Nvidia heeft tijdens de Gpu Technology Conference een nieuwe roadmap laten zien met daarop Volta, een nieuwe gpu-architectuur. Volta zal Maxwell opvolgen, de gpu-architectuur die in 2014 uitkomt, en moet gebruik gaan maken van 'stacked dram'.
Nvidia toonde de roadmap tijdens de GTC, waar Anandtech aanwezig was om verslag te doen. De meest opvallende feature van Volta is het gebruik van stacked dram, oftewel gestapeld geheugen. Nvidia wil het geheugen in dezelfde package plaatsen als die van de gpu en het met de gpu laten communiceren met behulp van through silicon via's, in plaats van via de gebruikelijke geheugenbus die nog uit 'ouderwetse' draden bestaat. Het voordeel is dat de geheugenbandbreedte dan explosief kan toenemen; Nvidia mikt op een geheugenbandbreedte van 1TB/s. Zowel Nvidia's als AMD's snelste gpu's moeten het vooralsnog doen met een geheugenbandbreedte van 288GB/s. De vraag is of het mogelijk wordt om 3GB of zelfs 6GB aan geheugen rondom de gpu te plaatsen, respectievelijk de hoeveelheid geheugen waarover de HD 7970 GHz en de GTX Titan beschikt.
In tegenstelling tot bij eerdere gpu-architecturen durfde Nvidia het niet aan om een jaartal te verbinden aan Volta. Daarom weten we alleen dat Volta komt na Maxwell, dat in 2014 het levenslicht moet zien. Eerder dan 2016 is al onwaarschijnlijk, maar Nvidia is ook gebonden aan het procedé-schema van TSMC en het is vooralsnog gissen over welk procedé TSMC over drie of meer jaar beschikt. Verder liet Nvidia in het midden of Volta gebruik gaat maken van 3d-transistors, terwijl het al wel weet dat de Tegra-processor met codenaam Parker gebruik gaat maken van dergelijke transistors. De prestaties van Volta zouden rond de 24Gflops per watt liggen, terwijl Kepler, de huidige architectuur, een efficiëntie van slechts 5,5Gflops per watt haalt.
Behalve over Volta geeft de roadmap nog enige informatie prijs omtrent Maxwell, met Unified Virtual Memory als belangrijkste feature. Dit houdt in dat andere processors, zoals de cpu, ook gebruik kunnen maken van data die zich in het geheugen van de gpu bevindt. Hierdoor kan software door zowel de cpu als de gpu worden uitgevoerd, zonder dat er data uitgewisseld hoeft te worden tussen het werkgeheugen van de cpu en de gpu. Dit is vergelijkbaar met AMD's heterogenous system architecture. Voor Nvidia lijkt deze feature vooral van belang voor zijn Tegra-socs, aangezien de volgende generatie uitgerust zou worden met een Maxwell-gpu.