De Block 1-configuratie van het Space Launch System, die maandag omhoog moet gaan, torent 98 meter boven het lanceerplatform van het Kennedy Space Center uit en kan 95 ton in een baan om de aarde brengen, of 27 ton in een baan om de maan. Latere Block-versies worden maar liefst 111 meter hoog en moeten door krachtigere motoren tot 46 ton in een baan om de maan kunnen brengen. De stuwkracht van de Block 1 die maandag gelanceerd wordt, bedraagt 39 meganewton. Dat is meer dan welke raket ook, al moeten we dan wel SpaceX' geplande Starship buiten beschouwing laten. De stuwkracht daarvan zal die van SLS ruimschoots overtreffen, maar zover is het nog niet.
Als de kersverse NASA-raket wordt vergeleken met de Saturnus V, de raket die in 1969 verantwoordelijk was voor de eerste mensen op de maan, wordt snel duidelijk hoe gigantisch SLS is. De Block 1-versie die volgens plan maandag gelanceerd wordt, heeft zo'n 4 meganewton meer stuwkracht. De Saturnus V maakte in de jaren '60 al een verpletterende indruk. Walter Cronkite, de doorgaans vrij bedeesde en in 2009 overleden anchorman van CBS News, becommentarieerde in 1967 de eerste vlucht van de Saturnus V-raket. Hij kwam superlatieven tekort om de lancering te beschrijven, vooral door het overweldigende gebulder, de verreikende, luidruchtige schokgolf en het persgebouw dat op zijn grondvesten schudde.
SLS moet het nieuwe super heavy-lift launch vehicle worden dat de Saturnus V en de Space Shuttle moet doen vergeten. In deze categorie, waarbij uitgegaan wordt van de capaciteit om meer dan 50 ton in een baan om de aarde te brengen, zit momenteel alleen de Falcon Heavy van SpaceX. Waarom is zo'n zware raket nodig? Dat heeft te maken met de plannen van NASA om terug te keren naar de maan. De komende Artemis I-missie is nog maar het begin. In 2024 moeten astronauten via het Orion-ruimtevaartuig daadwerkelijk op de maan aankomen en uiteindelijk staat wellicht ook Mars op het programma. Ook om aanzienlijke ladingen naar de maan te brengen, is een flinke raket nodig. Uiteindelijk zou de Block 2-versie van SLS ook ingezet kunnen worden voor bezoeken aan Mars en wetenschappelijke missies die nog verder het zonnestelsel in gaan.