![]() |
Round-up - 13x Radeon RX 9070 XT Mega-round-up - De slimste koop is niet de duurste Maar liefst dertien AMD Radeon RX 9070 XT-videokaarten vergelijken we in deze mega-round-up op koeling, geluidsproductie en prijs-prestatieverhouding. |
![]() |
Achtergrond - Wat ging er mis bij de AMD RX 9070 (XT)-release? Wat ging er mis bij de release van de AMD Radeon RX 9070 en RX 9070 XT? De voorraden leken zeer ruim, maar toch schoten de prijzen de lucht in. Tweakers zocht het uit. |
Gemiddelde gebruikersscore
Ik kocht de kaart voor 753 euro als een upgrade voor mijn RTX 3070 omwille van positieve reviews van de 9070XT. Ik koos deze uitvoering door positeve reviews over de koeling op Tweakers, de 2x8pin connectie en de witte stijl voor mijn build (Fractal North white).
De kaart speelt alles vlot met hoge settings op 1440p op dit moment, en blijft stil onder load. In oudere games vallen de fans zelfs uit, omdat de temperatuur onder de 55 graden valt. Alles voelt premium aan van bouwkwaliteit tot een bijgeleverde support bracket. De bescheiden RGB past bij mijn stijl.
De verpakking voelt wat minder premium aan - laat u zeker niet onmoedigen door de doos ;-)
Wel opletten met het formaat. Ik moest bij mijn Fractal North case het voorste zijpaneel weghalen om die er in te krijgen. Maar verder zit die goed.
Ik wilde niet voor een standaard kaart gaan en heb gekozen voor de Sapphire Pure RX 9070 XT. De kaart komt in een mooie doos en heeft beschermfolie die je na montage kunt verwijderen. Dit is vervanging van mijn RTX 3070 8GB. De 2x8 pin aansluiting was voor mij ook belangrijk en uiteraard compatibiliteit met de 750W voeding (i.c.m. 3 SSDs, 5900X, 32G ram). De eisen m.b.t. de voeding verschilt per kaart in de 9070 XT serie. Let hier dus op. Strakke kaart om te zien, ook in een zwarte behuizing.
De prijs lag rond de 799,- direct tijdens de launch (MSRP standaard kaarten 675,-). Dus uiteindelijk 125 euro meer voor het uiterlijk, betere koelprestaties en de boostmodus. Maar dat mag de pret niet drukken. Tot nu toe geen coil whine en tijdens hoge belasting is warmte geen probleem. De stap terug naar AMD was een goede stap.