Drone heeft drieassige stabilisatie en blijft automatisch weg bij vliegvelden

Dronefabrikant DJI heeft een drone uitgebracht die automatisch uit de buurt blijft van gebieden als vliegvelden. De drone met vier rotors is Phantom 2 Vision+ genaamd, en heeft een bereik van 800 meter en een 14-megapixelcamera die beelden in 1080p met 30fps kan filmen.

DJI kondigt zijn nieuwe drone aan op zijn website en is direct begonnen met de verkoop. De camera kan ook ingesteld worden om in 720p en op 60fps te filmen, voor slow-motionbeelden. Ook kunnen uiteraard foto's gemaakt worden met de 14-megapixelcamera. Mits de gebruiker binnen 700 meter van de drone is, kan er via een mobiele applicatie live meegekeken worden met de beelden die de drone schiet, en kunnen de instellingen voor foto- en videoregistratie met diezelfde app worden aangepast terwijl de drone in de lucht is. Dankzij het drieassige camerastabilisatiesysteem moet het vele malen gemakkelijker worden om vloeiende beelden vast te leggen en kan de camera recht naar beneden gericht worden voor een 'bird's eye view'.

Wanneer de drone te ver bij de gebruiker vandaan gaat, keert hij automatisch terug naar het punt vanwaar hij is opgestegen. Naast de functie voor het automatisch vermijden van gebieden als vliegvelden, kan er een maximum worden ingesteld voor de hoogte en de afstand waarop de drone vliegt, om zo aan plaatselijke regelgeving te voldoen. De Phantom 2 Vision+ kan 15 kilometer ver of 25 minuten lang vliegen op de 5200mAh-accu. Het nieuwe model van DJI is vanaf 15 april leverbaar en kan gekocht worden voor 1099 euro exclusief verzendkosten.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

07-04-2014 • 14:45

96

Reacties (96)

96
92
54
7
0
24
Wijzig sortering
Zijn deze beter beschermd tegen 'ongeoorloofd gebruik' ?
www.nu.nl/tech/3745517/au...raakt-gehackte-drone.html
De beschreven oorzaak van dat artikel klopt niet. Zij beschrijven dat frequency hopping een hack methode is, terwijl dit eigenlijk juist hacken doet voorkomen.

Frequency hopping is het continu verspringen van frequenties volgens een patroon dat de zender en ontvanger onderling afspreken. Bluetooth doet dit bijvoorbeeld 16x per seconde. Hierdoor is het juist lastiger voor een hacker om communicatie te onderscheppen en verstoren.

Heerlijk die media met hun basis begrip van techniek :)

Meer informatie voor geintereseerde tweakers:
https://en.wikipedia.org/...y-hopping_spread_spectrum

[Reactie gewijzigd door Boxed op 29 juli 2024 16:36]

Frequency hopping bij RC zenders/ontvangers is voornamelijk bedoeld om te voorkomen dat meerdere zenders op hetzelfde kanaal elkaar zitten te storen en is redelijk standaard bij 2.4 GHz zenders. Had je een kristalletje in je zender en ontvanger wat het kanaal bepaalde, op vliegclubs werd dan ook keurig bijgehouden wie op welk kanaal zat zodat je niet per ongeluk iemand anders in de weg zat.

Met de komst van 2.4 GHz is dit overbodig geworden, de zender pikt een of meerdere kanalen uit (die meestal een stuk uit elkaar zitten) en zal hierop zenden, de ontvanger zoekt de bijbehorende kanalen op en blijft hier op luisteren. Tijdens het gebruik wordt er lang niet altijd van kanaal gewisseld, Esky bijvoorbeeld pikt elke keer als je de zender aanzet twee andere kanalen volgens een vast patroon. Ook grotere merken als Futaba en Spektrum hanteren dacht ik deze techniek. Indien een signaal op het ene kanaal gestoord wordt blijft altijd nog het tweede kanaal over.

Ontvangers zullen ook niet zomaar signalen van andere zenders klakkeloos overnemen (wat bij veel MHz ontvangers wel zo is). Een ontvanger zal eerst aan een zender gebonden moeten worden en de manier waarop dit geimplementeerd is ligt in het betreffende protocol vast, wat van fabrikant tot fabrikant verschilt. Daarnaast zit er over het algemeen ook een adres en een checksum in de berichten en encryptie is ook niet ongewoon meer. Foute pakketjes worden afgekeurd, en als er maar lang genoeg geen geldig signaal ontvangen wordt treed een failsafe in werking. Bij een Futaba kun je bijvoorbeeld de hoeveelheid throttle instellen in het geval van signaal verlies en blijven de servos hun positie vasthouden, mijn Esky heli komt gewoon uit de lucht vallen :Y)
Natuurlijk mooi en technisch interessant dat DJI een drone (of officieel RPAS) levert die op grote afstand van de vlieger/gezagvoerder kan vliegen.
Helaas ontbreekt in het stuk informatie over de eisen die in Nederland zijn eisen gesteld voor beroepsmatig (onkostenvergoeding, betaling) gebruik van drones. De drone moet door het ministerie van ILT zijn goedgekeurd, de vlieger moet zijn opgeleid en je mag niet verder dan 500 m van de vlieger/gezagvoerder vliegen en niet binnen 150m van gebouwen en mensenmenigte. In de buurt van een vliegveld was dat niet toegestaan.
Ook recreatief gebuik is gebonden aan regels.
Voordat iedereen enthousiast zo'n systeem aanschaft, is het raadzaam eerst navraag te doen. Bijvoorbeeld bij het Ministerie van ILT of bij via uas-operations@nlr.nl bij het NLR
heb het erover dat het excuus "ik ben gehackt" gewoon te vaak gebruikt wordt
Jarrichvdv doelt waarschijnlijk op het ontbreken van enige interpunctie en vreemde zinsbouw in je bericht. Hierdoor is je comment niet echt leesbaar.
ja die comment is idd beetje vaag zal hem ff aanpassen
Anoniem: 541309 7 april 2014 15:21
Hoe zit het eigenlijk met regelgeving in Nederland wat betreft consumenten drones? Mag je gewoon vrijwel overal met drones vliegen tot op bepaalde hoogte zoals je dat ook met RC helicopters/vliegtuigen mag?
Nee, dat mag niet. Hier staan de regels: https://zoek.officielebek....nl/stcrt-2013-17149.html.
Het komt er andere op neer dat je niet boven bebouwing en mensenmenigte mag vliegen.
En niet s'avonds en niet ineen CTR.
Volgens mij moet je eerst in je gemeente een vergunning aan vragen en vertellen dat je de regeltjes allemaal kent. Gelijk vliegen mag 'volgens' mij niet, correct me if I'am wrong. Hier in de gemeente Haarlemmeer mag het natuurlijk niet overal, ivm schiphol.

Edit: Tot 25 Kg geen vergunning nodig, volgens RCPiloot.

[Reactie gewijzigd door SuperflipNL op 29 juli 2024 16:36]

Het artikel van rcpiloot is niet meer van toepassing,
http://www.darpas.nl/2013...tografie-gaat-met-verlof/

Naast darpas waar je moet betalen voor toegang tot alle informatie is dit zo'n beetje de beste thread die ik erover ken:
http://www.modelbouwforum...tfotografie-en-video.html

alles is ook te vinden op http://ilent.nl/
Kijk maar eens op deze site: http://www.hoogtezicht.nl...-rpas-drones-onder-150-kg

De wet maakt onderscheid tussen recreatief en proffesioneel gebruik.

Het is wachten op het eerste ongeval tussen een drone en een (recreatief) vliegtuig. Er zijn nu al dergelijke incidenten bekend
Keert die naar zijn positie terug d.m.v. GPS of door SLAM. Als het door SLAM gebeurd vind ik het heel knap!
Keert die naar zijn positie terug d.m.v. GPS of door SLAM. Als het door SLAM gebeurd vind ik het heel knap!
In het filmpje legt de beste man duidelijk uit dat het ding werkt met GPS.
Dan nog als het via GPS gebeurt en hij wil terugkeren naar zijn plek, dan moet hij alsnog aan obstacle detection doen wil het allemaal goed gaan. Dit kan ook d.m.v. 2D beelden.
En dat doet hij niet, wel stijgt hij automatisch eerst naar 20m hoogte, maar dat word dan dolkomisch als er een hoge boom tussen het in de GPS opgeslagen startpunt en de eerste overschreiding van ctr (vliegveld) staat.
Je kan die 20 meter gelukkig aanpassen in de Flight Controller (Soort Naza) configuratie...
dan moet hij alsnog aan obstacle detection doen wil het allemaal goed gaan. Dit kan ook d.m.v. 2D beelden.
Daar wordt niet mee geadverteerd. Op hun site tonen ze zelfs een rechte lijn naar de "piloot". Ik neem daarom aan dat obstakels op het pad een probleem gaan vormen bij "Return to home". :P
Lijkt me dat het met GPS gebeurt. Positie bijhouden aan de hand van bewegingen lijkt me extreem lastig, aangezien het kleinste beetje wind het al onmogelijk maakt. Dan kan nog de camera gebruikt worden, maar ook dat lijkt me niet praktisch — ten eerste omdat de camera alle kanten op gericht wordt om te filmen, ten tweede omdat er best veel rekenkracht nodig is om het precies bij te houden. Dan is een GPS-unit een stuk simpeler en waarschijnlijk nog energie-zuiniger ook.
Alleen bij gebruik op bijvoorbeeld een bewegende boot, moet je dus erg oppassen. ik zag een stukje waarbij walvissen gefilmd worden (super vet overigens) maar als het ding bijna leeg is en hij gaat terug naar de GPS positie waar jij niet meer bent met je boot :O dan is het best wel huilen.. als die drone zijn plekje in de oceaan vind en zichzelf in het water parkeert.

Maar wat een gaaf ding zeg!! jammer van die 1100 euro. dat maakt hem voor het grote publiek eigenlijk veel te duur. Maar wel begrijpelijk met de techniek aan boord! 25 minuten vliegen of 25 kilometer. daar kan Parrot met de AR drone nog wat van leren ;)
Die Parrot AR done is natuurlijk ook al heel wat jaartjes oud ;)
de DJI phantoms ook hoor. Andere doelgroep. De AR drone is een iphone gadget, de DJI is gericht op (semi) professionele filmers. Daar zit dan ook het prijsverschil in.
Het gebeurt ook met GPS. De andere phantoms doen dit ook al. Het enige nieuwe aan deze drone is dat deze dus vliegvelden vermijdt. Verder zie ik geen nieuwe functionaliteit. Een gewone Phantom 2 met gimbal en GoPro3 raad ik aan boven de ingebouwde camera. Daar schiet je toch net even wat andere beelden mee, en dat op 2.7k.
SLAM is alleen relevant wanneer er een soort kaart samengesteld wordt. Denk hierbij dan aan die LIDAR (laser) systemen.

Daar is hier geen spraken van. Zo'n Drone heeft echt niet voldoende rekencapaciteit om de opgenomen video bruikbaar te maken voor locatie bepaling.
Dit hij is niet autonoom, maar gaat wel moeilijk doen bij vliegvelden... hmm
Het zou leuker zijn als hij je automatisch zou volgen (en filmen) als je bijv. snowboard of fietst zoals het in het filmpje lijkt.
Anoniem: 153298 @Menesis7 april 2014 14:59
Het lijkt me een kwestie van tijd voordat er drones komen die kunnen wat jij zegt. Voor stationaire camera's bestaat soortgelijke techniek al, bijv. de SoloShot. In combinatie met een vliegende drone zou dat echt geweldig zijn!
Verder vind ik €1100 voor deze Phantom 2 eerlijk gezegd best meevallen. Ik heb het geld helaas niet over, maar het lijkt me een geweldig stuk speelgoed :9~
Het is nu al mogelijk, onder andere met de APM/Pixhawk flightcontrollers die Arducopter draaien kennen een follow me mode: http://copter.ardupilot.com/wiki/ac2_followme/
Heb zelf ook een DJI maar dat kan dus wel..... dji kan je je telefoon laten volgen.Nog zelf niet heel veel mee geexperimenteerd maar dit kan wel.
Dat automatisch volgen woedt hier niet genoemd, maar het vorige model kon dit ook, dus ik ga er vanuit dat deze dat ook kan.
Anoniem: 27535 7 april 2014 14:52
Eerste gedachte: leuk voor de wintersportvideos!
Even doorklikken: €1.100,= (edit: stond net nog niet in artikel :/) - ik wacht nog wel even :)

De maximale snelheid is ook de vraag of die het skiën bijhoudt met max. 15 m/s (not recommended ?) = 54km /u. Het voorbeeld met de BMX, waarbij je rondes doet is daarmee wel gunstig gekozen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 27535 op 29 juli 2024 16:36]

Net wat zitten lezen listed top speed is 15 m/s de ARF broertjes gaan wat dat betreft stuk sneller
http://www.popsci.com/art...m-2-vision-personal-drone
Maar dat ding trilt weer zo erg, ook bij lage snelheden, dat het eigenlijk onder speelgoed valt. Met het ding uit dit artikel kun je alweer wat serieuzere plaatjes schieten.
Wat voor prijs had je verwacht?
Deze quadcopter is nog best aardig aan de prijs, voor de tweakers onder ons is kijken naar zelfbouw op basis van MULTIWII een heel leerzaam en leuke instap omdat je de kosten wat meer in de hand kan houden, zeker als je al in Arduino actief bent een aanrader.
Dat van de vliegvelden is iets wat ik nog niet eerder heb gezien, maar heb zo'n vermoeden voorlopig alleen voor de VS.
Hier in Nederland is een heel groot gedeelte van het luchtruim sowieso officieel verboden voor modelvliegen (ja zelfs die speelgoed dingen van de Bart Smit) aangezien je al snel binnen het klasse c gedeelte van een luchthaven zit. (ongeveer een gebied van 18 mijl om de luchthaven toren).
3 assige stabilisatie is op quads tegenwoordig vrij gebruikelijk en dit in combinatie met GPS maakt dingen als return to home mogelijk, sommige quads hebben zelfs een ultrasone detectie aan boord om automatisch de laatste meters naar de grond af te kunnen leggen met meer precisie.
De 800 meter vlieg bereik is normaal tot zelfs aan de lage kant voor een standaard full range receiver en zender, ben benieuwd of de 700 meter op de live feed haalbaar is aangezien de EU regels lagere maximale zendvermogens voorschrijven als in bijvoorbeeld de VS.
Het mooie van deze set is dat je in 1x helemaal compleet bent en ook support krijgt dat alles perfect samenwerkt, dat is bij zelfbouw vaak een hele uitzoekerij. Als je echt FPV wil doen is een speciale bril doorvoor nog mooier.

Een kaartje met de Klasse C gebieden in Nederland
http://www.knvvl.nl/web/i...ificatie_en_-indeling.pdf

[Reactie gewijzigd door duikje op 29 juli 2024 16:36]

Modelvliegen en drone vliegen moet gewoon kunnen als je maar niemand in de weg zit.
Nederland komt om in de overdreven regelgeving.
Een modelvliegtuig of drone voor amateur gebruik is immers geen vliegtuig.

Dicht in de buurt van een vliegveld is het natuurlijk een ander verhaal en kun je wel overlast veroorzaken maar daarbuiten lijkt me dit geen enkel probleem.
Daarbij komt dat een quadcopter bv geen grote hoogte zal gaan bereiken, ik denk dat de meeste mensen tevreden zijn met een hoogte van enkele tientallen meters en echt geen paar honderd meter hoog gaan vliegen.
Volgens de huidige wetgeving is drone vliegen of wel buiten het zichtsveld een rc vliegtuig bedienen verboden. Volgens de huidige wetgeving is dit alleen mogelijk als je dan aan alle luchtvaart regels voldoet inclusief het aanmelden van de vlucht en indienen van een vluchtplan bij de luchtverkeersleiding.
De quadcopters hebben een bereik van een kilometer en ja er zijn behoorlijk veel idioten die dan de quad buiten zichtbereik sturen soms tot 300-400 meter hoogte om te showen met de return home knop, of even kijken hoever en hoog hij kan (op de geintegreerde hoogte meter die die data naar de zender verstuurd).
Op de forums komen regelmatig verhalen voorbij van mensen die dat aan het doen waren en waarbij de quad de gps verbinding verloor en vervolgens de quad automatisch de landing in had gezet en de eigenaar de quad niet meer terug kon vinden.
Ver buiten het gezichtsveld vliegen is niet echt handig, je weet dan immers niet waar het ding uithangt en dat is riskant.
Een "coming home" zou een optie kunnen zijn dat deze quadcopter terug vliegt waar hij opgestegen is. Een gewoon RC vliegtuig doet dat niet en dan is het extra oppassen.

Een vlucht van te voren aan melden met een vluchtplan lijkt me echt een overkill.
Dit is leuk voor echte vliegtuigen of ultralight waarbij er dus ook personen mee vliegen.
Tot toestellen van 500 gram ofzo ja.

Ikzelf vlieg met model heli's. Een enkel rotorblod is 70 cm en die motoren hebben een piekvermogen tot 11000 watt. Vind je het verantwoord dat je daarmee overal kan vliegen?
Die heli's halen moeiteloos snelheden van 250km/u plus mits je ze voor snelheid bouwt.
Zijn vliegende grasmaaiers.

Vliegtuigen hetzelfde. Voor 300 euro bouw ik je met gemak een funjet die 300km/u gaat. Dat kan je echt niet verantwoord op een voetbalveldje gaan vliegen hoor.
Ik heb een vliegbrevet, en vlieg regelmatig op 300m boven de grond (normale vlieghoogte voor prive vliegers die onder de wolken willen blijven). Ik wil absoluut niet dat er ook maar 1 zo'n drone bij mij in de buurt komt!

Bij een botsing met zo'n drone heeft de drone eigenaar een schadepost van 1000 euro. Ik moet het met m'n leven bekopen. Nee dankje.
kijk als dit nou ook in het artikel stond was deze artikel voor mij welkom op tweakers. bedankt voor je antwoord en inzicht
erg mooi al die drones. Ik vraag me af hoeveel mogelijkheden er wel niet voor zo'n ding zijn.
Heel veel mogelijkheden, denk aan; remote sensing, model generatie d.m.v. fotogrammetrie, ortho mosaic foto's.
En in de toekomst als de Drones zijn uitgerust met RTK GPS wordt LiDAR ook een mogelijkheid!
Wacht maar tot er human size drones (nee geen Helicopters :-) ) verschijnen, die je even gemakkelijk kan besturen als een gewone quadrocopter of dit hebbeding!

De vliegende auto, ja, we zijn er bijna me dunkt! stabilisatie en nauwkeurigheid lijken me intussen optimaal, nu nog wat zuiniger (mbhv zonne-energie of dergelijke) en man man man, dat wordt nog leuk!
Mogelijk dat de heer het uitlegt op het filmpje (kan het geluid even niet aanzetten) maar hoe zit het dan met de livestream op je mobiel als de afstand zo groot is? Op 800m zal de bluetooth connectie geen stand meer kunnen houden en het is niet van nut dat ik achter het apparaat aan blijf rennen om zo de camera op de target gericht te houden.

Verder ziet het er een stuk vriendelijker uit dan vele drones (zwart met veel buizen/'balken')
De enige manier hoe je dit kunt bereiken zonder vetraging is zeer zeker niet door bluetooth. Je gaat dan kijken naar een veel lagere frequentie bijvoorbeeld 1280 Mhz oftewel +- 1.3 Ghz. Ik noem 1.3GHZ omdat de penetratie van een lage MHZ veel hoger is, wellicht kom je er met 2.4GHZ of 5.8GHZ ook, maar dan mag er geen obstakel of andere signalen tussen zitten.

Door een stabiele videofeed kun je FPV vliegen, wat dan ook noodzakelijk is wanneer je op 800M vliegt. Dit betekent dat je op een lcd scherm kijkt terwijl je vliegt.

Echter dan kom je in problemen met de wetgeving, als ik me niet vergis moet je drone namelijk in je gezichtsveld blijven

[Reactie gewijzigd door peerke1987 op 29 juli 2024 16:36]

Drone mag inderdaad niet verder dan 500m van je vandaan zijn óf niet buite het gezichtsveld vallen.
Maar ik zie dus geen display op de remote maar wel een speciale telefoonhouder die als display fungeert. Vandaar dat mijn eerste gedachte uitgaat naar bluetooth dan wel wifi (maar je wilt niet dat je internetverbinding plat gaat omdat er een wifi netwerkje tussen jou en je drone is)
Wat gaaf zeg. Er zijn veel leuke dingen dat je hiermee kan doen. Denk eens aan dat je programmeerd dat die voetbal/basketbal herkent dat dat die op een bepaalde afstand volgt. Zo kan je hele leuke beelden krijgen van sport evenementen.
Dit kan...

Echter ga je dan kijken naar andere flightcomputers dan de o zo commerciele DJI Naza varianten die bijvoorbeeld in de Phantom V. x.x zitten.

Een Arducopter oftewel APM of de Pixhawk heeft bijvoorbeeld de "follow me" function, waarbij het een GPS beacon volgt (zoals een telefoon) en kan bijvoorbeeld ook uitgerust worden met sonar waarbij het objecten KAN detecteren.

DJI Naza is out of de box direct te vliegen en is heel laag drempelig, begrijpelijk voor iedereen maar zit vrij snel aan zijn limieten betreft de customization.

Zie de APM 2.5/6 of Pixhawk de flightcontroller voor de tweakers onder ons. :9

[Reactie gewijzigd door peerke1987 op 29 juli 2024 16:36]

tja, maar gelukkig is er een wetgeving die dat soort dingen verbied, en dat is maar goed ook, want anders krijg je nog 'wedstrijdjes' boven de velden (want wat zou mensen er dan ook weer niet van weerhouden om die andere drones in de weg te zitten.) En je wilt ook niet dat elke ouder dan maar zijn/haar eigen drone meeneemt..
Waarom heeft de drone geen zonnepanelen (een duurdere variant van deze bijvoorbeeld). Want 25 minuten is wel heel erg weinig vliegtijd.
Omdat PV-panelen veel te veel wegen voor de hoeveelheid stroom die ze opwekken. Bovendien zijn ze niet erg aerodynamisch.
Dat gewicht kan je dan veel beter steken in een dikkere accu.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.