Meldpunt Internetoplichting krijgt 3600 meldingen per maand

Het Meldpunt Internetoplichting, waar mensen kunnen klagen over oplichting via webshops en op online-handelsplaatsen, krijgt inmiddels circa 3600 aangiftes per maand. Uit die klachten zijn zo'n vierhonderd concrete onderzoeken voortgekomen.

Het meldpunt, dat in oktober drie jaar bestaat en is opgericht door de politie, heeft in die periode ruim 81.000 klachten binnengekregen. Dat komt neer op circa 3600 klachten per maand. Het aantal aangiften stijgt bovendien. Daarnaast zijn er zo'n vijf miljoen checks uitgevoerd: op de website kunnen gebruikers de gegevens van een verkoper invoeren, om te bekijken of het om een bekende oplichter gaat.

Niet alle aangiftes schoppen het uiteindelijk tot een onderzoek: er zijn inmiddels 400 onderzoeken geweest na tips vanuit het meldpunt, zo zegt Jeroen Groot van de politie tegenover Tweakers. "Sommige meldingen hebben helaas te weinig aanknopingspunten voor een onderzoek", aldus Groot. Eén onderzoek bevat zelfs 1500 aangiften. Daarnaast gaan sommige meldingen over dezelfde oplichter, waar uiteindelijk één onderzoek uit voortkomt. "Het komt voor dat een oplichter tientallen of honderden mensen treft", aldus Groot. Hoeveel binnenkomende tips precies bruikbaar zijn, is volgens Groot moeilijk te zeggen.

De politie krijgt onder meer tips van fraude op online-handelsplaatsen, vooral op Marktplaats. Er komen echter ook tips binnen van gebruikers die producten hebben besteld bij webwinkels die achteraf helemaal niet blijken te bestaan. "Die webshop ziet er uit als een keurig functionerende webshop, maar in de praktijk blijkt er niks geleverd te worden", zegt Groot. Per maand worden circa 10 valse webshops gesloten. "We raden mensen aan om te kijken of een webshop een keurmerk heeft." Daarbij is het aan te raden om dat te controleren op de website van het keurmerk, omdat valse webwinkels soms net doen alsof ze over een keurmerk beschikken, terwijl dat niet zo is.

Meldpunt Internetoplichting

Door Joost Schellevis

Redacteur

05-09-2013 • 17:10

54

Reacties (54)

54
51
38
5
0
2
Wijzig sortering
De belangrijkste informatie mist hier. Hoeveel personen zijn er voor de rechter gedaagd naar aanleiding van de aangiftes en hoeveel zijn er daarvan veroordeeld en tot wat voor straffen?
0,0
Ik heb michael groeneveld meegemaakt (oplichter die andere namen elke keer gebruikte), ikzelf heb niks meer gehoord.
De andere tweakers die opgelicht waren kreeg een kort briefje van de politie.
van drie hele zinnen.

*van een medetweaker die zijn brief ingescanned/fotografeerd had:*

http://home.scarlet.be/%7Edw459910/DSC_0096.jpg

aangezien de feiten niet kaderen binnen de huidige prioriteiten van het vervolgings en opsporingsbeleid, werd beslist geen gevolg te geven aan uw klacht.

--> even voor de goede orde die man heeft meerdere jaren achter elkaar mensen opgelicht
--> hij had dit keer naar schatting 30 mensen opgelicht.

Oftewel die heeft lekker gecasht en de politie heeft andere prioriteiten (flitsen waarschijnlijk)

[Reactie gewijzigd door 3DDude op 22 juli 2024 15:13]

Daar kan je lang op wachten, aangezien oplichting via internet niet 'strafbaar' is en je iemand alleen voor het gerecht krijgt door een civiele zaak aan te spannen.
ben zeer tevreden over dit meldpunt. Het wordt hierdoor heel makkelijk om te controleren of er klachten zijn over een bepaalde verkoper. gewoon even zijn rekenignnummer invoeren.
Totdat de oplichter een ander rekeningnummer opent.
Zo moeilijk is het niet om, wanneer ING op de site bekend is, een ABN of Rabobank te openen.

Ik vraag meestal of ik het mag ophalen bij grote aankopen, na ontvangst adresgegevens kan je al een hoop natrekken (op welke naam huis staat bijvoorbeeld). Als dat klopt laat ik het alsnog versturen.
Maar hoeveel ervan worden daadwerkelijk opgepakt door de Politie of hoeveel hebben uberhaubt geld teruggekregen?

Onze grote vriend van V&A is blijkbaar ook nog steeds op vrije voet, wordt ook nog niet bijzonder veel tegen gedaan.

Team van politie erop, hard aanpakken en flinke straffen, even ontmoedigen dat deze tak van 'criminaliteit' eigenlijk best lonend kan zijn vrij risico-arm.
Als ik het niet vertrouw stel ik altijd voor om 50/50 te betalen(Als het iemand is die nog geen reviews heeft, of voorgaande advertenties b.v, en dat zeg ik ook tegen de verkoper(betreft tweedehands). Mocht hij dit niet accepteren dan is het geen verkoop voor mij.

Je moet jezelf toch indekken, als je via PayPal of Creditcard is je aankoop bedrag geloof ik wel verzekerd maar daar mag iemand mij op corrigeren.
Ik denk he,
Dat een normale verkoper minder snel akkoord gaat met 50/50 dan een oplichter. Die accepteert makkelijker 50% minder winst.

Paypal biedt verder geen garantie buiten ebay om. (Geld storneren kunnen ze alleen als oplichters hun geld op hun paypal laten staan.)
Creditcard is volgens mij wel okey.
Dat zou natuurlijk ook kunnen. PEersoonljk contact is toch altijd het beste. Maar tot nu toe heb ik nog geen problemen ondervonden, en is 50/50 pas 1 of 2x nodig geweest.

Meeste 2dehands sites hebben toch wel goede review systemen.


Ik vraag mij af, of sommige louche zakenlui niet gewoon geld bieden aan iemand die een heel oud account heeft en daarmee de zaak oplichten, dat zou natuurlijk ook kunnen.

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 22 juli 2024 15:13]

Anoniem: 131956 @Bjorn895 september 2013 20:58
IK verkoop regelmatig op marktplaats. Ook erg vaak 'stuur maar op, ik betaald eerst de helft en de andere helft na ontvangst' Daar trap IK dus niet in! Grote kans dat je de andere helft uiteraard niet betaald krijgt.

Leuk dat je dan een adres hebt, en dan? Aangifte wrodt eigenlijk weinig mee gedaan, langs de deur gaan, dan wordt de deur gewoon keihard voor je dichtgesmeten en bellen zij evt. de politie dat ze worden lastig gevallen?!

Gewoon 100% betalen OF kom het mar ophalen. Ook geen garantie bij verzending, ook al is het aangetekend, niet ontvangen, jammer.... (ik mail altijd het tracktrace nummer en foto van het verzendbewijs) Meedere malen meegemaakt dat men beweert niets te hebben ontvangen, terwijl op tracktrace.nl duidelijk te zien is dat het is afgeleverd...
Tsja. Als je zelf goed kijkt en zoekt voor je iets koopt ben je al een heel eind.

Een iphone 4 voor 100 euro kan niet he.

Als je het mij vraagt is het ook regelmatig de persoon zelf die niet goed oplet.

Ik persoonlijk check een nieuwe webshop altijd uitgebreid na, reviews, levertijden etc.
pas als ik het vertrouw bestel ik iets.
Jij beweert dus als je een iphone4 voor 500 euro kan overnemen, dat dat altijd betrouwbaar is? Oplichting is niet prijs gebonden.
Nee hij beweerd dat het niet kan dat iemand een iphone4 voor 100 euro aanbied. Als je hier dan toch nog intrapt ben je gewoon niet snugger bezig.

En:
"check een nieuwe webshop altijd uitgebreid na, reviews, levertijden etc.
pas als ik het vertrouw bestel ik iets."
Zelfde geldt trouwens voor mensen die spullen bij ebay/marktplaats verkopen. Hun naam googlen en kijken naar reviews helpt al erg.
probleem is oplichters weten dit dus ze bieden de spullen nu ook aan conform marktprijs omdat mensen hier gemakkelijk in trappen.

Ik persoonlijk probeer zoveel mogelijk met paypal te betalen of spullen op te halen. Soms als ik twijfel vraag ik de spullen kan komen bekijken of ophalen stemt de verkoper hiermee in vraag ik erna of verzending ook mogelijk is meeste oplichters reageren niet meer als je vraagt of je de spullen mag ophalen
Misschien heb je hier iets aan, want de conclusie die jij trekt uit zijn comment is onjuist.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Logica
Hij zegt 100 euro voor een iPhone 4 komt onbetrouwbaar over, wat jij typed heeft hij niet gezegd.

[Reactie gewijzigd door Bilel op 22 juli 2024 15:13]

Ik heb zelf een tweedehands Macbook Pro gekocht voor €950, zogenaamd nog met garantie. Had waterschade, en die garantie was allang verlopen. Het hoeft niet goedkoop te zijn om oplichting te zijn.

Toen ik erachter kwam had ik helaas geen contactgegevens meer...

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 15:13]

afhankelijk van het modeljaar van de macbook kan dat nog steeds te mooi zijn om waar te zijn.
Overigens geef ik direct toe dat een iphone voor 500 euro ook aangeboden kan worden door een oplichter hoor.
Maar 99 van de 100 x is zo'n aanbieding te mooi om waar te zijn.

Ik bedoel er alleen mee te zeggen dat je met goed gebruik van je gezonde verstand een hoop ellende kan voorkomen.
Als het aantal stijgt wordt het misschien tijd voor de politiek om wat maatregelen te nemen tegen oplichters, of de mogelijkheid tot oplichten.
Deze onderzoeken kosten natuurlijk ook een hoop mankracht en belastingcenten.
Of CheckPay van PostNL voor particulieren geschikt maken.
Ik zie hier wel een markt voor, kan de belastingdienst hier ook nog wat van afsnoepen.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 22 juli 2024 15:13]

Nee, want de overheid heeft er grote belangen bij dat de tweedehands/gebruikt markt stagneert door oplichting. Dan moeten mensen alsnog naar de winkel, lees: belasting inkomsten.

Dus dit zal nooit de prioriteit krijgen die het verdient, net als fietsendiefstal (800.000+ per jaar).

Criminaliteit waarvan de consument de dupe is, vergeet het maar.
Criminaliteit tegen bedrijven heeft wel de allerhoogste prioriteit (inkomsten derving overheid).

Overigens imho behoorlijk schrikbarend dat er per maand 10 fake webshops gesloten worden en er 3600 meldingen zijn van oplichting.

Markt/Oplichtingsplaats is mede dankzij de onwil van het management om een feedback systeem te introduceren de beste broeiplaats voor oplichters. Een betere kweekschool voor criminelen is er niet.

@edit: vriendelijk dank voor de moderaties.......2 x -1....... :O

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 22 juli 2024 15:13]

Is inderdaad jammer dat er geen feedback systeem is als eBay.
Mooier zou zijn dat je Marktplaats/Speurders etc. moet koppelen aan een betaalmiddel (Bank/Paypal) zoals eBay wil je dingen kopen/verkopen.
Een nieuw account maken met nieuwe naam is zo gedaan, een nieuwe bankrekening aanvragen houdt op gegeven moment op (en kost meestal een bedrag/jaar).
Op het gekoppelde account kan je gelijk feedback geven.

Helaas gaat dat er denk ik niet komen omdat de 'drempel' voor het 'makkelijke verkoopplatform' dat Marktplaats wilt zijn waarschijnlijk een stuk omhoog gaat.
Het meldpunt, dat in oktober drie jaar bestaat en is opgericht door de politie, heeft in die periode ruim 81.000 klachten binnengekregen. Dat komt neer op circa 3600 klachten per maand.
Volgens mij is dat dan toch 2250 per maand?
Wellicht dat het inmiddels gestegen is tot 3600/maand, maar over de afgelopen 3 jaar is dit getal dus niet juist.

Of zie ik ergens iets over het hoofd :?
Die periode van 3 jaar is sowieso nog niet af, dus het heeft geen zin om een bijbehorend gemiddelde uit te rekenen per maand. Wat wel vast staat is dat het dichter bij 2250 zal zijn dan 3600. :)

[Reactie gewijzigd door Janus Bier op 22 juli 2024 15:13]

Staat niet echt vast dat het gemiddelde over de 3 jaren genomen is, het kan een gemiddelde zijn van het laatste jaar.
Ze zijn bekender geworden en er kunnen meer oplichters rondlopen de laatste tijd.
Los daarvan is het natuurlijk een erg goed initiatief dat er een meldpunt is voor als het misgaat.
Helaas doet dit meldpunt lang niet altijd iets. Dat blijkt uit dit artikel (400 uit 81000 worden een onderzoek met onduidelijk resultaat) en uit mijn eigen ervaring. Ik ben een keer opgelicht op marktplaats, niet door een te goedkope prijs en niet door een pas aangemaakt marktplaats account. Dit meldpunt heeft mijn aangifte afgewimpeld met 'niet genoeg bewijs'.
Ik ben wel benieuwd wat nou de top 10 is zal ik maar zeggen. Wat zijn nou de dingen waar mensen "in stinken" of die echt fout zijn. En ook welke sites b.v. Ik heb in het verleden nogal eens gedonder op marktplaats gehad...
> Er komen echter ook tips binnen van gebruikers die producten hebben besteld bij webwinkels die achteraf helemaal niet blijken te bestaan.

Ik heb de afgelopen jaren eigenlijk altijd m'n electronica winkels via vergelijking sites zoals Tweakers Pricewatch en witgoed winkels via vergelijk.nl gevonden. Dan heb je de goedkoopste aanbieder en beide doen wel een screening doen van de winkels die ze opnemen.

[Reactie gewijzigd door Slashdotter op 22 juli 2024 15:13]

niet echt en sommige keurmerken stellen niets voor. Laatst was er nog een medetweakers met het zelfde probleem, spullen wel op voorraad maar nog steeds niet geleverd. Advies gegeven maar ook aangegeven om een review te schrijven. Reviews zijn echt belangrijk voor de beoordeling, ik lees ze altijd voor ik bestel. Dan maar X-euro meer betalen.
Helaas lijkt het vaak meer op het meldpunt-Kastzaken. 3600 meldingen iedere maand en maar 400 onderzoeken tot nu toe, waarvan de resultaten ook niet te zien zijn...

Wanneer je uitgaat van een gemiddelde van 10 meldingen per oplichter en dat het meldpunt een jaar bestaat (geen idee) dan wijst dat er dus op dat in een jaar 9.25% van alle oplichters worden onderzocht. |:(

Overigens maakt de nederlandse wet het ook crimineel lastig om informatie over oplichters te verspreiden. :+

[Reactie gewijzigd door Invoke op 22 juli 2024 15:13]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.