Het Meldpunt Internetoplichting heeft in zijn eerste jaar 30.000 meldingen van onlinefraude ontvangen. Daarvan zijn 175 zaken in behandeling genomen, wat tot nu toe tot 50 grote onderzoeken en enkele aanhoudingen heeft geleid.
Het Meldpunt Internetoplichting is een project van justitie en politie om ervoor te zorgen dat burgers bij een enkele site terecht kunnen om internetoplichting aan te geven. Dat is sinds het begin van de site, in oktober, 30.000 keer gebeurd. Daaruit heeft het meldpunt 175 zaken gelicht die nader worden onderzocht. Jeroen Groot, woordvoerder van initiatiefnemer Politie Kennemerland, vindt het aantal in behandeling genomen zaken niet weinig: "Regelmatig horen er tientallen meldingen bij een en dezelfde zaak. Bovendien zijn lang niet alle meldingen van even goede kwaliteit. We kijken wat de precieze vraag is, hoe gedetailleerd de melding is, wat het aantal meldingen is die er mogelijk mee verband houden en wat het schadebedrag is, en maken vervolgens de afweging of het zinvol is om de zaak in behandeling te nemen."
Het meldpunt heeft ook niet de illusie internetoplichting de wereld uit te helpen en wil toch de drempel voor meldingen zo laag mogelijk houden, volgens Groot. "We willen het veelplegers moeilijker maken. Het punt heeft een centrale regiefunctie. Dankzij de site krijgen we een beter overzicht van de omvang van onlinefraude. Het leidt ook niet altijd tot strafrechtelijke onderzoeken, maar het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat Marktplaats bepaalde accounts opzegt of banken onderzoek gaan doen naar verdachte transacties."
Zo zijn bij de 50 grote onderzoeken onder andere tientallen bankrekeningnummers opgevraagd bij banken om strafrechtelijk bewijs te verzamelen. De overige 125 zaken worden overgedragen aan lokale rechercheteams. Het meldpunt wijst op enkele aanhoudingen die na onderzoek van het meldpunt zijn gebeurd, zoals de aanhouding van de 32-jarige man door de Belgische politie in Brussel, begin dit jaar, die ervan verdacht wordt honderden gedupeerden te hebben opgelicht. Eind november werd een 34-jarige IJmuidenaar aangehouden die via het internet bestelde concertkaartjes en Nintendo-consoles niet leverde, waarmee hij 18.000 euro verdiend zou hebben bij 220 kopers.