Huawei: stijgende vraag naar data maakt 5g in 2020 noodzakelijk

Providers hebben vanaf 2020 5g nodig om aan de vraag naar data te kunnen voldoen. Dat zegt de maker van netwerkapparatuur Huawei op zijn eigen Europese 5g-conferentie, die het Chinese bedrijf maandag houdt in Duitsland.

5gDe planning is momenteel dat providers vanaf 2020 de opvolger van 4g kunnen gaan aanbieden op netwerken. Volgens Huawei is dat ook nodig, schrijft Telecompaper op basis van de conferentie, waar Huawei met overheden en partnerbedrijven overlegt over de toekomst van 5g. De vraag naar data zou volgens het bedrijf tussen nu en 2020 duizendmaal zo hoog worden, waardoor er op 4g wellicht te weinig capaciteit zal zijn om aan de vraag te voldoen.

Providers, overheden en betrokken bedrijven zijn inmiddels druk bezig met 5g, waarover Tweakers maandag een achtergrondverhaal publiceerde. De volgende standaard voor mobiele netwerken moet onder meer hogere downloadsnelheden, lagere latency en betere accuduur mogelijk maken. Er is echter nog geen netwerktechnologie die kan dienen als basis voor 5g-netwerken, daarover vinden momenteel discussies plaats.

In Nederland hebben providers pas in het afgelopen jaar grootschalige 4g-netwerken in gebruik genomen. KPN wil binnen enkele maanden landelijke dekking hebben, terwijl Vodafone en T-Mobile mikken op het compleet maken van het netwerk in 2015. Tele2 is bezig met testen, maar klanten kunnen het 4g-netwerk van de nieuwe provider nog niet op.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

10-02-2014 • 16:29

48 Linkedin

Reacties (48)

Wijzig sortering
Ik voorspel dat ADSL provider het steeds lastiger gaan krijgen. 5G wordt zo snel dat je niks meer aan je ADSL lijntje hebt. Het enige probleem is dat je vast zit aan een datalimiet. Maar ik zie dat binnenkort ook verdwijnen of het wordt ruimer/goedkoper gemaakt.
Ik zie draadloze technieken geen lage latencies verzorgen. Nu niet en over 10 jaar ook niet. ADSL of Glas of Kabel blijven gewoon.
Mensen die een beetje internetten skypen, facebooken thuis gaan echt niet meer een hele ADSL lijn meer nemen als ze 5G hebben. Die hebben ook geen lage ping nodig. Voor de mensen die echt serieuze verbindingen willen hebben die zullen tegen die tijd wel glasvezel of fiber van ziggo nemen. ADSL kan je dan bijna niet meer serieus nemen.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Soribaj op 10 februari 2014 17:07]

In de praktijk heb je alleen in de randstad Kabel of Glas en soms VDSL. In de rest van Nederland (en grote stukken van de wereld) heb je meestal alleen een telefoonlijntje en mag je hopen op 8Mbit ADSL.

Er zijn ook zat plekken waar je helemaal geen fysieke verbindingen hebt en geen telefoon masten, en dan moet je met sattelietinternet werken, wat weer belachelijke latencies met zich mee neemt.

Dus om nou te zeggen dat je ADSL niet meer serieus kan nemen gaat wat ver.
28k8 modems, die zou je niet meer serieus kunnen nemen, want dat is gewoon zonder reden langzaam. Je hebt dan op z'n minst een 56k modem. En internet via een telefoonmodem niet serieus nemen is ook weer een punt, want sure, als je kan kiezen en je ADSL hebt, of Kabel, of nog beter, VDSL, of nog beter, Glasvezel, dan ga je dat niet nemen. Maar als je niks te kiezen hebt is het best een serieuze optie.
Kabel heeft een landelijk dekkend gebied. Ik zit in Enschede en haal 150mbit. Dit ligt in de praktijk overigens tegen de Duitse grens aan waar 4g wel gewoon gemeengoed is. Ik vermoed dat je stad bedoeld inplaats van randstad aangezien ik ook een glasvezel kast in mn huis heb hangen.
Ik heb in de provincies Overijssel, Drenthe, Gelderland en een stukje Limburg bij elkaar toch echt meer dan 150 particuliere klanten die geen kabel hebben en geen glasvezel, om dat het simpelweg niet aangelegd is. Er is vaak alleen een ouderwetse telefoonlijn, en dan ook nog eens met een lange afstand tot de telefooncentrale waardoor je maar een mager ADSL lijntje over hebt.

Kabel is niet landelijk dekkend. En zeker niet overal aan te leggen.
Heeft niets met die provincies te maken, ik woon in provincie Utrecht, vlak bij Amsterdam en moet het ook gewoon doen met een ADSL lijntje. Kabel en glasvezel worden alleen in grote dorpen en steden aangelegd.
Ik woon zelf in een gehucht in Friesland en wij hebben hier gewoon 60 Mbit kabel van ziggo hier in huis. Dus dat het enkel in grote steden en dorpen dekkend is klopt ook niet.
Met andere woorden, het is een beetje random ;)

In Overijssel heb je bijvoorbeeld wat steden en stadjes die lukraak in sommige straten opeens geen kabel hebben. En dan kan je het wel in laten graven als de hele straat het wil, maar het ligt er gewoon niet.
Ik daag je uit om een glasvezel kabel of zelfs een koperen kabel naar mijn huis te vinden. Natuurlijk niet de telefoonlijn.

Kabel is niet landelijk..
"In de rest van Nederland (en grote stukken van de wereld) heb je meestal alleen een telefoonlijntje en mag je hopen op 8Mbit ADSL."

Hmm .. waar haal je dit nu weer vandaan .. Buiten de randstad is er ook al riolering hoor ;-) .... Hooguit in de buitengebieden zijn de opties beperkt.
Internet via het riool was een 1 April grap van Google hoor ;)

Maar, kijk even een paar posts naar boven, daar staat waar ik dat vandaan haal.
ping is nu al laag genoeg om degenlijk te kunnen gamen op 4G
ik heb zelfs potjes LoL op mijn 3G abbo bij tele2 kunnen spelen in utrecht en dat liep prima

ga er maar vanuit dat ping geen grote issue is/word

dat zal zo rond de 50MS liggen en dat is ruim acceptabel

wat is hier ongewenst aan?
het is volledig ontopic mensen leer modden

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 10 februari 2014 21:52]

Lage latencies zijn niet alleen game-related he.
wat bedoel je daar mee te zeggen?

lage latencies kun je wel met multiplayer games meten

video streamen kan er ook baat bij hebben ja.

maar daar blijft het wel een beetje bij voor browsen en downloaden maakt de latency vrijwel niks uit

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 10 februari 2014 19:12]

Om Tweakers te quoten over 5g

"Ook moet de latency omlaag. Met 4g is de ping rond 30-45ms, op 5g moet dat terug naar maximaal 2-5ms. Dat heeft te maken met de mogelijke toepassingen. Zo moet 5g 'telepresence' mogelijk maken, "

http://tweakers.net/revie...waarvoor-5g-nodig-is.html

2-5 ms lijkt me ruim voldoende voor het gros van de toepassingen. 5g kan interessant worden.
Dat zou ik heel erg knap vinden als ze 2-5ms zouden halen. Op ADSL (1300mtr van centrale hadden we vroeger 50~60 ping, met de hogere snelheden 30-40ms). Nu met ziggo kabel 7-9ms.

Niet dat ik het niet gaaf zou vinden als ze de ping met 5g zo laag zouden krijgen, maar ik denk dat de eerste tijd 15-20ms een redelijker range zou zijn.
Dat is geen voorspelling, dat is gewoon de huidige situatie. ADSL zit al op het maximum, iedereen die enigszins veeleisend is heeft anno nu al weinig meer te zoeken bij ADSL.

Ik denk dat er een noodzaak blijft bestaan voor fysieke lijnen, doordat die gewoon velen malen beter schaalbaar is dan openbare mobiele netwerken.
Wellicht omdat VDSL al ADSL vervangen heeft? Ik zit inmiddels al 3 jaar niet meer op ADSL.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 10 februari 2014 19:29]

Ze zeggen al jaren dat we glasvezel nodig hebben, dit soort bedrijven hebben geen idee wat voor data diensten dit dan nodig hebben. Enige antwoord wta je krijgt is, thuis hulp, met de docter webcammen.

Maargoed dat is verder hun taak niet.
de consument die sneller internet wil, stilstand is achterstand
Anoniem: 126717
10 februari 2014 23:15
Grappig dat niemand in de reacties hierboven buiten Nederland kijkt.
We zijn hier verwend, in het grootste deel van het land ligt wel iets van een kabel. Maar in andere landen? Ik ken er zat waar 256 Kbit al snel is...
En daar kan 4 of 5G een enorm verschil maken.
Eigenlijk zou je dit artikel en de reacties over zes jaar weer moeten publiceren.

Ik denk dat er dan veel onder de tafel liggen van het lachen; "Hoe heb ik dat in vredesnaam toen kunnen zeggen". Techniek gaat snel. In zes jaar veranderd er veel. Er zijn meer toepassingen dan alleen youtube op je mobiel kijken.

Daarnaast hebben veel mensen bij meerdere providers een abonnement. Dat zal ook gaan verschuiven. Het is niet voor niets dat Ziggo ook in de mobiele telefonie is gestapt. Andersom geldt dat ook. Heb je straks met een 5G abonnement nog wel een vaste Internetaansluiting nodig. Tijd zal het leren, maar ik denk dat het er anders uit zal zien dan nu het geval is.
Ik zit niet zo te wachten op meer Huawei bedrijfsproducten in Europa of Amerikaanse trouwens. Zou de Europese Unie niet gewoon moeten verplichten dat landen een Europees bedrijf met Europese producten kiezen voor belangrijke communicatie netwerken? Nokia (nu niet meer onder leiding van een Amerikaan), Siemens of een ander bedrijf wat dit soort spullen kan leveren?
Daar gaat de WTO mee lachen... Denk je nu echt dat Europa dit kan riskeren? We zijn veel te afhankelijk van import.
We gaan juist (en daar sturen we ook op aan) naar 1 globale markt toe.
Het gaat Huawei in eerste instantie nog niet eens zo om de bandbreedte voor de individuele gebruiker, maar om de hoeveelheid connecties die er tegelijkertijd door de lucht kunnen gaan.

De belangrijkste reden die providers nu hebben om een data-limiet in te stellen en geen flat-fee Internet aan te bieden is dat er simpelweg onvoldoende ruimte is om aan de vraag te voldoen. Een flat-fee abbo zou ertoe leiden dat sommige plekken in steden binnen de kortste keren compleet vol komen te zitten.

Bij 5G zou dit probleem feitelijk opgelost worden waardoor flat-fee Internet met hoge bandbreedte en lage latency (<5ms) overal en altijd mogelijk zou worden.

Zeg maar dag met je handje naar bedraad Internet ergens na 2020. We mogen ervan uitgaan dat gebruikers na 2024 (dus over 10 jaar al) nergens meer een bedrade verbinding met Internet zullen gebruiken.

Wel iets om even rekening mee te houden als je bv. een huis of kantoorpand aan het bouwen bent.
Ik vind de reacties die er op wijzen dat we 5g nooit nodig hebben altijd een beetje belachelijk, toen wij onze eerste adsl verbinding hadden vonden we het ook absurd snel. Echter, toen wist ik nog niet dat we een aantal jaar later full-hd video gingen streamen en bestanden van enkele gigabytes binnen zouden halen. In 2020 hebben we waarschijnlijk hele andere apparaten en technieken.
Ik vind dat er wel iets van aan is. 5G zal zeker nog zijn nut hebben, maar gaan we tot 7, 8 of 9G gaan?
Video zorgt voor het grootste dataverbruik, als je geen video gebruikt zijn adsl snelheden van 10 jaar geleden meestal voldoende. Nu gaat het dataverbruik van video omhoog door 4K. Straks komt 8K, maar komt er echt nog 16K of 32K video? Ik betwijfel het.
Daarna komen misschien nog hologrammen, die zullen nog wat meer verbruiken. Maar wat dan? Wat als consumenten 16K hologrammen kunnen streamen? Voor wat ga je die bandbreedte dan nodig hebben?
Misschien zijn hologrammen wel een heel ander soort techniek waar we nu nog geen weet van hebben. Voor hetzelfde geld is 1 seconde 'hologram' 4 terrabyte aan data. Who knows wat er nog gaat komen.
1000 maal zoveel data is aardig wat. Aan de andere kant zal het streamen van 8K met 3D zonder bril wel enige bandbreedte innemen.
Anoniem: 185592
10 februari 2014 19:49
voorlopig lijkt me 4g nog snel genoeg lte-a gaat tot

R. 10 (4G) Category 8 8,6 Gbit/s download Category 8 9,8 Gbit/s upload
Ik zou het wel jammer vinden als telecombedrijven weer gaan oinvesteren in iets nieuws, als het oude nog niet volledig werkt. Natuurlijk moet er ruimte zijn voor innovatie, maar als er weer naar 5G gehuppeld gaat worden over 4-6 jaar, dan mag het 4G netwerk wel overal optimaal zijn. Op plekken waar ik met t-mobile en kpn 4G heb, daar heb ik 150 meter verder Edge. Dat is natuurlijk tegenstrijdig met wat er wordt gesuggereerd: een landelijk 4G/3G netwerk. Maar als dat op orde is dan is 5G van harte welkom.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee