Samsung zet met wekker-app smartphonerekenkracht in voor kankeronderzoek

Samsung brengt in samenwerking met de Universiteit van Wenen de Power Sleep-app uit. De applicatie functioneert als een gewone wekker-app, maar zet terwijl de gebruiker slaapt de rekenkracht van de smartphone in voor berekeningen ten behoeve van kankeronderzoek.

Wanneer Power Sleep draait, wordt de rekenkracht van het toestel gebruikt voor proteïne-onderzoek. De resulterende data moet onderzoek van de Universiteit van Wenen naar ziektes als kanker en Alzheimer bevorderen. De Power Sleep-app draait op het Boinc-platform voor gedistribueerde rekenkracht. Boinc is al langer beschikbaar voor Android.

Om de gebruiker geen ongemak te bezorgen staat de app standaard geconfigureerd om alleen werk te verzetten voor de onderzoeken wanneer het toestel verbonden is met een wifi-netwerk, er een wekker is ingesteld en de telefoon aan de lader ligt en tot minstens 80% batterijniveau is opgeladen. De gebruiker kan ervoor kiezen ook berekeningen door te sturen over mobiel internet.

Samsung meldt zelf op de Google Play Store dat de app wat bandbreedte betreft maximaal 1MB per uur downloadt en 500kB per uur uploadt. De app is per direct beschikbaar. Power Sleep heeft geen toegang tot persoonlijke gegevens, belooft het Koreaanse concern.

Update, 22:53: In het artikel stond dat de app in werking treedt vanaf 100% batterijniveau. Dit bleek niet te kloppen en is aangepast.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

14-02-2014 • 17:13

120 Linkedin

Reacties (120)

Wijzig sortering
Even een hele stomme vraag.

Heeft uberhaubt iemand op de redactie deze app geïnstalleerd? Appje gaat rekenen bij 80% batt niveau en niet 100 zoals artikel doet vermoeden.

Bron: app zelf
Jazeker. Ik heb de app geïnstalleerd om te controleren of 'ie überhaupt wel in een andere taal dan Duits beschikbaar is en om de screenshots te maken die je erbij ziet staan. De uitspraak dat de app pas zijn werk doet wanneer het batterijniveau op 100% zit, is gebaseerd op een e-mail van Samsung zelf. Deze informatie heb ik overgenomen omdat Samsung zelf de app ontwikkeld heeft en dus wel zal weten hoe die werkt. Bovendien gaat er wel heel erg veel tijd in één artikel zitten als we al dit soort details moeten dubbelchecken.

Desalniettemin, fair is fair. Ik heb de app net zelf even aangezet en inderdaad, hij treedt in werking bij 80% batterijniveau. Dank voor je aanvulling, en ik pas het artikel nog even aan.
Eerlijkheidshalve dien ik wel te melden dat in het appje zelf bij "info" wel staat dat het pas werkt vanaf 100%. Zag ik net pas.

Mijn excuses naar de redactie. Ik was te kort door de bocht.
Dat komt doordat je bijna telefoon nooit 100% is, die laat zich namelijk steeds deels af tijdens het opladen, (volgens mij om te voorkomen zodat niet dezelfde cellen continue gebruikt worden en daardoor eerder slijten).
volgens mij is 100 % onmogelijk. 99.999999. ..
Nu weet ik niet wat de CPU-usage van die app is, maar mijn 920 bijvoorbeeld kan al aardig warm worden als hij even z'n best moet gaan doen. Lijkt me niet echt al te goed voor een telefoon om ~5-6 uur op 'volle kracht' te moeten werken, zonder dat de warmte toch invloed gaat hebben op de levensduur.

Maar is er ooit al eens iets 'gekomen' uit dat hele Folding/CPU-crunchen? Het is er al jaren, maar ik heb zelf nooit iets gezien van 'kijk, dit hebben we te danken aan het crunchen'.
Ik draai het op mijn Galaxy Tab 2. De app draait eerst een benchmark en stelt de app zo in dat de settings voor het apparaat geen schade berokkenen. Dat kan bv betekenen dat de load bv max. 30% is op 1 van de 2 cores of 2 van de 4. Daar raakt je batterij niet van leeg en je CPU kan het gemakkelijk behappen. Maar je kunt ook zelf de settings veranderen zodat je apparaat minder doet.
Het is er al jaren, maar ik heb zelf nooit iets gezien van 'kijk, dit hebben we te danken aan het crunchen'.
Resultaten en onderzoeken die gebruik maken van deze app kun je hier terugvinden.

WorldCommunityGrid geeft vaak Live webinars over de resultaten. Ook dit project kun je draaien op je smartphone. Op dit moment draaien zij een programma om een medicijn voor Aids te vinden.

Misschien aardig om te vermelden dat op GoT de weiden van de Dutch Power Cows te vinden zijn. Daar vindt je meer over BOINC en kun je als je het leuk vindt meedoen met andere goede doelen en/of in competitie verband met DPC meecrunchen. Ook kun je meer stats terugvinden van de prestaties van je smartphone/tablet. Tweaker Digik-Oz en vele andere hebben mooie stats pagina's gebouwd. DPC doet ook mee met SIMAP.

[Reactie gewijzigd door EektheMan op 14 februari 2014 17:46]

Dit is relatief wat is warm ? veel mensen hebben het idee dat hun telefoon te warm word. maar een telefoon kan flink wat warmte afgeven vooral de huidige generatie. meeste high end samsungs zijn voorzien van koelpasta en hierbij word de gehele bracket ( ijzere plaat achter de lcd ) gebruikt als koelblok. Als een telefoon te warm word klokt deze zich terug of in het ergste geval schakelt deze uit.
Je telefoon klokt automatisch terug bij zware belasting dus geen enkel probleem vermoed ik.
Samsung meldt zelf op de Google Play Store dat de app wat bandbreedte betreft maximaal 1MB per uur downloadt en 500kB per uur uploadt
Op zowel de website als in de App zelf (Uiteraard meteen geinstalleerd) zie ik niks over de maximale data per uur.

Je krijgt gewoon een aantal taken (van 1MB) en daar moet je het mee doen en dan hangt het helemaal af van de processorkracht van je telefoon.
Ik heb de app nu een uurtje aan staan op mn S4 (snapdragon 600). Het toestel word wel warm en het CPU gebruik zit continu rond de 95% voor 2 van de 4 kernen, daarbij is de CPU snelheid 918mhz (maximaal is 1890mhz). Het toestel is nog gewoon goed te gebruiken en er treed geen vertraging op. Het is dus niet dat de app als een soort van CPU stresstest werkt want er word hooguit ~30% CPU gebruikt.

Hierbij een screenshot van CPU stats:
http://i61.tinypic.com/2ljq4o5.png

[Reactie gewijzigd door eTesselaar op 14 februari 2014 20:11]

Hmm, apart verhaal. Doet me denken aan Folding@home op de ps3... Alleen dan wel prettig dat al die voorwaarden er zijn. Vraag me alleen af wat de impact is op de accu. Kan me voorstellen dat het hele tijd ontladen/opladen op t randje van de 100% wel een impact kan hebben op de levensduur van de accu. Zal harder gaan dan enkel volle telefoon aan de lader zonder deze app ingeschakeld.

[Reactie gewijzigd door chimnino op 14 februari 2014 17:18]

Laadregeling in toestel doet gewoon accu onderhouden als normaal, als het apparaat aanstaat gebruikt het toestel direct stroom van de adapter dus het zal niet veel uitmaken voor de accu. Het zou hooguit de maximale laadsnelheid iets verlagen maar deze app draait alleen als de accu al vol is dus dat is niet van toepassing.
Het idee is precies hetzelfde.
Vraag me alleen af hoeveel rekenkracht zo'n mobieltje heeft en of hij niet te warm wordt.
Bij het opladen wordt een mobiel al warm en als hij dan ook nog vol aan het berekenen moet lijkt het me dat deze nog warmer wordt. Zal wel makkelijk kunnen maar het lijkt me niet bevorderlijk voor de levensduur van het apparaat.
hij begint pas met rekenen na het laden, en smartphones klokken gewoon terug als de cpu het warm krijgt, zou totaal geen invloed moeten hebben op de levensduur van een smartphone, eer de cpu de geest geeft heb je al 3 accu's versleten denk.
Toch wordt mijn telefoon regelmatig warm. Niet zo warm dat je hem niet kunt aanraken, maar soms wel zo dat het onprettig voelt in mijn zak. Dat is zeker niet goed voor b.v. de accu: die gaat minder lang mee als hij vaak warm wordt. Maar ik ga ervan uit dat de applicaties van Samsung de CPU/GPU niet zo zwaar zal belasten dat dit optreedt, wants anders zijn ze zelf de lul: "koop geen Samsung, want die worden heel warm en gaan snel kapot"—dat lijkt me dus niet te verwachten van Samsungs applicatie.
Ik zou als je hem een aantal uur achter elkaar laat rekenen, de telefoon uit zijn hoesje laten, zodat hij de ontwikkelde warmte ook weer kwijt kan. Die processoren pakken niet zo veel vermogen (vandaar ook passief gekoeld), 7 watt maximaal, maar uren lang telt natuurlijk wel aan.
Ik heb nog nooit een hoesje gehad, maar mijn telefoon kan toch flink warm worden bij het spelen van een spelletje, wanneer ik hem gewoon op tafel heb liggen of in mijn hand. Vooral de bovenkant, vreemd genoeg. Zo warm dat ik hem nauwelijks met mijn lip wil aanraken (handen gaat nog prima). Dit heeft hij altijd gedaan (Galaxy Nexus), en hij werkt verder prima.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 14 februari 2014 17:53]

Als mijn S2 warm wordt is het net de wekker app die zit te flippen dat ik het weer eens gemist heb.
de Notificatie blijft aan en af gaan en dat geeft dan ook een heuse battery drain.

misschien deze samsung wekker app eens proberen misschien is die stabieler.
Power Sleep heeft geen toegang tot persoonlijke gegevens, belooft het Koreaanse concern.
• System tools - Modify system setings, test access to protected storage
• Affects battery - Control vibration, prevent phone from sleeping
• Your application information - Close other apps, run at startup
• Network communication - View network connections
• Alarm - Set an alarm

Sommige zijn logisch, maar volgens mij kan een domme rekenapp die af en toe wat download en upload met minder permissies ook werken. Thanks, but no thanks.
Welke dan? Want ik kan bij elke wel bedenken waarom hij het nodig heeft:
- System tools: Om de CPU te kunnen regelen en om de resultaten op te slaan
- Affects battery: onderdeel van de wekker app vwb vibration en prevents phone from sleeping voor het rekenen
- Application information: Run at startup voor de app, en close other apps om de CPU vrij te maken voor rekenen (ok, deze zou potentieel wat overdreven kunnen zijn, maar niet heel erg)
- Network communication (vrij obvious, om te zien of hij inderdaad wifi heeft omdat dat een vereiste is voor het functioneren van de app in dit geval)
- Alarm (hier hoef ik hopelijk niet voor aan te geven waar het voor is).

Ik vind het juist vrij netjes dat het niet zinloze dingen als contacts bekijken etc doet.
welke permissies zijn teveel dan?
al die permissies zijn nodig voor het volden op zijn minst.
Ik draag kankerpatiënten een warm hart toe, maar ik zie geen enkele heil in kankeronderzoek dat alleen maar miljarden in het laadje van big pharma brengt. Waarom gaan we ons niet serieus afvragen waarom zoveel mensen, en vaak op zo'n relatief jonge leeftijd, kanker krijgen? Heeft het iets te maken van met onze voeding? Ik denk het wel. Onze voorvaderen aten 10x meer vitaminen en mineralen dan wij nu (onderzoek Weston A. Price). Heeft het ook iets te maken met onze leefstijl? Ik denk het wel, we vergiftigen onze omgeving en zadelen onszelf op met veel stress. Kankeronderzoek wordt gepresenteerd als de oplossing voor kanker, maar dat is het niet. Het is slechts een afleiding van waar het werkelijk om gaat. Kanker komt niet uit de lucht vallen. Als ik kanker zou krijgen, dan zou ik maar in één ding geinteresseerd zijn: "Wat is de werkeljike oorzaak?" Immers, als de oorzaak bekend is, is ook bekend wat er gedaan moet en kan worden. De reguliere medische 'wetenschap' is op dit vlak de weg compleet bijster en richt zich enkel op symptoombestrijding. Jammer dus dat dit initiatief met de rekenkracht van smartphones geen oplossingen zal bieden. De rekenkracht kan beter gebruikt worden om op een of andere wijze mensen bewuster te maken. Maar ja, dat verkoopt niet natuurlijk, want dan moeten mensen plotseling verantwoordelijkheid gaan nemen en dat doen de meeste mensen liever niet. Die kijken liever de andere kant op, want dat is makkelijker.
Onderzoek naar de oorzaken van kanker is óók kankeronderzoek.
Wáár moeten we mensen bewuster van maken? Van de oorzaken van kanker zeg je? Juist. En hoe weten we wat de oorzaken van kanker zijn? Giswerk? of gedegen onderzoek?
(En nou niet zeggen dat de oorzaak van stoflongen (asbestose) niet is gevonden door kankeronderzoek naar de oorzaak van longkanker.)
Voor zover ik weet wordt verreweg het meeste kankeronderzoek besteed aan het vinden van een medicijn voor kanker (symptoombestrijding) en niet aan de oorzaak van kanker. Aan het vinden van de oorzaak kan je namelijk geen geld verdienen, aan de bestrijding van symptomen wel. De fout van de reguliere medische wetenschap is dat ze ziekte bestuderen. Ze zouden juist gezondheid moeten bestuderen. Het is de omgekeerde wereld. Men zegt het ene te doen, maar doet het tegenovergestelde. Echt bizar dat mensen die niet zien, onbegrijpelijk. Maar goed, je hebt echt geen onderzoek nodig om de oorzaken van kanker te zien. Zoals gezegd, het ligt vlak voor onze neus. Wij houden er een ongezonde leefstijl op na en breken daarmee onze lichamen af. Dat erkennen we niet. "Als je nooit ziek ben, ben je gezond" zeggen ze. Wij plegen dagelijks roofbouw op onze lichamen en we hebben het niet eens in de gaten. We ontkennen astelselmatig onze ongezonde leefstijl en zijn zo vervreemd van een natuurlijke leefstijl dat we geen flauw idee meer hebben wat dat is.
Een ding: Stoflongen zijn meestal niet asbestose, dat is slechts een van de vele vormen, en (tegenwoordig althans) niet de meest voorkomende.
Waarom gaan we ons niet serieus afvragen waarom zoveel mensen, en vaak op zo'n relatief jonge leeftijd, kanker krijgen? Heeft het iets te maken van met onze voeding? Ik denk het wel. Onze voorvaderen aten 10x meer vitaminen en mineralen dan wij nu (onderzoek Weston A. Price). Heeft het ook iets te maken met onze leefstijl? Ik denk het wel, we vergiftigen onze omgeving en zadelen onszelf op met veel stress. Kankeronderzoek wordt gepresenteerd als de oplossing voor kanker, maar dat is het niet.
Waarom zouden wij ons dat willen afvragen? We weten het al, je geeft immers zelf het antwoord.

Dan vind ik een onderzoek naar genezing of voorkoming belangrijker. We leven eenmaal nu. Er is nu eenmaal luchtvervuiling. Je eet dingen die ongezond zijn. Je hebt een mobieltje bij je ballen (dit is speculatie maar ik verwacht een toename in een kankervorm bij je zaakje). Het stukje vlees zit vol met hormonen en bende. Dit is een ontwikkeling die je niet meer tegen gaat houden.
Er is nu eenmaal luchtvervuiling? Bedoel je daarmee dat we dat als maatschappij maar gewoon moeten accepteren? Dat si toch waanzin? Als wij met zijn allen willen dat er geen luchtvervuiling meer is, dan kunnen we dat regelen toch? De waarheid is meer dat we denken dat het allemaal wel meevalt en het allemaal wel binnen toelaatbare grenzen is. Zolang we niet bij bosjes dood neervallen, is er niets aan de hand toch?

Wat betreft mezelf. Mijn voeding is niet ongezond. Als ik in de supermarkt kom, dan kom ik daar zelden voor mijn voedsel. Ik krijg dezelfde voedingsstoffen binnen als kerngezonde geisoleerde gemeenschappen die nog hun inheemse voeding eten. Denk daarbij aan rauwe lever, rauwe eieren, bottenbouillons, stoofpotten, rauwmelkse yoghurt, rauwmelkse kefir, etc. Mijn vlees komt van Schotse Hooglanders die het hele jaar door in de Drentse natuurgebieden rondlopen.

De ontwikkeling van slecht en bewerkt supermarktvoedsel kan alleen doorgaan zolang mensen niet inzien dat ze er verzwakt van raken. Zeggen dat de ontwikkeling niet gestopt kan worden is natuurlijk onzin. We zijn er toch zelf bij? Wie gezond voedsel belangrijk vindt, heeft genoeg alternatieven. Zo moet ik voor mijn rauwe biologische melk een half uur rijden elke week, maar ik heb dat ervoor over. Er zijn mensen die mij voor gek verklaren dat ik dat doe. Ieder zijn ding.
Ja. Dat moeten wij accepteren. Voor nu tenminste. Wou je dan Schiphol dichtgooien? Meteen Rotterdam? Iedereen zijn auto de deur uit?

Ik ben het volledig met je eens dat we meer vervuiling niet moeten willen maar "An Sich" zijn we goed bezig. Steeds schonere autos. Schonere industrie dus de toekomst zou beter moeten gaan.
We zouden van schone energie onze topprioriteit moeten maken. De ontwikkelingen gaan veel te traag, omdat schone energie niet lonend is voor de machthebbers.
1.Alternatieve 'genezers' hebben ook geen oplossing voor kanker. Hooguit schimmige apparatuur en middeltjes waar ze zelf flink veel aan verdienen. Denken dat alternatieven zo liefdadig zijn is naïef.

2. Voorvaderen leefden veel korter dan wij nu, dus minder kans om überhaupt kanker te krijgen. En de totale levensstijl was anders. Niet alleen eten maar ook leefomgeving, dagbesteding, samenleving.

3. Mensen bewuster maken van wat? Er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen, anders had niemand meer kanker.
We weten helemaal niet meer wat goed voor ons is, omdat we de binding met de natuur zijn verloren. We eten niet meer waar onze lichamen voor zijn ontworpen en we volgen niet meer de natuurlijke cycli van het leven. Nee, we worden gedreven door angst, hebzucht en vooral onwetendheid en vinden het vreemd dat we degeneratieve ziekte ontwikkelen. Het antwoord ligt vlak voor onze neus. Onze voorvaderen zijn miljoenen jaren lang zeer succesvol geweest, anders waren wij hier nu niet. We moeten onze verbinding met de natuur herstellen en leren hoe zij leefden en aten. Maar nee, de gemiddelde westerling is daar te arrogant voor, schermt direct reden waarom de primitieve oermens de moeite van het observeren niet waard is en denkt zelf wel te weten hoe het zit. Het is 1 voor 12 en we hebben het niet in de gaten. Triest, maar de genadeloze waarheid komt nog wel aan het licht en wij gaan dat nog meemaken. Read my lips.
Leuk en tenminste wel doordacht dat hij alleen gebruikt als aan alle voorwaarden voldaan is (volle accu aan de lader en wifi netwerk)

Maar ook ALS er een wekker ingesteld is. Ik gebruik juist de standaard wekker functie op mijn note welke per dag ingesteld kan worden zodat ik dit niet kan vergeten. dus dan zou hij het niet alleen 's nachts doen maar ook op het werk mits aan de lader/vol/wifi. Niet dat dat een probleem is.

Ben benieuwd of veel mensen dit gaan installeren en of het ook daadwerkelijk zoden aan de dijk zet.

[Reactie gewijzigd door harley op 14 februari 2014 17:16]

Wel hopen dat de app stabiel genoeg is. Lullig als de app de telefoon laat crashen en je wekker niet af gaat...
Dat, maar ook: slijtage? Als je je CPU uren lang extra laat werken, gaat hij minder lang mee. Is dat significant voor de levensduur van een smartphone? Ik weet het niet.

Nog een punt: dit tikt waarschijnlijk niet echt aan. Als Samsung in plaats hiervan tienduizend oude PC's (dus geen laptops) had opgekocht, zouden ze daarmee veel meer berekeningen hebben kunnen uitvoeren...
Ik denk ook dat, om te zorgen dat de telefoon wel nog gewoon goed oplaadt, dat er niet *enorme* CPU loads worden veroorzaakt.
Dat is trouwens niet eens zo zeer schadelijk voor je CPU, maar eerder voor de accu. Als die moet opladen en de CPU zit constant aan de 100% load dan wordt de accu daar niet beter van en duurt het rete lang om hem op te laden.

Ze zullen er wel rekening mee gehouden, door bijvoorbeeld bij een quadcore CPU enkel toe te staan dat maximaal 1 core gebruikt wordt oid.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 14 februari 2014 18:19]

Ik heb net de app geinstalleert op mijn HTC One S (dualcore Snapdragon S4 Plus), de wekker gezet voor morgen 11 uur (helpt wel, een wekker *moeten* zetten, normaal zet ik nooit een wekker voor het weekend :+), app afgesloten en System monitor geopend.

De app gebruikt nooit meer dan één core, meestal worden de berekeningen zo te zien over de twee cores verdeelt, en heel soms even op één hele core gezet. Zie screenshots:
https://www.dropbox.com/s...t_2014-02-15-23-38-32.png
https://www.dropbox.com/s...t_2014-02-15-23-39-04.png

De temperatuur wordt niet eens zo gek veel hoger, 30 graden gemiddeld. Is denk ik twee(?) graden hoger dan normaal. De telefoon voelt ook iets warmer aan maar niets ernstigs.

System Monitor schat dat mijn telefoon met 89% batterij van 23:43 in 33 minuten opgeladen zou moeten zijn, met een charge rate van 1% per 4 minuten, 15% per uur. Nogmaals screenshots:
https://www.dropbox.com/s...t_2014-02-15-23-43-32.png
https://www.dropbox.com/s...t_2014-02-15-23-43-36.png

ETA: Link gerepareerd.
Hopelijk geeft dit genoeg inzicht :)

[Reactie gewijzigd door NanoSector op 16 februari 2014 12:39]

Waarschijnlijk wordt een groot deel van de processorkracht ingezet, anders was het niet nodig om de accu en de lader te sparen door pas bij 80% lading te beginnen met rekenen. Anders zou je niet alleen extra slijtage maar gewoon een voortijdig defecte telefoon kunnen hebben.

Slijtage aan de accu zal in dit geval niet echt aan de orde zijn, maar de lader en de interne stroomvoorziening van de telefoon worden natuurlijk wel een stuk langer achtereen zwaar belast dan oorspronkelijk de bedoeling was.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 16 februari 2014 23:35]

Dat, maar ook: slijtage? Als je je CPU uren lang extra laat werken, gaat hij minder lang mee. Is dat significant voor de levensduur van een smartphone? Ik weet het niet.
dit heeft helemaal geen invloed op de levensduur, enkel misschien wat op je energierekening, maar dan nog is het verbruik zo miniem dat je het amper zal merken (misschien 1 of 2 euro per maand en dan overdrijf ik al)
Nog een punt: dit tikt waarschijnlijk niet echt aan. Als Samsung in plaats hiervan tienduizend oude PC's (dus geen laptops) had opgekocht, zouden ze daarmee veel meer berekeningen hebben kunnen uitvoeren...
de app is waarschijnlijk grotendeels door de universiteit ontwikkeld (dus gratis) en vanaf dan brengt ze alleen maar wat onderhoud met zich mee. Heb je enig idee hoeveel stroom 1000 pc's vragen, laat staan de kostprijs om ze allemaal te kopen, onderhouden en het personeel/ruimte dat ervoor nodig is.
Ik maak me meer zorgen over de invloed op de accu levensduur. Bij veel smartphones werkt de hitte van de SOC redelijk door naar de accu die er ook warm van word (ook als hij niet word ontladen). juist een volledig volle accu gecombineerd met warmte is vaak funest voor die dingen.

Het idee is mooi, maar persoonlijk denk ik niet dat ik het zou installeren.
Duh...
Maak je ff druk.
Voor iets van 4 euro heb je bij DX een nieuwe accu...
Waarom zou je die 4 euro dan niet overmaken aan het KWF? Dat is een stuk minder gedoe.

Bovendien is die 4-euro accu vaak sneller stuk dan het origineel, en levert relatief veel milieuschade op. Zou wel een beetje ironisch wezen: dan doe je hier een uitgave van 4 euro ten bate van kankerresearch maar tegelijk krijgt er iemand in China kanker van fijnstof (vrachtvliegtuig) of van fabrieksafval van de batterijfabriek.
Tja, misschien is het per "rekenkracht" goedkoper om mobiele CPU's te gebruiken, omdat die veel efficiënter zijn? Wat betreft die electriciteitsrekening geef ik je geheel gelijk, ik denk dat dat nog minder dan € 1 zal zijn.
het is niet de bedoeling om zelf rekenkracht te genereren (hoe veel of hoe weinig dan ook), maar om mensen die vrijwillig te laten doneren, zonder dat ze er zelf extra kosten aan hebben.
Hoeveel stroom 1000 PC's vragen? Dat zou zomaar ruimschoots minder kunnen zijn dan de (bijvoorbeeld) 20.000 telefoons die je nodig hebt voor evenveel rekenkracht.

Weliswaar zijn de processoren in telefoons op zuinigheid geoptimaliseerd maar dat gaat om zuinigheid in absolute zin en niet om een minimaal verbruik per operatie/flop/instructie.
het gaat er om dat samsung die kosten niet moet maken, maar de keuze aan de gebruiker laat.
Waarschijnlijk is er slijtage aan de batterij. Weet niet als je smartphone aan lader oplaadt of er rechtstreeks van stroom voorziet. Als je batterij eruit neemt dan kan smartphone ieder geval niet aan,dus neem voor nu aan dat het niet rechtstreeks gaat.
alle electriciteit gaat door de accu heen, anders zou je namelijk een power surge hebben en dat betekent dat als je je telefoon van de oplader zou halen zou deze uitvalen en opnieuw opmoeten starten.
Alle electriciteit "gaat niet door de accu heen". De accu wordt mogelijk wel als buffer gebruikt maar hangt aan een regelcircuit. Als je ergens een plaats zoekt waar alle stroom doorheen gaat (spanning gaat sowieso nergens doorheen, die staat ergens op, ik neem dus aan dat je stroom bedoelde) dan moet je in dat regelcircuit zijn. Afhankelijk van de constructie (zo simpel mogelijk) kan het regelcircuit inderdaad niet de telefoon zelf voeden maar alleen de accu laden en doet dus niets als het wel een telefoon maar geen accu ziet.

Als je je telefoon zonder accu van de lader haalt, dan valt deze inderdaad uit als hij op die manier ueberhaupt zou werken, maar het is me een raadsel hoe hij opnieuw zou moeten opstarten zonder accu ;)

Met "power surges" heeft het verhaal in elk geval erg weinig te maken.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 15 februari 2014 22:19]

Heb jij ooit een telefoon aangekregen zonder accu, ik anders niet dus dat verklaart dat het serieel geschakeld is en dan heb je een accu nodig
Er zijn inderdaad accu's met een serieele aansluiting (één- of tweedraadscommunicatie van capaciteit enz naar de telefoon over een serieele bus), maar dat is geen wetmatigheid.

Waarschijnlijk doel je op het electrisch in serie schakelen (dat is compleet iets anders dan serieel!) van accu en/of lader en/of telefoon, maar daar is op geen enkele manier sprake van. Er zitten wat regelcircuits in de telefoon voor laadspanning en beveiligingen, maar in principe staat alles parallell. De reden dat een telefoon vaak niet op een lader werkt als er geen accu inzit, is dat het laadcircuit is ingericht om de accu te laden en niet om de telefoon te voeden. Het laadcircuit "ziet" de telefoon waarschijnlijk wel (die staat immers parallell) maar zal herkennen dat de accu "defect" is (ruwweg onder 3,0 of boven 4,2 volt) of "afwezig" (omdat de eerder genoemde serieele communicatie onbeantwoord blijft) en zal dan niet gaan laden (dus ook de telefoon niet voeden).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 15 februari 2014 22:17]

en CPU zal echt niet merkbaar verslijten hiervan tegen de tijd dat de CPU versleten is
is je telefoon al enkele generaties oud en zal deze waarschijnlijk al lang aan een ander defect overleden zijn.
De CPU zelf zal het misschien volhouden (hoewel chips wel degelijk slijtage kunnen vertonen), maar de hele telefoon draait lange tijd achtereen op hoge temperaturen. De levensduur zal wel degelijk beïnvloed worden. Ruwe schatting: als je langer dan 3 jaar met je telefoon wilt doen, kan je beter het zekere voor het onzekere nemen en dergelijke apps niet gebruiken.

Het zou ook zomaar kunnen dat de lader in dit geval het slijtagegevoeligste onderdeel blijkt te zijn. Daar worden nog natte elco's in toegepast waarvan de levensduur voor elke tien graden temperatuursverhoging halveert. Als zo'n lader dus een hele nacht warmstaat inplaats van alleen bij het laden, kan er zomaar 16 of 32 uur van de levensduur opgebruikt worden inplaats van een uur of 4 a 5 zoals je zou verwachten. Mijn ervaring leert dat voedingen (waaronder laders) bij Samsung vaak niet overdreven ruim gedimensioneerd worden, dus dat zou je nog best kunnen merken (in de meeste gevallen kost het je dan alleen een nieuwe lader).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 15 februari 2014 18:22]

1: wie gaat er langer dan 3 jaar met zijn telefoon doen? Meestal de mensen die niet zo een geek zijn met telefoons en dit soort apps er toch niet op gooien! Ik zelf zou dat misschien wel doen maar doe toch 2 jaar met mijn telefoon. 2: Het betreft telefoons, geen opladers. Een oplader heb je voor een tientje bij je lokale elektronica winkel. 3: Wat vind jij belangrijk? Wetenschap of een jaartje van je levensduur van je telefoon...? Als je waarschijnlijk toch een nieuwe mag uitzoeken bij je abbo.
1) Toch nog meer mensen dan je denkt. Juist ook geeks (bedoel je tweakers?).
2) Een lader kan altijd, met kleine kans weliswaar, een telefoon in zijn ondergang meeslepen. Verder kan je dat tientje ook gewoon meteen overmaken als donatie aan kanker-research, veel minder gedoe dan naar de winkel gaan.
3) Vals dilemma, oftewel jij geeft 2 opties waar er een derde is. De wetenschap is veel beter geholpen met een vaste computer die een dergelijke app als screensaver draait of met een donatie. Bovendien moet je de milieuschade die je met bijvoorbeeld dat jaartje levensduur en het idee dat je maar altijd een nieuwe telefoon zou moeten uitzoeken ook weer verrekenen. Gezien het verschil in rekenkracht en constructie is de vaste computer al snel in het voordeel.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 15 februari 2014 21:53]

Slijtage aan je CPU is niet echt van toepassing, net als met overclocken, als het de levensduur beïnvloed is dat van 10 naar 9 jaar, vrijwel verwaarloosbaar in mijn ogen.
(Hoewel er uitzonderingen zijn...)

Wat ik kwalijker vind is dat mensen met zoon hete telefoon in bed gaan liggen...
Slijtage aan je CPU is niet echt van toepassing, net als met overclocken, als het de levensduur beïnvloed is dat van 10 naar 9 jaar, vrijwel verwaarloosbaar in mijn ogen.
(Hoewel er uitzonderingen zijn...)

Wat ik kwalijker vind is dat mensen met zoon hete telefoon in bed gaan liggen...
Heb je geen nachtkastje dan ?

Verder is het een keuze, je MAG de app installeren en meehelpen aan onderzoek.
Het is niet snel goed in deze wereld ....
Anoniem: 449164
@harley14 februari 2014 17:20
Misschien net een aparte melding erbij in de Olay Store, ik vind iig dat dit soort projecten wat aandacht mogen verdienen in de Play Store.
Allemaal leuk, en ik ben helemaal voor onderzoek naar kanker, maar dit zal een significante invloed hebben op de levensduur van de batterij tegen een te verwaarlozen rekenkracht. Ik denk dat ze beter een supercomputer in kunnen huren, een stuk simpeler en efficiënter.
Maar een supercomputer inhuren kost veel meer geld. Daarbij hebben die telefoons allemaal quadcores van meer dan 1ghz? Best prima toch, en beter dan niets :)
Dat is waar, maar wat zijn de kosten van het ontwikkelen van deze apps? En, een quadcore van meer dan 1GHz in een mobiel is niet echt te vergelijken met een quadcore van meer dan 1GHz ( zeg een Intel Xeon of iets dergelijks) in een supercomputer. Die Xeon zal meerdere malen sneller zijn dan bijvoorbeeld een Snapdragon S4 of een Snapdragon 600.
Uiteraard is het maken van zo'n app niet gratis. Maar ik denk dat er met het BOINC platform, wat al op Android beschikbaar is, de kosten best mee kunnen vallen. Zeker als je het afzet tegen het huren van een super computer, wat je continue kosten oplevert
Hoezo dan? De app wordt actief als je telefoonaccu opgeladen is en je telefoon gewoon op AC draait ipv de accu. Wat is er zo slecht voor de batterij dan?
Daarom gaat die stroom ook niet door je accu heen. Met een kapotte accu (of zelfs zonder accu) doet mijn telefoon het aan AC nog steeds. Datzelfde geldt voor de meeste andere apparatuur: laptops bijvoorbeeld.
Dat is bij de meeste apparatuur toch juist niet zo? Zeker bij laptops meen ik dat de accu's zeer snel verslijten als je ze continu aan de lader hebt hangen. Maar je zou gelijk kunnen hebben hoor, dit is alleen wat ik denk.
Als de fabrikant het goed doet wordt de batterij niet gebruikt als hij opgeladen is. Mijn Asus N56 doet dat netjes en wacht vervolgens tot de batterij tot een bepaald percentage is gedaald (door zelfontlading) voordat hij weer gaat laden. Er zijn wel wat naden te bedenken zoals blootstelling aan hitte, maar of je je daar nou echt druk om moet maken is de vraag.

http://www.howtogeek.com/...-plugged-in-all-the-time/

Voor meer info, trek je eigen conclusie.
Ze zouden een soortgelijk iets moeten uitvinden voor cryptocurrency mining waardoor alle rekenkracht in het netwerk wordt gebruikt voor onderzoek.
Ja zat ik ook aan te denken.

Half dagje minen voor kanker onderzoek. Zou ik zo aan mee doen hoor... Genoeg andere ook...

Alleen kan iemand me uitleggen hoe ze hier nou voordeel mee uithalen ik snap dat niet

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee