KPN en T-Mobile komen in 2015 met oplossing vervallen tegoed uit databundel

KPN en T-Mobile gaan in 2015 hun abonnementen aanpassen, zodat mensen niet langer te veel betalen, doordat ze aan het einde van de maand veel data uit hun bundel over hebben. Wat ze precies gaan doen, is vooralsnog onbekend.

Minister Kamp van Economische Zaken kondigt de maatregelen aan in een brief die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. KPN en T-Mobile hebben momenteel beide nog uitsluitend abonnementen met een vaste databundel die gebruikers niet per maand kunnen aanpassen en waarbij klanten overgebleven data niet kunnen meenemen naar volgende maanden. Sommige klanten willen data meenemen uit rustige maanden om meer te kunnen internetten in andere maanden.

Dat gaat veranderen, zo schrijft Kamp. "KPN en T-Mobile hebben eveneens toegezegd met maatregelen te zullen komen. Deze zijn nog niet geïmplementeerd, maar de aanbieders hebben mij gegarandeerd dat ze uiterlijk de eerste helft 2015 zullen zijn geëffectueerd." Dat betekent dat de providers uiterlijk in juni 2015 abonnementen hebben aangepast.

Uit de brief blijkt niet wat die maatregelen zijn. Het kan zijn dat er een abonnementsvorm komt waarbij data langer dan een maand houdbaar blijft. Ook kunnen ze ervoor kiezen om de databundel maandelijks aanpasbaar te maken. Vodafone heeft ervoor gekozen om een abonnement aan te bieden met een databundel die een jaar houdbaar blijft. Virtuele providers van de grote aanbieders hebben al dergelijke abonnementen: bij T-Mobile-dochter Ben en KPN's Simyo zijn abonnementen maandelijks opzegbaar.

Kamp heeft aandacht voor de houdbaarheid van datategoeden nadat de Consumentenbond er namens veel klanten over klaagde. De minister ziet af van wettelijke maatregelen tegen de providers, omdat er dus keuze is of komt uit abonnementen met langer houdbare tegoeden. Ook de trend om onbeperkte bundels aan te bieden voor bellen en sms'en dragen er volgens Kamp aan bij dat maatregelen niet meer nodig zijn: bij onbeperkte bundels is de houdbaarheid niet meer relevant.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

22-09-2014 • 13:48

118

Reacties (118)

118
115
66
19
2
29
Wijzig sortering
KPN en T-Mobile gaan in 2015 hun abonnementen aanpassen, zodat mensen niet langer teveel betalen, doordat ze aan het einde van de maand veel data uit hun bundel over hebben. Wat ze precies gaan doen, is vooralsnog onbekend.
Het is tevens nog onbekend hoe KPN en T-Mobile haar gebruikers deze keer naaien want geld moeten ze linksom of rechtsom verdienen. Dit 'probleem' hebben ze zelf gecreëerd en is met een een paar simpele handelingen te veranderen. Ze doen nu net alsof ze een heel project moeten opstarten om dit te verhelpen.
Inderdaad, technisch echt he-le-maal niet moeilijk om data mee te nemen naar de volgende maand. Dit gejerimineer slaat nergens op. Je betaalt toch gewoon elke maand voor zeg 500 MB? Waarom moet je het restant verplicht weggooien?
Het komt de providers uitstekend uit dat de meeste gebruikers uit voorzorg dan maar elke maand (flink) wat overhouden om maar niet over de datalimiet te gaan en extra te betalen. Prima denken ze.

[Reactie gewijzigd door Ceejay op 22 juli 2024 19:21]

Precies, je betaalt per maand en je krijgt per maand. Daarmee is het voor een provider mogelijk daar op te schalen (niet op alleen jou, maar wel over miljoenen klanten bij elkaar natuurlijk). Dat is kennelijk interessant genoeg om er korting voor te geven. Dus, jij vertelt hoeveel je nodig denkt te hebben, de provider zorgt dat je dat kunt gebruiken geeft je korting omdat je het vooraf hebt aangegeven.

Als jij te veel inkoopt en dat niet gebruikt, was het evengoed wel beschikbaar voor je.

In sommige gevalen is het inderdaad goedkoper om een lagere bundel te nemen en buiten je bundel bij te betalen, dan een duurdere bundel voor de zekerheid te nemen.

Je komt dit op zoveel plaatsen tegen... Je kunt een maand treinabonnement kopen en dan maar 1x in de trein gaan zitten. Je betaalt ook voor extra TV zenders als je dat kiest, zelfs als je er niet naar kijkt. Enz.
Zo simpel is het niet...
Als wij contracten afnemen voor in totaal 1 miljoen GB betekend dat niet per definitie dat de provider betaald voor een miljoen GB.
Die betalen doodleuk voor wat er verbruikt is en ook geen 10 tot 25 euro per gb (200 mb is vaan 5 euro x5 is een gig a 25 euro) maar simpel een paar cent.

Het kost de provider als we het wel allemaal opgebruiken maar een % of minder van wat we aan ze betalen dus kunnen ze het makkelijk onbeperkt houdbaar maken. Het kost ze namelijk op z'n hoogst een paar cent als we het wel gaan gebruiken bij een volgende maand.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 19:21]

Je versimpelt de situatie op twee punten:

1. Onbeperkt houdbaar betekent dat je er niet op kunt schalen. Als morgen iedereen 5x zoveel internet gaat gebruiken ligt het netwerk plat. Dat hebben we bij alle operators gezien een paar jaar geleden. Er zijn niet genoeg antenne's, backbone capaciteit, etc. Dat bedoel ik met schalen. De provider wil graag weten wat iedereen denkt te gaan gebruiken. In ruil daarvoor krijg je korting op je verbruik. (een bundel is goedkoper dan losse GB's inkopen)

2. Natuurlijk zijn de kosten voor een provider lager dan wat er gevraagd wordt aan de consument. Van die extra opbrengst moeten de systemen, de antennemasten, de frequentieveilingen, de kantoren, het personeel, aandeelhouders en noem maar op van betaald worden. Je kunt het een commercieel bedrijf niet kwalijk nemen winst te willen maken.
Iedereen kan toch kiezen om morgen ineens 5x zoveel internet te gebruiken en schalen is volgens mij niet interessant het gebeurd immers allemaal al softwarematig.
Er is al lang bewezen dat met sneller internet grotere bundels mensen niet ineens veel meer data gaan verbruiken.
De gemiddelde per gebruiker zit nog altijd ver onder de 500 mb.

En die kosten zijn allemaal ZWAAR overdreven.
T-Mobile had vorig jaar nog 465 miljoen netto winst en dat is NA afschrijving van een groot deel van het 4g netwerk dat ze aan het aanleggen zijn (Ja dat kunnen zo voor een overgroot deel gewoon afschijven en zijn dus geen kosten maar moet alleen voorgeschoten worden!) en de overige kosten.
Zo slecht hebben ze het dus nog niet.

Als je uitgaat van resultaten kosten> nettowinst van de afgelopen 4 jaar zijn bij T-Mobile ongeveer 75% van de bruto inkomsten voor alle vaste lasten en is er dus een NETTO winst van ongeveer 25% .
Dus het houdbaar maken van de bundel kost ze misschien 1 a 2% van die 25% waarna ze nog steeds een forse netto winst overhouden.
Veel bedrijven hebben graag 23% netto winst ! ! !
Ik kan je winst-getallen van T-Mobile niet controleren, maar volgens mij is DAT nou juist weer minder interessant. Winst of geen winst, als het netwerk niet functioneert dan lever je geen dienst. De schaalbaarheid van een mobiel netwerk is geen software, maar toch echt de hardware (zendmasten, verbindingen, etc).

Als je (correct) zegt dat mensen met een grotere bundel niet altijd meer data gaan gebruiken dan is er juist geen enkele reden om een databundel mee te kunnen nemen naar een volgende maand. Dan raakt deze tenslotte ook niet op. Natuurlijk zijn er momenten waarop je meer of juist minder gebruikt, dus een maandje meenemen is leuk, maar oneindig houdbaar maken? Dat is gevoelsmatig een leuk idee, maar het slaat objectief nergens op. Dat weten we al van een paar jaar terug.

Het grappige is namelijk dat deze hele discussie dus met belbundels (de belminuten) een paar jaar geleden ook al gespeeld heeft. Mensen namen grote bundels (want daardoor meer korting op een toestel), hielden al hun minuten over en gingen klagen dat ze niet oneindig konden blijven opbouwen. Maar aan het einde van het contract wilden ze wel weer doodleuk wederom een te groot abonnement (met een nieuw toestel) en begon het van voor af aan.

De echte vraag is: waarom kiezen mensen kennelijk maar al te graag voor een te grote bundel, waar ze vervolgens structureel aan overhouden? Marketing vertelt het antwoord: iets met korting wordt vaker gekocht dan iets voor diezelfde prijs zonder korting. En in Nederland heerst een over-verzeker-cultuur: als ik maar een bundel koop, heb ik geen onverwachte kosten.

Dit hele bundel gebeuren is naar mij mening dan ook gewoon marketing waar iedereen graag aan mee wil doen, en niet iets waar de politiek zich mee moet bemoeien. Want dan wil ik ook mijn geld terug als ik een week geen TV gekeken heb. Enzo.
De kwartaal en jaarwinst is te vinden op het internet en was als voorbeeld om aan te tonen dat er de kosten voor het mogelijke extra dataverbruik bij houdbaarheid tijdens het gehele contract op de totale winst van de providers een peulenschil is.

En de rede om de bundel mee te nemen naar de volgende maand is simpel. Mensen gebruiken niet iedere maand dezelfde bundel en u moet je verplicht een bundel nemen die de hoogst mogelijke maand dekt en dus geen rekening houd met de maanden dat je minder gebruikt.

Stel in jan,feb,maart als he koud is en je veel binnen zit gebruik je niet zo veel maar in de 5 maanden daarop kan je wel eens wat meer gebruiken omdat je veel buiten ben en van het weer geniet.
Nu moet je dus je contract baseren op die maanden terwijl je bij lang houdbaarheid mogelijk een lagere bundel kan nemen omdat je in die maanden over heb van de voorgaande maanden.
Tenzij je natuurlijk je contract in de zomer afsluit dan ga je daar niks mee opschieten.

Ze kiezen dus voor een te grote bundel om die reden.
Buiden de bundel is het namelijk of peperduur of te traag bij T-Mobile.
Zo gebruik ik gemiddeld minder dan 200 mb per maand maar 1 maand over de 200 mb kost me een fortuin. dus heb ik een 500 mb bundel omdat ik in de zomer een paar keer meer gebruikt heb.
Hoewel ik het helemaal eens ben met je vergelijking vind ik wel dat de telecom maatschappijen zelf dit probleem gecreëerd hebben door in het verleden wel abonnementen met houdbaar tegoed aan te bieden. Ikzelf heb nog steeds een abonnement van T-mobile, toen nog Orange, waarbij m'n niet gebruikte tegoed nooit vervalt. Ik mag dan wel niet meer het abonnement verlengen om zo een nieuwe mobiel te krijgen maar in de winkel raden ze me altijd aan om dit ruim 10 jaar oude abonnement toch echt maar te houden.

Edit: plus dat dit abonnement een alles in 1 pakket is, of ik nu bel, gebruik maak van internet of in het buitenland zit, ik betaal nooit iets extra's! Alles gaat af van één en dezelfde bundel.

[Reactie gewijzigd door Eric70 op 22 juli 2024 19:21]

Mwah, ze werken bij KPN en T-Mobile nog met heel *heel* oude systemen. Zelfs het systeem om nieuwe abonnementen af te sluiten in telecom winkels ging tot voor kort nog over een terminal sessie heen; de back-ends zijn echt verschrikkelijk oud; omdat er zoveel systemen aanhangen en... Het werkt!

Het is lastiger dan je denkt om zulk soort dingen te realiseren. :)
Tuurlijk is het, als de opdracht eenmaal gegeven is, niet iets dat extreem lang gaat duren; maar "he-le-maal niet moeilijk"; sorry, maar daar weet je niets vanaf. :P
Klopt dat ik niet weet hoe oud die systemen zijn, maar je kunt er nog steeds op programmeren (Als de oorspronkelijke programmeurs tenminste niet al met pensioen zijn) Je kunt de hoogte van je datategoed ten allen tijde opvragen tegenwoordig, dus webservices of routines die die data uitlezen zijn er al.
Programmeer SQL scriptje begin-van-de-maand-tegoed = tegoed-eind-van-vorige-maand +standaard abo tegoed en zie daar. Je moet inderdaad weten hoe die systemen in elkaar zitten, maar je mag toch hopen dat IEMAND dat nog weet bij die toko's :) Ja ik vind dat he-le-maal niet moeilijk, sorry, ben maar een programmeurtje :P

[Reactie gewijzigd door Ceejay op 22 juli 2024 19:21]

In feite kunnen ze de history van gegevens doorlopen en kunnen ze exact zien welke klant hoeveel die teveel heeft betaald (database technisch gezien een vrij simpele opgave).

Gooi er een script doorheen en de klant kan dan nog voor 2015 zijn geld terug hebben dat ze teveel hebben betaald.

Snap al niet eens waarom men tijd verspild om een plan op te zetten (die nog niet eens bekend is blijkbaar) en dat ook nog eens met de minister moeten bespreken.
Een hoop geklets zonder efficiënt te zijn wat uiteindelijk onnodig extra geld kost.
Gewoon uitvoeren, anders gebeurd er niks.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 22 juli 2024 19:21]

'De minister ziet af van wettelijke maatregelen tegen de providers, omdat er dus keuze is of komt uit abonnementen met langer houdbare tegoeden.'

Illustreert maar weer hoe hard men in Den Haag loopt de falen. Een zoethoudertje, en meteen ziet men af van maatrgelen. En dat terwijl deze oplichting, want dat is het, al jaren zo gaat. Hoe kan het zo zijn dat sinds jaar en dag, door de consument aangeschaft tegoed, aan het eind van de maand zomaar ingetrokken wordt? Dit is niet anders dan dat je je auto voltankt met benzine, de pomphouder aan het eind van de maand het restant uit je auto komt pompen, onder het mom 'je rijdt niet voldoende, dus ik verdien er niet genoeg aan'. Klinkt absurd? Dat is het ook!

Voor mij nog steeds onbegrijpelijk. Ik kan me eigenlijk alleen maar voorstellen dat de telco's ontzettend goed zijn in lobbyén.
Dat jij en ik deze praktijk niet waarderen wil niet zeggen dat er sprake is van oplichting. Je weet wat je afneemt op het moment van afsluiten van je contract, je kunt op basis van je eigen gebruik en of je naar verwachting veel/weinig zal overhouden bepalen of je bereid bent dit bedrag maandelijks uit te geven. Het probleem zit dus in het (tot op heden) niet beschikbaar zijn van alternatieven.
En dat komt dus door prijsafspraken tussen de telco's, wat WEL oplichting is en ook strafbaar. 1 2 3
Dat is onderzocht. En nooit bewezen...
Dus "dat komt dus door prijsafspraken" is een hersenspinsel.

Maar als jij meer weet dan ons, meld het dan vooral bij de mededingingsautoriteit; het ACM. (Voormalige OPTA)
Dat het nooit bewezen is maakt het niet tot een hersenspinsel. Ze zorgen gewoon dat er niks zwart op wit staat en dan is er niks te bewijzen.

Nederland heeft het duurste mobiel internet van heel Europa. Denk jij dat dat toeval is ofzo?
Nederland heeft het duurste mobiel internet van heel Europa. Denk jij dat dat toeval is ofzo?
We hebben ook de op 1 na duurste Benzine. Om maar een van de talloze voorbeelden te noemen waarin wij het duurste zijn.

What's your point?
Nederland is een duur land...

Conspiracy theorietjes zijn er al genoeg van; if you can't prove it, they ain't guilty.
Dus nieuwsuur (het programma dat de prijsafspraken in 2011 bekend maakte) is volgens jou een komplot theorie programma? Goeie grap. ;)

Je benzine-voorbeeld is irrelevant. Er zit geen accijns op internet. Ook is het in Nederland enorm goedkoop om mobiel internet aan te leggen in verband met de hoge bevolkingsdichtheid.
Nee, die maakten een VERMOEDEN bekend.
De, toen der tijd nog OPTA, heeft dat allemaal onderzocht.
Er bleek niets van waar te zijn, case closed.

Dat nieuwsuur het zegt, maakt het nog niet waar. ;)
Een gerucht is niet per definitie een feit.

En dat enorm goedkoop valt inderdaad behoorlijk tegen.
Zoals door awesome al vermeld wordt: de frequentie kosten alleen al. Heb je wel eens gezien hoe belachelijk veel geld de overheid daarvoor vraagt? En dan nog alle vergunningen voor antenne locaties plus de masten zelf.... Alle nieuwe hardware die vervangen is met Single-RAN technologie voor 4G en dergelijken, enzovoorts, enzovoorts. Dat kost MILJARDEN.

Kost allemaal niets... :X
Dat er geen directe accijns per MB op internet zit, wil nog niet zeggen dat er geen godsvermogen naar de overheid gaat.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 19:21]

Denk zelf na.
Geef maar eens bronnen dan als je het zo goed weet.
Maar ik weet al dat je toch 0,0 aan bronnen hebt omdat je de hele tijd al onzin zit te verkondigen.

Kosten die aan de overheid betaald moeten worden voor enkel de frequenties:
KPN: 1,4 Miljard euro
Vodafone: 1,4 Miljard euro
T-Mobile: 911 Miljoen euro

Prijs per 4G kast voor KPN: 50.000 EUR.
Aantal kasten: tenminste 3000
Totaal plaatje, minimaal: 150 Miljoen euro
(Noot: dat zijn enkel de aanschafkosten voor de kastjes, installatie e.d. nog niet eens meegenomen.)

Zitten we dus al aan bijna 1.6 Miljard euro.
Daarbovenop komen nog eens de kosten voor het vervangen van huidige stellages, het onderhoud van de huidige masten, en natuurlijk de grondrechten die betaald moeten worden.
Nog een paar miljoen erbij.

Dan nog de kosten voor al het personeel; zeker bij KPN die in minder dan een jaar tijd heel Nederland moesten voorzien van 4G.
Ook die werken niet gratis.

Er zal dus minstens zo'n 2 a 2.5 miljard gepaard zijn gegaan met enkel en alleen al het eerste jaar aan 4G; en dan heb ik de stroom-, onderhouds-, bekabelings- en internetappartuur kosten nog niet eens genoemd noch meegerekend.

Maar nee hoor,volgens meneer killer99 kost het allemaal geen hol en leggen de netwerk providers het he-le-maal gratis aan waardoor eigenlijk 1 euro per maand voor een onbeperkt abonnement op 150Mbit/sec al te veel gevraagd is. :P

Get real zeg, concentreer je eerst maar eens op de feiten voordat je je haat spuwt.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 19:21]

Haat spuwen? Ik spuw helemaal geen haat. De bewijzen tegen de telefoonbedrijven zijn steen hard, namelijk brieven van directeuren. Dat de OPTA het niet kan bewijzen betekent niet dat het een verzinsel was.

Je moet nu niet gaan doen alsof telefoonbedrijven slachtoffers zijn. De frequentie is een investering die later winst gaat opleveren, anders hadden ze die niet gemaakt.

En de winstmarges binnen de telefoonsector zijn wel degelijk astronomisch. Zo zijn er bijvoorbeeld geen verdere kosten verbonden aan het openstellen van het telefoonnetwerk aan SMS, maar toch hebben we ons in het verleden hier blauw aan betaald. SMS gebruikt zo weinig data dat het geen belasting voor het netwerk vormt (behalve bij momenten zoals het WK en nieuwjaar).

En we zien bij bepaalde sim-only abonnementen kosten zo laag als 2 ct per minuut. Dat geeft aan dat alles dat daar ooit boven heeft gezeten totale geldklopperij is. KPN vraagt nog steeds 30 ct per minuut op prepaid. Simyo (ook van KPN 8)7 ) doet het DRIE KEER LAGER met 10 ct per minuut. Des te meer aanwijzing voor malafide praktijken.

Als jij het allemaal zo goed weet, leg me dan eens uit waarom mobiele diensten hier het duurste van Europa zijn? Want dat is iets uit mijn vorige bericht waar je helemaal geen aandacht aan besteed hebt. De enige uitleg is prijsafspraken.

En kosten berekenen zonder ook die tegen de omzet af te zetten is natuurlijk onzin...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 621536 op 22 juli 2024 19:21]

Het wordt een beetje langdradig zo.
Je zegt steeds dat ik het mis heb of foute berekeningen maak, maar vervolgens geef jezelf geen bronnen en ook geen tegenberekening...
Schiet niet echt op.

Ik zal nog 1x antwoord geven, maar als je dan weer enkel aankomt zetten met "je hebt het mis"; dan kap ik er lekker mee.
Wil best een discussie voeren, graag zelfs, maar om met koosbronloos die niets wenst te bewijzen een "wellus-nietus" spelletje te spelen heeft totaal geen zin.
Dat de OPTA het niet kan bewijzen betekent niet dat het een verzinsel was.
Dat de OPTA het niet kan bewijzen, betekent ook niet dat het waarheid was... Dat is enkel een conclusie die jij trekt.
Sterker nog, het wijst de andere kant uit.
De OPTA heeft vaak zat boetes uitgedeeld als een provider zich niet aan de regels hield, vooral KPN is daarbij veel de pineut geweest; al ging dat om het ADSL/glasvezel netwerk. Die deinzen niet terug. Maar dan moet het wel bewezen zijn; en er zijn totaal geen aanwijzigingen gevonden voor illegale prijsafspraken.
Wel voor marktwerking.
Je moet nu niet gaan doen alsof telefoonbedrijven slachtoffers zijn. De frequentie is een investering die later winst gaat opleveren, anders hadden ze die niet gemaakt.
1.) Dat doe ik ook helemaal niet, ik spreek enkel jou argument tegen dat het zo spotgoedkoop is voor providers om hier een netwerk aan te leggen en te onderhouden...
2.) Natuurlijk willen ze winst maken! Het is een bedrijf, geen goed doel.
3.) De winsten van mobiele providers kelderen al jaren achter elkaar.
Zo zijn er bijvoorbeeld geen verdere kosten verbonden aan het openstellen van het telefoonnetwerk aan SMS, maar toch hebben we ons in het verleden hier blauw aan betaald.
Klopt, SMS is jarenlang de melkkoe van de providers geweest. Dat is niet bepaald een geheim.
Nu is dat mobiel internet.
Dat blauwbetalen viel ook wel mee, in de begindagen toen mobiele telefoons nog niet zo razendpopulair waren; maar wel een enorm opkomende markt was, toen was het heel erg duur ja; maar bellen ook. Het was een elite + wat de gek er voor wil betalen situatie. Ik herinner me nog 90 guldencent per minuut om in de piekuren te bellen, en 25 cent per SMS.
Later, toen er veel meer mensen met een mobieltje kwamen, is dat fors gedaald. Uiteindelijk betaalde ik 1 cent per SMS; 10 euro voor 1000 smsjes per maand. Dat was een best redelijke prijs; en dan deed je je best nog om 't exact 160 tekens te maken; de luxe van korte berichtjes zoals bij WhatsApp had je niet. Verwend zijn we nu.
Nu heb je diensten als WhatsApp, die het verdienmodel van de providers enorm overhoop hebben gegooid. Bijna niemand SMS't nog, dus moest er een nieuwe melkkoe komen om winst te draaien: mobiele data.

Maar wat is je punt precies?
Er was ergens heel veel vraag naar, een rage om het zo maar te noemen. (Ik bedoel, weet je wat pas duur was? Pokemon kaartjes. Maar god forbid dat elk kind het moest hebben.) Dat mensen bereid zijn om dan de hoofdprijs te betalen, dat ligt eigenlijk aan de consument: niet de provider.
Als niemand de bedragen zou betalen, dan zou er vanzelf een wijziging in de markt plaatsvinden. Marktwerking, noemt men dat wel.
Precies wat er dus is gebeurd met SMS kosten nadat diensten als WhatsApp geintroduceerd zijn. Tegenwoordig krijg je bij zo'n beetje elk abonnement onbeperkt smsen gratis erbij.

De providers zijn niet heilig, en zeker ook geen slachtoffers: maar je kan het ze moeilijk kwalijk nemen dat ze geld vangen voor zaken waar de consument overduidelijk graag voor betaald.
En we zien bij bepaalde sim-only abonnementen kosten zo laag als 2 ct per minuut. Dat geeft aan dat alles dat daar ooit boven heeft gezeten totale geldklopperij is. KPN vraagt nog steeds 30 ct per minuut op prepaid. Simyo (ook van KPN 8)7 ) doet het DRIE KEER LAGER met 10 ct per minuut. Des te meer aanwijzing voor malafide praktijken.
*zucht* Serieus?
Technologien verbeteren. Wat 1 mast aankan, was een paar jaar geleden op geen enkele wijze mogelijk. En hoeveel mensen er eerst een mobieltje hadden, en hoe extreem veel meer dat er nu zijn: dat maakt ook een wereld van verschil; het is goedkoper om voor 500 klanten een dienst op te zetten dan voor 50 klanten...
Dat alle prijzen nu een stuk lager zijn dan voorheen, is totaal geen bewijs dat alles dat erboven gezeten heeft ooit geldkopperij was. Pure nonsens.
Tijden veranderen. De technologie wordt verbeterd. Het personeel kan goedkoper aangenomen worden. De spullen worden efficienter. De vraag is groter. Et cetera.
Voor iemand die roept dat ik niet juist rekening houdt met alle wijzigingen en blijkbaar een slechte kosten/baten analyse maak, doe je zelf ook niet echt veel moeite.

Dan je "malafide praktijken" opmerking. Slaat ook nergens op.
Ja, prepaid is duur. Waarom? Omdat je geen bulk inkoopt maar naar gebruik betaald.
Bij een abonnement koop je een groot aantal belminuten/smsjes/mb's in per maand; daardoor krijg je hoge kortingen.
(Het is overigens enkel x cent per minuut als je werkelijk al die belminuten opbelt, zo niet dan stijgt de werkelijke prijs die je betaald hebt.)
Dat is gewoon een keuze die je maakt; dat sim-only abonnementen in veel gevallen (behalve voor mensen die echt bijna *nooit* gebruik maken van hun mobieltje en misschien eens per maand een smsje sturen oid) veel goedkoper zijn dan prepaid is ook geen geheim; en algemene kennis.
Maar dat heeft niets met malafide praktijken te maken, maar met het product dat je kiest. Prepaid is voor een veelgebruiker extreem duur, en daarom hebben ze voor veelgebruikers iets uitgevonden... Een abonnement!! Ja, echt waar!
Als jij het allemaal zo goed weet, leg me dan eens uit waarom mobiele diensten hier het duurste van Europa zijn? Want dat is iets uit mijn vorige bericht waar je helemaal geen aandacht aan besteed hebt. De enige uitleg is prijsafspraken.
Nee, de enige uitleg is enkel prijsafspraken als je bevooroordeeld bent en geen moeite wil steken in een degelijk onderzoek.
Ik zal je wat geheimpjes verklappen:

1.) Mobiele diensten hier zijn helemaal niet het duurste van Europa. Totale onzin!
Dit is enkel het geval als je uitsluitend dataverkeer afneemt; zodra je een abonnement neemt met belminuten en een "gratis" toestel erbij, dan zijn de prijzen in vergelijking met andere landen juist een stuk goedkoper, en dan hebben we 't echt over een paar honderd euro goedkoper (periode van 2 jaar) dan in de buurlanden. Een mooi rekenvoorbeeldje daarvan is hierrrrr te vinden:
http://www.mobilecowboys.nl/nieuws/14591
Dus ja, als jij enkel mobiele data afneemt, in een lage kwantiteit: dan is Nederland heel erg duur ja. KPN spant dan de kroon.
... Maar de gemiddelde consument neemt helemaal niet uitsluitend dataverkeer af. En Nederland is dan relatief goedkoop.
Ook ligt het aan de provider die je kiest. Simyo die je zelf al noemde is inderdaad een stuk goedkoper dan vele andere aanbieders; mits je ook wilt bellen. Voor enkel dataverkeer is, uit de KPN fabriek, Hi bijvoorbeeld weer goedkoper dan Simyo.

2.) Een andere factor is ook nog de kwaliteit van het netwerk in Nederland. In principe is het in Nederland natuurlijk wel wat makkelijker geheel dekkend te krijgen dan een land als Frankrijk; bereik in de bergen realiseren is een stuk moeilijker dan een plat stukje land.
Toch heeft bijvoorbeeld KPN een stuk meer masten dan absoluut noodzakelijk, om zo een enorm hoge kwaliteit netwerk diensten aan te kunnen bieden met hoge throughput mogelijkheden.
Je kan zeggen wat je wilt van de prijzen en providers, maar KPN heeft een van de beste netwerken van heel Europa; en dat kost geld. Daar betaal je ook voor.
Vroeger kon je om die reden terecht bij T-Mobile: budget, spotgoedkoop: maar wel met een slecht netwerk. Nu is het helaas geen budget meer, maar nog wel een slecht netwerk.

3.) De Nederlandse overheid is behoorlijk duur met de frequentieveilingen.
Voor de 800Mhz veilingen in Belgie (de beste frequentie als je veel bereik wilt) moest "slechts" 120 miljoen euro afgetikt worden voor 20Mhz per provider in dat spectrum.
Dat staat in schril contrast met de 1.4 Miljard euro die in Nederland gelapt is...
En ook in een land als Frankrijk; veel groter dan Nederland; leverde de frequentieveiling "slechts" 2.5 miljard op voor alle kavels (800/900Mhz, 1800Mhz, 2.6Ghz) voor 3 providers; dat is "slechts" 833 miljoen per provider. Wederom een stuk goedkoper dan in Nederland... En dan zijn de frequenties in die landen ook nog eens vele jaren extra geldig voor dat bedrag!

En zo zijn er wel meer zaken. Er zijn zo verschrikkelijk veel factoren die je moet meewegen, dat "prijsafspraken" echt niet de enige uitleg is, tenzij je er gewoon de ballen verstand van hebt of niet objectief wil kijken. Het is duur, en dat vind je blijkbaar niet leuk; maar dat zou je beoordeling niet moeten beinvloeden.
En dat zou dan ook nog eens zijn als het waar is dat we in Nederland de duurste abonnementen hebben: maar ook dat is niet het geval.

Kortom: amai, ge spreekt nonsens. Wees eens objectief.
En kosten berekenen zonder ook die tegen de omzet af te zetten is natuurlijk onzin...
Ik wacht graag je objectieve tegenberekeningen af.
(Omzet != winst, trouwens.)
Natuurlijk gaan ze winst draaien (na jaren de kosten er eerst uit moeten halen (investeren)), maar dat maakt het echt nog geen oplichting: dat maakt het zaken doen.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 19:21]

Frequentie banden worden duur verkocht door de overheid, dat geld moet ergens vandaan komen. Allemaal indirecte belasting dus.
Illustreert maar weer hoe hard men in Den Haag loopt de falen.
Hoezo? De minister heeft naast het aanpassen van de wet meerdere stuurmiddelen. Indien de minister van mening is dat de beoogte effecten niet worden behaald, dan kan hij alnog meer dwingende middelen inzetten.

Gegeven de stilzijgende coordinatie in deze markt, zal Vodafone naar verwachting KPN en T-mobile in deze volgen.

Het grote voordeel van deze oplossing is dat deze meer kosten-effectief is voor de overheid en de marktpartijen tov een aanpassing van de wet.
Anoniem: 621414 22 september 2014 14:36
Misschien is het een idee om het "prepaid-model" te gaan mengen met het "post-paid" model.
Dus betalen naar verbruik.

Ter voorbeeld:
Je gaat blokken van 50Mb introduceren, deze kosten 1 euro.
En elke keer dat jij als klant 50Mb verbruikt, wordt er automatisch een nieuw blok van 50Mb toegevoegd, en je rekening met 1 euro verhoogd.
Uiteraard is het wel verstandig om hierbij een "plafond" in te stellen, dat je bijvoorbeeld een maximum instelt van 10 blokken (500Mb, 10 euro), en dat je een sms'je krijgt te waarschuwing dat je aan je 9e blok zit.
Op basis van dat sms'je zou je dan kunnen kiezen om in een "drukke maand" je "data plafond" tijdelijk omhoog te zetten naar 15 of 20 blokken.

Dan pas betaal je een eerlijke prijs vind ik.
Als je in een maand maar 3 blokken van 50Mb gebruikt, betaal je 3 euro voor je data, gebruik je meer, betaal je meer. (tot je het plafond bereikt, en dan kan je zelf kiezen om uit te breiden, met hogere kosten tot gevolg.)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 621414 op 22 juli 2024 19:21]

Dan wordt het een stuk duurder; je krijgt nu juist veel korting omdat je veel data per maand inkoopt.
Ga dan gewoon naar prepaid als je dat liever hebt :P

Let ook op dat er staat dat de databundels niet vervallen, maar er staat niet dat je daardoor minder per maand gaat betalen. ;) Het enige dat het je oplevert is dat je een buffer opbouwt, als je dus een keer opeens meer moet gebruiken in een maand, dan gebruik je je bundel die je opgebouwd hebt uit de voorgaande maand(en). Je maandbedrag zal gewoon 't zelfde blijven, en je krijgt nog steeds x aantal MB per je bundel. Je mag nu alleen 't restant meenemen naar de volgende maand(en).

Ik gok dat het er zo uit gaat zien:
- Databundel is 1, tot maximaal 2 (3 mnd totaal; Maar ik gok max 1), maand mee te nemen
- Je verbruik in de 2e maand zal eerst van je normale bundel afgehaald worden, en dan pas maak je aanspraak op de bundel die je hebt meegenomen vanuit de vorige maand...

Dat laatste is een standaard tactiek van de providers; en verdien technisch ook wel logisch:
Stel jij hebt een bundel van 2000MB. In maand 1 verbruik je 1400MB, en neem je 600MB mee naar maand 2. In maand 2 heb je dus alles bij elkaar 2000MB bundel maand 2 + 600MB resterend maand 1 = 2600MB totaal aan dataverkeer in maand 2.
Je gebruikt 2400MB. Maar, je neemt nu 0MB mee naar maand 3!

Waarom?
Immers heb je eerst de 2000MB bundel van maand 2 verbruikt = 0MB resterend van de bundel van die 2e maand; en daarna ga je pas aan je 600MB die je over had van maand 1 beginnen, waarvan je nog 400MB verbruikt; en waarvan het restant daarna vervalt omdat het maar 1 maand mee te nemen is... En MB's van maand 2 om mee te nemen naar maand 3 heb je niet meer, die 2000MB had je immers al opgemaakt.
Jij hebt alsnog je data gekregen, maar het lullige (voor jou :P) is dat je geen 2600 - 2400 = 200MB meeneemt van maand 2 naar maand 3. ;) Dat zou wel zo zijn geweest als het omgekeerd zou werken, dus eerst je resterende bundel tegoed opmaken; en dan pas aan je nieuwe tegoed beginnen.
Maar dat kost de providers extra. :P

... Dat is in principe geen slechte regeling, en je hebt alsnog je data gekregen. Het helpt de providers de prijs te drukken. :)
Zo is het in het verleden altijd gegaan met houdbare bundels, en ik durf er geld op in te zitten dat dit hier ook weer het geval zal zijn. Bets, anyone? :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 19:21]

Of je koopt vooraf een limiet en die maak je op. In plaats van voor 10 euro per maand krijg je 1GB data, ga je naar een systeem dat 1GB data 10 euro kost en dat kun je gebruiken tot dat het op is.

Aangezien providers met een manier zullen komen om minder te bieden tegen hogere tarieven zal het wel 10 euro per 250MB zijn en dat moet je binnen 3 maanden verbruiken.
Men kan beter overstappen naar Choozze dan heb je voor 30 euro p/m echt onbeperkt inet door heel europa, en onbeperkt bellen door heel europa :9 :P ok 35 euro dan maar toch :+ http://shop.choozze.nu/getbright

[Reactie gewijzigd door dave1972 op 22 juli 2024 19:21]

Gewoon net als stroom.
Een voorschot betalen en verbruik je minder krijg je het verschil gewoon terug.
Zo was het in het prille begin met prepaid ook betalen wat je verbruikt.
Ben alleen bang dat er wederom een paar golven met prijsverhogingen aankomen.

En maandelijks opzegbaar is natuurlijk gewoon geen oplossing omdat ze ons maar beperkte bundel keuze geven.
Meestal is het 200, 500, 1000 of 2000/2500 mb. maar veel mensen hebben gewoon een flexibeler contract nodig.
Beste zou zijn 10 euro per gig maar betaald per 50 mb.
Dus 50 cent per deel van 50 mb dat je betaald. gebruik je 500 mb betaal je dus 5 euro net als dat ik nu doe. Gebruik je 150 mb betaal je 1.50.
Ze kunnen desnoods een minimum van 2 euro instellen voor de zogenaamde kosten die ze maken.

En maandelijks opzeggen is ook misleiding.
Als je namelijk nog geen 80 mb per maand gebruikt zoals ik zou je 1 maande een gig kunnen betalen a 15 euro en vervolgens je data op kunnen zeggen en de rest van het jaar de gig opgebruiken.
Echter werkt dit niet zo.
Zodra je geen data meer heb in je bundel is je gig gewoon alsnog verdwenen dus word je gewoon genomen en heb je betaald voor iets dat je niet gebruiken kan en is je data gewoon een maand geldig.

Maar ik ben bang dat we hier wederom slechter uitkomen dan dat we nu zijn zoals vaak het geval is door duurdere pakketten of een ander slinks trucje van de providers. Dar zijn ze immers goed in..

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 19:21]

Goed nieuws! Dit zal een hoop mensen wel een paar euro schelen. Alleen jammer dat het zo lang heeft moeten duren voor er dit soort bundels kwamen.
Ik denk het niet, want ik gok dat T-Mobile en KPN met een soortgelijke oplossing als Vodafone gaan komen wat in mijn ogen geen oplossing is.

De oplossing van Vodafone is nl. een abo met gelijke specs als een Red Essential abo (300 belminuten, onbeperkt SMS + 1GB data, telefoon uit categorie B ) met als enige verschil dat je bundel een geldigheid van 12 maanden heeft ipv 1 maand, maar daarvoor mag je wel even 47% (ipv 34 euro kost hij dan 50 euro) extra aftikken per maand.
In SIM-only vorm is de 'oplossing' bij Vodafone niet eens verkrijgbaar.

Nee bedankt, ik koop wel een keertje een extra data BloX-pakket van 400MB/1GB/3GB mocht ik het nodig hebben, of maak gebruik van de beperkt-internet (=langzaam internet) functie wanneer mijn normale bundel niet toerijkend is, stukken goedkoper.

[Reactie gewijzigd door Yucko op 22 juli 2024 19:21]

Providers moeten toch wel op een of andere manier hun geld verdienen, dus ze zullen iets anders duurder maken om misgelopen inkomsten te compenseren.
wat wordt er misgelopen dan ? men heeft toch al betaald voor het aantal gig en belminuten ? dus zou het vrij logisch zijn om het mee te kunnen nemen naar de volgende maand.
Je betaalt voor een aantal gig en belminuten in die maand. Met een einddatum dus. En die zekerheid is interessant genoeg voor een provider om jou die bundels met korting te kunnen aanbieden.
Het meenemen van die dingen helpt dat bundel-systeem om zeep en dan krijg je dat op een andere manier toch weer doorberekend.
Tarieven gaan gewoon omhoog, dat is in de afgelopen jaren al vaker gebleken. Kijk maar eens goed naar de kosten die je enkele jaren geleden betaalde en nu. Men wilde goedkoper bellen vanuit het buitenland? Geen probleem was het antwoord van Kroes, en zo geschiedde... dat het abonnement met 20% omhoog ging had diezelfde klagende consument echter even niet op gerekend.

Datzelfde als met tethering, netneutraliteit etc. de consument wilde zelf bepalen hoe het wordt ingezet. Wederom een nieuwe beperking voor de telecom aanbieder, maar die sloeg eveneens hard terug en kwam weer met een verhoging van ca. 2-5% per maand.

Nou zeggen een aantal klanten, ik heb slechte dekking in bepaalde gebieden in de randstad. Geen probleem zegt minstens één aanbieder, dan plaatsen we mini zendmastjes. Zeur alleen niet als per Januari 2015 ook die kosten nog even netjes worden meegenomen in de tarieven.

T-Mobile en KPN straks ook, tuurlijk kun jij je data meenemen naar de volgende maand. Neem dan alleen wel abonnement Y af i.p.v. X waarbij ook die kosten per maand weer enkele procenten hoger zullen liggen.

In Telecom land werkt het ongelofelijk mooi, hoe meer regels en wetten worden opgelegd, hoe duurder de abonnementen worden. Consumenten zijn vandaag de dag zo afhankelijk van hun smartphones en tablets, ze betalen het toch wel. Resteert natuurlijk wel de vraag zoals bij het 'kip en ei verhaal', wie is er nu slimmer de consument of de telecom aanbieder? :)
Helemaal mee eens. :)
Daarom vind ik dat de politiek zich niet moet laten verleiden hier in mee te gaan, als volger of zelfs als aanstichter.
Het is helemaal hypocriet omdat de politiek zelf de etherfrequenties voor onmetelijke bedragen heeft verkocht en daarmee ook zeker niet geholpen heeft tarieven omlaag te brengen.
Precies. Dit is echt weer zo'n halfbakken idee.
Sowieso vind ik het raar om de providers te privatiseren om vervolgens allerlei regelingen aan banden te leggen. Natuurlijk moeten er regels zijn voor providers, maar ik vind niet dat dit vanuit de overheid geregeld hoeft te worden.
Anoniem: 621536 @Richh22 september 2014 14:39
Jij denkt dat ze zichzelf gaan reguleren?
Als de consument daar vraag naar heeft zou dat door marktwerking wel moeten gebeuren ja. Nu vervalt je tegoed na een maand, dat staat in je contract, klaar.
Of het gaat je meer kosten omdat de abbos duurder worden.
Je denkt toch niet dat providers die al jaren extra lopen te cashen ineens genoegen nemen met minder.
Als het al goedkoper lijkt zou ik eens gaan zoeken naar het addertje die moet er namelijk zijn.

Hoe je het ook went of keert de inkomsten van de provider blijven gelijk of gaan omhoog en dat gaan wij betelen zo simpel is het.
We gaan echt geen geld terug krijgen en meenemen naar de volgende maand is ook nutteloos. Dan hou je namelijk aan het eind van je contract namelijk gewoon tig gb over die je niet mee kan neme naar een nieuw contract en ook geen geld voor terug krijgt.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 19:21]

Hoezo zal dat schelen? Dan kunnen ze het tegeoed nog meer laten oplopen zodat er meer en meer tegoed ontstaat wat ze ook niet kunnen opmaken? Die hoop mensen kunnen beter een kleiner abonnement afsluiten.
Ik wordt zo moe van het gezeik van de telecom-markt. Dan weer per minuut, dan weer niet, dan weer onbeperkt geldig, dan weer vervallen na een maand. Gratis internet, duur internet, afknijpen, net neutrality, ondoorzichtige abo's. Iedere keer is het 'nieuw' en 'beter voor de klant' als één van de vorige chte ideeën weer ongedaan wordt gemaakt. Ondertussen is de telecommarkt 20 jaar verder en is het nog steeds een zooitje met als enige doel het leegzuigen van de portemonnee van de klant.

Wat nou in 2015 een aanpassing doorvoeren? Dit is een makkie, dit hebben ze in het verleden ook al zo gehad. Het is keer op keer de regels aanpassen tot de overheid er wat van zegt, en dan achter de rug weer de volgende maatregel doorvoeren. Wat een bewust misleidende kutbranche is de telecom zeg. Bah. :(
Ondertussen is de telecommarkt 20 jaar verder en is het nog steeds een zooitje met als enige doel het leegzuigen van de portemonnee van de klant.
Dat is het hele idee achter een commerciële markt...
Winst winst winst

Ik ben het wel met je eens dat ze constant veranderen, en dat is op zijn zachts gezegd behoorl.ijk vermoeiend.
Kijk ... consumptie van goederen (of data in dit geval) kost nou eenmaal geld, dat is logisch.
Het mag alleen wel wat eerlijker, en vooral transparanter (zie mijn idee hierboven)
Ik bedoel vooral dat ik steeds dezelfde kunstjes en opties voorbij zie komen. Het ene jaar transparantie (1 abonnementsoort), het volgende jaar 'keuzevrijheid' (en de hernieuwde invoering van 20 verwarrende abonnementen). Het ene jaar afrekenen per seconde, dan weer minuut, dan weer seconde. Belminuten die lang geldig zijn hebben we ook al een paar keer zien komen en gaan. Veranderen kan ik wel tegen, maar de telecommarkt doet al 20 jaar (en waarschijnlijk langer) een belachelijke rondedans.
Ergens ben ik het wel met je eens, die privatisering is niet de beste stap geweest, maar ik twijfel eraan of het zin heeft om alles weer terug te nemen.

Primaire taak van een overheid is om te besturen, en niet om telecomdiensten te leveren, en zelfs dat besturen hebben ze mijns inziens nog niet echt fatsoenlijk voor elkaar, dan heb ik er ook niet veel vertrouwen in dat de telecom wel goed blijft gaan. (technisch dan he)

Om maar niet te spreken van allerlei spionage, controle, en diverse NSA achtige zaken die ze dan nog veel makkelijker in het geheim kunnen uitvoeren. Daar zit ik niet zo op te wachten.
Tja maar door fout bestuur van oudere regeringen zijn we nu afhankelijk van een stelletje geldwolven die niet alleen veel te veel voor hun product vragen maar ook nog eens aan alle kanten extreem belasting voordeel krijgen dat wij vervolgens ook nog op moeten hoesten voor de kas. bij staats eigendom zou nederland er veel beter af zijn door hogere inkomsten en dus meer geld in onze portemonnee wat de economie weer stimuleert.
Nu zitten we in een omgekeerde wereld waar we minder en minder in onze portemonnee overhouden en steeds meer pp moeten ophoesten om de gaten te vullen en er steeds minder producten nodig zijn omdat het te duur word en die neerwaartse spiraal word alleen maar erger als er niet iets veranderd.

over de rest maak ik me niet zo druk ik heb niks te verbergen.

Er moet gewoon iets gebeuren anders gaan we in 20 jaar van rijkste land naar bijna 3de wereld land.
Mag onderhand wel eens tijd worden dat hier een oplossing voor komt stoor me hier ook mateloos aan als dit ter sprake word gebracht.
Het is toch ook niet zo als eind van de maand mijn benzine maar voor de helft verbruikt is ik wee rmoet gaan tanken.
Je betaald er de volle mep voor, is het niet weg jammer dan betaal maar voor het zelfde weer opnieuw.
Beetje kromme vergelijking. Je koopt iets met een houdbaarheidsdatum. Als je 6 komkommers koopt omdat je dan 50% korting krijgt (terwijl je er maar 4 nodig hebt) en je krijgt die korting omdat de houdbaarheidsdatum over een maand verstrijkt en je het dan echt niet meer kunt eten. Dan gooi je er misschien ook 2 weg, en soms heb je wel zin om ze alle 6 te eten. En heel soms koop je er 1 extra omdat je extra trek hebt in komkommers, daar betaal je dan wel iets meer voor.
Je kan t van 2 kanten bekijken, komkommers moet je wel weg gooien als ze niet meer te eten zijn vanwege schimmel. Zie niet echt een houdbaarheids datum op databundels komen omdat deze echt niet meer te gebruiken zijn :S
Je provider schaalt zijn netwerk ook in op een bepaalde capaciteit, als jij vooraf een grotere bundel koopt krijg je korting t.o.v. achteraf betalen (prijs per MB is stuk hoger).

Blijft natuurlijk een lastige discussie, stel (ik houd graag van absurde voorbeelden) je hebt een groot abonnement en vervolgens 1TB aan data opgespaard en 10000 belminuten in loop van de jaren. Wat moet er dan gebeuren? Moet de provider je nu geld terug geven omdat je het niet gebruikt hebt of kun je nu een jaar (of langer) zonder abonnementskosten gebruik maken van het netwerk om rustig je zee van data en minuten op te maken?
Je hebt inderdaad gelijk het is en blijft een lastige discussie, wat ik zelf een goed alternatief vind is dat de overgebleven minuten/data een max duur van misschien 3 maanden zou hebben. Zo heb je tijd zat om het te verbruiken en zo hoeft de provider geen oplossing te zoeken wat ze moeten doen aan het eind van de contractduur met je overgebleven minuten/data.
Vaagheid ten top zoals altijd. Dat zal dus meer lappen worden om je tegoed te behouden vermoed ik. Maar er is 'keuze' dus gaan we er verder niks aan doen. Wat een geweldige oplossing meneer Kamp. :z
Waarom meer lappen? Stel, ik koop 1500MB in voor 20 Euro en ik hou aan het eind van de maand 700MB over (omgerekend ongeveer 9 Euro tegoed); waarom zou een telco er dan niet voor kunnen kiezen om de klant 2 opties te geven: meenemen naar volgende maand of in mindering brengen op volgende rekening.

Ik zie niet in waarom je extra moet gaan betalen; het is puur een administratief kunstje waarvoor de systemen waarschijnlijk allang op zijn voorbereid. Er moet alleen een vinkje om dat het tellertje aan het eind van de maand niet naar 0 gaat maar dat het nieuwe tegoed wordt bijgeteld.
Het uitgangspunt in jouw verhaal is dat data kosten volstrekt lineair zijn. Als jij slechts de helft gebruikt van wat je ingekocht hebt, dan bespaart dat ook de provider exact 50%.

Ik waag dat ernstig te betwijfelen. Naast variabele kosten zullen providers ook veel vaste kosten hebben, aan infrastructuur en personeel. Er zal gerekend worden met overboeking, enz. Kortom, er zal een soort van vaste base fee inzitten die je niet zomaar kunt halveren, hoe eerlijk dat ook klinkt.
Hoe hard dreunt die vaste fee door in het contract van 1 klant, ervan uitgaande dat de telco's miljoenen klanten hebben? Als dat een paar Euro per maand is, dan is het veel. Vergeet verder ook niet dat de telco's betaald krijgen voor het afhandelen van inkomende oproepen, dus de telco heeft veel meer kasstromen dan puur die van de particulieren abonnementen.
Anoniem: 457607 @TDeK22 september 2014 15:27
Geen idee, dat kan alleen een provider beantwoorden. Ik stel alleen dat het niet 100% lineair is, terwijl hierboven wel die verwachting wordt neergezet.
En die ontvangen oproepcentjes krijg ze van, tromroffel, andere providers met t zelfde issue, badumtsssch. Punt is inderdaad dat je providers net zo goed kan dwingen om hun kosten te verlagen met zelfde diensten naar klanten, er moet linksom of rechtsom toch nog altijd dezelfde hoeveel euros van een klant uitkomen om te blijven draaien.
Gek genoeg kan de groenteboer hier het wel. Daar betaal ik gewoon per kilo voor de aardappelen, ongeacht hoeveel ik er deze maand afneem. En dat terwijl de groenteboer ook zijn vaste kosten heeft, maar hij slaat die kosten om op de kiloprijs en als hij een maand wat minder verkoopt dan verdient hij die maand wat minder. En in betere maanden juist wat meer. Dat heeft ondernemen.

Gewoon per megabyte verbruik afrekenen. Zou toch geen probleem moeten zijn.
Je groenteboer heeft geen landelijk netwerk wat meedrijft op de enorm wispelturige tech markt. De vergelijking is schattig, maar verder onzinnig.
Langere houdbaarheid van het recht op MB's bij onregelmatig gebruik voorkomt, dat in de maand erop je over je bundel gaat.
En wanneer voeren ze dat in? Halverwege 2015, toevallig precies als het EU-wijd vrij roamen actief wordt. Tegen die tijd neem ik een super cheap simmetje uit Liechtenstein/Italië/Oostenrijk/... om vervolgens 100% van de tijd in NL te roamen. Krijg je wel een buitenlands nummer, maar dat is met een VoIP SIP trunk makkelijk op te lossen.
Wellicht voelen de telco's een golf van opzeggingen aankomen rond die tijd en is dit een poging om klanten nog 1 of 2 jaar aan zich te binden (mij niet gezien :-)).
Ik denk dat ze daar goed over nagedacht hebben.

Abonnement
Oh Rick2910 heeft een Nederlands adres, sorry maar dit abonnement is niet beschikbaar voor Nederlandse inwoners. Oh Rick2910 wilt een abonnement afnemen op een postbus, sorry... maar we accepteren alleen woonadressen met een kopie legitimatiebewijs en kopie bankafschrift niet ouder dan 2 maanden waarop aantoonbaar is dat u woonachtig bent in Oostenrijk.

Prepaid
Oh Rick2910 wilt opwaarderen, sorry maar de door u gekozen betaalmethode 'iDeal' wordt niet ondersteund. U kunt bij uw lokale tabakswinkel (in Oostenrijk) een opwaardeerkaart bemachtigen.

Hoewel je idee wel prachtig zou zijn Rick. 't is vrij makkelijk, als T-Mobile, Vodafone en KPN (en MVNO's) hiermee dus geen/nauwelijks meer abonnementen kunnen aanbieden trekken ze de stekkers eruit en gaan ze elders in het buitenland verder. Toch jammer, heb je net (even uitgaande van hoe jij het ziet) een abonnement of prepaid sim bemachtigd maar geen netwerk meer in Nederland om op te bellen. Zonder geld, geen mogelijkheid om het netwerk up te houden tenslotte en goedkoper kan niet want het zijn geen non-profit organisaties, hoe anders moeten medewerkers hun brood betalen als er te weinig geld binnenkomt ?
Ik krijg mijn 2GB bundel altijd in 2 weken op.. :(( Van mijn 150 belminuten hou ik echter altijd minstens 50 over, misschien die 50 minuten in 500mb extra veranderen? O+
Je kan natuurlijk geen ansjovis in kaas veranderen.

Als je gebruik zo is, kun je beter kiezen voor een 120 minuten bundel, en 4GB internet.
Maar misschien wel de ansjavis terug brengen naar de winkelen er kaas voor halen ;)
Wil die winkelier jouw oude vis dan nog wel :)
Ja ik verander mijn bundel binnenkort ook omhoog naar 5GB. Gelukkig heeft Tmobile wel eindeloos traag erbij!
Maar bij Vodafone is de up maar 32kb ipv 64 O+
Leuk geprobeerd.. maar de verhouding ligt in de praktijk anders: 1MB voor 1 minuut.. dat is in elk geval wat hollandsnieuwe hanteert.. dus 10MB zul je niet (zomaar) krijgen voor één minuut denk ik..
..., misschien die 50 minuten in 500mb extra veranderen? O+
Voip gebruikt maximaal 87.2kbps per lijn, stel je praat beide continu, dan is dat minder dan 1.28MB per minuut. 50 minuten bellen kan je dus maximaal 64MB bandbreedte kosten/opleveren.
Wellicht is overstappen op Google Voip / VoipBuster goedkoper voor je dan een bundel telefonie. Een vast Nederlands nummer waarop je gebeld kunt worden kost je €1,25 per maand (budgetphone.nl).
Probeer iets minder simplistisch te reageren. Het verzoek aan Kamp was om te kijken of er mogelijkheden zijn om de consument meer keuzevrijheid te geven. Dat lijkt te gaan lukken, geeft hij nu aan.

Meer dan overleggen met de betrokken partijen kan de overheid niet doen. Behalve nieuwe wetten invoeren, maar dat moet vanzelfsprekend zoveel mogelijk voorkomen worden.
Hmm, ik heb toevallig net nog kontakt gehad met T-Mobile en daar kreeg ik te horen dat mijn opgespaarde beltegoed van een ouder type abonnement zou komen te vervallen als ik zou verlengen. :(
Het is sowieso achterlijk dat je als consument betaald voor diensten die niet afgenomen worden. Dit mag wat mij betreft WEL in de wetgeving aangepakt worden.
Ik vind het maar belachelijk wat je daar zeg, ik zal jouw woorden iets veranderen:
Ik koop een koelkast met een ijsklontjes functie erin, ik gebruik deze niet maar moet er el voor betalen. Ligt dit aan jou of aan T-Mobile dat jij je tegoed heb opgespaard / niet gebruikt?

Dat men over houdt en mee wil nemen, oke is een wens. Ik weet van mijzelf wat ik gebruik en verbruik en je heb keuze uit vele verschillende bundels en profiders... tuurlijk neem je iets meer voor het geval dat. Maar dan hoeft men de providers niet voor aan te vallen. Jullie kiezen er zelf voor. Als het jullie niet bevalt, je kan ook telefoontjes kopen zonder abbonament en deze zelf aanvullen wanneer je nodig bent en wanneer het je uit komt.

Maar nu ik dit vertel ben ik natuurlijk de boosdoener. Voordat je hierop reageer, vraag jezelf af; Klopt dit of klopt dit niet wat ik (de domme gebruiker) vertel.
Het is geen keuze het is een must.

Stel je gebruikt gemiddeld 475 mb dan heb je aan een 500 mb abbo NIET genoeg.
Om de simpele rede dat je 500 mb pakket 5 euro kost wat dus een cent per mb is en iedere MB die je eroverheen gaat het veelvoudige ervan kost.
Dus met 500 mb en 4 maanden 50 mb eroverheen ben je meer kwijt dan met een jaar lang een gb bundel van 10 euro...
Nou is het langzaam aan het overlopen naar 64/64k buiten de bundel maar zeg nou zelf daar kan je met het beste bereik nog net mee whatsappen.
Websites bekijken is uit den boze omdat je 3 minuten op een halve pagina zit te wachten. Het is immers maar 8 KB per seconde...

De beste oplossing zou zijn weg met de databundel en limiteren op snelheid.
Ik zou best een euro of 7,5 willen betalen voor een 1,5/768 mbit abbotje. (wel kpn netwerk T-Mobile is ruk hier) mijn gebruik blijft binnen de perken doordat ik geen videos kan bekijken en youtroep boeit me toch al niet maar wel kan ik gewoon browsen en whatsappen en mailen.

Wil je videos bekijken heb je toch wel 7,5/2,5 mbit nodig voor pak m beet 10 euro wil je relaxed video kijken zit je eerder aan 14,4/5 mbit of 4g.

nou zou ik bij duurdere/snellere bundels sneller het nut van datalimieten als bij de trage en dus blijft dat een lastig gebied omdat anders mensen er misbruik van gaan maken.
Voorheen werd beltegoed uit voorgaande abonnementen wel gewoon doorgezet in het nieuwe. Men wist mij te vertellen dat dit kort geleden is veranderd. Dat was dus niet zo toen ik mijn abonnement afsloot. Ik had mijn abonnement al langer dan de kontraktsduur door laten lopen, omdat er geen enkele keuze meer is waar beltegoed onbeperkt houdbaar is.

Jouw vergelijking met een koelkast is erg scheef en niet vergelijkbaar. Blijkbaar vindt jij het gewoon dat je betaalt voor iets dat je niet krijgt. Jouw goed recht maar niet ik vind dat krom.
Vergelijkbare situatie is teveel betaald parkeergeld. Ook over die geldklopperij vallen een hoop mensen.
Jouw vergelijking met een koelkast is erg scheef en niet vergelijkbaar. Blijkbaar vindt jij het gewoon dat je betaalt voor iets dat je niet krijgt. Jouw goed recht maar niet ik vind dat krom.
Vergelijkbare situatie is teveel betaald parkeergeld. Ook over die geldklopperij vallen een hoop mensen.
Ik krijg precies waar ik voor betaal. Ze zeggen allemaal internet tot x MB. En ik krijg dat de hele maand lang. Precies wat ik wou tot einde van de maand kan ik daar volledig gebruik van maken. Als jij een hele taart koop en maar de helft op krijg, is helemaal aan jou... Ze zeiden x euro voor een hele taart, en die heb jij ook helemaal gekregen. en dat jij de helft gebruik ligt aan jou. De providers geven allemaal een hele taart, en als jij dus niet genoeg heb aan die hele taart of dat je maar de helft ervan gebruik... hmm...
Als je een taart koopt kan je over het algemeen aardig inschatten op die op gaat komen of niet. Bij een foonabbo moet je een inschatting maken voor je bel/internet gedrag over 2 jaren. De buiten de bundelprijs is meestal vele malen hoger dus je wordt min of meer gedwongen een te groot abonnement te kiezen om de kosten niet de pan uit te laten rijzen. Dat is wel een aardig verschil. Ik blijf het oneens met je.
Dat had ik ook. Ik had op m'n oude abo met 1GB data nog 600MB over. Twee dagen voor het einde van de maand stapte ik over naar een 4G/4GB abonnement. Ik kreeg vervolgens 2/30 van die 4GB data: 260MB. Die 600MB was ik kwijt. Zo bedank je je klanten!
Om dit op te lossen kun je wel hetzelfde abonnement verlagen tot je tegoed op is (dus niet officieel verlengen, maar gewoon door laten lopen). Als je tegoed op is, eventueel verhogen, of een nieuw abonnement afsluiten.
Daardoor heb ik nu bijvoorbeeld een Relax70 2011 abo voor € 8,69 per maand (+ € 10,12 p/mnd internet), maar een hele stapel, eerder opgebouwd tegoed.
Dat zeiden ze tegen mij ook 1,5 jaar geleden en daar was ik uiteraard ook niet blij mee want dat ging omgerekend om zo ongeveer tussen de 200 en 250 euro aan tegoed. Eerst wilden ze ook niet meewerken, dat veranderd al snel als je dan aangeeft je blikveld te verbreden en verder te kijken... dan wordt je ineens doorverbonden met een speciale afdeling en toen heb ik 250 euro korting op een toestel gekregen!

@izamani... nee het klopt niet wat je zegt, je vergelijking gaat namelijk een beetje scheef. Een stuk goed met een service/dienst vergelijken gaat gelijk manco...

Ik ben het wel enigszins met je eens dat de gebruiker over het algemeen bewust hoort te zijn en er zelf bij is geweest toen het abonnement werd afgesloten... maar dat neemt nog niet weg dat t-mobile flinke bedragen zo in de zak steekt in dat soort gevallen. Als ik een cadeaubon voor 50 euro heb en ik geef daar maar 10 van uit... dan verdwijnt die overige 40 ook niet zomaar. Het zou minimaal klantvriendelijk zijn als ze mbt klantenbinding en tevredenheid dit niet zomaar in de zak steken maar op de een of andere manier verzilveren richting de klant.
Bij mij kwamen ze alleen maar met 1 euro korting, zodat 1 jaar op hetzelfde kwam als 2 jaar vast. Helaas kan ik ook niet mijn overschot aan het WNF sms'en, want dat val blijkbaar weer buiten de bundel. Ik noem het gewoonweg afzetterij. Alleen met wetgeving kan hier wat aan gedaan worden, want zelfregulering bij geprivatiseerde ondernemingen is ver te zoeken. De aandeelhouders maken de dienst uit en die willen alleen maar geld zien en geven geen donder om dienstverlening.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.