Facebook begint met verkoop video-advertenties - update

Facebook introduceert de mogelijkheid om video-advertenties op de sociale-netwerksite te plaatsen. De video's spelen automatisch af, zowel op telefoons als mobiele apparaten, ongeacht of de gebruiker er op klikt. Wel staat het geluid standaard uit.

Facebook LogoFacebook heeft de introductie aangekondigd, waarbij het bedrijf benadrukt dat het om een test gaat. De video-ads zullen zowel op de desktop als op smartphones te zien zijn.

Daarbij beginnen ze automatisch met afspelen, al is de audio-weergave van de video-advertenties standaard niet geactiveerd. Pas als de gebruikers op de video klikt en de fullscreen-weergave start, gaat het geluid aan. Onduidelijk is nog hoe lang de video-ads mogen spelen; eerder berichtte The Wall Street Journal dat Facebook werkte aan video-advertenties met een maximale lengte van vijftien seconden.

Verder stopt het afspelen van de video als de gebruiker verder scrollt in zijn News Feed. Op mobiel start de weergave pas als de video vooraf is gedownload via wifi. Facebook belooft dat de video's geen data via het mobiele internet-abonnement van de gebruiker verbruiken.

Een deel van de Facebook-gebruikers zou de advertenties vorige week al te zien hebben gekregen, omdat Facebook de functionaliteit aan het testen was. De site zou van plan zijn geweest om de video-ads al eerder aan te bieden, maar omdat het laden ervan te lang duurde, werd de introductie uitgesteld. Inmiddels is het serveren van video-ads sneller, stelt de krant. Hoeveel de video-advertenties gaan kosten, is niet duidelijk, maar dat ze duurder zijn dan normale advertenties ligt voor de hand.

Update, 12.30: Facebook heeft de komst van de dienst aangekondigd. Het bericht is daar op aangepast.

Door Joost Schellevis

Redacteur

17-12-2013 • 11:58

126 Linkedin

Reacties (126)

126
112
54
7
1
27
Wijzig sortering
"On mobile devices, all videos that begin playing as they appear on the screen will have been downloaded in advance when the device was connected to WiFi – meaning this content will not consume data plans, even if you're not connected to WiFi at the time of playback."

Zou dus geen mobiel dataverkeer moeten gaan kosten..
Maar nog steeds worden er X video's op mijn mobiel opgeslagen zonder dat ik dit wil. Ik mag toch hopen dat ik enige controle heb over hoeveel MB Facebook gaat zitten opslaan en dat FB de video's netjes verwijderd als ze zijn afgespeeld.
Jouw browser cached data. Websites kunnen aan data meegeven tot welke datum iets gecached moet blijven, of de instructie dat iets niet gecached moet worden.
"netjes verwijderen" kan technisch niet echt. Aangeven bij elke video download om wel/niet te cachen wel.
Maar ergens ook weer raar; je videocontent wordt dus via Wifi opgehaald en eventueel later (browsend op 3G) laten zien. Maar dat filmpje hoort dan wel bij een post van een 'tijd terug'. Hoeveel mensen scrollen nogmaals door hun feed? Men wilt altijd nieuw en meer

Of het komt natuurlijk bovenaan te staan...
hangt ervan af in welke mate ze deze gaan tonen, indien veel mensen zich gaan ergeren aan het "video" gedeelte dan gaan er steeds meer mensen op zoek gaan andere social media.

Bij youtube krijg je ook ads maar daar stoort het niet omdat je al reeds een video wou bekijken, bij facebook kom je om andere redenen naar de app of mobiel(bladwijzer), en daar kan een ad video wel ergerlijk worden, om nog maar te zwijgen dat de app nog trager zal gaan door moeten laden van video ;)

edit: uit ouder artikel op tweakers: nieuws: Gerucht: Facebook gaat in juli autoplay-video-advertenties tonen

Volgens de Financial Times, die zich baseert op niet nader genoemde bronnen, zullen de advertentie-video's op Facebook maximaal 15 seconden duren

das wel beetje lang 15 seconden ;) dan kan de coca cola kerstman van huis tot huis sleeën nog eventjes zijn renpaarden in beeld brengen, nog wat sneeuw sfeer en dan stoppen met een overheelijke cola :D

[Reactie gewijzigd door Rigs op 17 december 2013 12:21]

Heb jij ooit al een youtube reclame filmpje uitgekeken?
Ik zit als een gek te klikken op skip skip skip.
En als er geen skip is, dan ga ik naar een ander tabblad tot de reclame voorbij is...
Ik kijk reclames waar ik in geïnteresseerd ben wel eens af. En ik verwacht dat veel mensen dit eigenlijk ook wel doen.

Het is een rare vergelijking dat facebook dit niet zou mogen flikken. Youtube en zelfs de Televisie doen hetzelfde. En bij de Televisie is het reclame blok meestal minuten lang!!! Waarom de ophef? En ik weet zeker dat er "adblock" oplossingen gaan komen.
De ellenlange tv reclames zijn ook vreselijk. Daar valt helaas niets tegen te doen. Als er Ad blockers voor de tv zouden zijn dan gebruikte velen dat. Ik kies voor de andere weg en die is niet meer kijken naar commerciële tv en minder naar de ppublieke omroep.
natuurlijk kijk ik soms eentje uit als ik vergeet te skippen omdat ik al met iets anders bezig ben en sommige parfum reclames zijn zelfs geweldig dat ik deze blijf uitkijken gewoon omdat ze "knap" gemaakt zijn in mijn ogen en wel de stempel reclame verdienen tov die lullige wasmiddelen reclames.
Maar dit veranderd niks aan het feit dat ik al reeds een video wou bekijken en dus eventjes een reclame video erbij krijg, bij facebook ga ik vooral om eens te kijken welk cafe men vrienden hangen of iemand gelukkige verjaardag te wensen, niet om een video te bekijken al zijn er daar ook veel personen die youtube video's posten of andere die soms een leuke boodschap brengen.

we zullen wel zien wat het geeft veel heb ik en jij er niet aan te zeggen, de vraag is niet of de bubbel ooit zal barsten de vraag is gewoon wanneer toch ? ;)
Misschien een idee om op je browser een adblock plus variant te installeren?
Daarmee heb ik geen last meer van die irritante reclames op Youtube.
Voorheen kon je inderdaad nog wel eens een reclame film binnen zoveel seconden wegklikken. Echter maak ik nu ook vaak zat mee dat je verplicht 30 seconden reclame krijgt. Deze krijg je niet weg zonder een paar keer te refreshen.
Anoniem: 547741
@? ?17 december 2013 20:34
Ik klik niet meer op skip en ik kom ook niet meer op Youtube. Alternatieven zat. Ik heb het helemaal gehad met al die onzin die je wordt voorgeschoven en die je niet wilt hebben. Om die reden luister ik geen radio meer, en kijk ik ook geen tv meer (zender). Ik bepaal zelf wat ik wil zien en horen, en daar betaal ik graag voor. Is het niet aan de maker, dan wel aan Eweka :O
Anoniem: 562971
@? ?25 december 2013 11:25
Wat dacht je van dumpert, daar krijg je bijna voor elk filmpje eerst reclame :(
Bij youtube krijg je ook ads maar daar stoort het niet omdat je al reeds een video wou bekijken, bij facebook kom je om andere redenen naar de app of mobiel(bladwijzer), en daar kan een ad video wel ergerlijk worden, om nog maar te zwijgen dat de app nog trager zal gaan door moeten laden van video ;)
No, no I don't...dat is het punt van een ad-blocker ;)
slechte zaak dit.
je kan mensen niet dwingen om reclame te kijken . het word steeds erger . over een paar jaar moet je voor elke site eerst een heel reclame blok kijken om door te kunnen gaan . echt belachelijk. en al helemaal op mobiele devices . nu word het wel van te voren geladen maar ook dat is niet echt wenselijk omdat veel mensen nog telefoons hebben met weinig geheugen enzo. dus dat gaat echt nog wel een probleem worden . en ik zie toch wel dat mensen van Facebook weg gaan lopen als dit zo door gaat . ze moeten doorgaan zoals het nu is en het bedrag binnen halen wat ze nu ook doen . als ze te veel willen is er straks geen Facebook meer en dan verdienen ze nix . dit werkt en laat het zo zijn maar ga niet nog meer reclame forceren want dat gaat averechts werken .
Anoniem: 423767
@style2k17 december 2013 13:49
Je gaat wel volledig voorbij aan het feit dat diensten zoals facebook helemaal gratis zijn terwijl het voor de meesten een grote meerwaarde is.
Ik zit ook niet te wachten op deze reclamevideos maar als ik kijk hoeveel ik hiervoor terugkrijg ben ik nog steeds zeer tevreden met facebook.
Ik verbaas me ook over veel reacties hier, het lijkt wel alsof veel mensen hier denken dat Facebook een gratis recht is.

50.000 servers beheren en enkele petabytes capaciteit per dag toevoegen (lees een paar duizend harde schijven per dag erbij) zoals bij Facebook is een dure grap. Logisch dat ze naar de beurs gingen en logisch dat ze winst willen maken. Heel logisch ook dat ze die uit advertentieinkomsten halen.

Je kunt niet zo'n gratis dienst gebruiken en zo over blèren over je privacy en opdringerige reclames. Gebruik dan zoiets als https://getsyme.com/

Daarnaast lees eerst het artikel voordat je over geluid en mobiele data begint te roepen.
naja wat is meerwaarde . de enige meerwaarde voor de meeste mensen is dat al hun vrienden etc op facebook zitten en niet op andere diensten die soortgelijke service leveren.
en nu ngo is dat de meerwaarde . maar zoals je vaker ziet als een gratis dienst meer opbrengsten moet genereren. dan gaat dat niet ten koste van de gebruikers vriendelijkheid .
nu krijg je nog soms adds , maar als dit zo door gaat zijn straks van de 10 posts er 5 adds en da nword het ook minder leuk , en zullen er mensen weg gaan en dan is jou meerwaarde ook weg. ergens moet een grens liggen natuurlijk he.
Automatisch afspelen..... ik denk dat als dit heel intrusive is, ik Facebook maar verwijder :(

/inb4: dat moet je toch gewoon doen

[Reactie gewijzigd door Jason X op 17 december 2013 12:01]

gelukkig heb ik hem vorige week al verwijderd.. FB gaat echt de verkeerde kant op 8)7
Anoniem: 562971
@Salmon17 december 2013 12:23
En ook nog eens eventjes geduld hebben :)

Voor mensen die FB willen verwijderen, klik op de onderstaande (veilige) link :) Ook even goed doorlezen, want je bent er namelijk niet per direct vanaf :O

http://www.accountkiller.com/nl/facebook-account-verwijderen
Schofterig dat die link normaal gesproken zo moeilijk te vinden is. Als ik mijn account wil verwijderen, dan moet het duidelijk zijn hoe ik dat moet doen, geen puzzel. Zelfde geldt voor privacy-instellingen, dat is (of was) ook zo'n puzzel. Uiteindelijk weet je nog niet wie wat mag zien. Als je bij sommige accounts een beetje handig doorklikt komt je alsnog in albums die je normaal niet ziet als je geen vriend bent met de persoon.
Je kunt op Facebook je profiel als iemand anders bezoeken vanuit de privacy instellingen zodat je precies kunt zien wat iemand anders wel en niet kan zien. De privacy instellingen zelf vond ik ook niet zo'n puzzel.

Zelfs het verwijderen van mijn account heb ik zelf gevonden op de Facebook site, dus zo'n puzzel is het niet. Ik neem het ze niet direct kwalijk dat ze er niet mee te koop lopen, op zich. Het blijft toch hun business model.
Ja, dit gaat mij ook echt te ver, als ik niet niet goed kan blocken of op een manier die voor mij prettig is zonder gedwongen te worden bepaalde browsers te gebruiken overweeg ik ook het te verwijderen, ook al ben ik er dan niet meteen van af, zoals in bovenstaande post staat.
Sinds hun beursgang proberen ze uit alle hoeken en gaten geld te knijpen om hun winstgevendheid op niveau te brengen met de beurswaarde...

Het lijkt wel of ze geen oog hebben voor de langere termijn..
Sinds hun beursgang proberen ze uit alle hoeken en gaten geld te knijpen om hun winstgevendheid op niveau te brengen met de beurswaarde...

Het lijkt wel of ze geen oog hebben voor de langere termijn..
Hetgeen inherent is aan praktisch elke beursgang...
Immers je wordt bezit van aandeelhouders, aandeelhouders willen geld, veel geld.

Alle andere doelstellingen zijn ondergeschikt, tenzij je zelf een meerderheidsbelang had gehouden.
Is er voor een site als Facebook zoiets als een langere termijn dan?? imo heeft zo'n dienst altijd een punt dat het hip is dat het weer keihard terugzakt en zal dat nooit veranderen
Halleluja dat we Click-To-Play hebben in Chrome en alle Flash dingen niet automatisch zien :*)
Maar met HTML5 beginnen we weer van 0 af aan, video/audio content die niet geblokkeerd wordt door de browser en autoplay functies heeft...

Waar zijn de dagen dat je je bezoekers met midi muziek kon wegjagen :P
Zo zie je maar dat alles gewoon hetzelfde blijft, alleen met een ander sausje erop.
Flashblock/adblock instellen voor Facebook is altijd nog een optie
Een website kan heel eenvoudig detecteren of er een ad blocker actief is. Facebook is groot genoeg om de gebruiker af te dwingen deze te deactiveren indien nodig.
Dat eerste kan zeker, maar je tweede zin kan ik me niet in vinden, hoezo dat FB de gebruiker gaat afdwingen de adblocker uit te zetten? Ik heb wel sites al tegengekomen die vriendelijk verzoeken de adblocker uit te zetten, maar geenzins dat FB of welk andere ook mij kan dwingen het uit te zetten
Hoezo al de Flashblockers?
De meest gebruikt browser is tegenwoordig Chrome en daar is het blokkeren van plug-ins kinderlijk eenvoudig.

Klik op het groene slotje voor de url (dus voor https://www.facebook.com/)
Daar zie je staan plug-ins (daar valt flash dus onder!)
Zet deze over op Geblokkeerd door jou.

Enige nadeel is dat je dan helemaal geen filmpjes meer kan kijken.
Maar ik heb persoonlijk toch een hekel aan filmpjes kijken op facebook
Anoniem: 126717
@Fawn17 december 2013 12:08
Tenzij ze html5 gebruiken.... Ik denk dat er wat entries in de hosts file bij moeten.
Handmatig nieuwe entry in AdBlock, probleem opgelost.
Hoezo, werkt adblock dan niet dan met html5?
Het eerste wat ik doe bij een site die een video automatisch afspeelt is wegklikken en er nooit meer terug komen.
Als ze DRM gebruiken kunnen ze effectief blokken blocken volgens mij?
Ik denk dat ie het over flashblocker heeft
Slechts 15 eurotjes ofzo.
Ik dacht dat er in Nederland regels waren die verboden om automatisch geluid te spelen bij reclames?
Ik dacht dat er in Nederland regels waren die verboden om automatisch geluid te spelen bij reclames?
Ik denk ook dat dit nog een mooie zaak gaat worden voor mobiele gebruikers die een databundel hebben. Er wordt toch ongevraagd een hoop data op je lijn gebruikt, zonder dat je er zelf controle over hebt of het wil zien.

Facebook loopt nu mobiele gebruikers op kosten te jagen zonder dat ze daar zelf om hebben gevraagd.
Scherpe opmerking met betrekking tot de databundels. Ben ook wel zeer benieuwd in welke mate dit doorgevoerd gaat worden. Dus hoeveel video's per x aantal keer scrollen?! Welke kwaliteit ze er op gezet worden.

@Devin19
In het artikel staat duidelijk dat er bij geluid afgespeeld word als je de video aanraakt en naar fullscreen gaat.
Facebook belooft dat de video's geen data via het mobiele internet-abonnement van de gebruiker verbruiken.
Volgens mij beloofd Facebook dat het geen data gebruikt. De video's worden volgens mij pas getoond als ze gedownload kunnen worden via wifi.
Plus mensen met een ouwe pc.. (zoals mijn backup pc)
Dat word dat stotterent naar beneden scrollen met FB
Er is nooit aangegeven dat dit ook van kracht is op de mobiele app. Voor zover ik weet is de mobiele app vrijwel vrij van reclame (met uitzondering van reclame posts).
Heb je het filmpje wel eens bekeken? Dat is toch echt de app
Nee dat had ik niet, ik zit op het werk, en houd mijn bezoekjes dus vrij kort. Maar je hebt inderdaad gelijk! Daarom pas ik nu mijn standpunt een beetje aan. Ik heb laatst nog een rekening van 200+ euro gekregen omdat ik niet helemaal in de gaten hield hoeveel mb's youtube opslokt. Reclames worden 9 van de 10 keer ook nog eens in HD weergeven, dus ik zit hier niet echt op te wachten.
Als het nieuwsartikel goed gelezen wordt dan zie je duidelijk staan dat:

1. Geluid alleen afgespeeld wordt wanneer je op de video klikt, dan gaat de video naar full screen en dan wordt het geluid ingeschakeld.

2. De video's worden niet gedownload wanneer je op 3G/4G zit. De video's worden gedownload wanneer je op WiFi zit, wanneer je de app later opend zal hij de video uit de cache afspelen.

Dat de video opgeslagen zal worden in een cache is te verwachten met deze opstelling. Ik hoop wel dat ze de gecachte video's opruimen wanneer je bijv. je telefoon herstart of als je de app volledig af hebt gesloten door hem op android af te sluiten dmv taakbeheer of iOS hem weg te swipen. Anders heb je binnen de korste keren een telefoon vol met reclame video's staan in de cache van je FB app... lijkt mij niet wenselijk!
"Verder stopt het afspelen van de video als de gebruiker verder scrollt in zijn News Feed. Op mobiel start de weergave pas als de video vooraf is gedownload via wifi. Facebook belooft dat de video's geen data via het mobiele internet-abonnement van de gebruiker verbruiken."

Geen dataverbruik via mobiele abonnementen dus.
Anoniem: 411873
@Scyth17 december 2013 13:19
Kan wel zo zijn, maar als ik mijn GSM als 3G hotspot instel en met mijn tablet die hotspot als Wi-Fi netwerk kies, weet Facebook niet dat ik op een data abonnement aan het surfen ben...
zou het wel graag zien een mobiel telefoon die eigenlijk nooit op wifi zit maar enkel op mobiel internet indien je abbo het toelaat mits genoeg mb en 4g op de plaatsen waar je bent (werk-thuis-etc) ken er genoeg zo die nooit op wifi zitten omdat ze gewoon sneller downloaden via 4g, zou je dus nooit een ad vid kunnen zien volgens facebook, dat wil ik wel nog eens zien dan.
Er wordt geen gebruik gemaakt van je mobiele data, enkel wifi. Dus mobiele gebruikers worden niet op kosten gejaagd.aldus Facebook.
Wie zegt dat er bij deze video's het geluid ook afspeelt?
Waarschijnlijk gaat het netzoals bij andere video advertenties zo, dat ze automatisch afspelen, maar pas als je er op klikt het geluid ook afspeelt.

Ik vraag me wel af hoe dit zit met het dataverbruik op een smartphone, op deze manier verbruiken die reclames meer data dan facebook zelf...

[Reactie gewijzigd door Devin19 op 17 december 2013 13:16]

lezen is ook een vak!
Ik neem aan dat FB zelf ook wel snapt dat niemand zit te wachten op video-ads die automatisch afspelen op je telefoon en data wegvreten, maarja ik vrees dat snel geld verdienen prioriteit nummer 1 is... ookal gaat dat ten koste van de gebruikers ervaring op lange termijn.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 17 december 2013 12:03]

Misschien ala Hyves dat men het zinkende schip al aan het verlaten is en er nog geld uit probeert te slaan. En MZ en de verdere top is al lang binnen uiteraard.

Of misschien dat ze oprecht nog proberen een stabiel netwerk gaande te houden.. maar het is ook niet dat ze alles altijd goed doen, en inderdaad onder druk van korte termijn winst, de boel verpesten.
Zuckerberg zal oprecht wel een hart hebben voor Facebook. Het probleem is alleen dat zodra je naar de beurs gaat, de aandeelhouders het voor het zeggen hebben. En die willen geld zien.

En de tijd dat aandeelhouders een hart voor de zaak hadden is allang voorbij. Het is in het voordeel veel aandeelhouders om snel te cashen. Dat het bedrijf daarna kapot gaat zal hun een zorg zijn aangezien ze dan alweer een ander bedrijf hebben. Er moet winst gemaakt worden. Steeds meer. Minder winst betekend dat je faalt als bedrijf, zelfs als je nog steeds veel winst maakt

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 17 december 2013 13:11]

k neem aan dat jijzelf ook wel snapt dat niemand zit te wachten op je reacties als je niet eerst leest maar gelijk begint te blaten!"Facebook belooft dat de video's geen data via het mobiele internet-abonnement van de gebruiker verbruiken."
En wat doet dit met het dataverbruik op je mobiele apparaat?
Je zou ook het volledige artikel kunnen lezen én dan reageren.^^

"Op mobiel start de weergave pas als de video vooraf is gedownload via wifi. Facebook belooft dat de video's geen data via het mobiele internet-abonnement van de gebruiker verbruiken"
Anoniem: 225842
@Mynx17 december 2013 15:05
Mooi, en hoe detecteert de mobile website dat? Niet dus.
Zou de AdBlock deze advertenties ook automatisch blokkeren?
Laten we het hopen van wel... :) Geen zin in die troep! 8)7
adblock pakt dat gewoon weg. zijn zat sites met zulke troep en die zie je ook nooit tevoorschijn komen. ken er geen opensource facebook komen. er is al zoveel opensource spul, waarom niet hiervoor
Diaspora is zoiets, zie https://joindiaspora.com/ deze is dan gesloten en kan je verschillende pods hiervan vinden hier:http://podupti.me/

[Reactie gewijzigd door mariowie op 18 december 2013 11:14]

Anoniem: 562971
17 december 2013 12:03
Ik zocht al naar een gegronde reden om afscheid te nemen van Fakebook, maar na het lezen van bovenstaande heb ik hem gevonden :)
en dan hebben ze net hyves opgedoekt beetje zonde was nu weer een goed alternatief geweest :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee