Door Friso Weijers

Redacteur

Corsair Voyager a1600 Review

Rappe gamelaptop met applausknop

Uiterlijk en aansluitingen

In het kort

De Voyager a1600 is de allereerste laptop van Corsair. De all-AMD-configuratie is snel, maar helemaal aan de top staat de laptop zelden. Corsair heeft de hardware verwerkt in een relatief dunne en lichte behuizing, die toch stevig aanvoelt. Het mechanische toetsenbord met Cherry MX ULP-switches is ook een highlight. De knoppenbalk onder het scherm ziet er interessant uit, maar is geen vervanging voor een echte Stream Deck en het schermpje in het midden heeft voorlopig weinig meerwaarde. Zo zijn er nog wat zaken waaraan je merkt dat Corsair niet al jaren laptops maakt. De touchpad mist goede 'palm rejection', het scherm had een betere kleurafstelling en responstijden kunnen gebruiken, en de laptop maakt ook vrij veel lawaai, terwijl de accuduur ondanks de grote accu kort uitvalt. Prijstechnisch zet Corsair niettemin hoog in, te hoog naar ons idee.

Als je een desktop-pc op je bureau hebt staan, is er een goede kans dat er in of bij de kast een product van Corsair te vinden is. Het merk produceert niet alleen waterkoelers, behuizingen, geheugenreepjes en voedingen, maar ook gamingheadsets, toetsenborden, muizen en monitors. Zoals we vijf jaar geleden al eens schreven, heb je dan weinig meer nodig om een pc te bouwen, wat Corsair zelf ook inzag. In de vorm van de Corsair One i300 kun je ook een complete desktop bij het merk bestellen.

Waar het tot op heden nog aan ontbrak, was een laptop van Corsair. Daar komt in 2022 verandering in. Met de Voyager a1600, vanaf nu te koop in onder meer de Benelux, betreedt het merk ook deze markt. Uiteraard heeft Corsair daarvoor gebruikgemaakt van de knowhow die het over de jaren heeft opgedaan. Zo heeft de laptop een mechanisch toetsenbord met MX-switches van het Duitse Cherry, waarmee Corsair sinds jaar en dag samenwerkt voor zijn losse ramplanken, en zitten er Vengeance-geheugenreepjes onder de kap. Tot de meegeleverde software behoren iCUE, dat ook wordt gebruikt voor het configureren van Corsair-randapparatuur, en de Stream Deck-software van Corsair-dochter Elgato. De fabrikant heeft een poging gedaan een deel van de functionaliteit van het losse Stream Deck-accessoire in de laptop te integreren, door middel van een rgb-verlichte balk tussen scherm en toetsenbord met daarop tien aanraakgevoelige knoppen.

Voor de belangrijkste componenten heeft Corsair aangeklopt bij AMD. De processor is een Ryzen 9 6900HS en de videokaart is eveneens een van de snelste die 'team rood' nu te bieden heeft: een Radeon RX6800M. Met die combinatie van snelle componenten en extra features zet Corsair wat prijs betreft meteen hoog in, op hetzelfde niveau als de meest luxe gaminglaptops van fabrikanten als ASUS en Acer. In de configuratie zoals wij die hebben getest, betaal je liefst 3700 euro voor de Voyager a1600. Gaat het je puur om cpu-rekenkracht en framerates en minder om de rest van de uitvoering, dan kun je duizenden euro's minder kwijt zijn.

Behuizing en aansluitingen

Met zijn 16"-scherm was de Voyager a1600 nooit een kleine unit geworden, maar de behuizing is opvallend diep. Dat is zelfs zo als je de knoppenbalk, die aan de achterkant verder uitsteekt, niet meerekent. Ondanks zijn 'hogere' 16:10-ratio heeft het scherm nog een brede rand aan de onderkant en ook de bovenrand hebben we weleens slanker gezien. De schermscharnieren zijn gemonteerd aan de knoppenbalk, waar het scherm bij het openen overheen klapt. Dat laat aan de onderkant een grote lege ruimte over, waardoor het scherm opengeklapt hoger staat dan bij veel andere laptops. Dat is fijn als het ding voor je op een bureau staat, maar misschien minder ideaal als je het onderweg op een krap vliegtuigtafeltje wilt gebruiken.

De Voyager a1600 mag breed en diep zijn, dik is de behuizing zeker niet: minder dan 2cm. Ook het gewicht is met 2,4kg beperkt gebleven voor een laptop met deze specificaties, zeker als je bedenkt dat Corsair er ook nog een enorme accu van 99Wh in heeft gestopt. De behuizing is grotendeels van aluminium gemaakt, waarbij de bezels rondom het scherm zoals gebruikelijk van plastic zijn. Het geheel heeft een zwarte afwerking die prettig lichtruw aanvoelt. De palmsteun laat niet te snel vingervet zien, maar vlekken hebben wat meer vat op de klep. De basis voelt stevig aan; de ruimte rondom het toetsenbord laat zich niet makkelijk indrukken en evenmin geeft de behuizing mee als we die met beide handen beetpakken en proberen te verdraaien. De schermklep is een stuk slapper, maar voelt niet onstevig aan.

Als we naar de aansluitingen kijken, valt op dat de Voyager a1600 niet beschikt over losse beeldaansluitingen, zoals HDMI of Mini DisplayPort, die wel op veel andere gamelaptops zitten. Evenmin is er een ethernetaansluiting, die je in deze categorie nog veel terugvindt. De Corsair-laptop beschikt wel over twee USB 4-poorten met dezelfde features als de Thunderbolt-poorten op Intel-laptops. Denk aan een maximale theoretische bandbreedte van 40Gbit/s en DisplayPort 1.4 Alternate Mode voor het aansluiten van beeldschermen met resoluties tot 8k. Op de laptop zitten verder nog een USB-C-poort van 10Gbit/s, een USB-A-exemplaar van 5Gbit/s, een 3,5mm-combojack en een fullsize-SD-kaartlezer. Er zijn links ook nog een aparte voedingsaansluiting en een Kensingtonslot aanwezig. Fijn is dat alle poorten redelijk ver naar achteren zitten, zodat je muishand niet wordt belemmerd door een spaghetti aan losse kabels. Warme lucht verlaat de behuizing alleen aan de achterkant, dus ook in dat opzicht is het gebruik van een losse muis comfortabel.

 • Links
 • Rechts

Toetsenbord, touchpad en webcam

Opbouw van de Cherry MX ULP Tactile-
switch. Beeld: Cherry

Als randapparatuurmerk is Corsair door de jaren heen bekend en succesvol geworden met zijn mechanische toetsenborden, voorzien van Cherry's MX-switches. Uiteraard kon dat op de eerste laptop van het merk evenmin ontbreken. De Voyager a1600 is een van de eerste laptops met Cherry's nieuwe MX Ultra Low Profile (ULP) Tactile-schakelaars, een nieuwe variant van de al langer bestaande MX ULP-switches. De eerdere MX ULP Click-schakelaars voor laptops maakten een hard klikgeluid bij actuatie, vergelijkbaar met MX Blue-switches voor desktoptoetsenborden. De MX ULP Tactile-schakelaars doen dat niet en zijn daarmee vergelijkbaar met MX Browns. De opbouw van de ULP-schakelaars heeft wat weg van de scissorswitches die je gebruikelijk in een laptoptoetsenbord terugvindt, maar in plaats van een membraan dat zorgt voor de nodige weerstand, zit in iedere MX ULP-schakelaar een klein veertje. Uiteraard bevat het mechaniek ook de gouden, kruisvormige contacten waarmee de aanslag wordt geregistreerd en waaraan de MX-switches hun naam Mechanical X-Point ontlenen.

Het is lekker tikken op de Voyager a1600. Volgens Cherry bieden de MX ULP Tactile-switches relatief veel travel, ongeveer 1,8mm. De aanslag voelt duidelijker aan dan bij een normaal membraantoetsenbord, waarbij de weerstand wat minder voelbaar piekt rondom het moment dat een aanslag wordt geregistreerd. Door de stevige behuizing voelt ook de bottom-out stevig aan. Het tikken klinkt net wat lawaaiiger dan op een normaal laptoptoetsenbord en is dus niet echt stil, maar dat geldt ook niet voor het grote voorbeeld, de MX Brown-switch. Opvallend is dat Corsair niet alle toetsen van de Voyager a1600 van mechanische schakelaars heeft voorzien. Onder de bovenste rij functietoetsen en de pijltjestoetsen zitten rubberen domes. Dat verschil voel je als je erop let, doordat de actuatie net wat minder direct aanvoelt. Onder iedere toets, ook de kleintjes, zit een Corsair Capellix rgb-led. Die kun je met behulp van de iCUE-software in alle kleuren van de regenboog laten oplichten.

De touchpad van de Voyager a1600 is MacBook-achtig groot. Het oppervlak is lekker glad en de onderliggende knoppen geven een goede klik. Een fijne touchpad zou je zeggen, maar de praktijk valt toch wat tegen. Corsair heeft lang niet zo'n goede palm rejection ingebouwd als Apple, waardoor aanrakingen vaker verkeerd worden herkend. De muispijl beweegt bijvoorbeeld stroef doordat het systeem denkt dat je met een swipe met twee vingers bezig bent. Als je bij het tikken je palmen op de touchpad laat rusten, werkt palm rejection wel, maar dan kan het gebeuren dat je per ongeluk de knoppen indrukt en er een linker- of rechtermuisklik wordt geregistreerd. In de bovenhoeken van de touchpad zitten twee virtuele knopjes om ongewenste aanrakingen te minimaliseren. Een dubbeltik op het knopje links schakelt de hele touchpad uit, terwijl het knopje rechts alleen de rechtermuisknop en de rechterkant van het aanraakgevoelige oppervlak op inactief zet. Dat vereist wat gewenning; de muispijl stopt zomaar ergens met verdergaan en je kunt alleen rechtsklikken met twee vingers. Het is ook niet echt een oplossing als je de touchpad met links bedient.

Waar biometrische inlogopties in goedkopere consumentenlaptops gemeengoed zijn geworden, is een vingerafdrukscanner of camera met gezichtsherkenning zelfs bij dure gaminglaptops nog niet gebruikelijk. Bij de Voyager a1600 zijn beide opties wel present. Het cameraatje in de bovenste bezel is daarbij van bovengemiddelde kwaliteit, met een hogere 1080p-resolutie dan op de meeste laptops, waarbij voor streaming bovendien vier noisecancellingmicrofoons aanwezig zijn. Corsair levert software mee om helderheid en witbalans van het camerabeeld aan te passen. Saillant is dat het tabblad voor het instellen van effecten om een Nvidia-videokaart vraagt. Die kun je op deze all-AMD-laptop dus niet gebruiken. Nog zo'n detail dat beter kan, is het te slappe schuifje waarmee je het cameraatje kunt afdekken.

Voor het geluid beschikt de Voyager a1600 over twee 20mm-drivers in de grilles naast het toetsenbord. Ze geven een prima geluid, maar we hebben weleens laptopluidsprekers gehoord die meer lage tonen voortbrengen. Het geluidsbeeld is tenminste lekker breed, geholpen door de direct naar de luisteraar wijzende plaatsing en Dolby Atmos-software.

S-Key

De Voyager a1600 is voorzien van een soort 'Stream Deck-lite'. Tussen het scherm en de behuizing zit een balk met daarop tien aanraakgevoelige knoppen, met in het midden een klein schermpje. Net als bij de Stream Deck, die je als los knoppenpaneel voor bij je computer kunt kopen, kun je iedere knop toewijzen aan een bepaalde actie. Standaard zijn er wat sneltoetsen ingesteld voor diverse meegeleverde applicaties zoals iCUE, waarbij de laptop met een druk op de rechterknop voor je applaudisseert. Via de Elgato-software die je ook bij het losse Stream Deck kunt gebruiken, kun je ook allerlei andere geluidseffecten afspelen, maar naast die spielerei zijn er ook serieuzere toepassingen. Zo kun je functies in programma's als OBS, Twitch en Xsplit toewijzen aan een van de knoppen, waarbij je meer mogelijkheden kunt downloaden uit de Stream Deck store. Verschillende acties tegelijk gekoppeld uitvoeren met één toetsdruk kan ook, bijvoorbeeld het starten van een stream en het gelijktijdig inschakelen van je Philips Hue-verlichting. De functie van alle toetsen opslaan in een profiel en tussen verschillende profielen wisselen, is eveneens mogelijk.

Een belangrijk nadeel ten opzichte van de echte Stream Deck is dat er geen schermpje is voor iedere knop, alleen een genummerd opschrift van S1 tot en met S10. Het wordt daardoor al snel gissen naar de functie van iedere toets, zeker als je met meerdere profielen werkt. Gelet op de hoge prijs van de laptop vragen we ons af waarom Corsair geen Apple Touch Bar-achtig schermpje heeft geïntegreerd. Om een of andere reden heeft Corsair de capacitieve knoppen wel voorzien van rgb, zodat je elke toets een andere kleur kunt geven in de iCUE-software. De kleur laten reageren op een bepaalde gebeurtenis, zoals een donatie die op je stream binnenkomt, lijkt helaas niet mogelijk.

Ook de kleine lcd die midden tussen de toetsen zit, is met de huidige softwareversie nog een gemiste kans. Hij is slechts te gebruiken voor drie verschillende widgets: een klok, een grafiek van de processorbelasting of een accu-indicator, eventueel gecombineerd met een zelfgekozen achtergrondafbeelding. Je kunt verschillende weergaven instellen en ertussen switchen met de pijltjestoetsen naast het schermpje, maar daarmee hebben we alle functionaliteit wel gehad. Hopelijk kan Corsair in de toekomst meer mogelijkheden naar het schermpje brengen, waarbij je er bijvoorbeeld dezelfde dingen op kunt laten zien als op de ingebouwde schermpjes in de knoppen van een echte, losse Stream Deck.

Specificaties en cpu-benchmarks

Corsair heeft de Voyager a1600 voorzien van een all-AMD-configuratie, met een Ryzen 9 6900HS-processor en een AMD Radeon RX 6800M-videokaart. Er bestaat ook een goedkopere variant met een Ryzen 7 6800HS, maar wij hebben het duurdere model getest. Onderstaande tabel geeft een overzicht van alle specificaties. Beide configuraties voor de Benelux hebben een toetsenbord met Amerikaanse qwerty-indeling, waarmee Belgen buiten de boot vallen.

Corsair Voyager a1600 CN-9000004 (testmodel) Corsair Voyager a1600 - CN-9000003
Processor AMD Ryzen 9 6900HS AMD Ryzen 7 6800HS
Cores/threads 8/16 8/16
Klokfrequentie (max.) 3,3GHz (4,9GHz) 3,2GHz (4,7GHz)
Gpu AMD Radeon 680M
AMD Radeon RX6800M
AMD Radeon 680M
AMD Radeon RX6800M
Werkgeheugen 32GB DDR5-4800, dualchannel 16GB DDR5-4800, dualchannel
Ssd Samsung PM9A1
2TB, NVMe PCIe 4.0
1TB, NVMe PCIe 4.0
Netwerk 802.11ax (W-iFi 6E) 2x2 802.11ax (Wi-Fi 6E) 2x2
Scherm 16", 2560x1600 pixels, mat, 240Hz 16", 2560x1600 pixels, mat, 240Hz
Gewicht 2,4kg 2,4kg
Toetsenbord Qwerty US Qwerty US
Accu 99Wh 99Wh
Adviesprijs Benelux € 3699,- € 3299,-

Uiteraard heeft de Voyager a1600 Vengeance-geheugenreepjes van Corsair in het vooronder. Het gaat om 4800MHz-DDR5-geheugen, want DDR4 ondersteunt de nieuwe Ryzen-processor niet. De fabrikant bouwt verder een snelle Samsung-ssd in die gebruikmaakt van PCIe4.0, plus een wifiadapter van Qualcomm met ondersteuning voor Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.2. De laptop ondersteunt ook Corsairs eigen Slipstream Wireless, te vinden in accessoires van het merk. Ten opzichte van bluetooth zou dat een lagere latency bieden.

Bij het openschroeven van de Voyager a1600 blijkt dat de fabrikant ruimte heeft gehouden voor een tweede M.2-ssd, in de uitsparing aan de rechterkant. De bestaande 2TB-ssd vervangen is uiteraard ook mogelijk, evenals het uitnemen van de twee geheugenreepjes en de netwerkmodule.

Benchmarks

De Ryzen 9 6900HS-processor in ons testmodel van de Voyager a1600, kwamen we al eens eerder tegen, in de ASUS ROG Zephyrus G14. Het is de snelste 35W-processor van de nieuwe Ryzen 6000-generatie, op basis van de verbeterde Zen 3+-architectuur. In de praktijk zien we de processor in de Voyager a1600 overigens meer verbruiken dan 35W. Het merk geeft zelf een verbruik van 56W op in de hoogste prestatiemodus als de videokaart niet wordt belast, iets wat inderdaad ook in de praktijk wordt behaald (zie hieronder).

 • Cinebench 23 - Multi
 • Cinebench 23 - Single
Cinebench 23 - Multi
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z Ci9-12900H
19.397
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) Ci7-12700H
18.816
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL Ci9-12900H
18.176
HP Omen 16-b1890nd Ci7-12700H
17.480
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Ryzen 9 6900HS
14.565
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX
13.696
Corsair Voyager a1600 Ryzen 9 6900HS
13.605
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H
12.751
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) Ryzen 9 5900HX
12.573
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/16) M1 Pro 10-core
12.369
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H
12.119
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H
11.829
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T Ci7-11800H
11.638
ASUS ROG Flow X13 Ryzen 9 5980HS
11.270
Lenovo Legion 5 15ACH6H Ryzen 5 5600H
9.983
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
9.572
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H
7.010
Cinebench 23 - Single
Laptop Cpu/soc Score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z Ci9-12900H
1.932
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL Ci9-12900H
1.894
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) Ci7-12700H
1.771
HP Omen 16-b1890nd Ci7-12700H
1.764
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Ryzen 9 6900HS
1.590
Corsair Voyager a1600 Ryzen 9 6900HS
1.565
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H
1.542
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/16) M1 Pro 10-core
1.532
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
1.530
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T Ci7-11800H
1.477
ASUS ROG Flow X13 Ryzen 9 5980HS
1.475
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) Ryzen 9 5900HX
1.443
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H
1.416
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Ryzen 9 5900HX
1.404
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H
1.392
Lenovo Legion 5 15ACH6H Ryzen 5 5600H
1.363
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H
1.247

In Cinebench 23, een relatief korte synthetische test, geeft de Voyager a1600 nipt toe op de ROG Zephyrus G14. Alsnog is de processor ongeveer even snel als een Ryzen 9 5900HX in de multicoretest, waarbij de singlecoreprestaties nog een stuk beter zijn dan bij de Ryzen-cpu's van de vierde en vijfde generatie. Laptops met Intels twaalfdegeneratie-Alder Lake-processors scoren in deze test nog een heel stuk hoger, waarbij wel moet worden opgemerkt dat die ook veel meer stroom mogen verbruiken, althans op de korte termijn.

Bij een vergelijkbaar stroomverbruik sneuvelt een groot deel van het prestatieverschil tussen Intel Alder Lake en AMD Ryzen 6000. De ASUS ROG Strix Scar 17 is in de korte test meer dan 40 procent sneller, maar in de 10-minutentest, wanneer beide processoren ongeveer 55W verbruiken, ligt de Alder Lake-laptop minder dan 10 procent voor op de Voyager a1600. Uit deze test blijkt ook mooi de vooruitgang die AMD heeft geboekt op het vlak van efficiëntie bij de nieuwe processorgeneratie: de cpu in de Voyager a1600 is zowel zuiniger als sneller dan de Ryzen 7 5800H in de Lenovo Legion 5.

 • Geekbench 5 - Single
 • Geekbench 5 - Single Crypto
 • Geekbench 5 - Single Integer
 • Geekbench 5 - Single Floating Point
 • Geekbench 5 - Multi
 • Geekbench 5 - Multi Crypto
 • Geekbench 5 - Multi Integer
 • Geekbench 5 - Multi Floating Point
 • Geekbench 5 - OpenCL
Geekbench 5 - Single
Laptop Videochip Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
1.890
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
1.880
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/16) M1 Pro 10-core
1.773
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
1.770
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070 Ci7-12700H
1.758
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
1.731
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
1.649
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
1.571
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
1.551
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
1.512
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
1.504
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
1.485
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
1.404
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
1.391
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
1.188
Geekbench 5 - Single Crypto
Laptop Videochip Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
4.061
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
4.044
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
3.908
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
3.903
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070 Ci7-12700H
3.808
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
3.684
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
3.653
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
3.638
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
3.602
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
3.569
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
3.377
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
3.329
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
2.850
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/16) M1 Pro 10-core
2.830
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
2.210
Geekbench 5 - Single Integer
Laptop Videochip Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
1.673
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
1.670
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/16) M1 Pro 10-core
1.630
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
1.620
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070 Ci7-12700H
1.547
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
1.530
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
1.392
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
1.376
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
1.295
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
1.269
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
1.265
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
1.258
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
1.180
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
1.171
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
1.048
Geekbench 5 - Single Floating Point
Laptop Videochip Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
2.009
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
1.966
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
1.915
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/16) M1 Pro 10-core
1.908
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070 Ci7-12700H
1.872
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
1.840
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
1.829
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
1.757
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
1.696
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
1.664
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
1.625
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
1.604
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
1.559
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
1.546
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
1.320
Geekbench 5 - Multi
Laptop Videochip Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
14.439
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
14.406
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
13.185
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070 Ci7-12700H
12.652
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/16) M1 Pro 10-core
12.469
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
10.444
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
9.891
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
9.689
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
8.275
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
8.150
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
8.149
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
7.785
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
7.705
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
7.052
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
6.005
Geekbench 5 - Multi Crypto
Laptop Videochip Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/16) M1 Pro 10-core
21.792
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
17.065
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
12.445
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
11.072
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
9.266
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070 Ci7-12700H
8.632
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
8.229
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
7.897
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
5.213
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
5.209
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
4.745
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
4.543
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
4.104
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
3.819
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
3.725
Geekbench 5 - Multi Integer
Laptop Videochip Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
14.070
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
14.055
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
12.925
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070 Ci7-12700H
12.375
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/16) M1 Pro 10-core
11.103
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
10.035
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
9.198
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
8.772
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
8.229
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
7.811
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
7.652
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
7.410
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
7.389
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
6.886
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
5.555
Geekbench 5 - Multi Floating Point
Laptop Videochip Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
15.689
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
15.602
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
14.400
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070 Ci7-12700H
13.923
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/16) M1 Pro 10-core
13.875
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
11.700
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
11.119
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
11.052
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
9.718
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
9.447
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
9.073
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
9.008
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
8.997
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
7.949
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
7.298
Geekbench 5 - OpenCL
Laptop Videochip Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
147.255
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
130.437
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
124.098
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
113.775
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070 Ci7-12700H
108.826
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
102.815
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
98.859
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
98.518
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
81.343
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
72.709
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
53.716
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/16) M1 Pro 10-core
38.674
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
30.610
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
19.007
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
16.930

Geekbench is een benchmark die op veel verschillende platforms draait, waaronder macOS. De benchmark simuleert taken die je in het dagelijks gebruik ook tegenkomt en geeft daar een score aan die wordt opgedeeld in deelscores. Ook in deze test presteert de Voyager a1600 iets lager dan de ROG-laptop van ASUS. Andermaal presteert het kwartet Intel-laptops met twaalfdegeneratie-processor hoger dan de Ryzen 9 6900HS-laptop. Aan de andere kant blijkt de AMD-processor wel sneller dan de exemplaren van de vorige generatie.

DaVinci Resolve 16 - 4K Video
Laptop Cpu/soc tijd in seconden (lager is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z Ci9-12900H
266
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) Ci7-12700H
293
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL Ci9-12900H
304
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Ryzen 9 6900HS
344
Corsair Voyager a1600 Ryzen 9 6900HS
379
ASUS ROG Strix G15 Ryzen 7 4800H
396
ASUS ROG Flow X13 Ryzen 9 5980HS
413
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T Ci7-11800H
420
ASUS TUF Dash F15 Ci7-11370H
711

Met DaVinci Resolve renderen we een 4k-video, wat een indruk geeft van de prestaties bij langere rekentaken. Het duurt ongeveer zes minuten om de video te renderen, waarmee de Voyager a1600 weer dezelfde plek in de grafiek inneemt: sneller dan systemen met Intel- en AMD-processors van vorig jaar, iets trager dan de ROG Zephyrus G14, en een stuk trager dan Alder Lake-laptops.

Tot slot kijken we nog naar de throttling, met behulp van Blender, waarbij we een eenvoudige afbeelding herhaaldelijk renderen en de rendertijd noteren. Die blijft bij de Voyager a1600 keurig stabiel gedurende de hele test, zonder bewegingen omhoog en omlaag die erop duiden dat de processor tegen zijn limiet aanloopt. Hoewel de ASUS ROG Zephyrus G14 in eerste instantie iets sneller is dan de laptop van Corsair, zoals we in de benchmarks hierboven ook al zagen, lopen de prestaties van dat model wel snel terug. Zodoende trekt de Voyager a1600 bij langere belasting weer aan het langste eind.

Gpu-benchmarks

De Corsair Voyager a1600 heeft twee gpu's, beide van AMD. In de Ryzen 9 6900HS zit een gloednieuwe igpu op basis van de RDNA 2-architectuur, de Radeon 680M. Met zijn twaalf compute-units is dat de snelste geïntegreerde gpu die nu op de markt is, zoals al eerder bleek in de reviews van de ASUS Zephyrus G14 en Zenbook S 13 OLED. Natuurlijk wil je voor het betere spelplezier de losse videokaart gebruiken, maar om langer te kunnen gamen op de accu, kan het toch een uitkomst zijn. Dat denkt althans AMD, dat de functie SmartShift Eco heeft toegevoegd. Zet je dat aan in de AMD Software, dan worden games zonder de stekker automatisch uitgevoerd op de igpu.

De losse videokaart in de Voyager a1600 is een RX6800M, de krachtigste laptopkaart in AMD's assortiment. We kwamen hem vorig jaar al eens tegen in een 15"-laptop van ASUS, de ROG Strix G15, toen nog samen met een Ryzen-processor van de vijfde generatie. Hoewel de naam erg lijkt op die van de RX6800S in de Zephyrus G14, is het een veel krachtigere chip, zoals blijkt uit de onderstaande tabel. Waar de RX6800M veel weg heeft van een RX6700XT-desktopkaart, lijkt de RX6800S veel meer op de RX6600XT.

RX6800S RX6700S RX6800M
Compute-units 32 28 40
Streamprocessors 2048 1792 2560
Gamefrequency 1975MHz 1890MHz 2300MHz
Geheugengrootte 8GB 8GB 12GB
Geheugentype GDDR6 GDDR6 GDDR6
Geheugenbus 128bit 128bit 192bit
Geheugenbandbreedte 256GB/s 224GB/s 384GB/s
Verbruik (max.) 100W 80W 145+W

In principe kan de RX6800M wel meer dan 145W verbruiken, maar Corsair heeft de power targets voor de Voyager a1600 iets conservatiever ingesteld. Maximaal mag de videokaart 120W verstoken in de snelste prestatiemodus, waarbij stroom via AMD SmartShift slim over de cpu en gpu wordt verdeeld.

 • 3DMark Time Spy
 • - Graphics
 • - CPU
 • 3DMark Fire Strike
 • - Graphics
 • - Physics
 • - Combined
3DMark Time Spy
Laptop Videochip Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
12.106
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
11.479
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
10.816
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
10.756
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
10.738
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
10.391
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070 Ci7-12700H
10.036
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
9.223
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
8.548
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
8.053
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
7.543
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
6.427
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
6.381
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
4.528
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
3.249
3DMark Time Spy - Graphics
Laptop Videochip Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
11.859
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
11.088
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
11.082
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
11.010
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
10.906
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
9.995
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070 Ci7-12700H
9.714
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
9.094
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
8.910
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
8.138
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
7.838
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
6.153
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
6.059
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
4.167
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
2.934
3DMark Time Spy - CPU
Laptop Videochip Cpu/soc 3DMark in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
14.352
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
13.728
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
13.400
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070 Ci7-12700H
12.365
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
10.032
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
9.979
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
9.837
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
9.542
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
9.142
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
9.133
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
8.906
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
8.603
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
8.319
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
6.950
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
5.334
3DMark Fire Strike
Laptop Videochip Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
27.539
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
26.558
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
26.386
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
25.923
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
24.114
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
23.822
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
23.305
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070 Ci7-12700H
21.701
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
19.598
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
18.709
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
17.273
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
14.888
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
14.004
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
10.121
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
7.397
3DMark Fire Strike - Graphics
Laptop Videochip Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
34.461
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
31.513
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
30.069
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
29.425
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
27.907
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
27.328
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
25.450
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070 Ci7-12700H
25.346
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
22.098
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
21.237
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
20.110
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
16.836
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
15.449
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
10.842
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
7.853
3DMark Fire Strike - Physics
Laptop Videochip Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
30.129
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
29.918
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
29.751
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070 Ci7-12700H
28.240
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
26.064
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
25.437
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
25.084
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
24.637
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
24.536
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
24.188
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
24.028
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
23.072
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
21.624
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
20.799
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
14.545
3DMark Fire Strike - Combined
Laptop Videochip Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
12.933
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
12.388
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
12.004
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
11.985
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
11.908
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
11.756
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
11.560
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
10.128
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
9.828
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070 Ci7-12700H
8.947
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
8.154
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
6.114
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
6.107
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
4.253
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
3.055

Om een idee te krijgen van de snelheid van de gpu, draaien we 3DMark Fire Strike en Time Spy. De 3DMark-score is opgebouwd uit subscores en de Graphics-score zegt het meest over de gpu-snelheid. Ondanks de nieuwere processor weet de Voyager a1600 de ROG Strix G15 niet te verslaan, wellicht vanwege de lagere stroomlimieten op processor en videokaart. Vergeleken met andere laptops is het resultaat echter niet slecht, waarbij de Corsair-laptop aansluiting vindt bij apparaten met Nvidia RTX 3070- en RTX 3070 Ti-videokaarten. In 3DMark Fire Strike weet hij zelfs hoger te scoren dan beide laptops met RTX 3080 Ti in de Graphics-test, die alleen naar de gpu kijkt. In de CPU- of Physics-deeltest blijkt Intel Alder Lake weer sneller dan de Ryzen 6000, maar de Voyager a1600 is wel best of the rest.

 • Metro Exodus - 1920x1080 - Medium
 • Metro Exodus - 1920x1080 - Ultra
 • Metro Exodus - 2560x1440 - Medium
 • Metro Exodus - 2560x1440 - Ultra
 • Metro Exodus - 3840x2160 - Medium
 • Metro Exodus - 3840x2160 - Ultra
Metro Exodus - 1920x1080 - Medium
Laptop Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
140,9
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
133,9
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
130,9
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
129,8
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
123,6
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
115,2
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
113,2
Gigabyte Aero 15 OLED GF RTX 3070 Ci7-10870H
108,9
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
100,2
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
99,3
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
90,5
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
87,3
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
72,8
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
32,1
Metro Exodus - 1920x1080 - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
91,9
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
86,2
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
82,3
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
79,8
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
78,4
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
73,8
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
72,2
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
70,8
Gigabyte Aero 15 OLED GF RTX 3070 Ci7-10870H
66,6
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
64,1
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
60,7
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
54,5
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
44,8
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
23,6
Metro Exodus - 2560x1440 - Medium
Laptop Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
109,8
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
102,5
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
96,3
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
95,8
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
94,1
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
83,2
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
80,1
Gigabyte Aero 15 OLED GF RTX 3070 Ci7-10870H
79,0
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
76,7
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
69,8
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
63,4
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
62,2
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
54,1
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
28,7
Metro Exodus - 2560x1440 - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
73,8
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
67,3
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
65,3
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
62,5
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
62,3
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
55,0
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
54,4
Gigabyte Aero 15 OLED GF RTX 3070 Ci7-10870H
51,5
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
50,7
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
47,1
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
41,6
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
41,1
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
35,5
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
18,0
Metro Exodus - 3840x2160 - Medium
Laptop Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
70,7
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
60,1
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
56,5
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
56,1
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
55,6
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
47,7
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
47,6
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
46,6
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
46,3
Gigabyte Aero 15 OLED GF RTX 3070 Ci7-10870H
45,2
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
40,7
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
36,7
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
31,5
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
15,7
Metro Exodus - 3840x2160 - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
44,9
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
41,8
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
39,8
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
39,1
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
37,0
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
33,3
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
33,1
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
31,9
Gigabyte Aero 15 OLED GF RTX 3070 Ci7-10870H
31,3
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
28,8
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
28,7
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
26,6
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
21,0
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
10,4

We hebben uiteraard ook echte games gedraaid, beginnend bij Metro Exodus, meteen de zwaarste titel uit ons testprotocol. Door de snelle processor maakt het niet zoveel uit of we het spel op lagere resoluties en grafische instellingen of op hoge settings draaien; de Voyager a1600 blijft onverminderd een van de snellere apparaten in de grafiek. Dat vertaalt zich in framerates die op wqhd-resolutie, ongeveer de 2560x1600 beeldpunten van de ingebouwde display, gemiddeld nog steeds boven de 60fps liggen met ultra-settings. In 4k is de RX6800M dan nog goed voor 37fps gemiddeld, waarbij de krachtigste RTX 3070-laptop in dit overzicht hem voorbijgaat, niet toevallig ook het model met de hoogste tgp van 140W.

Interessant aan Metro Exodus is dat het spel ook dxr voor raytracing ondersteunt, traditioneel een zwakker punt van de AMD RX6000-serie. Helaas weigerde dxr om een of andere reden dienst op het testmodel van de Voyager a1600, zodat we hiervan geen resultaten beschikbaar hebben. Uitgaande van de scores op de ROG Zephyrus G15, nemen de snelste RTX3070-, RTX3080- en RTX3080Ti-laptops in deze test wel een echte voorsprong op de RX6800M, waar dat in de 'klassieke' benchmarks niet zo duidelijk blijkt. De Nvidia-kaarten beschikken bovendien over dlss om de framerate verder op te krikken, waar AMD's tegenhanger FSR2.0 nog niet zo breed wordt ondersteund.

 • F1 2020 (DX12) - 1920x1080 - Medium
 • F1 2020 (DX12) - 1920x1080 - Ultra
 • F1 2020 (DX12) - 2560x1440 - Medium
 • F1 2020 (DX12) - 2560x1440 - Ultra
 • F1 2020 (DX12) - 3840x2160 - Medium
 • F1 2020 (DX12) - 3840x2160 - Ultra
F1 2020 (DX12) - 1920x1080 - Medium
Laptop Videochip Cpu/soc Framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
283,9
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
269,3
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
257,9
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
242,7
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
221,1
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
210,6
Gigabyte Aero 15 OLED GF RTX 3070 Ci7-10870H
210,5
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
192,4
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
183,9
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
169,4
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
143,3
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
140,1
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
133,5
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
129,7
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
87,3
F1 2020 (DX12) - 1920x1080 - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc Framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
208,4
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
206,6
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
176,8
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
167,0
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
166,2
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
149,2
Gigabyte Aero 15 OLED GF RTX 3070 Ci7-10870H
143,1
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
142,5
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
141,3
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
131,5
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
108,5
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
98,1
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
88,0
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
86,7
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
56,8
F1 2020 (DX12) - 2560x1440 - Medium
Laptop Videochip Cpu/soc Framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
231,9
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
228,4
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
201,5
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
183,0
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
181,9
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
179,0
Gigabyte Aero 15 OLED GF RTX 3070 Ci7-10870H
175,4
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
169,7
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
165,3
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
160,2
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
116,2
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
104,2
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
100,2
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
92,9
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
60,6
F1 2020 (DX12) - 2560x1440 - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc Framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
160,9
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
160,5
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
136,9
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
134,2
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
130,9
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
122,1
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
122,0
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
118,6
Gigabyte Aero 15 OLED GF RTX 3070 Ci7-10870H
115,7
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
110,9
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
85,7
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
77,9
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
72,7
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
60,8
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
40,4
F1 2020 (DX12) - 3840x2160 - Medium
Laptop Videochip Cpu/soc Framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
137,5
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
135,6
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
127,6
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
118,2
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
111,0
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
108,3
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
106,9
Gigabyte Aero 15 OLED GF RTX 3070 Ci7-10870H
105,5
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
98,2
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
98,2
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
71,9
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
63,2
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
57,1
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
50,5
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
31,9
F1 2020 (DX12) - 3840x2160 - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc Framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
94,2
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
92,8
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
85,9
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
83,0
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
78,0
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
74,1
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
73,6
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
72,5
Gigabyte Aero 15 OLED GF RTX 3070 Ci7-10870H
68,7
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
63,7
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
50,1
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
50,0
ASUS TUF Dash F15 GF RTX 3070 Ci7-11370H
48,9
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
33,4
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
22,0

F1 2020 is een game die grafisch niet zo heel zwaar is, zodat vooral de cpu een bottleneck kan vormen. Intel Alder Lake-laptops scoren verrassend het hoogst, maar de Voyager a1600 is samen met de ROG Zephyrus G14 sneller dan de modellen met AMD- en Intel-processors van voorgaande generaties. Bij het verder opkrikken van de resolutie verslaat de Corsair-laptop af en toe ook de MSI Stealth GS77 met zijn geknepen i9-12900H en RTX 3080Ti. Ook in 4k met ultra-settings produceert de Voyager a1600 nog ruimschoots meer dan 60fps gemiddeld.

 • Far Cry: New Dawn - 1920x1080 - Medium
 • Far Cry: New Dawn - 1920x1080 - Ultra
 • Far Cry: New Dawn - 2560x1440 - Medium
 • Far Cry: New Dawn - 2560x1440 - Ultra
 • Far Cry: New Dawn - 3840x2160 - Medium
 • Far Cry: New Dawn - 3840x2160 - Ultra
Far Cry: New Dawn - 1920x1080 - Medium
Laptop Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
145,5
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
141,0
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
139,1
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
109,5
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
105,1
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
102,8
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
101,1
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
96,7
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
96,2
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
88,8
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
79,1
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
78,9
Gigabyte Aero 15 OLED GF RTX 3070 Ci7-10870H
72,5
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
60,5
Far Cry: New Dawn - 1920x1080 - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
122,0
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
121,7
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
114,7
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
98,2
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
92,1
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
88,3
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
87,5
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
84,3
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
81,4
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
79,0
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
70,4
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
64,7
Gigabyte Aero 15 OLED GF RTX 3070 Ci7-10870H
63,4
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
48,7
Far Cry: New Dawn - 2560x1440 - Medium
Laptop Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
127,7
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
127,6
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
112,7
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
101,0
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
99,1
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
96,5
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
94,8
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
93,8
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
86,5
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
83,9
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
72,5
Gigabyte Aero 15 OLED GF RTX 3070 Ci7-10870H
67,3
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
56,4
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
42,3
Far Cry: New Dawn - 2560x1440 - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
108,4
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
105,7
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
94,7
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
87,1
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
84,7
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
84,0
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
80,5
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
77,8
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
68,9
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
61,8
Gigabyte Aero 15 OLED GF RTX 3070 Ci7-10870H
57,6
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
54,8
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
47,0
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
34,8
Far Cry: New Dawn - 3840x2160 - Medium
Laptop Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
81,6
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
79,2
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
70,9
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
68,5
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
68,0
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
64,1
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
61,4
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
59,1
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
58,5
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
48,4
Gigabyte Aero 15 OLED GF RTX 3070 Ci7-10870H
45,2
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
34,3
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
29,1
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
21,6
Far Cry: New Dawn - 3840x2160 - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z GF RTX 3070 Ti Ci9-12900H
75,6
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) GF RTX 3080 Ti Ci7-12700H
66,6
Lenovo Legion 5 Pro GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
60,2
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition Rad. RX 6800M Ryzen 9 5900HX
60,1
Corsair Voyager a1600 Rad. RX 6800M Ryzen 9 6900HS
59,3
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL GF RTX 3080 Ti Ci9-12900H
53,2
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X Rad. RX 6800S Ryzen 9 6900HS
51,2
Lenovo Legion 5 15ACH6H GF RTX 3060 Ryzen 5 5600H
50,7
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070 Ryzen 7 5800H
46,3
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T GF RTX 3060 Ci7-11800H
41,3
Gigabyte Aero 15 OLED GF RTX 3070 Ci7-10870H
39,4
ASUS ROG Strix G15 GF RTX 3050 Ti Ryzen 7 4800H
28,9
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050 Ryzen 9 5900HX
24,1
ASUS ROG Flow X13 GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
18,0

Tot slot draaien we Far Cry: New Dawn, een game die traditioneel beter op Intel- dan op AMD-processors draait. Dat is vooral goed te zien in de full-hd-benchmarks, waarbij de drie Alder Lake-apparaten heel duidelijk het voortouw pakken. Naarmate we de resolutie verder opschroeven, wordt het overzicht weer meer gesorteerd op gpu-snelheid. Vooral in 4k-resolutie vindt de Voyager a1600 weer aansluiting bij de top van het testveld dat we hebben samengesteld. De Corsair-laptop behoort daarmee tot de snelste gaminglaptops die je kunt kopen, wat gelet op het aanschafbedrag ook wel mag. Zelfs in intensieve titels produceert de laptop vloeiende framerates in wqhd, ongeveer de resolutie van het scherm. De 240Hz-refreshrate kan echter niet optimaal worden benut; om continu 240fps te kunnen halen, moet je oudere of lichtere spellen spelen.

Beeldkwaliteit en responstijden

Corsair voorziet de Voyager a1600 van een 16"-ips-paneel met een prettige beeldverhouding van 16:10. De hogere aspectratio is fijn voor bijvoorbeeld webbrowsen en kantoortaken, doordat je minder vaak hoeft te scrollen. Creatievelingen zullen verder ook de hoge resolutie kunnen waarderen, 2560x1600 pixels. Daarmee is het scherm niet alleen groot, maar ook scherp, 189ppi. Corsair belooft een sRGB-dekking van 100 procent, maar geen ondersteuning voor een breder kleurbereik, wat op dure creatorlaptops nog weleens te vinden is. De display van de Voyager a1600 moet zich ook goed lenen voor gaming, met zijn hoge refreshrate van 240Hz. Het scherm heeft FreeSync Premium-ondersteuning, waarbij de minimale refreshrate met 60Hz aan de hoge kant is.

Op papier zijn de specificaties van het scherm van de Voyager a1600 veelbelovend. We gebruiken Portrait Displays Calman Color Calibration-software en een colorimeter om te zien of de resultaten in de praktijk ook goed uitpakken.

 • Helderheid wit
 • Contrast
 • sRGB-kleurdekking
Helderheid wit
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) 3024x1964 14,2"
498
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/16) 3456x2234 16,2"
494
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X 2560x1600 14"
472
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL 3840x2160 17,3"
446
Corsair Voyager a1600 2560x1600 16"
370
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) 2560x1600 16"
358
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) 1920x1080 17,3"
350
HP Omen 16-b1890nd 2560x1440 16,1"
339
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 2560x1440 15,6"
320
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition 1920x1080 15,6"
316
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z 2560x1440 17,3"
303
Lenovo Legion 5 15ACH6H 1920x1080 15,6"
283
ASUS TUF Dash F15 1920x1080 15,6"
280
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T 1920x1080 15,6"
279
ASUS ROG Strix G15 1920x1080 15,6"
263
Contrast
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Contrast in verhouding (hoger is beter)
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 2560x1440 15,6"
1279:1
Corsair Voyager a1600 2560x1600 16"
1232:1
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) 2560x1600 16"
1232:1
ASUS ROG Strix G15 1920x1080 15,6"
1194:1
HP Omen 16-b1890nd 2560x1440 16,1"
1189:1
Lenovo Legion 5 15ACH6H 1920x1080 15,6"
1178:1
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) 1920x1080 17,3"
1128:1
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition 1920x1080 15,6"
1053:1
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z 2560x1440 17,3"
1008:1
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X 2560x1600 14"
970:1
ASUS TUF Dash F15 1920x1080 15,6"
934:1
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL 3840x2160 17,3"
929:1
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T 1920x1080 15,6"
735:1
sRGB-dekking
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Gamutdekking in % (hoger is beter)
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/16) 3456x2234 16,2"
100,0
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) 3024x1964 14,2"
100,0
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) 2560x1600 16"
99,7
HP Omen 16-b1890nd 2560x1440 16,1"
99,2
Corsair Voyager a1600 2560x1600 16"
98,8
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z 2560x1440 17,3"
97,8
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 2560x1440 15,6"
97,7
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition 1920x1080 15,6"
97,5
ASUS TUF Dash F15 1920x1080 15,6"
96,7
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X 2560x1600 14"
95,1
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) 1920x1080 17,3"
94,7
MSI Stealth GS77 12UHS-032NL 3840x2160 17,3"
93,3
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T 1920x1080 15,6"
66,0
ASUS ROG Strix G15 1920x1080 15,6"
65,1
Lenovo Legion 5 15ACH6H 1920x1080 15,6"
62,0

De maximale helderheid van 370cd/m² is hoger dan die van de meeste gamelaptops in deze grafiek, en daarin staan ook duurdere modellen. Luxe zakelijke laptops hebben soms een nog feller scherm. Het contrast van 1232:1 is eveneens prima. Kijkend naar de kleurweergave wordt duidelijk dat het scherm van de Voyager a1600 de sRGB-kleurruimte inderdaad voor het grootste deel kan weergeven.

 • Kleurtemperatuur
 • Gemiddelde grijswaardenfout
 • Gemiddelde kleurfout (incl. wit)
Kleurtemperatuur
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Graden in kelvin (lager is beter)
HP Omen 16-b1890nd 2560x1440 16,1"
6.409
Dell Alienware x17 R2 (nawx17r205) 1920x1080 17,3"
6.422
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) 2560x1600 16"
6.473
Lenovo Legion 5 15ACH6H 1920x1080 15,6"
6.513
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 2560x1440 15,6"
6.573
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) 3024x1964 14,2"
6.644
ASUS ROG Strix G15 1920x1080 15,6"
7.021
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RK-L8032X 2560x1600 14"
7.091
ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition 1920x1080 15,6"
7.116
ASUS ROG Strix Scar 17 G733Z 2560x1440 17,3"
7.187
Corsair Voyager a1600 2560x1600 16"
7.283