhoudingen liggen weet ik niet, maar er zijn er velen die nog MS Access gebruiken.
Als je meerdere out-of-blox applicaties gaat gebruiken die allebei op sql express gebaseerd zijn krijg je bovendien dat ofwel
- al die applicaties een andere versie gebruiken waardoor je systeem traag wordt van alle services die continue draaien
- die applicaties elkaar in de weg gaan zitten. Dat ben ik in ieder geval al tegengekomen.
Ik ben het, mede door professionele ervaring, niet met je eens dat acces tegenwoordig nog een goede keuze is.
Nergens zeg ik dat het een goede keus is, ik zeg dat het soms de betere keus is. Soms moet je kiezen tussen iets slechts en iets nog slechters omdat er niets beters beschikbaar is. Ik heb een aantal voorbeelden gegeven waar sql express dus ook niet bruikbaar is en Access wel. Tot slot denk ik dat Access vooral het beste ingezet kan worden als front-end voor een postgreSQL of andere back-end, dan heb je wel de voordelen en niet de nadelen.
als ik naar die prijzen kijk dan denk ik dat een ipad pro (ondanks het OS), of een ipad AIR (want veeeeel goedkoper maar zelfde M1), al heel snel een betere optie gaat zijn.

die zogenaamde re-label (of custom versie) van de 8cx3 lijkt niet heel veel indruk te maken,
Een iPad Pro 11" of 13" met Logitech Combo Touch is een beter en goedkoper alternatief voor de ARM versie van de Surface Pro 9. Er zijn steeds meer pro apps die een desktop overbodig maken, en aangezien alle printers die de afgelopen jaren uit zijn gekomen AirPrint ondersteunen, werkt printen zonder beperkingen.
Ik heb de eerste surface pro x, de reden was toendertijd passieve koeling, dunner en lichter dan de normale surface pro. Dat bevalt me nog steeds heel goed, het voelt gewoon veel meer als een tablet. Ik zou het echt een stap terug vinden als ik weer geluid van een fan zou horen.

Ook zat er toendertijd (vs surface pro 6 of 7) merkbaar verschil dat de SQ1 naar mijn gevoel snappier is en blijft, gewoon qua feel van het OS (kan ook SSD oid zijn?). Toendertijd leek het alsof de chip gewoon sneller kan aanpassen dan intel (minder throttlen waarschijnlijk), maar dat zal ondertussen met 12de generatie misschien beter zijn geworden.

Verder moet je wel opletten wat er native kan draaien. VS en VScode, WSL, docker etc draaien allemaal op ARM, maar eclipse bijvoorbeeld niet goed. Als software ouder/archaïscher is (of slechter onderhouden) zal het niet snel voor ARM gecompileerd zijn.
Ik wil wel heel even aangeven dat ik dit toestel niet echt zou positioneren als "Tablet", maar eerder een volwaardige laptop, waarbij het toetsenbord niet wordt meegeleverd standaard.

Ik weet dat het verleidelijk is om het zo te positioneren maar:
  • Het draait een PC class besturingssysteem (in tegenstelling tot iOS en Android)
  • Het heeft een voldoende groot scherm om een laptop te zijn
Een iPad pro komt in de buurt van dit toestel (zeker al qua prijs 😏) maar is om bovenstaande reden geen echte laptopreplacement, waarbij dit toestel dat zeker en vast wel kan zijn. Meer nog, het kan zelfs een verbertering zijn. Het scenario waarbij je dit toestel aan een USB-C, Thunderbolt of Surface Dock hangt (compatibel met elk hiervan), maakt dit superinteressant, omdat dit device een ingebouwde kickstand heeft (lees: weinig plaats inneemt) en touch + inking biedt. Deze combinatie maakt het in mijn ogen een uiterst interessant toestel voor velen om de laptop echt te gaan vervangen.

Sta me toe om dan ook te zeggen dat ik het minpunt uit de review "Zwaar voor een tablet" absoluut wil nuanceren.

Daarbij komt dan nog eens dat de accessoires prijsgunstiger zijn dan deze van een iPad Pro, dus in dat licht is mijn keuze snel gemaakt!
Mijn laptop is al jaren een Surface pro. Keuze gemaakt omdat hij zo dun en licht is (voor een laptop). Als je een vis beoordeelt op hoe goed hij in een boom kan klimmen komt ie er slecht vanaf, maar als je diezelfde vis weegt als laptop is hij juist erg licht.
En wat zijn je ervaringen, heb je betrouwbaarheids issues ermee gehad in de jaren dat je er op werkt?

Het negatieve begon bij een neef die bij eerste boot een bsod kreeg, kan gebeuren. Nu werk ik in opdracht van een bedrijf die uitsluitend Surfacebooks gebruikt en ze vallen links en rechts om. Het is inmiddels de tweede jaar dat ze hier gebruikt worden en ik weet vrijwel zeker dat ze er van af gaan stappen zodra de eerste units na 3 jaar eruit gaan. Werkzaam in de bouwnijverheid en misschien heeft het te maken met de stoffigheid in bouwketen.

Ik vind het erg jammer want die dingen zien er super strak uit en het feit dat je sommige modellen ook als tablet in kan zetten met een pen maakt ze interessant voor mensen die ik ken in onze sector. Helaas zien steeds meer mensen het niet meer zitten omdat het lijkt dat ze kapot gaan omdat je er simpelweg naar kijkt.

[Reactie gewijzigd door dindr op 23 juli 2024 00:25]

Mijn vriendin heeft de 6, gebruikt 'm veel meer dan ik, sleept 'm overal mee naartoe en heeft geen problemen.
De mijne, een 7, heeft problemen met de camera, maar dat lijkt softwarematig te zijn. Heb nog niet de moeite genomen om een volledige reinstall te doen.
Oh, en de toplaag van het toetsenbord komt los, maar dat is alleen een esthetisch probleem.
Heb zelf een Surface Pro gehad en vond dat de hinge, hoewel zeer stevig en stabiel, toch na een jaar of 2 brak en is niet makkelijk te repareren. Wel veel op schoot gebruikt wat misschien niet ideaal is voor de langdurigheid. Ook had ik wat issues met de wifi-driver waar alleen een oudere driver werkte en windows update constant mijn driver probeerde te updaten. Uiteindelijk heeft die het begeven en wilde het scherm niet meer aan, een bekende issue maar de bekende fixes werkte niet voor mij.

Fijn apparaat maar inderdaad niet mega betrouwbaar.
welke hinge heb jij gebroken? Mijn SP4 heeft eigenlijk geleefd tot de accu het scherm eruit drukte en ik heb hem toch verkocht aan een handelaar. Dat is vorig jaar pas geweest en dat ding heb ik sinds launch... Misbruik die hinges toch best vaak (lees kan ze prima gebruiken om je Surface ergens tussen te pinnen - alleen zo krijg je gewicht op delen die zo geen gewicht zouden moeten dragen) maar die hinges zijn zo stevig als huizen naar mijn idee. Schermen daarentegen.
Ook een SP4. In mijn geval gebruikte ik de surface op mijn schoot op de bank bijvoorbeeld en de hinge is in dat geval compleet opengeklapt, denk dat er in dat geval veel druk op het scharnier staat. De breuk zat precies bij de plastic bevestiging van de kickstand in het scharnier, en niet op het scharnier zelf, dus inderdaad is het scharnier zelf wel zeer stevig.
Eigenlijk is de SP na de 4 alleen maar in de lift omhoog gegaan en ik werk op MacBooks en Surface Pro's - Ik heb de Book ook geprobeerd, maar vind mijn MacBook toch fijner werken. De Pro gebruik ik als ik weer eens in een patchkast hang, daar kan ik helaas mijn MacBook vaak niet kwijt en vanwege het aanraakscherm is het wel fijn om daarop mijn bonnen te laten tekenen, gelijk wat intekenen als ik nieuw spul moet ophangen, AR finding is in geen enkele vorm van techniek een ding helaas.

Ik heb nu de SP9 icm een MBP14 M1 Pro + thuis ligt nog een MBP 2015 en M1 2020 voor privé gebruik.

Voordeel aan de Surface lijn vind ik dat overal een touchscreen in zit. Apple maait zijn gras voor de iPad weg als ze dit doen, denkt men gok ik, want bij de Surface Laptop vs Surface Pro is een geheel andere doelgroep mbt gebruik.

Ik zou het fijn vinden als ik soms mijn scherm(MB) kan aantikken, maar dat kan ik niet op al mijn devices. Zou ik een MBP14 nieuw kopen met touch interface? Yep, ik ga zo langs de dokter om mijn resterende nier te blackmarketen.

Fijne dingen voor op vakantie iPad/Surface - daar blijft mijn 14incher toch voor thuis - te groot/duur om mee te nemen.
Als ze nu iets van de accuduur van Apple zouden lenen en andersom MS iets van de interface van het OS, dan kom je op een heel fijn device uit, zeker als je veel ' on the go' bent - dat is voornamelijk mijn reden dat ik deze 2 devices in gebruik heb. Ik gebruik mijn heavy duty powerstation bijna niet meer.

Ik sta eigenlijk altijd al zowel in Windows als in Mac en dat doe ik op mobiel sinds een maandje of 2 (Surface Duo voor 200 euro kunnen tikken) en moet zeggen dat beide zijn voordelen hebben om dingen gedaan te krijgen.

Ik zou alleen nooit voor de ARM versie op een surface kiezen, al is het maar omdat je dan een soort halve Windows draait (voor mijn gevoel).
Helemaal mee eens, het is een laptop, alleen de vormfactor komt overeen met die van een tablet. Als het alleen om gewicht gaat is zeker de ARM variant erg licht, ook met het keyboard er aan. Grootste beperking is de ondersteuning van Windows drivers en applicaties waarmee de voordelen van de snelheid versus CPU belasting en daarmee een zeer goede batterijduur verdwijnen. Daarmee is het een dure laptop en kom je uit bij de Intel variant die voor het geld behalve het lage gewicht en de compacte vorm zijn geld niet echt waard is. Hoe dan ook, ik ben Surface fan geweest en het blijft een mooi apparaat alleen aan de dure kant.. Maar goed dat zegt iemand die zijn Pro X SQ2 heeft ingeruild voor een MacBook Pro m1 Max ;)
lol ik vind je redenatie wel grappig want door te claimen dat dit eigenlijk geen tablet is maar een soort laptop speel je de weg vrij om hem niet alleen met de ipad pro en air te vergelijken (waarvan ik al aangaf dat het OS in sommige opzichten een beperkende factor zou kunnen zijn), maar ook met een macbook air. die is met 1,2kg ongeveer 300gram wel iets zwaarder, maar heeft dan wel gelijk een toetsenbord, en is een paar honderd euro goedkoper (zelfs goedkoper dan de ipad pro)...

je moet dan natuurlijk wel je toutchscreen missen en eerlijk gezegd kan dat voor sommige mensen een te groot gemis zijn. aan de andere kant heb je dus geen last van nasty emulatie en daarmee dus ook niet van de preformance- (en ten diens gevolge accu-drain.

nu heb ik de assesoires hiervan niet bekeken maar de logitec typecover is waarschijnlijk wel van een iets ander caliber dan wat je standaard krijgt bij een microsoft product (of apple product)... en ik verwacht dat de prijzen dan ook redelijk gelijkwaardig gaan zijn als er een variant komt voor deze tablet.

dan kun je dus kiezen: een volwaardige laptop vanaf +/- 1000, macbook air M1
een zeer goed geoptimaliseerde tablet maar wel met die beperking van tablet (dus niet desktop) apps... waarvan het nog niet duidelijk is of er bedrijven daar iets aan kunnen (of willen) doen... technisch gezien is de M1 ipad namelijk helemaal niet zo beperkt dat desktop-apps er niet op zouden kunnen werken... (ipad air 800) (ipad pro 1200).

of een van deze 2 waar de, helaas wel wat minder zuinige intel versie echt de absoluut betere is...
Helemaal eens. Ik heb de Surface altijd gezien als een laptop alternatief en geen tablet alternatief.
Inderdaad, ik heb deze (Surface 9) gekocht als laptop. Zeer tevreden van en uiterst compact om mee te nemen. Ik heb een i7 met 32GB. Het enige minpunt (buiten de prijs) vind ik de grafische kaart. Gekoppeld aan een widescreen monitor (3440x1440), de surface gebruikend als tweede scherm, dan happert een video al eens. Hopelijk verbeteren de drivers nog want volgens de specs zou dit toestel het perfect moeten aankunnen.
Ik heb zelf de 8 pro

Het is zekers geen tablet tenzij je alleen filmpjes wil kijken en dat moet via de browser ,tenzij er een app. is zoals Prime en Netflix maar er is dan weer geen HBO, Skyshowtime etc. te vinden.

Een game spelen kan , maar met een i5 8 GB moet je denken aan total war rome 2, company of heroes of Sims 4 en Skyrim of Rainbow six siege tussen 35-45 frames minimaal en met uitschieters naar de 55-60 frames.

Ik heb nu Fear geinstalleerd die ik nog moet uitspelen, geweldig creepy game en Metro ,maar wel helemaal op low en toch is het beeld dan alsnog geweldig door het kleinere scherm. Wil nog wel total rome remastered kopen, maar dat komt nog wel.

Tekst verwerken gaat ook lekker met de keyboard en moet zeggen de eerst uur typ ik wel vaak naast , mede doordat het wat smaller is en daar wen je wel weer snel aan. Ik kan er zo'n 5-7 uur op werken en als browser gebruik in nu Opera, want merk data IE op de achtergrond enorm veel batterij vreet.

De batterij heb ik ooit zelf verpest door nieuwe drives te installeren, maar dat zorgde ervoor dat de batterij sneller leeg liep. Ik heb al gemerkt dat veel drivers door microsoft zijn aangepast en wellicht op energie besparing vermoed ik. Ik heb dus mijn laptop op nieuw moeten installeren en dankzij mij externe flash drive met steam games kon ik die via de steam programma gewoon herstellen. Dat scheelde enorm veel installatie werk :)


Voor op reis raad ik de volgende items aan :

Batterij pack evatronic PD Pioneer 20.000mAh 60W PD output 55 euro
Surface USB C laad kabeltje 30 cm

Samsung USB Type-C™ 256GB 400MB/s USB 3.1 Flash Drive rond de 35 euro. Je kan daar gewoon games op installeren , want die speel je toch met je keyboard en muis .
Voor mij is het verschil tussen een tablet en een laptop het feit dat bij een tablet het zwaartepunt in het scherm zit.
Het resultaat is een kip-ei-verhaal. Door een gebrek aan goed draaiende software onder Windows zijn Arm-laptops en -tablets niet interessant voor de eindgebruiker. Daardoor worden er weinig van dergelijke apparaten verkocht en blijft het aantal gebruikers klein, en dat zorgt er weer voor dat ontwikkelaars er geen interesse in hebben om hun software geschikt te maken voor Arm-hardware.
Ik heb met goeie moed een Windows Surface RT gekocht destijds, maar de ondersteuning kwam gewoon niet op gang en hij is samen met de Windows Phone ten onder gegaan aan gebrek aan dedicated software.

Het is zo jammer want het was een zeer mooi product, maar al snel gebruikte ik hem alleen nog maar voor films en series, enige streaming app die werkte was Netflix en overige software en games werkten gewoon niet. Achteraf had ik beter de Pro kunnen kopen die ik een stuk langer gebruikt zou hebben.

Als Microsoft zelf niet gaat investeren in die software gaan anderen dat ook niet doen en dan koop je een kreupel product, gelukkig kan deze dan wel emuleren maar dat werkt dus niet feilloos en kost je groot deel van je performance.

Conclusie, niet kopen dus. Neem de Intel die nog goedkoper is ook.

[Reactie gewijzigd door iwaarden op 23 juli 2024 00:25]

Neem eens een RT wat een RT is en je zal niet met spijtgevoelens zitten.

Tablet op Windows draaiende op een smartphone soc als een Android tablet of iPad.
Volledige Windows versie met bestandsbeheer.
Tablet met ingebouwde kickstand.
Tablet met 2 verwisselbare keyboard covers.
Tablet met fantastische batterij duur.
Tablet met Windows 8.1 op het einde van zijn leven.
Een perfecte Office pc waar Office gratis bij het apparaat kwam ipv een abonnement.
Windows touch based.
Een tablet waar je een microsd geheugenkaart kan inpluggen voor data opslag.
Tablet met usb A poort om veel alle accessoires op aan te sluiten.
En zo kan ik nog doorgaan.
De surface RT was pure innovatie. Als dat niet bestond hadden wij geen convertibles van andere partijen als Samsung en Apple. Gebruik het apparaat voor wat het bedoeld is en wees gelukkig. Ik heb geen spijt van mijn RT. Hij heeft gediend tot de software op zijn einde was. Er is iets moois in de plaats gekomen. Een surface pro x. Dat ding heeft fantastische speakers, 3:2 fantastisch beeld. Zuinig op batterij. Ook een magneetje om hem op te laden. 2 usb poorten. Een snelle ssd. Keyboard en pen cover. Als zakelijke bedrijfspc voor het weken met Office programma s een droom. Hier ga je zeker niet op gamen. Ik denk toch wel dat Windows op arm een grote sprong voorruit is tegenover dag 1. Hebben wij het nu echt zo slecht met alles wat er tegenwoordig in de computer zaak in de winkels ligt ? Ik heb nog een IBM XT met monochrome scherm met 5,2 floppy drive zonder harddisk en internet. Ik laat je verplicht een maand op zo’n pc werken. Beseft men eens van waar we vanaf komen. Nu is men tegenwoordig met niets meer tevreden met al hun techniek. Ik denk zo met mijn RT van toen ik mooie momenten beleefd heb. En dat is met alles in mijn leven. Ik heb nog een Windows phone, dat is ook zo’n ding wat dikke prul is als ik jou mening mag geloven. Ik haal m met veel plezier uit mijn kast. Zo is die RT ook.
Ik krijg kop noch staart aan je rant.

Alsof convertibles niet bestonden voor de Windows RT tablet. Asus Eee Pad Transformer vergeten?
Als zakelijke bedrijfspc voor het weken met Office programma s een droom.
Dat was dan ook de enige niche waar het bruikbaar voor was wegens te weinig software ondersteuning.

En wat waar we vandaan komen hier mee te maken heeft weet ik niet.

Windows Phone: toestel zelf zeker geen dikke prul, maar net zoals Windows RT te weinig software ondersteuning en daardoor een stille dood gestorven. Verschraling van het mobile landschap en dat is volledig Microsoft hun eigen schuld. 3x de software stack resetten en developers dwingen om alles te herschrijven is gewoon dom.
Hebben wij het nu echt zo slecht met alles wat er tegenwoordig in de computer zaak in de winkels ligt ?
Wil je nu zeggen dat omdat er wel te leven valt met een specifiek beperkt apparaat, dat je niet mag klagen ondanks dat er veel betere alternatieven zijn en waren?
Ik denk zo met mijn RT van toen ik mooie momenten beleefd heb.
Ik heb met een single-core Pentium 4 met belabberde GPU ook "mooie momenten" beleefd. Toch gebruik ik nu liever iets modern.
Ik heb nog een Windows phone, dat is ook zo’n ding wat dikke prul is als ik jou mening mag geloven.
Been there, done that, nee dankje.
Ik geloof dat je een beetje te emotioneel bent naar een machine die voor veel mensen niet goed werkte. Beter dan een IBM XT ja... Als dat de standaard is ben je snel tevreden.
Iedere dag oude software in PCem brengt mij een glimlach op mijn gezicht, beseffen dat we het vroeger zo goed hadden. En dat is met alles wat ik gehad heb. Tuurlijk bestaat er machtiger en krachtiger matreaal. Een 3D tetris in pc dos in een vm maakt mijn dag ook. Dat is het mooie ervan dat ik geen computer met een hoop cores nodig heb om gelukkig te zijn. En dat zijn de meesten nu al kwijt. Altijd maar meer willen. :O

Ik ga straks nog eens mario 2 spelen op mijn oude grijze gameboy. No need for a PS5, xbox one series.

LGR en MVG op youtube en CPU Galaxy is de hemel om naar te kijken O+

Als ik de klok kon terug draaien, deed ik dat al vandaag al. Mensen zijn met niks nog tevreden. Jammer hoe de mens gevorderd is.
De tijd waar alles alleen nog maar om geld draait, modern times. :9
ik raad je echt aan je geschiedenisboekjes er nog maar eens op na te slaan,

in de romeinse tijd was er al meer dan genoeg corruptie, omkoperij en hebzucht.
dat jij er toen niet bij was om je eraan te storen maakt nog niet dat het er niet was :)

het is gewoon dat we het liefst zouden vergeten dat het jaren geleden ook al niet geweldig was, we willen het liefst een verklaring waarom we ons nu zo rot voelen, en als dat slechte van alle tijden is dan lijkt er wel bijna geen hoop voor de toekomst...

maar door je zo op te stellen, sluit je je ogen voor de realiteit en voor die hele kleine kans dat het misschien ooit wél beter wordt... of in andere woorden: vroeger toen ik nog kind was en niet beter wist, was de wereld een magische plek met kansen, en beloningen en wonderbaarlijke queestes en het goede overwon altijd!
: vroeger toen ik nog kind was en niet beter wist, was de wereld een magische plek met kansen, en beloningen en wonderbaarlijke queestes en het goede overwon altijd!
Die magische plek, dat is de mens zelf. We krijgen een beperkte tijd op deze aardkloot. Wordt het niet tijd dat we met zijn allen er iets moois van maken ? Ik lees geen kranten, ik hou me niet bezig met politiek of actua. Ik laat dit allemaal aan mij voorbij gaan. Het leven is te kort om me in een duister universum te begeven en het leed van de wereld aan te trekken. Daarom is iedere dag bij mij een prachtige dag. Ik heb me nooit bezig gehouden met de wereld, even nieuws uitzendingen op tv bingen en me daar in op te winden. Je kan de wereld toch niet veranderen als je er nog een gans leven naar kijkt. Zo is dat geneut op de politiek op tweakers ook, wat doet dat zwartgallige op een tech site. Wat de russen doen welke partij je stemt en welke voorkeuren een mens heeft. Daar zijn andere websites voor toch ? Tweakers is voor mij soft en hardware. en gaming. Ik vind dat er zo weinig getweaked wordt op de hoofdpagina. Een hoop gezeur en een voorkeur door een mens zijn strot duwen. Hoe lang zit ik hier op tweakers en ik betrap mensen iedere keer opnieuw. Wat valt er eigenlijk te winnen met je killer gadget van bedrijf x of y. En dat betere tweakers, ze hebben puur gefaald, niets is hier veranderd. Zolang dat voting systeem niet op de schop gaat blijft men cyberpesten en blijft de melk zuur opgeschept worden. Hopen op een plusje achter je post. Voor mij is het pure cosmetica, voor veel maken we er een sport van om andere mensen op de lip te zitten met min scores omdat de mening niet naar hun standaarden voldoet, de eeuwige bubbel neppen. Het zelfde gedrag als op sociale media, de perfecte wereld creeren. De leugen hoog houden dat je leven zo geweldig is. Nee doe ik niet aan mee. Ik zeg gewoon wat er op mijn hart ligt. Alles mooier kleuren dan het werkelijk is heeft niemand verder gebracht. Ik wil meer tech related comments zien dan een tech bedrijven oorlog tussen mensen. Voor wat koop ik die telefoon, voor wat koop ik die tablet of laptop en wat doe ik er mee is meer boeiender om te lezen dan de meesten doen op youtube. Een reclame bedrijf met 100 devices, Dat zie je hier ook genoeg. En dat vind ik zo jammer. Wordt het niet eens tijd dat we meer plezier hebben in het leven dan te focussen wat een ander wel of niet heeft op deze site en welk product zij of hij gebruikt om er zogezegd bij te horen ? Dat is de mooie plek die hier grondig eens mag waargemaakt worden. Ieder zijn zegje zonder onder te doen voor een ander. En we gaan samen allemaal door door 1 deur. Dat wil ik op tweakers zien. Er is nog een lange weg te gaan. :P
Ik kan het wel met je eens zijn. De rt was als tablet deel dikke prima voor de tijd. Windows 8 werkte er goed en snel op en de apps waren zeer geoptimaliseerd voor het apparaat. Onedrive en fotoapps als voorbeeld. Het probleem was idd de third party apps of het gebrek ervan, desktop apps werkten niet en de vulling van de store was geen succes. De ui was ook voor desktop wat niet handig was.
Microsoft deed wat apple niet in slaagde. De RT was voor op zijn tijd. Dankzij de RT hebben we nu Surface tablets op x86, hebben we ipad pro s met magic keyboard wat eigenlijk ook het zelfde is maar dan 3 dubbel zo duur. Ik wil eens weten hoe de wereld er zou uitzien als we geen surface RT of een surface pro gen 1 hadden met pen. Dat zijn we vlug vergeten als ik dit soort reacties lees hier. Of alles wat nu op de markt komt zo van zelfsprekend is. Apple heeft niks uitgevonden maar na ge aapt en dat zie je in al hun producten nu. Windows phone moest er aan geloven, android. windows vista, noem maar op. En dat werd al duidelijk met de eerste presentatie van de Surface RT, dat zij het warm water niet uitvinden. Hoeveel apparaten heb je nodig terwijl 1 ding eigenlijk alles doet voor je. En zo kwam de surface pro gen 1 ook op de markt. De RT als tablet voor studenten en thuis gebruik. De Pro gen 1 voor de zaak.
De Surface RT kwam na de Intel versies hoor. Het was een onbruikbaar uitgekleed vel met een nog slechtere versie van het toch al tegenvallende Windows 8.
Als men verwacht dat je software op een tablet draait moet je geen RT, dat kan een android tablet en een ipad ook helemaal niet. De RT was een tablet met een windows os met apps, meer niet. Wou je meer dan is er de Pro. Men gaat nu toch ook niet klagen dat mac os niet op een ipad pro draait ? En toch geven we graag een hoop geld uit aan een microtransacties slate met een rubber keyboard. Ik weet het niet jongens.
Samsungs dex is ook maar een tablet omgeving zonder x86 support, en daar wordt ook niet over geklaagd.
Het zelfde met mijn surface pro x. Microsoft had gewoon de pech vanwege achterwege gehouden apps. De store was een lege bedoeling, echter was dat niet de reden waarom ik hem kocht. Het was pure innovatie. Even dat ding neerzetten op een tafeltje en netflix kijken of yelo play tv van telenet. Een documentje tikken in office. Wat mails organiseren. Surfen op het internet. Radio op. De netbook op touch zeg maar. En je kon er veel op aansluiten en de opslag was ook nog te vergroten met een gehuegenkaart. Welke iPad heeft dat ? De Surface RT was BADASS tegen over steve jobs ipod touch in 10 inch uitvoering. Ik heb nog nooit een iPad 1st gen gezien met keyboard of kickstand of een usb poort en verwisselbare opslag. In die tijd was dat gewoon killer hardware voor echte kenners die zon ding kochten. ARM is geen X86, straks ga je ook beweren dat een smartphone windows of macos moet draaien voor je software. Omdat het dat niet kan is het troep ? Gebruik de RT voor wat m eigenlijk voor gemaakt is en je gaat veel plezier beleven aan het apparaat. Nu kan dat niet meer omdat Internet explorer op zijn leeftijd is. Veel apps zijn de store uit. Netflix ondersteunt amper nog videos en de app loopt achter. Dat is niet de schuld van het apparaat, het is de schuld van de ontwikkelaars die de support op ARM stopzetten. Zo is windows phone ook stop gezet. Er is niets uitgekleed aan de versie van de RT tegenover de x86 versie, buiten dat ding puur apps locked is. Je hebt dezelfde versie van windows 8. Ik vraag me af of je uberhoubt ooit een RT gehad hebt.
dus je had een tablet met een windows OS, dat lang niet alle windows software kon draaien, waardoor je beperkt werd tot metro-apps die in die tijd lang nog niet konden wat ze nu kunnen. sterker nog, metro-apps waren in veel opzichten beperkter dan bijvoor android of ios apps in dit tijd...

dus wat was dan precies het voordeel van RT... dat het windows in de naam had,
dat microsoft er geld aan verdiende in plaats van apple of google

tot op de dag van vandaag is windows op een tablet nog steeds niet vergelijkbaar met concurerende OSén Ik denk dat ik zelfs met maar een heel klein beetje moeite liever nog ubuntu erop zou willen draaien dan windows,

Misschien is android als tablet OS inmiddels inderdaad een beetje achter gebleven, maar ipadOS is dat zeker niet... daarnaast zou ik zelfs zeggen dat vergeleken met windows RT zelfs chromeOS inmiddels letterlijk onvergelijkbaar veel beter is geworden.

letterlijk al je berichten zitten vol met claims over hoe men windows RT niet begrijpt, maar om eerlijk te zijn denk ik dat je vooral lijdt aan een flinke dosis nostalgie:)
Flinke dosis nostalgie voor iedere dag, je kan ieder os op een RT draaien hoor zolang je de boel unlocked. Windows 10 on ARM draait op de RT zo ook eender linux os op ARM, ik vertel er wel bij dat je engelen geduld moet hebben om hier aan te beginnen. Echt bruikbaar zal het niet zijn, leuk omdat het kan en om te tweaken om te zien dat een RT een ander os boot. Voor de rest komt men niet. De RT is gewoon te zwak om bruikbaar te zijn met andere besturingssystemen. Er zijn youtube filmpjes genoeg te vinden hoe men een ander os op een RT boot en installeert. Dit geldt ook voor de surface 2. Je kan op de 2de hands markten een Nokia of een RT scoren en het zelf uitproberen om eens een ervaring rijker te zijn. Veel success.
Je zou boeken moeten gaan schrijven.
Heb een poosje de Pro X gebruikt (tot die gestolen werd). Doordat toen Edge uitkwam voor Arm processors was er goed mee te werken. Veel software is als web-app te installeren (Spotify bv) en van veel streaming diensten is er tegenwoordig een app in de store (UWP).
Office werkte goed en voor mijn werk ging alles via Citrix. Wat ook prima werkte via Edge.

Het ligt dus erg aan hoe je werkt. En de Arm versie van Edge heeft wel veel verbeterd.
Ik gebruik zelf dagelijks een Pro X en ben er erg tevreden mee. Lange accuduur, mooi, licht apparaat. Ik kan me echt totaal niet vinden in de negativiteit van de review of van het commentaar hier. De Surface RT lijn met een Pro X/9 vergelijken is echt appels met peren.
Office werkte goed en voor mijn werk ging alles via Citrix.
Tsja. Als dat je standaard is dan snap ik wel dat het allemaal prima werkt. Apparaat staat een beetje video te decoden en voor de rest uit z’n neus te vreten. Dit werkt op een €300 tweedehands iPad ook helemaal prima. Dit apparaat start vanaf €1300 en de ARM vanaf €1550 oid. Dat is echt kansloos veel geld voor citrix en office.

Als dit echt je use case is, zou ik toch veel eerder gaan voor een luxe chromebook. Kost de helft en kan net zoveel al dan niet meer.
Mee eens. 3 jaar geleden was de pro X alleen aantrekkelijker geprijsd (zeker hoe ik hem via marktplaats op de kop kon tikken). Én was het een mooier apparaat dan de Intel Surface Pro, het design van de x is nu overgenomen door de Intel variant. Wat betreft bouwkwaliteit, scherm, camera e.d. was het ook een stuk beter dan de betaalbare chromebooks.

Het geldt natuurlijk voor bijna alle high end laptops / tablets: voor de meeste mensen pure overkill.
Nouja. Dit is voor een business oriented device niet direct overkill. Een i5 mobile CPU is nu eenmaal wat anders dan een desktop i9, maar dat is prima.

Gaan we kijken naar citrix dan is dat echter niet meer dan een streaming video met remote control. En nog efficiënt ook. Dat kan op een celeron nog prima.

Is ook niet echt gebonden aan een instructieset ofzo. Arm, x86 , werkt allemaal prima.

Vandaar dat ik zei “luxe chromebook” bouwkwaliteit is dan belangrijker dan keiharde specs.
Hier exact dezelfde ervaring. Prachtig producten, met name Windows Phone. Nu helaas al een tijdje over op Apple en nooit meer terug gekeken
Idem hier. En het was niet alleen dat software voor ARM gecompileerd moest worden, maar er zaten destijds ook veel onzinnige limitaties aan de distributie van ARM apps. Er was een kleine maar levendige jailbreak scene die best veel open source software nog naar ARM had geport destijds, maar officieel moest alles via de zeer beperkende standaard app store en daar kwam bijna geen software voor uit.

Het hielp verder ook niet dat Microsoft het concept van Windows on ARM tich keer gereboot heeft. Het begon defacto met Windows CE kernel based OS'en op PocketPC's/PDA's. Toen Windows RT, bij de Surface RT, die gebruik maakte van de NT kernel zoals de desktop & Server OS'en. Bij Windows 10 kwam er een reboot van Windows on ARM nadat Microsoft net eerder de facto support uit RT had getrokken (geen nieuwe hardware etc., enkel security updates tot afgelopen januarie) en de laatste ontwikkelaars de hoop hadden opgegeven. Maar W10 was een reboot op 32 bits architecturen, waardoor met Windows 11 bij de overgang naar 64 bits er weer een hoop wijzigt voor ontwikkelaars.

Als er vanaf het begin meer vrijheid was voor gebruikers om gewoon apps te draaien zonder ze verplicht uit de store te moeten halen met alle beperkingen, dan had er nog best een degelijk ecosysteem rond Windows on ARM kunnen komen vanaf Windows RT. Nu, 10+ jaar later, is het haast too little too late.
ik ben het eigenlijk wel helemaal met je eens, ook in het windows RT tijdperk was er meer dan een beetje vraag naar degelijke hardware met goede software met een zo laag mogelijk verbruikt...

ik ben van mening dat chromeOS (zou het toen al hebben bestaan) een ongelofelijk veel grotere deuk in het marktaandeel van windows en macOS zou hebbben geslagen als het in die tijd was gereleased.. hetzelfde geldt denk ik voor ubuntu touch wat in veel opzichte ook een superieur windows RT alternatief had kunnen zijn.
A: als ze wat sneller / eerder waren geweest,
B: als ze een hardware partner hadden kunnen strikken.

een groot deel van het ipad succes is omdat windows RT is geflopt. en dat heeft ook het iphone marktaandeel geen windeieren gelegd gok ik.
Inderdaad. De hardware was er toen net klaar voor. De Surface RT was ook een briljant apparaat. Zat snel voor office werk, draaide ook gewoon MS Office zelfs. Verder lekker licht en goede batterijduur en vrij vernieuwend destijds met een always connected 'standby' stand. Als er toen met visie op was ingezet had het heel wat kunnen worden. Had het installeren van apps opengelaten voor de reguliere gebruiker, maar maak een goed te reguleren optie voor scholen/bedrijven. Dan had er nu een mega markt van lichte Windows laptops, tablets & hybrids op ARM kunnen zijn. Nu verdelen ipads en chromebooks een groot deel van die markten.
Eens. Zo vaak geprobeerd. Uiteindelijk maar weer verkocht, was de moeite niet waard. Net als Windows phone het idee was leuk. De uitvoering echter een ramp.
[...]
Conclusie, niet kopen dus. Neem de Intel die nog goedkoper is ook.
Je kan de Surface RT met Windows 8.1 op ARM en Windows 11 op een SQ* SOC niet vergelijken, echt niet. Ik heb zelf een RT gehad en moet je gelijk geven in je bevinding. Echter, ik heb nu ook een Pro X en het is een verschil van dag en nacht. Mijn Pro X kan ik overal voor gebruiken, totdat het werk te zwaar word (lees: games). Op de RT kon je geen software gebruiken buiten de Store om, en dat werkte gewoon niet fijn. Op een Pro X (en hier dus Pro 9) kan je willekeurige software gebruiken. Ja, de ARM gecompileerde applicaties draaien beter, maar ik heb gewoon Steam draaien met diverse spellen die zonder problemen te spelen zijn.
Er is eigenlijk ook maar 1 koning op deze markt en dat is . En deze Tablets gaan steeds meer de kant op van de MAC. Het wordt een interessante tijd. En natuurlijk is MACOS geen Windows maar het gat wordt steeds kleiner en de ondersteuning voor software wordt steeds beter.
hier iemand die een tijd gewerkt heeft met de hardware van apple
zowel, mac mini en macbook air (m1) als ipads air (a14) en (m1)

en ik moet je toch direct ongelijk geven, ipadOS hoe goed ook haalt het vooralsnog niet bij een volwaardig desktop OS, ook al komt het met de laatste gen upgrades wel bijna in de buurt ... toch is het app-aanbod nog niet zo dat je een ipad-pro (of air) met M1 als laptop vervanger kunt zien (helaas) want een apple laptop met touchscreen zou best een verbetering zijn.

maar als de ipad het niet is, maakt dat nog niet dat de surface sq3 het wél is) dat is als zeggen dat een dier met 4 poten dat geen hond is dus een kat is. zo simpel zit de wereld helaas niet in elkaar, en voorlopig lijkt in ieder geval de SQ3 meer op een zieke cavia dan op een kat.
Dat zeg ik dus ook niet maar de laatste ipad m1 met een scherm eraan komt erg dicht bij. Nee wil M1 max niet missen maar het komt steeds dichterbij.
Same hier, destijds redelijk snel weer verkocht.
Moet wel zeggen dat dit moijn ouders getriggerd heeeft, mijn vader heeft momenteel 2 surfaces en ook mijn jongere broer gebruikt al geruime tijd een surface.
Anoniem: 113730 20 februari 2023 08:08
Microsoft zou beter bij Apple moeten afkijken hoe je overstapt van Intel naar ARM.

Zij maakten die overstap in ‘notime’ en als gebruiker merkte je hier, op soms wat langzamer opstartende programma’s, nauwelijks iets van.

Nagenoeg alle software was binnen 2 jaar als native M1 beschikbaar. Jammer dat Microsoft dit niet kan.
Microsoft heeft hele andere klanten. Apple zei min of meer, we stappen over, zorg maar dat je compatibel bent anders werkt je product straks niet meer.
Bij ms blijft x86 gewoon werken en stapt niet iedereen, zoals bij apple, over. En dan is het idd kip ei, wie komt eerst?
Apple zei min of meer, we stappen over, zorg maar dat je compatibel bent anders werkt je product straks niet meer.
En heeft dit al vaak gedaan. Niet alleen op HW-vlak, maar ook met APIs of simpelweg een 64bit versie van je software hebben. 32-bit compatbiliteit is er al lang uitgesloopt.
En dan kijken we even naar het marktaandeel van de twee en dan zie je direct waarom zovele bedrijven kiezen voor Windows. Het is een product dat zijn best doet om je te blijven ondersteunen in een veranderende wereld, om de continuiteit in je onderneming mogelijk te maken.

Apple forceert die verandering en telkens zijn er gebruikers die daar niet tevreden mee zijn omdat applicaties achterblijven. Ofwel omdat de ontwikkelaar er mee is gestopt, ofwel omdat de ontwikkelaar te veel vraagt voor een nieuwe versie.
Microsoft zou beter bij Apple moeten afkijken hoe je overstapt van Intel naar ARM.
Microsoft kan zijn klanten niet dwingen, zoals Apple dat wel doet. Als MS morgen zou besluiten geen x86-64 versie van het OS meer te leveren, dan is de wereld te klein. Zie eens wat er gebeurde toen met Windows 11 opeens TPM als hardwarecomponent verplicht werd.
Microsoft heeft sowieso moeite met mensen te laten upgraden. Zie hier eens de comments onder ieder Windows 11 artikel.
Een heleboel mensen lijken zich al wijsgemaakt te hebben dat het een slechte release is vanwege één of ander bijgeloof dat goede en slechte releases van Windows zich afwisselen, en zelfs Tweakers die niet durven te upgraden maar gewoon wachten tot ze geen beveiligingsupdates meer krijgen 8)7

Zouden ze echt naar ARM overstappen duurt het 20 jaar voordat ze de helft van de gebruikers overstag hebben :+

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 00:25]

Het grote verschil is dat Microsoft niet overstapt maar een extra optie biedt. Bij Apple is er over een paar jaar niks meer x86. Bij Microsoft nog wel.

De drive/noodzaak om alles om te zetten is hierdoor bij Apple en software makers vele malen groter.
Het is appels met peren vergelijken. MS maakt meer software en diensten dan Apple en heeft het grootste deel van zijn klantenbestand op x64/x86 zitten. Daarnaast ontwerpt ze haar eigen cpu's niet.
Hun belang is dus ook een stuk kleiner. Waarom zouden ze alles in een hoog tempo converteren als Windows op ARM nog geen deuk in een pak boter slaat qua marktaandeel?
Zoals de rest ook al opmerkt: Apple sloopt gewoon compatibiliteit eruit, steekt hun middelvinger op naar ontwikkelaars, en wordt hier eigenlijk nooit op aangesproken. De reden waarom ze dat kunnen, is omdat ze een andere doelgroep hebben.
Veel overheidssoftware en ook in de medische wereld zijn cruciaal en gebruiken soms 20+ jaar oude API's.
Kan je niet beter bijvoorbeeld de Asus rog flow z13 2023 model kopen?
https://estore.asus.com/nl/rog/90nr0dp1-m001w0-gz301vu.html

Betere specs en goedkoper dan het top model.
de vraag is, hoe is de support. En hoe is de kwaliteit? De surface pro 9 is echt hoge bouw kwaliteit. Wat bij andere merken toch merkbaar lager is ( Apple even buiten de vergelijking gelaten )
Idd de bouwkwaliteit is van grote klasse dat wordt nogal eens vergeten door mensen die het apparaat niet in handen hebben gehad. Ik type dit op een Surface 5 laptop.
De Z13 is behoorlijk dikker en behoorlijk zwaarder. De resolutie is een stuk lager. Daarnaast ziet het er uit als een gamer device, de Surface (Pro) wordt meestal gebruikt in een zakelijke omgeving, dus dat zou wel eens een issue kunnen zijn. Je kan bv. wel weer makkelijk de SSD vervangen...
Als je een laptop will, dan wel. Maar will je iets waar je op kan schrijven en tekenen, en ook nog andere dingen doen, dan heb je volgens mij weinig keuze.
Ik heb persoonlijk niet echt een boodschap aan een tablet die nog eens 300 gram zwaarder is, haast dubbel zo dik, en daar bovenop nog zo'n lelijk "gamer" design heeft.
Mijn vrouw was een aantal maanden geleden op zoek naar een nieuwe pc. Ze heeft daarvoor altijd een lenovo yoga gehad maar die viel na 7~8 jaar van ellende uit elkaar. De Surface Pro 9 is een waardige vervanger.

In gebruik zeer prettig en in combinatie met een dockingstation van microsoft kun je het apparaat ook gebruiken als goede desktop vervanger. Het enige nadeel dat we ervaren is dat soms als we de Surface aan de docking station koppelen dat de twee schermen niet goed worden herkent waardoor windows denkt dat het scherm ergens in het midden tussen de twee schermen begint. Dan moeten we rebooten en dan is dat weer opgelost. Hinderlijk maar niet onoverkomelijk ( al hadden we voor het geld dit gedrag niet verwacht )
7 a 8 jaar is ook een leeftijd voor een computer. Is niet verwonderlijk dat men dit vervangen moet worden. Je mag kopen wat je wil, die volgende pc of Mac valt ook uit elkaar. Lenovo is goed als je daar gelukkig mee was, je hoeft ook geen kapitaal aan een computer uit te geven. Tegenwoordig kan je amper iets fout kopen. Keuze genoeg.
mee eens, de 3:2 scherm verhouding is helemaal niet zo handig en de extreme resolutie overbodig. veel lossen schermen en pronectoren worden niet zo heel goed herkent, en als je UI interfaces maakt is het niet zo makkelijk in te schatten wat de gebruiker ervaart
Persoonlijk vind ik de 3:2 verhouding juist wel heel handig. Zeker voor kantoortoepassing (Word, Excel, Mail, PowerPoint, Teams, SharePoint en websites). Het enige waar 16:9 prettig voor is, is filmpjes.
Ik herken de compatibiliteitsproblemen met externe schermen en connectoren totaal niet. Heb zelf een Surface Pro 8 i7 en ben er reuze tevreden over.
ik denk dat ik een beetje overdriijf ! Ik weet nietof mijn volgende weer een surface wordt maar ik vind dat afkoppelbare toetsenbord handig en ik schrijf graag op het scherm, misschien is dit ook nog wel wat. In het verleden Dell gehad en was er ook tevreden mee: https://www.dell.com/en-u...LSRQNKL439neT3A_2S38lcseM
Zou je adviseren even te kijken naar een andere type kabel. Helaas is dit een kabel dintje dat de handshake niet goed gaat.
heb je een voorstel voor een goede kabel. Het gaat om usb-c => hdmi. Het is wel gek dat dit nu pas naar boven komt. In het begin van het gebruik hadden we dit probleem namelijk helemaal niet ( 2 maanden geleden? ). Dat is echt iets van de laatste weken.,

[Reactie gewijzigd door Webgnome op 23 juli 2024 00:25]

Van de USB-C naar HDMI gebruik ik zelf Verbatim kabels maar de beste ervaringen zijn die van Cable Matters
Ooit een Surface Pro 4 gehad.
Qua performance prima ding, qua batterijduur enorm ruk.
Van de beloofde 9 uur batterijduur was in de praktijk 2 uur over...
Waardeloos voor een 'tablet'.

Na 3 jaar doorverkocht. Van de 1200 euro was na 3 jaar de waarde nog zo'n 300 euro...

Slechtste investering ooit. Sindsdien overstapt naar een Macbook Air, wat op alle fronten beter is, behalve de webcam.
Heb hier nog een pro 4 liggen. Naast de slechte batterij ook de bekende schermflikker problemen. Dus onbruikbaar nu. Ondanks dat was ik erg tevreden, maar ben wel huiverig om bv de 9 aan te schaffen. Zijn de kwaliteitsproblemen nu opgelost? Alleen dan zal ik het overwegen.
Voor mij was de Surface Pro 4 ook een ramp en er lijkt niets fundamenteel verbeterd te zijn.

Windows 11 gebruikt nog steeds belachelijk veel CPU op de achtergrond.

[Reactie gewijzigd door novasurp op 23 juli 2024 00:25]

zit hier bij een klant waar iedereen een Pro 7 heeft.
Van de 137 toestellen, tot nu toe
1 tje met flikkeren
1tje dat dat de poorten niet meer herkend
1tje gestolen
1tje constant BSOD.
de rest geen serieuze problemen (tenzij je iemand die klaagt omdat de SP traag is terwijl hij een VM probeert te draaien op een 8GB Ram device een serieus probleem noemt)

leasing loop hier nu bijna op het einde, vervanger wordt de Pro 9
Voor het flikkerende scherm was extra garantie op de Pro 4 gekomen die dat type scherm had. In bijna alle gevallen kwam dit probleem naar voren binnen de 3 jaar en werd hij dan omgewisseld.
Behalve in mijn geval, pas na jaar of vier. Je kan het zelf oplossen las ik net ergens. Misschien dan nog even de batterij vervangen als dat lukt.
Kan ie weer 3 jaar mee.
In den haag zit een tent fixsupport die kan dat eventueel ook doen voor je. Vanuit Microsoft zit er volgens mij geen out of warranty meer op nu.
Het scherm is een lijm probleem. Als de batterij vervangen wordt, moet dat volgens mij via het scherm. Dus dan is dat probleem ook opgelost. Ik zal even bellen hoe ze dat doen. Thanks
klopt alles wat je met het device wilt doen, begint met scherm eruit...
Hoe is de touchscreen van de Macbook Air? :+
Bijna hetzelfde als bij de Surface Pro: onbruikbaar.
Meeste Window's apps zijn niet geoptimaliseerd voor touch screens :P
Jammer dat de SQ3 zo traag is. Apple laat duidelijk zien dat een ARM platform wel kan werken met een snelle SoC.

Wel goed dat er weer een fan in de i5 versie zit, dat was bij de SP7 een groot gemis met dramatische performance (op warme dagen) tot gevolg.
Pure kracht en macht is ook niet alles. Traag wil niet zeggen slecht. Ik heb nog een surface 3 waar alles op draait waar ik meer op game en werk dan een 3000€ kostende iMac 5k verkracht naar een chromebook dankzij verplichte 64bit only support. Ik heb mijn les geleerd dat ik geen bedragen van dat kaliber in een computer ga investeren om te saboteren door bedrijf x. Apple silicon is de hemel ook niet, het zelfde lot volgt. De beste koop bij mij blijft een pc laptop van 5 tot 600€ euro. Ook geld genoeg om omzeep te helpen. Ik was vroeger ook zo. De krachtigste, de zwaarste de duurste wat mijn budget aan kon en de grootste. Nu doe ik alles met een Android tablet van 200€. Een laptop van 500€. Een telefoon van nog geen 200€. Ik ben nog beter af. En ik heb meer voor het zelfde gebruik iedere dag. Dat de mens zo onnozel is om duizenden euro’s de vuilbak in te kieperen voor basis taken op een Apple. En dan kopen ze nog iedere uitvoering van een iPhone iPad en Mac van dezelfde generatie om bij de collectie toe te voegen bij hun bestaande hardware. Onnozel wordt je er van. Voor wat heeft men dit alles nodig ? Binnen 5 jaar is het ook oude zooi. Het zogeheten Apple ecosysteem apparaten om de kast vol te krijgen ? Ik doe alles met 1 laptop. Ik krijg op een dag meer gedaan dan menig YouTuber. Of leeft een mens echt zo gehandicapt dat men hopen geld de plee in knalt ? Ik hunker niet meer naar power. Hoeveel cores ram en opslag dan ook. De fabrikant herleidt je apparaat naar een waardeloze brick langzame en onbruikbare troep zodat ze je weer het volgende kunnen aansmeren. De illusie kweken dat het volgende zo veel beter is. Op het eind sta je in je leven even ver.
Ik denk dat er niet veel mensen zijn die een dergelijke laptop gaan gebruiken voor grafische toepassingen en gamen. En dat 'traag' in die zin een non-issue is. Als gewone bureau-toepassings laptop voldoet het denk ik uitstekend, en wellicht beter vanwege de uitstekende accuduur.
Traag is wel een ding aangezien de goedkopere i5 versie sneller is. Dus dan moet je kiezen voor minder performance maar een betere accuduur voor meer geld. Daarnaast heeft de i5 versie een ook betere compatibiliteit met applicaties en drivers. Als Microsoft ook daadwerkelijk ARM wilt gaan promoten dan zullen ze hem anders in de markt moeten positioneren.

Voor algemeen gebruik zal hij zeker voldoen, maar de vraag is dan of de langere accuduur het geld waard is.
Het lijkt wel alsof Microsoft zelf niet wil dat ARM on Windows een toekomst heeft.
Zo lang die Surface ARM versies niet significant goedkoper zijn dan de intel versies kan dit toch nooit werken? En al zeker niet als ze nog eens een stuk trager zijn.
Dat ligt meer aan Qualcomm dan aan Microsoft. Als Qualcomm zijn huidige processors niet goedkoper dan een i5 kan bieden aan deze snelheid kan Microsoft ook niet zomaar de prijs laten duiken. Daarbij is concurreren op prijs nooit het doel geweest van Surface, in tegendeel zelfs; Microsoft zou alleen maar zijn eigen partners onder de voeten lopen. Ik zie het zelf ook liever anders, maar dat is gewoon de realiteit.
Ik heb enige tijd terug ook even kunnen beschikken over de SQ3-uitvoering en heb dan ook enkele ARM-gecompileerde basisdingen getest. De resultaten waren bemoedigend.

Super HQ 1080p30 preset met Handbrake van een 4K bron, filmpje van 2 minuten
Surface Laptop 5 (12th Gen Intel i5): 15.94 fps
Surface Pro 9 5G: 13.52 fps
Archiveren (ultra preset) van 7 grote bestanden met 7-zip (PDF's & PPT's van 687 MB)
Surface Laptop 5 (12th Gen Intel i5): 45"
Surface Pro 9 5G: 1'19"
Bijkomende referentie: Surface Laptop Studio (11th Gen Intel i5): 1'10"

Ik zou dus durven zeggen dat we er bijna zijn. Nog een klein beetje performance gains tov Intel/AMD maken en wat meer native ARM64 apps en er is geen merkbare performantiedelta meer. Uiteraard moeten de andere pluspunten bewaard blijven of uitgebreid worden (batterijduur en passieve koeling). Ik vond de SP9 5G sowieso al heel werkbaar.
De SQ4 gaat hopelijk een gigantische stap zijn in de juiste richting met Qualcomm's Nuvia design. Dat zou hun echte eerste PC-chip zijn. Ongeacht wat Qualcomm nu beheerd zijn de huidige Snapdragon 8cx/SQ chips nog steeds gewone Snapdragon 8 chips die net wat meer kunnen.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 23 juli 2024 00:25]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.