WhatsApp gaat gelezen berichten markeren met blauwe vinkjes - update

WhatsApp gaat berichten die ontvangers gelezen hebben markeren met twee blauwe vinkjes. Dat bevestigt het bedrijf van de chat-app op zijn eigen site. De nieuwe blauwe vinkjes hebben daarmee een andere betekenis dan de al langer bestaande grijze vinkjes.

WhatsApp legt de betekenis van de nieuwe vinkjes uit op zijn faq-pagina, nadat een redacteur van Softonic de vinkjes had gespot in de Android-versie van de app. De blauwe vinkjes betekenen dat een ontvanger het bericht echt heeft gelezen, maar daarbij is het wel nodig dat beide telefoons de versie van de app draaien die dat ondersteunt.

De twee grijze vinkjes betekenen alleen dat de telefoon van de ontvanger het bericht ontvangen heeft, terwijl een enkel vinkje nog altijd aanduidt dat het bericht verzonden is. Met de komst van de blauwe vinkjes hebben gebruikers van WhatsApp voor het eerst zekerheid dat een bericht gelezen is. De functie werkt ook in groepsgesprekken, wanneer alle deelnemers het bericht hebben gelezen.

Het is onbekend hoe de functie in elkaar steekt, maar vermoedelijk markeert WhatsApp een bericht als gelezen als de ontvanger de app heeft geopend en het gesprek heeft bekeken waarin het bericht is gestuurd. Op onder meer iOS, Android en BlackBerry 10 is het overigens mogelijk om berichten te lezen zonder de app te openen.

Update 10:48: De blauwe vinkjes verschijnen alleen als de gebruiker het chatbericht in de app opent; het lezen en vervolgens negeren van berichten via het lockscreen en de notificatiebalk blijven in iOS en Android mogelijk, zo blijkt uit testen van Tweakers.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-11-2014 • 08:15

362 Linkedin

Reacties (362)

362
350
269
9
0
19
Wijzig sortering
Als Communicatiewetenschapper met een speciale interesse in de impact van nieuwe technologie op menselijke relaties vind ik dit wel een boeiende discussie.

Zoals iemand eerder al zei: de zender kiest het medium. Bij elk medium is er ook enige mate van ‘ruis’: elementen die ervoor zorgen dat de originele boodschap op een andere manier geïnterpreteerd of ervaren kan worden. Als in dit geval Whatsapp wordt gekozen, hangt daar ook de consequentie aan vast dat het inherent een a-synchroon medium is: er kunnen grotere tijdsperiodes tussen delen van de conversatie vallen, waarbij 1 partij moet wachten op de andere. Als zender moet je hier rekening mee houden wanneer je Whatsapp gebruikt om je boodschap te delen. Maar blijkbaar hebben mensen een zelfde soort verwachtingen van dit medium als bij meer synchrone media (bvb telefoon, face to face), zijnde directe reactie wanneer jouw boodschap is aangekomen.

Het is menselijk en ik heb zelf zeker ook al eens gedacht “Waarom reageert ie niet terwijl hij het toch gezien heeft?”. We maken heel makkelijk assumpties (“Hij negeert me/Ze vindt me niet interessant”) die soms juist, maar even goed fout kunnen zijn.

Met het risico ouderwets te klinken: technologie maakt het mogelijk om constant met elkaar verbonden te zijn en we verwachten dus ook van andere instant reactie. Het lijkt mij goed als mensen zich bewust worden van het feit dat ze assumpties maken en deze dan aftoetsen later of gewoon een ander medium kiezen waar de kans op ruis kleiner is. Directe communicatie kan vaak problemen oplossen of voorkomen. Maar dat vereist natuurlijk een zekere vorm van volwassenheid.
De vinkjes geven een extra mogelijkheid om iemands sociale status te bepalen. 'Als jouw berichten pas na lange tijd worden gelezen zul je wel niet belangrijk zijn.'
Dat is dus zo'n assumptie. Voor hetzelfde geld is iemand druk. ;)
Het is alleen een extra bevestiging, als er staat Laatst gezien om 12:15 en je hebt om 12:00 een bericht gestuurd voelt het ook als negeren of dat die persoon geen tijd heeft om te reageren. Of er nou blauwe vinkjes staan of niet.
Sterker nog; als je een berichtje vanuit je lockscreen beantwoord, dan sta je ook op online. Je hoeft de overige berichten van een ander daarvoor niet eens te hebben gezien.

Het is een kwestie van tijd en dan zijn we als het goed is weer terug naar een socialere "wereld". Als iedereen gewoon weet dat je een gelezen bericht niet altijd kunt beantwoorden, dan is het verwachtingspartroon ook niet meer zo hoog. Men moet wat socialer worden en niet verwachten dat iemand direct een antwoord voor je heeft.
Die verwachting moet men niet hebbben bij Whatsapp, maar ook niet bij e-mail, SMS, FB chat, etc.

Als je haast hebt, dan bel je iemand op en indien nodig, laat je een bericht achter in de voicemail of per SMS. Als je niet terug belt, dan zal het vast niet zoveel haast hebben...
Dit gaat weer een heleboel relaties kapot maken... ik hoop eigenlijk dat het uit te zetten is (net als dat laatst gezien status verhaal)
Nope, al getest, met het laatst gezien uitzetten los je dit probleem helaas niet op.
Er is geen manier om deze privacyinbreuk te stoppen, op de app niet downloaden na
Of niet updaten, voor zolang dat kan en whatsapp blijft werken.

*Helaas zat het er dus al in..
Misschien dat de mensen met Android een oude APK kunnen installeren?
Maar het schijnt dat je het binnenkort weer uit kan zetten, prima dus :)

[Reactie gewijzigd door Thomas18GT op 6 november 2014 15:03]

Dat klopt niet. Deze feature wordt namelijk OTA gepushed, het is geen losse update.
As mentioned, this feature isn’t part of an update to the app through the App Store, but rather something that the company has pushed over-the-air to both iOS and Android versions of the app. http://9to5mac.com/2014/11/05/whatsapp-read-receipts-voip/
Toch bijzonder, toen ik gisteren dit verhaal te horen kreeg werkte het bij mij nog niet. Toen ik de update uitvoerde ineens wel.. Lijkt dus niet OTA.
Ik heb Whatsapp ook geupdate, maar nog steeds geen blauwe vinkjes. Mijn vriendin gebruikt de oude versie en daar werkt het al wel. Dus duidelijk OTA. ;)
Heeft WhatsApp bevestigd dat het OTA is gebeurd? Het klinkt waarschijnlijk dat het reeds aanwezige functonaliteit was die nu pas door de WhatsApp servers wordt aangestuurd. Er is dus waarschijnljik niets OTA geüpdatet. Dat idee wordt alleen maar versterkt door het feit dat de vinkjes sinds de update van September al grijs waren.
De functie zit al ingebouwd in de update van september, maar is nu pas geactiveerd, nu iedereen al over is ;)
Shit, je hebt gelijk
Whatsapp blokkeert als je hem te lang niet update.
Dan gaat die geen connectie met de server meer maken.
Dus dat houd je maar 4 weken vol ofzo.
Ik gebruik nog een versie van 2012 op mn iphone, werkt prima :)
Uiteraard geen last van die vinkjes.
dat was idd wat ik bedoelde ;)
dude je praat met iemand hoe kun je dan nog privacy hebben, wat een gezwets weer...

op het moment dat jij met iemand whats-appt geef je ze je mobiele nummer om je midden in de nacht mee lastig te vallen, je aan te melden voor allerlei sms diensten en ga nog maar zo door... waar is dan nog je privacy...

ja ik heb gelezen wat je zegt en ik ga er op reageren als ik daar tijd of zin in heb....

al die pubbertjes die denken dat het nodig is zich te verstoppen achter ik had het nog niet gelezen zijn gewoon vette leugenaars ... en die mensen aan de andere kant zouden wel beter af zijn zonder zulke vrienden ...

en als je dan eens iemand tegen komt die echt op die manier over de zeik gaat zoals iedereen hier lijkt te suggeren, waarom zou je dan tegen ze liegen, in plaats van gewoon tegen ze te zeggen, wel ik heb wel eens andere prioriteiten. deal with it or get lost.
Gewoon internet uitzetten, of blokkeren voor Whatsapp en voila :)
En dan? Hoe wil je dan je Whatsapp-berichten binnenkrijgen :') ?

On-topic: had het gisteravond ontdekt, vlak nadat ik er een bericht over las op Androidworld. Op Twitter brak de hel weer los. Het zou inbreuk maken op je privacy e.d. Waarom is dit slecht? Je bent niet verplicht overal op te reageren, wil je ergens niet op reageren dan laat je het gewoon. Simpel zat. Ik hoef persoonlijk ook niet overal een antwoord op, dus ik snap het probleem niet echt.

[Reactie gewijzigd door ChokingHazard op 6 november 2014 11:23]

Leg dat thuis maar eens uit, dat je niet verplicht bent overal op te reageren..
Waarom zou ik dat thuis uit moeten leggen? Als ik van mijn vrouw een appje krijg dat ze later thuis is o.i.d., en ze ziet dat ik het gelezen heb is het prima. Waarom zou ik daar nog op moeten antwoorden? Ergens is het goed fatsoen het te doen, maar het is niet altijd nodig. Dat was het niet, en dat is het nog steeds niet. Voor de meeste mensen stonden twee vinkjes sowieso al gelijk aan gelezen, dus daar zal niet veel aan veranderen.

Mijn vrienden weten dat ik het druk heb en niet altijd meteen kan reageren, als ergens op gereageerd moet worden doe ik dat wel, maar nietszeggende berichten reageer ik niet op als dat niet nodig is.

[Reactie gewijzigd door ChokingHazard op 6 november 2014 09:17]

example1 : me vriendin vraagt of ik boodschappen wil doen dan kon ik het lezen en doen alsof ik het niet gezien had (zij heeft uitstaan dat ze kan zien hoelaat mensen online zijn geweest) en doet zij het alsnog savonds. Dit kan nu niet meer :P

Als je in whatsapp in een groepsgesprek nu je bericht naar links swiped kan je zien wie in de groep het wel en niet gelezen hebt, Naja soms wil je gewoon iets negeren maar kan het voor andere nu erg bot overkomen als je iets leest en niet antwoord.

tbh maakt het me echt geen flikker uit idd maar ik kan me veel situaties voorstellen waarin veel mensen dit niet tof vinden.

De Hele functie: " Laatst online gezien uitzetten" heeft totaal geen waarde meer

edit: Niet verwacht dat sommige dingen zooo serieus altijd worden opgepakt zeg :D het is een voorbeeld.. betekend niet dat ik me elke dag zo gedraag lol. En het gaat meer om de info die ik daarna zeg toch

[Reactie gewijzigd door Ricmaniac op 6 november 2014 10:34]

Dat zegt wel veel over de relaties van die mensen. Als er mensen op Whatsapp zitten die niet mogen weten dat je hun berichten gelezen hebt wordt het tijd dat je eens een grote kuis houdt...

Ik vind dat het veel zegt over de ingesteldheid van sommige mensen dat er zoveel reactie hierop komt.
Het punt is vooral, dat als iemand mij een bericht stuurt en ik lees dat bericht, dat ik lang niet altijd meteen wat terug stuur. Alleen de verzender weet dat je het gelezen hebt, en dat schept bij bepaalde mensen de verwachting dat ik wat terug zou moeten sturen. Dat terugsturen doe ik wel als ik dat wil. Voorheen merkte niemand daar wat van, nu wel. Dat is het punt.
Ja, dat is een groot probleem bij alle chat applicaties, als sinds ICQ en dergelijke. Deze communicatievorm schept verwachtingen en suggesties die niet de werkelijkheid zijn. Emoticons moet je ook bijna verplicht gebruiken, anders gaat het ook mis.
Deze nieuwe functie dwingt je daarom sneller (en vaker) te reageren, wat de communicatiestroom zal vergroten.
Mensen zouden elkaar gewoon vaker moeten bellen of in persoon spreken. Dat is veel helderder voor de relatie.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 6 november 2014 10:17]

Dit dus. Als je vriendschap echt afhangt van online misintepretaties, dan noem ik dat geen vriendschap. En als je niet snapt waarom, zelfs dan heb ik al medelijden met je. O+
Als je alleen echte vrienden op whatsapp hebt klopt dat wel. Maar vaak heb je ook kennissen, collega's of wellicht klanten op whatsapp. En dan veranderd het verhaal gelijk.
Hoe verandert dat het verhaal? Ik zou deze drie categorieen zo indelen:

Kennissen kunnen altijd wel wachten.

Collega's ook tenzij je carriere er van afhangt, maar in dit geval ben je zelf ook oppervlakkig bezig :)

Klanten negeren is natuurlijk altijd dom. Ook zonder deze functionaliteit.
Klanten negeren is helemaal niet zo dom. Je moet tijdens je werk prioriteiten stellen. Dan kan het gebeuren dat een klant even moet wachten. Zowel bij sms als email heb je geen opgedrongen leesbevestiging. Waarom dat bij Whatsapp wel zou moeten is mij een raadsel.
Overigens verwacht ik dat ze deze aanpassing vlot terugdraaien. Er is nogal wat rumoer over op de Twitters..
Ach op Twitter is overal altijd rumoer over.

Daar leven de Twitteraars van. Het gevaar is dat je Twitter de maatstaf maakt, de niet-Twitteraars leven gewoon door in de realiteit van de echte wereld en geven er geen fuck om dat dat vinkje verandert.

Die leesbevestiging was er namelijk al. Het heeft nu een ander kleurtje.

Als je je 'verplicht voelt' om wat voor reden dan ook om op een constante chat-push service te reageren, dan heb je wat mij betreft een steekje los. En als je dat als uitgangspunt houdt, wie is er dan gek? Ik zeg: de mensen die zo afhankelijk zijn van Whatsapp berichtjes dat ze zich daar druk over maken, hoef ik niet in mijn kennissenkring. En dat maakt het leven een stuk aangenamer want je filtert namelijk de kansloze en zielige types er heel snel uit. In deze wereld van 'always connected' moet je jezelf het recht toeeigenen om even niet te reageren of helemaal niet te reageren. Willen mensen je echt spreken dan gaan ze je maar actief benaderen.

Deze handelswijze maakt het leven een stuk aangenamer. Totdat ik betaald word door mensen die mij berichtjes sturen waar ze van 'verwachten' altijd een reactie te krijgen, heeft niemand recht op een antwoord. Je antwoordt wanneer je dat zelf nodig acht. Simpel zat.

Overigens merk ik in mijn omgeving dat het uitdragen van deze mening op best veel sympathie kan rekenen, waarbij veel mensen reageren op een manier als 'goh dat jij dat zomaar durft' terwijl ze het eigenlijk zelf ook wel willen maar zich toch 'verplicht voelen' te reageren op alles en iedereen. Ik zeg: maak die stap voor jezelf en probeer het eens. Het wordt best gerespecteerd.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 6 november 2014 13:46]

Je stelt dat niemand recht heeft op een antwoord. Laat ik het even omdraaien. Vind je dat als jij een bericht naar iemand stuurt, dat je dan het recht hebt om te weten dat diegene dat gelezen heeft? Naar mijn mening heeft ook niemand dat recht. Dat is iets wat iedereen zelf moet kunnen bepalen. Veel mensen, waaronder jij, vinden het wellicht niet erg. Die kunnen dus voor zichzelf bepalen dat ze deze feature niet uitschakelen. Mij maakt het verder ook niet zoveel uit. Maar waarom zou je er moeite mee hebben als mensen de keuze willen hebben om deze feature wel uit te schakelen?
Nee, wat ik zeg is dat Whatsapp voor mij niet belangrijk genoeg is om me druk te maken over een vinkje dat blauw wordt.

Je hebt gelijk, die optie zou er moeten zijn, en het zou de service beter maken. Maar zo is er elke dag wel een verandering waar je op zou moeten letten of je druk over zou moeten maken. Ik zeg: maak je er gewoon helemaal niet druk over met z'n allen, dan is er ook geen probleem. Het 'probleem' bestaat namelijk puur en alleen uit de sociale druk om te reageren omdat de andere kant weet 'dat je gelezen hebt'. Dit probleem creeren we zelf door de manier waarop we met Whatsapp omgaan.
De leesbevestiging was er niet hoor. Alleen een ontvangstbevestiging. Dat is nogal een verschil.
Verder is het knap dat je mensen wel of niet in je kennissenkring laat op basis van hoe ze met Whatsapp omgaan. Bravo. Echter andere mensen maken andere keuzes ;)
Die leesbevestiging was er niet, twee vinkjes werd ten onrechte door mensen op die manier uitgelegd. Een vinkje geeft aan dat het bericht afgeleverd is op de server, tweede vinkje is dat het afgeleverd is op het device. Blauwe vinkjes is nieuw en dat geeft aan dat het bericht gelezen is (in de app)
Wat dan nog? Als jouw klanten weggaan omdat andere bedrijven sneller reageren. Jammer dan. Moge de beste service winnen!
Mijn klanten lopen al sedert 1997 niet bij me weg. Dus blijkbaar doe ik dat deel prima. Zullen we het nu over jouw klanten hebben? En belangrijker nog. Jouw sterke argumenten waarom deze nieuwe functionaliteit perse in Whatsapp zou moeten zitten? Zeker als je ziet dat sms en email dit niet doen?
Calm down fellow. Ik bedoelde niet jouw JOUW klanten. Verkeerde woordkeus van mij. Niet persoonlijk opvatten ;) Mooi dat je trouw klanten bestand hebt, dan hoef je je ook niet al te druk te maken denk ik. Maar ik bedoelde meer het algemene 'laat de concurrentie zijn werk doen'.

Ik vind het wel een goede vraag dat je stelt. Wat is nu werkelijk de functie van dit nieuwigheidje? Wat is het directe voordeel? De functionaliteit heeft zo op het eerste gezicht inderdaad weinig meer te bieden dan alleen verwarring. Ik wilde alleen aangeven dat ik door-whatsapp-verwarde mensen (vrienden, collega's) niet erg serieus neem, ik bedoel, bel gewoon even.
Ik ben kalm ;) Ik snap de onrust wel. Het is fijn als je zelf kunt bepalen wanneer je ergens op reageert. En dat is met de meeste communicatiemethoden ook zo. Nu komt er toch een soort druk op te staan. Daar zal niet iedereen last van hebben. Maar er zijn vast ook situaties mogelijk waarbij het vervelend is. Ik snap ook echt niet wat de ontwikkelaars bij Whatsapp dachten toen ze dit implementeerde. Er zit totaal geen voordeel aan. Dat een bericht op een toestel is aangekomen is meer dan genoeg informatie.

Maar goed. Ik verwacht dat ze dit gaan terugdraaien gezien de commotie..
Dat is dan heel jammer voor de zender van het bericht. Als je direct antwoord wilt, dan bel je.

En anders hoor je te weten dat het soms even kan duren voordat er reactie op een bericht komt. En als iemand dat niet snapt: dikke vette pech. En als iemand daar moeite mee heeft: nog dikkere vettere pech. Jouw probleem, niet het mijne.

Ik snap echt werkelijk totaal niet waarom hier zo'n heisa over gemaakt wordt. Echt totaal niet.
Anoniem: 330244
@Crazy D6 november 2014 11:43
Ik snap echt werkelijk totaal niet waarom hier zo'n heisa over gemaakt wordt. Echt totaal niet.
Omdat de meeste gebruikers van de achterbankgeneratie zijn. Zorgeloos bestaan. Dan gaan mensen zich druk maken over vinkjes.
en dat schept bij bepaalde mensen de verwachting dat ik wat terug zou moeten sturen
dat is hun probleem, niet het jouwe. Kwestie van opvoeden.

Zelfs m'n moeder heb ik inmiddels afgeleerd een email te sturen en daar direct achteraan te bellen.
En? Dit verhaal kun je toch ook afsteken tegen de personen in kwestie? Dat je niet altijd tijd of zin hebt om te reageren?

Denk dat het meer is dat sommige wellicht te laf zijn om dit een ander in z'n gezicht te moeten zeggen...

Mij bevalt het in ieder geval wel, deze ontwikkeling. Handig dat je meteen kunt zien of de informatie over is gekomen en mensen mogen best weten wanneer ik later of zelfs niet reageer...

[Reactie gewijzigd door Roy81NL op 6 november 2014 13:06]

Ik vind dit ook veel te ver gaan. In de tijd van SMS was het zoals het hoorde qua privacy. Bericht werd verstuurd en kwam aan, maar je kon niet iemand gaan bespioneren of iets herleiden.

Heel dit gedoe rondom whatsapp en privacy maakt het een aardig oninteressant platform voor de wat volwassenere gebruiker. Ik begrijp sowieso niet wat de makers dachten toen ze deze functionaliteit wilden implementeren. Het geeft een beetje nare bijsmaak aan de app dat dit allemaal mogelijk is.

Ik begrijp niet waarom de makers deze gevoelige functionaliteit zo graag willen implementeren. Psychologisch gezien lijkt het erop dat er wat meer achter moet zitten. Ook het feit dat je dit dan weer niet uit kan zetten laat zien dat deze functionaliteit een hoger doel dient.

Het zou kunnen zijn dat vanuit de statistieken blijkt dat dit soort functionaliteit het gebruik bevorderd of in ieder geval dat mensen meer aandacht gaan besteden aan de app. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Deze informatie over een ander prikkelt natuurlijk de zintuigen...

[Reactie gewijzigd door Nollekeuh op 6 november 2014 09:58]

Er is toch helemaal niets wat je weerhoudt om ipv een whatsapp bericht een sms te sturen?
Dit is echt onzin. Whatsapp heeft veel gebruikers. De functie die ze nu invoeren is voor zeer veel gebruikers ongewenst. Moet je dan maar teruggaan naar SMS? Er zitten ook voordelen aan whatsapp, alleen vind ik (en met mij vele anderen) dat dit soort functies onnodig zijn en je privacy inderdaad schenden.

Whatsapp zal hier waarschijnlijk ook niet op reageren, net zoals dat niet gedaan werd bij de kritiek op laatst gezien. Ze opereren in stilte. Deze wijziging is ook niet bekend gemaakt in de changelog. Er stond alleen dat er bugfixes waren. M.a.w.: ze weten dondersgoed waar ze mee bezig zijn, maar proberen het te verdoezelen. Daarom wantrouw ik ook welk doel ze hiermee hebben. Er wordt geen inzicht gegeven in waarom deze change is gemaakt, terwijl de impact enorm is. Getuige alleen al dat de hele westerse journalistiek dit aanhaalt inclusief zeer grote nieuwssites en sociale media.
Het feit dat er over iets geschreven wordt maakt dat niet enorm belangrijk. Ooit van komkommertijd gehoord? Als Justin Bieber een wind laat staat het ook overal, maakt het imho echt niet opeens wel belangrijk.

Anyway on topic: ik zie de privacy schending angle niet zo heel erg. Je privacy wordt nu geschonden omdat, nadat iemand (waarschijnlijk uit je contact lijst of iig in bezit van je nummer) je een bericht stuurt deze verzender kan zien, JA hij/zij heeft hem gelezen? Dát schend je privacy? Dat was toch ook de bedoeling?

Dus feitelijk wil je in een messenger app de functionaliteit om iets wel te lezen maar om dat "stiekem" te doen (want: verborgen voor de verzender, volgens mij de enige andere belanghebbende in de communicatie).

En ja, als je "mee wil doen" met het gebruik van WhatsApp dan heeft dat voor/na delen. SMS biedt wel die enorm gewenste functionaliteit (en daarbij opmerkend dat WhatsApp alleen op telefoons werkt, net als SMS, dus dát is iig neit de beperking).
Misschien willen mensen gewoon dat Whatsapp net zo werkt als SMS? Wat is daar mis mee? Wat is het nut van de leesbevestiging?
Natuurlijk wel. De rest van de wereld wil wel Whatsappen :/
Dat kan toch nog steeds? Net als SMS-en, en ik meen dat er zeker nog 20+ messaging apps zijn. Als dit nu opeens zo enorm belangrijk is, dan stap je toch over op iets anders?

Google Hangouts (dat toch ook door velen wordt gebruikt) laat volgens mij al vanaf het begin zien dat iemand het bericht heeft gelezen.
Je snapt zelf toch wel dat je gebruikt wat de rest van je omgeving ook gebruikt? En dat is vrijwel altijd Whatsapp. Geef nou es een ontzettend goeie reden om die blauwe vinkjes wel te hebben :) En dan het liefst een belangrijkere reden dan om ze weg te laten. Ik heb er in de reaguursels in ieder geval nog geen gelezen ;)
Whatever, zodat je weet dat als je aan iemand doorgeeft "hee ik ben er om 1330 ipv 1300 en je om 1245 kan zien dat dat nog niet is gelezen, je moet bellen of iemand is er toch veel te vroeg". Het heet instant messaging voor een reden (direct afgeleverd, te lezen etc) . ..

Ik heb overigens in de reacties nog geen een goede reden gezien om ze niet te laten zien die vinkjes. Dat je vriendin niet kan zien dat je haar bericht wel hebt gelezen? Of je baas? Dat zegt volgens mij meer over jezelf dan over dat vinkje. Maar dat is imHHHHo.. ieder z'n ding.

Ik ben benieuwd of de mensen die nu hard roepen "dan wat anders" of dat dezelfde groep is die al ging stoppen toen het werd verkocht aan Facebook (ook iets met privacy). Want dan waren ze het toch al van plan. Toch?

Los dat ik de issue niet begrijp bij zoveel alternatieven. Was vorige keer ook al een enorme roep naar, maar uiteindelijk of toch niet zo heet gegeten de soep of mensen gingen niet allemaal over en je "moét" wel whatsapp gebruiken ...

Mijn telefoon kan ik mee bellen. En SMS-en. Gewoon via Vodafone, niks geen speciale app, ook niet aan de ontvanger kant. En al het andere is extra (en ja ik gebruik WhatsApp, Hangouts, Skype etc).

Could not care less! (en we hebben een blauw vinkje smiley nodig!)
Mwa, Whatsapp pakt elk contact in mijn contactenlijstje en dus niet alleen de contacten die ik kies. Er is dus best een goeie reden om alleen een afleverbevestiging te tonen en niet ook een leesbevestiging. Lees anders deze reactie

Edddd
@ChokingHazard • 6 november 2014 10:37

Hier wordt het nog een keer haarfijn uitgelegd waarom het onwenselijk is ;)
Dan ga je toch weer sms'en, kan nog steeds en is bijna overal gratis.
Maar sommige mensen willen gewoon niet realiseren dat ik dat later will beantwoorden of daar nu geen zin in heb. Dan kun je wel zeggen dat dat dan misschien niet de mensen zijn waar je mee om moet gaan, maar dat gaat natuurlijk veel te ver. Familie of vrienden ga ik natuurlijk hierom niet veranderen, maar het kan wel voor extra irritatie zorgen. Daarom zou ik ook het liefst zien dat iedereen deze optie zelf kan in/uitschakelen

[Reactie gewijzigd door Timoth op 6 november 2014 09:49]

In Android en iOS kan je het bericht ook in een push melding lezen, dan wordt ie niet gemarkeerd. En daarnaast, als ik iets niet wil doen, of geen tijd heb, meld ik het gewoon. Hoezo onder de plak zitten wanneer je op zo'n manier moet bedriegen.
Meerdere berichten sturen, op Android staat er dan "2 berichten", zonder dat je de inhoud nog kan zien ;)
Op iOS sommen de berichten inderdaad nog wel op.

Het laatst gezien uitzetten heeft sowieso nooit meerwaarde gehad. Het was altijd wel handig dat je kon zien of iemand nog online was. Vooral 's avonds weet je dan of je die persoon nog met een gerust hard een berichtje kon sturen (of dat je hem stoort in zijn nachtrust).

[Reactie gewijzigd door SWINX op 6 november 2014 10:07]

Uit mijn hoofd vanaf Android KitKat kan je meerdere berichten lezen in een notificatie. Bij whatsapp kan dan je maximaal 7 berichten lezen.
Of wanneer je geroot bent etc dan kan je via het Xposed framework een module activeren die alle notificaties maximaliseert, alle berichtjes kan ik zelfs lezen vanuit het lockscreen
Als je naar beneden slide over de notificatie kan je ook meerdere berichten lezen.
Of je voegt de WhatsApp widget toe aan je lockscreen... Dan kan je zo veel tekst lezen als je wilt. Ben je ook niet beperkt door de breedte/oriëntatie van je scherm die op dat moment bepaald hoeveel van het bericht in je notificaties getoond wordt.
In Android kan je door dat balkje naar beneden te vegen alsnog meerdere berichtjes zien (tenminste bij mij in Android 4.2), moeten de berichtjes alleen niet te lang zijn want dan worden ze met ... afgerond.
Widget in je homescreen plaatsen kan je gewoon scrolle door je ongelezen berichten ;)
Als je in Android (4.2 iig) met 2 vingers het bericht naar beneden "trekt" krijg je te zien wat er in die berichten staat.
Hier ben ik het mee eens...Als dit al een probleem is dan denk ik dat je eens naar je relatie met die mensen moet kijken.
En als je het ECHT niet leuk vind, je bent ECHT niet verplicht om de app te gebruiken, uninstall zou ik dan zo zeggen...
De oplossing in de update is natuurlijk altijd mogelijk
[quote[De blauwe vinkjes verschijnen alleen als de gebruiker het chatbericht in de app opent; het lezen en vervolgens negeren van berichten via het lockscreen en de notificatiebalk blijven in iOS en Android mogelijk, zo blijkt uit testen van Tweakers.[/quote].

Maar dat geeft als probleem dat je alleen maar de laatste regel(s) zien. De oplossing hiervoor is een wearable, zoals mijn pebble smartwatch, waarop je de berichten binnenkrijgt en kan lezen.
Hoezo onder de plak zitten wanneer je op zo'n manier moet bedriegen.
Dat zijn wel steeds de scenarios waarom mensen hier tegen zijn.

Persoonlijk vind ik deze feature juist hierom niet erg.
hoe doe je dat met dat naar links swypen want dat werkt niet bij mij .... :O
denk dat dat alleen in een groeps gesprek werkt.. werkt alleen op je eigen berichten though. Ik doe het op iOS , misschien heeft android dat niet.

================================================

Mooi dat iedereen mijn reactie zo bloed serieus neemt XD wat heeft geen zin hebben in boodschappen te maken met of ik een goeie relatie heb :P
Op Android is het bericht ingedrukt houden en dan klikken op i-tje.
In feite doet de functie 'laatst online gezien' nu beter wat hij zou moeten doen dan eerst, omdat mensen er nu waarschijnlijk niet meer een 'hij heeft mijn bericht gelezen' associatie bij hebben. Voorheen was dat overigens ook raar, want 'laatst online' zegt precies dat. Niet wanneer iemand het gesprek met jou geopend had.
Alleen als je nu een bericht wat je verzonden hebt naar links swyped, dan zie je wanneer het bericht is afgeleverd en wanneer het bericht is gelezen. De functie "laatst online gezien" uitzetten heeft geen zin meer zo.

Het boeit mij persoonlijk niet veel of mensen nou kunnen zien of ik het gelezen heb of niet. Als ze er problemen mee hebben dat ik niet meteen reageer, dan ligt dat aan hun en niet aan mij.
Mee eens. Als mensen daar problemen mee hebben ligt dat aan hen. Net zoals dat mensen gaan zeggen dat je na X.00 uur niet meer mag appen.... Daar is Whatsapp toch voor? Laat ze lekker het geluid uitzetten "Nee want ik moet wel de telefoon kunnen horen als ik gebeld wordt"

Overigens, dan naar links swypen is zeker iets van iOS? op Android is er niets te swypen naar links of rechts (4.4.4 Cyanogenmod op SGS3)
Het swipen werkt op mijn S4 ook niet. Maar als je het bericht ingedrukt houdt, zul je zien dat je nu naast het prullenbakje ook een i hebt staan. Als je daar op klikt kan je zien wie het gelezen heeft en wie niet.
Op Android moet je je bericht even selecteren (hold) en dan op het icoontje i drukken naast de doorstuurt icoontjes etc.

Vervelend aan whatsapp dat ze soms functies toevoegen die nergens staan uitgelegd, ze moeten gewoon ff een screenover maken met uitleg als je de app na een update opent

[Reactie gewijzigd door ToFast op 6 november 2014 12:20]

Beetje een vreemde gedachtegang. Dat je na een bepaalde tijd geen (onbelangrijke/ niet-urgente) berichten meer stuurt heeft niets met de ontvanger te maken, dat heeft met het fatsoen van de verzender te maken.

Je deurbel kun je er ook uit trekken, echter niemand doet dat, en fatsoenshalve sta jij niet 's nachts om 1:00 uur aan te bellen.

Vind het heel vreemd dat men bij nieuwe technieken/middelen meteen hun eigen gebruiksregels er bij verzinnen, terwijl we allemaal allang op de hoogte zijn van de gangbare normen en waarden.
Wanneer iemand laatst online was ga ik er vanuit dat ze het bericht ook hebben gelezen. Nu ben ik gelukkig antisociaal genoeg dat ik geen reacties nodig heb.
"Naja soms wil je gewoon iets negeren maar kan het voor andere nu erg bot overkomen als je iets leest en niet antwoord."

Dan negeer je het toch ook? Dan doe je toch ook bot? :)

Dat zijn meer sociale dan technische issues. Schuif het maar af op WA :)
Heel goed dus eigenlijk van WhatsApp. Het helpt mensen zich wat minder hufterig te gedragen in een relatie. Ik ben zelfs van mening dat relaties hier beter van worden. En als je ralatie hierdoor stuk zou gaan dan moet je je serieus af vragen of het wel de juiste partner was voor iemand zoals jij. ...
WhatsApp redt je huwelijk begrijp ik? :)
Waarom is dat een probleem? Als iemand een onmiddellijk antwoord wil dan is er de belfunctie.
Anoniem: 601896
@xnpu6 november 2014 09:40
Maar die belfunctie zit in tegenstelling tot bbm niet in whatsapp, en kost via je provider geld. Aan de andere kant, als iets echt urgent en belangrijk is hoef je het om die paar cent niet te laten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 6 november 2014 11:00]

Volgens mij is er vanaf BB OS 10 geen afname van die extra internetbundel meer. Tenminste op mijn Z10 kan ik gewoon van BBM gebruik maken zonder extra kosten. Of dit nog effect heeft op encryptie e.d. weet ik trouwens niet.
Ik zag het gisteren bij toeval ook, puur omdat ik even 'in' een gesprek zat en grijze vinkjes blauw zag worden. In een ander gesprek met een vriend zag ik ze niet. Hij heeft nog een oudere telefoon en waarschijnlijk ook een oudere versie waarin dit niet werkt.

Of je er nu echt beter van wordt, nee, gaat het de wereld veranderen, nee. Soms kan het handig zijn, soms irritant, maar vooral denk ik dat het aan vele mensen voorbij gaat en het niet zien of er bij stil staan. Kortom, van een mug een olifant maken.

Als je inderdaad echt wat te melden hebt of er is urgentie, dan bel je. Ondanks dat virtuele toetsenborden steeds beter worden kan je nog steeds veel sneller praten dan typen.
Anoniem: 601896
@guapper6 november 2014 09:13
Ik heb naast whatsapp ook bbm op mijn telefoon.
Bbm had deze functie al lange tijd.

En juist voor communicatie binnen de familie gebruik ik bbm.
Primair, vanwege de hoge eind tot eind encryptie. Maar deze 'heeft gelezen'- functie vond ik ook erg prettig.

In een normale relatie is het niet gek dat je onderscheid maakt met of communicatie urgent is of niet. Zeker als ets niet urgent, maar wel belangrijk is, is het logisch dat je daar later in persoon op terugkomt toch? Helemaal in de situatie dat je weet dat je partner druk bezig is met iets belangrijks.
Heeft niet alleen met thuis te maken, maar ook met de druk die opgelegt wordt overal maar op te reageren. "Ik zag dat je mijn berichtje gelezen had, maar waarom reageer je niet". Voorheen kon je gewoon een tijdje negeren en lekker laten belopen. Nu is het meteen zichtbaar.

Dat merk ik ook vaak met facebook waarbij ook te zien is of iemand het gelezen heeft. Komt vaak nog een paar berichtjes achterna om gesprek op gang te brengen indien niet gereageert wordt.
Dit is slecht omdat de meerderheid van mensen zich aangevallen voelt als er niet meteen een antwoord klaar staat. Zoals Dennis al zegt dit gaat een heleboel relaties kapot maken. En bekijk het eens anders, wat voor meerwaarde heeft zo'n functie?
Gelukkig hoor ik niet bij die meerderheid. De meerwaarde is dat ik weet of een bericht gelezen is, in plaats van alleen maar afgeleverd. Op Facebook zit het ook al vanaf het begin en daar heb ik het ook nooit als nadeel gezien.
Dat jij het prettig vindt, maakt het nog niet nodig. Ik begrijp de meerwaarde niet. Als je zeker wilt zijn dat iemand een bericht heeft gezien, zal het wel een belangrijk bericht zijn. Dan mag je er vanuit gaan dat men ook een berichtje terugstuurt, enkel al omdat het van belang is voor jou. Naar mijn mening is dit echter een uitzondering. En in gevallen dat de ontvanger het belang niet ziet, dan kun je nog vragen om een bericht terug te sturen.

Het verplicht laten zien dat je een bericht hebt gelezen is een kromme inbreuk op je privacy. Je hebt immers wel de keus om een bericht niet te lezen, maar je kan van tevoren niet inschatten of het belangrijk is of niet... waardoor je min of meer verplicht bent om ontvangen berichten te lezen, alvorens je het belang kunt inschatten. Maar dan zit je dus wel ongevraagd in een situatie dat men wellicht (snel) een antwoord verlangt. Het verhaal van voldoen aan verwachtingen.

Ik vind het een beetje zoals de telefoon opnemen met je naam, terwijl je zelf niet weet wie je belt... (tegenwoordig soms wel natuurlijk, indien in je contactenlijst). Laat degene die belt zich eerst maar eens bekendmaken. In Nederland wordt het als fatsoenlijk gezien om met je naam op te nemen, ik doe het zelf ook, maar welbeschouwd blijft het de omgekeerde wereld.

Ik wil niet open staan voor communicatie om verantwoording af te hoeven leggen en dat gevoel bekruipt me wel bij deze 'feature' van Whatsapp. In de praktijk verwacht ik er geen problemen mee, maar principieel gezien vind ik het waardeloos.
Hmm, hier kan ik me best in vinden. Even ingaan op je opmerking over belangrijke berichten; als iets echt belangrijk is en je kan niet op antwoord wachten, is het wellicht handiger om te bellen. Dit kan natuurlijk niet in elke situatie, waarin het snel beantwoorden van een Whatsappje wel kan. Maar ik neem aan dat de gemiddelde persoon bij belangrijke berichten ook daadwerkelijk reageert, als is het maar met een bevestiging.

Misschien is het inbreuk op je privacy, misschien niet. De meningen hierover zijn duidelijk heel verschillend. Ik kan me ergens voorstellen dat iemand het frustrerend vind dat het bericht wel is gelezen maar er geen antwoord is gekomen terwijl dat wel nodig is. Maar is het dan na 2-3 minuten al frustrerend of pas na een aantal uur? Ik denk persoonlijk dat dat echt per situatie verschilt.
Ik vind het wel prettig als ik weet dat een bericht gelezen is door iemand. Dat ze er dan niet meteen op antwoorden is een tweede. Dat is dan hun eigen keuze.

Als dit relaties of onderlinge contacten kapot gaat maken in jouw ogen, dan zit er in die relaties of contacten toch al serieus iets mis in de communicatie.
Ik denk persoonlijk als deze functie relaties kaptop gaat maken er heel veel slechte relaties zijn _/-\o_
In deze tijd is de vorm van communicatie over gegaan van bellen naar berichten. Voor veel mensen (vooral jongeren) is de eerste communicatie een bericht geworden. Waar veel mensen (waaronder ik, 32) voorheen eerst deden bellen gebeurd dat nu (bijna) niet meer. Mensen verwachten dus ook dat ze een bericht terug gaan krijgen wanneer deze verstuurd is. Ik heb het hier over een algemene verschuiving die al een tijd plaats heeft gevonden.
Ben ik absoluut met je eens, zo zit ik zelf ook in elkaar. Maar dan nog steeds vind ik niet dat iemand verplicht is om op elk bericht te reageren. Wel als ergens een antwoord voor nodig is.

Stel dat ik een berichtje krijg met een link naar bijvoorbeeld een artikel, en ik heb geen tijd om het te lezen heb ik wel het fatsoen om te reageren dat ik straks er naar zal kijken. Reageer ik er niet meteen op, dan kan dat door de verzender natuurlijk verkeerd worden opgevat maar dat zal heel erg verschillen van persoon tot persoon en wat de relatie is tussen ontvanger en verzender.
Wat je zegt is slechts deels waar. Voor bepaalde vormen van communicatie klopt dat inderdaad voor veel mensen, maar er zijn genoeg zaken waarvoor chat apps niet handig zijn. Als ik bepaalde zaken tot in detail moet uitleggen aan iemand, dan vind ik chat apps heel onhandig omdat de kans dat ze iets verkeerd begrijpen heel groot is. Daarom bel ik in die gevallen liever. Op mijn werk is bellen nog altijd de snelste en meest effectieve vorm van communicatie, als ik iemand niet face-to-face te spreken kan krijgen. Voorkomt veel misverstanden.
En dan? Hoe wil je dan je berichten binnenkrijgen :') ?
Is Whatsapp de enige manier om berichten te versturen tussen mensen?
Zeker niet, en daar doel ik ook niet op.
anadus zegt dat je de functie kan 'omzeilen' door internet te blokkeren voor Whatsapp. Hoe wil jij berichten ontvangen als Whatsapp geen internet mag gebruiken?
Whatsapp gebruiken zonder dat Whatsapp verbinding kan maken met de Whatsapp server is inderdaad zinloos.
Berichten binnenkrijgen kan ook met sms.
Dat weet ik, en daar doel ik ook niet op :) Hij heeft her puur over Whatsapp, daar is internet voor nodig.

Ik zal mijn reactie editen zodat hier geen misverstanden over ontstaan.
Omdat je ook berichten kan ontvangen van mensen die jouw nummer hebben waarvan jij ze niet in jouw telefoonboek hebt opgeslagen.

Als ik dan kijk wie het is zal ik het moeten lezen / foto bekijken -> berichtje openen -> 2 blauwe vinkjes.
Ik wil ook niet dat "onbekenden" zomaar zien dat ik berichten heb gelezen.

Kan me ook voorstellen dat mensen stalkers hebben en dat ze lastig gevallen worden omdat de andere kant ziet dat er wel actief gedaan wordt op Whatsapp.
Ben ik het eigenlijk volledig mee eens.
Het zou inbreuk maken op je privacy e.d. Waarom is dit slecht? Je bent niet verplicht overal op te reageren, wil je ergens niet op reageren dan laat je het gewoon. Simpel zat. Ik hoef persoonlijk ook niet overal een antwoord op, dus ik snap het probleem niet echt.
Het probleem is dat je het nu in de rechtzaak kunt gebruiken als "bewijs" en leesbevestiging. Als je werkgever jou een whatsapp heeft gestuurd krijgt hij nu een bevestiging dat jij het daadwerkelijk hebt gelezen. Er was een rechtzaak hierover geweest, waarbij de werkgever een bericht had gestuurd naar zijn werknemer dat hij/zij op staande voet was ontslagen. Als verdediging gaf de werknemer op dat hij het bericht nooit had gezien, en de rechter ging hier in mee. De twee grijze vinkjes zijn net zoals de "afleverbevestiging" die je krijgt bij een SMS en van je email server, en zijn geen garantie dat de andere partij daadwerkelijk het bericht heeft ingezien.

Nu dat de vinkjes blauw worden, kun je juridisch aantonen dat de persoon daadwerkelijk het bericht heeft gelezen. Aangezien de ouderwetse papieren post minimaal een paar dagen duurt, zou dit kunnen betekenen dat het lezen van een whatsapp bericht gelijk staat aan het lezen van een email met een leesbevestiging: Je kunt je niet meer verschuilen achter het feit dat je het niet hebt gelezen. Het gevaar bij leesbevestigingen is wel dat het niet door elk systeem wordt gebruikt, maar aangezien whatsapp zijn eigen variant van XMPP gebruikt...
Werkt dit dan alleen maar als je Whatsapp daadwerkelijk opent? Of als je bv de widget gebruikt, waar je ook gewoon de berichten kan lezen, komt dat blauwe vinkje dan ook te staan bij de andere persoon?

Wat als je het berichtje leest in het notificatiescherm zonder de app te openen, komt bij de andere persoon ook het blauwe vinkje te staan?

En in het geval van een Moto X kan je kijken zonder te telefoon te unlocken wat er in het berichtje staat, komt dan ook het blauwe vinkje?

Nog iets te veel onduidelijkheden voor mij.
op elke telefoon kan je een whatsapp bericht bekijken en zelfs beantwoorden zonder de telefoon te unlocken. moet je alleen die optie aanvinken in whatsapp.
Of je zet je wifi aan, ontvangt het bericht en zet je wifi weer uit en leest het bericht. Niemand die ziet dat jij t al gelezen hebt.
Voor zover ik heb ondervonden (op de BB Z10) wordt een bericht als gelezen gemarkeerd als het gespreksvenster waarin dat bericht verstuurd is wordt geopend.
Als je het bericht in het unlock scherm leest of in de BlackBerry hub ziet staan, wordt hij niet als gelezen gemarkeerd.

Ook als je in het WhatsApp hoofdscherm bent en het gesprek lang ingedrukt houdt, kiest voor Chat Emailen en de .txt bijlage opent (waar dus ook de nieuwe berichten in staan), wordt het bericht niet als gelezen gemarkeerd.

Als je het dus echt niet wilt laten weten dat het bericht gelezen is, zijn er nog wel omslachtige omwegen om dit voor elkaar te krijgen.
Bericht ontvangen --> mobiel internet uitzetten --> bericht lezen
problem solved :)

[Reactie gewijzigd door Kol Nedra op 6 november 2014 10:34]

Je hoeft geen whatsapp te gebruiken ;)

Ja het is weliswaar handig, maar dit soort dingen maken het gewoon vervelend in gebruik. Mensen worden boos omdat ze denken dat als je het leest, je ook kan reageren... Dat is gewoon niet altijd zo.
Dat ligt niet aan de app, maar aan de mensen die hem gebruiken. Zo heb ik mijn vriendin ooit verteld dat ik op mijn werk haar berichten niet altijd meteen kan beantwoorden, ook al lees ik ze vaak wel meteen. Daardoor nooit gedoe mee gehad.

Het draait om communicatie. ;)
idd, vertrouwenskwestie.

Ik vind het persoonlijk echter zeer irritant als je weet dat iemand niks aan het doen is, wel het bericht leest maar vervolgens niet reageert. En dan ook maar de 'laatsts online' functie uitzet zodat je niet kan zien of het bericht uberhaupt gelezen is (voor mij is online zijn gelijk aan het lezen van de berichten).

Ondanks dat ik er verder niet te zwaar aan til, naast dat ik het niet netjes vind, zijn er dan weer contacten van die andere persoon die dat wellicht wel doen en er dan boosheid ontstaat. Zoals in bovenstaand voorbeeld dat je vriendin/relatie er vragen bij gaat stellen waar je niet op zit te wachten.
Als je relatie echter in een dergelijk stadium zit dan zal er wel wat aan die relatie mankeren.

Ik zou het persoonlijk ook liever selectief zien. Nu stel je dergelijke opties voor alles en iedereen in, maar soms gaat het maar om enkele personen die je wilt beperken in hoe zichtbaar je bent.
Anoniem: 80466
@BLACKfm6 november 2014 10:15
Ik vind het persoonlijk echter zeer irritant als je weet dat iemand niks aan het doen is, wel het bericht leest maar vervolgens niet reageert
Ik vind het heel irritant als iemand denkt dat hij/zij bepaalt wat iemand anders wel of niet moet doen.
Wel willen weten wat iemand naar je stuurt maar het vervolgens niet nodig vinden om daar op te reageren...

Als iemand de tijd heeft om zijn whatsapp te openen (of je nou aan het autorijden bent of lui op de bank aan het tv kijken) dan kan je ook prima reageren.

Maargoed, dat is mijn mening, andere hebben zo hun eigen visie. De meeste mensen willen blijkbaar wel de lusten maar niet de lasten.
Heb je al ooit bedacht dat iemand misschien over het antwoord wil nadenken en dat dat een rede kan zijn om niet meteen te reageren?

Dit soort opvattingen is dus precies waar alle poehaa omtrent die blauwe vinkjes over is ontstaan.
Een ja of nee antwoord is veelal niet even iets waar je lang over moet nadenken lijkt mij, en een simpele 'Daar kom ik later op terug' reactie is dan snel gemaakt.

Maargoed, ik zag dat het zelfs al in het 'nieuws' gekomen is, dus het wordt weer een hele aluhoedjes discussie. Ik ruik de boycots alweer en mensen die het woord privacy schreeuwen en in 1 zin het woord facebook erbij roepen.

Zoals het mooie voorbeeld op TV werd gegeven, we gluren graag, maar als we zelf bekeken worden dan zijn we op de teentjes getrapt.

Ik vind het een mooie en handige feature, ik hoop dan ook niet dat het uitgezet kan worden en je hooguit moeilijk moet gaan doen met vliegtuigmodussen. Want als je de tijd hebt om zoveel moeite te doen om niet gezien te worden dan heb je ook de tijd om antwoord te geven.
Ik ben het ook eens hoor met jouw laatste alinea. Ik vind het wel een handige functie. Ik ga er ook niet wakker van liggen en zal ook niet anderen achter de broek aan zitten, ik ga er vanuit dat mijn whatsapp contacten er ook zo over denken.
hoe weet jij dat de andere niets aan het doen is?
aannames zijn per definitie fout. En voor een ander denken, zou ik aan de ander overlaten.

Ik erger me dood aan mensen die dan weer zeggen, ja je hebt je bericht gelezen dus antwoord dan ook ff.

Per definitie antwoord ik alleen als ik me daar toe geneigt voel of tijd heb. En ja dan gaan er wel eens zaken niet goed, that's life! Je smartphone anders met de achterkant omhoog en dan geluid uit, heerlijk, de eenige manier dat ik me kan concentreren op mn werk.
Ik begrijp dat niet. Als je wilt dat iemand meteen reageert, dan bel je. Als je een bericht stuurt, dan kun je gewoon niet verwachten dat iemand meteen reageert. Je weet niet wat die persoon aan het doen is. Zit hij in de auto? Bij de tandarts? Whatever. De enige zekerheid die je hebt, is dat de persoon het bericht heeft gelezen. Dat is voor mij persoonlijk genoeg. De zender heeft zelf ook verantwoordelijkheid in het kiezen van zijn medium. Mensen die een half uur later al bellen om te vragen of je hun e-mail hebt gelezen......grrrrr.
Als het zo belangrijk is dan had je moeten bellen..
Helemaal raak, communication is the key! :Y)
Dit gaat weer een heleboel relaties kapot maken... ik hoop eigenlijk dat het uit te zetten is (net als dat laatst gezien status verhaal)
Waarom zou dit relaties kapot maken? Ik heb niet altijd direct tijd/zin om direct te reageren ook al heb ik iets wel gelezen, als mensen dat niet snappen zegt meer over de ander dan over mij denk ik.
Omdat je dan gelijk iets krijgt als "Hee, je leest ze!! Waarom reageer je niet?!?!?!?!" etc. Dat was al met die "laatst gezien ellende".
Als zo iets je relatie kapot maakt, dan was je relatie al kapot.
Leuke oneliners, maar zo zit de realiteit nou eenmaal in elkaar. Whatsapp is, hoe triest je het ook mag vinden, een belangrijke communicatiemiddel, net als facebook en email.
Ik ontken toch ook niet dat het een belangrijk communicatiemiddel is.

Maar als je vriend(in) altijd verwacht dat je binnen 2 seconden reageert als je een bericht hebt gelezen, dan is er wat mis in de communicatie in je relatie. Of je vertrouwd elkaar gewoon te weinig.
Er zit wel iets in. Als WhatsApp dreigt je relatie stuk te maken, dan klopt er iets niet. Het is slechts een communicatiemiddel en als dat niet werkt in je relatie, dan stap je over naar iets dat wel werkt. Je relatie hoeft niet onder een app te lijden.
"Omdat ik whatsapp gebruik als vriendenfilter... jij bent net blijven hangen, goodbye!"

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 6 november 2014 08:59]

Misschien had ik quotes moeten gebruiken, dat was niet aan jou gericht maar dat was de tekst die ik suggereerde om terug te sturen naar dat soort mensen ;-)
Vrienden die gelijk van die drama genereren als je even iets later reageert heb je niet nodig.
Da's een hele goeie. Zet ik in als template als je het niet erg vindt :)
Omdat je dan gelijk iets krijgt als "Hee, je leest ze!! Waarom reageer je niet?!?!?!?!" etc. Dat was al met die "laatst gezien ellende".
Dan is dat meer een persoonlijke kwestie, vooral een gebrek aan volwassenheid neem ik aan.
Het vreemde is dat ik automatische updates uit heb staan, en zelf niets upgedate heb. Maar ik heb wel de blauwe vinkjes in whatsapp, dus ze updaten ook nog ongeoorloofd.
Ligt er maar net aan hoe het werkt, mogelijk worden de vinkjes gewoon in de call/feed geplaatst en hoeft je app er dus ook niet voor bijgewerkt te zijn.
Ik zie al dat dit actief is! Is er al iets bekend over het uit zetten van deze feature?
als je relatie sneuvelt om blauw vinkje, was het sowieso al niet veel :+
Het probleem zit hem niet in whatsapp, maar in de verwachtingen van mensen. Mensen verwachten altijd maar dat je gelijk reageert. Dat het ook normaal is om een compleet gesprek uit te schrijven in plaats van elkaar gewoon even te bellen. Het feit dat ik tijd heb om iets te lezen, wil niet zeggen dat ik ook tijd of zin heb om gelijk te reageren. Als de ontvanger gelijk een reactie van mij wil, dan moet hij gewoon bellen. Op een gegeven moment weten mensen dat bij je en veranderen de verwachtingen vanzelf :)
Zolang je niet de (persoons)chat zelf opent, blijft het vinkje grijs. Niks aan het handje dus!

Hoofdvenster van Whatsapp maakt het NIET gemarkeerd.

[Reactie gewijzigd door Richard_AFC op 6 november 2014 10:02]

Deze functie had ik al jaren geleden op mijn BlackBerry met BBM... mijn relatie is nog steeds niet stuk hoor...
Het lijkt me trouwens straf dat WhatsApp gebruikers hier plots wakker van liggen. Velen verstaan de groene vinkjes al niet...
er zijn ook apps die in staat zijn om niet te laten zien dat je online bent.
Zouden deze apps ook in staat zijn om dit tegen te houden. Soms heb je niet altijd zin om te reageren.

Daarnaast in als er 1 bericht binnenkomt dan kun je het bericht in de taakbalk van Android al lezen. Zou dat dan ook zichtbaar zijn dat je dat gezien hebt.
Zijn dit niet vaak die apps die gewoon je Wifi en 3G verbinding killen?
apart, windows phone had deze functie al twee weken bijna.
Ook hebben ze nu twee vinkjes in groepsberichten ipv 1 bij windows phone om aan te geven dat ze bij alle ontvangers zijn aangekomen (zelfde dus als bij privegesprekken).
Lijkt me sterk. Eerst zeurt men dat men iets wil lezen als het gelezen is en nu is weer een privacy probleem, het is nooit goed.

Mooie was telegram. Ohh yes daar zie je wel als iemand het gelezen heeft. Nu heeft eindelijk whatssapp het ook is het weer niet goed.
De functie is juist in leven geroepen om dat te voorkomen, aangezien heel veel mensen niet begrepen wat het tweede vinkje betekende:
http://www.abc.es/socieda...estudio-201310071151.html
(Gebruik Google Translate)
Vroegah, had je bij email ook de ontvangstbevestiging en de leesbevestiging.
Die kan je nog steeds aanzetten, echter vrijwel alle mailservers sturen een bericht terug dat het bericht in goede orde ontvangen is, maar verdere bevestigingen niet worden verzonden..

Dus kennelijk is dit niet sociaal of onwenselijk.. Ik zelf vind dat ook. Ik lees vaak kort een mail, prioriteer het en markeer het vaak als ongelezen, zodat je weet dat je nog ongelezen items hebt.

Voor WA vind ik dat ook... ik wil de mogelijkheid hebben om het uit te kunnen zetten net zoals in iMessage van Apple.
Sorry maar als je relatie 'kapot' gaat omdat er niet gereageerd wordt op whatsapp berichten is er iets goed mis hoor.
Als dit al je relatie kapot kan maken, is het sowieso nooit een al te beste relatie geweest in mijn ogen.
“If you tell the truth, you don't have to remember anything.”
― Mark Twain
Als dat zo is dan is de relatie al kapot alleen nog niet uitgesproken...
Wat een onzin......dat relatie stuk kunnen gaan door Whatsapp is in mijn ogen echt over de top |:(

Dan doe je toch iets niet goed in je relatie......
Anoniem: 178686
@DennusB6 november 2014 19:14
Als blauwe vinkjes je relatie kapot maakt dan kan je er maar beter meteen een punt achter zetten...
Oh jeej.. dat gaan veel vrouwen leuk vinden.
:/ "Je hebt me berichtje gelezen!! Waarom reageerde je niet?!"

In groepsgesprekken lijkt het me wat onhandiger.. er hoeft dus maar 1 iemand het niet gelezen te hebben.. en dat blauwe vinkje komt er dus nooit?
Het vinkje komt er dan inderdaad niet te staan. Wel kan je bij je eigen berichten in een groepsgesprek zien wie en wanneer het heeft gelezen of alleen het bericht heeft ontvangen.
Jawel. Het blauwe vinkje verschijnt in een groepsapp als alle leden het hebben gelezen.
In groepsgesprekken is het tweede vinkje uitgeschakeld, ik neem aan dat het blauwe dan ook uitgeschakeld is.
Het tweede vinkje in een groepsgesprek verschijnt wanneer het bericht bij iedereen in de groep afgeleverd is. Als iedereen ook het berichtje gelezen heeft (dus app open gehad) dan worden de vinkjes blauw.

Edit: Bron is de FAQ:

In a group chat, the second check marks will appear when all participants in the group have received your message. The two blue check marks will appear when all participants in the group have read your message.

[Reactie gewijzigd door kipsofthemud op 6 november 2014 08:38]

Dit is dus ook nieuw? Handig, maar hoe zit het dan met de laatst gezien status.

[Reactie gewijzigd door Mijnenveger op 6 november 2014 08:45]

Klopt, maar als je dan het bericht selecteert en vervolgens op het info symbooltje bovenin klikt kan je precies zien wie het bericht al heeft ontvangen en wie het heeft gelezen.
Net even gecheckt, maar dat infosymbool zie ik alleen bij 1-op-1 gesprekken. Niet in groepsgesprekken. Op v2.11.432 tenminste.
Je kan via message info per persoon zien wie hem ontvangen en gelezen heeft.
Groepsgesprekken hebben dit niet, en hebben ook nooit de status 'Laatst gezien..' atans ik zie sowieso geen vinkjes in mijn groep app
In groepsgesprekken zal het niet van toepassing zijn, net als het tweede vinkje
In groepsgesprekken heb je soms wel eens 'die vriend' die eens in de week whatsapp opent. Dat vernietigd gelijk de werking van dit systeem. Beter konden ze het doen zoals in Telegram waar achter de naam wordt gespecificeerd of het bericht is gelezen of niet.
Bij groepsgesprekken komt op dit moment ook geen dubbel vinkje, wat 'ontvangen' betekend. Ik neem dus aan dat de blauwe vinkjes ook niet worden toegepast op groepsgesprekken.

EDIT: Blijkbaar werkt het wel in groepsgesprekken, zojuist opgemerkt.

[Reactie gewijzigd door ghangster op 7 november 2014 16:44]

Ik vond het sowieso al niet nodig dat mensen konden zien wanneer ik het kon zien. Dit kan je uitschakelen, dan werken de blauwe vinkjes ook niet.

Opties>account>privacy> laatst gezien op niemand zetten.
Ik geloof dat dat alleen op iOS kan, niet op de Android versie?
Dat kan al een poosje op de Android versie. Sinds januari dacht ik.
Die optie staat ook in de Windows Phone versie.
Bevind zich op dezelfde locatie als dicee aangeeft.
Net deze optie geupdate.

[Reactie gewijzigd door Emiel1984 op 6 november 2014 08:30]

Dit kan inderdaad op, iOS, android en windows phone.
Ah inderdaad, my bad.
Dat klopt niet, die functie staat altijd bij aan, maar zie gewoon de blauwe vinkjes en anderen ook bij mij.
Hier hetzelfde, het setten van die instelling op 'Niemand' resulteert nog steeds in blauwe vinkjes bij de verzender :'(
dat is raar ik heb mijn privacy instellingen op niemand staan en er komen geen blauwe vinkjes bij de ontvanger of verzender
Dan heeft die ontvanger waarschijnlijk nog niet geupdate.
Ik heb het net zelf getest, als ik die optie op "mijn vrienden" heb staan. Dan kunnen "mijn vrienden" dit zien. Heb ik deze optie op niemand staan. dan kan niemand dit zien. Het geldt dus ook andersom, heeft iemand anders dit op "mijn vrienden" staan, dan kan jij de blauwe vinkjes wel zien!
Werkt niet voor de nieuwe functie...
Onzin, vinkjes zijn niet uit te zetten.
Dit zet alleen de functie uit die laat zien hoe laat je voor het laatst online was. Die doet niks met leesbevestigingen.
Zo is het ingesteld bij mij maar die blauwe vinkjes zie ik wel in zowel een groeps app als met 1 persoon. Dus dat werkt niet.

[Reactie gewijzigd door GRUMBLER op 6 november 2014 16:30]

Gisteravond heb ik van een hoop mensen in groepsgesprekken gehoord dat ze het echt enorm storend vinden, net zoals ik. Zelfs de minst privacy bewuste mensen voelen zich nu wel erg 'bekeken'...

Ik hoop dat het binnenkort weer terug gedraaid wordt want ik kan me toch echt niet voorstellen dat er veel mensen blij worden van deze 'feature'.
Privacy-bewuste mensen gebruiken geen Whatsapp.
Leuk, maar ik ben wel degelijk privacy-bewust - alleen geen enkele van mijn vrienden heeft ook maar iets met tech of privacy (het kan ze niks schelen normaal gesproken "omdat ze niks te verbergen hebben" maar in dit geval kunnen ze er echt niet omheen) en dus willen zij niet overstappen naar een alternatief, en dus zal ik het ook moeten blijven gebruiken om met hen op dezelfde manier in contact te kunnen blijven.
Dus als je tegen je vrienden zegt dat je WhatsApp niet gebruikt, dan heb je geen contact meer met je vrienden? En ze willen niet met jouw op een andere manier communiceren zoals SMS of telefoon?
"dus zal ik het ook moeten blijven gebruiken om met henop dezelfde manierr in contact te kunnen blijven"

In mijn geval zou dat betekenen dat ik verschillende leuke, handige, of vrijwel noodzakelijke groepsgesprekken mis loop. Duidelijk genoeg zo?
Flauwe opmerking. Als het noodzakelijk is, willen je vrienden vast jouw even bellen of SMS'en lijkt mij.
Dit is een probleem ja. Tot nu toe weersta ik de druk. Als ze me nodig hebben ben ik te bellen, te sms'en, te mailen. En daarnaast heb ik nog een half dozijn IM-accounts uit het pre-Whatsapp tijdperk.
Er zullen ook mensen blij van worden. Ik ben een dinosaurus en heb geen data-abonnement op mijn mobieltje en gebruik whatsapp dus alleen als ik op wifi ben, en dat kan weken lang niet zijn. Ik krijg regelmatig klachten dat ik niet reageer op whatsapp. Dat is nu dus voorbij.
Waarom maken er een hoop mensen hier zoon groot punt van?
Als mensen er niet tegen kunnen dat je niet reageert dan zegt dat meer iets over hun dan over jou. Soms heb je alleen tijd om te lezen en niet te reageren. Als je je daar al moet gaan verantwoorden dan klopt er iets niet.
Met emailen kan je ook vragen om een leesbevestiging te sturen of vragen anderen hierom, prima ja ik heb hem gelezen meer ook niet. Hoef je toch ook niet meteen te antwoorden?
Je trekt een fysieke brief open met een rekening erin, je bekijkt het en stopt de rekening terug in de envelop en komt op de stapel te liggen en je neemt er later pas actie op.
Snap echt niet dat mensen zich hier druk om kunnen, als je je zo verplicht voelt om direct dan te moeten reageren dan klopt er iets niet. Als er iets echt urgent is dan gebruik je gewoon de hoofdfunctie van het apparaat wat je vast hebt, de "belfunctie".
"Als mensen er niet tegen kunnen dat je niet reageert dan zegt dat meer iets over hun dan over jou."

Het is niet aan de app om te bepalen of je deze functie gebruikt of niet. De privacy is al enorm onderuit gehaald door al deze technieken, maar dit soort dingen zetten 't nog even verder aan.

Je vergelijking met de brief gaat niet op. Als jij de brief open trekt komt er bij de andere kant echt geen berichtje binnen dat jij 'm gelezen hebt. Je bent vrij om te bepalen wanneer jij actie onderneemt.

Ik zit er niet op te wachten als ik midden in de nacht een whatsapp binnenkrijg, om deze toevallig te lezen en dan de volgende dag te moeten verantwoorden waarom ik niet ff gereageerd heb.

Je word een beetje gedwongen om aan al deze onzin mee te doen als je nog een beetje bij de huidige maatschappij wil horen, maar van mij mogen ze 't allemaal opdoeken. Facebook is een grote tuin van onzin geworden en is meer een soort roddelblad van de familie geworden volgens mij, wat regelmatig tot oorlog leid tussen mensen.

"vroeger" had je SMS. Dan kreeg je alleen nuttige info en niet elke scheet van de hond werd doorgezonden of opgenomen. Whatsapp is gewoon 99% onzin wat je binnen krijgt. Ik heb al diverse mensen op de 'ignore' staan.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 6 november 2014 10:32]

Ik zit er niet op te wachten als ik midden in de nacht een whatsapp binnenkrijg, om deze toevallig te lezen en dan de volgende dag te moeten verantwoorden waarom ik niet ff gereageerd heb.
Maar dat is het hele punt van BaszCore , waarom moet jij je verantwoorden?
Omdat die andere persoond vindt dat zijn vraag zeeer belangrijk is. Jij vindt van niet of hebt er even geen zin in. Dan gaat die persoon vragen waarom je niet reageerde, als jij dan zegt dat je andere prio's had of geen zin dan stuit dat meestal op weerstand.
Voor het invoeren van deze functie kon je dit soort 'problemen' voorkomen doordat die persoon niet wist of je t had gelezen of niet.
En dat is ook weer een punt van de huidige waarom moet alles meteen en direct gebeuren? Vroeger hadden we helemaal niks en ging alles goed en ik denk zelfs met veel minder gezeur dan nu. Zelf is dat allemaal ver voor mijn tijd maar komop he waarom moeten nu direct reageren? Hebben we geen geduld meer ofzo? Mag je geen moment meer voor jezelf hebben? Als het echt dringend is gebruik dan lekker de belfunctie.
Zo denk ik er ook over. Alleen een deel van mijn vrienden/kennissen misschien niet. Maar misschien valt het mee :)
"Soms heb je alleen tijd om te lezen en niet te reageren. Als je je daar al moet gaan verantwoorden dan klopt er iets niet."

Soms ook wel, maar dan heb je geen zin. Helemaal vervelend als iemand bijvoorbeeld een in zijn ogen dringende vraag stelt, maar jij zit lekker met je vriendin/vrouw/man/partner/hond/kat een filmpje te kijken.

Dit is weinig gevallen een verbetering, enkel wanneer iemand alleen een mededeling doet in de trant van 'ben wat later' zou het voor mij wenselijk zijn.
Hmm, ik check nu altijd simpelweg het 'laatst online' regeltje - als dat is na de timestamp van het laatste berichtje, dan is het gelezen :+
Dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn.

Wanneer ik bijvoorbeeld nieuwe berichten heb in meerdere gesprekken, dan kan ik enkele gelezen en/of beantwoord hebben. Ik ben nu 'wel' online geweest, maar ik kan één van de gesprekken niet gelezen hebben ;)
Haha dat snap ik, maar voor mijn eigen simpele kijk op het leven hou ik dit aan. Als mensen dan niet reageren hebben ze het vast te druk ofzo :P Tenslotte heb ik vaak genoeg zelf ook een hele dag geen telefoon bij me ;)
Ik snap het, het is ook gemakkelijk. En we moeten dingen ook niet wenselijk moeilijker of ingewikkelder maken dan ze zijn.

Kon het alleen niet laten om 'niet' te reageren, het zal de koffie of de ochtend geweest zijn. Nu weer kalm als een beekje O-)
Ik heb 'laatst online..' uitstaan, geen sociale controle door anderen en door mij, vond dat wel ideaal. Dat zit er nu dus niet meer in :p
Een functie waar een heleboel mensen niet om hebben gevraagd... als ik kan/wil reageren komt dat heus. Nu word ik zometeen aangesproken op het feit dat ik een bericht zou hebben gelezen volgens het device van de verzender.

Het zou net als bij mail een optie moeten zijn 'bevestiging versturen'. En dan uiteraard niet per bericht, maar in z'n algemeenheid. Het lijkt zo praktsich, maar heeft heel veel impact.
Niemand vertelt jou dat jij je druk moet maken over wat anderen wel niet van jou denken als je een keer wat later reageert.

[Reactie gewijzigd door amsterdamned op 6 november 2014 09:29]

Wat ze van me vinden is een ander punt, het gaat er op dat je er op aangesproken gaat worden. Denk dat dit vooral bij jongeren een issue gaat worden... ik reageer wel vaker niet :P
Waarom ga je er vanuit dat mensen dat niet begrijpen? Ik denk dat de meeste heus wel in zullen zien dat je niet 24/7 klaar kunt staan om je berichten te beantwoorden. En in het geval van die ene onzekere vrouw in je lijst: niets staat je in de weg om haar even uit te leggen waarom je niet altijd meteen reageert. ;)
Dat werd is tijd. Andere messengers hadden dit al lang! Bijvoorbeeld Line heeft "read" staan als het gelezen is.
Het is niet een heel erg gewilde functie. Ik lees vaak mijn berichtjes en beantwoord wat later als het niet dringend is. Als mensen nu zien dat ik de berichtjes gelezen heb, gaan mensen zich afvragen of ik vergeten ben te antwoorden, geen behoefte heb om te antwoorden, enz..

Sommige mensen gaan achter zo'n blauw vinkje dingen zoeken die niet nodig zijn en dat verslechtert de communatie naar mijn mening. Vooral bij tieners zal dit het geval zijn.
Dat ligt meer aan de gebruikers... Ik vind het ideaal dat dit er nu is. Vaak als ik mensen op haal met de auto stuur ik altijd even een berichtje dat ik voor sta. Berichtje terug is overdreven maar twee blauwe vinkjes dat ik zie dat die gene het heeft gelezen bied voor mij een enorme uitkomst.

Als je relatie of vriendschap onder dit soort zaken te leiden heeft moeten mensen zich echt eens afvragen of ze wel vrienden hebben...
Berichtje terug is overdreven maar twee blauwe vinkjes dat ik zie dat die gene het heeft gelezen bied voor mij een enorme uitkomst.
Ik vind het een beetje ironisch. Berichtje terug overdreven, terwijl twee blauwe vinkjes dezelfde functie hebben in deze situatie.
"Dat ligt meer aan de gebruikers..."

Inderdaad, en dat is ook wat ik bedoelde met "Het is niet een heel erg gewilde functie". Omdat die groep van gebruikers het liever niet heeft. Ik zeg niet dat het een slechte toevoeging is, of dat niemand het wilt. Waarschijnlijk zal er ook de optie zijn om dit uit te zetten en dan is er natuurlijk helemaal niets aan de hand.
Dan moeten die mensen eens realiseren dat je niet de hele dag klaar kunt staan om je berichten te beantwoorden. Jij bepaalt hoe je je tijd indeelt, niet zij. Als iets werkelijk belangrijk is, dan moeten ze maar even bellen toch?
precies ze hebben immers toch je nummer al:P
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee