Binnen een maand is de rekenkracht van het Bitcoin-netwerk verdubbeld van 1 petahash per seconde naar 2 petahash per seconde, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Daarmee is de beschikbare rekenkracht bij het minen naar Bitcoins tachtig maal hoger dan in januari van dit jaar.
De website Thegenesisblock, die eerder melding maakte van het doorbreken van de 1 petahash-grens, laat maandag weten dat de rekenkracht inmiddels de grens van 2 petahash per seconde is gepasseerd. Vooral in de maand september en de eerste twee weken van deze maand kwam er veel rekenkracht bij. Daarmee is de huidige hashrate tachtig maal groter dan in de maand januari van dit jaar. Om de eerste petahash/s te behalen was nog 4,7 jaar nodig.
De enorme toename aan ruwe rekenkracht is volgens Thegenesisblock grotendeels te verklaren door de nieuwe asic-miners van de firma's KnCMIner en BTCGarden. KnCMiner verkoopt 28nm asic-systemen, Deze zouden inmiddels goed zijn voor 450 terahash/s, ofwel 20 procent van de huidige rekencapaciteit. Ook BTCGarden bouwt asic-systemen. Zij zouden inmiddels asics hebben gebouwd die in totaal een rekenkracht vertegenwoordigen van 220 terahash/s. Ook samenwerkingsverbanden die cloudcomputing benutten zouden een aandeel hebben in de toegenomen hashrate, nu het voor de meeste consumenten niet langer lucratief is om zelf naar Bitcoins te minen.
Door de toegenomen snelheid worden er steeds hoger tempo Bitcoins ontgonnen. Normaliter zou er tussen de bevestiging van elk block waarmee telkens 25 bitcoin vrijkomen gemiddeld 10 minuten zitten, inmiddels is dit gedaald naar 5 minuten. Hierdoor is ook de snelheid van de inflatie verdubbeld.