Huawei wil '5g-netwerk' in Rusland uitrollen voor WK voetbal 2018

Huawei wil in samenwerking met provider MegaFon 5g in Rusland gaan aanbieden. De netwerktechnologie moet volledig functioneren als het wereldkampioenschap voetbal in 2018 in het land wordt gehouden.

5g Voetbalfans moeten in 2018 gebruik kunnen maken van de '5g-functionaliteit' die het Chinese bedrijf dan in samenwerking met MegaFon wil leveren, zo meldt Huawei. Het wereldkampioenschap voetbal kent elf speelsteden en meer dan een miljoen buitenlanders zouden het evenement in Rusland bezoeken, waarmee omvangrijke dekking gerealiseerd zou moeten worden.

Aan het begin van 2014 werd nog door Huawei gemeld dat providers pas vanaf 2020 5g kunnen aanbieden via de mobiele netwerken. Huawei lijkt dit nu dus in ieder geval in Rusland twee jaar naar voren te halen. Huawei maakte in maart bekend een snelheid van 115Gbit/s te hebben behaald met de technologie die het concern voor 5g-netwerken wil inzetten. Verschillende telecombedrijven proberen hun technieken naar voren te schuiven in de hoop dat dit de standaard voor 5g gaat worden.

Een dergelijke standaard is er nog niet, maar wel zijn er diverse ontwikkelingen. Zo heeft Europa onlangs de samenwerking met Zuid-Korea gezocht om de ontwikkeling van 5g in een stroomversnelling te brengen. Zoals eerder is beschreven is het introduceren van een nieuwe netwerktechnologie een tijdrovend proces. Naast testen, goedkeuren van standaarden en het vinden van geschikte frequenties, moeten er apparaten zijn die de innovatie ondersteunen.

Door Kay Korevaar

Stagiair

19-11-2014 • 15:56

64 Linkedin

Reacties (64)

Wijzig sortering
Waarom moet het allemaal zo snel gaan? Is een full HD stream niet gemiddeld 8 Mbit?
Omdat de consument moet worden bewogen snel nextgen appratuur te kopen, zodat het bedrijf winst maakt en de aandeelhouders tevreden zijn.

Daarom dus.
Ja inderdaad nu je het zo uitlegt klinkt dat erg logisch. Misschien word het tijd dat we met z'n allen opstaan om eens de consument te leren wat ze nu eigenlijk kopen en waarom ze het niet nodig hebben.
Of het fenomeen consument uitbannen en naar een geldloze samenleving overstappen, waar iedereen blij is en voor elkaar zorgt, maar dan zonder een alles verslindende en dicterende overheid. :+


Maar nu ontopic:

De meeste consumenten zijn dom, hardleers en verslaafd aan luxe, waardoor ze niet meer in staat zijn dit voor zichzelf te bepalen en steeds weer in het truukje trappen die BV marketing ze voorhoud.

Dus, nee, daar is het geen tijd voor. Daar zijn we al 70 jaar te laat mee. (en voor onze amerikaanse vrienden al 100 jaar).

Ik zet in op onze kinderen, mits we ze eindelijk leren dat niet alles in het leven om geld en gewin draait. Wedden dat dan technologische vooruitgang, wel goed op zijn waarde kan worden geschat????


(kut, waar haal ik zo snel nageslacht vandaan op mijn leeftijd)

[Reactie gewijzigd door maquis op 19 november 2014 16:58]

Ik vrees dat de mens te beperkt is om in zo'n samenleving te functioneren. Misschien als de evolutie onze hersencapaciteit nog wat vergroot... over een paar miljoen jaar of zo :) Tot dan zullen we 't met blind consumentisme (en winststreven) moeten doen.
Moa, zolang bestaan we nog niet eens en kijk eens wat we bereikt hebben als mens in 2000 jaar. Laat staan de afgelopen 100 jaar :P Geef ons een generatie of 2 en je herkent ons niet meer terug...... ;-)


(excusses voor het overdadig 'ons' gebruik)

[Reactie gewijzigd door maquis op 19 november 2014 16:57]

Mens in 2000 jaar? kom op zeg... 2 miljoen jaar! Verschillen per generatie zijn nihil, alleen dat de laatste 3 a 4 generaties ineens heel veel extra technieken hebben, allemaal gebaseerd op de uitvinding electriciteit!

Deze 5G ontwikkeling is er weer 1 van duizenden.

Ontopic:
Wat mij betreft hoeft het inderdaad allemaal niet zo snel, tegenwoordig kan je prima film streamen (YouTube HD) via 3G. Dan heb je nog 4G en in 2018 al weer 5G? Wat wil men dan? het hele stadion tegelijk een 4K stream via telefoon naar huis aan kunnen laten bieden? Beetje overbodige luxe!

Als ze nuttig en efficient willen investeren, kunnen ze beter WiFi aanbieden in de stadions! Goedkoper, sneller en net zo uitbreidbaar als ze zelf willen.

[Reactie gewijzigd door Silasje op 19 november 2014 22:22]

Er zijn nogal wat dingen uitgevonden. Zo zijn we nu in staat heel de wereld te laten ontploffen met 1 flinke bom.

Wat het nut van sneller internet op je telefoon is te betwijfelen. Maar in dit tempo verbannen we wel de thuis verbinding. Waarom nog adsl, kabel of glas. De pings zijn weer wat anders uiteraard. Maar voor een hoop mensen (niet gamers) maakt dat minder uit.
Het nut van sneller op je telfoon is dat langzamer goedkoper wordt.

Als jij genoegen neemt met een goedkoper iets minder sneller verbinding is dat ook goed ;-)
Ja inderdaad nu je het zo uitlegt klinkt dat erg logisch. Misschien word het tijd dat we met z'n allen opstaan om eens de consument te leren wat ze nu eigenlijk kopen en waarom ze het niet nodig hebben.
Gelukkig komt dat bewustzijn al op gang.

Mensen laten zich steeds weer gek maken voor dingen die we totaal niet (meer) nodig hebben.
Of mensen hebben andere wensen. Dat kan natuurlijk ook.jij hoeft het misschien niet. Maar dat wil niet zeggen dat de andere het niet wil/nodig heeft.
Wie ben jij om te bepalen wat ik niet nodig heb?

Ik heb een iPhone 6 met een 8GB 4G abonnement en ik wil niet meer zonder.
Decadentie is datgene wat je niet nodig hebt, maar o zo makkelijk aan went.
Kan. Alleen wat moeten ze dan doen met hunnwinst. Over 10 jaar kan je voor redelijk goedkoop een 5gbtelefoon kopen. En meer voor het zelfde geld is altijd beter. Dus waarom niet. Tevens wil de snelheid die ze met de test hebben behaalt ook met je telefoon gaat halen
Als mensen het serieus gaan gebruiken zal er zeker winst gemaakt worden ;) De gemiddelde Nederlandse provider vraagt rond de 9€ per MB in Rusland. Met 5G en een up to 450Mbit/s configuratie (en met ca. 25% haalbaar in de praktijk zoals hier in NL ook meestal het geval is bij de theoretische maxima) kun je al gauw zo'n 100€ per seconde erdoorheen blazen dan! Whoei :Y)
Douw je er toch gewoon ff een russische simkaart van een paar roebel in als je toch in Rusland bent. Hoewel het kan best zo zijn dat tegen die tijd losse simkaarten niet meer in Rusland verkrijgbaar zijn, ik heb begrepen dat bedrijven als Apple er vanaf willen. En als Apple iest wil volgt de rest vaak bij automatisch.
Des te makkelijker. De simkaart is gedateerd. Waar een bedrijf zoals Apple heen wil is een universele simkaart. Je kiest vervolgens op je toestel je provider. Zo zou je in Rusland dus alleen even aan hoeven tikken dat je tijdelijk een Russische provider wilt gebruiken.
Ik denk niet dat je zomaar een Russische kunt 'aantikken', als die provider geen eenvoudige manier heeft om de rekening bij jou achter te laten.
Daar geloof ik niet zo in. Bijvoorbeeld met 4G
Ik denk dat de meeste consumenten niet eens weten wat 4G betekent. Laat staan dat ze het zsm willen hebben. Wanneer hun abo afloopt kopen ze een smartphone die dan wel 4G ondersteunt. Ook zal de snelheid op een gegeven moment niet meer uitmaken. Of je nu 50 mb/s of 100 mbs internet internet/filmpjes kijkt. Wanneer wij de achterlijke data limiet nog hebben is het voor mij niet aan de orde.

5G kan de massa beter bedienen. Iedereen heeft in het stadion dan gewoon goed bereik en kan naar hartelust down en uploaden.
De meeste consumenten hoeven ook niet te weten wat 4G betekent. Wat zij zien is dat 4G een hoger cijfer heeft dan 3G en daarom beter moet zijn. Immers is de iPhone 6 beter dan de iPhone 4.

Hogere cijfers doen het nou eenmaal beter bij onwetende consumenten, daarvoor werd er bij audio systemen geadverteerd met het PMPO vermogen. Dat dat vermogen haalbaar is voor een fractie van een seconde, weten veel consumenten niet.

Net zoals bij de megapixel "oorlog" bij digitale camera's. Meer megapixels = betere foto's. Dat er bij meer megapixels meer ruis is, weten de meeste consumenten ook niet.
Denk dat heel wat klanten sowieso al 1x in de 1-2 jaar een nieuwe telefoon aanschaffen i.c.m. een nieuw abonnement. 4g of 5g zal daar geen hele grote rol in spelen. Mensen willen sowieso graag die nieuwe iPhone, Galaxy S, whatever. Daar komt bij dat mensen in contract zitten tot een bepaalde datum. Zal niet vaak voorkomen dat mensen vroegtijdig een nieuwe phone gaan halen i.v.m. sneller netwerk.

[Reactie gewijzigd door n-evo op 19 november 2014 16:22]

In Russia ze network waits for you !
Omdat het gedeelde capaciteit is. In Nederland zie je zelfs al dat 4G op sommige plekken merkbaar trager wordt door het intensieve gebruik. Dan is het noodzakelijk dat er technologieën komen die ons gebruik van de ether zo efficiënt mogelijk maken.

Dat dat betekent dat je doorvoersnelheid enorm hoog is als je met 1 client connect, da's een leuke bijkomstigheid, maar niet het doel.

Zit je met 2 gebruikers op dezelfde mast op 4G en doe je tegelijkertijd een speedtest, dan zul je zien dat de snelheid per gebruiker flink inkakt zodra de tweede zijn test start...
Ja dat snap ik en ieder die op deze website komt, maar als ik zie hoeveel mensen een bepaald abonnement hebben denk ik dan van waarom trap je daar in? Omdat ze niet weten wat ze kopen is het antwoord. Ik denk dat de gemiddelde persoon niet meer dan 10 Mbit nodig heeft, en het verschil in snelheid zal voor de meesten niet eens merkbaar zijn omdat ze toch niet weten hoe snel hun internet is.

Wij als technologie freaks zouden het geweldig vinden 100Gbit/s maar dan zonder datalimiet.
In een vol voetbalstadion zonder extra small cells is 4G nu ook al redelijk traag tijdens een wedstrijd hoor; die 10 Mbps haal je dan echt niet, dus er is wel echt vooruitgang nodig om aan de totale bandbreedtebehoefte te blijven voldoen, zeker omdat smartphonegebruik nog steeds toeneemt nu.
Dan zeg ik: je zit daar toch om voetbal te kijken, en niet om dingen te doen waar je 10mbit voor nodig hebt? :+

Luxeproblemen van de bovenste plank.
Hmm, was toevallig vorige week bij Nederland-Mexico, en degene waarmee ik was zat dus gewoon de halve wedstrijd te filmen, zelfies aan het maken, appen en te livechatten met half haar contactenlijst. Wellicht niet nodig, maar blijkbaar toch gewenst.

(Mischien een vrouwending, maar die gaan dus ook naar voetbal)
Even rephrasen, mijn vorige versie van deze reactie was niet duidelijk genoeg vond ik: provider (1) <-> (2) mast (3) <-> (4) 4G smartphone.

(4) = de dataconnectie van de smartphonegebruiker, beperkt tot 4G-bandbreedte. Maar de connecties van (1), (2) en (3) hoeven dat toch niet noodzakelijk te zijn?

Met andere woorden, wat is de meerwaarde van 5G voor de provider en de mast...?

Edit: Ik heb ondertussen het antwoord op mijn eigen vraag uit het vorige artikel: "Die hogere snelheden zijn mogelijk doordat providers maximaal twaalf frequentieblokken van 5MHz kunnen gebruiken, tegenover acht blokken bij 4g+."

Dus met 5G kunnen meer mensen sneller surfen t.o. 4G. Dat is dan duidelijk :)

[Reactie gewijzigd door TheBlackbird op 19 november 2014 16:51]

Ja, bij de 4G-variant die hier beschreven is, is er sprake van carrier aggregation, m.a.w. het aan elkaar koppelen van meerdere frequentiegebieden en tegelijkertijd uitzenden.

De totale capaciteit wordt hier groter van omdat de capaciteit efficiënter kan worden verdeeld, maar de echte grote winst haal je uit bijvoorbeeld het opzetten van meerdere spatial (MIMO) beams naar de zendmast toe. Dit is iets dat in de hogere LTE cats ook is beschreven.

De dataconnectie naar de 4G smartphone wordt gedeeld door meerdere mensen, dus 3 + 4 zijn in feite hetzelfde (per antennepaneel van de zendmast). Bij 4G800 is dit circa 75 Mbps downstream naar de klant toe. 2 Klanten en het halveert... etc.
Klopt wel, maar de mast wordt gedeeld. In feite zullen ze nu meer mobiele gebruikers de snelheid kunnen garanderen.
Speclist checkmark, net zoals beeldscherm resolutie.
En omdat 4G goedkoper is om te plaatsen/onderhouden dan 3G maar voor de klanten is het duurder omdat het 'nieuw' is.
De juiste vraag is: "Wat zouden we daar allemaal mee kunnen doen?".
Zo kan het ook omgekeerd, er was al 2g, kijk dan in ultra-low SD?

Ding is dat er altijd iemand eerst moet. En streaming is niet het enige waarvoor (mobiele) data gebruikt wordt, ook al doet 70% enkel dat. Het mag gerust een stukje sneller, vooral de latency mag omlaag. Daarbij heb je ook niet altijd volle ontvangst en moet er dus wat gebufferd worden om die connctiondrops op te vangen.

Want anders... Is 14.4k niet snel genoeg meer voor je de tijd van vandaag? En je had vroegah toch ook 'maar' 64MB aan RAM zitten? Precies hetzelfde verhaal. Daarbij moeten bedrijven winst maken dmv verkopen van producten en velen n van diensten die nieuwigheden bieden tov de vorige generatie. En bedrijven die winst maken wil meestal zeggen dat het goed gaat met de economie.
Ontwikkelingen volgen elkaar op natuurlijk, als het aantal gebruikers van een snelle verbinding stijgt kan daarop volgend de kwaliteit van bijvoorbeeld een videostream weer omhoog. Het is niet ondenkbaar dat in 2018 (voornamelijk bij grote sportevenementen) UHD de norm is, wil je dit stabiel aan alle toeschouwers buiten het stadion kunnen aanbieden heb je wel meer nodig dan een theoretische piek-bandbreedte van 35Mbit bijvoorbeeld.

Een andere reden zou kunnen zijn dat gebruikers met een snellere verbinding er minder lang over doen om dezelfde data te ontvangen en te verzenden via het netwerk. Dit zorgt voor een lagere belasting van het netwerk en dus kunnen meer mensen storingsvrij gebruik maken van ditzelfde netwerk.

Overigens had de DVD een MPEG2 bitrate van 5 tot 8 Mbit. Voor een eindproduct in FullHD zonder zichtbaar kwaliteitsverlies heb ik ondervonden dat 17~18Mbit h.264 ideaal is. Zonder het uitvoerig getest te hebben schat ik dat als UHD 4x zoveel pixels heeft en h.265 voor het gemak 2x zo efficient is, een UHD stream zonder zichtbare compressie 35Mbit zou zijn.
Omdat als we qua techniek niet vooruit gaan, 4G over een paar jaar ook niet meer genoeg gaat zijn om de "datahonger" van de consument te stillen. Je ziet meer en meer mensen met smartphones rondlopen, en als die steeds meer data gaan verzenden en ontvangen gaat ook 4G gewoon overbelast worden net als met 3G op sommige plaatsen al het geval was. Met een techniek waarvan het gebruik nog zo erg aan het groeien is, kan je je niet veroorloven stil te gaan staan "want het is nog snel genoeg, we gaan wel aan iets werken op het moment dat alles muurvast zit, en iedereen nog maar met 1KB/sec kan downloaden.

Het implementeren van de techniek gaat waarschijnlijk alweer jaren duren, dus is het te hopen dat we voordat het zo ver is nog niet tegen de beperkingen van de huidige technieken aan zitten.
Am I the only one die vind dat 2018 helemaal niet snel is. Dat is over iets minder dan 4 jaar. Ik bedoel 4 jaar geleden hadden we net Android 2.x en had je gewoon GPRS.... Ik zou toch verwachten dat over 4 jaar er nog veel meer is ontwikkeld, is 5G dan inmiddels niet al outdated? Zitten we dan niet gewoon al allemaal op WiFi?
Waarschijnlijk WiFi omdat die roamingkosten (nog steeds) zo hoog zijn. Slaat nergens op.
4G is pas vorig jaar uitgerold, om nou om de 2 jaar een nieuw netwerk aan te maken is wat overdreven. De 5G standaard is nog niet eens vastgelegd.
Artikel niet gelezen? Huawei heeft het over 5g in 2020. Tevens kom volgend jaar pas 4g+ dus zo snel gaat het niet hoor. En 3g is rond 2002 in Azië in gebruik genomen. Dus ong 10 jaar tussen 3g en 4g. Dan zou 2020/2022 helmaal niet zo gek lang zijn

[Reactie gewijzigd door loki504 op 19 november 2014 19:55]

Dan moeten weer al die nieuwe gsm's uitgerust worden met "5g".
Ze zijn nog maar aan de opvolger aan het werken van 4g+ nieuws: Opvolger 4g+ komt volgend jaar

Het kan nu wel zijn dat het de opvolger is natuurlijk... :)
En wat is daar mis mee? Techniek staat niet stil. Er kunnen altijd verbeteringen gemaakt worden. En niet iedereen zal gelijk het eerst beste 5g mobieltje kopen. Maar 2 jaar later hebben een hoop hun mobieltje vervangen via abonnement en daar zit standaard 5g in dan
Als die roaming tarieven niet zo belachelijk zijn, gaan mensen (lees: buitenlandse toeristen) er ook nog eens gebruik van makan....Zo lang die roaming kosten nog zo hoog zijn, heeft het nauwelijks nut om dit voor een dergelijk evenement te versnellen...
Persoonlijk gok ik dat ze hopen dat ontwetende consumenten er gebruik van gaan maken.

Zijn genoeg mensen die vergeten roaming uit te zetten of in te stellen op internationaal.
Heb zelf nog niet zoveel verstand van de frequenties die gebruikt worden.... maar al die hogere snelheden, zorgen die ook voor niet voor agressievere straling?

Hopelijk worden de bundels wel groter en goedkoper..... want op deze manier heb je er vrij weinig aan, met mijn 3G abonnement gebruik ik namelijk gemakkelijk 2GB aan internet.
Vraag me af hoeveel mensen dan al een 5g telefoon hebben als ze het 2 jaar naar voren halen ten opzichte van de oorspronkelijke planning.
Huawei richt zich op te toekomst, voor 4g zijn ze te laat, maar door zich nu al te richten op 5g hopen de mensen achter Huawei een voorsprong te krijgen op andere merken. Door als eerste bedrijf een 5g netwerk operationeel te krijgen. En marketing technisch gezien is zo'n groot evenement tenminste als de strategie slaagt, een mooie gelegenheid voor Huawei om zichzelf als serieus provider/merk definitief op de kaart te kunnen zetten.
uhm, huawei is al een grote spelers mbt het leveren van apperatuur voor mobiele
netwerken.
In Nederland maken kpn en t-mobile gebruik van huawai, zendmasten van kpn zijn van ericson maar core netwerk is van huawai, bij t-mobile zijn zend masten en core van huawai.
Kan je zo toch het WK kijken op je mobiel voor dezelfde kosten als een kaartje... Wat zou het kosten ~100GB op 5g? 1000 Euro? Als we uitgaan van 1080p, de native resolutie van high end smartphones. Uitgaande van 10 wedstrijden

[Reactie gewijzigd door Monne op 19 november 2014 16:05]

Denk dat 1000beuroberg overtrokken is. Je doetber immers een 5g prepaid kaart in. En dan heb je lokale prijzen. En dat gaat echt geen 1000 euro kosten. Maar waarom zou je de wetstrijden niet gewoon op tv dan wel wifi volgen.
Waarom rollen ze dan 5g uit voor het WK?
om als nog snel internet te hebben als er duizenden mensen tegelijk zijn. en mensen zijn nummertjes gek. alles wat nieuwer en beter klinkt willen ze hebben ongeacht of ze het gaan gebruiken.
Dat mensen nummertjes gek zijn, zo moet je het niet zien. Ik ben een behoorlijke tech enthousiast en zou dit helemaal geweldig vinden als het niet was voor de data bundeltjes van enkele GB's..Maar om het WK als excuus voor de uitrol hiervan te maken, vreemd. Aan de positieve kant gezien is dit wel een plus punt voor de toekomst want er zullen later wel degelijk data bundels van 50GB of zelfs oneindig *(1TB+) komen.. Dit is een van de vele technologische vooruitzichten waar ik en vele andere nu op wachten, maar wat er zeker zal komen :)
Totdat 2018 en 2022 herzien worden vanwege corruptie en geen hond naar voetbal gaat kijken in rusland of Katar.
De Fifa heeft al gemeld dat bij de toewijzing van de toernooien in Rusland en Qatar geen fouten zijn gemaakt door betreffende landen, we kunnen je dus wel uit de droom halen dat deze toewijzing herzien gaat worden.
Laatste nieuws: http://www.ad.nl/ad/nl/45...FIFA-te-onderzoeken.dhtml
Dus de IOC dreigt en de FBI doet nog onderzoek.
115 gbit?? is dat nou nodig? vind 50 mbit al genoeg op mijn samsung note 3
Ja, ;) dat is nodig de wereld/consument wil altijd meer, het móet al maar sneller, beter, wat nu nog goed is, is dat na een tijdje niet meer, dan komt de vraag, kan het mobiele internet nog sneller, niet omdat het nodig is, maar puur omdat het zou kunnen. ;)
Nóg sneller door je databundel heen, woohoo :)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee