Nu we de populairste Intel-processors van ongeveer drieënhalf jaar terug nog eens opnieuw hebben getest, valt eigenlijk pas op hoe enorm de stappen in de processorwereld de afgelopen jaren zijn geweest. Intels huidige 'reguliere' topmodel, de Core i9 12900K, is in drie generaties tijd maar liefst 136 procent sneller geworden dan de i9 9900K in Cinebench, multithreaded. Ter vergelijking, het verschil tussen de Core i7 3770K en 7700K (ook drie desktopgeneraties) was slechts 47 procent.
Nieuwere processors walsen over Coffee Lake heen in multithreaded
Maar dan de hamvraag, wordt het tijd voor een upgrade als je nu nog een oudere Intel-cpu hebt? Het antwoord is genuanceerd en hangt onder meer af van je gebruiksdoel. De nieuwste cpu's zijn ook per core sneller dan bijvoorbeeld die uit de negende generatie Core, maar het leeuwendeel van de prestatiewinst komt uit de toevoeging van extra cores. Zit je nu lang te wachten op een taak die die extra cores goed kan gebruiken, zoals 3d-rendering of videoconversie, dan kun je met een upgrade zo maar een prestatieverdubbeling bewerkstelligen.
Voor andere taken kun je met een i7 of i9 nog prima uit de voeten
Voor taken die meer afhangen van de ipc en kloksnelheid, zoals browser- en kantoorwerk, audioconversie en games, zijn de stappen minder groot. Met een i7 9700K of i9 9900K, en dat kun je prima doortrekken naar een technisch gelijkaardige cpu als de 10700K, kun je zelfs met een moderne high-end videokaart nog goed uit de voeten. Dat geldt eens te meer als je op hoge instellingen of hogere resoluties zoals 1440p of 4k speelt.
Bij de i5 9600K, de hexacore zonder hyperthreading, is het beeld in games wat gemengder. De ene game heeft daar nog genoeg aan, in de andere wordt het toch wat krap. Ruimte 'over' om bijvoorbeeld je gamebeelden te streamen via de processor heb je in ieder geval amper nog. De extra threads van modernere processors komen daarvoor goed van pas.
Vier oude cores trekken het niet meer
Voor nog oudere of lager gepositioneerde processors met maar vier cores begint de klok nu wel echt te tikken. De multithreadedprestaties zijn vanzelfsprekend niet indrukwekkend, maar ook menig game lust anno 2022 toch graag wat meer cores. Vorig jaar gingen we daar in onze test van cpu-corescaling in games nog veel dieper op in, maar als je bijvoorbeeld nog een i7 6700K of i7 7700K gebruikt, neem dan vooral gelijk je cpu mee als je je videokaart gaat upgraden.
Waarnaartoe upgraden?
Stel, je hebt naar aanleiding van deze benchmarks besloten dat je aan een upgrade toe bent, waar moet je dan naartoe upgraden? Daarvoor kun je prima uitgaan van onze aanraders in de Processor Best Buy Guide van vorige maand, want het moederbord moet je hoe dan ook mee vervangen. Je DDR4-geheugenkit kun je waarschijnlijk nog prima meenemen, als die aan je huidige wensen wat capaciteit en snelheid betreft voldoet. Aan de andere kant is DDR4 nog altijd lekker goedkoop, dus upgraden is ook geen straf.
Nu was je waarschijnlijk allang opgevallen dat er 'deel 1' in de titel staat. Volgende week publiceren we dan ook een tweede deel in deze serie, waarin we gaan bekijken hoe de Ryzen 1000- en Ryzen 2000-processors anno 2022 standhouden. Gebruik je dus nog een processor uit die generaties en twijfel je of het tijd wordt voor een upgrade? Check dan zeker volgende week Tweakers even.