Facebook gaat mogelijk 'gelezen uitnodigingen markeren'

Een woordvoerder van Facebook heeft aan The Daily Dot gemeld dat de 'mogelijkheid om binnen privé-evenementen te tonen aan de organisator en de gasten wie de uitnodiging wel of niet gezien heeft', wordt onderzocht.

Dat schrijft The Daily Dot die naar aanleiding van een tweet om een reactie van Facebook vroeg. De woordvoerder van Facebook kon desgevraagd melden dat er met de functie wordt geëxperimenteerd. Vinkjes die aangeven of iemand iets wel of niet ontvangen, gezien of gelezen heeft, zijn veelvoorkomend in verschillende chat-applicaties. Facebook Messenger maakt er gebruik van, maar ook diensten als Whatsapp en Telegram.

De functie is bij Facebook Messenger bijvoorbeeld niet uit te schakelen, zowel niet bij groepschat als individuele gesprekken, al zijn er wel manieren te vinden om het min of meer uit te schakelen. Ook bij deze nieuwe vinkjesdienst lijkt er geen officiële mogelijkheid geboden te gaan worden om het te omzeilen. Wellicht komt een vergelijkbare functie in de toekomst ook bij vriendenverzoeken, berichten bij vrienden op hun wall en misschien zelfs bij geleverd commentaar. De laatste mogelijke uitbreidingsopties van de vinkjes zijn niet bevestigd door Facebook.

facebook invite

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

15-09-2015 • 19:37

44

Reacties (44)

44
43
40
2
0
0
Wijzig sortering
Je kan zoals de twitteraar op de afbeelding klagen dat het wellicht vriendschappen kapot maakt, maar het kan ze ook gewoon transparanter maken. Doen alsof je een uitnodiging niet gezien hebt, alleen omdat je geen zin hebt om eerlijk te zeggen dat je geen tijd of zin hebt is gewoon vrij laf. Ik zou dus eerder zeggen dat het een verbetering is, aangezien het mensen dwingt eerlijk te zijn in plaats van met een laf excuus te komen.
Alsof Facebook leidend is... Een uitnodiging is in zekere zin vrijblijvend. Dat is deze zo niet meer. Net zoals die gelezen vinkjes. Het feit dat iemand niet direct daarna reageert betekent niet dat hij/zij niet gaat antwoorden, maar het creëert wel een irritant controle mechanisme.
Het is zo goed als logisch dat iemand z'n berichten leest. En men reageert wel wanneer er tijd voor is.
Idem voor deze uitnodigingen... ik bepaal zelf wel of ik overal op in ga. Een contact verzoek moet niet uitmonden in een contactverplichting.
En als je wilt dat ik op je feestje kom stuur je me maar een berichtje of bel even. Als je het echt zo belangrijk vind dat ik kom dan hebben we wel een betere band dan elkaar uit te nodigen via een Facebook event waarna je je gastlijst maar lukraak bij elkaar klikt.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 23 juli 2024 18:20]

Helemaal mee eens, snap niet waarom het zo moeilijk is om gewoon nee of ja te zeggen, maar goed iedereen heeft recht op zijn eigen mening natuurlijk. En als iemand nee niet accepteert dan is deze persoon wellicht niet waardig om je vriend te zijn.

[Reactie gewijzigd door Argonar op 23 juli 2024 18:20]

Een uitnodiging afwijzen geeft veel mensen toch een klein beetje schuldgevoel. Ik vind het niet opmerkelijk dat sommige mensen daarin twijfelen, en niet per direct een beslissing nemen.

En laten we eerlijk zijn, een deel van onze sociale events zijn sociale verplichtingen waar we ons het liefst uitlullen. Daarin kun je dat laf noemen, en vinden dat mensen wanneer ze ergens niet willen zijn dan maar keihard nee moeten zeggen, maar zo werkt het sociale contract niet.

Om een voorbeeld te noemen, ik heb totaal niets met de tante van mijn vriendin, maar ga toch naar de verjaardag. Om de lieve vrede te bewaren, en omdat dat mijn vriendin blij maakt. Omgekeerd zal ze dat bij mijn familie ook doen.
Je hoeft toch nog steeds niet per direct een beslissing te nemen?

En door je zo toe te leggen op sociale 'verplichtingen', creëer je voor jezelf een sociaal kader waar je ongetwijfeld niet gelukkiger van wordt op de lange termijn.

Ik kan dit initiatief alleen maar met open armen ontvangen. Zou je er wakker van liggen als die tante niet op je verjaardag zou komen?
Fijn voor jou, maar lees je nu bewust over het feit heen dat het waarschijnlijk een verplichte niet uit te zetten optie is?

Voor mij betekent dit simpelweg dat ik op geen enkele facebook uitnodiging meer in zal gaan. Dan kan niemand ooit iets afleiden uit mijn wel of niet reageren op een bericht.
Dan geef je aan dat je misschien aanwezig bent?

Hoe doe je dat nu dan? Niks aanklikken en doen alsof de uitnodigende partij achterlijk is? Die weet ook wel dat jij die uitnodiging hebt ontvangen en er niks mee doet. Dan is het een kleine moeite om aan te geven of je er wel, niet of misschien bent.
"Hoe doe je dat nu dan? Niks aanklikken en doen alsof de uitnodigende partij achterlijk is?"

Precies, dat is hoe ik het doe. De uitnodigende partij weet niet dat ik het gelezen heb, wanneer ik het gelezen heb. Het kan vermoeden en verwachten dat ik het uiteindelijk lees, meer niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 457607 op 23 juli 2024 18:20]

Dat is het equivalent van je kop in het zand steken. Die partij weet weldegelijk dat jij het hebt gelezen en er klaarblijkelijk niets meet doet. Dat is natuurlijk geen probleem, maar dat is in de huidige open maatschappij wel achterhaald. Bovendien is het beeld wat je daar mee schept van jezelf, in ieder geval in mijn ogen, minder sociaal dan aangeven of je er misschien bij bent (of niet, of wel, dat is om het even).
Ik reageer eigenlijk altijd, maar neem vaak pas laat de beslissing. Zeker niet meteen als ik het gelezen heb. Mijn ervaring met WhatsApp (en de reden dat ik er niet onverdeeld gelukkig mee ben) is dat men een antwoord verwacht als ze zien dat je het gelezen hebt.

Soms ben ik gewoon met anderen bezig een afspraak te plannen en die gaat dan voor, dan kan ik gewoon niet eerder antwoorden. Nu wacht ik dat af en als dat op dezelfde dag is zeg ik die ander af.

Het probleem is de sociale druk te antwoorden als je het gelezen hebt. En daar bedank ik dus voor.
Ik stel nergens dat ik nooit zal aangeven of het ja of nee wordt. Het kan best zijn dat ik wat bedenkttijd neem. Met deze feature wordt die bedenktijd lastiger.
"En door je zo toe te leggen op sociale 'verplichtingen', creëer je voor jezelf een sociaal kader waar je ongetwijfeld niet gelukkiger van wordt op de lange termijn."

Dat is niet het doel van sociale verplichtingen: gelukkig worden. Daarom heet het ook een verplichting. Zo doe ik niet graag mee aan etentjes op het werk, maar ga toch, omdat dat beter voor het team is en mijn carriere. En ik ga dus naar de tante toe, omdat dat beter voor de relatie met mijn vriendin is.

Is dat elkaar voor de gek houden? Ja. Maar zo werken onze sociale rituelen. Geloof me, hierin iedere keer NEE zeggen zal je op de lange termijn juist ongelukkig maken.
Iedereen doet het op zijn eigen manier, maar het is volgens mij vooral zaak dat men zich in een sociale kring begeeft waar men zich thuis voelt. Als jij sociale verplichtingen als smeermiddel voor relaties en carriere keuzes ziet, dan moet je dat natuurlijk vooral doen.
Je kiest een deel van je sociale kring niet. Ik heb mijn familie en schoonfamilie niet gekozen. Mijn collega's heb ik ook niet gekozen.
Als ik een reactie laat horen dan kan iedereen dat lezen. Wellicht gaat het ze geen bal aan.? Anderzijds voel ik mij ook niet verplicht me te verantwoorden over het feit dat ik een bericht gelezen heb. Zoals je zegt, goede vrienden begrijpen dat.

Wanneer je een uitnodiging leest van bedrijven, kunnen ze dat weer voor marketing gebruiken om je proberen over te halen? Dat zou bloed irritant zijn
polthemol Moderator General Chat @city1715 september 2015 22:12
white lies heet dat en dat is toch wel een belangrijk aspect van sociale omgang ;)

Lelijke babies zijn lief, je vreselijke vriendin noem ik aardig enz. Een excuus is an sich niets mis mee, het geeft de andere kant ook een rede om te zeggen ok prima en scheelt je uiteindelijk conflict.
Misschien ben jij roomser dan de paus, maar de hele wereld draait op white lies en geheimen. Mensen dwingen over alle kleine dingen eerlijk te zijn is geen oplossing maar een probleem.

Daar kom je vanzelf wel achter als jij al je vrienden gaat vertellen dat je geen zin in hun feestjes hebt.
Doen alsof je een uitnodiging niet gezien hebt
Daar hebben we het weer, net als bij de blauwe vinkjes in Whatsapp (en andere clients) en de aloude discussie rondom leesbevestigingen van email.

Een dergelijke leesbevestiging zegt in mijn optiek niets meer of minder dan dat de boodschap een keer op een scherm getoond is. Hoe, hoe lang, wanneer of onder welke omstandigheden zegt het niet. Het zegt dus ook niet of mijn oog en het betreffende bericht elkaar gekruist hebben, laat staan of ik de boodschap daadwerkelijk gelezen heb.

Wat mij bijvoorbeeld met enige regelmaat gebeurt: Ik ben met iemand aan het appen en ergens in dat gesprek druk ik mijn scherm uit, bijvoorbeeld omdat het gesprek stilvalt. Vervolgens krijg ik op een zeker moment een bericht die als ongelezen blijft staan. Vervolgens ontgrendel ik mijn telefoon op een zeker moment om bijvoorbeeld een pagina op te zoeken. Als automatisme druk ik onmiddellijk naar het ontgrendelen op de home-button. Gevolg is dat het bericht als gelezen wordt gemarkeerd omdat het een fractie van een seconde in beeld geweest is zonder dat ik het gezien c.q. gelezen heb.
Ik ben altijd iemand die niet perse altijd gelijk op iets hoef te reageren als het geen voorrang heeft. Maar ik had dus een Facebook en IRL vriend die daar niet mee om kon gaan. Toen Facebook de vinkjes kreeg was het contstant ruzie omdat ik dingen wel gelezen had maar niet binnen 2 minuten had gereageerd. Ik had een Facebook unseen plug-in geïnstalleerd maar Facebook had die geblokkeerd. Heb die persoon uiteindelijk ook moeten verwijderen omdat het super irritant was voor mij om er constant over te ruziën.

Waarom kunnen ze je niet gewoon de optie geven om die zooi zelf uit te schakelen als je er geen behoefte aan hebt? Zo ook bij uitnodigingen die al weken van tevoren worden gemaakt, daarvan weet ik nooit of ik ook echt op die datum aanwezig kan zijn tot 1~2 dagen van tevoren, en dan zou het nu dus overkomen alsof ik ze gewoon negeer.

Ik heb sowieso de behoefte om meteen op berichten te reageren niet gesnapt, zeker niet als je buiten je telefoon of pc om in de echte wereld ook nog dingen moet doen.
Klinkt als de blauwe vinkjes bij Whatsapp wat ook niet goed was ontvangen.....
Was destijds inderdaad wat over te doen maar ken uiteindelijk niemand die er ook daadwerkelijk last van heeft gehad. Vermoed dat dit bij deze functie hetzelfde zal zijn.

Ik vermoed ook dat als een soortgelijke functie ernstige problemen tussen personen op kan leveren er al iets niet goed zat.
Zolang je maar de vrijheid hebt om die "vinkjes-functie" aan of uit te zetten. Als ik een bericht of uitnodiging gezien en gelezen hebt wil natuurlijk nog niet meteen zeggen dat ik er ook direct op wil reageren. Maar er zullen altijd mensen zijn die zich beledigd voelen als ze weten dat je het wel gezien hebt maar niet direct gereageerd hebt.
Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn!
Vinkjes discussie weer..... Ja, je kan het uitzetten, geweldig.
Gek genoeg is het al jaren zo dat op FB de vermeldig staat "Seen on <date/time>" en daar klaagt niemand over.

Stuur mij een mail, WA, of wat dan ook (je krijgt geen bevestigingen), ja, ik zal het zien. En als ik tijd heb zal ik antwoorden. Dat is de hele truuk van berichten, je hoeft niet direct te antwoorden!
Als je me belt neem ik meestal op, maar als ik bijvoorbeeld in een vergadering zit staat of de telefoon uit, of ik druk op weiger. En bel je later terug, er is kennelijk haast bij.

Deze nieuwe "functie" zal mij zelden treffen, maar ik denk dat ik binnenkort toch wel een optie heb om het uit te zetten via Social Fixer.
en daar klaagt niemand over.
Grapje zeker? 8)7
sowieso, wie neemt dat hele uitnodigen nou serieus? Ik ga echt niet aan de grote klok hangen waar ik over soms wel 1 jaar later uithang.

Voor persoonlijke dingen zoals een housewarming? stuur me gewoon een persoonlijk bericht via Facebook, whatsapp of wat er dan voorhanden is anders word je sowieso niet serieus genomen of wel?

En wat betreft grote events zoals een festival nou... ik zie daar wel wie ik tegen kom ;)
Dan is er in mijn ogen toch wel wat mis met die mensen dat het problemen op kan leveren. Je bent niet verplicht meteen te antwoorden ofzo.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 23 juli 2024 18:20]

De enige reden waarom niemand er last van heeft is dat het bij 80% vd mensen uit staat
Dat is voor zover ik weet binnen mijn kennissenkring heel anders maar blijkt dus maar dat daar veel verschil tussen zit.
Hier staat het wel uit. Met als reden dat sommige mensen die zien dat je het gelezen hebt, en je het wat druk hebt (op het werk oid) waardoor je niet reageerd, gelijk op de 'bel'-knop rammen om alsnog gelijk om een reactie te vragen. Het gaat men niet aan of ik het wel of niet gelezen heb, als iemand iets van mij leest, en niet regeert, dan zal diegene wel een prima reden hebben.
als je zo zit te springen om een reactie, dan bel je gelijk maar.

maar dat is mijn bekrompen mening
Anoniem: 457607 @xoniq15 september 2015 21:56
Zo snel je op een bel knop drukt, kun je ook op "niet opnemen" drukken :)
Lompe is ook dat als ik de berichten gewoon op je lock screen leest op het moment dat ze binnenkomen, je niet nog eens naar de app gaat. De zender ziet geen blauwe vinkjes maar je hebt het wel gezien...
Dit soort ongein heb ik vanaf het begin zien aankomen en ik ben blij dat ik ben blij dat ik mij altijd verre gehouden heb van facebook, twitter, en whatsapp.

Ik snap die mensen niet die op Facebook gaan: je gooit je privacy te grabbel, versplit een hoop tijd, en maakt je lekker doorzichtig voor hordes marketeers. En waarvoor?

Om persoonlijke onbenulligheden op het internet te kunnen zetten? Omdat je een kuddedier bent dat graag "mee wil doen"? Snap dat niet zo.
Het ligt er maar net aan wat je op facebook zet. Ik post zelden iets op facebook een lees vooral. Als ik wel iets post doe ik dat altijd met in het achterhoofd de gedachte is dit iets wat ik niet erg vind om voor altijd openbaar te maken.

En ik gebruik tegenwoordig een aparte browser voor shopping en bankzaken etc... nadat ik op facebook geconfronteerd werd met precies de reclames voor producten die ik net online al gekocht had (slechte targetting overigens, wat is de kans dat ik twee nieuwe moederborden koop). Facebook ziet dus niet meer waar ik shop of bankier e.d.
Mooi, dan kunnen mensen zien op wat voor soort berichten ik toch niet reageer... Scheelt weer een hoop spam en uitnodigingen op onzinnige dingen.
Joh, dan zet je jezelf op 'misschien aanwezig' en dan is er in wezen nog niks veranderd.
Helaas is tegenwoordig de tendens dat je METEEN moet reageren op een bericht.
Jammer dan, want ik bepaal altijd nog zelf of en wanneer ik reageer.
Goed plan. Ik had zelf al een strategie ontwikkeld op Leesboek om af en toe toch een leesbevestiging te krijgen. Maar doe het maar net zoals Hangouts. Gewoon iedereen die het bekeken heeft er onder weergeven. Geeft meer voldoening dan gevoelsmatig in een mistig weiland praten.
Ik vind dit ook nieuwswaardig om te vermelden, nu we toch bezig zijn met Facebook nieuws: http://www.cnbc.com/2015/...-on-a-dislike-button.html
Vinkjes die aangeven of iemand iets wel of niet ontvangen, gezien of gelezen heeft, zijn veelvoorkomend in verschillende chat-applicaties. Facebook Messenger maakt er gebruik van, maar ook diensten als Whatsapp en Telegram.
Hoe doet Telegram dat dan? Geen blauwe vinkjes in ieder geval.
Des te meer reden om te stoppen met Facebook; wat een gedrocht begint dit te worden...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.