WhatsApp-audioberichten geven leesbevestiging als blauwe vinkjes uit staan

WhatsApp stuurt een leesbevestiging als er een geluidsopname is beluisterd, ook wanneer de ontvanger de blauwe vinkjes heeft uitgeschakeld. Het versturen van de leesbevestiging lijkt een bug te zijn, aangezien elk ander soort bericht geen leesbevestiging geeft.

Gebruikers kunnen met de bug zo alsnog een idee krijgen of de ontvanger van berichten deze daadwerkelijk nog niet gelezen heeft, of dat hij of zij het wel gelezen heeft, maar niet reageert. Tweakers heeft de bug kunnen reproduceren op Android, iOS en Windows Phone.

De blauwe vinkjes worden niet verstuurd wanneer de ontvanger de chat heeft geopend, maar het geluidsfragment nog niet heeft beluisterd. WhatsApp stuurt de blauwe vinkjes echter wel na het luisteren van het bericht. Ook als de ontvanger van het bericht heeft ingesteld dat er geen leesbevestiging moet worden verzonden.

De leesbevestiging, ook wel bekend als de 'blauwe vinkjes' zijn in 2014 bij WhatsApp ingevoerd. Vanwege het grote protest tegen de functie voegde de chatapp enkele weken later de mogelijkheid toe om de leesbevestiging uit te schakelen. Een onderzoek in 2015 toonde aan dat een op de acht Nederlanders de blauwe vinkjes heeft uitgeschakeld.

Whatsapp leesbevestiging geluidsopname

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

09-11-2016 • 13:42

108 Linkedin

Submitter: Igoranze

Reacties (108)

108
103
59
8
2
23
Wijzig sortering
Het is geen bug, het is een feature.
Beetje heel erg slecht onderzocht dit door Tweakers, sorry dat ik het zeg. :)

Je kan het er mee oneens zijn dat het zo werkt, maar dat is meer een forum discussie dan een nieuwsartikel lijkt me - terwijl 't notabene wordt vermeld als feature. :')

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 9 november 2016 19:03]

Precies, dit. Het eerste wat ik dacht toen ik dit artikel zag was; wat amateuristisch en slecht onderzocht. Dit is werkelijk al tijden zo bij WhatsApp - het staat in de documentatie op hun website én in de app zelf (notabene bij de 'blauwe vinkjes' setting).

Wat wordt het volgende bericht Tweakers? WhatsApp-groepsberichten geven leesbevestiging als blauwe vinkjes uit staan. Wederom een bug? ;) 8)7
Dit is al maanden zo, misschien zelfs vanaf het introductiemoment van de blauwe vinkjes, maar dat kan ik me niet herinneren.
Ik geloof absoluut dat het al maanden, zo niet jaren het geval is, maar het leek nog nergens opgepikt te zijn. Op het internet heb ik, en zo ook de andere redacteuren die ernaar hebben gezocht, geen informatie over deze bug kunnen vinden. Dan lijkt het me de moeite toch wel waard om er een artikel aan te wijden.
Ik schrok van dit bericht, want het is altijd al zo geweest met de blauwe vinkjes bij voiceberichten. Het is een gedocumenteerde feature:
To opt out of the Read Receipts feature, go to Settings > Account > Privacy and uncheck Read Receipts.

Note: This will not disable the Read Receipts for Group Chats or Play Receipts for Voice Messages. There is no way to turn off these features.
https://www.whatsapp.com/faq/en/android/28000015

[Reactie gewijzigd door Ma.rkus.nl op 9 november 2016 17:58]

Hebben jullie het ook aangekaart bij Whatsapp zelf? :)
Ik heb een mailtje naar de persafdeling van WhatsApp gestuurd. Of het bedrijf er ook daadwerkelijk op gaat reageren is maar de vraag. Als er een reactie komt, kan je natuurlijk op een update rekenen ;)
Of er een reactie komt is inderdaad nog maar afwachten. Persoonlijke ervaring met de klantenservice is: er komt laat een reactie waarin geen antwoord wordt gegeven op je vraag, of er komt helemaal geen antwoord.
Best vervelend ook als een bedrijf zo slecht bereikbaar is :(
Heb je niet een nummer van ze waarop je ze een WhatsApp-berichtje kan sturen? 8)7
Ja, natuurlijk! Het is zeker een artikel waardig :) Het verbaasd me gewoon dat het al zo lang het geval is en er nog niks aan gedaan is.
Dit is al veel langer zo. Ik heb er nooit veel aandacht aan geschonken omdat ik niet echt vaak audioberichten krijg maar het is mij ergens in het begin van dit jaar ook opgevallen. Goed om hier nu eens aandacht aan te besteden!
Ik vind het ook bizar dat je in groepsgesprekken, ondanks je blauwe vinkjes uit hebt staat, dat je ze alsnog te zien krijgt. En inderdaad, ik kan ook bevestigen dat dit al vanaf de introductie van blauwe vinkjes was. Ik heb zelf ook de leesbevestiging uitstaan.
Ik heb zowel leesbevestigingen uitstaan als kunnen zien wanneer ik online ben geweest. Het was ff wennen in het begin, maar vind het nu een genot...

Ook geen last van blauwe vinkjes in groepsgesprekken (ik draai op iOS)
Jij hebt geen last van blauwe vinkjes in groepsapps? je krijgt namelijk alleen blauwe vinkjes als iedereen het heeft gelezen...
Ook geeft WhatsApp aan als je een bericht leest in een groepsgesprek.. Erg raar
Ow verrek, zie nu ineens blauwe vinkjes in de groepen inderdaad... Was me nooit opgevallen :S
zo erg zeg, leesbevestiging/ontvangstbevestiging.. als je niet wil dat mensen weten dat je telefoon aanstaat dan moet je geen telefoon meer gebruiken...

bij sms heb je ook ontvangsbevestiging die aangeeft dat de ontvanger het bericht ontvangen heeft; en je mag er in princiepe van uitgaan ontvangen = de persoon is op de hoogte... zeggen van 'goh ik heb je sms niet gezien" is de grootste bullshit want het staat gewoon als notificatie op je hoofdscherm + het wordt als superscript aangegeven op je bureaublad dat je nnog ongelezen smsjes hebt (bvb: SMS-client² = 2 ongelezen smsjes)
Ontvangst bevestiging (twee vinkjes) is wat anders dan lees bevestiging (blauwe vinkjes).

Ontvangst bevestiging heb ik ook geen moeite mee.

[Reactie gewijzigd door Tasz op 9 november 2016 16:51]

Ontvangstbevestiging is en blijft heel wat anders dan een leesbevestiging. Dat jij elk bericht als een notificatie laat verschijnen zegt geenszins dat een ander dat mogelijk anders doet (ik heb standaard notificaties voor wapp/hangouts uit. Heb je mn aandacht nodig? Dan bel je maar.)
Anoniem: 826941
@bogy10 november 2016 13:14
Je krijgt de keus, sommige mensen worden nog al gek als ze zien dat je het hebt gelezen en niet hebt gereageerd.. WhatsApp geeft je de keus of je dat aan en uit wil zetten, en dan via een bug (denk ik?) kunnen mensen het wel zien..

En trouwens, ontvangstbevestiging werd ook pas later ingevoerd, dat hadden we vroeger ook niet.
Tsja, haha..
Hopen dat WhatsApp er wat aan doet!
online status is wel zo lek als een mandje. kan je nog steeds gewoon tracken met bots. erg grappig om te zien moet ik zeggen, zo'n timeline wanneer mensen online zijn
WatchDog doet het overigens niet meer, als je die bedoeld.
nee gebruik een custom. zie mijn reactie op patrickcsmit
Welke bots gebruik je daar voor? :9
ik gebruik een eigen gebouwde die gebruik maakt van de yowsup library. heb die gewoon beetje aangepast en los daarvan een app in django gemaakt die alle data analyseert en toont. is best grappig om te zien. die yowsup is niet al te stabiel maar heb het nu zo aangepast dat ie on startup nummers inleest en op subscribed en het totaal in systemd unit gewrapped. Als ie disconnect of random error tegenaan loopt dan herstart systemd het process na 10 sec. werkt als een trein op het moment.
Netjes!
Gaaf! Heb je deze als Fork op Github staan?
nee staat op prive servers. ben ik ook niet van plan eigenlijk aangezien het beetje ethisch grijs is.
Ik vind het ook bizar dat je in groepsgesprekken, ondanks je blauwe vinkjes uit hebt staat, dat je ze alsnog te zien krijgt.
Dat staat echter aangegeven dat in groepsgesprekken leesbewijzen altijd verstuurd worden
Maar zien ze dan ook dat jij het gelezen hebt of zie je alleen bevestiging dat iedereen die het aan heeft staan het gelezen heeft?
Volgens mij ook! maar ik denk dat er over het algemeen toch niet zoveel audioberichten worden gestuurd naar elkaar.

Bij mijn [ toen ik nog whatsapp had] vriendenkringen stuurde ik regelmatig een audiobericht, maar ze reageren toch alleen met text
Anoniem: 826941
@Sito9 november 2016 14:40
Dit is inderdaad al sinds de release van de blauwe vinkjes, erg irritant voor de mensen die het uit hebben staan... Leuk voor de mensen die graag nieuwschierig zijn ;).
Voor de blauwe vinkjes werd het microfoontje in de voiceberichten al blauw. Zo is op te merken dat het echt een aparte functie was, die blijkbaar apart is gelaten met de blauwe vinkjes.
Nou, ik heb net nog nooit opgemerkt.
Het valt natuurlijk ook pas op als je:
a) uberhaupt op die vinkjes let
b) met iemand chat die leesbevestigingen uitgeschakeld heeft
c) een audio-bericht verstuurt.

Ik verstuur vrijwel nooit audioberichten via whatsapp. Het was mij dus ook nog niet opgevallen, maar dat betekent niet dat het probleem nieuw is.
Ik stuur ze wel eens, maar de vinkjes heb ik inderdaad niet naar gekeken. Maar goed, ik kan me voorstellen dat veel mensen dit niet weten.
Ik heb het zelf uitstaan maar het werkt normaal wel in groepsgesprekken dus het valt me daarom wel snel op. verstuur dan eigenlijk nooit audioberichten maar heb het net even geprobeerd en het werkt inderdaad.

Nu iedereen het weet kan het wel een beetje misbruikt worden.
Misschien is het OS specifiek? Ik ervaar het al enige maanden op Android.
Tweakers heeft de bug kunnen reproduceren op Android, iOS en Windows Phone.
Snap geen bal van die blauwe vinkjes, waarom zou je het erg vinden als iemand ziet dat je ze negeert?
Ik reageer wanneer het mij uit komt, en niet andersom.
Dat ligt heel erg aan je omgeving, haha. Jij hebt waarschijnlijk een leuke, relaxte vriendengroep. Ik daarentegen moet contact hebben met studiegenoten, en dan heb ik het in het bijzonder over de vrouwtjes op het hbo. Dat zijn van haat vervulde monsters bij wie het geen moment in ze opkomt dat iemand misschien even niet in de gelegenheid is om te reageren. De combinatie blauw vinkje + gebrek aan onmiddellijke reactie is voor hen aanleiding om met elkaar te roddelen en een onderhandse vete op te bouwen. "Melissa reageert niet! Ik denk dat ze ons in de steek heeft gelaten." "Ja en Denise dan! Die zit altijd alleen maar met Dylan en Jeroen te kletsen. Ze heeft geen moment tijd voor ons." "Wat een bitch he, ik kan haar echt niet uitstaan!" Hun haren splijten en hun gezichten worden groen. Met hun lange, versierde nagels krassen ze over de tafel terwijl ze elkaar ophitsen en plannen bedenken om met z'n drieën of vieren een ander vrouwtje te grazen te nemen. En als ze het betreffende haat-object vervolgens in den wandelgangen tegenkomen, lijkt alles weer koek en ei... "Hee," zegt Denise, "jullie zijn toch niet boos dat ik gisteren niet meer reageerde he? Ik was even weg..." "Nee joh," zegt Vera. "Natuurlijk niet! Waarom zouden we dat erg vinden?" De gespleten haarpunten worden weer heel en het groen trekt weg uit de gezichten. Tot het volgende blauwe vinkje...
"Hun haren splijten en hun gezichten worden groen. Met hun lange, versierde nagels krassen ze over de tafel terwijl ze elkaar ophitsen"

Jij moet eens nadenken over een blog, het leest een beetje in beeldvorm :)
omdat reageren soms meer tijd kost qua nadenken enzo dan een berichtje lezen..

Ik kijk ook wel eens maar reageer pas later. Gelukkig kan je het berichtje voor jezelf weer ongelezen maken.
Waarom zou je niet direct reageren als iemand je iets vraagt?
Omdat je de vrijheid niet wilt opgeven om zelf je tijd in te delen. Je ontvangt een berichtje, leest het bericht meteen, ziet dat het onbelangrijk is en niet meteen een antwoord behoeft en kiest er dan voor om eerst belangrijkere dingen te doen en eventueel een uur of wat (bij mij dag of wat) later te reageren.
Ik snap de poeha ook niet.

Interesseert me geen r**t of ze zien dat ik het gelezen heb en niet reageer.

Ik zie de blauwe vinkjes ook meer als ter kennisgeving aangenomen. Niks meer niks minder.

Als ik niet reageer, bel dan en anders deal with it.

Of ze nou warmonger vrouwen zijn of nier zoals Chotto zo mooi verwoord haha. respect.
Als dit al lang zo is, verbaast het me enorm dat dit nog niet eerder is ontdekt. :P Die audioberichten zullen wel heel impopulair zijn.
hele volksstammen, met name vrouwen, doen meer voicemessages dan tekstberichten
Verschrikkelijk, inderdaad. Omdat de medemens te weinig tijd heeft om te typen, moet ik dus de tijd nemen om het af te luisteren? A-so-ciaal.
Eindelijk, dit riep ik ook al tijden en IK krijg dan de rare blik 8)7
Omdat jij dit riep in een voicemessage.
Ik heb werkelijkwaar 1 nuttige voice message gestuurd om het geluid van mijn computer te laten horen. Alle andere zijn random geschreeuw geweest naar een aantal van mijn dronken vrienden die mij aan het lastig vallen waren met insgelijkse voice messages.
Het is een goed alternatief voor texting while driving ;-)
Voor een voicebericht hoef je (nauwelijks) je ogen op de telefoon te houden. Wat in de auto best handig is.

Verder gebruik ik het ook niet :)
Apart, dat had ik nooit verwacht. (Ik zie het nooit iemand doen maar dat zegt weinig)

Ik vind geluidsopnames onhandig omdat je niet even terug kan scrollen om te zien wat er de vorige keren precies gezegd is.
Wellicht is dit één van de redenen waarom (met name) vrouwen vaker voor een spraakbericht kiezen :+
Klopt, mijn vrouwelijke familieleden spreken alles in en typen nooit wat. Terwijl ik op het moment zelf vaak niet in de gelegenheid ben zo'n audiobericht af te spelen. Vrij onhandig dus. Je ziet ook hele volksstammen fietsen terwijl ze de mobiel op de kop plat in de hand hebben, pratend tegen de mobiel. Volgens mij zijn die dan ook aan het opnemen.
Ik negeer alle gesproken berichten volledig, dus heb er niet zo veel last van. Maar ik herken je punt inderdaad inderdaad wel.

[Reactie gewijzigd door Coffee op 9 november 2016 14:26]

Voor al diegenen hierboven die zeggen dat het ze totaal niet interesseert of hun bericht gelezen wordt en/of er op wordt gereageerd: Waarom sturen jullie die berichten dan? Dat is mij een raadsel.
Ik denk dat ze wat kort door de bocht geschreven hebben. Het boeit mij niet of iemand gelijk reageert na mijn berichtjes, of wanneer ze ze lezen. Zelfde andersom, soms wil ik niet gelijk antwoorden, soms wel en soms zie ik het als een mededeling en voel ik de behoefte niet om te reageren.

Heerlijk de rust van het uit hebben staan van blauwe vinkjes en 'laatst gezien'. Sterker nog van mij mag 'online' ook wel weg en alleen 'aan het typen' overblijven
De online status mag van mij ook wel weg inderdaad. Voor t werk gebruik ik whatsapp en dan heb ik soms dat iemand gaat schreeuwen dat ik online ben geweest en best wel even had mogen reageren op een non-bericht. Melden dat je voor je werk druk bezig bent geweest en daar whatsapp bij nodig had is dan geen goed argument blijkbaar, want als je toch al op whatsapp zit..... Het is hetzelfde als de blauwe vinkjes alleen dan voor degenen die de hele dag door op de telefoon zitten.
Wat kan jou de mening van zo iemand boeien? Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt, met blauwe vinkjes aan, maar het zou me echt een rotzorg zijn als iemand zo ongeduldig is. Ze leren 't maar. 1x uitleg geven dat ik niet altijd direct kan reageren, en daarna zoeken ze het maar uit. Kom op zeg :P

Neem ook niet altijd de telefoon op, ondanks dat ik zie dat ie afgaat. Soms heb je geen tijd of zin, punt.
Waarom sturen jullie die berichten dan? Dat is mij een raadsel.
Voor de zekerheid; als disclaimer.
Er kan later niet gezegd worden dat men iets niet wist want je hebt het gemeld.

''Ik kom niet zondag''.
Ik vind het nog wel interessant om te weten of het succesvol afgeleverd is. Of en wanneer men het leest interesseert mij weinig. Als het een interessante uiting was van mij dan komt er wel een reactie, en anders valt het gesprek stil. Ook prima. Als ik wl weten dat iemand mijn boodschap heeft ontvangen dan bel ik wel.
Denk dat dit gewoon een programmeerfoutje is, ze hebben toentertijd die optie van de blauwe vinkjes toegevoegd en ook de aan/uit functie alleen zijn ze het type audioberichten vergeten mee te nemen. No big deal om te patchen lijkt me
Helemaal eens, maar als je weet hoe traag Whatsapp is met het fixen/releasen van dingen kan dit nog wel eens even gaan duren ...
Groepsgesprekken geven ook gegarandeerd blauwe vinkjes, zelfs wanneer je slechts met 2 personen in een groep zit. Door een groep aan te maken met slechts 1 andere deelnemer kun je alsnog de blauwe vinkjes krijgen bij iemand die dit heeft uitgeschakeld.
Dit klopt. Echter is dit bij groepsgesprekken bewust. Als je naar de instelling gaat die de leesbevestiging regelt, dan geeft deze ook aan dat bij groepsgesprekken blauwe vinkjes ALTIJD aan staan, Bij audio berichten is dit niet het geval.
Is echt al een hele tijd zo. Is juist wel handig, bij audioberichten is de urgentie misschien net wat hoger.
Hmm, als het echt urgent is verwacht ik eerlijk gezegd gewoon een normaal telefoontje (of dat iemand net zo lang belt tot ik opneem) of desnoods een SMS. Op het werk ga ik niet eventjes een audio-bericht afluisteren, maar als iemand me belt neem ik op als dat kan, of bel ik zsm terug.
Het is zover ik weet altijd al zo geweest dat je het bij audioberichten wel kan zien, ookal staan deze uit. Dit is net als in groepschatten ideaal, vooral als je een grote groepschat hebt.

Leesbevestiging staat hier trouwens ook uit.
Kwam er bij toeval achter, doordat mijn vrouw sinds kort de notificatie ticks uit heeft staan maar wel veel audioberichten stuurt.

Het viel mij toen op dat alleen bij de audioberichten de notificatie ticks op blauw staan.

Dit werkt echter ook de andere kant op.
Degene die de notificatie ticks uit heeft staan en een audio bericht verstuurd zal ook blauwe notificatie ticks zien op het moment dat het audiobericht afgespeeld wordt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee