Microsoft kondigt budgetlaptops met Windows 11 SE aan voor scholieren

Microsoft kondigt dinsdag verschillende nieuwe budgetlaptops aan gericht op scholieren. De laptops worden geleverd met de nieuwe versie van Windows: Windows 11 SE. Onder andere Dell, Asus, Acer en HP hebben laptops met dit nieuwe besturingssysteem op de planning staan.

Microsoft kondigt verschillende nieuwe laptops voor scholieren en studenten aan. Het gaat om de Acer TraveMate Spin B3, de Asus BR1100F, de Dell Latitude 3120 en 3120 2-in1, de Dynabook Satellite E10-S, de JP.IK Leap T304, en de HP ProBook Fortis 14-inch G9 Notebook. Al deze laptops en varianten worden geleverd met het nieuwe besturingssysteem. Tot slot kondigt Microsoft ook aankomende laptopreleases van de fabrikanten Fujitsu en Positivo aan met Windows 11 SE.

Windows 11 SE laptopsWindows 11 SE laptops
Windows 11 SE laptopsWindows 11 SE laptopsWindows 11 SE laptops

In november vorig jaar kondigde Microsoft Windows 11 SE aan. Dat is een lichtere variant van Windows 11, die is bedoeld voor gebruik op scholen en universiteiten. Microsoft komt ook met een eigen laptop voor het budgetsegment die zal worden geleverd met Windows 11 SE: de Surface Laptop SE.

Met het nieuwe besturingssysteem en de budgetlaptop gaat Microsoft de concurrentie aan met Chromebooks, die ook veel worden gebruikt in het onderwijs. Door het besturingssysteem minder zwaar te maken, kan het op goedkopere laptops draaien. Net als de Chromebooks kosten de Windows 11 SE-laptops daarom ook allemaal minder dan 500 euro. Daarnaast wordt de batterijduur verlengd, waardoor de laptops een volledige schooldag beter zouden doorstaan.

Door Robert Zomers

Redacteur

18-01-2022 • 20:06

169

Submitter: TheVivaldi

Reacties (169)

169
167
74
4
0
69
Wijzig sortering
Begrijpelijk, waar het voorheen vooral windows machines waren die gebruikt werden, zijn het nu overal Chromebooks in het onderwijs op de basischool en middelbare.

Kan mij voorstellen dat MS wat marktaandeel terug wil krijgen.
Bij mijn dochter op school word de Chromebook juist afgeraden. De support is daar niet optimaal. Ook Office is niet zo uitgebreid waarbij veel nodige functies niet beschikbaar zijn. Vorig jaar regelmatig gehad dat ze opdrachten niet kon doen op school wegens gemiste functies.
Vorig jaar regelmatig gehad dat ze opdrachten niet kon doen op school wegens gemiste functies.
Dat maakt me nieuwsgierig: Wat voor soort opdrachten zijn dat, die wat voor functies nodig hebben?
Als docent in het middelbaar onderwijs kan ik hier opmerken dat diverse collega's niet zo heel digitaal vaardig zijn. Die zeggen dan dat leerlingen 'een Word-document' of 'een PowerPoint' [sic] moeten inleveren. Of ze weten simpelweg niet hoe een bepaalde functie werkt in een bepaald Google-product, terwijl het er gewoon in zit en ze het met een zoekopdracht zo hadden kunnen vinden.

De discussie over het al dan niet superieur zijn van Microsoft-producten heb ik hier in de afgelopen jaren een aantal keren gevoerd. Steeds heb ik gevraagd of ze een functie konden noemen die leerlingen nodig hadden in een les, wat wel in Microsoft Office kon maar niet in Google Workspace. Het enige valide argument dat ik tegengekomen ben is dat de formule-editor van Microsoft vloeiender werkt dan die van Google. Daar ben ik het mee eens, maar voor wat leerlingen ermee moeten kunnen maakt het geen enkel verschil. Die doen niet alles via het toetsenbord zoals ik dat graag doe als wiskundedocent, maar gaan toch door de menu's heen.
Is dat niet gewoon het probleem van het hele leersysteem? Toen ik mijn neefje wilde helpen met zijn lagere school wiskunde en een staartdeling werd mij haarfijn uitgelegd, zo doen we dat niet meer, moet tegenwoordig anders, en doet hij het niet zo krijgt hij een lager cijfer want is niet de toegestane methode.
En toen herinnerde ik mijn middelbare school waar soortgelijke regels waren, het juiste antwoord langs een andere methode dan voorgeschreven werd afgekeurd.
Of het aan de lesmethode ligt, regels van de overheid, of beperking van de leraren of mensheid weet ik niet, maar door op jonge leeftijd denk patronen er in te rammen is het niet te verwachten dat later daar flexibiliteit uit komt. Dan is ineens PowerPoint de enige methode.
Ik had ooit een leraar die mijn methode afkeurde en het juiste antwoord ongeldig verklaarde.
Op de vraag waarom had hij geen antwoord.
Ik had ooit een leraar die mijn methode afkeurde en het juiste antwoord ongeldig verklaarde.
Op de vraag waarom had hij geen antwoord.
Je opleiding is niet gericht op antwoorden maar op methoden. Een medestudent vertelde mij ooit van een derde student die zijn software voor het vak 'object georiënteerd programmeren' in assembly schreef. Reteknap en efficiënt natuurlijk, maar niet het doel van het vak.
(Ja, ik realiseer me dat je ook in assembly oo-principes kunt toepassen maar ik ga er voor het gemak even van uit dat dat hier niet het geval was)
Een docent die vraagt wat 789/123 is, is natuurlijk niet geïnteresseerd in het antwoord; dan had 'ie geen proefwerk gemaakt maar een rekenmachine gepakt. Hij is geïnteresseerd in de capaciteit van zijn leerlingen om de geleerde methode in de praktijk te brengen. Als de leerling op een andere manier het antwoord vindt, dan is hij daar blijkbaar niet toe in staat geweest. Stel dat een leerling de cijfers eerst omzet in binaire getallen en na de deling weer terugrekent naar decimale getallen; dat is reteknap maar anderzijds kun je je ernstig afvragen of hij de les wel begrepen heeft.

Dat vind ik overigens geen excuus om goed te praten dat in het onderwijs niet geleerd wordt hoe je een verslag typt, maar hoe je Microsoft Word gebruikt.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 16:04]

De discussie is een heel terechte, maar we moeten die wel 'eerlijk' voeren en geen appels met peren gaan vergelijken. Een en ander is vak en opdracht specifiek. In het Voortgezet Onderwijs is het inderdaad heel vreemd dat docenten bepaalde manieren afkeuren. Mijn vrouw leert haar leerlingen (speciaal voortgezet onderwijs) soms wiskundige principes aan die dan afgekeurd worden door bepaalde wiskunde collega's (nou ja, die leerlingen hoeven dan niet in discussie dat doet mijn vrouw wel, die overigens ook wiskundige achtergrond heeft), zijn meer wegen die naar Rome leiden. Aan de andere kant: als je bij Nederlands een brief moet schrijven en je doet dat in het Engels kan het nog zo'n goede brief zijn maar was dat niet de opdracht.

Zo ook bij bijvoorbeeld aanleren van paradigma's bij programmeren. Als je gevraagd wordt iets OO in C# (ik noem maar wat) te programmeren dan is het dus niet toegestaan als je het in assembler doet. Andersom ook: als je iets in assembler moet doen (systeem programmeren heette dat bij mij 25 jaar geleden) dan kwam ik er niet mee weg dat in C te doen (nu leert niemand meer assembler meer tegenwoordig voor zo ver ik na kan gaan, hooguit wat inline optimalisaties). Anders is het als je Software Engineering of zo krijgt. Als je dan afwijkt van de normale norm/taal prima, zo lang je weet wat je doet, netjes programmeer (principes als strong cohesion/weak coupling en zo toepast, code smells probeert te voorkomen, je beetje verdiept hebt in Bob Martin/clean code/SOLID) en het mij dat kunt leggen en (ik geef dat komend semester weer, dus welkom ;)). Vorig jaar heeft een student er een 10 mee weten te halen door zowel andere docent als mij ermee te overtuigen.

Ik ken overigens ook docenten (zelfs op de universiteit) die zelf niet kunnen programmeren en dus alleen het antwoord van het antwoordenmodel toestaan. Nou ja te zot voor woorden natuurlijk. Dan moet je als student/leerling uiteraard de discussie flink aangaan (wat niet altijd gewaardeerd wordt, maar dat is weer ander verhaal).

[Reactie gewijzigd door jopiek op 23 juli 2024 16:04]

Laatste stuk, erg herkenbaar. Ik had 1 leraar voor 3 verschillende vakken, vanwege een docent tekort of iets dergelijks, en deze man kende de stof niet van de 3 vakken die hij gaf. Alles direct uit het boekje, liep je vooruit en/of had je vragen die iets verder gingen dan het boek uitlegde, dan wist hij het niet "kan je dat niet googlen", en daar betaal je dan zo'n dure opleiding voor ...

Voor de rest kan ik mij er wel in vinden dat er voor toetsen verwacht wordt dat de student de gevraagde methodes gebruikt, anders begrijpt de student de vraag blijkbaar niet goed. Je wordt gevraagd in c# iets te maken, dan moet je niet met assembly aan komen, natuurlijk.

Maar vind wel dat daar wat nuance mag zijn, ik kwam dit namelijk met name met talen tegen. Ik kon al best aardig engels voordat ik het op school begon te krijgen (nederlands ondertitelde engelse cartoons met name). Met als gevolg dat ik amper leerde of moeite deed voor engels, ik haalde me toetsen en me mondelings toch wel, totdat ik een bepaalde leraar kreeg en die alleen de exacte antwoorden accepteerde. Een andere, maar correcte, vertaling voor een woord werd fout gekeurd. Volgens mij de enige keer in mn leven dat ik een onvoldoende haalde voor Engels. En dat vond ik dan toch redelijk zot, wat is nu het doel van de les? Om te zorgen dat de leerlingen goed engels kunnen, of dat ze een boek letterlijk uit hun hoofd kunnen citeren?
Anekdoten over Engels:

Op mijn Deskjet 440 (4 VWO, aardig met ouders weten te onderhandelen) stond "color" ipv "colour", schreef dus netjes "color" toen het me gevraagd werd: streep er doorheen want was AM engels ipv UK.

We moesten Jonathan Swift (Gulliver's Travels) lezen, vroegen ze naar de kleuren van de medailles (om te checken of je uittreksel of boek gelezen had). Beter hadden ze de relevantie van dat boek voor andere vakgebieden kunnen vragen, hadden de nerds onder ons mooi kunnen oreren over de bit-volgorde van binaire reeksen waarbij we ofwel van links naar rechts gaan of andersom. Voor hen die de link niet snappen: er was in dat boek een volkje met twee substammen, ene begon met een gekookt eitje aan de smalle kant (little endians) en andere aan de brede kant (big endians), dus daar hebben we die termen vandaan.

Heb een jaartje Engels gegeven aan brugpiepers, was niet echt mijn vak om te geven, wij gebruiken het in Inf. als tool en niet als doel, heb toch wat meer passie voor formelere talen en robotjes en zo.

Paar jaar erna kwam een delegatie van een of andere school uit Canada of US langs, niemand in lerarenkamer durfde wat tegen ze te zeggen, dus zelf maar praatje met ze gemaakt... "Are you from the English Department?", "No, sorry, just a Computer Science teacher". Leuk dat tweetalige onderwijs, maar moet je wel zorgen dat alle docenten die er aan meedoen beetje fatsoenlijk Engels kunnen (is in het hoger onderwijs niet minder drama).
Ik kon al best aardig engels voordat ik het op school begon te krijgen (nederlands ondertitelde engelse cartoons met name). Met als gevolg dat ik amper leerde of moeite deed voor engels, ik haalde me toetsen en me mondelings toch wel, totdat ik een bepaalde leraar kreeg en die alleen de exacte antwoorden accepteerde. Een andere, maar correcte, vertaling voor een woord werd fout gekeurd. Volgens mij de enige keer in mn leven dat ik een onvoldoende haalde voor Engels. En dat vond ik dan toch redelijk zot, wat is nu het doel van de les? Om te zorgen dat de leerlingen goed engels kunnen, of dat ze een boek letterlijk uit hun hoofd kunnen citeren?
Ik vind dan ook dat de vraagstelling heel specifiek moet zijn: wat is de vertaling van dit woord, zoals in lesboek "english for absolute idiots" is aangegeven. Doen ze dat niet, vind ik het echt niet terecht dat ze een vertaling afkeuren.
Met een tweetalige opvoeding liep ik tegen hetzelfde probleem aan: de vertaling moest volgens het boekje. Toen vond ik dat onrechtvaardig, inmiddels zie ik in dat veel van de antwoorden die ik gaf, toch een nuance-verschil hadden die een goede leraar Engels beter doorziet dan een puber.

Qua of een afwijkende methode goed of fout is: wat mij betreft is het doel van de toets: de leraar vertrouwen geven dat jij, later, deze problemen ook kunt oplossen. En in sommige gevallen: dat de door jou aangeleerde basis voldoende stevig is om daar, het volgende jaar op door te kunnen bouwen. In dat geval kan een leraar soms de weg naar juiste antwoorden afkeuren, als die methode van oplossen niet compatible is met de leerstof van het jaar erna.

Zo had ik een geweldige lerares scheikunde die mijn methode afkeurde omdat zij dacht dat ik een formule had gebruikt voor mol-berekeningen: "Die formule ben je over een paar jaar weer vergeten, als je het beredeneert (al dan niet op basis van eenheden) dan kun je het niet vergeten.".

In schril contrast met de docent wiskunde die geen les gaf. Toen ik een 9,2 haalde en de rest van de klas (gemiddeld) een 3,9, moest ik ten overstaan van de klas uitleggen hoe ik algebra gedaan had: "nou gewoon, je vult een willekeurig getal in voor x, en daarna een hogere. Klopt het tweede getal dichterbij dan het eerste, dan kies je een nog hoger getal en probeer je opnieuw." Dus verkeerde methode, wel volledige score. Had liever echt algebra onderwijs gehad. Reactie van de leraar aan de rest van de klas "waarom deden jullie dat niet?". 8)7
..., ik haalde me toetsen en me mondelings toch wel,...
En was je wel te spreken over de lessen Nederlands ?
Duits, goede leraar, Frans maar 2 jaar gehad van een man die 2 jaar weg was van pensioen en geen probleem had dat openlijk te gebruiken als excuus voor het ontbreken van enig enthousiasme in zijn werk, Nederlands van meerdere leraren gehad op verschillende niveaus en eigenlijk niks negatiefs aan op te merken.

Moet ik zeggen dat ik sowieso nooit huiswerk deed, logica vakken zoals wiskunde, scheikunde, natuurkunde kwam mij vrij natuurlijk omdat ik het interessant vond. Talen, tsja, Nederlands, redelijk ok, Engels zeer goed (simpelweg omdat het verwachte niveau op school gewoon bedroevend is, en ik ben nu 37, dus we praten zo'n 20 a 30 jaar geleden, en volgens mij is het er in tussentijd niet veel beter op geworden, alle cartoons zijn Nederlands nagesynced :( ), Frans snel kunnen droppen, gelukkig, maar Duits, tot de derde naamval ging het prima, maar toen moest ik toch ineens moeite steken in m'n school (wat ik niet deed en slaagde met een onvoldoende op mijn Duits ;))

Maar Nederlands .. over het algemeen eigenlijk wel goede leraren gehad. Ik denk dat Nederlandse leraren wel goed vertegenwoordigd zijn.
Okay, leuk om te horen!
Jouw voorbeeld gaat wel wat verder dan de 'methode' om tot de uitkomst te komen. Ik vermoed ook echt wel dat een taal suggestie is gedaan. Ook de beoordeelaar kan natuurlijk niet elk obscuur taaltje kennen (of zelfs alle reguliere talen).

Maar m.b.t. rekenmethodieken zou ik toch wel wat meer flexibiliteit verwachten. Ook dat is vrij normaal - meerdere wegen die naar Rome leiden zegt men dan...
En bij rekenen is de docent dan welliswaar minder geinteresseerd in het antwoord - maar dat is vanwege de mogelijkheid om puur het antwoord aan te kunnen leveren zonder dat de student enige effort heeft verricht. Daarom was elke uitwerking wel degelijk acceptabel voor zover ik me kan herinneren.
Eigenwijs is ook wijs. ;)
Als heel je klas methode A gebruikt en jij krijgt van je oom methode B kan dat voor jezelf ook lastig zijn, maar beide methoden zijn goed.
Het gaat er ook om dat je bepaalde methodieken aangeleerd krijgt en kan uitvoeren, vervolgens mag je de handigste gaan gebruiken. Op middelbare scholen zijn ze minder rigide erin, want daar heb je vakdocenten, maar ik kan me voorstellen dat basisschoolleerkrachten die toch al 'alleskunners' moeten zijn er niet op zitten te wachten om per vak ook nog 5 verschillende technieken per onderwerp te moeten doorgronden en aanleren als hun oom ermee langs komt...

Verder sluit ik me ook helemaal aan bij de reactie van 86hannes.
"De wijze heeft vele raadgevers." Een eigen-wijze heeft /wil dat niet. ;)
Oh vreselijk is dat ja. Methodes die blijkbaar uit bepaald onderzoek blijkend, beter zouden zijn. Mijn vrouw is speciaal meer gaan leren (dingen die sommige leraren als extra volgen) omdat we een zoontje hebben die mis ging op school. Wat scholen soms volgen zijn methodes die later door weer nieuw onderzoek, alweer gepasseerd zijn. Maar dat wordt niet aangepast natuurlijk. :) Waar je vroeger heel snel bepaalde opdrachten kon oplossen, is dat nu een hele pagina aan tussen-stapjes. Mijn zoon is hoogbegaafd en kreeg er een enorme punthoofd van, helaas uitgevallen. Joepie.

Ik maak me ook wel zorgen over het gebrek aan kennis op computer gebied, dat leren mijn kids nu maar via mij, maar kids weten feitelijk steeds minder. Wat nu als er straks een wat fout gaat of er is echte kennis nodig.. dat zijn er eigenlijk steeds minder.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 23 juli 2024 16:04]

Ik werk in het onderwijs, mijn vrouw basisonderwijs, en geloof me, dat vinden wij ook vaak.
Over kennis op computergebied; wat verwacht je van een gemiddelde burger? (Oprechte vraag).

De kennis wordt minder, maar het gebruik neemt toe. En er valt elke keer ook steeds meer te weten.
Ik vergelijk het vaak met auto's, daar sleutelt ook lang niet iedereen aan maar brengt hem naar de garage. Het publiek hier doet nagenoeg al die dingen zelf, maar de gemiddelde Nederlander zal toch af en toe langs een winkel of bedrijf moeten?
Los van alle 'vaardigheidsbewijzen' die bestaan ben ik benieuwd wat men hier hierover vindt en of je uberhaupt een werkbare methodiek kan vinden die mensen kan categoriseren in onbekwaam / bekwaam / expert gebruiker / beheerder / tweaker ( :p )
Mijn vrouw is naast haar baan ook bezig in haar 4e jaars HBO opleiding Social Work. Niet bepaald een IT opleiding als je het mij vraagt. Maar ze kwam er niet uit hoe ze bij haar cijferlijsten en digitale leeromgeving moest komen vorige week. Ik dacht...zo moeilijk kan het toch niet zijn en ik was al een beetje aan het zeuren dat ze waarschijnlijk weer voor de zoveelste keer een wachtwoord was vergeten.

Maar nee...blijkbaar moest ze een vpn verbinding opzetten om op haar digitale schoolomgeving te komen. Ik ben geen IT-er maar kom er nog wel uit, maar blijkbaar is dit wel wat er verwacht wordt van "studenten" in alle opleidingstypes.
Best pittig vind ik zelf, zeker als je bedenkt dat veel studenten eigenlijk vrijwel alles met hun mobiel doen tegenwoordig en niet meer zo windows/chrome vaardig zijn als vroeger of gewoonweg de interesse niet hebben in dit vakgebied.

[Reactie gewijzigd door Sheiky op 23 juli 2024 16:04]

Een VPN instellen met een handleiding moet je hopelijk wel lukken op het HBO. Stelt in Windows ook niet veel meer voor dan een paar veldjes invullen en klikken op klaar.
Voor iemand die zich daar totaal niet in interesseert en waar het altijd gewoon toegankelijk was is het een onbegrijpelijke verandering en een serieus obstakel. Ze heeft ondertussen een combinatie van 2FA met authenticatie app en een VPN verbinding nodig... Zelfs inloggen op je DigiD, bank etc. is eenvoudiger dan dat terwijl dit belangrijkere materie lijkt te zijn.
Dit staat los van het feit dat ze slim genoeg is om het te doen als ze zich daartoe zet. Maar dit is geen kerntaak voor haar en totaal irrelevant voor haar studie. Dit is een typisch voorbeeld van een verwachting van iemand met kennis in de ICT naar de "gewone burger".
Ik neem toch aan dat er een handleiding (met plaatjes) is gemaakt?
Ik heb een ICT opleiding gedaan en zelfs wij hadden handleidingen. :+

En daarnaast is er toch gewoon een helpdesk/studenthelpdesk waar je je vraag neer kan leggen? Die helpen je dan direct aan de telefoon.

Dus, er wordt mijns inziens helemaal niet verwacht dat iedereen alle kennis maar in pacht heeft, je moet je er alleen toe zetten om één keer een handleiding te doorlopen óf om een keer te bellen.
Puur technisch bekeken klopt het allemaal wat je zegt en ik snap je punt ook. Voor de IT/geïnteresseerden is dit ook makkelijk te begrijpen, maar dat zegt niet dat dat voor de gebruiker ook zo is.
Jullie raken precies het punt natuurlijk. Voor mijn gevoel is IT vergeleken met alle andere zaken die je in je leven tegen kan komen zo'n enorme black box voor velen... Alleen belastingaangifte komt wellicht in de buurt?

Naja, we raken off topic bij een artikel over windows browser enabled devices voor onderwijs.
Zelf heb ik het idee dat alles in de browser het wel weer overzichtelijker gaat maken voor gebruikers..
Nogmaals: een vpn instellen is een paar velden invullen en daarna is het zo simpel als opnieuw verbinden met de wifi.

Bij de ING heb je ook een proces van een paar stappen om je eerste telefoon te autoriseren en die is mijn inziens lastiger.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 23 juli 2024 16:04]

Als je weet hoe iets gaat, is het altijd makkelijk.
Maar dat wil niet zeggen dat het voor iemand anders ook gemakkelijk is.
Of dat ze snappen waar ze mee bezig zijn. Een vpn instellen is net zo makkelijk als heel je systeem openzetten voor ransomware of je gebruiksgegevens prijs geven in een reactie op social engineering...
Ik maak me ook wel zorgen over het gebrek aan kennis op computer gebied,
Met enige geluk heeft een opleiding iets in de trant van "Computer Science" waarbij je opzijn minst wat specifieker ingaat op het office pakket en wat andere simplistische zaken.

Anderzijds is het soms stierlijk vervelend dat mensen die in de IT-Sector werken al standaard aangewezen worden als de Gratis ICT Servicedesk van de familie over zaken die makkelijk te googlen zijn of zelf op te lossen zijn als je er wat langer naar staart, de nuance is dan wel dat als je al op leeftijd bent dit wat lastiger is en dan is hulp welkom, maar als mijn neefje van nu 16 daarmee aankomt dan geef ik simpel weg aan waar ik denk dat het aan ligt en googlen maar. Laatste keer had hij geen beeld op 1 van zijn 2 monitoren... Dus ik vraag simpel weg "Staat hij aan?" en hij stond zowaar uit!

Valt mij meer op dat steeds meer mensen, steeds minder zelf onderzoeken of even de "Hoe werkt dit" in google rammen en het dan maar bij de persoon waarvan zij denken dat ie t wel weet dumpen. Daar krijg ik nu een punt hoofd van. Net of ze enkel geleerd worden om het op A manier te doen, en niet worden geleerd ook eens google te gebruiken als ze iets niet weten.
Precies dat ja, mensen consumeren en zoeken niks meer uit in het algemeen. Dat zou een vaardigheid moeten zijn die je leert op school, maar is blijkbaar niet het geval. Ik zorg er in ieder geval zoveel mogelijk voor dat mijn kids hun dingen zelf uitzoeken, zo ben ik ook begonnen met mijn Commodore C16 en met "ouderwetse" methodes en mijn generatie is er ook prima mee terecht gekomen.. sterker nog, beter denk ik, gezien we nog weten hoe computers werken, danwel weten hoe we uberhaupt zaken zelf goed kunnen uitzoeken.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 23 juli 2024 16:04]

Is dat niet gewoon het probleem van het hele leersysteem? Toen ik mijn neefje wilde helpen met zijn lagere school wiskunde en een staartdeling werd mij haarfijn uitgelegd, zo doen we dat niet meer, moet tegenwoordig anders, en doet hij het niet zo krijgt hij een lager cijfer want is niet de toegestane methode.
En toen herinnerde ik mijn middelbare school waar soortgelijke regels waren, het juiste antwoord langs een andere methode dan voorgeschreven werd afgekeurd.
Wat ik begrijp levert de klassieke methode staartdeling (zoals ik die heb geleerd) geen getalbegrip op. Het is een trucje dat je kunt herhalen zonder door te hebben waar je meer bezig bent. Omdat we toch allemaal rekenmachines e.d. (wie doet nog een staartdeling?) is getalbegrip veel belangrijker geworden. Als je eenmaal het getalbegrip hebt kun je de trucjes gaan leren, maar niet andersom. Dus ik kan me de reactie van de docent goed voorstellen.
Het levert wel degelijk getalbegrip op. Als je x/y wilt uitrekenen trek je herhaaldelijk y van x af tot het niet meer kan. Daarna laat je zien dat het sneller kan door y naar links te verschuiven. Zo krijg je een staartdeling.
"treintjes" een methode.
Wiskunde, algebra, goniometrie vaak schrikken mensen daarvan en haken meteen af.
In taal kun je met trucjes om de spelling regels heen heel ver komen, in informatica kun je door gebruik van voor gekauwde trucjes ook ergens komen.
Bij rekenen aan foutmarges (foutberekeningen absoluut of relatief met of zonder standaard deviatie) kunnen reken trucjes tot grote verschillen leiden, en zo ook extrapolaties van gegevens beïnvloeden.
Door alles "uit te schrijven", tussendoor niet af te ronden, maar voornamelijk de enige juiste rekenmethode te gebruiken kun je tweespalt voorkomen.
Sinds Apps (programma's via toepassing als applicatie uitvoeren) zie ik dat ook als "trucjes".
Je betaald uiteindelijk altijd voor een gemak om jezelf de moeite te besparen om te leren, je gebruikt als het ware liever een spiekbriefje en trucjes zoals ze op school geleerd worden om makkelijk de delen te behalen in minder tijd terwijl je daarmee kwetsbaar wordt voor manipulatie (adverteerders die verdienen aan jou gedrag, kwaadwillenden zouden gegevens kunnen vissen, noem maar op..)
Een sneller systeem voor specifiek gebruik zou je kunnen vergelijken met een smartphone voor de camera of het luisteren naar muziek waar de rest van de Apps overbodig zijn geworden maar die kinderen wel "moeten" hebben ;-)
Mijn "Worst case" methode werd ooit fout gerekend terwijl de nauwkeurigheid d.m.v. het bekende reken trucje Kruislings vermenigvuldigen groter was dan de toegestane afwijking in een meting :-)
Ik kan heel slecht rekenen, heb dat ook niet gehad op de lagere school, toen de puntjes vervangen werden door een ? en daarna door a,b,c, t/m z ging de wereld open. Goniometrie zonder rekenmachine want dat is geen rekenen maar wiskunde.
Leg nu maar eens aan je kind uit dat je niet weet wat een "treintje" is 8)7
Dat hoofdrekenen een zonde lijkt en wiskunde een manier van denken is i.p.v. rekenen of treinen |:(
Een Windows 11SE waar je waarschijnlijk niet aan mag morrelen waar je via trucjes (apps van derden) misschien nog wel iets uit kan halen wat buiten de standaard mogelijkheden valt alleen om de aanschafprijs met een paar tientjes te drukken terwijl de grote techbedrijven de grootste winst maken.
ik zit al sinds de 1khz 6502 in de computers er is altijd 1 applicatie geweest, of in dit geval applicatie suite die dominant is, toen ik jong was kon ik, en half nederland 30 wordperfect toetsencombos uit het hoofd, en nu is iedereen van leraar af gewend aan office, die kennis al om aanwezig en feitelijk gratis, dus als school in iets anders investeren is niet interessant.

Ik vermoed ook dat zowel wp als toen db, lotus en later ms illegale kopieën in een niet zakelijke omgeving maar voor lief namen vooral omdat ze er de volgende generatie gebruikers mee kweekten
1 MHz zal je bedoelen.
Nee, dat van die 1 kHz van de 6502 klopt echt wel. Op de Engelse wikipedia is dat terug te vinden: https://en.wikipedia.org/wiki/MOS_Technology_6502
Ik zie daar geen verwijzing naar 1 kHz, wel naar 1 MHz, maar kan er overheen gelezen hebben.
kHz komt niet eens voor op die pagina, MHz 17 maal.

Bovenaan staat ook gewoon:
Max. CPU clock rate: 1 MHz to 3 MHz

[Reactie gewijzigd door Blizz op 23 juli 2024 16:04]

kan ook 60hrz geweest zijn
Check.

(Ik was al verbaasd)
Ik heb hier 2 Apple II computers staan en die draaien hun 6502 toch echt op 1 MHz
Microsoft heeft dat natuurlijk over genomen met goede licenties voor studenten.
Nou is zeker zo, het hele hoger onderwijs heeft via Surf Microsoft tot de enige office leverancier verklaard. Daar hebben ze afspraken (bewerkersovereenkomst) mee, dus dat voldoet. Voor de grote bulk is dat wellicht ook handig/verstandig, maar ze kunnen slecht omgaan met uitzonderingen en dat is altijd een probleem. ICT beheersbaar houden is een belangrijk doel, maar sta wel uitzonderingen met goede redenen toe. Ik heb in het voortgezet onderwijs wel eens discussies gehad met ICT over het PTA (het lesprogramma), nou dan ga je als ICT afdeling mijns inziens wel grenzen over, alsof ik me als informaticus zou gaan bemoeien met jou server infrastructuur of zo, je bent een dienst en geen doel.
Ik herriner me de school computer (VMBO) waar dan voor de helft van de klas een uur les was waarbij je dan nog met 2 of 3 personen samen een machine moest delen.
Nadat werd uigelegd hoe je eerst aan de achterzijde de aan knop had gehad en dan in de goede volgorde de (monochrome) monitor (foute volgorde kon beide apparaten beschadigen) duurde het even tot er een floppy in mocht gedrukt, deed je dit goed kon je door anders de handelingen opnieuw uitvoeren vanaf het aan knopje.
Bijna gejuig als de eerste na gekraak en gepiep een zwart blokje knipperend had gekregen op het scherm _/-\o_
ik begon te tikken en hield het heel simpel: "hoeveel is 1+1?"
In beeld stond na de <ENTER> knop weer een knipperend blokje.
De docent kon uitleggen dat je eerst de taal moest leren van de computer, en nee dat was geen engels want dat hadden ondertussen ook al enkele leerlingen geprobeert.
De computer kon scheen "basic" te spreken en met een andere floppy kon die opeens "pascal" later.
De enorme haat die ik toen had tegen pc's is ondertussen wel gekanteld en ik kon met DOS ook aardig uit de voeten, daarmee kon je dan ook lotus aansturen, WP, en de plotter begon ook te ratelen als je het goed deed. Bij de universiteit had je geen eigen computer nodig want voor de afdeling had je in 1992 ondertussen 1 die "online" kon en snel genoeg was om een WP document van 30 pagina's in één middag te printen (voor de voorbereiding moest je wel op een trage met een diskette je file meenemen en intekenen welke dag je gebruik wilde maken van de mogelijkheid)

Tijden veranderen gelukkig maar toen ik een MBO leerling vroeg hoe een HTML gelezen kon worden was mijn vraag niet duidelijk, het project kon worden gelezen door adobe en aangepast met het programma. Foto nabewerking was niet meer met pixels maar een aplicatie onder adobe waarvoor een zeer moderne grafische laptop werd vereist om aan die opleiding te kunnen deelnemen, een budget laptop met korting door een bedrijf kon worden geleverd voor 1250 € en dan was dat voldoende om het eerste jaar te kunnen doen was de garantie.

Ik heb de opkomst en de ondergang van de computermuis gezien en meegemaakt en in deze tijd voor elke doelgroep, elke persoon, elke leeftijd een serie apparaten toekennen waarmee ze weer een jaartje soms 2 of 3 vooruit kunnen levert geen basis kennis op waarmee je echt vooruit komt later als je groot wordt. ;)
Anders gezegd kunnen kinderen nu vaak meer met hun telefoon en of tablet dan met de laptop en/of pc omdat ze de essentie niet begrijpen, DOS commands zijn nog steeds de basis, en nog verder terug is de taal die je moet leren van de computer basics in moderne programmeertalen terug te vinden, te vaak verstopt onder een inteface aangestuurd in een programma waarvan de gebruiker soms klakkeloos akkoord heeft gegeven voor het delen van alle essentiele persoonlijke informatie. Ze vergeten eerder een sleutel dan de telefoon overal mee naar toe te nemen. En voor dit alles had je een kleuren TV, een console met cartridges om te gamen, anoniem zo lang zovaak als je wilde na aankoop altijd gratis.
Nu een essentieel leermiddel waar je na betaling van rond 500 € nog niet eens klaar bent om later nog maals op terug te kijken.
tandy trs 1kb ram en exidy sorcerers met cpm 1.

later via hele reeks machines (incl apple liza en bbc model b) in de moderne wereld gekomen
Exidy Sorcerer II for $715 met 2 maal zoveel ROM 16KB :-)
Zo ver terug was ik 6 jaar, de eerste "mini personal computer" zag ik pas ergens begin jaren '80 bij iemand thuis. Een Atari VCS (Video Computer System) gekregen later en daar heb ik wel een verzameling van gehad (nu nog ergens een Atari 7800 nieuw in doos met circa 150 carts)
Enkele van de oude meuk gezien zoals Atari 500, 5200, Videopac, C64, Amstrad GX4000 etc, maar alles naar de vuilstort gedaan toen we gingen verhuizen in 2012. Later kwam iemand met een Vectrex aan die heb ik nog aan een verzamelaar gedaan maar de eerste zogenaamde PC wat net meer deed dan een veredelde rekenmachine was een Siemens /nixdorf van de rabo van dik 20 kg met een iets minder zware monitor van 16 kg LOL waar een iemand toen uit nostalgie geholpen heeft een harde schijf in te zetten om DOS 6.1 (6.2 lukte niet) en Windows 3.1 te "draaien".
Maar goed dat ze toen op scholen niet verplicht waren om mee te zeulen :D
Mijn haat tegen die dingen werd minder en minder en toen de kringlopen wat begonnen te krijgen ben ik zelf gaan bouwen, uit noodzaak (geldgebrek) ook vaak door schande bezig geweest met de software, 16 floppy's om Windows 95 te installeren, tot XP kwam die zonder de voorninstallatie van DOS6.2 kon (aangepast door mezelf en uit de Windows te activeren op NTFS i.p.v. Fat32)
Nu hou ik alleen de nieuwtjes bij via Tweakers.net en via een door corona afgebroken ICT cursus zag ik dat codes zoals de autoexec.bat lijken op het huidige programmeren, mijn zoon is nu begonnen en ik kan steunen maar die is toch van de App generatie gekomen, De Gen Z en Gen Y (dochter) willen liever betalen dan zelf uitzoeken als er geen programma voor is, zelfs als de noodzaak er wel is.
Algemeen zoals het in het onderwijs gaat dat je snel een opleiding moet doen veel moet lenen, computer en laptops moet aanschaffen met de kosten voor software pakketten en andere licenties en de basis informatica wordt overgeslagen omdat daar geen tijd meer voor is.
Zelf bouwen willen ze niet meer, repareren is sowieso "not done" je kan het zo nieuw kopen met betere specificaties en meer mogelijkheden, nu Windows 11 bijvoorbeeld niet meer wil op die "oude van 2019".
Veel mensen die klagen over de boot van Besos hebben daar zelf aan bijgedragen door te betalen voor diensen van zijn bedrijven 8)7, de anti-4G mensen gebruiken vaak al 5G om daar over te klagen, en we geven meer weg van onze manieren door "Gratis" te gebruiken software omdat het noodzaak is gemaakt zoals de aanschaf verplicht kan zijn voor een opleiding die helemaal niks met ICT te maken heeft.
Voor mijn kansen, voor studie en stage, voor werk en later als hobby heb ik veel "vrijwillig" gekocht van wat ik "hoogstnoodzakelijk" vond en niet om de afvalberg te spekken, batterij vervangen hoeft al niet meer want als die "op raakt" was je toch al toe aan een nieuwe |:(
En als je zo'n oude kast aansluit doet hij het nog steeds net zo als nieuw, met het geduld van vroeger :*)
acorn bbc b later nog floppy erbij, oliveti 8086 (aparte machine met het moederbord ondersteboven onderin
atari pc met een harris 80286 daarna altijd zelfbouw

de atari heb ik wel op gespeeld, maar zelf pas met de de xbox s 1e console gekocht omdat mijn gpu geen fifa meer kon spelen, dacht als tussenoplossing maar nu nog geen nieuwe gpu wel nieuwe pc

het klagen ken ik ja, ik behoor tot de generaties die ermee opgroeide maar wel zelf alles moest uitvinden, onze leraren waren letterlijk een paar lessen voor op ons en wel de arme zielen die op de computerafdeling van de bijenkorf! werkten hadden een slecht leven elke lunchpauze. Gek genoeg merk ik dat zowel de wil als de capaciteit om nu nog dingen zelf te doen eerder is afgenomen tegenwoordig, ik zit met een afdeling dertigers die in paniek raken als de printer het niet doet of de browser vastloopt.
Opdrachtje van mijn zoon was een powerpoint maken bij dagbesteding.
Ik zei dat ze die misschien in de schoolkrant online konden doen (Qr-retje op papieren versie misschien)
Komt hij thuis en hadden ze gezegd print maar even uit.
De miniPC's zijn traag met weinig mogelijkheden en hebben bijna geen internetverbinding dus al zou je de inhoud van de diapresentatie zonder geluid en andere effecten kunnen bewerken voor papier dan is dat toch wel een blamage.
Ook in mijn tijd was er bij informatica (computerles) zeker wel een leerling die het beter kon dan de docent en betere apparatuur thuis had dan op school maar als de meeste leerlingen meer ervaring hebben en betere pc's thuis dan is onderwijs echt hard achteruit gegaan (of achter gebleven).

Wat betreft desktop loop ik niet voorop en laptops liggen hier alleen voor de zomervakantie dus die zijn ook al van 2019 of zo.
Voor die QR had ik sinds juli afgelopen jaar pas een smartphone, ik heb nog een simkaart van 2004 met ondertussen 3 jaar beltegoed erop die nog niet in dat ding zit en ik vergeet hem altijd mee te nemen.
We hebben ongebruikte PS2 (nieuw gekregen destijds), PS3, PSP, Xboxen, Wii's etc. Maar wel vaak anders mee "gespeeld" (Wii met gebrande spellen of hdd, android vervangen telefoons, PSP waar vanaf geheugen spellen konden worden gespeeld etc.) als het dan lukt doe ik er niks meer mee. De PC is al lang weer terug voor mail, nieuws en berichten want ik heb andere hobby's terug gevonden ;-)
Als het nodig is doe ik wel wat met die dingen want een windows SE laptop zouden onze kinderen niet veel aan hebben :-)
Waar ik me nog steeds vreselijk aan stoor is de tekstvak functionaliteit van Google docs. Ontzettend ondermaats is licht uitgedrukt. Nu is dat niet een alledaags requirement, maar toch zie ik nog wel features in Google workspace die de polish van het office365 equivalent missen
Ik zal ook niet beweren dat Docs superieur is aan Word, er zitten logischerwijs een hoop features in de suite van Microsoft die handig kunnen zijn in bepaalde use cases. Maar wanneer we het hebben over scholieren, dan zijn alle toeters en bellen voor een verslag wat overkill.

Ik heb net even gekeken naar de tekstvak-optie, die oogt inderdaad pittig waardeloos. Overigens is dit oprecht de eerste keer dat ik 'm gebruik, dus voor mij is dat niet echt een deal-breaker.
Dat is dan vooral de schuld van school die gesloten software/documentstandaarden gebruikt.

Ik zou eerder de school willen opvoeden dan een Windows laptop moeten kopen.
Dat is makkelijk gezegd, je kan wel Libreoffice aan gaan bieden als school maar in het bedrijfsleven is het overal MS Office.
En dat is mede zo gegroeid door het gebruik van gesloten software op school (zwaar "gesponsord" door Microsoft; wie de jeugd heeft...) dus extra reden omdat als school anders te doen.
En dat is mede zo gegroeid door het gebruik van gesloten software op school (zwaar "gesponsord" door Microsoft; wie de jeugd heeft...) dus extra reden omdat als school anders te doen.
Zodat je jezelf als je eenmaal gaat solliciteren eerst kunt gaan verdiepen of zelfs een cursus moet gaan volgen voor Microsoft Office omdat je (toekomstige) werkgever van jou eist dat je ervaring hebt met Office juist omdat er qua GUI nogal wat verschillen zitten tussen {concurrent} en Microsoft Office.
Je draait de boel om. En bovendien suggereer je dat als MS aanpassingen doet in hun Office pakket de medewerkers hier niet mee om zouden kunnen gaan.

Ik verbaas me echt over het gebrek aan een kritische blik van tweakers tegenwoordig. Juist in ICT (waar alles modulair is opgebouwd en onderhevig is aan snelle veranderingen) zouden principes (zowel in de zin van begrip hebben hoe dingen werken, als met een kritische blik naar zaken kijken) meer waarde moeten hebben.

De oorzaak dat Microsoft Office de standaard is geworden is voor een groot deel door vuil spel (eigen standaarden forceren, concurrentie uitschakelen).

Ik moet daarbij wel toegeven dat er lang geen concurrentie is geweest voor Exchange maar gelukkig verandert dat ook langzaam.

[Reactie gewijzigd door me23 op 23 juli 2024 16:04]

Juist de basisfunctionaliteit is praktisch gelijk. Het verschil tussen GUI's is juist relatief eenvoudig aan te leren. Anders zaten we nu nog allemaal aan Office 2003 vast....
Ik kan zo snel één struikelblok bedenken voor de gemiddelde werknemer die van een ander pakket komt en dat is Excel met z'n Nederlandse formules.

Wat sponsoring betreft is Microsoft hier echt niet de enige in. Bijvoorbeeld Adobe en Autodesk doen hier ook vrolijk aan mee.
Deels. Aan de andere kant is het juist de openheid van Office die er voor zorgt dat allerlei pakketten er heel diep in kunnen integreren. Bij voorbeeld een CRM die diep in Outllook verweven zit of een sensor/apparaat dat excel gebruikt voor zijn output.
sensor/apparaat dat excel gebruikt voor zijn output.
Hell, die zou er op het lab als eerste uitvliegen
"gesponsord" door Microsoft;
en daarom kiezen voor google 😄


In de VS is Apple relatief groot geworden in onderwijs omdat ze een non-nonsense machine hadden die het (praktisch) altijd deed voor een goede prijs zonder gezeur over updates en blue screens.


Nu steken bedrijven elkaar de loef af met het oog op de toekomst en de overheid moet daar ingrijpen.
•Apple met zijn eco-systeem
•Google met zijn eco-systeem
•Microsoft met zijn eco-systeem

Alle 3 de partijen gebruiken een variant van het scheermesjesmodel waarbij je een apparaat bijna voor niks krijgt maar dat er meer-inkomsten zijn uit andere activiteiten.

https://nces.ed.gov/fastfacts/display.asp?id=372
Ruwweg 68 miljoen kinderen/jongvolwassenen gaan er dagelijks naar school.
Ik support geen enkele oplossing van de grote 3 zoals je ze noemt. Zorg er als school/overheid dat je open standaarden gebruikt en dat je mensen vrij laat in hun keuze wat gebruik van OS en software betreft. Dat vergt inderdaad meer kennis en inspanning maar dan dwing je mensen niet in een ecosysteem en vendor lock-in.

Wat mij betreft is de vergelijking met telecom op z'n plaats waarbij het vroeger ook gemakkelijker was (ptt regelde alles tenslotte) maar nu is er keuzevrijheid en dat is een groot goed.

[Reactie gewijzigd door me23 op 23 juli 2024 16:04]

dat is leuk, maar is het serieus de bedoeling van de basisschool om op te leiden voor 'het bedrijfsleven'?
Basisschool zet alvast de basis voor het voortgezet onderwijs en ja, in dat voortgezet onderwijs wordt veelvuldig gebruik gemaakt van Microsoft Office, ook als je verder gaat met studeren kom je steeds weer uit op .... Microsoft Office tot aan het bedrijfsleven toe.

Mijn oudste zoon kreeg in groep 6 te maken met netbooks en heeft godzijdank enige basis opgedaan, zonder die basis had hij al meteen een achterstand gehad bij het voorgezet onderwijs want daar alleen al wordt verwacht dat je al echt wel weet hoe je een document moet openen, sluiten, opslaan in de cloud, samen aan een project in de cloud kunt werken etc. en guess what. Dat zelfde kwam mijn zoon dus ook tegen in het voortgezet onderwijs bij bepaalde projecten (opdrachten) die hij samen met anderen moest doen.

Oh even kleine aanvulling, nu inmiddels op het voortgezet met iPad's waarop (je raad het al) Microsoft Office geïnstalleerd moet zijn omdat.... juist ja, school dat gewoon als standaard hanteert.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 23 juli 2024 16:04]

Is een leercurve van een 12-jarige slimme jongen niet wat groter dat je gelijk van een "achterstand" spreekt voor relatief eenvoudige handelingen ? Een keer voordoen en zo'n achterstand is ingelopen.....
Als je het zo stelt dat is het evengoed geen probleem om ze wel met MS office te laten werken. LibreOffice pakken ze zo later toch makkelijk op..
En dat is ook zo. Mits ze het principe maar begrijpen i.p.v. dom knopjes drukken. Voor software bestaan toch echt wel handleidingen / howto's / menu's met tekst.

Want anders zitten we toch mooi elke keer vast aan pakket X en zelfs pakket X heeft de neiging na een bepaalde tijd, het roer wat om te gooien qua HMI.
Wie heeft het hier over de basisschool?

En jong geleerd is oud gedaan, basisschool is niet echt representatief, maar op de middelbare school kreeg ik (weliswaar algemeen, nederlands(1987) gemaakte basisfunctioneel spreadsheet, tekstverwerker en database gebruik) op 2 Havo, 3e klas kreeg ik ook nog turbo pascal. Ook in algemene niet-IT opleidingen gaf dit ieder van mijn schoolgenoten later op het MBO en HBO(Zowel administratief als technisch) een voorsprong tegenover mensen die iets dergelijks nog nooit gezien hadden, ook al kregen ze daar wel les in WordPerfect, Dbase en Lotus1-2-3. Een spreadsheet is een spreadsheet, en als je in je leven meer dan 1 interface ruikt, als je de basis kent en weet welke functionaliteit je zoekt kom je er wel uit.

In beroepsopleidingen werd zeker zo rond 2000 de lat zo veel lager gelegd(om zoveel mogelijk leerlingen ingeschreven te houden leek het) dat wat ik als MBO3/4 stagaires systeembeheer(eindstage) kreeg minder inhoudelijke kennis leek te hebben dan een 15jarige "geek" die je zo ergens van straat kon trekken. Tijdens gesprekken mentors gaven hen aan dat ze zoveel tijd kwijt waren aan algemene dingen zoals lees- en schrijfvaardigheid, wis- en natuurkunde dat ze zo oordeelden dat hier hun verantwoording was, en van een vervolgopleiding of de werkgever. Er zijn natuurlijk ook wel goede mensen langsgekomen over de jaren, die hadden deze skillset ook wel gehad zonder het papiertje. Dan heeft een "beroepsopleiding" geen enkele meerwaarde.

Dus ja, het zou handig zijn voor het bedrijfsleven als de scholen(iig de middelbare) zich wat meer zouden focussen op (basis)digitale vaardigheden ipv godsdient, "zelfexpressie" of teken- en muziekles.
Mijn kinderen hebben op de vrije school gezeten en al die vaardigheden als beeldende vorming, dans, muziek óók opgedaan, náást een forse basis ICT kennis (programmeren 3D printers, python, hoe internet werkt en office). Die kids maakten dagen van 7 uur, maar waren b.v van 2 tot 4 aan het ‘prutsen’ met de 3D printer modellen.
De buurjongen , reguliere school, was vaak al om 2 uur thuis om dan te gaan hangen of te gamen

Het ligt meer aan een gebrek aan kennis en tijd van leeekrachten dan aan het vermogen van de kids.

De mijne hebben iig geleerd zelf na te denken. Iets dat ze nu hard nodig hebben op het HBO
Hier lees ik enige afkeur in van het 'reguliere' onderwijs - wellicht terecht hoor - daar niet van.

Maar feitelijk is het zo dat het onderwijs zich beperkt tot 'mainstream' leerlingen/studenten doordat het aantal docenten beperkt is en/of de kennis van deze docent ook beperkt is.

Niet elke leerling/student leert op dezelfde manier. Niet iedereen heeft dezelfde interesses maar vanwege het gemak van algemene kennis wordt van 'alles' gedaan - maar in veel gevallen is de diepgang dan beperkt natuurlijk.

Ik draai het liever om: als iemand geen zorgen heeft over z'n basisbehoeftes dan ontstaat vaak genoeg ruimte voor het opdoen van ervaring/kennis in gebieden waar de interesse ligt. Als je het geluk hebt om hobby=werk te doen ligt dat misschien anders. Maar vaak is werk een middel om hobbies te hebben (want die kosten geld).
Voor kinderen (dus zonder een fulltime baan) geldt dit ook wel. Niet alle hobbies zijn automatisch kennis verbredend maar zeker die zaken die jij noemt (kunst, dans, muziek) zijn heel erg moeilijk aan te leren als talent ontbreekt en de hogere trede hier (noem het diepgang) is nog moeilijker - want hoe leer je iemand creatief te zijn? Niet dat mensen niet creatief zijn - maar hoe beoordeel je creativiteit? Dat is voor iedereen anders. We beoordelen ten slotte het eindprodukt - en in dit geval moet je dan wellicht de techniek kunnen doorgronden maar beoordelen of een - zelfbedacht - schilderij/dans/muziekstuk 'goed' is, dat is een heel ander verhaal.
Hier lees ik enige afkeur in van het 'reguliere' onderwijs - wellicht terecht hoor - daar niet van.
in tegendeel. Ik zit in de MR van een 'reguliere' school en daar zie je heel veel aspecten uit vrijeschool, jenaplan en andere onderwijs stromingen over genomen worden, met als gevolg prima slagingspercentages voor die scholen.
Waar ik op doelde zijn de 'luie' scholen die alléén maar de basis stof uit het PTA geven en de leerlingen geen of weinig creatieve vakken geven. Die leerlingen hebben het later heel moeilijk in het bedrijfsleven of vervolg onderwijs

In mijn ervaring kunnen creatieve kanten van een vak leiden tot meer begrip voor b.v. beta vakken, mits verweven. Voorbeeld: in de scheikunde les krijgen kinderen een opdracht om een 'kunstwerk' te maken over legeringen. De uitkomsten zijn voor iedereen anders, maar omdat ze hun kunstwerk ook moeten presenteren draag je begrip over. Eén leerling had een vrouwen en mannen lichaam in elkaar gestrengeld, in goud en zilver. De essentie van wat een legering nou eigenlijk is was dus direct duidlijk bij de rest van de klas. Het hoeft zeker niet allemaal van museum kwaliteit te zijn ofzo. De beoordeling gaat over het proces, niet het eindproduct (ook al is dat foeilelijk soms ;) )

Bij b.v. dans en muziek moeten de leerlingen zelf hun choreografie schrijven en muziek kiezen. Daarbij leren ze leiding geven en organiseren. Allemaal vaardigheden die velen malen belangrijker zijn dan al dan niet met Office XYZ overweg te kunnen.

[Reactie gewijzigd door divvid op 23 juli 2024 16:04]

Kortzichtigheid is een kenmerk van mensen zonder creativiteit. :+
Dus ja, het zou handig zijn voor het bedrijfsleven als de scholen(iig de middelbare) zich wat meer zouden focussen op (basis)digitale vaardigheden ipv godsdient, "zelfexpressie" of teken- en muziekles.

Algemene ontwikkeling is een stuk belangrijker in het leven dan een paar vluchtige digitale basisvaardigheden. Als je een beetje verstand hebt dan pik je die laatste sowieso wel op als je ze nodig hebt.
Vertel? Met je beetje verstand? Leg mij eens uit waarom "boom spelen" ergens meer vaardigheid vereist dan een lagere school.

[Reactie gewijzigd door mjansen2016 op 23 juli 2024 16:04]

Dat niet alleen, in de loop van de jaren veranderd een office pakket toch zodanig (nieuwe versies met nieuwe UI's) dat je toch (op de basis na) heel veel dingen opnieuw moet gaan leren.
Of je dan een opensource programma gebruikt om mee te leren of "de echte Office" maakt dan ook geen pannenkoek meer uit. :+

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 23 juli 2024 16:04]

Tegenwoordig krijg je Engels op de basisschool. Dat doen ze niet zodat de kinderen uit groep 7 en 8 vriendjes kunnen maken op vakantie in het buitenland. Ja de basisschool is een onderdeel van de kinderen klaar maken voor het bedrijfsleven.

[Reactie gewijzigd door turbojet80s op 23 juli 2024 16:04]

Tegenwoordig? Engels kregen we 33 jaar geleden al op de basisschool…

(Hoewel die lessen voor mijzelf een lachertje waren omdat ik vooral veel Engelstalige tekenfilms en games speelde….). Merk het nu ook aan m’n jongste dochter (groep 8): die loopt ver voor op het Engels van de basisschool omdat ze veel Roblox’t en chat met Engelstaligen.
dat is leuk, maar is het serieus de bedoeling van de basisschool om op te leiden voor 'het bedrijfsleven'?
Scholen leiden je op voor "het leven". MS Office is de defacto standaard.

Scholen (basis en middelbare) werken veel met Microsoft. Online lessen gaan via MS Teams.

De Microsoft pakketten zijn beschikbaar voor Windows en macOS.

Universiteiten adviseren een Windows of macOS laptop. Ze raden een Chromebook af.

Je kunt er tegen ingaan, of je kunt het accepteren.

Een uitgeklede Windows op zwakke hardware lijkt me overigens geen goede oplossing voor het onderwijs.
Als ik naar de gemiddelde Office kennis van mijn collega's kijk, maakt het weinig uit of ze Microsoft Office, LibreOffice, OpenOffice of Google gebruiken. Dat programma met die ruitjes die kunnen optellen en aftrekken werkt in de basis hetzelfde en een tekst tikken en met de 'dikke B' de tekst vet maken lukt ook in elk pakket wel. Er zijn echt wel (vooral financieel ingestelde) afdelingen en ondernemingen waar de verschillen significant zijn. Voor de gemiddelde kantoormedewerker worden de verschillen voor mijn gevoel echter gigantisch opgeblazen.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 23 juli 2024 16:04]

Als ik naar de gemiddelde Office kennis van mijn collega's kijk, maakt het weinig uit of ze Microsoft Office, LibreOffice, OpenOffice of Google gebruiken.
Dat klopt helemaal!

Maar de defacto standaard dicteert niet de mogelijkheden van dat rekenprogramma of die tekstverwerker, de standaard dicteert het documentformaat. Elke tekstverwerker kan .docx lezen en schrijven, elk ruitjespapier rekenprogramma kan overweg met .xlsx, maar de layout / het resultaat kan verschillen.
Beroepsonderwijs is voor beroepen. En basis- en voortgezet onderwijs bereiden je voor op MBO, HBO en een minderheid WO. Dus… Per definitie is dat het doel van het onderwijs hier, ja.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 23 juli 2024 16:04]

Dat is precies de reden waarom microsoft al jaren het onderwijs sponsort met veel goedkopere en zelfs gratis versies. Laat ze het maar leren gebruiken, dan vragen ze er in hun verdere leven vanzelf naar.

Net zoals een kok of keukenprinces een mes leert gebruiken zal zij/hij dat later het meest in de keuken gebruiken. Veel huisvrouwen gebruiken een aardappelschilmesje overal voor. De professional herken je aan het type koksmes ze gebruiken. Punt omhoog, punt omlaag, punt in het midden. Uiteindelijk maakt het niet veel uit als ze maar sterk is. Maar een Japanse kok zal een ander mes gebruiken dan een Franse kok.
Welke tool wordt gebruikt kan een indicatie zijn van professionaliteit maar is vaker een gevolg van beschikbaarheid. Een beroepmatige kok kan duurdere messen/pannen/enz. kopen. Een beroepsmatige timmerman kan een duurdere hamer/zaag/beitel/enz. kopen.
Maar qua vaardigheid hoeft dat niet te betekenen dat de professional altijd beter is - natuurlijk helpt de ervaring wel. En die zal bij beroepmatige uitvoering makkelijk voorlopen.
Geen idee wat voor opdrachten ze dan krijgt, maar ik zou verwachten van een school dat men opdrachten niet software afhankelijk maakt. Een tekstverwerker is een tekstverwerker zou ik zeggen. Tenzij het wellicht over heel specifieke software voor een vak of proef/test gaat. Okay, dat draait dan wel (vaak) alleen op Windows.
als je iemand leert een powerpoint presentatie te maken (en ja ik weet dat het een "xerox"is ) dan zul je dat met een pakket moeten doen, aangezien iedereen en zijn moeder powerpoint gebruikt,...
En dan nog verwacht je kennis overdracht over presentatie opbouw, font grootte, inhoudelijke structuur, timing en boodschap. Het software pakket doet er dan niet meer zoveel toe
Maar waarom zou je als docent zo'n opdracht geven? Wat is het leerdoel er achter? In theorie zou "het maken van een powerpoint presentatie" een aardig leerdoel kunnen zijn, maar meestal helaas niet. Lekker belangrijk of leerling tool a, b of c gebruikt, tijdje terug was Prezi een hype, nou prima. Zo lang het maar om je boodschap gaat en je je leerdoel kunt halen. Juist leuk als groepjes verschillende tools gebruiken, kun je met elkaar een gesprek hebben over de voor- en nadelen van bepaalde oplossingen.
Helaas is de beperkende factor toch vaak wat docenten zelf al dan niet kunnen en hebben veel docenten het lef niet om leerlingen/studenten een stuk vrijheid te geven (waar ze zelf ook van zouden kunnen leren). Maar ja, in lerarenopleidingen krijg je vaak het slechte voorbeeld (natuurlijk nog geen reden dat te kopiëren).
Ik heb bij onderwijskunde jaren terug ooit eens een grap uitgehaald, had net nieuwe versie van Powerpoint en nam de opdracht niet echt serieus, letterlijk alle effecten die ik kon verzinnen er in gestopt. Waar ik al bang voor was gebeurde: in plaats van dat men door had dat ik ze in de zeik nam (was gewoon bewust hele slechte presentatie) gingen ze me 'prijzen' voor mijn 'mooie' presentatie. Leidde heel erg af die effecten. Ik heb er ook enorme hekel aan bij lesgeven/presenteren want ik vergeet het altijd waar effect zit en zo en dan reageert je programma uiteraard anders en raak ik ook snel draad kwijt. Leuk voor intro / filmpje, maar less is more (nou ja dat zou een mooie boodschap voor leerlingen kunnen zijn).
Ik herken dit wel; toen mijn dochters op de basisschool zaten bezocht ik trouw de ouderavonden. Daar werd vaak een presentatie gegeven met powerpoint en ook de leraren waren niet vies van een paar flinke effecten. Erg leuk hoor, schuivende, stuiterende en knipperende intro's, maar na 2x heb ik het echt wel gezien; kom nou maar met die info.

Ik ben er dan ook voor dat kinderen leren om een presentatie te geven en of dat nou met Powerpoint, Prezi, Presenter, Paint.net, Notepad of een gewone fysieke flip-over is, moet dan niet uitmaken.
waar maar als je een leraar met powerpoint ervaring hebt is dat gratis ervaring, hoef je als school niet te investeren in opleiding, zo gaat het gewoon

de stuitereffecten ja, ik ken ze, paar scherpe opmerkingen hebben het aantal hier flink omlaag gebracht
Ik ken de discussie, maar vaak worden dit soort opdrachten gegeven door 1 of andere oude dinosaurus die zelf nog heeft leren typen op een oude Olivetti uit 1970. Docenten die al lang blij zijn dat hun Windows PC start en er 5 jaar over gedaan hebben om de Ribbon onder de knie te krijgen.
Nouja als de problemen bij de school liggen, en zij kennis en support van windows hebben dan is zo’n opmerking toch logisch?

Anderzijds ga je ook geen perfecte support voor windows kunnen verwachten als de school en leraren alleen chromebooks gebruiken.
Daarnaast waren er ook privacy problemen met Chromebooks. Ik zou mijn kind ook niet zo snel een Google laptop geven. Ik bedoel; het is uiteindelijk gewoon voornamelijk een advertentieboer. Daar ga je een jong kind toch het liefst zo min mogelijk gebruik van laten maken. Nu dat straks mogelijk Google Analytics ook verboden gaat worden, vraag ik me af wat dat met Chromebooks gaat doen.
Wij gebruiken op het werk enkel de google suite docs/sheets/... Ik zou totaal niet weten wat er ontbreekt en al zeker niet voor schoolopdrachtjes.
Op school moeten ze dus de office versie gebruiken. en dat is een uitgeklede versie. Maar goed, nu weer een Windows student laptop..
Ahzo, dan kan ik het idd begrijpen. Kdenk niet dat microsoft dit zal kunnen laten doorbreken. Zeker als sommige windows laptops van 400 / 450 / 500 euro al enorm goede hardware hebben en veel meer flexibiliteit met een "volwaardige OS".
Sterker nog, de scholen markt schijnt juist ontzettend belangrijk te zijn. Ga maar na, als je als kind al iets gewend bent dan wil je dat later ook blijven gebruiken. Ik snap ook wel dat Chromebooks ontzettend handig zijn voor scholen. Als er een defect is log je in op een andere en kan je direct door. De Micosoft methode was om de leraar met een usb stick rond te laten gaan en alles te herimagen, zie je het voor je?
Het zou fijn als er gebruik werd gemaakt van de flexibiliteit van kinderen en dat ze telkens iets anders voorgeschoteld krijgen. De ene keer een Chromebook en de andere keer Windows, dan weer een Macbook... dan leren ze tenminste dat er meer tussen hemel en aarde is dan alleen Windows.

Zo ging het jarenlang bij ons op school, maar komende voorjaarsvakantie gaan de Macbooks er uit en worden het allemaal Windows laptops.

Nu is dat voor onze school niet zo heel erg omdat er bij veel van onze leerlingen thuis ook Apple gebruikt wordt. Een enkeling Linux omdat dat van papa moet ;)

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 23 juli 2024 16:04]

Anoniem: 302359 @Vulcanic18 januari 2022 20:51
Begrijpelijk, waar het voorheen vooral windows machines waren die gebruikt werden, zijn het nu overal Chromebooks in het onderwijs op de basischool en middelbare.
Ik zet hier wel wat vraagtekens bij. Mijn eigen kids kregen herhaaldelijk het advies om juist geen chromebook maar Windows laptop aan te schaffen. Idem voor mijn nichtjes, beide verschillende scholen.
Ligt aan het beleid van de school. Sommige scholen gebruiken bijv. Google Classroom als leeromgeving en dan worden Chromebooks juist via zo'n extreem dure tussenpartij ter 'huurkoop' aangeboden.

Er wordt in elk geval veel geld verdiend aan kinderen/leerlingen.
Ik mis de Ipad-scholen. Ook niet de goedkoopste. Wel van een bekend verkiezingenvoorspeller, deskundige in moordzaken en de enige die verstand heeft van corona.
Wat is duur? iPad bij mijn zoon op school kostte € 289,13 inclusief 5 (i.p.v. 3) jaar aanvullende garantie en een extra sterke case. De bijbehorende case dan nog even van de oorspronkelijke prijs af gehaald aangezien bekend was dat die case verre van handig en goed is - aldus ervaringen van diverse klasgenoten van mijn zoon.

In dit geval via Studywise aangeschaft wat sowieso al een 1/5 deel van het aankoopbedrag scheelde en volgens de Tweakers Pricewatch op dat moment zelfs nog wel wat duurder was.

Let wel dat je als leerling of student vaak door de onderwijsinstelling wordt geadviseerd om bij een specifieke tent je hardware te kopen omdat ze daar leuke afspraken mee hebben. De één doet het via Studywise, de ander Surfspot of Schoolspot etc. etc.
Ik denk dat het zeer van school tot school verschild. Ik doe zelf ook vrijwilligers werk op een middelbare school, die weer lid is van een grote stichting. Daar is echt bijna alles Microsoft. Van Windows 10 laptops, en desktops, exchange email, Office 365, Onedrive, MS Authenicator Er is daar geen support voor chromebooks, of andere producten.
Het lijkt op hetzelfde trucje wat ze al eerder hadden, en roemloos mislukte. Er zat een zo kleine ssd in dat ie na een aantal x windows updates al vol zat. En met een lichte processor ook niet bepaald snel.

Ik heb wel eens een chromebook gehad, en die zijn mooi centraal te beheren in een onderwijs situatie. Ze starten heel snel, en nee, als je nog oude win32 software gebruikt in het onderwijs, werkt het niet.

Windows 11 lijkt weer groter te zijn dan 10, dus hoe hebben ze daar substantieel spek kunnen afsnijden?
Een algemeen os specifiek maken kan veel schelen. Mijn vraag zou eigenlijk zijn, waarom is de standaard versie niet zo licht? Heeft de gemiddelde installatie niet genoeg aan zo een kale versie?
die hebben hetzelfde probleem qua opslag, en ja je kan online opslaan, maar moet je maar een een wifi netwerk zien als 30 man hun documenten tegelijk downloaden
Ze starten heel snel, en nee, als je nog oude win32 software gebruikt in het onderwijs, werkt het niet.
Hangt ervanaf of dat onder Wine draait of niet. Je kunt CrossOver native installeren uit de Chrome Web Store om Windows-programma's te draaien en anders Wine via de Linux-container.
Chromebooks in de klas, soms nog erger dan die consumptie-iPads.
“Ik kan mijn bestand niet vinden, meneer.”
“Waar heb je het opgeslagen?”
“Nou gewoon, ik heb op ‘opslaan’ geklikt.”
Dan haal ik altijd mijn nog altijd werkende 22-jaar oude TwinMOS 16Mb pendrive tevoorschijn.
Deze nieuwe Win11 laptopjes zijn voor schoolgebruik uitstekend. Prima apparaten om vaak met schoollicenties zowel te consumeren als te produceren. Laat ze later maar kiezen wat daarna het beste bij ze past.
Chromebooks in de klas, soms nog erger dan die consumptie-iPads.
“Ik kan mijn bestand niet vinden, meneer.”
“Waar heb je het opgeslagen?”
“Nou gewoon, ik heb op ‘opslaan’ geklikt.”
Dan haal ik altijd mijn nog altijd werkende 22-jaar oude TwinMOS 16Mb pendrive tevoorschijn.
Van het aantal basisscholen waarmee ik ervaring heb over de afgelopen 9 jaar, hoor ik vooral de afgelopen 5 jaar niets anders dan positief nieuws als het gaat om Chromebooks.

Bij de twee basisscholen waarop mijn oudste gezeten heeft werden de Chromebooks gewoon na schooltijd automatisch voorzien van een clean OS, enige wat de leerling hoefde te doen was de Chromebook te pakken, zijn (haar) gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren, en ze konden weer aan de gang. Bij de jongste is het niet veel anders en was het zelfs grappig om te zien tijdens de lockdown en dus het onderwijs op afstand. Uitzetten? Pertinent niet want in de latere uurtjes werd het ding netjes hersteld en kon 't ventje de dag erop gewoon weer met een schone lei beginnen.

Hoe ze het geflikt hebben snap ik overigens nog steeds niet, want zou ook handig zijn als ik dat met de tablets hier in huis zou kunnen doen :+
Hoe ze het geflikt hebben? Met ChromiumOS heb ik ervaren dat een Chromebook op de 'harddisk' een veelvoud aan partities maakt. Die worden door het OS over elkaar heen gemount zodat het 1 geheel lijkt.

Voor het OS hebben ze 2 partities gereserveerd: 1 voor de draaiende en 1 voor onderhoud. Dat bevat de vorige versie of bij een update de volgende. Die wordt rustig gedownload en gevuld. Bij de volgende herstart wordt gewoon de nieuwste geboot.

Voor de applicaties: Die installeren in een eigen partitie (voor alle applicaties). De instellingen staan in een eigen partitie en die worden dus niet overschreven door een applicatie update. Wel worden die betrekkelijk snel geladen.

En dan de gebruikers gegevens: Ook die hebben een eigen partitie. Die worden 'on the fly' opgehaald van de internet locatie.

Android applicaties werken niet onder ChromiumOS dus daar weet ik geen details van maar mijn vermoeden is dat die net als de applicaties een eigen partitie hebben/krijgen.

De linux omgeving is daar een beetje een buitenbeentje: Die draait grotendeels in userspace, als gebruikersgegevens. Daarom moet bij het instellen daarvan een maat worden opgegeven. Maar aan de andere kant, dit gebruikt ook faciliteiten die ook bij docker/containers gebruikt worden.

Logisch gezien zou je kunnen zeggen dat er met containers gewerkt wordt. Dat is vergelijkbare techniek. Technisch gezien is het op detail net iets anders ingericht. Wel wordt uitgebreid gebruik gemaakt van technieken die al 40 jaar in unix aanwezig zijn.

Dat microsoft dit niet gebruikt is vooral omdat de microsoft operating systemen vanaf msdos tot de huidige msWindows de gebruikte technieken niet heeft. Zaken als chroot, loop-device en dergelijke.
Dan haal ik altijd mijn nog altijd werkende 22-jaar oude TwinMOS 16Mb pendrive tevoorschijn.
Want daar staat dat bestand dan op? :?

Het lijkt me slimmer die kinderen eerst te leren waar ze de lesstof en opdrachten kunnen vinden en waar ze hun bestanden op moeten slaan. En ze de zoekfunctie uit te leggen.
Of gewoon met pen en papier , daar wordt je ook niet stommer van in mijn ogen
Ik zie weer een taak voor de AP en nieuwe minister. Hoe gaat dit OS om met de privacy van kinderen en eigenlijk alle gebruikers? Het is wachten op het DPIA.

ChromeOs, de Chrome browser en Google in zijn geheel vielen door de mand. En Microsoft was eerder alleen met aanvullende (door het ministerie onderhandelde) voorwaarden te gebruiken door ambtenaren.

Het lijkt bijna onmogelijk gezien de tijd die er verstrijkt. Wanneer stapt er een open source alternatief in het "gat" dat privacy als uitgangspunt heeft? Of is het er al maar durven de scholen het niet?
Voor mij valt microsoft veel harder door de mand dan google. Toegegeven, google pakt heel veel van je privacy. Maar bij microsoft zie ik dat nog veel harder de verkeerde kant op gaan. Google respecteert nog dat je verschillende accounts kan gebruiken voor verschillende zaken. microsoft is zo handig om alle accounts zonder pardon aan elkaar te knopen met 1 van de accounts bovenop en dat onder de noemer dat het handig is...

Helaas kan en mag je van opensource geen invulling verwachten indat gat. Het gat zijn de internet-diensten. Daar heb je altijd een provider voor nodig. Natuurlijk liefst een provider die gebruik maakt van opensource tools en zonder vendor-lock-in. Kijk bijvoorbeeld eens naar LibreOffice op de website en dan naar de web-based versie en waarom zij dat niet aanbieden.
LibreOffice geeft zelfs een waarschuwing als je het webbased gebruikt:
there is an un-supported notification displayed when you exceed to 10 concurrent documents and 20 connections
https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-online/
Is windows 11 SE soms een nog verder dicht gehamerde versie van windows 10 S-versie?
Heb afgelopen week een laptop aan moeten schaffen. Kwam met Windows 11 S. Vond de limitaties van S al een doorn in het oog. SE heeft nog meer limitaties. Na de garantie is verlopen, gaat er een nieuwe drive in die laptop en zie hoe goed Linux werkt.

Heb een 6 jaar oude laptop een jaar terug voor een appel en een ei gekocht van een jonge dame, die compleet baalde van het ding nadat het zichzelf had geupgrade van Windows 8.x naar Windows 10. HDD vervangen door een SSD. Windows 10 nog steeds een probleem, dus uiteindelijk met Pop!_OS aan de slag. Alle problemen waren ineens weg.

Ware het niet voor de enigzins "magere" CPU (met maar 2 threads), bevalt die laptop me beter dan de Windows 11 (met 11e generatie i5 en 12 GByta RAM) laptop. Ben Windows gebruiker sinds Windows 3.11. Voor werk beheer ik Windows, Linux, FreeBSD en de occasionele Mac. Had niet verwacht dat de Linux GUI me zo snel zo goed zou bevallen.

[Reactie gewijzigd door GeroldM op 23 juli 2024 16:04]

En Chromebooks de play-store, groot voordeel tov Windows SE.
Op windows de company portal, redelijk vergelijkbaar.
(ik vermoed dat windows se dat dan we ondersteund.😂)
Weer een vendor lock-in zeker? Kan hiervoor meteen een antitrustonderzoek opgestart worden? Het is ziekelijk die opsluitstrategie van Big Tech!
ongetwijfeld moet je apps uit een store laden, iets wat bij apple, android en chromebooks de norm is

dus om nu meteen antitrust te gaan roepen.

Dat je in een segment als dit, gericht op onderwijs, beperkingen oplegt lijkt me logisch, je wil niet dat je op een relatief open netwerk in een school iedereen met 50 verschillende trojans binnenloopt
Chromebook heeft al gewonnen….
Microsoft is weer eens te laat gestart.

De voordelen van een chromebook is legio, alles in de cloud en alles wat je hebt is in feite een bijna dom terminal, deze systemen vergt geen onderhoud, geen subscriptions voor wat dan ook omtrent om veilig te kunnen werken, anti virus, problemen met login, alles en wat dan ook wat je kunt bedenken met windows.

Meeste hebben geen dure of zware processoren nodig, of dure laptops of wat dan ook.

De volgende stap is dat Enterprise dit ook gaat gebruiken, de toekomst gebruikt het vandaag al en morgen kunnen we niet zonder.

[Reactie gewijzigd door Fermion op 23 juli 2024 16:04]

Grote nadeel van chromebooks is de support. 5jaar updates dan gedaan. Van Windows heb je dit probleem niet (mijn15 jaar oude laptop heeft netjes Windows 10 staan en ok 11 zal niet meer gesupport worden maar een levensduur van 18 jaar (tot support van 10 eindigt)is meer dan voldoende) .
Dus goed voor Windows
Natuurlijk is dat een nadeel, maar geen groot nadeel. Een Chromebook heeft een heel ander marktsegment op het oog dan de laptops met Windows. Daarbij wordt Windows wellicht ondersteunt (geen idee, maar ik vind de support van Microsoft nogal matig om eerlijk te zijn) maar de hardware valt vrij vlot buiten garantie. Maar als je tot in eeuwigheid updates verwacht... ja, dan is Google niet echt de leverancier waar je moet zijn.
Op bedrijfsniveau (geen iedee wat scholen zijn voor MS ) valt support wel mee hoor ik hier op het bedrijf . Ze hebben eerder problemen met de tablets waar Windows op staat. Maar de laptops en desktops (een 300 tal samen) geen problemen. Is het niet eerder omdat scholen moeten zuinig zijn met budgetten dat ze mindere IT'ers kunnen nemen zodat de kwaliteit niet altijd even gewaarborgd is?(ze zijn meestal met te weinig personeel)

[Reactie gewijzigd door derooke op 23 juli 2024 16:04]

Daarom is mijn vraag wat jij vind vallen onder support. Je haalt jouw 15 jaar oude laptop aan als voorbeeld, maar daar draait officieel geen Windows 11 op. Dus geen support. Vervolgens ga je over het bedrijfsleven beginnen, maar daar geldt afschrijving op de hardware en zijn contracten met Microsoft. Dus daar zal jouw 15 jaar oude laptop ook niet echt ondersteuning ontvangen.
Wij hebben een flinke populatie aan hardware van verschillende leveranciers en met verschillende OS-en. Microsoft vind ik nou niet de meest bereidwillige partij om zaken mee te doen als er iets mis gaat wat aan hun producten ligt.
Heel eerlijk, ik zou persoonlijk never nooit iets als dat aankopen als scholierzijnde. Maar voor mensen op een krap budget is het zeer fijn.
Waarom zou je als 12 jarige scholier zijnde zoiets niet kopen? (lees: waarom zouden de desbetreffende ouders zoiets niet kopen?)

[Reactie gewijzigd door -tom-562 op 23 juli 2024 16:04]

Ik koop toch liever een Chromebook. Sneller en goedkoper. Ik geloof er niks van dat ze Windows 11 zo kunnen de-bloaten dat het even snel draait op hardware vergeljkbaar met een Chromebook.
Ik koop toch liever een Chromebook. Sneller en goedkoper.
Hoe weet je dat?
Ik koop toch liever een Chromebook. Sneller en goedkoper..
Ik koop liever pas iets als ik zeker weet dat het noodzakelijk is. 12-jaar is voortgezet onderwijs alwaar het dus ook voor komt dat je een Macbook of iPad zou moeten kopen ( afhankelijk van de opleidingsinstelling ). Daar zit je dan met je Chromebook die niet wordt toegelaten door de instelling.

Daarnaast - wat sommigen lijken te vergeten - is de keus soms erg beperkt. Sommige meuk draait gewoon onder Windows, maar lang niet alle software. Zo moest mijn oudste zoon (voortgezet onderwijs) afgelopen maandag voor Robotica een drone programmeren met een één of ander programma dat alleen voor zijn iPad te krijgen is. Mijn jongste zoon (basisschool) had een Chromebook van school waarvan een aantal zaken niet verkrijgbaar waren voor Windows devices.

Zelf dus even doodleuk bepalen wat je koopt klinkt stoer, maar je zadelt je kroost en dus jezelf met genoeg ellende op als het niet voldoet aan de eisen van school.
Je hebt Chromebooks die 1000 Euro kosten. Dat zijn dan wel de meest luxe modellen, maar ze kunnen nogal in prijs varieeren. Net zoals ondersteuning (door Google). Dan kun je een nieuwe chromebook hebben aangeschaft, maar door de stoppende ondersteunining blijkt dat goedkope chromebookje toch duurkoop te zijn geweest.

Verkijk je dus niet met Chromebooks. De belofte van een makkelijk te beheren laptopje voor studenten is er. Maar word ook heel vaak niet waargemaakt. Zeker niet in 2022, waar de Google support periode van een heleboel chromebooks verloopt en daardoor vervangen moeten worden.

Met de luxe chromebooks heb je dan nog een kans om het langer bruikbaar te houden door er Linux op te zetten. Maar goed, die zijn net zo duur als een (basis) Windows laptop.

Chromebooks zijn dus zeer gevoelig voor geldklopperij vanwege hun opzet. Vergis je daar jezelf niet in.
Ik heb zo'n Asus flip, m'n dochter gebruikt die nu. Jaren geleden gekocht en werkt prima. Ondersteunt ook Android apps enzo. En werkt als een trein. Ook gewoon updates. Ik zie niet hoe een Windows laptop dat beter kan.
Omdat je als 12 jarige al zeer snel domme dingen erop gooit, om die reden is een Chromebook sneller en veiliger. En laten we eerlijk wezen, veel ouders kiezen het goedkoopst met uitzondering van ons tweakers.
Of mag je je als 12 jarige niet ontwikkelen en er dommer dingen op doen. Ook dat hoort bij de ontwikkeling, fouten maken. Misschien zelf programmeren, en zelf de keuze maken google docs of office 365. En laat die keuze er niet helemaal zijn met een Chromebook. Dan is er wel een ervaring, maar je kunt deze niet vergelijken met de offline versie, en ervaren wat dat is. Op een Windows laptop is beide mogelijk
Daar heb je helemaal gelijk in.
Klopt. Wij hebben voor onze voortgezet onderwijs zoon van 12 ook bewust een wat 'steviger' in alle opzichten Windows laptop gekocht. Hij kan er zelfs op gamen, al dan niet via Shadow.
Wij ook maar niet iedereen kan dat betalen (ik vermoed dat er veel meer verborgen armoede is dan gedacht).

Het zou mooi zijn als een oude laptop met Linux er op ook zou voldoen.
Vaak voldoet die ook, scholen zien vooral liever goedkope modellen of chromebooks omdat die makkelijk dicht te hameren zijn via het schoolnetwerk en er zo weinig onderscheidt is in leerlingen. Gezien hun opgroeiende staat kan dat onderscheidt heel veel uitmaken.

Een laptop met Linux kan makkelijk voldoen, zolang de gebruiker maar weet hoe die ermee om moet gaan zodat die niet achterloopt.
Groot gelijk, daarmee zorg je er ook meteen voor dat in de toekomst hij niet snel een nieuwe laptop nodig zal hebben voor het hoger onderwijs! Slim :)
Heel eerlijk, ik zou persoonlijk never nooit iets als dat aankopen als scholierzijnde. Maar voor mensen op een krap budget is het zeer fijn.
Je zal wel moeten. Voor software als Office heb je nog alternatieven, afgelopen maandag kreeg ik een update van wat mijn oudste zoon ( in het voortgezet onderwijs ) gedaan heeft bij Robotica alwaar hij met zijn iPad een drone moest programmeren en daarvoor is dus alleen software beschikbaar voor iOS. Je snapt wel wat de gevolgen zouden zijn geweest als hij met een notebook naar school zou zijn gegaan? Andersom geldt precies het zelfde, sommige door een onderwijs instelling gebruikte software werkt gewoonweg niet op het device dat JIJ wilt, ze hebben een compleet pakket afgenomen waarvan je als ouders nagenoeg niet kunt afwijken.

Koop een doodnormale laptop met Windows of Linux en je had geen ruk kunnen doen zelfs al is je budget nog zo krap. Overigens, als je budget krap is zijn er nog altijd allerlei potjes (kinderfonds, kinderhulp, leergeld etc etc.) waardoor je kind alsnog met de juiste hardware naar school kan. Aan het budget zal het dus (vaak) niet liggen maar wel de onwetendheid van ouders die niet op de hoogte zijn van die potjes.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.