Het Meldpunt Internetoplichting, waar mensen kunnen klagen over oplichting via webshops en op online-handelsplaatsen, krijgt inmiddels circa 3600 aangiftes per maand. Uit die klachten zijn zo'n vierhonderd concrete onderzoeken voortgekomen.
Het meldpunt, dat in oktober drie jaar bestaat en is opgericht door de politie, heeft in die periode ruim 81.000 klachten binnengekregen. Dat komt neer op circa 3600 klachten per maand. Het aantal aangiften stijgt bovendien. Daarnaast zijn er zo'n vijf miljoen checks uitgevoerd: op de website kunnen gebruikers de gegevens van een verkoper invoeren, om te bekijken of het om een bekende oplichter gaat.
Niet alle aangiftes schoppen het uiteindelijk tot een onderzoek: er zijn inmiddels 400 onderzoeken geweest na tips vanuit het meldpunt, zo zegt Jeroen Groot van de politie tegenover Tweakers. "Sommige meldingen hebben helaas te weinig aanknopingspunten voor een onderzoek", aldus Groot. Eén onderzoek bevat zelfs 1500 aangiften. Daarnaast gaan sommige meldingen over dezelfde oplichter, waar uiteindelijk één onderzoek uit voortkomt. "Het komt voor dat een oplichter tientallen of honderden mensen treft", aldus Groot. Hoeveel binnenkomende tips precies bruikbaar zijn, is volgens Groot moeilijk te zeggen.
De politie krijgt onder meer tips van fraude op online-handelsplaatsen, vooral op Marktplaats. Er komen echter ook tips binnen van gebruikers die producten hebben besteld bij webwinkels die achteraf helemaal niet blijken te bestaan. "Die webshop ziet er uit als een keurig functionerende webshop, maar in de praktijk blijkt er niks geleverd te worden", zegt Groot. Per maand worden circa 10 valse webshops gesloten. "We raden mensen aan om te kijken of een webshop een keurmerk heeft." Daarbij is het aan te raden om dat te controleren op de website van het keurmerk, omdat valse webwinkels soms net doen alsof ze over een keurmerk beschikken, terwijl dat niet zo is.