Nvidia toont nieuwe roadmap voor Tegra 5 en 6

Nvidia's ceo, Jen-Hsun Huang, heeft een nieuwe roadmap voor de mobiele Tegra-chips onthuld. Opvallend is dat de volgende generatie Tegra-chips, met codenaam Logan, over een Kepler-gpu moet gaan beschikken.

Nvidia gebruikt de gpu's in de Kepler-serie in videokaarten voor desktops en laptops vanaf de 600-serie. Ook Nvidia's huidige vlaggenschip, de GTX Titan, beschikt over een op de Kepler-architectuur gebaseerde gpu. Met het kiezen voor de Kepler-gpu lijkt Nvidia met de opvolger van de Tegra 4 opnieuw in te zetten op grafische prestaties. Zo merkt Anandtech op dat Kepler-gpu's zijn opgebouwd uit shader blocks van 192 CUDA-cores. Dat zou betekenen dat de Tegra 5-soc over minstens 192 unified shaders gaat beschikken. Dat zou een flinke verbetering zijn ten opzichte van de huidige Tegra 4-soc, die over 'slechts' 72 gpu-cores beschikt, die ook nog opgedeeld zijn in 24 vertex- en 48 pixel-units.

Bijkomend voordeel van de Kepler-architectuur is de ondersteuning voor PhysX, CUDA en OpenGL 4.3, die tot nog toe niet in mobiele socs te vinden is. Zo ondersteunen de huidige soc's maximaal OpenGL 3.0. Over het cpu-gedeelte is nog weinig bekend, maar de verwachting is dat de eerste samples eind 2013 worden verstrekt, terwijl de eerste apparaten met Tegra 5-chips begin 2014 te koop moeten zijn.

Nvidia heeft Logans opvolger Parker genoemd. Deze soc gaat net als Logan over een gpu-architectuur beschikken die ook in desktops en laptops toegepast moet worden. Nvidia zal die architectuur, met codenaam Maxwell, in 2014 uitbrengen. In de Tegra 6-soc zou de Maxwell-gpu nauw gaan samenwerken met de 64-bit Denver-cpu. Maxwell moet ondersteuning gaan bieden voor unified virtual memory, waardoor andere processors, zoals de cpu, ook gebruik kunnen maken van data die zich in het geheugen van de gpu bevindt. Tot slot moet Parker gebakken worden met 3d-transistors.

Nvidia Tegra Roadmap maart 2013

Door Jelle Stuip

Redacteur

20-03-2013 • 11:32

20 Linkedin

Submitter: Balance

Lees meer

Reacties (20)

20
20
16
3
0
0
Wijzig sortering
nVidia heeft door de keuze voor 40nm met Tegra 3 het voordeel gehad dat hun concurrenten (Samsung, Qualcomm, TI, ST-Ericsson) allemaal vertraging opliepen met de move naar 28nm, en daardoor vorig jaar de enige waren met een redelijk snelle tablet chip die in fatsoenlijke aantallen leverbaar was. Dat is nu niet meer zo - alsnog zal T4 tegen de juiste prijs echt zijn weg wel vinden naar een aantal tablets.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 20 maart 2013 12:15]

Samsung zat vorig jaar helemaal niet op 28nm die gebruikte voor de tegenhanger van de T3 gewoon 32nm waar ze meer dan genoeg capaciteit voor hadden (hoe kom je überhaupt bij dat Samsung problemen had?)...

Sterker nog ik denk dat er vorig jaar meer Exynos SoC zijn verkocht dan T3's ondanks dat het productaanbod met T3's velen malen groter was...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 20 maart 2013 13:34]

Uiteindelijk heeft Samsung inderdaad met de Exynos 4412 nog een goede vervanger gemaakt, maar de Galaxy S3 was pas in Oktober goed beschikbaar - nVidia heeft een groot deel van het jaar het rijk alleen gehad, zeker qua orders van OEMs. De Exynos 5250 (32nm HKMG inderdaad ipv 28nm) was door Samsung in eerste instantie gepland voor begin 2012 en is uiteindelijk pas net voor de kerstperiode in hun eigen Nexus 10 terecht gekomen, ook weer in beperkte hoeveelheden - dus niet bruikbaar voor OEMs. Samsung heeft bijna heel 2012 zonder een competitieve tablet chip gezeten, daarom zat T3 ook in vrijwel alle (non-Samsung) tablets. Samsung heeft het niet geschaad (die krijgen uiteraard voorrang), maar aan de OEMs zijn er nauwelijks Exynos chips verkocht.

De Qualcomm Snapdragon S4 was uiteraard de beste chip, maar die was ook heel slecht verkrijgbaar vanwege het 28nm proces van TSMC. Is al heel veel in het nieuws geweest afgelopen jaar, kijk de archieven op semiaccurate.com maar na.

Voor tablet OEMs als Asus/Acer/Lenovo/Dell/Microsoft/LG/Blackberry/etc was het vorig jaar een keuze tussen ouwe OMAP4 en Exynos 4 Dual meuk, ofwel Tegra 3, ofwel peperdure Clover Trails van Intel zonder Android support. Dat Qualcomm en Samsung mooie chips in de folder hadden staan die niet te bestellen waren, dat hielp ze weinig.

Maar goed, dat is nu anders. Tegra 4 gaat het veel moeilijker krijgen dan Tegra 3 had, de concurrentie is weer helemaal bij de les.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 20 maart 2013 17:27]

Die gedachte betreffende de Exynos soc is hoogstwaarschijnlijk juist. De meeste Europese en Aziatische markt hadden deze chip, terwijl de VS een ietwat andere chipset had. Ik kan het zo snel niet terug vinden, maar zowel de S3 als de Note serie hebben erg veel verkocht waar de tabletaantallen niet in de buurt van komen. De enige die qua zulke aantallen in de buurt komt is Asus en deze staat op ruime afstand met hun Transformer tablets.
Ben benieuwd hoe dit zichzelf hoog gaat houden tov de temash socs van AMD. Die zouden ook verschrikkelijk goede performance moeten leveren...
Er staan voor dit jaar een aantal geweldig snelle tablet chips (~3-5W TDP) op het programma: Tegra 4, Exynos 5 Octa, Temash, Bay Trail en Snapdragon 800. Er zal 1 en ander geschoven worden met release dates om zoveel mogelijk publiciteit te trekken, maar in principe mikken die allemaal op de grote sloot bestellingen van OEMs voor de komende feestdagen.

Dat gaat een heel mooi gevecht worden, want het zijn allemaal op papier toppers - als ze hun deadline halen en hun specs waarmaken.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 20 maart 2013 17:29]

Ik denk toch echt dat Temash het meest veelbelovend is. Ik heb gelezen dat de Tegra 4 een beetje een teleurstelling is, de Exynos 5 Octa is geen echte octacore, Bay Trail zou op niveau van brazos moeten zitten en de Snapdragon zou idd wel eens mooie concurrentie kunnen worden op cpu niveau... op gpu niveau heb ik geen idee, maar AMD's expertise op dit vlak zou toch wel kunnen helpen :)
Geruchten zat maar zolang er nog geen productiesilicon te krijgen is, weet niemand het. Interessant is ook dat het voor het eerst allemaal gloednieuwe moderne cpu architecturen zijn: Krait, Cortex A15, Jaguar en Silvermont zijn allemaal grofweg van dezelfde generatie - geen opgewarmde oude Bonnell, Bobcat of Cortex A9 zut meer.
Mooie roadmap, maar wanneer hun prestaties en powermanagement niet goed zijn, dan blijft de afname achter. Het zijn op zich geen verkeerde socs, die Tegra's, maar ze bieden niet wat men als eerste opgeeft. Fabrikanten hebben dan ook niet massaal gekozen voor de Tegra 4, het is zelfs zo dat nog niemand behalve een Chinees bedrijf met de Tegra 4 wil gaan werken. Het is dan ook de vraag in hoeverre de volgende Tegra's hun werk gaan doen.
Mooie roadmap, maar wanneer hun prestaties en powermanagement niet goed zijn, dan blijft de afname achter. Het zijn op zich geen verkeerde socs, die Tegra's, maar ze bieden niet wat men als eerste opgeeft. Fabrikanten hebben dan ook niet massaal gekozen voor de Tegra 4, het is zelfs zo dat nog niemand behalve een Chinees bedrijf met de Tegra 4 wil gaan werken. Het is dan ook de vraag in hoeverre de volgende Tegra's hun werk gaan doen.
Tegra 4 word na alle waarschijnlijkheid(inschatting tegenover de verbetreingen tegenover tegra 3) de snelste gpu van dit moment, en qua cpu gebied zal ook geen chip de tegra echt hard voorbij gaan, heeft immers A15 core en er is niks sneller, met juiste ram erbij kan dit dus een van de snelste chip worden, heeft de potentie ervoor.

Tegra 4 zal ook pas in July verscheept worden. Maar ondanks dat hebben asus ook al aangegeven de tegra met tegra 4 bezig te zijn, maar ze gebruikte ook al met de tegra 3 dus dat is geen verrassing.

HP heeft van de week ook aangevenen dat ze tegra 4 gaan gebruiken.

En Vizio(grootste TV maker van de VS), heeft op ces een 10" tablet getoond met tegra4 en 2,560x1,600 pixels.

En paar chines bebrijven zijn er ook al meebezig, zoals Beidou, etc

Er is nu al meer interesse in tegra 4 dan voorgaande tegra bij elkaar gekregen hebben.
de vraag blijft nog altijd is deze tegra 4 zuinig genoeg om nuttig te zijn.
4x a15 vind ik zorgwekkend aangezien deze cores nogal powerhongerig zijn.
dus de hoofd vraag blijft, is de 4x a15 op 28nm zuiniger of even zuinig als 4x a9 op 40nm zo ja niks aa het handje en hebben we een beest van een soc.
zo nee dan zal dit een zware inpact hebben op battery life en dat is toch een aardig negatief punt.
Wat wel zo is, is dat de mobiele socs steeds meer eigenschappen gaan delen met het desktopsegment. Nvidea zou dus volgens deze roadmap zodoende zijn gewone cores op een mobiele soc zetten, waarvoor mogelijk veel meer power bij de gebruiker komt (uiteraard tegen de prijs van energieconsumptie) waarmee dus ook grafische aspecten van de desktop naar een mobiel kunnen gaan. Op zich een goede ontwikkeling, ik denk alleen dat de accu dit niet aan kan.
Wow ziet er heel erg goed uit! Ligt het aan mij of proberen ze de zelfde dingen van de pc nu naar mobiele divices te doen zodat ze eigenlijk over veel dezelfde eigenschappen beschikken.

Nu snap ik de performance wie er staat niet geheel. Zou de parker die ooit uit komt 100x sneller moeten zijn dan de Tegra 2? :O
Ach dat mochten ze willen. Altijd leuk die roadmaps, vooral als je ze weet dat ze bij Nvidia zelden waargemaakt worden.

Een ander voorbeeld is ST-Ericsson, een paar jaar geleden ook fantastische roadmaps, van de week las ik dat de joint-venture niet meer bestaat. En in de laatste jaren geen enkele SoC op de markt gebracht die mee kon met de top van de markt.
Ach dat mochten ze willen. Altijd leuk die roadmaps, vooral als je ze weet dat ze bij Nvidia zelden waargemaakt worden.

Een ander voorbeeld is ST-Ericsson, een paar jaar geleden ook fantastische roadmaps, van de week las ik dat de joint-venture niet meer bestaat. En in de laatste jaren geen enkele SoC op de markt gebracht die mee kon met de top van de markt.
ST-Ericsson ophouden heeft niks te maken met hun cpu's maar alles mer de samenwerking die ophouden, ze gaan weer hun eigen weg. ST gaat gewoon door met maken van cpu's en Ericsson met modems en zo dacht ik, ze heffen het bedrijf niet op maar splitsen het weer, rede is dat beide bedrijven weer los van elkaar willen. Heeft niks met hun kunnen te maken maar puur zakelijke keuze.

En ze hebben wel degelijk nieuwe chip uitgebracht.
http://en.wikipedia.org/wiki/NovaThor

Ik heb novathor8500(2011) dual core A9 in mijn telefoon, prima cpu voor telefoon waard ie voor bedoeld was(niet bedoeld voor tablet's maar puur ontwikkeld voor telefoons en vergelijk hem dan ook met telefoon cpu's en niet met tablet cpu). Maar ze hebben vorige jaar ook nog chips uitgebracht en worden ook gebruikt in telefoons, er is ook een tweakers berichten over geweest zoek maar eens. ;)

Edit/
Zou even helpen, in 2011 had samsung met zijn high end SII 1.2Ghz dual core A9, met mali400.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 20 maart 2013 13:15]

Anoniem: 449164
@mad_max23420 maart 2013 19:02
Die Mali 400 bij Samsung beschikte wel uit 4 kernen, bij ST-Ericsson maar uit 1 kern en had een stuk lagere prestaties.
Het werd tijd dat ze eindelijk eens echt goede GPU's in hun SOC's gaan stoppen. Tot nu toe worden ze door alles en iedereen Afgetroeft: Qualcomm, PowerVR en ARM zelf.
Anno nu heeft Tegra 3 inderdaad niet meer de beste gpu, maar toen-ie een jaar geleden op de markt kwam, was er (buiten de Apple A5X, die niet te koop is voor derden) niet veel snellers te krijgen. Een jaar is lang, in deze markt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 20 maart 2013 19:02]

Semi off topic: geinig dat ze voor superhelden achternamen gaan :)
Heeft iemand enig idee wat dat zal gaan betekenen voor het energieverbruik?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee