Betaalverkeer met OV-chipkaart wordt landelijk uitgerold

Vanaf het najaar kunnen consumenten met een ov-chipkaart producten kopen bij winkels op het station. NS Stations Retailbedrijf werkt hiervoor samen met verschillende banken. Een proef met de betaalwijze in Amersfoort is succesvol verlopen.

NS Stations Retailbedrijf begon al begin 2011 met een test met betalen via ov-chipkaart bij de winkels op station Amersfoort. Het ging om een proef met onder meer vijfhonderd medewerkers van TLS, het bedrijf achter de ov-chipkaart, die hun chipkaart onder andere bij Burger King en de Broodzaak als betaalpas konden gebruiken.

De test in Amersfoort is succesvol afgesloten en NS Stations Retailbedrijf en de banken waarmee het bedrijf samenwerkt maken zich op om dit najaar het betalen met de ov-chipkaart naar alle stations in Nederland uit te rollen, schrijft de Telegraaf.

Betalen met de chipkaart verloopt contactloos via rfid: het pasje moet bij een speciale lezer worden gehouden, waarna de transactie binnen één of twee secondes afgerond is.

De bedoeling is dat straks niet alleen producten met de kaart aangeschaft kunnen worden, maar dat ook bijvoorbeeld huurfietsen op het station ermee betaald kunnen worden. Daarnaast denkt NS Stations Retailbedrijf aan het betalen van parkeerplekken met de kaart. Volgens het bedrijf is een voordeel voor consumenten dat afrekenen met een ov-chipkaart sneller gaat dan pinnen of chippen. Ook zou de gebruiker inzage kunnen krijgen in transacties door middel van een app voor smartphones.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-04-2013 • 14:57

203

Submitter: Carfanatic

Reacties (203)

203
193
121
19
2
61
Wijzig sortering
Ik ben heel erg benieuwd waar dit op uit gaat lopen. Op internet (en nee, daarvoor hoef je niet eens naar echte obscure sites) kan je gemakkelijk aan de software komen om je pas te kraken (niet dat dit soort dingen gepromoot worden, maar het behoord dan wel tot de mogelijkheden) waarbij je je saldo dan ook kan aanpassen.

Sterker, het is op dit moment wachten op de eerste software die als app kan draaien om je pas te kraken, dan wordt het voor iedereen met een courante (=snelle processor + NFC) telefoon gemakkelijk om dit te doen, dan is het hek helemaal van de dam.

Het idee ansich is goed. Ik ben alleen erg benieuwd naar de uitwerking...

[Reactie gewijzigd door Hopjesvla79 op 23 juli 2024 12:21]

Je vergeet dat er ook een centrale verwerking plaatsvind. Er gaat echt wel ergens een belletje rinkelen op het moment dat je meer met je kaart hebt betaald dan dat je hebt opgeladen.

Zelfs al doe je dat met een anonieme kaart, en je laad hem alleen cash op. Dan ben je nog wel te achterhalen, op een gegeven moment is je kaart voorzien van een rood vlaggetje waarbij een hit leidt tot het bekijken van camera beelden. En die hangen er genoeg in de setting waar die hier voor gebruikt wordt.

Zolang fraude wordt gedetecteerd en daarop wordt geacteerd is er op zich geen probleem. De credit card kende dit probleem ook en is desondanks ook een groot succes. De kosten van compensatie en controle hiervan worden betaald uit de transaction fee die de verkoper afdraagt.

Dat je rekening meteen geplunderd kan worden vind ik ook wat overdreven, er zal vast een max gaan gelden voor hoevaak je automatisch opwaardeerd per dag. Tevens verwacht ik dat een betaling een maximum bedrag zal kennen wat dit ook in de perken houdt. Het idee is dat je een boek kan kopen in de kiosk, en een hamburger kunt afrekenen, niet dat je er witgoed mee afrekend.

Het octopus systeem kent ook een achilleshiel, mocht de shared key ooit achterhaald worden dan loop je tegen precies dezelfde problematiek aan.

Waar ik me zorgen om maar is dat er vroeg of laat een Man-In-The-Middle attack plaatvind waarbij de boef zijn portemonee voor de reader houd (en dus niet zichtbaar is dat het geen echte kaart is) en ondertussen het signaal doorstuurt naar een nietsvermoedende voorbijganger. Die dus niet wat gekocht heeft, maar wel ten tijde daar aanwezig was. Of men daar ook de camera beelden voor wil gaan bekijken? Succes met je onschuld bewijzen...

Ik vind het een stap in de goede richting qua gebruiksgemak. Volgende stap: een OV-chipkaart app waardoor je NFC telefoon in feite een ov chipkaart wordt. Kun je ook nog op ok moeten klikken ter voorkoming van MITM.
Een paar dingen die iedereen maar aan neemt die in de praktijk niet waar blijken te zijn.
Ik ken iemand die bijna een half jaar met dezelfde anonieme kaart heeft gereisd. Deze werd telkens illegaal opgeladen. Dat je binnen 24 uur geblokkeerd word is misschien op papier zo maar niet in de praktijk.
Als je wilt voorkomen dat je snel gepakt word kun je natuurlijk vaak van pas wisselen.
Ik vraag me ook af of er controle is of de pas van een ov bedrijf afkomstig is. Zo niet kun je gewoon een stapel mifare 4k pasjes halen voor een euro per stuk en los gaan.

De reden dat credit cards succesvol zijn is omdat de klanten volledig beschermd zijn voor fraude en andere problemen. Mensen willen het dus graag gebruiken.
Maar voor bedrijven is het een heel ander verhaal die zijn namelijk behoorlijk de sjaak
Als er gefraudeerd word met een credit card moet bedrijf waar de aankoop gedaan is het aankoop bedrag terug betalen. Behalve als ze een handtekening van de eigenaar hebben. Geen enkele webshop heeft die en is verplicht aankoop bedrag terug te betalen hier is dan al wel het percentage voor de creditcard maatschappij over afgedragen en je moet ik dacht 25 euro administratie kosten betalen. Daar komen dan nog de kosten bij van het product dat je hebt opgestuurd bij. Al met al een behoorlijke strop.
Er word ook vanuit de CC maatschappijen bijna niets gedaan om fraudeurs op te pakken.
Het gebeurd bij ons regelmatig dat we een pas waarmee gefraudeerd word melden bij de CC maatschappij zodat zij contact kunnen opnemen met hun klant en deze van een nieuwe pas kan worden voor zien.
Dit is helaas slecht voor het vertrouwen in het betalingssysteem en het gebeurd dus bijna nooit dat er ook echt iets gebeurd. En als bedrijf kun je ondanks dat je er melding van hebt gemaakt nog vele malen de bovengenoemde kosten maken aan de pas die al lang bekend is al frauduleus.
Bedrijven kunnen nu eenmaal lastig zeggen dat ze geen CC ondersteunen want dan kunnen ze bijna geen internationale handel meer bedrijven.
De creditcard maatschappijen hebben de winkels dus lelijk in de greep en verdienen ondanks alle fraude geen cent minder daar draaien de winkels voor op.
De enige oplossing die er is is 3des inschakelen dan verplicht je klanten een inlognaam en wachtwoord te gebruiken bij hun CC transactie, nadeel is dat je abonnementskosten hoger zijn en het is minder klant vriendelijk.
Credit card is denk ik geen goed voorbeeld voor een systeem dat goed functioneer omtrent fraude. Succes vol ja een goed idee nee.

Wow die man in de middel attack had ik nog niet voorzien.
Je hoeft alleen maar het signaal dat je oppikt met je kaart te versterken en alles dat je terug krijgt uit te zenden met je kaart.
Er zit alleen dacht ik wel een proximity test in de handshake geen idee of dat het kan voorkomen.
Kan ik dan TLS aanklagen voor diefstal?
Ik weet niet of dat nou zo goed idee is. Die kaart is nog steeds fraudegevoelig.
Pinnen is veel veiliger omdat het niet uitmaakt jij je pinpas kunt aanpassen, er is geen saldo op de kaart. Bij de ov-chip kaart maakt dat wel uit.

Omdat de stroombron draadloos is bij de ov-chipkaart is het ook niet mogelijk om er erg uitgebreide chips op te zetten voor meer security obscurity.

[Reactie gewijzigd door Jo-W op 23 juli 2024 12:21]

Het probleem is niet de stroom. Zeer geadvanceerde cryptochips kunnen prima met een rfid bron draaien met enkele milliamperes aan stroom.

De kosten daarentegen zijn wel een probleem. Die dingen zijn namelijk duur, soms duurder dan de kaart nu kost.
En dit levert daarnaast direct de vraag op WAAROM de OV-chip zonodig moest worden doorgedrukt. Immers.... waarom dan niet in samenwerking met banken die bankpas aanpassen zodat je deze had kunnen gebruiken als OV-kaart?
Kwestie van wie het systeem controleert (en er dus de vruchten van plukt). Nu zijn dat de vervoersbedrijven, anders waren dat de banken (of Visa of MasterCard) geweest.
Het is raar dat we in NL altijd het wiel opnieuw moeten uitvinden. Los zeer valide argumenten mbt veiligheids aspecten is een dergelijk systeem al jaren decennia in gebruik in Hong Kong. Het wordt door ook gebruikt voor access control voor b.v. je woning complex, kleine betalingen, etc. En het werkt wel gemakkelijk
Niet alleen Hong Kong, maar ook elders in Azie zijn vergelijkbare systemen in gebruik. Zie bijvoorbeeld het Suica Systeem in Japan; bruikbaar voor 't OV , maar ook voor zaken als frisdrankautomaten en kiosken. Is ook te integreren in je telefoon indien deze dat ondersteund (Mobile Suica, gebaseerd op RFID technologie), waarbij 't bedrag van je telefoonrekening word afgeschreven of word verrekend. :)
Kijk, dit vind ik nou leuk, nog een pasje die niet veilig is en waar wel betaald mee kan worden....

En dan komt er ook nog eens bij dat die "kleredingen" non stop kapot gaan, die zooi kost me meer geld om te vervangen dan dat het me bespaart door geen papieren kaartjes meer te kopen...

[Reactie gewijzigd door KiDoNL op 23 juli 2024 12:21]

De OV-chipkaart is nooit goedgekeurd voor "electronisch geldverkeer" en het staat me bij dat dit ook een van de bezwaren was van de test. Ik vind het heel raar dat dit project toch is doorgezet en nu landelijk wordt uitgerold.

Zoals KiDoNL aangeeft is de pas niet veilig (er zijn al gevallen van fraude geweest, op grote schaal), maar blijkbaar is het aanbieden van deze dienst belangrijker dan veilig betaalverkeer.
Volgens mij is de NS erachter gekomen dat ze erg lekker kunnen renderen van al dat geld wat 'geparkeerd' staat op al die OV-chipkaarten. Zeker als je bedenkt dat er altijd een miminaal saldo aanwezig moet zijn (anders kun je niet reizen), ook al reis je maar incidenteel. En wat te denken van het saldo van verlopen passen?
Bij mijn weten is de NS geen bank en ik acht ze daar ook niet capabel toe. Op het moment dat ik geen papieren kaartjes meer kan kopen ga ik niet meer met de trein; het is nu al duur, maar met al die borgen wordt het helemaal gekkenwerk en is de auto vrijwel altijd goedkoper, zeker bij incidenteel reizen.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 23 juli 2024 12:21]

Als je ov gestolen is wordt het helemaal dikke pret. Waarbij het saldo automatisch bijgevuld wordt.
@KiDoNL Toevallig kan ik hier inmiddels over mee praten en vanuit die positie zeggen dat je schro-me-lijk overdrijft (van "tweakers" zou je genuanceerder verwachten).

In het voorlaatste weekend op een zaterdagavond m'n ov-chipkaart (waar ook automatisch opladen op stond) kwijt gekraakt en meteen als gestolen gemeld op www.ov-chipkaart.nl. Was een super snel proces.

Tot m'n verbijstering lag er ook de dinsdag direct daarop (dus net 2 werkdagen) al een vervangende kaart op m'n deurmat! (hoewel ze zich op de site nog indekten door te stellen dat dit wel 3 weken kon kosten).

Overigens mag de manier van bevestigen na het gestolen melden wel veel duidelijker: Los van een "dank u"-achtige melding kreeg ik geen bevestiging in de mail en ook m'n kaartgegevens werden niet real-time ge-update.

Overigens zal ik zelf niet snel behoefte voelen aan het gebruiken van m'n ov-chipkaart in bv. de burger king of kiosk.

Maar met het verdwijnen van de chipknip als betaalmiddel voor de bewaakte fietsenstalling zou ik het wel prettig vinden als dát wél kan via de ov-chipkaart. In zo'n 'gure' fietsenstalling ga ik ook niet graag m'n pincode van m'n bankpas intoetsen......
W4RH34D misschien gewoon je ov blokkeren? Is binnen 10 minuut gebeurt nadat je hem bent kwijtgeraakt. Volgens mij doe je dat ook met je pinpas als je doe kwijt bent.
Ja, maar daar moet je vaak wel even voor bellen. Ik ben mijn OV chipkaart ook eens kwijt geraakt. Om hem te laten blokkeren moest ik eerst inloggen op de website van dat systeem. Uiteraard wist ik daar mijn wachtwoord en gebruikersnaam niet meer van. De laatste keer dat ik voor zoiets in moest loggen was namelijk 3,5 jaar geleden bij het aanvragen.

Vervolgens wil ik mijn inloggegevens opvragen en willen ze mijn pasnummer weten.. dat ik niet heb omdat ik mijn pas kwijt ben. Uiteraard had ik dat nummer op kunnen schrijven maar ja, dat idee krijg je naderhand pas.

Zo geweldig is dit hele systeem niet.
En dan sta je daar ineens in Duitsland. Portemonnee gestolen, inclusief OV-chipkaart.
Kun je niet in je account online en weet je je pasnummer niet meer? Suggereren ze doodleuk om de klantenservice te bellen die vanuit het buitenland niet bereikbaar is. Dan laat je iemand vanuit Nederland voor je bellen: Nope... De eigenaar van de kaart is de enige die het kan laten blokkeren.

Kom je in Nederland, krijg je (na drie dagen heen en weer bellen) alles geregeld om hem te laten blokkeren en dan mag je ook nog eens meer betalen voor een nieuwe dan de kaart ooit gekost heeft, omdat je hem "verloren" bent.

Van alle passen in mijn portemonnee, was dit veruit de lastigste om te laten blokkeren en te vervangen (inclusief week-OV).
hmm laatst gebeld naar t nummer wat hier staat en binnen 5 minuten was ie geblokkeerd, werd mn saldo terug gestort op mn rekening en werd er een nieuwe aangevraagd.

dus t is makkelijker geworden ;)
@EliteGhost
tsja. wachtwoorden en gebruikersnamen moet je dan ook ergens bewaren, in keepassx bijvoorbeeld.
Lees bericht nogmaals: " Uiteraard had ik dat nummer op kunnen schrijven maar ja, dat idee krijg je naderhand pas."
Dat, en bovendien, misschien merk je pas dagen later dat je je pas hebt laten vallen/stelen/etc.? Nee, dit is echt veel te onveilig.
Wanneer je een PIN pas kwijt raakt, zit er in ieder geval nog een pin-code op.

Bij de OV-chip kaart is dat niet nodig, enkel het pasje gebruiken is genoeg om te betalen...

Wel een probleem in mijn mening.
Hangt er toch vanaf of je je OV-chip op automatisch aanvullen hebt staan? Zo niet verlies je hooguit de hoeveelheid geld die op het pasje stond (vergelijkbaar met je portemonnee verliezen). Heb je het wel aan staan zul je waarschijnlijk snel met TLS moeten bellen om dat uit te zetten.
Als je een persoonlijke ov chipkaart kwijtraakt krijg je ook het saldo wat er nog op de kaart stond terug.

Bron: eigen ervaring
Oh ja? Dat is op zich goed. Maar wat als je het pas een dag later merkt, en de dief heeft al voor duizenden euro's spullen gekocht bij winkels op het station (b.v. Hema), waarbij je saldo elke keer automatisch wordt aangevuld van je bankrekening? Ik vind ik echt extreem onveilig. Bij in- en uitchecken van trein/tram/bus/metro vind ik het gemak wel boven de (on)veiligheid gaan, maar niet bij winkels!
Je angst is onterrecht.

Zols altijd met dit soort producten is er een verband tussen uitgave en veiligheid.

Het zal simpelweg onmogelijk zijn om duizenden euro's uit te geven. Dat was het bij de chipknip bijvoorbeeld ook. Deze zaken zijn niet anders dan cash. Zowel individuele bedragen als maximale dagtotalen die zonder invoeren van codes kunt uitgeven zijn aan maxima gebonden.

Alternatief is anders credit cards. Geen risico want elke transactie is verzekert. Dus zelfs indien je pas na 24 uur verlies detecteerd alles vergoed.

Maestro en vPay zitten daar tussen in. Geen garandeerde verzekering maar enkel coulance regelingen van banken, maar wel een pin-code.
Het zal simpelweg onmogelijk zijn om duizenden euro's uit te geven. Dat was het bij de chipknip bijvoorbeeld ook.
Die vergelijking gaat niet op: bij de chipknip kan een oneerlijke vinder uitgeven wat erop staat, maar dat zal nooit aangevuld worden (zonder de code te kennen). De OV Chipkaart kan wel volautomatisch (en, belangrijker, zonder het ingeven van een code) opgewaardeerd worden!
Zowel individuele bedragen als maximale dagtotalen die zonder invoeren van codes kunt uitgeven zijn aan maxima gebonden.
Blijft de vraag wat die maxima zijn... Zoals ik een stuk naar boven ook al zeg, Maastricht - Groningen (retour, eersteklas) is meer dan tachtig euro. Daarom kan ik me niet voorstellen dat het dagtotaal onder de 80 euro ligt. Als je na het weekend ontdekt dat je je pas verloren bent dan kun je dus al 300 euro lichter zijn, dat vind ik een behoorlijk risico.
Alternatief is anders credit cards. Geen risico want elke transactie is verzekert. Dus zelfs indien je pas na 24 uur verlies detecteerd alles vergoed.
Met een credit card kun je niet inchecken bij het OV, dus dat voorbeeld is irrelevant. (Mijns inziens is dit niet een discussie "Welke betaalpas is het beste?" maar "Is het een goed idee om van de OV Chipkaart een betaalpas te maken?".)
Op chipknip zit ook geen pin, behalve wanneer je wil opladen. Nog erger: op een portemonnee met muntjes en papiergeld zit ook geen slot! Dieven kunnen zomaar het geld er uithalen! :'( Dan kun je beter vee ruilen: een schaap valt niet zomaar uit je jaszak. :P

Enfin, dit zijn al helemaal geen nieuwe argumenten, want wanneer je nu je OV verliest, kan een ander er gratis mee reizen. Wat dat betreft komt er dus geen nieuw nadeel bij.

Zoals elders gemeld kon betalen met ovchip al tien jaar geleden in bijv Japan. Werkte prima. Groot verschil met hier is echter dat je met het Nederlandse systeem nog altijd niet zelf de kaart kunt uitlezen: Bij Felica chips kun je je saldo + een hele reeks transacties en checkin/outs uitlezen met een rfid reader. Hier in NL kan alleen een conducteur dat. :(
Ja, todat jouw gejatte ov chipknip in verband wordt gebracht met criminele activiteien. Mag jij alles gaan uitleggen.

Of de database weer wordt gehackt met jouw koop- en reisgedrag. Of nog leuker, wordt doorverkocht. De NS heeft al een faal ict bedrijf, translink is corrupt en beiden zijn zal betrapt met het misbruiken van je persoonlijke gegevens, zelfs als je een anonieme kaart hebt.

Dan liever een schaap idd
Enfin, dit zijn al helemaal geen nieuwe argumenten, want wanneer je nu je OV verliest, kan een ander er gratis mee reizen. Wat dat betreft komt er dus geen nieuw nadeel bij.
Op een OV Chipkaart zit een pasfoto, dus met andermans kaart reizen gaat (meestal) niet lukken. Bij een winkel zie ik gebeuren dat daar niet (of veel minder streng) op gelet wordt, waardoor het toevoegen van een betaalpas misbruik makkelijker én aantrekkelijker maakt. In dat opzicht is het wel degelijk een nieuw argument.
Of zakkenrollen 2.0, iemand botst tegen je op *bliep* OV chipkaart leeg
Alleen: de transacties worden allemaal gelogd. Je kan dus terugzien in je overzicht waar dat geld heen gegaan is. Lijkt me te makkelijk om te traceren om bruikbaar te zijn als zakkerollersmethode.
Lijkt me juist heel goed voor zakkenrollers. Ze kunnen zien waar en wanneer het geld is uitgegeven, niet door wie (bij een clone van je kaart).
En dat is ook gelijk een reden om het niet te willen gebruiken: alles wordt gelogd. Bij een pinpas weet alleen de bank welke transacties je doet. Banken zijn onderhevig aan strenge regels. Bij zo'n OV chipkaart weet je maar nooit wie er bij kan en wat er mee gedaan wordt. Het weten van *alle* transacties van iedereen met een OV chipkaart is volgens mij de natte droom van albert heijn en al die andere partijen met hun eigen "bonuskaart" marktonderzoekssysteem. En dan zijn een hoop van die kaarten nog gekoppeld aan een specifiek persoon met adres ook.
of gecloned. Kun je rustig gaan winkelen met die pas. zal dan vast even duren voordat je er achter komt dat er wel heel veel wordt afgeschreven.
Anoniem: 145665 @t14wo2 april 2013 15:18
Bij de pinpas hebben ze een pincode nodig en bij de OV chip niet
Alleen zit er tussen het moment waarop je hem kwijtraakt en het moment dat je daar achter komt soms wel enkele uren en misschien wel dagen. Tijd genoeg om je pas en wellicht ook je bankrekening te grazen te nemen.

Maar gewoon hiermee doorgaan tot we allemaal een chip in onze arm hebben zitten jongens. Veiligheid voor alles!
helemaal leuk is als je hem kwijtraakt en het de eerste dag niet merkt..
Precies! En dat is nu juist het gevaarlijke aan het systeem.

'Vroega' konden ze niet veel meer dan een OV-dagkaart (80 euro per dag) kopen met je kaart, en het land afreizen met verkeerde pasfoto. Nu kunnen ze de hele kiosk leegkopen, en alle tijdschriften/chocorepen doorverkopen.

Het risico is nu dus flink meer dan 80 euro per dag.
KiDoNL ik heb een goed idee voor jou: Gebruik het gewoon niet? Waar maak jij je toch zo'n zorgen over als jij gewoon je pinpas kan gebruiken. nadenken over dingen die niet op jou van toepassing zijn zorgt voor een onnodig hoge bloeddruk. ;-)

Ontopic: super idee. Ik wachtte er al en tijd op. Het kleine risico dat je pas wordt gestolen en vervolgens wordt gebruikt neem ik graag voor lief. Iedereen neemt immers ook hun portemonnee mee met vaak meer dan 50 euro op zak.

Hoop wel dat er meer oplaadpunten gaan komen. Denk aan een zuil naast pinautomaten in plaats van die paar punten in een stad en ns stations.
Wat is er mis met pinnen/chippen/cash?

Maar het is inderdaad wel handig (maar niet voor de cosument).
Kunnen ze tenminste zien wat mensen waar kopen als ze op de trein moeten wachten.
Kan je beter gerichte reclame maken nietwaar?
Elk systeem heeft zijn eigen voodelen en nadelen.

Nadelen:
- Pinnen, is dat het niet meer bestaat. :) Sinds 1/1/2012 is het Maestro. OK flauw, maar wel degelijk een serieuze ondertoon. Maestro is significant duurder voor de winkelier dan dit systeem of het oude PIN. Ander nadeel is dat men rechtstreeks access heeft tot je bankrekening inclusief volledig saldo.

- Chippen. Chippen is in feite niet veel anders dan dit systeem, maar een system dat uitgefaseerd wordt ivm onrendabele operationele kosten. Chipknip had als hét voordeel dat het niet permanent online hoefde te zijn. Immers 20 jaar geleden dankzij een nu niet meer bestaand monopolie van interpay was dat heel duur voor kleine transacties.

- Cash. Cash is heel duur voor de winkeliers en banken. Bovendien zijn flappentappen nog altijd een van de top plekken waar je geskimt of beroofd wordt. Ruim 1 op de 3 skim acties gebeurt tijdens het cash 'pinnen'.

Let wel, ook dit heeft zijn nadelen, maar je moet de hele keten bekijken en niet enkel die van jezelf.
Zeker op stations speelt snelheid een grote rol. Als ik 's ochtends uit de trein kom en een snel hapje/drankje als ontbijt bij AH to go wil kopen, staan er geregeld tien mensen te wachten. Het kassapersoneel werkt vaak ontzettend snel, maar pinnen of contant betalen neemt relatief veel tijd in. Als de hele afrekenprocedure 20% sneller wordt door je ov-chipkaart te gebruiken, zie ik dat als een grote verbetering.
Als je je kaart/gepast geld direct bij de hand hebt gaat het niet veel langzamer dan de OV chipkaart. die 4 cijfers inrammen kost ook nog geen 2 seconden. Het probleem is vooral dat mensen zodra ze eenmaal moeten betalen vaak eerst nog hun portomonee moeten pakken, de goede pas tevoorschijn moeten toveren etc. Met de ov-chipkaart zal je dat probleem nogsteeds hebben en hooguit 2-5 seconden besparen tenopzichte van een pinpas.

Je ziet nu ook al wel dat mensen een halve minuut een paaltje blokkeren als ze besluiten pal voor dat ding pas hun pas op te zoeken. Dat kan je ook prima op een korte afstand er vandaan doen zodat je niemand hindert.
Gebruik het gewoon niet? Waar maak jij je toch zo'n zorgen over
Ja, dat heb ik ook altijd gedacht over die OV chipkaart. Nutteloze spyware in je broekzak. Ik heb het tot nu toe links laten liggen. Maar helaas ben ik genoodzaakt de trein te nemen naar m'n werk (parkeren in amsterdam centrum is niet te doen), en merk ik dat het je aan alle kanten wordt opgedrongen. De maandtrajectkaarten die ik nu gebruik bestaan waarschijnlijk niet meer over een jaar, met de huidige snelheid waarin de NS die k*tkaart door iedereen's strot probeert te rammen.

Dus ja, zolang je nog een keuze hebt kun je het links laten liggen, maar ik vrees voor de dag dat je die keuze niet meer hebt. Je kan nu al zien dat ze die kaart als opvolger van de chipknip naar voren aan het schuiven zijn. Ben je van de ene nutteloze chip af, krijg je van hetzelfde laken nog een pak.

Dáár maak ik me zorgen over: het opdringen. Niet over extra mogelijkheden die andere mensen mogelijk wel zouden willen gebruiken. Als het bij een extra mogelijkheid blijft, maak ik me er niet meer druk over.
Nutteloze spyware in je broekzak.
Je hebt dus ook geen mobieltje neem ik aan?
dat is nuttige spyware! ;)
KiDoNL ik heb een goed idee voor jou: Gebruik het gewoon niet?
Als dat kan ja. Het zal me benieuwen of de mogelijkheid tot betalen met je OV-chipkaart voor iets anders dan OV apart uit te zetten is.
ook wat ik meteen dacht... en zeiden ze vorige week niet dat de chipknip er uit gaat?....
Een drol met een strik eromheen.

Mensen willen geen kaart met virtueel geld dat eerst ergens opgeladen moet worden, net als dat veel mensen geen contant geld meer willen.

Daarnaast heb je ook nog eens het nadeel dat je met geen mogelijkheid kan zien hoeveel geld er op je pasje staat terwijl je contant geld tenminste nog kan tellen.

En dan nog de ellende dat je perse borg op je kaart moet hebben waardoor incidenteel reizen wel ineens heel erg duur wordt, het feit dat je de kaart moet kopen, THUIS moet activeren en dan weer terug moet naar het station.... nee die hele ov chipkaart is een draak van een systeem. Compleet nutteloos en overbodig, eigenlijk net als de gewone chipknip.
Tsja, zo op het eerste oog lijkt het niets.

Echter, Ik woon in Hong Kong waar een dergelijk systeem al jarenlang bestaat. Met de "octopus card" kun je niet enkel in de trein, metro en bus betalen, maar ook bij de kiosken op het station en in de stad, in supermarkten en winkels, teveel om op te noemen. Het systeem werkt en is razend populair. Opladen kun je zowel op de stations alsook in de kiosken (nooit verder dan 100 meter lopen) dus eigenlijk hoef je nooit met een lege kaart te zitten en je kunt anders gewoon kaartlezers voor thuis kopen, of je kunt hem bij een oplaadstation uitlezen.
Is het 100% veilig? Vast niet, het systeem bestaat al jaren, veel langer dan onze OV kaart. Maar daar hoef je geen last van te hebben, het is een systeem voor kleine bedragen, als je hem verliest dan is er weinig aan de hand. De mijne komt m'n portomonnee niet uit, dus als ik hem al zou kwijtraken zou ik me veel meer zorgen maken om m'n bankpassen, creditcard,ID kaart enz.

Om nou te zeggen dat mensen geen kaart willen die opgeladen moet worden is een beetje kort door de bocht. Als het systeem goed geimplementeerd word is het ideaal in het dagelijks gebruik.
OV-chipcard is technisch gezien een kopie van het Octopus systeem. Alleen hebben we in Nederland meerdere en vooral hele eigenwijze vervoerders.
Anoniem: 415197 @Metro20022 april 2013 16:01
En waarom je dan nog moet kiezen uit verschillende abonnementen.

Waarom kan NS niet gewoon naderhand uitrekenen: u hebt 1 keer tijdens de spits gereisd, en 20 keer in een dalperiode, dan rekenen we bij u af volgens het dalvrij abonnement want dan bent u het voordeligste uit.

Nu moet ik mij eerst gaan verdiepen in die tariefstructuren materie en daar heb ik als klant natuurlijk geen zin in.
En waarom je dan nog moet kiezen uit verschillende abonnementen.

Waarom kan NS niet gewoon naderhand uitrekenen: u hebt 1 keer tijdens de spits gereisd, en 20 keer in een dalperiode, dan rekenen we bij u af volgens het dalvrij abonnement want dan bent u het voordeligste uit.
Dat klinkt wel leuk, maar is practisch gewoon niet haalbaar.

Het langstlopende abonnement dat de NS heeft (voor zover ik uit mijn hoofd weet) is een jaarkaart. Dus om vast te stellen óf losse kaartjes óf tussen de één en elf maandabonnementen plus een paar losse kaartjes óf een jaarabonnement het goedkoopst is moeten ze de details van elke reis die je maakt een jaar lang bewaren. Daar zullen allerlei privacy-waakhonden vast niet blij mee zijn.

Daarna moeten ze begin januari een enorm complex optimaliseringsprobleem oplossen... voor elk van hun klanten. Als al die klanten nou nog onafhankelijk van elkaar waren, was het nog enigszins te overzien, maar dat zijn ze niet! Als de NS aan het eind van het jaar bepaalt dat het voor mij het goedkoopste was om een voordeeluren kaart te hebben, dan mocht ik het hele jaar drie (of was het vier?) vrienden / bekenden meenemen die ook een kortingskaartje mogen gebruiken ("meereiskorting"). Hoe gaan we dat ooit verrekenen? En dan hebben we het nog niet eens over al die combinatie-aanbiedingen van abonnementen op trein plus streekvervoer.

Er is een heleboel mis met de OV Chipkaart, maar dit specifieke voorbeeld hoort er niet bij.
Anoniem: 51637 @robvanwijk3 april 2013 12:00
Het langstlopende abonnement dat de NS heeft (voor zover ik uit mijn hoofd weet) is een jaarkaart. Dus om vast te stellen óf losse kaartjes óf tussen de één en elf maandabonnementen plus een paar losse kaartjes óf een jaarabonnement het goedkoopst is moeten ze de details van elke reis die je maakt een jaar lang bewaren. Daar zullen allerlei privacy-waakhonden vast niet blij mee zijn.
Nee, natuurlijk niet. Als ik nu van Deventer naar Amsterdam ga, ik stap om 8.50 in, en ben om 10.00 (ofzo) in Amsterdam kun je heel simpel uitrekenen dat het traject Deventer - Apeldoorn in 'spitstijd' was, dus 100% gerekend wordt, en Apeldoorn - Amsterdam in de daluren, dus dat dat tegen 40% gerekend wordt. Daarvoor hoef je echt niet die gegevens een jaar te bewaren. Wat jij - en de NS - doet is die OV-chipkaart in het oude prijsmodel douwen, maar daarmee maak je het enige voordeel dat de reiziger ooit zou kunnen hebben - het op deze manier dynamisch afrekenen, wat met vooraf betalen veel lastiger is - van dat ding volkomen onhaalbaar. Met andere woorden: de reiziger schiet met dit systeem he-le-maal niks op, maar wordt er waarschijnlijk slechter van, omdat de NS wél over zijn persoonlijke gegevens beschikt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 51637 op 23 juli 2024 12:21]

het enige waar ik wel echt voordeel bij zie is bijv voor het parkeren bij een meter,
je parkeert je auto en bliept in, en bliept weer uit als je klaar bent.
kan je geen boete meer krijgen, en je betaalt nooit teveel.
tenzij het een afgesloten terrein is, hoe checken ze of je wel hebt gebliept?
Doordat je het pasje koppelt aan de kentekenplaat van je auto. Op dezelfde manier werkt parkeergeld betalen per telefoon ook. De parkeerwacht scant de kentekenplaat van je auto en ziet direct of jij ingecheckt/gebliept/whatever hebt. Of een ouderwets stukje papier op het dashboard hebt liggen natuurlijk.

Voorbeeldje van parkeergeld afrekenen per telefoon: http://www.yellowbrick.nl/
Ja, ga alles maar aan elkaar koppelen. Dan kan de retailer waar jij een dingetje van een euro haalt ook meteen uitlezen wat je adres is, waar jij de met de trein en bus naar toe bent geweest en wat het kenteken van je auto is. Hoe meer systemen je aan elkaar knoopt, hoe minder er van je privacy over blijft.
Ik moet echt niks hebben van al dat gekoppel. In deze tijd van informatie-diefstal, -verzamelwoede en -doorverkoop zie ik steeds meer de waarde in van het goede oude papieren kaartje.
Anoniem: 161878 @kozue2 april 2013 23:47
Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Dat ligt er maar aan hoe het geïmplementeerd wordt (aan beide kanten). En vooral in Nederland zullen Privacy waakhonden op hun achterpoten staan als dit niet juist gebeurt. Het is hetzelfde als ergens inloggen met je Facebook, Gmail of ander account, daar krijgen ze ook niet je hele doopzeel te zien. Ik logde vorige keer ergens in met mijn Gmail account en er werd alleen om de email gevraagd. En niet welke Android telefoon ik heb met alle programma's en spellen en wat nog niet meer aan informatie die niks van doen hebben met inloggen.
Dus het aan elkaar knopen van systemen zal in eerste instantie niet zo erg zijn zoals jij dat voorstelt.
Dat het niet ziet wil niet zeggen dat het niet gebeurt.

Oh en de privacy waakhonden lopen al op hun achterstre benen bij google: nieuws: Europese toezichthouders nemen maatregelen tegen privacybeleid Google
Zeker net zoals het CBP de opslag van de data van de OV-chipkaart ook niet door de beugel vond kunnen maar er toch doodleuk niets aan doet.

Aan elkaar knopen van systemen heeft voor de eindgebruiker (wij dus) vaak meer negatieve dan positieve gevolgen. En zolang je als eindgebruiker niet de mogelijkheid hebt om te controleren welke gegevens er van jou opgeslagen zijn en hoe deze gedeeld worden, dan hoeft dit voor mij allemaal niet.
Niet helemaal, die privacy waakhonden zien namelijk geen verschil tussen beperkende techniek en beperkende regelgeving. Ofwel, als het niet toegestaan is iets uit het systeem te lezen, maar het technisch wel mogelijk is, dan is dat voldoende afgedekt... vinden ze.
En u bent 3 keer vergeten uit te checken dus die 90 euro innen we ook gelijk even.
Dat zou toch eens mooi zijn, een bedrijf dat zich zelf gaat korten op zijn inkomsten. Wat denk je waarom al die verschillende tarieven gemaakt worden? Om zoveel mogelijk oplossingen te bieden voor klanten, waarvan zij zelf uit mogen zoeken welke het voordeligste voor hun is. Omdat er zoveel verschillende tarieven zijn, zullen er veel klanten zijn die liever veilig zitten en daarom te hoge abbonementen nemen. En juist dat is waar bedrijven op verdienen. Evenals met cadeaubonnen of iets dergelijks. Mensen vergeten deze bonnen te verzilveren, waardoor de bedrijven hier bakken met geld mee verdienen aangezien er wel betaald is, maar geen dienst geleverd is.

Als jij denkt dat een bedrijf dit allemaal voor jou gaat bijhouden, dan heb je nog een mooi beeld van de wereld waarin iedereen elkaar helpt en bedrijven niet uit zijn op geld verdienen, maar op het helpen van hun klanten. Helaas is dat dus niet zo.

Verder wat betreft het geweldige plan om de ov-ripkaart te gebruiken als betaalsysteem. Dit soort plannen zijn duidelijk weer bedacht door mensen die zelf nooit met dergelijke systemen werken. Ik heb in 1,5 jaar tijd zo'n 3-4 ovkaarten versleten en elke keer weer mag ik opnieuw een kaart aanschaffen ter waarde van €7,50 terwijl de kaart niet door mijn toe doen kapot is gegaan. Het is dat ik van de overheid een mooi studentenov heb gekregen en daardoor een ov-chipkaart nodig heb, maar alle ritten die ik niet gratis mag maken betaal ik gewoon mooi met een papieren kaartje. Mijn vertrouwen in dit systeem is 0 en er mag heel wat gebeuren om dit een beetje omhoog te krikken.
Waarom kan NS niet gewoon naderhand uitrekenen: u hebt 1 keer tijdens de spits gereisd, en 20 keer in een dalperiode, dan rekenen we bij u af volgens het dalvrij abonnement want dan bent u het voordeligste uit

Omdat de NS ICT al jaren bizar slecht is, én men geen interesse heeft het te fixen.

Monopolist en (ondanks verzelfstandiging) 100% staatsbedrijf en zo ...

Bij supermarkten kan men moeiteloos al 20 jaar lang dit soort prijs modellen. Scan product A, en dan een berg andere producten, ergens later op de band zit nog een product A en opeens wordt de prijs van de eerste ook met 10% verlaagd ivm een 'twee halen, korting' actie of zo. En idem met kortingsbonnen, klantenkaarten die op een willekeurig moment voor tijdens na het scannen van het product in actie kunnen komen.

Supermarkt computers kunnen al 20 jaar veel complexere prijsmodellen aan.

En zo zijn er tig andere sectoren waar dat ook al lang zo is.

Het is puur een kwestie van gebrek aan wil.
Waarom kan NS niet gewoon naderhand uitrekenen: u hebt 1 keer tijdens de spits gereisd, en 20 keer in een dalperiode, dan rekenen we bij u af volgens het dalvrij abonnement want dan bent u het voordeligste uit

Omdat de NS ICT al jaren bizar slecht is, én men geen interesse heeft het te fixen.


Dat valt best mee (ik heb op 1 gebied prima werk geleverd :P )

Zelfde reden waarom ze dit bij telefoniebedrijven en sportscholen niet doen: het kost geld. En zolang iedereen kiest voor het goedkoopste abonnement, en niet het abonnement dat je geld teruggeeft als je het niet gebruikt, zal dit zo blijven. Basis consumentengedrag: ja ik blijf echt wel naar die sportschool gaan, met de trein naar mijn werk reizen en ga *echt* niet teveel bellen. O-)
En zolang iedereen kiest voor het goedkoopste abonnement, en niet het abonnement dat je geld teruggeeft als je het niet gebruikt, zal dit zo blijven

Waar, maar daar heeft dit niets mee te maken.

Voorbeeld is meer waarom sinds de OV chipkaart een retourtje niet meer goedkoper was dan twee enkeltjes. ICT kon het niet aan ...

Dat soort onzin is puur slechte ICT, wat weer veroorzaakt is door botte onwil.

De casual reiziger gaat nu namelijk wel degelijk vaker met de auto door dit soort zaken. Met parkeergeld is de auto daardoor namelijk vaak goedkoper, juist door dit soort onzin.
Opladen doe je gewoon automatisch als het saldo onder een bepaald niveau ligt. Die transactie gaat gewoon via automatische incasso.

Bij de kaartautomaten (en bij persoonlijke kaarten ook op je account op www.ov-chipkaaart.nl
Opladen doe je gewoon automatisch als het saldo onder een bepaald niveau ligt. Die transactie gaat gewoon via automatische incasso.
Dat is juist een enorm probleem; als je je OV chipkaart verliest (en die wordt gevonden door iemand die er lekker misbruik van maakt), dan ben je in feite het volledige saldo van je bankrekening kwijt; elke keer als de kaart bijna op is wordt er vrolijk nieuw tegoed geïncasso'd van je rekening.
Ja, daar zal in de praktijk een maximum opzitten. Maar een retourtje (eerste klas) Maastricht - Groningen is meer dan 80 euro, dus ik vermoed dat het dagelijkse maximum in elk geval boven de 80 euro zal liggen.
Voor zover ik weet is het niet verplicht om je bankrekening aan je OV chipkaart te koppelen toch? Met mijn OV chipkaart heb ik daar iig geen last van.

Voor kleine bedragen zie ik wel degelijk voordelen in dit systeem. Betalen kan hiermee een heel stuk sneller gaan voor dingen als koffie.
En daarnaast zijn je transacties pas een dag later zichtbaar. Dus handig dat je dan op je smartphone kunt kijken. Maar tegen de tijd dat je transacties zichtbaar zijn ben je allang 3 keer bij een pc in de buurt geweest.

Ik zou persoonlijk liever zien dat de alle tekortkomingen van de kaart oplossen ipv dat ze nog meer dingen gaan toevoegen die half werken.
Anoniem: 321370 @KiDoNL2 april 2013 15:09
Kijk, dit vind ik nou leuk, nog een pasje die niet veilig is en waar wel betaald mee kan worden....

En dan komt er ook nog eens bij dat die "kleredingen" non stop kapot gaan, die zooi kost me meer geld om te vervangen dan dat het me bespaart door geen papieren kaartjes meer te kopen...
Je hebt echt helemaal gelijk. Maar wat wil je verkeerde mensen op de verkeerde stoelen met andere belangen.
muhahahah geweldig; systeem is open gesloopt. Dat was het in londen al. 2jr later toont ns (prutsers) intresse in het reeds gekraakte systeem.

Diverse nederlandse hackers en activisten uitten hun ongenoegen en gebrek in vertrouwen in het nog te implementeren systeem.

Systeem/pilot wordt in gebruik genomen. Diverse plaatsen kan men terecht voor 'opwaarderen en of unlocken' van je pasje.

2e kamer stelt vragen nalv de hacks die te downloaden zijn op diverse paginas (ns stuurt mij dagvaarding voor 60.000 p/d in overtreding)

maar .... we drukken het er verdomme alsnog doorheen

*zucht*
Je hoeft er niet mee te betalen.
Kijk, dit vind ik nou leuk, nog een pasje die niet veilig is en waar wel betaald mee kan worden....
Er is toch een veiligere versie van de OV-chipkaart ingevoerd een poos geleden?
Gezien alle vertragingen die gemoeid gaan met alles wat met OV te maken heeft, _kan_ ik niet anderts denken dat dit een 1-april-grap is >:(&)
Inderdaad want je denkt toch niet echt dat ik na 5 jaar met een ov-chipkaart van NS zelf bij NS op saldo kan reizen? Met een Jaartrajectabonnement(NS ov-chipkaart) kun je bij vrijwel alle vervoerders (bus/tram) op saldo reizen, behalve bij NS. Blijkbaar is het onmogelijk om incheckplaats, uitcheckplaats en abonnementsdetails op de kaart te gebruiken in een prijsberekening voor mijn afgelegde route. Laten we eerst maar werken naar een uniforme ov-chipkaart alvorens een feature toe te voegen. Hopelijk kunnen we die betaal-functionaliteit straks per kaart zelf uitzetten.
Je hoeft niet met de OV-chipkaart te betalen, dus, waar maak je je druk om?
Werkelijk belachelijk idee dit. En ze gaan het nog uitvoeren ook! Ik ga gelijk mijn automatisch opladen stoppen.

Als ik nu mijn OV-Chipkaart verlies kan iemand er mee gaan reizen, dan ben ik hooguit 50-100 euro per dag kwijt als ik hem niet blokkeer. Plus iemand kan er alleen mee reizen, een dief is daar nauwelijks in geinteresseerd. Als je straks ook goederen kunt kopen met de OV-Chipkaart zonder authenticatie (in de vorm van PIN o.i.d.) dan kan iemand honderderen euro's per dag ermee uitgeven, plus het is een stuk lucratiever dan er 'gratis' mee reizen.

Ik zie de zakenrollers al meerdere dozen Mars bij de Kiosk afrekenen met een OV-Chipkaart. 8)7

Waarom zou je dit eigenlijk willen? Ik denk dat TLS meer winst wil gaan maken en daarom ook geldtransacties wil gaan aanbieden. Maar ik vraag mij af of de belachelijk hoge kosten voor consumenten voor de OV-Chipkaart omlaag gaan. Schoenmaker blijf bij je leest!
Wat een onzalig idee. Ik heb nu mijn ov-pas nog op automatisch opladen staan maar straks is dat dus niet meer verantwoord.
De keuze wordt dus:
A. Automatisch opladen uit. En dus sta je op een keer met te weinig saldo op een station, de trein rijdt bijna weg en je gaat hem dus missen omdat je eerst moet opladen voordat je kan inchecken
B. Automatisch opladen aan. Waarbij je het risico loopt dat je pas gestolen wordt en de dief zich een X aantal uur helemaal te buiten kan gaan van jouw geld.
Is het al rond met de DNB dan? "De OV-chipkaart mag niet als betaalpas worden gebruikt. De Nederlandsche Bank heeft eerder bepaald dat de pas alleen mag worden gebruikt om met het openbaar vervoer te reizen," (januari 2011)
Waarom voeren ze gewoon niet dit http://en.wikipedia.org/wiki/Octopus_card in?? Scheelt enorm in kosten en het is een beproefd concept. Zelf een aantal keren in Hong Kong geweest, werkt echt super.

reactie gewijzigd: kosten in de zin van ontwikkeling

[Reactie gewijzigd door WSVision op 23 juli 2024 12:21]

Ik wilde dit net zelf ook gaan posten. Het had miljarden bespaard als men niet zelf ging ontwikkeling maar gewoon dit degelijke systeem regelrecht had overgenomen uit Hong Kong. In 2006 was ik daar en toen was dat systeem al meer geavanceerd dan wat wij hier in Nederland anno 2013 voor elkaar hebben gekregen.
Ik wilde dit net zelf ook gaan posten. Het had miljarden bespaard als men niet zelf ging ontwikkeling maar gewoon dit degelijke systeem regelrecht had overgenomen uit Hong Kong.
Ik heb het al vaak herhaalt hier, maar men heeft toch (grotendeels) de Octopus software gebruikt?
Anoniem: 328026 @WSVision2 april 2013 17:29
Omdat Nederlandse bedrijven en overheden altijd het wiel opnieuw willen uitvinden.
Omdat Nederlandse bedrijven en overheden altijd het wiel opnieuw willen uitvinden.
Omdat dit *echt* zo is, of omdat je graag wilt geloven dat het zo is?
Wees gerust. Dit proces loopt als het goed is niet via de aanwezige OV applicatie op de kaart, maar via een losse applicatie (Rabobank) waarvoor het hele testtraject (ook beveiliging) doorlopen moet worden als alle andere pinautomaten in winkels. Iedereen die dit wil gebruiken moet dus een andere OV kaart krijgen, die automatisch ook een betere chip heeft dan de Mifare Classic. Een hostsysteem zal denk ik dus voor iedere transactie een goedkeuring moeten verlenen tot aan de daglimiet.

Ben wel benieuwd welke daglimiet er op zon kaart zit. 20 euro lijkt me genoeg voor een koffie en een broodje en evt lunch/diner in de avondspits :)
20e is net genoeg voor een kwartiertje parkeren in 020?
Ik heb meegedaan met de proef in Amersfoort

Het systeem werkt anders dan iedereen denkt. In de eerste proef werden betalingen inderdaad van je OV-chipkaarttegoed afgeschreven. Dat mocht inderdaad niet van DNB. Het huidige systeem is daarom onafhankelijk van je OV-chipkaarttegoed. Je betaalt wel met je ov-chipkaart, maar het wordt NIET afgeschreven van je OV-chipkaarttegoed, maar direct afgeschreven van je banktegoed. Net alsof je pint, dus, alleen zonder pincode. Na elke transactie krijg je een e-mail. Er is een maximumbedrag ingesteld per dag (25 euro, dacht ik), dus het is in principe niet mogelijk om daarmee je tegoed/bankrekening echt te plunderen.

Of dit echt veilig is, ik weet het niet. Maar ik ben er wel heel erg blij mee! Super systeem! Ik koop nu veel sneller een kopje koffie. Wat mij betreft wordt het morgen ingevoerd op alle stations
Zie ook: http://www.ov2pay.nl
Of dit echt veilig is, ik weet het niet.
Hoezo weet je dat niet, je hebt geen pincode.
Het is hoogstens veiliger als contant geld.
Ik heb het over de hackbaarheid, daar weet ik niets van...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.