Regionale omroepen komen buiten tv-aanbieder om beschikbaar op smart-tv's

Tien regionale omroepen hebben een smart tv-app ontwikkeld zodat kijkers buiten de tv-aanbieder om naar live uitzendingen kunnen kijken of eerder uitgezonden programma's kunnen terugkijken. De app zal draaien op tv's en settopboxen van Samsung, LG, Philips, UPC en Sony.

De firma 24i Media heeft in opdracht van Omroep Brabant, Omroep Flevoland, Omroep Gelderland, Omroep Fryslân, RTV Drenthe, RTV Noord, RTV Noord-Holland, RTV Oost, RTV Rijnmond en RTV Utrecht de app ontwikkeld. Na het openen van de app kan de gebruiker op zijn smarttv-toestel of via de UPC-decoder een bepaalde regionale omroep kiezen. Vervolgens krijgt de kijker via de app van die omroep toegang tot regionaal nieuws en sportnieuws, terwijl ook eerder uitgezonden programma's zijn terug te kijken. Ook kan naar live uitzendingen worden gekeken, meldt Broadbandtvnews. Als de televisie en tv-zender het hbbtv-protocol ondersteunen, kan er via de app ook een koppeling worden gemaakt met de zender.

De app van de tien regionale omroepen zal draaien op tv's en settopboxen van Samsung, LG, Philips, UPC en Sony. Later moeten televisies van Sharp volgen, terwijl op termijn de app ook op de iptv-netwerken van Glashart en CAIW beschikbaar moet komen.

Met de app kunnen tv-kijkers die slechts een beperkt aanbod van regionale omroepen ontvangen via hun aanbieder, zoals bijvoorbeeld Ziggo-abonnees en tv-kijkers die CanalDigitaal voor satelliet-tv gebruiken, toch naar vrijwel alle regionale zenders kijken. Ook kunnen regionale omroepen die nog niet deelnemen, zoals L1, Omroep Zeeland en TV West, zich later nog aansluiten bij het programma-aanbod.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

27-11-2013 • 13:29

34

Lees meer

Reacties (34)

34
33
12
2
0
19
Wijzig sortering
Anoniem: 120539 27 november 2013 13:34
Zou mooi zijn als er ook een gemeenschappelijke app komt voor tablets, inclusief W8.x.
Die is er al een tijdje: http://mijnregio.nl/ (alleen niet voor W8.x, want dat is er nog niet zo lang, en hebben (nog) niet zoveel mensen)

Sowieso zijn alle individuele apps van de regionale omroepen ieder ook gebouwd op een gemeenschappelijk platform.

[Reactie gewijzigd door da_Mastah op 24 juli 2024 04:12]

Voor Omroep Gelderland heb ik dan wel weer een App ontwikkeld. Was ook al bezig met een opzet voor een gemeenschappelijke app.
Ben nu ook aan het kijken hoe ik zoveel mogelijk informatie binnen die app kan stoppen waardoor deze mooi en uitgebreid kan worden.
Dit is een mooie ontwikkeling. Zo kan het analoge signaal nog sneller van de kabel af en kan ik straks internetten zonder dat ik verplicht wordt (dit heeft Ziggo toegezegd) om een TV-abonnement af te nemen.

Hoe sneller, des te beter :-)
Ik vraag me af in hoeverre internet-only dan goedkoper zal worden? :)
Kabel openbreken en andere providers toelaten. Zelfde wat ze destijds bij DSL hebben gedaan.
DSL mag je in dit geval niet vergelijken met COAX, de technieken én infrastructuur zijn dusdanig anders, dat het erg moeilijk dan wel helemaal niet mogelijk is om meerdere providers over de zelfde COAX te laten lopen.
En wat is dat dan precies? Het argument dat het niet kan horen we al 20 jaar, net als destijds bij DSL. En daar kon het uiteindelijk wel.

Waarom niet een constructie als bij mobiel; 3 netwerken, tientallen MVO's?
Ik zal het proberen uit te leggen, maar ik wil hierbij vermelden dat ik persoonlijk vind dat ik niet genoeg kennis heb om het e.e.a. te onderbouwen.

Bij DSL heeft ieder huishouden een aderpaar naar een wijkcentrale lopen van KPN. Er is destijds besloten om andere providers ook toe te staan op dit kopernetwerk. Zo kunnen providers, anders dan KPN, in diezelfde wijkcentrale actieve apparatuur plaatsen, en daar hun abonnees op aansluiten.

Bij COAX is het zo dat alle klanten verbonden zijn op éénzelfde COAX kabel. Deze COAX kabel wordt vervolgens aangesloten op actieve apparatuur (de CMTS). Een COAX modem zal bij het opstarten scannen naar actieve frequenties, en zal daar vervolgens op locken. Hier houdt helaas mijn kennis op, ik weet namelijk niet of het mogelijk is om een 2 losse CMTS's van verschillende providers aan te sluiten op éénzelfde kabel. Ik weet niet of een modem van te voren kan worden verteld op welke frequentie hij moet locken (op frequentie A van provider A, en niet op frequentie B van provider B )

Als er een docsis netwerktechneut in de buurt is, zou het mooi zijn als hij of zij mij kan aanvullen.

[Reactie gewijzigd door Neyluzz op 24 juli 2024 04:12]

docsis ondersteund gewoon vlans. Daarmee kan je verschillende providers onderscheiden/evcs bouwen.
Het gedeelte tussen CMTS en modem wordt niet beheerd d.m.v. VLANS.
Maar het kan wel:
http://www.cisco.com/en/U...ple09186a008029160d.shtml

Daarmee heb je je multi ISP oplossing. Niet veel anders dan er op open glasnetwerken wordt gedaan.
Zoals in jouw bron wordt aangegeven wordt een VLAN toegekend aan het modem, achter de CMTS.
Traffic that is coming from a specific cable modem is tagged with a VLAN ID and is then sent out on the network, where it can be bridged with other VLANs from the same customer. There are several way to accomplish the VLAN bridging.
In deze situatie zou je één CMTS gebruiken om de modems te provisionen. Zoals je zegt is het in theorie mogelijk. Er zijn echter veel obstakels te overwinnen, en de vraag die dan bij mij speelt is of een tweede provider goedkoper diensten kan leveren dan de provider die eigenaar van de CMTS is.
Gezien de winst die Liberty Global bijvoorbeeld claimt te halen in NL (UPC dus) is er zeker ruimte om tarieven te verlagen.
waarom niet gelijk Ios/android/win app
Inderdaad waarom geen Windows 8 app?!?

Mensen willen dit tegenwoordig ook graag op hun tablets en smartphones kunnen zien, waarom alleen maar voor specifieke televisies, zonde!
Omdat windows 8 op geen enkele Smart-TV draait tot nu toe
Ik ben benieuwd hoe dit zal uitpakken.

Kijkers die in de buitengebieden wonen hebben vaak Canal Digitaal, omdat ze geen kabel-tv kunnen krijgen. Echter, voor Canal Digitaal heb je een Duo of Trio LNB nodig: die kan Astra 1 voor de publieke omroep en de RTL's en SBSsen ontvangen en Astra 3 voor o.a. de regionale omroepen, en ik meen, ook een HD ontvanger omdat het in MP4-formaat wordt uitgezonden. Ook moet je een aanvullend abonnement hebben.
Nu is het dus mogelijk om via internet het op je smart TV te ontvangen, zonder Canal Digitaal/speciale LNB/HD tuner. Maar ... als je al geen kabeltv had in het buitengebied, heb je dan eigenlijk wel internet?
Ja, we hebben adsl van KPN voor internet. Relatief duur anno, maar wel redelijk internet (8mb)
Vraag me ook af wat de toegevoegde waarde is. Je kunt al met dvb-t Ned 1, 2 en 3 ontvangen, en daarnaast de lokale omroep.
Een app voor televisie lijkt interessant, maar het lijkt me verstandiger om in te zetten om een nette site op te zetten waarmee je met verschillende platforms zonder teveel moeite uitzendingen kunt opzoeken en/of live kunt bekijken. Dus Windows, iOS en Androids zonder extra geneuzel met apps.
Internet via ADSL kan meestal wel, en ADSL is prima geschikt hiervoor, tenminste ik heb geen enkel probleem met streaming video noch uitzending gemist, noch Netflix.

Maar inderdaad om lokale TV te kunnen ontvangen via de schotel heb je een DUO LNB nodig.
Het vervelende is dat er in die buitengebieden vaak een te trage adsl verbinding is, ik heb hier zelf ook last van, gelukkig werkt digitenne hier dan wel weer goed want dat canaaldigitaal deed niks anders dan prijzen verhogen...
Ik kan met mijn UPC abonnement gewoon alle regionale zenders bekijken.. Snap dan ook niet precies wat dit toevoegt aan het bestaande aanbod.
Met CanalDigitaal ook, dus ook die beperking of oplossing snap ik niet geheel...
niet alle zenders zijn gratis. als je bv l1 wilt moet je een uitgeoreider pakket.
Klopt, zit in familiepakket.

Maar L1 zit ook niet in deze app, dus lost daarmee niets op!
Met Ziggo ook, digitaal met standaardabo, in tegenstelling tot wat er hierboven in de tekst wordt beweerd :?
Dit is niet correct bij Ziggo zijn alleen de 3 aangrenzende regionale zenders en de regio zender van jou regio te bekijken (ik heb Alles in 1 Plus).
In mijn geval woon ik in Groningen en kan ik naar RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Friesland (ofzo, versta ik niks van ;) ) en RTV Oost kijken.
In het verleden was het nog wel mogelijk bij Ziggo om alle regionale omroepen te bekijken maar dat kan niet meer.

Als je meer wilt dan het basis pakket dan moet je een ander extra pakket afsluiten!

[Reactie gewijzigd door bastiaansmit199 op 24 juli 2024 04:12]

Oh, ok, da's een achteruitgang dan. Ik heb ook al een paar jaar niet meer naar de regionalen gekeken moet ik zeggen.

Maar kun je buiten het basispakket wel nog naar regionale omroepen kijken, of helemaal niet meer?
Ja, alleen wel met een kleine opmerking erbij.
Tot voor kort had je bij b.v. UPC daar wel het digitale abonnement voor nodig. Hetzij met een door hen verstrekte mediabox, hetzij met met een door hen verstrekt aan je abonnement gebonden insteekkaartje in een daarvoor geschikte TV.
Wat betreft dat laatste, sinds kort kun je echter sowieso met een daarvoor geschikte TV het standaard digitale pakket ontvangen. Zonder benodigde app wel te verstaan. Vraag dus inderdaad met jou wat zo'n app dan nog daaraan toevoegt.
@Theunevers:
Volgens mij is het idee dat je deze zenders zonder apart TV abonnement al kunt bekijken. En wellicht hebben de genoemde settup boxen wel een netwerkaansluiting ipv coax, of hebben ze wifi ondersteuning. In dat geval ben je niet meer afhankelijk van een kabel internet provider.

[Reactie gewijzigd door zordaz op 24 juli 2024 04:12]

Zal het niet gebruiken, maar ben wel benieuwd voor welke tv's het zal gaan werken. Mijn Smart tv van 3 jaar oud komt zo goed als niet meer in aanmerking voor nieuwe apps dus als je alleen de nieuwste tv's ondersteund wordt het nut weer stuk minder aangezien niet iedereen elke 2 jaar een nieuwe tv koopt.
CAIW - bestaat dat dan nog. Ik ken wel CaiWay, maar bij die provider verwacht ik niet dat dit ooit gaat werken of toegelaten wordt. Daar beloven ze wel meer wat er nooit komt of anders niet goed werkt ....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.