WhatsApp zet bèta-versie online waarin blauwe vinkjes uit kunnen

WhatsApp heeft een bèta-versie van zijn app online gezet, waarin gebruikers de omstreden blauwe vinkjes kunnen uitschakelen. De testversie staat nog niet in de Play Store of App Store. De blauwe vinkjes zijn sinds WhatsApp ze inschakelde omstreden.

Dat het uitschakelen van de blauwe vinkjes mogelijk is in de nieuwe testversie, met volgnummer 2.11.444, merkten diverse tweakers op GoT op. De testversie werkt alleen op Android: het is nog niet mogelijk om de beta te installeren op iPhones, maar het ligt voor de hand dat WhatsApp de definitieve binnen afzienbare tijd in de App Store en Googles Play Store zet.

De optie zit onder Account-Privacy in de Instellingen en heet Read Receipts. Wanneer gebruikers de optie uitschakelen, ziet de gebruiker zelf ook geen blauwe vinkjes meer van andere contacten; daarmee is de situatie terug van voor WhatsApp de blauwe vinkjes inschakelde.

De blauwe vinkjes duiden aan dat de ontvangende partij het bericht echt gelezen heeft. De chat-app schakelde de functie vorige week in en nog diezelfde dag kwam het gerucht naar buiten dat het een functie was die gebruikers zouden kunnen gaan uitschakelen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

14-11-2014 • 09:00

198 Linkedin

Submitter: maarud

Reacties (198)

198
192
129
3
1
36
Wijzig sortering
Handig :)
Wel zo eerlijk, dat wanneer je het uit zet, je het ook niet van een ander kan zien, top!

[Reactie gewijzigd door SuperVeloce op 14 november 2014 09:01]

Waarom is dit handig? Ik vond het fijn om te zien of ze het gelezen hadden. Boeide me niet of ze meteen antwoorden of niet, dat is ieders keus.

Ik miste dit al sinds het begin dat ik whatsapp gebruikte. Maar mensen gooien te onpas met de woorden: "Mijn privacy komt in het gedrang"...

Mensen moeten eens accepteren dat het moment ze gebruik maken van openbare diensten (ja internet is een openbaar iets) dat ze een stuk privacy weg geven. Hoeveel is aan henzelf. Niemand verplicht je om whatsapp te gebruiken.
Mensen moeten eens accepteren dat het moment ze gebruik maken van openbare diensten (ja internet is een openbaar iets) dat ze een stuk privacy weg geven. Hoeveel is aan henzelf.
Precies dat is aan henzelf, ze kunnen nu namelijk helemaal zelf bepalen of jij kunt zien of ze het bericht gelezen hebben of niet.

[Reactie gewijzigd door realmadridsi op 14 november 2014 09:56]

ik stel voor een feature dat je kan instellen dat mensen alleen jouw berichten kunnen lezen als je daar ook een bevestiging van krijgt.

Als ze geen bevesitiging willen sturen mogen ze ook het bericht niet lezen.

Dan werkt het twee kanten op.
Iedereen kan zelf kiezen voor privacy en iedereen die bevestigingen wil hebben kan dat proberen af te dwingen.
Privacy lol...
Dit is echt het misbruiken van dat argument (ja, ja... Als je het mij vraagt...)

Anyway, naar mijn mening is de enige reden om de blauwe vinkjes uit te willen zetten dat je kunt verschuilen achter het niet gelezen hebben van een bericht.

Dit maakt iemand wat mij betreft onbetrouwbaar...

edit je --> iemand...

[Reactie gewijzigd door Boonanzor op 14 november 2014 11:34]

Ik ben iemand die niet direct reageert op de berichtjes die ik lees. Ik heb nu al van iemand de vraag gekregen waarom ik niet reageerde op zijn berichtjes want hij had gezien dat ik zijn berichtje wel gelezen had.

Ik vind het dus handig als ik de blauwe vinkjes kan uitzetten zodat ik niet hoef te verantwoorden waarom ik niet direct reageer op berichtjes. Maakt mij dit dan een onbetrouwbaar persoon?
Nee hoor, voor urgente zaken moet je m.i. ook gewoon even bellen.
Ik heb jaren een bijbaan gehad in een elektronica winkel. Op sommige dagen was het heel druk in de winkel en voor de telefoon. Mensen in de winkel kregen hier altijd voorrang. Ik ben dus heel goed in het negeren van rinkelende telefoons als ik andere prioriteiten heb.

Zouden meer mensen moeten doen. Ipv gesprekken ronduit stoppen om de telefoon te pakken of zoals jij zegt, netjes te zijn en te reageren.
Zelfde geldt voor vrienden van mij die zijn gescheiden. Blauwe vinkjes hebben vooral tot ellende met hun ex-en geleid vanwege "je negeerd me" terwijl je in sommige gevallen gewoon eerst nog even moet nadenken over wat je wilt terugsturen als reactie (al dan niet omdat je eerst nog wat moet uitzoeken)...
En precies om dit soort dingen zien veel menselijk de blauwe vinkjes liever niet. Het zit in de natuur van de mens om zo snel mogelijk een reactie te willen hebben. Wanneer je dan ook nog kan zien wanneer iemand je vraag heeft gelezen raakt het geduld helemaal op.

Gebeurd ook erg vaak dat iemand het programma even opent om te reageren in een werkgroep, maar eerst uit de chat moet gaan van degene die als laatste een berichtje gestuurd heeft. Dan staat er dus "gelezen". Maar is dit absoluut niet waar. Als de ander je dan hoort zeggen dat je het niet gelezen hebt zijn meteen de poppen aan het dansen, vooral in relaties.

Daarom juich ik deze optie alleen maar toe; je moet zelf weten of je het wil of niet wilt laten zien, maar dan mag je bij anderen ook niets zien. Eerlijker kan het niet zonder het gemak van de dienst om zeep te helpen.
Krijg je straks dan niet de vraag: "waarom heb jij je blauwe vinkjes uitstaan?"?

Overigens vind ik niet dat dit jou onbetrouwbaar maakt. Hooguit de ander een tikkeltje nieuwsgierig en/of achterdochtig.
Waarom zou je je uberhaupt verantwoorden...? Je hebt ff geen zin of tijd om te reageren, punt. Als de verzender daar niet tegen kan is dat toch niet jou probleem...?

Kom op zeg ;)
Volgens mij wordt hier langs elkaar heen gepraat (of ik zit er langs).
Whatsapp geeft de optie om de blauwe-vinkjes-optie in of uit te schakelen.
Als je dus niet wilt dat een ander weet dat jouw berichten gelezen zijn, dan kun je dat andersom ook niet (wel zo eerlijk, vind ik).

Mocht jij het aan hebben staan en de ander uit, dan kun je dus niet zien of de ander jouw berichten heeft gelezen (en de ander bij jou ook niet).

Mocht je dus willen weten of iemand zijn berichten heeft gelezen, moet je vragen of de ander dat aan zet. Volgende feature is dan waarschijnlijk dat je dat per contact kunt regelen.

Wat betreft privacy vind ik het discutabel: volgens mij is dit schijnprivacy: je kunt wel of niet gelezen wel verbergen voor degene met wie je contact hebt, maar het is niet duidelijk of dit bij Whatsapp of op je telefoon wel bekend is. Ik verwacht dat ergens wordt opgeslagen dat een bericht wel of niet gelezen is en dat dit niet voor alle berichten wordt gedaan op het moment dat je de functie in of uitschakelt. Dus ook als de functie uit staat, zal er (vermoed ik) op je telefoon data zijn waarop blijkt of je een bericht wel of niet hebt gelezen. En dat een andere contact dat niet in kan zien betekent niet of Whatsapp dat niet kan. Of de NSA of AIVD.

Binnenkort ook rode vinkjes:
Speld.
En nog meer:
klik.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 14 november 2014 12:05]

Ik vind deze feature al vervelend bij de email.. laat staan bij elk whatsapp berichtje.. |:(
Zo'n functie is er helemaal niet bij email. Misschien Microsoft's leesbevestiging, maar dat is geen standaard en werkt nagenoeg nergens. Plus je kan het gewoon uitzetten zonder dat er iets gebeurt.
Binnen beheerde omgevingen (zoals Exchange) kan je dat wel doen. Maar voor e-mail hanteer ik zelf tegenwoordig: Ik kijk pas om 11:00u heel even e-mail, en dan pas een uurtje voor ik weg ga.

Als er tussentijds iets belangrijks is, bellen ze wel :)
Ja maar we hadden het over globale messaging he ;) niet over groupware.
Internet is een openbare dienst :') Wat een onzin. De huisarts vertelt toch ook niet aan al jouw mede-klanten wanneer hij jou voor 't laatst heeft gezien?
Op internet is - als je wilt - prima een besloten communicatie mogelijk.
Sorry, maar die vergelijking raakt kant nog wal..

Het feit dat je in een besloten gesprek met iemand op whatsapp wel of niet kunt zien of diegene je bericht gelezen heeft staat in geen enkele vorm gelijk aan het openbaar bekendmaken van jou bezoeken aan een huisarts (door de desbetreffende huisarts)

Het is niet discutabel dat er besloten communicatie mogelijk is.

Deze vinkjes hebben niets met privacy te maken, maar meer met de manier waarop de huidige samenleving denkt en doet. Wanneer iemand er niet tegen kan dat je niet meteen zou reageren wanneer ze zien dat je iets gelezen hebt, is dat hun issue, niet de jouwe.. Daarnaast kan men ook nog altijd andere messaging diensten gebruiken, en wanneer iets ECHT dringend is, werkt bellen nog altijd het beste, aangezien je dan ook er zeker van bent dat wanneer je iets vraagt, je ook meteen antwoord krijgt.
Sorry maar dit is toch echt 1 van de meest waardeloze vergelijking mogelijk!
Uiteraraar is het goed dat we tot op zekere hoogte kunnen bepalen wat wel en niet van onszelf op internet komt en je privacy een beetje in de gaten houden.
Maar bijna niemand zal een dienst (zoals whatsapp) niet meer gebruiken door een blauw vinkje.
Het hele argument privacy vind ik zoiezo een beetje misplaatst hier. wow heftig hoor! iemand kan zien dat jij naar je telefoon hebt gekeken. (mening!)

Het is wel goed dat whatsapp wel luisterd naar de kritiek die het krijgt en er iets mee doet, ook is het goed dat dit mensen wat meer mogelijkheden geeft tot aanpassen van dit soort functies mocht je echt het gevoel hebben dat dit een ontzettend privacy inbreuk zou zijn.
Privacy is hier juist wel heel erg op zijn plek. Wacht maar af totdat dit in een rechtszaak gebruikt gaat worden. Iemand heeft je via whatsapp iets gestuurd en kan zien dat je het hebt ontvangen en zelfs gelezen. En de vinkjes in Whatsapp zijn bewijs. Ik kan legio scenario's bedenken waarmee iemand dit tegen zelfs compleet vreemden zou kunnen misbruiken.
Daarnaast. Dat je niet kan nuanceren en deze instellingen alleen op volledig aan of volledig uit kan zetten is dan ook triest. Je zou dit per contact of groep moeten kunnen nuanceren. Als voorbeeld. Aan voor vrienden en collega's en uit voor bijvoorbeeld contact met derden over bijvoorbeeld een marktplaats advertentie of dergelijke.
Je slaat in je proces een cruciale stap over. De blauwe vinkjes duiden op het feit dat je scherm actief is geweest op het moment dat het bericht van de ander verschenen is.

Ik schat dat in 90% van de gevallen iemand dan ook het bericht daadwerkelijk gelezen heeft, maar daar mag je niet zomaar van uitgaan. Er is nog een groot verschil tussen het open hebben staan van de chat waarin het bericht verschijnt en het daadwerkelijk gelezen / kennis hebben genomen van hetgeen verstuurd is (beetje 't kijken of zien verhaal).

In het door jou genoemde voorbeeld van een rechtszaak zal een advocaat naar mijn idee hier altijd op inspringen ter verdediging van de cliënt.
Er zijn al gevallen bekend waarbij de dubbele vinkjes (dat het bericht afgeleverd is) voldoende waren.
De dubbele blauwe vinkjes kun je vergelijken met aangetekend versturen. Je neemt het aan en tekent er voor. Maar je opent de brief niet en leest deze niet. Vanaf het moment dat je getekend hebt voor ontvangst is het niet lezen van de inhoud al juridisch irrelevant.
Heb je een bron voor deze "gevallen"?

Het komt regelmatig voor dat ik mijn telefoon unlock en direct de home knop tweemaal indruk om naar de gewenste app te schakelen.

Als WhatsApp de laatst actieve app was voordat mijn telefoon gelocked werd is die nu dus een fractie van een seconde in de voorgrond aanwezig. Daarbij springen de vinkjes mooi op blauw maar ik heb zelf echt niks gelezen.
Bron: http://www.swgadvocaten.nl/whatsapp-voorkomt-ontslag/

En de rechter kijkt niet of je het daadwerkelijk hebt gelezen maar dat je redelijkerwijs in de gelegenheid bent geweest om het te lezen. Vandaar dus dat een dubbel vinkje al voldoende is.
Onzin natuurlijk, want je tekent bij WhatsApp helemaal niet voor ontvangst.
Als jij de deur open doet van je huis, tekent voor ontvangst, en vervolgens de brief niet leest: dat is je eigen probleem ja.

Maar bij WhatsApp verschijnt het 2e vinkje gewoon als je telefoon hem binnen gehaald heeft. Daar teken je niet voor, je telefoon accepteert "de brief" automatisch, derhalve kan het *nooit* als bewijs gelden dat jij op de hoogte bent van de ontvangst van het bericht; noch is het bewijs dat je het gelezen hebt.

Verder lijkt het me stug dat hier "gevallen" van bekend zijn.
Het is een beetje flamen, maar dit soort features zijn wel aanwezig in Telegram. Daar kun je bv. per contact of per group notifications aan en uitzetten. Nou heeft Telegram (thank god) geen blauwe vinkjes, maar over het algemeen is bij Telegram aanzienlijk meer per contact/group te configureren dan alleen globaal.
Telegram heeft deze functie al sinds ze begonnen zijn:
1 vinkje: Het bericht staat op de cloudserver van telegram
2 vinkjes: Het bericht is gelezen door de ander
het vinkje dat het bericht is aangekomen op het apparaat van de ander is weggevallen.
Source: https://www.telegram.org/faq#q-what-do-the-green-checks-mean
Ja eh, het is ook nooit goed he? :)
Eerst zitten mensen te bitchen dat ze het 1e/2e vinkje niet snappen en graag leesbevestigingen willen, vervolgens voegt WhatsApp dat toe: meteen eindeloos gezeik van een stel low-life beroeps azijnpissers.

Nu voegen ze de functie toe dat je het uit kan schakelen: is het weer niet voldoende, en moet het nu weer per contact in te stellen zijn. Zo blijven we bezig.

Mensen moeten maar eens blij zijn met wat ze hebben in plaats van constant te zeiken: want het is natuurlijk nooit goed.
De functie om het uit te zetten is toegevoegd: je kan zelf kiezen, of je ziet ze wel, of je ziet ze niet. Als je het per gesprek wilt regelen dan gebruik je maar lekker je notificatiebalk om het te lezen voordat je het opent. ;)
Het zou toch gewoon zo moeten zijn dat de gebruikers (=de markt) bepalen welke features gewenst zijn, en dat een WhatsApp (of eventueel alternatief) daarop inspeelt (commerciele belangen daargelaten).

Als er veel mensen zijn die het niet fijn vinden dat die blauwe vinkjes er zijn, dan is er blijkbaar vraag naar een optie om dat uit te zetten. Lijkt me niet meer dan logisch dat WhatsApp dan aan die vraag voldoet.

Het argument privacy vind ik zelf niet misplaatst. Privacy is de mogelijkheid om zelf te bepalen wie welke informatie van jou ontvangt, en blijkbaar is het in ditgeval informatie waar mensen waarde aan hechten. Dat het niet voor iedereen even belangrijk is dat is duidelijk, maar desondanks is het goed dat er over nagedacht wordt en ook naar geluisterd wordt.
En niemand verplicht je om de optie aan te laten staan wanneer deze update live gaat. Mooi is dat, dat je een keuze hebt in dit soort dingen. Ik vindt het altijd een goede zaak wanneer een bedrijf je keuze vrijheid geeft en luistert naar kritiek. Nu liep de kritiek in dit geval de spuigaten uit, maar toch ;)
Internet een openbare dienst?
Ik zie dat internet als een auto snelweg die inderdaad ook voor iedereen toegankelijk is.
Maar wat we daar vervoeren niet.
Klopt en diezelfde mensen die zeuren over privacy gebruiken zelf vaak apps die een lees bevestiging hebben.

Enbdan ineens vind niemand het erg, maar als WA dat plots kan dan wel.
Jij bent echt een control freak,, en daar is deze update voor ;)

ow en "Niemand verplicht je whatsapp te gebruiken" dat klopt maar ook weer niet,
Je hebt een eigen keus maar er is geen goeie alternatief :)

[Reactie gewijzigd door humuluku op 14 november 2014 11:50]

Tuurlijk verplicht niemand je om WhatsApp te gebruiken en er zijn zéker betere alternatieven.

Ikzelf vind Telegram de beste. Waarom? Vooral synchronisatie tussen al mijn devices waar ik Telegram op gebruik vind ik ideaal en geniaal dat daardoor je chat-history op elk device direct bijgewerkt wordt.

Verder is eigenlijk elk andere chat-app beter dan WhatsApp als die ook op niet-telefoon-devices gebruikt kan worden (zoals tablets). Want dat je WhatsApp alléén op telefoons kunt installeren en gebruiken vind ik écht een gemis en blunder van jewelste.

Dat je helaas niet (meer) om WhatsApp heen kunt, heeft maar één reden: de makers waren waarschijnlijk de eerste met zo'n gratis chat-app in een tijd dat sms'en nog niet gratis was en daardoor is iedereen het massaal gaan gebruiken.

Maar onbegrijpelijk dat WhatsApp tot op de dag van vandaag niet ook op tablets draait al schijnen de makers inmiddels nu wel aan een tablet-versie te werken >> http://nu.nl/tech/3794136/whatsapp-werkt-tablet-app.html

[Reactie gewijzigd door Thexder op 14 november 2014 20:34]

hmm ik vroeg niet om uitleg. maar miss handig voor een andere prutser +1
Helemaal mee eens. Ook ik vind het juist handig. T scheelt om te weten dat iemand pas 8 uur later je bericht gelezen heeft als je het om een bepaalde tijdslimiet gestuurd hebt.

Overigens mensen die roepen "Mijn privacy komt in het geding" hebben geen idee waar ze het over hebben. Ik vraag me dan ook af waarom ze WhatsApp gebruiken, de dienst is nou niet echt strict kwa veiligheid > privacy. De encryptie om maar iets te noemen is verbeteringswaardig. Dat lijkt geen probleem te zijn voor de privacy maar een paar blauwe vinkjes wel? Sorry dat begrijp ik niet.

Laat de mensen maar lekker schreeuwen, ik vind het een top feature.
Zelfde reden waarom gordijnen handig zijn. :)
Omdat anders iedereen het uit zet puur uit eigen voordeel. Als jij niet wilt dat anderen blauwe vinkjes bij jou zien moet je het ook niet kunnen zien bij iemand anders. Dat is gewoon eerlijk! Dat was ook zo met het last time online cultuur van whatsapp. Wat precies op hetzelfde neerkomt als de blauwe vinkjes. Als iemand dat uit heeft staan kun je ook niet zien wanneer iemand anders voor het laatst online is geweest. En daarom deed niemand het uit, want eerlijk is eerlijk. We willen over het algemeen allemaal weten wanneer onze berichten zijn gelezen maar vinden het vervelend als anderen dat bij ons ook kunnen en dat is eigenlijk gewoon simpelweg hypocriet en ik ben blij dat whatsapp het ook zo ziet en je de keuze geeft om het nooit te zien of altijd te zien van twee kanten af.
Precies ik wil graag een optie om mensen die blauwe vinkjes uitzetten te blokkeren zodat ze maar 1 grijs vinkje krijgen met de melding zet blauwe vinkjes aan om met deze persoon te chatten.
Zeker zo eerlijk; wel van anderen willen kunnen zien en het zelf niet vrijgeven zou ook niet fair zijn. Ik laat ze lekker aan staan. Vind het wel handig om te zien als mensen het gelezen hebben, en ik reageer wanneer ik daar zin en tijd voor heb :)
Helemaal mee eens ik laat ook gewoon aan staan net als online status, ik reageer zelf wel wanneer ik zin of tijd heb je ben niet verplicht gelijk te reageren :)
Als WhatsApp dit op een faire manier had willen implementeren dan zouden ze ons per contact laten kiezen of de vinkjes aan of uit moeten.

Het kan namelijk best zo zijn dat ik jouw vinkjes niet hoef te zien maar wel graag wil dat je de mijne ziet. Als jij mij nu een berichtje stuurt geven de vinkjes aan dat ik dit heb gelezen. Ik hoef verder niks te doen. Krijg jij die vinkjes niet meer omdat je ze zelf uit hebt staan dan moet ik opeens weer gaan antwoorden met "k." of iets dergelijks.

Wat WhatsApp hier volgens mij probeert is om iedereen aan te moedigen de vinkjes vooral aan te laten staan. Iedereen heeft wel 1 of 2 belangrijke personen waarvoor je de vinkjes wel aan wilt zetten, en daar ga je dan..
Krijg jij die vinkjes niet meer omdat je ze zelf uit hebt staan dan moet ik opeens weer gaan antwoorden met "k." of iets dergelijks.
Je moet helemaal niets, lijkt me. Waarom zou dat moeten...?

Die persoon kiest er zelf voor om de vinkjes uit te schakelen, niet jou probleem als hij/zij dan ook geen leesbevestigingen meer van jou krijgt. Compleet non-issue anyway.

Wat WhatsApp hier doet is je gewoon controle geven. Daar zit geen hidden-agenda achter. Ze hebben alleen geen optie om het per contact in te stellen, en waarom zouden ze ook?
Je "Laatst gezien" en dergelijken kan je ook niet per contact schakelen.

Het blijft je eigen keuze, je wordt niet tot het een noch het ander aangemoedigd; je moet het lekker zelf weten. ;)
Dat er randgevallen zijn: jammer dan. :P
Je zegt "het is je eigen keuze", maar dat is dus niet zo. Als iemand waar ik mee chat zijn vinkjes uitzet ziet hij de mijne niet meer. Ik kan mijn eigen vinkjes dus wel uitzetten, maar niet aanzetten als ik wil dat iemand ze ziet.
Je spreekt een beetje dubbel, heb je 't nou over iemand anders of over jezelf..?

Als iemand waarmee jij chat zijn vinkjes uitzet, dan kiest hij ervoor dat hij helemaal geen vinkjes meer ziet. Dat is de keuze van die persoon.
Jij kan het niet door de strot van die persoon duwen dat er alsnog blauwe vinkjes komen.

En als jij je eigen vinkjes uitzet, kies je er zelf voor dat niemand ze kan zien.
Als je toch wil dat 1 contact ze ziet: dan moet je maar kiezen: of iedereen ziet het, of niemand ziet het.

Aan jou de keuze.
Waar maken we ons druk om..pffff, blauwe vinkjes, ja het is fijn als men het leest en reageert, zoniet nou ja jammer dan, dan komt het wel of niet
Offtopic: Je denkt er wel erg makkelijk over ;) Er zijn zat mensen die jaren een vriendin hebben en altijd gelukkkig zijn, die ineens door die blauwe vinkjes het gevoel krijgt dat je haar aan het negeren bent. Echt leuk dat je relatie daardoor kapot gaat.

Ontopic: blij dat ze deze mogelijkheid hebben toegevoegd, ik vind dat die blauwe vinkjes bij iedereen gewoon zelf te bepalen is.
Offtopic: Wat een relatie heb je dan, dat die kapot gaat omdat je niet snel genoeg op haar 'appjes' reageert...

Ontopic: Persoonlijk zou ik het liever zien zoals bij e-mail, dat de verzendende partij vraagt om een lees bevestiging, maar dat de ontvangende partij de keuze heeft te kiezen per bericht of jij het de ander wil laten weten dat jij het bericht inderdaad gelezen hebt.
Bij elk wapp bericht een melding die omhoog popt: 'pietje heeft gevraagd of je een leesbevestiging wilt versturen wilt u dit doen?' [verzenden][niet verzenden]
Dat hoeft natuurlijk geen pop-up te zijn, dit kan natuurlijk ook minder storend onderdeel van de interface/app zijn.
Is eigenlijk hetzelfde principe als de "laatst gezien" status. Als je dit op "niemand" hebt staan dan kan je van anderen ook niet zien wanneer ze voor het laatst online zijn geweest.
Op zich is reciprociteit wel eerlijk, maar is het ook nodig dat dit afgedwongen wordt?

Als jij staat op je privacy en niet wilt dat anderen zien wanneer je je berichten leest, maar ik vind dat onbelangrijk en ik vind het zelfs handig dat jij kan zien of ik je berichten al gelezen heb, waarom zou dat dan niet mogelijk moeten zijn?

Ik zou het handiger vinden als iedereen zelf in kan stellen hoe zijn eigen zichtbaarheid werkt, zonder dat dat de zichtbaarheid van anderen beïnvloedt.
Snap eigenlijk de ophef niet.

Vroeger bij de ouwe Nokia's had je " ontvangstbevestiging " is wanneer je de bericht hebt geopend.
Dit is precies het zelfde. Snap niet dat mensen hier mee bezig zijn. Als je niet kunt? Zeg dat je gewoon niet kunt.

Of zit je iets voor de baas te verschuilen?.
Dat heb je tegenwoordig nog steeds met email, sommige hebben dit nog aan staan merk ik.
Het leuke is met de email druk je op nee krijgt de andere als nog een bericht, maar dan dat je op nee heb geklikt volgens mij.

Ik heb dit vroeger eens gehad geen idee of nog zo is.
Oh echt waar?

Wist niet dat je het ook bij emails had. Wie ondersteunt dit nog? ( hotmail, gmail )

Haha dat is wel grappig ja, als die gene op " nee " klikt en de ander toch een melding van krijgt.
Outlook(En misschien andere email clients) en merkte het daarom toen der tijd op mijn werk, ik weet niet meer welke versie het was dacht 2003 met ook oude exchange volgens mij.
Zelf heb ik geen outlook thuis onzin vind ik gewoon lekker webmail werkt overal, op knopje in google chrome klikken en zit in gmail.
dat lijkt me stug, want dan heeft heel de optie om nee te drukken nl. geen enkele zin.
En in die tijd had je ook de mogelijkheid dit uit te zetten. Net als bij email, ik heb de ontvangstbevestiging standaard zo ingesteld dat iemand deze niet krijgt. Te vaak al meegemaakt dat ik een verontwaardigde reactie kreeg waarom ik niet op een email reageerde.

Mensen zijn raar, wanneer zij een bericht sturen dan hopen (verwachten) zij binnen een redelijke tijd een antwoord. Dit wordt extra gevoed zodra de ander het bericht heeft gelezen. Zelf doe ik er niet aan mee, berichten zijn voor onbelangrijke zaken, bellen doe ik wanneer het belangrijk is. Mensen hoeven van mij niet meteen een antwoord te verwachten want er zijn meer dingen die gedaan moeten worden dan het beantwoorden van een bericht.

De hele discussie past wel in de gejaagdheid van de mens vandaag de dag.
Waar kan ik deze bèta versie vandaan halen?
De bèta-versie (iOS) is via deze link te downloaden:
https://dev2.whatsapp.net/ios/WhatsApp/

De link voor Android staat in het nieuwbericht.

[Reactie gewijzigd door Jochemp op 14 november 2014 09:12]

De beta versie van iOS heeft de optie nog niet.
Pas op met het downloaden van de beta..

Mijn whatsapp is door deze operatie onklaar gemaakt en moet ik deze verwijderen en opnieuw installen.
Geïnstalleerd en het werkt prima. Verder nog geen problemen ondervonden.
Jammer. Eindelijk geregeld in Whatsapp en nu er al weer uit. Het hele blauwe vinkje principe heeft geen zin meer als je het kan uitzetten. Geen blauwe vink is óf niet gelezen óf het staat uit en dus nutteloos.
Dat valt wel mee: je weet na een tijdje wel wie van je contacten de blauwe vinkjes uitgezet heeft (dat zijn die mensen die zelfs nadat ze geantwoord hebben nog steeds geen blauw vinkje hebben).

Het zou natuurlijk nog handiger zijn als Whatsapp nog een kleur vinkje introduceerde, dus zoiets als dit:
  • grijs: bezorgd, maar niet gelezen
  • blauw: bezorgd en gelezen
  • groen: bezorgd, maar onbekend of het gelezen is
Als ik me vergis, was jou voorbeeld al voor de blauwe pijltjes.

1 vinkje = afgeleverd / verzonden naar de server
2 vinkje= heeft whatsapp geopend, oftewel bericht ONTVANGEN. ( niet gelezen )

Want nu is het zo wanneer je op whatsapp bent ( homescreen van alle gesprekken ) en je stuurt een bericht zie je alsnog 2 groene vinkjes. Dit wil zeggen dat die gene heeft ontvangen. Blauw wordt wanneer die gene het GESPREK opent.

Hoe weet ik dit?

Heb het naast 2 toestel uitgeprobeert.
2e vinkje verschijnt ook gewoon als de telefoon via background sync het bericht binnenhaalt. Daar hoeft WhatsApp niet perse voor geopend worden.
Dat is fake. Dat bevat whatsapp zelf niet. Naast dat " roze gekleurde " vinkjes ook fake is.
Je weet dat de speld een satire site is???
Fair enough, ik zag tussen de vinkjes het sarcasme niet :)

Dit is Tweakers, hier maken we geen grappen! O-)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 14 november 2014 13:33]

The times they are a changing ....
Wat niet is, kan nog komen, en zo niet ... pech ...
Dit is tweakers ...
Precies, eigenlijk zou je bij de gebruiker moeten kunnen zien of hij het uit heeft staan of niet. maarja, dan krijg je weer een nieuwe privacy discussie.
Maakt het nou echt zoveel uit dan?
Dus iemand heeft een berichtje gelezen maar niet gereageerd kan irritant zijn maar als het echt noodzakelijk is dan reageren ze wel.
@ Plainside

Om eerlijk te zijn ervaar ik zelf toch meer druk om direct dan wel sneller te reageren sinds de uitrol van de blauwe vinkjes. Bij sommige contacten heb ik de blauwe vinkjes wel, bij anderen niet. Tussen deze contacten merk ik dat ik toch verschil in de neiging om toch te reageren, ook als ik daar liever even mee zou wachten.

Dit gevoel is geheel subjectief en ligt uiteraard aan mijzelf. Rationeel gezien vind ik dat het geen donder uit hoeft te maken of er wordt gereageerd. Maar in het onbewuste beïnvloed het mij toch.


Om die reden denk ik dat ik het persoonlijk toch fijn zou vinden als ik die functie uit kan schakelen.

[Reactie gewijzigd door Namba op 14 november 2014 09:38]

Mij draait het er niet om dat mensen direct reageren als ik ze iets stuur :/
Vind het in bepaalde gevallen wel handig om te weten of iemand iets gelezen heeft of niet. Als ze iets potentieel bijvoorbeeld niet gelezen hebben kan ik er dan altijd nog voor kiezen om ze te bellen.
Precies, snap die ophef ook niet.. het zijn volgens mij ook voornamelijk de vrouwen, die het erg vinden als je het wel gelezen hebt en niet direct antwoord
Waarom enkel de vrouwen? Er zijn genoeg mannen die hebben lopen zeiken over die vinkjes. Vrouwen of mannen maakt toch niet uit. Het is netjes dat het er is. De ophef er rond is natuurlijk onzin.
Volgens mij maakt het wel veel uit.
Vrouwen lijken veel gevoeliger voor het gevoel genegeerd te worden.
Mannen die erover klagen zijn vooral bang dat hun vriendin/vrouw gaat zeuren dat ze niet meteen reageren.
Ik als man zijnde kan het ook irritant vinden, hoor. :9
Lekkere ongefundeerde generaliserende opmerking..
Net zo'n top idee als een ontvangstbevestiging van outlook.

Het kan gewoon echt niet meer. Leuk voor de kids om achter iemand z'n broek aan te zitten, maar op die manier maak je whatsapp kapot en gaat iedereen over op sms-en. (wat nog steeds het beste is)
Ontvangstbevestiging was ook een vraag geen 'automatische melding', geef nee en gebeurd verder niets. En daarbij, dit is allang 'sneaky' veranderd door een 0-pixel in de mail op te nemen, wat imho 10x erger is dan een ontvangstrapport waar je ja/nee kan aangeven.
(yeey voor non-image txt weergave in webmail van xs4all).
Vrijwel alle mailclients kunnen externe images toch blokkeren ?
Ik deed het in het begin al om reclame te weren, met als prettige bijzaak, dat het ook daar voor werkte
Ik ben bang dat GMail en Hotmail dat niet doen. Of wel? Ik gebruik nagenoeg uitsluitend e-mail clients en geen webmail, voor een eigen server, dus weet het niet uit ervaring. Maar kan me zo voorstellen dat Google er geen enkel belang bij heeft om dergelijke praktijken te weren.
Yep, Gmail -> instellingen -> externe afbeeldingen weergeven -> vragen.

Dus alle afbeeldingen worden netjes tegengehouden ( wss de gmail adds niet, maar dat doet mijn hostfile wel ;) )
Hoe kan je hostsfile nou bij webmail wat tegenhouden?
omdat je toch via een apparaat op de webmail terecht moet komen ?
En een hostfile is een bestand met verwijzingen, bekende 'slechte' adressen worden zo omgeleid naar 'vertrouwde'
Jeetje wat een ophef nog steeds over een paar blauwe vinkjes...
De laatste week hebben deze vinkjes voor mij wel bewezen dat het heel handig kan zijn of de ontvanger het daadwerkelijk heeft gelezen. Of de ontvanger dan direct reageert of niet, dat zal mij een zorg zijn.

Toch goed dat WhatsApp de geluiden gehoord heeft en de gebruikers tegemoet komt. Voor mij had het alleen niet gehoeven!
Ik vind het persoonlijk wel interessant vanuit psychologisch perspectief.
Waarom zouden mensen niet willen weten of iemand anders hun bericht wel gelezen heeft maar niet direct reageert?
Het duid mij aan dat men met online/mobile chatten probeert weg te vluchten in een illusie waarin men de persoonlijke banden met anderen overmatig romantiseert.
Wat?...
Het gaat er overigens niet om dat de verzender het kan zien, maar de ontvanger, die wilt niet dat iemand die een bericht stuurt dan als een stalker kan gaan zitten kijken of het gelezen is en dan kan reageren met 'normaal reageer je binnen 5 minuten, nu duurde het 10, wat is er aan de hand?'.
Of je dat soort mensen in je contacten moet hebben is een andere discussie, maar weten dat de andere partij ziet hoe lang je erover doet kan stres veroorzaken, als je collega ziet dat je er een kwartier over doet om te reageren na het lezen kan je overkomen als ongeïnteresseerd of onwetend bijvoorbeeld...
Een kwartier...? ......Serieus?
Die stalker zal sowieso wel letten op de reactie tijd. Met of zonder vinkjes. je ziet nog altijd de ander online komen. En dit zijn allemaal sowieso ongezonde situaties.
ken je de term 'enabler'? In dit geval is whatsapp een enabler. Mensen leven liever in illusies. De waarheid is op termijn echter gezonder.
Maar wat is dan het nut van die blauwe vinkjes als mensen het uit kunnen zetten? 8)7
Haal dan de blauwe vinkjes helemaal weg (of juist helemaal niet, wat ik liever zou hebben).
Omdat ieder nu krijgt wat hij of zij wilt. En ik geloof ook niet dat veel mensen de vinkjes nu massaal gaan uitzetten. Hoeveel mensen heb je in whatsapp die specifiek heeft uitstaan wanneer hij of zei voor het laatst online was? Als het er bij mij 5 van de 500 zijn, zijn het er veel.
Klopt, +1

Veel mensen zeggen dat ze uitzetten, maar aan de andere kant vinden ze ook fijn of de bericht die ze zelf sturen wel gelezen is.
Aan de ene kant begrijp ik de ophef wel en aan de andere kant totaal niet. Waarom zou je je moeten verantwoorden als je even niet reageert?
Zou in dit geval handiger zijn als je het per gesprek aan of uit kan zetten. Zodra iemand begint te janken waarom reageer je niet terwijl je het hebt gelezen, huppatee vinkjes uitschakelen voor dat gesprek.
Sociale druk. Toen ik mijn facebookaccount opgezegd had, kreeg ik vaak de vraag van mensen of ik hen blokkeerde. Ik moest uit gaan leggen dat ik geen facebook meer heb. Er zullen dus ook genoeg mensen zijn die denken dat ik hen blokkeer, terwijl dat niet zo is. Misschien kijken ze me nu wel met een scheef oog aan.

Ik begrijp de ophef totaal niet.
Ik krijg ineens allemaal mails wat er aan de hand is ;)

Ik had dramatisch afscheid genomen :+
Alles op zwart, profiel en header, en na 24u account gesloten ...

Leuk effect, je weet gelijk wie jouw "regulars" zijn, de rest komt er in deloop van de komende maanden wel eens achter ...

Heerlijk rustig, nu hoef ik alleen Tnet nog maar te openen ....
Inderdaad, te gek voor woorden dat hier aandacht aan wordt besteedt. Let niet eens op die vinkjes...mensen hebben soms weleens wat anders te doen dan appen!
Anoniem: 126717
14 november 2014 09:03
Wat een storm in een glas water.... Een borrelglas om precies te zijn. Heel veel andere chatprogrammas hebben het al jaren.
En is er extra druk om zo snel mogelijk te antwoorden 'want de ander heeft gezien dat ik het gelezen heb'? Alleen als je dat zelf toestaat. Geen zin? Lekker wachten, ze staan niet met een pistool op je hoofd gericht.
Dit, inderdaad, ik snap ook niets van de ophef. Maar het is natuurlijk overduidelijk dat de mensen die hier een probleem in zien, vooral zelf iets uit te leggen hebben of een ongezonde onderlinge relatie hebben. Dat is ook eigenlijk niet te ontkennen. Als je onderlinge relatie afhangt van een blauw vinkje moet je je serieus achter de oren krabben denk ik zo, en als je zoveel waarde hecht aan een snelle reactie moet je je realiseren dat mensen gewoon ook een leven hebben buiten Whatsapp, en je afvragen of dat bij jou niet ontbreekt...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 14 november 2014 11:53]

1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee