Microsoft: Windows Azure-clouddienst gaat prijspeil Amazon volgen

Microsoft heeft zijn Windows Azure-cloudplatform officieel als een infrastructure-as-a-service in gebruik genomen. Daarnaast belooft de softwaregigant zijn prijspeil mee te laten dalen met dat van marktleider Amazon en kondigde al een aantal prijsverlagingen aan.

Windows Azure Infrastructure Services, dat sinds juni als preview beschikbaar was, maakt van Azure volgens de softwaregigant nu een compleet cloudplatform dat tevens dienst kan doen als een platform-as-a-service. Bovendien biedt de nieuwe functionaliteit van Azure aan developers de mogelijkheid om Active Directory-gebruikersbeheer ook in Microsofts cloudomgeving te gebruiken.

Bij de aankondiging dat Windows Azure Infrastructure Services beschikbaar is, doet Microsoft tevens de belofte dat het elke prijsverlaging die marktleider Amazon Web Services doorvoert, zal volgen. De softwaregigant heeft bovendien de prijzen voor enkele clouddiensten per direct met 21 tot 33 procent verlaagd. Verder zijn er nieuwe instances beschikbaar voor onder andere SQL Server, SharePoint, BizTalk Server en Dynamics NAV, en er zijn virtuele machines met meer processorkracht en werkgeheugen - tot 8 cores en 56GB - beschikbaar.

Microsoft geeft geen cijfers vrij over de financiële resultaten die het met Azure boekt, maar het bedrijf wil wel kwijt dat het circa 200.000 klanten heeft die meer dan 1,5 miljoen virtuele machines hebben draaien. Elke dag zouden er circa duizend nieuwe klanten bijkomen. Daarnaast denkt Microsoft met Azure vooral klanten uit de enterprisemarkt te kunnen strikken door zijn on-premise-mogelijkheden voor het installeren van privéclouds, terwijl Amazon zich richt op publieke clouddienstverlening.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

16-04-2013 • 17:59

32 Linkedin

Lees meer

Microsoft vernieuwt Azure-cloudplatform Nieuws van 12 december 2011
Microsoft stelt Azure-sdk beschikbaar Nieuws van 25 november 2009

Reacties (32)

32
32
21
3
0
3
Wijzig sortering
Valt zoiets niet onder prijsafspraken ? Door je producten dezelfde prijs mee te geven als dat van de concurrent, is er voor de consument effectief minder te kiezen.
Een prijsafspraak wil doorgaans zeggen dat je met je concurrenten afspreekt niet te concurreren, en de prijs kunstmatig hoog houdt zodat jij en je concurrenten allemaal meer winst maken. Dat is dit dus niet.
Anoniem: 84766
@Solomon16 april 2013 18:22
Een afspraak is ook dat beide partijen iets overeenkomen. In dit geval is dat ook niet aan de orde. Of Amazon het nou leuk vindt of niet, Microsoft volgt ze.
@aToMac : Jij zegt dat dit niet aan de orde is, maar zulke zaken komen vaak pas na jaren boven water. Wij hebben helemaal geen inzicht in de bedrijfsstrategie, administratie en vertrouwelijke documenten van Microsoft (of andere multinationals).

Ik ben te cynisch ingesteld om dergelijke bedrijven op hun woord te geloven. Zeker als je je nog kunt herinneren wat Microsoft destijds voor smerig spelletje heeft gespeeld om Netscape uit de markt te drukken.
Ik denk dat je niet ver van de waarheid verwijderd bent. Prijsafspraken, maar ook het verdelen van de markt en potentiële concurrenten de markt uit drukken. Niet makkelijk te bewijzen, maar wel aannemelijk. Producenten van bier zijn een mooi voorbeeld: de prijzen van horecabier liggen vele malen hoger dan de winkelprijzen. De winkelprijzen stijgen ook sneller dan je zou verwachten (rekening houdend met inflatie / toenemende accijnzen). Ook in bv. de bouw wordt er vaak nog gesproken van het verdelen van projecten; hebben ze alsnog té weinig gespaard om de crisis uit te zitten..

Concurrenten de markt drukken lijken alle grote hard- en softwareboeren te proberen. Vrijwel alle producenten zijn tegenwoordig draaideur'criminelen' bij de verschillende mededingingsautoriteiten. Om er maar een paar links in te gooien ;)
Anoniem: 84766
@Titan_Fox16 april 2013 19:02
Als het wel een afspraak is, dan is het wel een afspraak. :)
@aToMac : Die hoeft nergens gedocumenteerd te zijn. Dergelijke bedrijven hebben een eigen juridische afdeling die de mazen van de wetgeving opzoeken. Zo'n afspraak kan best mondeling zijn gemaakt tijdens een bedrijfsetentje of zo.
Dit valt ook onder kartel, als onderling afgestemde gedraging.
Anoniem: 84766
@Titan_Fox16 april 2013 19:32
Ik begrijp wel dat een afspraak niet gedocumenteerd hoeft te zijn.
Het is heel simpel. Als groenteboer A zijn bloemkolen verkoopt voor 50ct het stuk, en groenteboer B voor 2 euro het stuk, zal groenteboer B minder klanten krijgen.

Groenteboer A vind zijn zaakje prima lopen zo en hoeft geen afspraken te maken met groenteboer B, hij is marktleider in de winkelstraat.

Groenteboer B zet de prijzen gelijk op die van groenteboer A, en wordt aantrekkelijker.
Dat is niet waar, er bestaat namelijk ook positieve kartelvorming zie artikel 101 lid 3 VWEU:

gedragingen die bijdragen tot verbetering van de productie of van de verdeling der producten of tot verbetering van de technische of economische vooruitgang, mits een billijk aandeel inde daaruit voortvloeiende voordelen de gebruikers ten goede komt, en zonder nochtans aan de betrokken ondernemingen - en hier volgens weer wat uitzonderingen op de uitzondering -.

Hieruit blijkt dat kartelafspraken mogen als de gebruiker er voordeel bij heeft ;)


Dit veranderd er natuurlijk niets aan dat we hier niet te maken hebben met een prijsafspraak ;)
Dat heet concurrentie. Omdat aanbieder x lagere prijzen vraagt, doet aanbieder y dat ook. En hoezo is er minder te kiezen? Naast Amazon e.a. doet Microsoft nu officieel ook mee.

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 16 april 2013 18:14]

@PcDealer : Het zijn twee vergelijkbare diensten met dezelfde prijs. Je kunt op zich wel kiezen maar schiet er zelf geen klap mee op.

Ik noem het enkel kiezen als er tussen twee diensten of producten wezenlijk verschil zit.

Het zal wettelijk gezien allemaal wel zijn toegestaan maar ik vind dit een beetje een grijs gebied. Ik zet er op z'n minst mijn vraagtekens bij.
Kartelvorming / prijsafspraken maken werkt toch wat anders.

Je ziet in Nederland ook dat bijvoorbeeld de telco's elkaar op de voet volgen. Soms zit er een dag verschil tussen de aankondiging van nieuwe abonnementen en prijsplannen. Is dat kartelvorming? Nee, het is een 'volatile market' waarin je snel je prijs wil en moet aanpassen aan de concurrent anders verlies je klanten. Op internetshops gebeurt dit ook aan de lopende band, en een bedrijf als BCC adverteert zelfs met dit gegeven: zij passen de prijs zelfs na aankoop voor jou naar beneden aan als je die lagere prijs ergens ontdekt.

Het is een ander verhaal wanneer MS en Amazon om de tafel gingen zitten en met elkaar afspraken dat de prijzen de komende zoveel jaar op bepaalde niveaus komen te liggen. Dat is namelijk WEL kartelvorming.

Wat je zegt over keuze is weer wat anders: keuze en 'de mate van verschil tussen producten' is namelijk compleet subjectief. Als Amazon en MS hetzelfde product aanbieden, bijvoorbeeld een e-reader, dan kan ik alsnog voor Amazon gaan, ook al is het hetzelfde product voor dezelfde prijs, omdat ik een hekel aan MS heb. Of omdat ik bij Amazon spaarpunten krijg, ik noem maar wat.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 16 april 2013 18:27]

Ik denk dat de telecommarkt niet de beste markt is om aan te halen. Eind 2011 heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit nog een inval gedaan wegens verdenkingen van prijsafspraken: nieuws: NMa doet inval bij KPN, Vodafone en T-Mobile om prijsafspraken (e.v. nieuws: Vodafone en T-Mobile ook internationaal verdacht van ongeoorloofde afspraken

Voor de rest is er weinig aan de hand als fabrikanten elkaar in de positieve zin (voor de consument) volgen. Het wordt verdacht wanneer fabrikanten gezamenlijk omhoog lijken te gaan zonder dat hier een logische verklaring voor is.
Anoniem: 508586
@PcDealer17 april 2013 06:56
Ja, maar niet iedereen heeft er zin in dat Microsoft bij je bestanden komt.. Neem ik aan?
Zolang het alleen het dalen betreft, zal dit niet zo'n probleem vormen lijkt me.
Anoniem: 84766
@Titan_Fox16 april 2013 18:17
Je kiest niet enkel op basis van prijs lijkt mij. Ik moet zeggen dat Azure van MS en de integratie in VIsual Studio en .NET erg prettig werkt.

Statische content is wel makkelijker naar een concurrent te brengen natuurlijk als zij veel goedkoper zijn.

Als de prijzen dalen is dat erg goed nieuws natuurlijk.
Nee want wil je onder prijsafspraken vallen zoals in 101 VWEU (voor europese begrippen dus) moet je voldoen aan een afspraak/overeenkomst.
Dat kan een prijsafspraak zijn, onderling afgestemde feitelijke gedraging of een besluit van een vakgroep ofzoiets.

Dit is gewoon een gevalletje marktwerking zoals dat gaat in het kapitalistische systeem... Amazone is marktleider/groot en prijsbepalend. Net als dat Shell de benzine prijzen bepaald en COPEC de olieprijs. Net als dat KLM in prijs daalt richting New York als Lufthansa dat ook doet.

Het is juist goed voor de consument omdat het de beide bedrijven 2 mogelijke richtingen opduwt: 1) nog verder verlagen om aantrekkelijker te worden (zie supermarktprijsoorlogen) maar dit gebeurt meestal alleen in markten met erg grote concurrentie waardoor punt 2 waarschijnlijker wordt: 2) innovatie wordt bevorderd omdat ze van elkaar willen onderscheiden dus een beter product willen leveren!

Al met al is dit juist erg positief :)
-

[Reactie gewijzigd door Worsteneter op 16 april 2013 18:53]

Het doel van concurrentie stimuleren is prijsdaling, dus ten gunste van consument. Dat is precies wat er hier gebeurt: de basis van onze kapitalistische economie.
Prijsopdrijving door onderlinge afspraken is verboden en wordt actief aangepakt.
Daar is hier echter geen sprake van.
Mooi dat ze meegaan met de dalende prijzen van een concurrent.

Ben zelf wel benieuwd wat de ervaringen zijn met deze dienst, zeker ivm Amazon.
Ik heb sinds december vorig jaar een paar websites gekoppeld aan databases draaien op Azure. Ik moet zeggen dat ik zeer tevreden ben, en het prijspeil vond ik al meevallen. Ik heb wel een asp.net website draaien waar veel rekenwerk op de server aan te pas komt waardoor de prijs op kan lopen. Ik ben nu het rekenwerk aan het verplaatsen naar de client...
Anoniem: 84766
@Swerfer16 april 2013 18:58
Kun je dit rekenwerk niet via een queue door een worker laten uitvoeren, zodat je minder last hebt van piekbelasting waardoor de front niet meer bereikbaar is?

Hierdoor kun je misschien wat minder roles in de lucht houden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 84766 op 16 april 2013 18:59]

De front is altijd prima bereikbaar, maar de meeste kosten van mijn niet commerciële website gaan nu in de rekenuren zitten. Ik noem het rekenuren, maar het is relatief veel serverside code die wordt uitgevoerd, vooral door de ajaxcalls in een zoekveld. Elke wijziging in het zoekveld is een asynchrone call naar de server die weer een database query laat uitvoeren. Dit kan deels worden opgevangen door clientside code. Als iemand snel tikt in het zoekveld op mijn site, dan hoeft dus niet bij elke toetsaanslag een ajaxcall naar de server worden uitgevoerd, maar pas als de client bijvoorbeeld voor een seconde gestopt is met typen. En zo zijn er nog tal van stukken code die veel beter op de client kunnen worden uitgevoerd...
Waarom dan niet met behulp van Ajax eerst alle data in 1 klap naar binnen trekken en daar in zoeken?
Anoniem: 84766
@TheKirk17 april 2013 08:25
Omdat dat niet schaalbaar is. Stel je voor je dat Google dat op dezelfde manier zou doen met Live Search. Dan moet je eerst een paar TB aan data binnenhalen.

Met een collectie van een paar MB is dit al niet praktisch.
Anoniem: 84766
@Swerfer16 april 2013 19:23
Dat zijn inderdaad goede punten om te optimaliseren. Met die zoekvelden kan het ook werken om verder te filteren binnen de al gevonden collectie in memory, maar dit is weer niet handig als er meerdere instanties van de server draaien en brengt weer extra administratie mee om het geheugen niet vol te laten lopen.

Altijd mooi optimaliseren.
Zoals mijn naam doet vermoeden ben ik geen grote fan van MS, maar van Azure icm de ontwikkeltools en de SDKs kan ik zeker wel enthousiast worden.

Er is behoorlijk veel aandacht besteed aan het vriendelijk maken voor ontwikkelaars. Kan niet anders zeggen dat MS een mooi platform heeft neergezet.

De documentatie is ook aardig op orde. Er is veel beschikbaar over de best practices, dit is ook wel eens anders.
Ik vind het wel grappig om te zien dat Microsoft ook de keuze bied om Linux VM's af te nemen. Ik wist dat ze al langer Linux suporten op Hyper-V maar dat ze ook daadwerkelijk geld proberen te verdienen door Linux te exploiteren was nieuw voor mij.

http://www.windowsazure.c...scenario=virtual-machines
Ik denk dat je niet ver van de waarheid verwijderd bent. Prijsafspraken, maar ook het verdelen van de markt en potentiële concurrenten de markt uit drukken. Niet makkelijk te bewijzen, maar wel aannemelijk. Producenten van bier zijn een mooi voorbeeld: de prijzen van horecabier liggen vele malen hoger dan de winkelprijzen. De winkelprijzen stijgen ook sneller dan je zou verwachten (rekening houdend met inflatie / toenemende accijnzen). Ook in bv. de bouw wordt er vaak nog gesproken van het verdelen van projecten; hebben ze alsnog té weinig gespaard om de crisis uit te zitten..

Concurrenten de markt drukken lijken alle grote hard- en softwareboeren te proberen. Vrijwel alle producenten zijn tegenwoordig draaideur'criminelen' bij de verschillende mededingingsautoriteiten. Om er maar een paar links in te gooien ;)
Anoniem: 382732
16 april 2013 21:56
Ik stel voor om dit soort suggestieve discussie over prijsafspraken pas te voeren als er aanwijzingen zijn daarvoor. De prijzen gaan omlaag, waarom zou je dat met elkaar afspreken?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee