Politiemeldpunt internetoplichting ontvangt tientallen meldingen na start

Een meldpunt van justitie en politie waar consumenten internetoplichting kunnen doorgeven, heeft snel na de start tientallen meldingen ontvangen. Het gaat om een project met Marktplaats dat later met meer sites uitgebreid wordt.

Meldpunt internetoplichting logo

Volgens de politie moet een internetmeldpunt de drempel verlagen voor Marktplaats-gebruikers om melding te doen van oplichting. Consumenten kunnen op een speciale website oplichting die bij de handelssite heeft plaatsgevonden doorgeven, door hun persoonlijke gegevens, de gegevens van oplichters en transactie-informatie in te vullen.

"Er zijn een aantal verplichte invoervelden bij het meldingsformulier", zegt Harry Jongkind, projectleider van de dienst tegen Tweakers.net, "Een deel van de ingevoerde informatie gaat naar Marktplaats, die vervolgens kan reageren door de advertentie te verwijderen of een ip-ban uit te delen. De gegevens komen ook in onze databank, zodat we bij analyses van de gegevens veelplegers en omvangrijke oplichtingspraktijken kunnen detecteren." Volgens Jongkind wordt bij zaken 'van enige importantie' de politie ingeschakeld en wordt er ook contact gelegd met banken, voor bijvoorbeeld het blokkeren van rekeningen. Voor het inschakelen van de politie moet het slachtoffer wel aangifte doen, waarvoor DigID nodig is. Bij het meldpunt van de politie worden de oplichtingszaken voorbereid, analyses uitgevoerd en bewijsmateriaal verzameld, zodat een eventueel ingeschakeld politiekorps direct over een compleet pakket met bijvoorbeeld adres en namen van verdachten kan beschikken. De team van het project kan zelf ook zaken behandelen, maar dat is afhankelijk van de hoeveelheid werk die het krijgt.

Slachtoffers van oplichting krijgen na een melding een bevestigingsmail van de politie en Marktplaats en kunnen vervolgens via een aangifte-volgsysteem op de website kijken wat de status is van de behandeling. Jongkind waarschuwt dat slachtoffers niet moeten verwachten dat elke melding resultaat oplevert: "Er is nu wel een centrale plaats waar opgelichte internetters terecht kunnen en we kunnen sneller reageren en veelplegers achterhalen." Eerder liet justitie al weten internetoplichters sneller aan te gaan pakken. Als er drie of meer aangiftes voor dezelfde advertentie worden gedaan, komt de politie in actie. De aangiftes die bij de politie binnenkomen worden daarbij landelijk vergeleken.

Enkele uren na de opening van het meldpunt waren er al meer dan veertig meldingen binnen. "Als het zo doorgaat komen we aan tienduizenden meldingen per jaar", verzucht Jongkind, die met slechts drie anderen de meldingen verwerkt. Later op de dag zakte het aantal nieuwe meldingen echter. In januari wordt het project echter uitgebreid en zullen ook andere sites waar goederen worden verhandeld worden aangesloten. "De komende maanden kijken we hoe het loopt, halen we de kinderziektes eruit en polsen we reacties van burgers."

Update, 16.00: Inschakeling politie en mogelijkheid tot zelf afhandelen van zaken verduidelijkt.

Door RoD

Admin Mobile

08-10-2010 • 15:03

87 Linkedin

Reacties (87)

87
86
60
4
0
9
Wijzig sortering
Ik ben ooit opgelicht via marktplaats (ook op tweakers.net wat mij erg terughoudend maakt maar dat terzijde hier) door iemand die zich voordeed als iemand die een PSP te koop had. De prijs was geeneens gek laag en alles leek betrouwbaar. Adres en telefoonnummers bestonden, daardoor was ik zo stom om niet even te googlen op het mailadres. Geld over gemaakt en je begrijpt, geen PSP gekregen. Toen ik aangifte wilde doen kon dit niet, tenminste ze wilde geen aangifte afnemen.

Ik ben toen bij opgelichtopinternet.nl terechtgekomen waar al snel bleek dat ik niet alleen stond. Het topic met echt tientallen aangiftes uitgeprint en daarmee naar de politie en de bank gegaan. Ineens kon ik aangifte doen, de bank betaalde mij het geld terug en ging dat vorderen bij de oplichter (rekeningnummer bekend) en na een aantal maanden is meneer opgepakt. Het laatste wat ik hoorde is dat hij 18 maanden cel heeft gekregen en een hoge boete. Mission accomplished, maar toch jammer dat het zover heeft moeten komen.

Hulde voor de bank, voor opgelichtopinternet.nl en een klein beetje voor de politie! Maar dit initiatief is meer symboolpolitiek dan dat het zoden aan de dijk zet. Ten eerste veel te laat, ten tweede alleen via MP (de meeste mensen vermijden MP al of zijn extra voorzichtig door alle oplichters waarmee je daar te maken hebt) en ten derde pas na 3 aangiftes. En dat terwijl MP nooit thuis geeft, de politie je amper serieus neemt en paypal ook al een lachtertje is. Als sites als MP nou een ratingsysteem zouden bouwen waarmee bezoekers inzage kunnen krijgen met wie ze te maken hebben zou dat veel meer helpen. En helemaal als sites als MP wat gingen doen met de door mij aangeleverde ip-adressen, adresgegevens en andere zaken. Maar die steken de koppen in het zand, en zolang dat het geval is is het vechten tegen de bierkaai :)
ik snap dat ze moeilijk alle meldingen kunnen oppakken maar als ik het volgende lees:

"Als er drie of meer aangiftes voor dezelfde advertentie worden gedaan, komt de politie in actie. "
dan begin ik me toch het nut hiervan af te vragen... dit 'schrikt' veelplegers het af om niet meer dan 2 mensen bij een enkele advertentie op te lichten...

hierbij komt nog eens dat ik het best wel triest vind is dat na zo'n lange tijd hier pas een service voor wordt opgericht, sinds een lange tijd is het al bekend dat er via marktplaats gigantisch veel mensen worden opgelicht... vriend van me had hetzelfde probleem, had dit aangegeven bij de politie... niets mee gedaan, zeiden dat er te weinig bewijs was, zelfs toen alle mailtes, data's, advertentie, bankafschriften, afgegeven waren...

Begrijp me niet verkeerd, mooi dat er eindelijk zo'n dienst is gekomen echter vraag ik me gewoon af wat de effectiviteit hiervan gaat hebben...
Het probleem is vaak het harde bewijs dat er sprake is van oplichting. Iets bestellen, betalen en niet geleverd krijgen is nog geen oplichting. Je moet hard kunnen maken dat de verkoper jou met een of andere truc zo ver heeft gebracht dat je hem geld gaf en dat hij niet de intentie had om jou werkelijk een product te leveren.

Ik zie ook veel klachten over oplichting, en vaak komt men niet verder dan "we zijn nu acht weken verder en ik heb het product nog steeds niet". Dat is echt géén bewijs van oplichting. Ook acht maanden niet. Misschien wel als het e-mailadres niet meer werkt, de 06 is opgezegd en je ook langs andere weg niets meer hoort.
Ik denk dat je hier niet alleen moet lezen 'advertentie' maar ook oplichter. Ze registreren in samenwerking met Marktplaats ook het IP-adres en de gegevens van de oplichter zoals bankrekening.
Hierdoor zijn meerdere advertenties aan dezelfde oplichter te koppelen. Dan kom je toch snel aan drie slachtoffers.

Ik vind dit een uitermate goed initiatief, alleen vraag ik me af hoe het zit met de verwerking. Naar mijn idee zou dit geautomatiseerd moeten zijn, maar als ik zie dat de projectleider al bijna een burn-out heeft van 40 meldingen dan vrees ik daarvoor.

Laat die verwerking lekker geautomatiseerd verlopen en laat die database meldingen uitsturen zodra er gegevens bij elkaar passen die wijzen op een bepaalde oplichter die meerdere keren voorkomt. Dat maakt het een stuk makkelijker lijkt me.
je hebt een heel goed punt, nu weet ik dus dat ik veilig ben als ik 2 mensen tegelijk oplicht.. en steeds nieuwe naam of vanuit een internet cafe doen..

kan je jaren lang lekker mensen oplichten zonder dat de staatskas spekkers(politie) in actie komen...
Maar je wilt het geld toch ontvangen en dus zal je een rekening nummer achter moeten laten. Hierdoor ben je aan meerdere advertenties te koppelen en kan men na een paar keer dus even met de bank bellen voor je adres en huisnummer....

[Reactie gewijzigd door MuddyMagical op 8 oktober 2010 15:54]

koppeling aan 1 IP-adres lijkt me niet voldoende, zeker niet om de meer doordachte oplichters te herkennen (die wss ook de meer significante oplichtingen uitvoeren).
Machine learning technieken die het type van aanbieding, contact- en betalingskenmerken met elkaar vergelijken kunne hier zeker een extra toegevoegde waarde bieden.
Tja, als de politie al na 1 aangifte in actie moet komen zullen er heel veel ex-vriendinnen en vrienden lastig gevallen worden die inboedel proberen te verkopen. 3 is toch wel een kleine drempel, volgens mij veel lager dan bij aangifte op het bureau.
Anoniem: 215005
@Junia8 oktober 2010 15:34
je hebt een heel goed punt, nu weet ik dus dat ik veilig ben als ik 2 mensen tegelijk oplicht.. en steeds nieuwe naam of vanuit een internet cafe doen..

kan je jaren lang lekker mensen oplichten zonder dat de staatskas spekkers(politie) in actie komen...
Veilig ben je als oplichter nooit, je zult maar de verkeerde oplichten...
Verder wordt het een stuk lastiger om steeds een andere naam, een ander IP, een ander 06-nummer en een ander banknummer te gebruiken. Vraag me af of dat nog loont, voor slechts 2 oplichtinkjes per keer.
Komt de Vraag&Aanbod van Tweakers.net ook aan bod bij dit meldpunt?
Als er een mogelijkheid komt om ons hierbij aan te sluiten dan zullen we dat niet nalaten.
We hebben wel contact met het meldpunt maar het is nog te vraag om daar iets over te zeggen.
Gelukkig heeft vraag & aanbod wel een feedback systeem en dat nogal pluspunt tegenover marktplaats en eigenlijk zou Marktplaats ook zoiets moeten hebben.
Feedbacksystemen komen vaak genoeg voor op allerlei websites - ik kijk even, en het valt me eerlijk gezegd af dat Marktplaats dat niet heeft.

Toch, er staat wel bij hoe lang ze al lid zijn en ook hun huidige advertenties.

Ebay heeft ook al sinds jaar en dag een feedbacksysteem, evenals een eigen garantiesysteem waarmee aankopen tot zoveel verzekerd zijn als het toch oplichting blijkt te zijn. Toegegeven, volgens mij is ebay ook wat strenger wat betreft er aangeboden mag worden.
Het feedback systeem van Ebay is ook maar oppervlakkig

"give positive feed back or else ....."

ooit een kwestie over batterijen gehad, zou er 2 krijgen, kreeg er maar 1
ik hem gemaild dat er een batterij miste, krijg ik doodleuk een mail
"u heeft geen feedback gegeven, tot die tijd doe ik er niets mee"

Ik heb toen een kwestie bij Ebay en paypal geopend, en binnen 14 dagen had ik mijn geld terug ( en de batterij )

- de verkoper btw alsnog negative feedback + comment over zijn werkwijze ( al is dat ook maar een beetje mosterd na de maaltijd )
Maakt toch niet veel uit...helaas

Maak je gewoon een nieuw account aan!

Nu je het zegt tweakers heeft ook wel een hele berg users :+
Iemand opgeven als oplichter dan mag je wel 100% zeker zijn van je zaak.
Als dit niet het geval is dat er bvb bepaalde factoren spelen waardoor de verkoper de boel niet goed op rails heeft dat het langer duurt dan normaal etc stel je doet dan ook aangifte dan kan die persoon dus een aanklacht wegens smaad richting jou gooien.
Dan ben jij de gene die de lul is.
Goed punt, ga nooit zomaar "oplichter" roepen als je niet meteen krijgt wat je besteld hebt. Maar het is ook weer niet zo dat je keihard bewijs moet hebben (zoals een strafvonnis waarin die man veroordeeld is voor oplichting) voordat je "oplichter" mag zeggen.

In oktober vorig jaar kregen ze bij TROS Opgelicht! gelijk van de rechter: ze mochten iemand als oplichter omschrijven, ondanks het feit dat hij vrijgesproken was bij de strafrechter van mogelijke oplichting. Quote:
Derhalve heeft Tros c.s. een gerechtvaardigd belang om het publiek te waarschuwen voor de praktijken van [eiser], ook indien dat met zich brengt dat [eiser] in een negatief daglicht komt te staan en ook indien deze praktijken (vooralsnog) niet hebben geleid tot een strafrechtelijke veroordeling van [eiser].
@ManfredZ0R: in dat vonnis dat ik hierboven link, zie je dat het nooit een absoluut gegeven is dat de goede naam wint van beschudlgingen. In dit citaat wordt expliciet gezegd dat de Tros mag zeggen dat meneer een oplichter is!

[Reactie gewijzigd door Arnoud Engelfriet op 8 oktober 2010 18:28]

Dat heb ik zelf niet mee gekregen, maar alsnog als jij iemand oplichter gaat noemen en deze klaagt jou aan wegens smaad(naam bevuiling) dan ben je zelf de sigaar.
Smaad ligt namelijk zwaarder dan oplichting.
Ik begrijp dat de overheid (in dit geval middels de politie) moet optreden tegen malafide handelaren, oplichters en ander volk, maarrrr...

Als ik via Marktplaats een nieuwe iPhone koop voor twee tientjes en krijg vervolgens een keurig ingepakte baksteen thuisgestuurd, mag ik dan ook aangifte doen? Ik ben toch immers zelf zo stom en naief geweest om te denken dat dit legit was?
Anoniem: 215005
@KiKiA8 oktober 2010 15:31
er zijn wel meer voorbeelden te noemen dan die flauwe van jou..

er word enorm veel oplichting gedaan met kaartjes van concerten en festivals..

je bied 2 lowlands kaartjes aan voor 300 euro net voordat het festival begint, je "verkoopt" de kaartjes alleen aan mensen die ver weg wonen en het opgestuurd willen hebben.. en op die manier verkoop je het 10x ofzo.. en 10x stuur je een lege enveloppe..

ben je 3000 euro rijker zonder er echt iets voor gedaan te hebben.. en je kan zeggen ja ik heb ze opgestuurd! kijk maar naar die enveloppe!

heel makkelijk, en de politie doet er geen fuck aan omdat er te weinig mensen aangefite doen..

misschien brengt dit verandering..
Als ik oplichter was zou ik de envelop ook nog opengescheurd of gebrekkig dichtgeplakt met een plakbandje opsturen, dan kan hij nog claimen dat iemand van de post het geopend heeft onderweg.

De verkoper van die kaartjes (lowlands e.d.) zou ook dit soort praktijken kunnen voorkomen, door bijvoorbeeld kaartjes aan een persoon (ID bewijs) te koppelen... Sterker nog, volgens mij deden ze dat al.

Of zoals bij vliegen, je laat je paspoort zien en in hun systeem staat dat er een kaartje aan die persoon verkocht is.

Ja, het klinkt overdreven, maar die kaartjes zijn van zichzelf al duur en al helemaal als ze op de zwarte markt verhandeld worden.

Overigens zou ik bij zo'n aankoop (300 euro) van een particulier wel een halve dag opofferen om hem zelf op komen te halen.

[Reactie gewijzigd door YopY op 8 oktober 2010 15:56]

Probleem van kaartjes op naam is de controle bij de ingang, 50.000 man grondig controleren op echtheid van kaartje en legitimatie krijg je niet gedaan tegen redelijke kosten/tijd. Als je dacht dat de rijen op Schiphol al lang waren...

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 8 oktober 2010 16:39]

Valt op zich wel mee. Er zijn een paar manieren die niet veel hoeven kosten en vrijwel geen vertraging opleveren.

- tickets worden hoofdzakelijk via internet verkocht. Veel ID-Q feesten bijvoorbeeld kun je zelfs al een hele poos alleen via hun eigen kanalen kaarten kopen. Max 2 of 4 kaarten. Die staan dus sowieso al op naam. Kleine moeite om in te bouwen dat je er 3 andere namen bijop mag zetten. Kleine moeite om de mensen bij de scanners ook even naar het ID te laten kijken. Al hou je alleen maar steekproeven.

- iedereen eenmalig ID vast laten leggen op een evenementenkaart zoals ze bij voetbalwedstrijden ook hebben. En gewoon met de entreekaart meescannen bij binnenkomst.

Als je ziek wordt of om welke reden dan ook niet kan een soort annuleringssysteem inbouwen zodat het kaartje via het officiele kanaal weer in de verkoop komt.

Lijkt mij de meest eerlijke manier. Kijk naar Qlimax, die was gewoon letterlijk in een paar seconde uitverkocht en nu staat marktplaats er vol mee voor 150 euro per kaart.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 8 oktober 2010 17:03]

er zijn wel meer voorbeelden te noemen dan die flauwe van jou..
And yet, it happens. Je zou alle naive stomkoppen die oprecht dachten dat ze een iPhone opgestuurd kregen allemaal die twee tientjes moeten betalen... Vraag maar vast faillisement aan!

Natuurlijk zijn er serieuze zaken van oplichting en zijn er zaken die zo echt lijken dat je ze vertrouwd. Het is ook goed dat er een lagere drempel komt en dat het makkelijker wordt om aangifte te doen tegen dit soort volk! Maar ik verwacht dat van de genoemde veertig meldingen zo ongeveer de helft bestaat uit op mijn voorbeeld lijkende zaken...
Anoniem: 215005
@KiKiA8 oktober 2010 15:53
ja opzich heb je gelijk maar dat komt gewoon omdat Nederlanders voor een duppie op de eerste rang willen zitten..

ik heb vaak zat spullen op marktplaats aangeboden die meer dan 200 euro waard zijn, en dan gaan ze 30 euro bieden.. hahahaha.

dus ik geloof je als er mensen voor 20 euro een iphone kopen..
ben je 3000 euro rijker zonder er echt iets voor gedaan te hebben.. en je kan zeggen ja ik heb ze opgestuurd! kijk maar naar die enveloppe!
Maar als er 3 of meer aangiftes binnengekomen zijn, zou je dus minstens 6 of meer kaarten ingekocht moeten hebben. Mag je dan even aantonen...

Goede zaak dit en imho heel verstandig om "klein" te beginnen. Het is toch iets anders dan vingerafdrukken opnemen na een inbraak, dus er zullen bij de politie nieuwe methodes voor opsporing etc. ontwikkeld moeten worden.
Ik zal je iets leuks vertellen, wanneer de politie 3 x aangifte ontvangt waarin het rekeningnr hetzelfde is nemen ze contact op met een speciaal team bij de bank. Zij nemen vervolgens contact met jou op om het geld terug te storten, doe je dit niet kiezen ze er in sommige gevallen zelfs voor om je rekening te bevriezen.
Ik zal je nogiets véél leukers vertellen

de gebruikte bankrekening blijkt op naam te staan van Jan Zwerfpaal, een junk die tegen een donatie van 50 euro een rekening heeft geopend, en zijn pas en pincode heeft afgestaan.

Al het geld wat op die rekening binnenkomt wordt gepind bij verschillende banken.


Of nog "leuker" nietvermoedende tieners ( 14 / 15 jaar ) die op het schoolplein van vriendjes te horen krijgen dat ze veel geld kunnen verdienen, door hun jongerenrekening tijdelijk uit te lenen, tegen 5% van de opbrengsten
Binnen 2 weken krijgt de jongen 100 tot 200 euro in zijn handen, en zijn pinpas terug
met sommige scams, tot wel 1500 euro ( het gaat niet alleen over marktplaats kaartjes, maar ook voor een bestelling van apparatuur in de wietkweek of handel )
puber gelukkig, geeft raad aan zijn vriendjes, die doen mee ...

Dat mooie 'speciale' team van de bank trekt de rekening leeg, blokkeert de eigenaar voor een aantal jaren bij ALLE financiele instanties, veel plezier om een studielening te krijgen daarmee

Aangezien een onderzoek niet in 2 dagen klaar is, worden er vele slachtoffers / goudzoekers benaderd, en benadeeld.
Als de bron "droog" is, of beter - alle vriendjes zijn voorzien en misbruikt, gaat de bende naar de volgende locatie
Tegenwoordig hebben alle kids hyves oid, en zijn dus véél sneller bereikbaar


<ja - ervaring - nee niet benadeeld, omdat ik slimme familie heb die het in de gaten hadden bij hun eigen zoon.....en er controle in het gezin was >

alleen kon op dat moment de politie er weinig mee, omdat het een 'moeilijke' kwestie was, het is uiteindelijk via de fiscale recherche wel opgelost, zonder nadelen voor neefje in kwestie
oplichting is strafbaar, dom zijn niet.
2 tientjes voor een nieuwe iphone kun je ook zien als heling. (iedereen weet namelijk dat het veel meer waard is). heling is wel strafbaar.
Als ik mijn oude iPhone voor 20 euro wil verkopen moet ik dat zelf weten. Waarom zou dat duidelijk heling moeten zijn? Kan ook gewoon iemand zijn die de waarde van het verkochte product niet weet.
Dat klopt..maar als jou bijvoorbeeld een gestolen iPhone wordt verkocht voor een bedrag dat veeel lager is dan 'normaal', dan kun jij je niet meer beroepen op goeder trouw omdat je aan had kunnen nemen dat er iets niet klopt.

Als jij gewoon je oude iPhone, die echt van jou is, voor 20 euro verkoopt dan mag je dat helemaal zelf weten :) Er hierbij vanuitgaande dat je gewoon volledig toerekeningsvatbaar bent en er geen sprake is van een wilsgebrek.

Heling heeft niets te maken met het 'te goedkoop' aanbieden van een product, maar alles met het kopen van een product dat door iemand anders is gestolen. 2 tientjes voor een iPhone is dus alleen heling als deze is gestolen. En als jij een baksteen krijgt opgestuurd terwijl de overeenkomst gaat over een iPhone, dan ben je opgelicht.
Klopt, maar slechts een poging tot, want je krijgt een baksteen, geen iphone.
Al hoewel ik geen verschil zie. ;)
Eh..aangezien je bent opgelicht (ondanks dat je naief bent) kun je volgen smij gewoon aangifte doen aangezien dat strafbaar is.
Ik begrijp dat de overheid (in dit geval middels de politie) moet optreden tegen malafide handelaren, oplichters en ander volk, maarrrr...

Als ik via Marktplaats een nieuwe iPhone koop voor twee tientjes en krijg vervolgens een keurig ingepakte baksteen thuisgestuurd, mag ik dan ook aangifte doen? Ik ben toch immers zelf zo stom en naief geweest om te denken dat dit legit was?
Je mag wel proberen aangifte te doen, maar waarschijnlijk ben je dan zo dom, dat je de aangifteprocedure niet snapt ;)
Je dacht dat de steen een iPhone was maar het is eigenlijk een iPad?

Sorry voor de offtopic, kon het niet laten :P

[Reactie gewijzigd door JerX op 8 oktober 2010 15:16]

Anoniem: 12019
8 oktober 2010 15:23
Marktplaats kan zelf ook beter z'n best doen,ik zag een keer een advertentie van nieuwe laptops maar er was alleen contact mogelijk via mail en als ik vroeg als ik de laptop ook kon ophalen kreeg ik geen antwoord meer,ook stond het paypal logo bij de advertentie maar dat werkte toevallig ff niet.
Ik heb Marktplaats op de hoogte gebracht maar kreeg als antwoord dat ze er niks aan konden doen 8)7
Marktplaats doet volgens mij toch wel redelijk zijn (of is het haar?) best. Ik heb best vaak gezien dat iemand illegale waar verkocht (CD's met de opmerking dat het een kopie was bijvoorbeeld). Altijd binnen 2 dagen reactie dat de verkoper een waarschuwing of een ban te pakken had.

En slechte levering ofzo, tja, had een keer een afspraak dat ik een koelkast zou komen ophalen. Nooit meer wat van gehoord. Ook nog niet betaald trouwens, dus dan maak ik me er niet zo druk om.
Das ook dom van de verkoper, je moet ook niet vermelden, de prijs en feit dat bepaalde seizoenen retail niet zijn verkrijgen is genoeg om voor koper te weten dat kopieën zijn.
Zoek maar eens op CD's waar limited editions van zijn. Zoals de hele serie van Led Zeppelin's "LP" Editions. Ik heb ze allemaal origineel, maar als je zoiets op marktplaats tegenkomt is het 9 van de 10 keer een kopie en een handige harry met wat karton en een kopieermachine.

Overigens ben ik wel vaak iemand die een illegale kopie meldt bij marktplaats...
Worden zou je die rapporteren? Ik vindt dat ze niks fout doen, oplichters daar moet Marktplaats zich op concetreren niet op handige harry die paar euro bij verdient.
Jij vind dat misschien niet, maar jij bent niet het criterium. Illegale kopieën verkopen is illegaal en strafbaar.
Op sommige punten heb ik echt het idee dat Marktplaats er (expres?) weinig aan doet. Wat te denken van recent uitgekomen (of nog niet eens uitgekomen) films voor 5 euro. Complete Adobe CS pakketten voor 25 euro. Enzovoort.

Vroeger gebruikte ik Marktplaats regelmatig maar tegenwoordig moet je moeite doen om echte spullen te vinden in sommige categorieën.
Ja, of 1000 recente Nederlandstalige boeken voor €15,-. Ik heb inmiddels wel 20 keer melding gemaakt van deze illegale advertentie die er dagelijks opstaat, maar daar doen ze niets aan.

Weet je waarom? Die adverteerder betaalt om bovenaan te staan...
Super handig in welk tijdsbestek in het verleden kun je deze aangiftes plaatsen dan?
Inderdaad een goed initiatief, maar eigenlijk wel 10 jaar te laat, consumenten instanties vragen er al jaren herhaaldelijk om.
Niet piepen, ik zat laats 2 uur op het politiebureau om een aangifte te doen. Dit scheelt enorm veel tijd voor iedereen.

En het is net wat sharkwouter al schreef: Beter laat dan nooit. En vergeet niet dat er nu dan eindelijk ook erkenning is voor dit steeds grotere probleem. (Ik hoorde nog wel eens dat mensen, die serieus aangifte wilden doen, weggestuurd werden 'omdat het toch geen zin heeft').

* Cybergamer vraagt zich alleen af hoe dat zit met aangiftes tegen Nigerianen waar sommige mensen nog wel eens in trappen.

[Reactie gewijzigd door Cybergamer op 8 oktober 2010 17:52]

Mensen die daarin trappen moeten een bekeuring krijgen. Ik heb onlangs ook dik een miljoen gewonnen. Ik moest een nummer in de UK bellen en dan zou alles in orde komen. Hoe dom kun je zijn? Nergens aan meedoen en dan ineens een miljoen winnen?

Kom op, die mensen moeten ze wegsturen bij de politie en naar een hersenchirurg sturen voor een lobotomie.
Internet oplichting zijn niet alleen fake mails... Niet gedacht aan verkopers die goederen niet opsturen ezv?
Ik denk dat je de nigeriaanse kwestie niet helemaal snapt

dat staat "los" van de bedoelde 'marktplaats-oplichters'

de nigerianen zijn megaspammers, en als je daar (nog) intrapt, dat je iemand 'helpt' miljoenen veilig te stellen, tegen beloning, dan ben je iet goed wijs
Beter laat dan nooit toch?
Hoe zit met misleidende advertenties? Is dat ook oplichting? Verkoper adverteert dat hij originele ipod kabels levert, maar je krijgt een imitatie, is dat oplichting? En dat maar een voorbeeld, kan ook imitatie iPhone's zijn en dat zou grotere impact zijn.

[Reactie gewijzigd door 318025 op 8 oktober 2010 15:22]

Ja, dat is oplichting.

Maar alleen als je hard kan maken dat de aanbieder ook wist dat hij imitatie verkocht. ( een normale onozele particulier zonder veel clue kan ook gewoon een vergissing zijn )
Okay maar denk dat verkopers het wel weten, soms wordt het inderdaad aan de verkopers zelf verkocht als origineel en dan weten ze niet beter.

Maar ik zie op Marktplaats veel, want ik kijk naar prijzen van concurrentie en dan zie ik vaak foto's geplukt van Apple en sommige zeggen origineel spul is terwijl prijs er niet naar is.
Mijn pleegdochter is ooit opgelicht. Ze had (ondanks onze waarschuwingen) kaartjes gekocht voor een concert. Betaald, kaartjes uiteraard nooit gekregen.
Mijn vrouw heeft toen aangifte proberen te doen bij de plaatselijke politie. Wilden ze niet doen. (Vind ik heel eerlijk gezegd ook niet zo raar, hoeveel politie mag je dan wel niet in Nederland hebben om al dit soort dingen uit te zoeken). Later zelf ook nog eens geprobeerd maar ging ook niet.
Vervolgens via een website (www.opgelicht-nogwat...) kunnen achterhalen dat nog iemand door dezelfde persoon was opgelicht. Helaas ging deze site down omdat deze daartoe door de rechter gedwongen was. Heb het er toen maar bij laten zitten.
Maanden later werden we gebeld door een rechercheur, of we als nog aangifte wilden doen. Ze waren met een zaak bezig over de bewuste oplichter.
Dat was iets te laat... weer een afspraak maken met de politie hadden geen zin meer in.

Les geleerd, wees beducht op afzetters. Met name in de virtuele wereld.

Goede zaak dat ze nog dit wat laagdrempeliger maken om aangifte te doen.
Ze kunnen wel speciale politie inzetten die zich richt op dit soort praktijken. Hier kun je prima een landelijk team op zetten. Het loon van deze politie kan dan betaald worden van opgepakte oplichters, evenals het terug storten van het betaalde bedrag van de koper.
Hmm ik ben benieuwd of ik ook nog aangifte kan doen van oplichting van een jaar of 1,5 terug. Toen ben ik op marktplaats opgelicht voor 250 euro voor een nieuwe BB bold die ik nooit gehad heb. Op het politiebureau wilde ze de aangifte toen niet opnemen omdat het een civiele zaak betrof.. En vertelde ze me dat ze er toch niet achteraan gingen.. Terwijl ik eigenlijk een practisch opgeloste case aanleverde.
Indien je de persartikelen her en der leest gaat er nu ook niets in eenmalige cases gebeuren. Dus er veranderd niets. De behandeling van de zaken wordt niet anders!

Behalve: het kost je geen vrije dag meer om naar het plaatselijke politiebureau te gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee